Academia de Ayurveda – Articulatii sanatoase, cu Ayurmed
0Academia de Ayurveda – Articulatii sanatoase, cu Ayurmed
Proiect susținut de Ayurmed.
Invitat permanent: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda.
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: Odata cu venirea toamnei, a frigului, a vantului, a ploilor de toamna, ne-am gandit si noi ca, la Academia de Ayurveda, sa abordam un subiect de maxim interes: cum putem sa ne mentinem articulatiile sanatoase si fara dureri si in acest anotimp rece! Asa ca am invitat-o, ca de obicei, pe doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda, sa ne raspunda la toate intrebarile pe acest subiect. In primul rand, as vrea sa ne spuneti de ce toamna multi dintre noi ne plangem brusc de articulatii dureroase?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Toamna, ne plangem de articulatiile dureroase, pentru ca toamna, incepand cu data de 15 octombrie aproximativ, incepe anotimpul Vata! Discutam cu alta ocazie ca, din punct de vedere ayurvedic, anul este impartit in trei anotimpuri, nu in patru si, incepand cu 15 octombrie pana in 15 februarie aproximativ, este anotimpul Vata. Aceasta caracteristica face ca in mediul ambiant sa se manifeste mai mult calitatile de rece, uscat si usor, care sunt exact calitatile lui Vata Dosha. Vata Dosha este cea care e si mai sensibila, care induce un prag de sensibilitate mai mare in ceea ce priveste durerea. Si tocmai din acest motiv se amplifica calitatea de rece, care face sa ne fie frig, si se amplifica aceasta sensibilitate a noastra la durere. Si asa se explica faptul ca, dupa ce, vara, am stat la soare si ne-am simtit foarte bine, toamna, incep sa ne doara articulatiile daca nu stim sa facem ceea ce trebuie!
Cecilia Caragea: Asadar, dintre toate persoanele, cele care s-ar inscrie in tipologia Vata Dosha ar fi primele care sunt predispuse la dureri articulare!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, pentru ca aceste persoane care au prezenta in structura aceasta Vata Dosha sunt mult mai sensibile si mult mai receptive la excesul manifestarii acestei Dosha si in mediul extern. Deci calitatile lui Dosha din fiinta noastra sunt mult amplificate de calitatile Vata din mediul extern. Si, atunci, noi trebuie sa facem tot ceea ce este necesar sa luam masurile corespunzatoare sa contrabalansam acest lucru. Dar, mare atentie: si persoanele de tip Kapha, care au calitatea de rece, sunt si ele predispuse (nu la fel de mult ca cei Vata) la aparitia acestor dureri.
Cecilia Caragea: Si inteleg ca, atunci, persoanele din Pitta Dosha sunt cele care au cele mai putine probleme in sezonul rece!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, pentru ca ele, avand aceasta calitate de fierbinte, specifica, in structura… asta face ca excesul de rece din mediul extern sa fie mult mai bine suportat. Persoanele de tip Pitta, odata cu venirea toamnei, mai ales daca e toamna blanda, incep sa se simta bine, sunt relaxate, nu se mai enerveaza, nu mai sunt iritate de caldura si de stresul pe care il induce adaptarea propriului organism la caldura. Lor le place foarte mult acest anotimp si in niciun caz nu se plang de dureri articulare.
Cecilia Caragea: Asadar, dincolo de faptul ca fiecare dintre noi avem un anotimp preferat, realmente exista un anotimp in care ne si simtim bine in functie de cum suntem noi alcatuiti, in functie de cum este structura noastra si in functie de cum este mai armonica sau dizarmonica cu perioada respectiva din an!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles! Daca perioada din an in care ne aflam are calitati complementare structurii noastre, atunci noi ne vom simti mai bine. In momentul in care calitatile exterioare vin sa amplifice calitatile interioare, noi trebuie sa depunem un efort mult mai mare de adaptare la anotimpul care este similar cu constitutia noastra.
Cecilia Caragea: Inteleg, asadar, ca, atunci cand este toamna tarziu sau iarna, cand este acest sezon rece de care ne vorbeati…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Si uscat!
Cecilia Caragea: Asta voiam sa va intreb! Spuneati ca este si uscat! Noi percepem aceasta perioada foarte ploioasa, sfarsitul toamnei, cu ninsori din abundenta iarna. Cum ati spus ca este un anotimp uscat?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: In momentul in care anotimpurile si fenomenele meteo asociate lor sunt corespunzatoare, atunci, intr-adevar, calitatea aceata de umed vine sa compenseze putin uscaciunea lui Vata, dar recele este cel care persista. In momentul in care combinam rece si uscat, durerile sunt mai intense. Cand avem rece toamna tarziu si iarna, nu putem spune ca este cald. Umezeala incepe sa apara mai tarziu si, in special, catre finalul acestui anotimp. Au existat, de-a lungul timpului, multi ani in care toamna a fost secetoasa si abia tarziu au inceput ploile si aceasta perioada de uscaciune combinata cu frigul este cea care amplifica aceasta sensibilitate la durere.
Cecilia Caragea: Adica acel inceput de iarna foarte friguros si fara precipitatii, atunci dor articulatiile cel mai mult!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, perioada cu geruri uscate!
Cecilia Caragea: Si ce putem face atunci cand incep sa ne doara articulatiile?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: In momentul in care incep sa ne doara articulatiile, este foarte important ca noi sa compensam, in masura in care avem la dispozitie timpul necesar, toti factorii care duc la amplificarea durerii! De exemplu, daca am avut mult de umblat pe afara in frig, este foarte important sa fim foarte bine imbracati, sa evitam trecerea brusca de la temperaturile confortabile la temperaturile exterioare, care sunt foarte scazute in perioada in care se petrece acest lucru. De asemenea, este foarte important sa compensam acest lucru al calitatilor din exterior in fiinta noastra, in momentul in care ajungem acasa, prin bai calde. Deci facem o baie calda, daca nu avem timp, macar un dus care sa fie cu apa mai fierbinte, si, foarte important, ne ungem articulatiile care au predispozitie la a ne durea cu o crema sau cu un ulei. Ideal ar fi sa fie creme cu efect antiinflamator, cu efect incalzitor sau uleiuri calde, cum ar fi, de exemplu, uleiul de masline, uleiul de susan, in care putem sa adaugam si anumite uleiuri volatile, care sa amplifice calitatile ce se regasesc in uleiurile simple. De asemenea, in situatia in care noi stim deja ca avem o afectiune la nivelul articulatiilor, sa fim foarte atenti si consecventi cu administrarea remediilor pe care le luam pentru tratarea acestora!
Cecilia Caragea: Vorbeati foarte mult despre aceste bai calde si stiu ca se practica bai cu sare, de obicei! Sunt indicate tuturor aceste bai cu sare?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Daca persoana este hipertensiva, isi controleaza foarte greu valorile de tensiune, bineinteles ca nu o sa-i recomandam sa fac o baie fierbinte cu sare, sa stea pana la gat in cada, pentru ca nu este indicat pentru ea. Aceste persoane pot sa faca, eventual, bai de picioare. Este suficient sa faca bai de picioare in care sa puna mai multa sare si, in felul acesta, apare senzatia de incalzire, care incepe de la picioare. Neintamplator, reflexoterapia talpii este foarte eficienta pentru echilibrarea intregului corp. Aceasta recomandare o facem in functie de pacient. Daca nu este o persoana care sa aiba mari probleme cu inima, cu tensiunea, cu respiratia, adaptam. Dar o baie calda in care punem putina sare este binevenita, bineinteles. Daca nu avem timp pentru baie… si un dus fierbinte dupa care ne ungem cu ulei corpul este binevenit!
Cecilia Caragea: Vorbeati de uleiuri calde. Uleiuri calde presupun ca inseamna altceva decat un ulei incalzit!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, este vorba de puterea activa sau de efectul pe care aceste uleiuri il au in momentul in care sunt aplicate pe piele. Ca sa va dau un exemplu: vara, folosim preponderent uleiul de cocos, pentru ca el are un efect racoritor. De asemenea, uleiul de samburi de struguri este un ulei cu o textura foarte usoara, un ulei foarte fin, care nu are o capacitate incalzitoare foarte puternica. In schimb, uleiul de floarea-soarelui, uleiul de masline si, in special, uleiul de susan sunt uleiuri care au aceasta capacitate, mai ales daca le si incalzim putin, pentru ca nu o sa iesim din cada fierbinti si o sa punem uleiul pe care l-am tinut in frigider, pentru ca este presat la rece si nu vrem sa isi piarda calitatile. Deci o sa tinem uleiul la temperatura camerei si o sa simtim nevoia ca el sa fie mai cald. Putem sa il punem chiar pe calorifer… sticla sau flaconul din care urmeaza sa facem aplicatia pe corp. Este bine ca uleiul respectiv sa aiba cel putin temperatura corpului, daca nu mai mult. Deci cu cateva grade mai mult, ca sa simtim o stare de confort in momentul in care il aplicam pe piele!
Cecilia Caragea: Si, in afara de a face bai calde, eventual cu sare, in afara de ne face masaje cu uleiuri calde, ce altceva mai putem face ca sa avem articulatii sanatoase, mai putin dureroase sau, si mai bine spus, ce putem face preventiv, inainte de a veni acest sezon rece?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Pentru ca suntem intr-un moment in care se schimba anotimpul, este foarte bine sa facem o cura de purificare! Asa cum spuneam, curele de purificare trebuie repetate de 3-4 ori pe an, in special la schimbarea anotimpurilor. Bineinteles, noi o sa ne adaptam si la clima noastra si sa facem aceasta cura de purificare. Pentru ca, indiferent cat de bogata in fructe si legume a fost alimentatia noastra peste vara, aceste toxine oricum se acumuleaza in corp si au tendinta sa se depuna, in special, in zonele cu viteza de circulatie mai mica, adica la nivelul articulatiilor. Deci, in primul rand, vom face cura de detoxifiere de toamna, apoi vom urmari ca alimentatia pe care o vom adopta in aceasta perioada sa faca fata acestei treceri catre anotimpul mai rece. Si anume: mancarea o sa isi schimbe ponderea, nu o sa mai mancam preponderent mancaruri crude, ci o sa incepem sa aducem o pondere mai mare de alimente gatite, pe care le vom condimenta corespunzator, astfel incat calitatea de fierbinte sa fie prezenta si in alimentatie. Aceste condimente, pe langa faptul ca aduc aceasta calitate de fierbinte, ne ajuta sa si digeram mai bine mancarea, astfel incat sa producem mai putine toxine care sa se depuna la nivelul articulatiilor.
Cecilia Caragea: Mancaruri calde… la ce va referiti? La supe calde? La ciorbe fierbinti, la lucruri de acest gen?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Supe, ciorbe, ceea ce numim noi felul doi. Mancarurile trebuie sa aiba, de asemenea, calitatea de umed-uleios, adica nu mancam mancare gatita care sa fie uscata. Onctuozitatea alimentelor este extrem de importanta. Deci ele trebuie sa fie umed-uleioase, trebuie sa fie calde, ca sa compensam excesul calitatii de rece, si, de asemenea, trebuie sa fie putin mai consistente – nu grele, putin mai consistente, dar usor de digerat, ca sa compensam calitatea de usor din mediul extern.
Cecilia Caragea: In mod traditional, era perioada in care incepea sa se consume mai multa slanina, mai multa grasime animala, la noi, in Romania, vorbesc!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Asta mai mult in perioada in care incepe sa fie foarte frig, pentru ca aceste alimente cu un continut de grasimi mai mare sunt cele care au si calorii mai multe si ne ajuta sa ne adaptam mai bine la frig. In schimb, dezavantajul lor este ca produc destul de multe toxine si, atunci, trebuie sa alegem alimente consistente, dar care sa fie cat mai curate.
Cecilia Caragea: De exemplu?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: De exemplu, putem sa consumam leguminoase uscate, cum ar fi fasolea uscata, cum ar fi lintea, cum ar fi nautul, dar care, in momentul in care le gatim corespunzator, cu multe condimete si cu adaos de uleiuri (daca se poate, presate la rece), in momentul in care mancarea este aproape gata, uleiurile este bine sa nu le preparam termic foarte mult. Acest aliment este si el consistent, produce energia corespunzatoare, ne ajuta sa ne adaptam la temperaturile scazute din exterior si, in acelasi timp, e si mai usor de digerat, in comparatie cu alimentele traditionale romanesti.
Cecilia Caragea: Dar exista o serie de alimente pe care ar fi bine sa le evite cei care au probleme cu articulatiile? O lista de alimente interzise?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Nu exista neaparat o lista de alimente interzise. Si aici trebuie sa particularizam. De exemplu, persoanele care au probleme articulare din cauza excesului de acid uric, deci persoanele care sunt suferinde de guta trebuie sa evite, in general, orice sursa de proteina animala. Pentru ele este mai indicat sa manance mai putina carne si, in special, carne rosie, carne de vanat si este foarte greu sa convingi asemenea persoane sa faca acest lucru, pentru ca ei o fac de placere. De asemenea, mai putin vin rosu pentru aceste persoane. Dar exista persoane care, chiar daca nu consuma foarte multe proteine animale si carne, au anumite tulburari metabolice pe linia aceasta a proteinelor, care face ca purinele pe care noi le aducem in corp sa fie transformate, mai mult decat este cazul, in acid uric si, atunci, acesta fiind in exces se depune la nivelul articulatiilor si creeaza consecintele corespunzatoare. Deja aici este bine sa particularizam! In general, este bine sa se evite alimentatia foarte bogata in carne, alimentatia cu foarte multe conserve, adica alimentele foarte mult conservate, afumaturile, alimentele foarte sarate, foarte acre, foarte picante… Chiar daca acrul si picantul sunt gusturi fierbinti, trebuie sa le aducem in structura noastra din surse cat mai curate, care sa genereze cat mai putine reziduuri in corp!
Cecilia Caragea: Asadar, indicatia este de o alimentatie cat mai sanatoasa, cu mai putina carne rosie, cu mai putin vin rosu!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bine, asta este, in general, pentru bolnavii de guta! Pentru persoanele care sufera de reumatism… si in cazul lor este importanta aceasta restrictie alimentara, dar aici este foarte important sa particularizam. Pentru ca sunt persoane care spun „eu nu mananc foarte multa carne si totusi am aceste probleme“. Acolo trebuie vazut ce vechime are boala, ce regim alimentar, care este capacitatea corpului de a drena toxinele, daca isi face corect tratamentul, daca aplica proceduri de drenare a acestor toxine de la nivelul articulatiilor. Deci nu putem sa dam niste indicatii generale pentru toata lumea!
Cecilia Caragea: Trebuie sa se stie exact care sunt cauzele bolii, cum se trateaza pacientul respectiv, pentru ca stim ca si durerile articulare pot sa fie de mai multe tipuri! Putem sa ne confruntam cu o artroza, putem sa ne confruntam cu o artrita… si sunt lucruri diferite. Daca vreti sa explicam ce inseamna artroza si ce inseamna artrita?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Artrita reprezinta o inflamatie acuta a articulatiilor, situatie in care aceste articulatii se inflameaza, cresc in dimensiuni, apare un edem, deci se umfla articulatia, devine rosie, calda, dureroasa si functionarea ei este limitata datorita acestor conditii. Se considera ca este o inflamatie fierbinte. Artroza, in schimb, reprezinta o inflamatie rece. In procesele inflamatorii acute, in artrite, mai ales daca au un debut recent, nu apare nici un fel de proces de lezare a cartilajelor articulare, doar daca aceste situatii persista, daca persoana respectiva nu respecta tratamentul pe care trebuie sa il faca, nu respecta restrictia de deplasare, de mobilizare a articulatiei respective. Artrozele, spuneam ca reprezinta acele inflamatii cronice, reci, acolo articulatia doare, dar fara sa fie fierbinte, fara sa se umfle foarte tare, fara sa se inroseasca. In schimb, deficitul acesta de mobilitate exista si este mult mai pronuntat, de multe ori el se instaleaza chiar de dimineata, adica dimineata ne trezim intepeniti si dureaza putin pana incepem sa miscam articulatia, pana o incalzim putin si incepe sa functioneze, daramane aceasta durere surda pe parcursul intregii zile si aceste inflamatii cronice sunt cele care se insotesc cu disturgerea cartilajului articular.
Cecilia Caragea: Si exista predispozitii pentru aceste afectiuni? Adica… daca au avut bunicii si parintii, suntem mai predispusi si noi?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Daca avem acelasi regim alimentar cu bunicii si parintii, da! Daca avem un alt regim alimentar, nu, pentru ca conteaza foarte mult. De asemenea, din punct de vedere mental si emotional, se stie ca aceste afectari ale articulatiilor apar in momentul in care persoana suferinda de asemenea probleme se confrunta cu conflicte de devalorizare. Sau se autodevalorizeaza sau este devalorizata de cei din jur si, atunci, trebuie sa vedem si acest substrat emotional si psihomental al problemei!
Cecilia Caragea: Adica atunci cand ne simtim mai putin utili pentru cei din jur si ne facem probleme ca am fi din acest punct de vedere lipsiti de valoare?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Sau cand ni se reproseaza pe fata „nu esti bun de nimic, nu esti in stare sa…“ si asta ti se face o data, de doua ori, de trei ori saptamanal, lunar… e problema! Daca noi nu putem sa ne mentinem starea de incredere in sine, lucru care este destul de greu cand in permanenta ti se aminteste acest lucru, atunci, intr-adevar, este o problema. Dar exista si situatii in care persoane care au avut timp indelungat o alimentatie dezechilibrata, care au locuri de munca in medii mai putin favorabile, muncesc afara in frig, in umezeala de multe ori, stau mult in picioare, merg mult pe jos pe frig, pe ploaie sunt mult mai predispuse. Deci este un complex de factori care trebuie analizat la fiecare pacient, astfel incat sa se mearga sinergic, convergent atat cu depistarea tuturor cauzelor, cat si cu corectarea tuturor cauzelor si apoi cu tratamentul corespunzator!
Cecilia Caragea: Asadar, conteaza si mediul de lucru si stilul de viata, alimentatia mai mult sau mai putin adecvata!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles! Intotdeauna conteaza toti factorii, pentru ca noi ca fiinte umane trebuie sa tinem cont de faptul ca am o anumita tipologie, dar eu traiesc intr-un anumit mediu, am o anumita profesie, am nu anumit confort la serviciu, acasa, am un anumit regim alimentar, un anumit regim de viata. Toate aceste elemente pot sa constituie factori declansatori sau cauzatori pentru o anumita afectiune pe care o am. Lucrurile sunt foarte clare!
Cecilia Caragea: Sunt multe lucruri de care trebuie sa tinem cont si sa avem grija! Sa fim si armoniosi cu noi, cu cei din jur, sa avem grija ce mancam, cum ne aranjam locul de munca, pentru ca depinde, in mare masura, si de noi cum alegem sa muncim, unde alegem sa muncim!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Sunt situatii in care depinde de noi si situatii in care nu depinde de noi, intr-adevar. Sunt situatii si situatii, iar oamenii trebuie ajutati si sfatuiti astfel incat sa se adapteze la orice conditie si ei sa poata sa isi mentina cat de cat o stare de echilibru si de sanatate.
Cecilia Caragea: Adica sa fie mai adaptabili. Asta ii invatati pe pacientii dumneavoastra!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da! Sa elimine din viata lor toti factorii nocivi care pot fi eliminati si sa urmareasca sa ia masuri compensatoare pentru factorii nocivi care nu pot fi eliminati!
Cecilia Caragea: Stiu ca in acesti factori compensatori, un rol important il au si remediile naturale din fitoterapia indiana, remediile ayurvedice! Pentru articulatii sanatoase, care ar fi aceste remedii?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exista mai multe tipuri de remedii pe care le putem folosi! Unul dintre cele mai folosite remedii il reprezinta tamaia, rasina arborelui de tamaie, care are un efect analgezic si antiinflamator la nivelul articulatiilor si, de asemenea, sustine refacerea cartilajului articular, ceea ce este extrem de important. De asemenea, turmericul, pe care noi l-am mai pomenit si cu alte ocazii! Radacina de turmeric are proprietati… mult mai corect spus purificatoare ale corpului, ale toxinelor pe care noi le asimilam si le depozitam in corp. Deci ajuta la eliminarea acestor toxine. De asemenea, are un efect antiinflamator extrem de eficient si un efect antiioxidant foarte puternic. Turmericul este una dintre plantele cele mai folosite pentru mentinerea mobilitatii articulare. Din acest motiv, este foarte bine sa alegem remedii pe baza de turmeric si, de asemenea, turmericul sa fie un condiment care sa nu lipseasca din bucataria noastra. Este si bun la gust si este si extrem eficient. Este un condiment-aliment-medicament! Remediu este mult mai corect spus. De asemenea, Ashwagandha este o planta care si ea are un efect analgezic si adaptogen. Ne ajuta sa suportam mai bine durerile, sa ne adaptam mai bine la suprasolicitari. Ghimbirul este, de asemenea, o planta care un efect analgezic si antiinflamator foarte intens, pentru ca, asa cum spuneam, in ambele situatii apar aceste inflamatii la nivelul articulatiilor, care apoi produc toate fenomenele. Usturoiul are, de asemenea, are o eficienta foarte buna si dovedita in tratarea afectiunilor articulare. Rasna, care este, de asemenea, o planta indiana cu efecte antiinflamatorii si antialgice. Exista multe plante pe care le putem folosi si, daca le grupam intr-un remediu, nu mai trebuie sa luam multe plantute. Luam remediul care le contine pe toate si, in felul acesta, am rezolvat aceasta problema.
Cecilia Caragea: Inteleg ca este vorba de produsul Artrisalm de la Ayurmed, care are toate aceste plante inglobate intr-o reteta optima, in care ingredientele sunt combinate astfel incat sa aiba un efect sinergic maxim!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Asa este! Este un remediu extrem de eficient atat in cazul inflamatiilor acute, cat si in cazul inflamatiilor cronice. Bineinteles, daca afectiunea articulara este de durata mai lunga, el trebuie luat in doze mai mari. Este unul dintre remediile care este recomandat sa fie luat mai bine dupa masa. Deci la o ora, o ora si jumatate dupa masa, pentru ca este posibil ca, din cauza unor plante care sunt picante si care au efect incalzitor si antiinflamator, sa deranjeze putin mucoasa gastrica. Pentru siguranta, este un remediu care este indicat sa fie luat mai bine dupa masa. Poate fi administrat atat adultilor, cat si copiilor, pentru ca, asa cum se stie, exista artrita juvenila, care este o boala inflamatorie care apare la copii de mici, iar acest remediu este sigur pentru a fi administrat si copiilor.
Cecilia Caragea: Asadar, este un remediu indicat atat pentru artrite, cat si pentru artroze si este indicat indiferent de varsta, atata doar ca trebuie sa tinem cont sa il luam la o ora si jumatate dupa masa!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da. Si, in functie de durata afectiunii, se adapteaza doza si durata tratamentului! Bine, doza o adaptam si in functie de kilogramele pe care persoana le are, dar o persoana care ia Artrisalm pentru o poliartrita reumatoida sau un reumatism particular pe care il are de 10 ani trebuie prevenita ca nu o sa-i dispara durerea dupa 2-3 zile de tratament. Pentru ca genul acesta de remedii nu vin sa mascheze durerea, sa o anihilam, intr-un fel, fara sa anihilam cauza. Plantele din acest remediu au o actiune blanda si de durata, deci nu sunt niste inhibitoare ale mecanismelor de receptie a durerii, ci actioneaza astfel incat sa indeparteze cauza durerii. Tocmai din acest motiv tratamentul dureaza putin mai mult. In momentul in care asociem Artrisalmul si cu remediile purificatoare, cu remediile detoxifiante, eficienta lui este mult mai mare!
Cecilia Caragea: Putem sa il luam impreuna cu Margusa, de exemplu, pentru ca stim ca Margusa este un detoxifiant excelent!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, bineinteles! Functioneaza nemaipomenit impreuna!
Cecilia Caragea: Si cat timp putem sa il luam?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Cum spuneam, in functie de durata, de vechimea afectiunii. Da, este bine, daca nu am luat pana acum remedii pe baza de plante pentru afectiunile articulare pe care le avem, sa incepem cu o doza mai mare, sa facem un fel de incarcare a corpului cu remedii naturale si apoi sa prelungim cu doza de intretinere. Deci daca incepem cu de 3 ori pe zi cate 2 tablete, dupa un anumit timp o sa continuam cu de 3 ori pe zi cate o tableta si putem sa intindem acest tratment pe trei luni, patru luni, cinci luni, sase luni, depinde de cum reactioneaza persoana, nu avem cum sa dam o schema standard. Tratamentul trebuie personalizat!
Cecilia Caragea: Intrebam daca poti sa il iei pe termen lung fara probleme, pentru ca cei care au probleme cu articulatiile se plang de dureri de articulatii tot timpul anului chiar!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Se plang de dureri de articulatii tot timpul anului, pentru ca in mod categoric aceste persoane care se plang nu fac tratamentele de purificare si detoxifiere, sigur nu isi adapteaza alimentatia corespunzator, sigur nu isi rezolva conflictele in mod corespunzator! In momentul in care noi urmarim sa corelam toti acesti factori care pot sa aiba aceasta actiune antialgica, antiinflamatoare si de refacere a cartilajului articular, ele vor avea efect, dar omul trebuie sa fie foarte consecvent si foarte perseverent cu tratamentul pe care il face!
Cecilia Caragea: Spuneati ca trebuie luat dupa masa la o ora si jumatate! Si, atunci, dimineata, cand te trezesti, asa, mai intepenit, cu acea redoare matinala, nu este bine sa iei imediat Artrisalmul cu cafeaua de dimineata?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Nu neaparat cu cafeaua, pentru ca, oricum, cafeaua are efect usor iritant gastric, asta este si unul din modurile prin care ea isi face efectul laxativ pentru care multa lume o consuma dimineata. Deci este mai bine sa renuntam la cafeaua de dimineata, sa bem un macerat cald pe baza de plante, sa luam remedii pe baza de plante purificatoare, care trebuie luate inainte de masa, iar Artrisalmul il vom lua dupa un mic dejun sanatos!
Cecilia Caragea: Deci bem un ceai cald dimineata, un mic dejun sanatos, chiar daca poate sa nu fie atat de consistent.
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Nu trebuie sa fie foarte consistent, dar sa fie un usor mic dejun si apoi Artrisalmul!
Cecilia Caragea: Si cei care nu pot sa renunte la cafea?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: O fac pe raspunderea lor!
Cecilia Caragea: Am inteles, da, multe trebuie sa facem si pe raspunderea noastra!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: E adevarat! Absolut tot ce facem este pe raspunderea noastra, din pacate nu suntem intotdeauna constienti de faptul ca trebuie sa raspundem de toate actiunile pe care le realizam!
Cecilia Caragea: Da, din pacate asa este, trebuie sa raspundem de tot ceea ce facem si de toate alegerile noastre chiar daca nu ne place acest lucru! Si, pana la urma, suntem responsabili si de bolile si de afectiunile pe care le facem, pentru ca asa cum spuneati, multe ni se datoreaza si noua, nu doar parintilor, bunicilor, nu doar geneticii, sa spunem!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles! Putem sa avem anumite predispozitii, dar, daca luam masuri corespunzatoare, pe care le intelegem si le respectam… si nu este o corvoada pentru mine faptul ca trebuie sa am anumite restrictii, deci eu inteleg de ce trebuie sa am anumite restrictii… Spuneam si cu alta ocazie: orice persoana care are o anumita afectiune se vindeca mult mai repede daca isi asuma procesul de vindecare. Pentru ca, daca nu isi asuma si nu intelege de ce trebuie sa faca ceea ce face, indiferent ca este un tratament naturist sau orice fel de alta terapie, in momentul acela exista ceva in mintea lui care se opune. Si atunci lucrurile nu functioneaza, ca si cum avea o caruta cu doi cai la care unul merge intr-o directie si altul in cealalta! Trebuie sa ne asumam procesul, ne asumam faptul ca ne-am imbolnavit, ne asumam procesul de vindecare si ne asumam sa fim perseverenti si constiinciosi in luarea remediilor. Daca vrem sa ne vindecam, daca nu ne place sa suferim, ne asumam si acest lucru!
Cecilia Caragea: Asadar, pentru artrite si artroze este recomandat Artrisalmul, iar in caz de guta?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: In caz de guta, pe langa plantele care au efect regenerator si antiinflamator articular, sunt foarte indicate si plantele care au acest efect de drenare a acidului uric excedentar din corp. Una dintre plantele cu acest efect este ceaiul de Jawa, frunzele acestui arbore au un efect diuretic foarte eficient. Principiile active din aceasta planta au efect vasodilatator pe uretere, pe canalele care conduc urina de la rinichi spre vezica urinara, chiar nisipul drenat – aceasta plante se foloseste si in tratarea afectiunilor renale, dar si in tratarea afectiunilor articulare, afectiunea metabolica cu exces de acid uric care se depune si la nivel renal si la nivel de articulatii. Ajuta la eliminarea acestui exces de acid uric din corp prin acest efect de vasodilatatie a ureterelor, prin stimularea diurezei fara pierdere de potasiu, deci oamenii nu ajung sa piarda potasiu si nu se dezechilibreaza pe linie cardiaca si ajuta, de asemenea, la eliminarea nispului renal si a calculilor de mic dimensiuni care pot sa existe pe traseul ureterelor.
Cecilia Caragea: Asadar, acest produs Gout Star de la Ayurmed nu este indicat doar pentru cei care au guta!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Nu! Este indicat si pentru persoanele care au probleme cu functionarea rinichilor. De asemenea, frunzele de telina, extractul de frunze de telina din acest remediu are un efect diuretic si un efect antiseptic urinar. Harpagophytum procumbens, gheara diavolului, cum este cunoscut de marea majoritate a oamenilor, are actiune antiinflamatorie, antialgica si de refacere a cartilajelor articulare. In momentul in care combinam toate aceste plante pe care le-am pomenit si cele care sunt continute in acest remediu, avem aceasta actiune de stimulare a eliminarii excesului de acid uric pe cale renala. Se reduc foarte mult si edemele – se stie ca persoanele suferinde de rinichi au un anumit gen de edeme, deci de cumul de apa in corp… Ajuta la drenarea acestor edeme, la drenarea tuturor toxinelor care exista in corp si, in felul acesta, reusim sa avem aceasta purificare preponderent pe linie renala, prin intermediul urinei pe care o eliminam, a acestor toxine care genereaza genul acesta de specific de dureri, datorate excesului de acid uric.
Cecilia Caragea: Este un produs pe care putem sa il luam si pentru detoxifiere, asa, pur si simplu, chiar daca nu ne confruntam cu probleme renale sau cu guta?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, poate fi luat in asociere cu Margusa, pentru ca Margusa este un purificator al sangelui si, atunci, automat, sangele purificandu-se pe aceasta linie, preponderent urina, secundar transpiratie, poate sa ajute. Dar este bine sa asociem doar in situatia in care avem tendinta de a face edeme sau avem acesta tendinta de crestere a acidului uric in sange. Daca nu avem genul acesta de probleme, Margusa este suficienta!
Cecilia Caragea: Asadar, pentru o cura de detoxifiere apelam la Margusa…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Margusa cu Trifyla, daca vrem sa facem o detoxifiere completa, adica si pe tubul digestiv, cu Trifyla si Margusa pentru purificarea pe linia sangelui!
Cecilia Caragea: Asadar, Margusa, Trifyla, eventual, si Gout Star!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si ayurveda: Da!
Cecilia Caragea: Si persoanelor care se confrunta cu dureri articulare mari le recomandati o asemenea cura de detoxifiere puternica, si cu Margusa, si cu Trifyla, si cu Gout Star, iar apoi sa-si continue tratamentul cu Artrisalm!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, pot sa mearga si in paralel, pentru ca detoxifiantele se iau inainte de masa, iar Artrisalmul se ia dupa masa. Acum depinde… si aici trebuie particularizat. Daca omul spune „am dureri foarte mari si vreau sa merg pe amandoua liniile“, mergem asa, daca el este constiincios si si-a facut purificarea… pentru ca in momentul in care el o sa isi faca tratamentele de detoxifiere periodic, nu o sa mai fie nevoie de o detoxifiere masiva!
Cecilia Caragea: Vorbeam de cei care acum incep sa apeleze la aceste remedii!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Daca acum incep si, intr-adevar, au dureri mari, au acidul uric crescut si dureri articulare, pot sa faca aceasta asociere – Margusa, Trifyla, Gout Star – inainte de masa si Artrisalm dupa masa.
Cecilia Caragea: Pentru un ajutor mai puternic asupra organismului lor! Si stiu ca Ayurmed mai are un unguent, Non Dolor, pe care l-am incercat si eu si este fabulos, chiar daca pare foarte mic, este de foarte mare efect si o picatura din el!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Este de foarte mare efect pentru ca are o concentratie foarte mare de uleiuri volatile, deci plantele continute in el au o cantitate mare de uleiuri volatile – ulei de menta, ulei de pin, ulei de eucalipt, ulei de camfor plus extractul uleios de salcie de Himalaya, cu efect antiinflamator. Are actiune de calmare a durerilor atat osteoarticulare, cat si musculare. Deci si in situatia in care ne confruntam cu dureri musculare putem sa realizam un masaj usor cu acest unguent. De asemenea, in situatia in care avem rani foarte usoare, pentru ca are si actiune antibacteriana si antifungica, chiar si antivirala la nivelul pielii. Bineinteles, nu pe rani deschise, deci nu o sa punem acest unguent pe rani deschise, pentru ca o sa ne usture foarte tare, dar, in momentul in care avem zone care sunt cu predispozitie la a se infecta, datorita florei pe care o avem la nivelul pielii, este foarte indicat sa folosim acest unguent, care are, asa cum spuneam, un efect incalzitor local. Se stimuleaza circulatia – in felul acesta, principiile active, uleiurile patrund mai usor in piele si isi fac efectul.
Cecilia Caragea: Am si constatat! Imediat ce il pui pe piele, se incalzeste locul respectiv si, sincer, imi place si mirosul foarte mult, de camfor si de eucalipt. Pur si simplu, face foarte bine! Asa cum spuneati, si la dureri musculare si la dureri osteoarticulare! Asadar, e bine de avut in casa Non Dolor, asta pot sa spun din propria experienta!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Este foarte important de precizat ca aceste remedii pe baza de plante pot fi luate pe termen lung fara a avea efecte secundare, asa cum are, de obicei, medicatia alopata care se foloseste in cazul acestor afectiuni articulare. Majoritatea dintre ele fiind cronice, bineinteles ca trebuie sa luam medicatia alopata pe termen lung si apar efectele secundare – iritatia stomacului, de multe ori chiar tulburari ale tubului digestiv per global… Si, atunci, este mult mai bine sa apelam la aceste remedii pe baza de plante, care nu au efecte secundare si pot fi luate a la longue fara niciun fel de risc.
Cecilia Caragea: Dar daca le luam a la longue, foarte mult timp, nu ne obisnuim cu ele? Isi mai fac efectul?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Nu ne obisnuim cu ele, pentru ca nu exista genul acesta de obisnuinta. Si, oricum, initial, cand incepem un tratament naturist, facem, sa spunem, o cura de mai lunga durata, dupa care o sa incepem sa mai scadem din doze si chiar sa reducem, in momentul in care pacientul incepe sa se simta mai bine si sa nu mai aiba dureri, si sa crestem dozele sau sa reintroducem remediile, doar in momentul in care el are din nou probleme. Deci nu este obligatoriu sa facem tratament toata viata. O sa facem o perioada mai lunga de timp, pana ajungem la o stare de confort, dar asta nu presupune sa fie neaparat a la longue si, chiar daca este luat a la longue, nu apare aceasta obisnuita a corpului la genul acesta de remedii.
Cecilia Caragea: Asadar, toti pacientii, si cei care sunt fani ai remediilor naturale, trebuie sa inteleaga ca trebuie sa se sfatuiasca cu un medic apifitoterapeut pentru tratamentul pe care vor sa il urmeze!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Este mult mai bine, pentru ca, daca nu iau tratamentul dupa ureche, vor mult mai eficienti, iar rezultatele vor aparea mult mai repede, pentru ca un medic fitoterapeut le poate da indicatiile corespunzatoare si in ceea ce priveste regimul alimentar, stilul de viata si toate celelalte aspecte pe care le-am precizat. Si, in felul acesta, rezultatele apar mult mai repede!
Cecilia Caragea: Asadar, chiar daca noi discutam la Academia de Ayurveda despre tot felul de plante benefice pentru sanatatea noastra, despre tot felul de remedii naturale, traditionale, indiene, dar si din alte culturi si civilizatii, important este sa fie combinate dupa retete si principii ayurvedice, pentru ca sunt cu totul altfel, e o alta filosofie, o altă vedere asupra lumii, asupra universului, asupra omului, asupra sanatatii… Trebuie sa stiti ca este absolut necesar sa va si sfatuiti cu un medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda!
Noi va multumim tare mult si va asteptam in continuare le seria noastra de emisiuni Academia de Ayurveda, serie de emisiuni sustinuta de Ayurmed, brand care promoveaza in Romania remediile ayurvedice si va promitem ca vom aborda o serie intreaga de afectiuni si cu recomandarile de rigoare din punctul de vedere al acestei medicine traditionale!
Cecilia Caragea: Asa cum v-am obisnuit, va invitam si la concursul emisiunii Academia de Ayurveda! Cinci dintre dumneavoastra vor putea castiga cate un set de produse de la Ayurmed, set care contine produsul Artrisalm si produsul Gout Star! Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru: la prezenta emisiune online, va invitam sa inserati un comentariu cu textul „Articulatii sanatoase cu Ayurmed” si, peste trei zile de la prezenta postare, vom extrage la sorti cei cinci castigatori! Va multumim si va asteptam in continuare alaturi de noi in universul Ayurveda!