Academia de Ayurveda – Cauzele ascunse ale bolilor si Ayurveda
0Academia de Ayurveda – Cauzele ascunse ale bolilor si Ayurveda
Proiect susținut de Ayurmed.
Invitat permanent: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda.
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: Dragii nostri, in seria noastra de emisiuni online Academia de Ayurveda sustinuta de Ayurmed, am discutat despre preventie, dar am discutat despre preventie la un mod mai aparte: cum sa prevenim bolile inainte ca ele sa se manifeste in planul fizic. Astazi, ne-am gandit sa vorbim cu doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda, despre cauzele ascunse ale bolilor din perspectiva ayurvedica, sa vorbim despre lucrurile la care noi ar trebui sa fim atenti in atitudinile noastre pentru a ne mentine sanatatea!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, este un subiect sensibil acesta, pentru ca, odata ce vom incepe sa prezentam anumite aspecte, foarte multe persoane care vor fi curioase sa urmareasca aceasta emisiune o sa-si puna multe intrebari vis-a-vis de atitudinile pe care le au, de cat sunt ele de corecte… Si probabil ca o sa si inteleaga de ce se confrunta cu anumite probleme, lucru care ar fi, bineinteles, de asteptat. De asemenea, ar fi si mai bine daca ei ar putea sa ia masurile corespunzatoare sa isi si rezolve problemele. Asa cum am vorbit si cu alte ocazii, spuneam ca in cadrul constitutiei individuale sau tipologiei constitutionale individuale avem trei etaje constitutionale: constitutia fizica, constitutia dinamica si constitutia psihomentala. Astazi o sa insistam mai mult pe aceste aspecte legate de constitutia psihomentala si emotionala si de, sa spunem, caracteristicile acesteia sau ce anume din comportamentul nostru incadram in aceasta constitutie si care apoi ne poate influenta starea de sanatate. Cand vorbim de constitutia psihomentala si emotionala ne referim la modul in care omul gandeste, la modul in care omul simte, deci la toata bogatia de emotii pe care el o traieste si modul prin care el le gestioneaza, vorbim despre credinta omului, despre aspectele legate de vointa, despre raportarea la timp, despre felul in care viseaza si foarte multe aspecte de genul acesta… felul in care isi organizeaza viata, cum isi planifica… Deci tot ceea ce nu tine de structura fizica si de, sa spunem, partea de functionare strict fizica a corpului.
Cecilia Caragea: Este vorba, intelegem, de pozitionarea noastra in viata, in lume, in raport cu noi insine si cu ceilalti…
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Exact! Foarte multe din aceste caracteristici vin sa scoata in evidenta sau sa reliefeze aceasta raportare a noastra la noi insine, la viata si la ceilalti. Aspectele care pot sa influenteze in mod predominant aceste caracteristici ale constitutiei psihomentale si emotionale tin foarte mult de tendintele pe care le avem la nivel mental. Aceste tendinte le-am mai amintit cu ocazia discutiei despre gusturi si tendintele pe care mintea noastra le avea si, in functie de aceasta, de anumite preferinte gustative. Aceste tendinte ale mintii nu se reflecta doar in preferintele gustative pe care le avem, ci se reflecta si in modul in care noi ne gestionam intreaga viata psihoemotionala si relationala. Ma refer la niste tedinte mai generale, care se numesc tendintele fundamentale ale naturii. Aceste tendinte se gasesc in intreaga manifestare, in intreaga natura. Si anume: tendinta catre evolutie, echilibru si armonie, tendinta catre actiune, miscare si mentinerea, sa spunem asa, pe un plan orizontal, adica nici nu ascensionam, nici nu involuam, si aceasta tendinta catre inertie, catre involutie, catre stagnare.
Cecilia Caragea: Este foarte interesant: tendinta catre inertie si catre involutie… le-ati pus la un loc! Asadar, daca tu nu evoluezi sau daca nu faci efortul macar sa ramai in acelasi loc, automat involuezi.
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Exact! Pentru ca viata noastra, privita intr-o perspectiva mai inalta, chiar dintr-o perspectiva cu o anumita conotatie spirituala, are drept scop evolutia noastra, evolutia noastra atat ca fiinte biologice, dar si evolutia noastra din punct psihomental, emotional, chiar spiritual. Noi nu venim… cu alte cuvinte, noi nu venim in aceasta lume doar sa avem un job bun, sa avem o casa confortabila, sa avem cinci masini, sa avem un corp minunat, lucrat la fitness, ci venim ca sa ne ocupam si de sufletul nostru si de spiritul nostru.
Cecilia Caragea: Da, exista acele teorii comform carora corpul nostru este doar un mijloc ca noi sa putem sa evoluam din punct de vedere spiritual.
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, este mijlocul care ne este dat in aceasta existenta in planul fizic. Am venit in planul fizic, am venit pe planeta Pamant si, atunci, noi trebuie sa ne adaptam. Si acel aspect superior din noi care sustine viata este cel care are nevoie de acest vehicul in planul fizic, de sufletul nostru. Se considera ca trupul, cu alte cuvinte, este vehiculul sufletului si al constiintei noastre.
Cecilia Caragea: Si intelegem ca anumite greseli pe care le facem se reflecta apoi in corpul nostru fizic.
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, pentru ca aceste tendinte mentale, aceste tendinte ale constiintei, ale mintii si ale constiintei sunt cele care ne vor influenta invelisurile noastre subtile. Si aceste influente, in momentul in care ele sunt persistente, se transmit de la invelis la invelis pana cand ajung la invelisul energetic si apoi la invelisul fizic si apare ceea ce se numeste somatizarea problemei sau materializarea bolii.
Cecilia Caragea: Si, cum tot ne place noua, occidentalilor, sa vorbim de cauza si efect, pana la urma, este exact acelasi lucru! Exista anumite cauze, in anumite planuri de care poate noi nu suntem constienti, care au un efect in planul fizic.
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, da, intr-adevar! Dupa un timp, pentru ca in foarte rare ocazii aceste modificari care apar, sa spunem, in structurile subtile au repercusiuni pe structura fizica. Doar in situatii absolut exceptionale. De obicei, este vorba de o perpetuare a anumitor tendinte gresite pe care noi le avem si, in felul acesta, prin repetarea acestor greseli, se creeaza aceasta vulnerabilitate a tututor invelisurilor subtile, care, pana la urma, duce la imbolnavirea corpului fizic.
Cecilia Caragea: Asadar, noi avem sanse sa nu ne imbolnavim daca luam masuri din timp, masuri pe care trebuie sa le luam in privinta emotiilor si atitudinilor noastre.
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, este foarte adevarat. Chiar daca vorbeam, cu alte ocazii, ca aceste emotii putem sa le controlam cu ajutorul gusturilor, pentru ca este obligatoriu sa mancam, exista si alte metode prin care putem sa controlam sau sa educam aceste emotii. In primul rand, este foarte important sa fim extrem de constienti. Adica sa avem in permanenta o atentie deosebita asupra structurii noastre, global, atat asupra componentei fizice, cat si asupra componentei dinamice, cat si asupra componentei psihomentale si emotionale. Trebuie in permanenta sa fim atenti la emotii, trebuie sa fim atenti la gandurile noastre, trebuie sa fim atenti la intentiile noastre, trebuie sa fim atenti la motivatiile pe care le avem si care ne sustin in satisfacerea nevoilor si in toate actiunile pe care noi le intreprindem. Pentru ca toate aceste lucruri sunt in stransa legatura cu aceste tendinte ale constiintei pe care le avem. Bineneteles ca poate parea dificil, in momentul in care prezentam aceste lucruri, dar este un exercitiu de autocunoastere si acest exercitiu ne este extrem de folositor. Si putem sa incepem, de exemplu, intr-o prima faza, cu observarea modului in care organele… cum le folosim, la modul in care ne folosim organele de simt si de actiune. Avem cinci organe de simt si cinci organe de actiune, care sunt in corespondenta unele cu altele si care sunt in corespondenta si cu principalii nostri centri de forta din structura noastra energetica…
Cecilia Caragea: As vrea sa si numim…
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Binenteles, o sa-i si numim. Si o sa incepem de jos in sus. De exemplu, in corelatie cu centrul Muladhara Chakra, care este in legatura cu elementul pamant si care se gaseste, din punct de vedere energetic subtil, la baza coloanei vertebrale, avem o corespondenta cu simtul mirosului, iar din punct de vedere al organelor de actiune este vorba de anus, organul prin intermediul caruia eliminam materiile reziduale din corp, materiile reziduale solide. Centrul al doilea de forta, Swadhisthana Chakra, care este in legatura cu elementul apa, este corelat cu organul de simt al gustului, cu limba si cu simtul gustativ si este in legatura cu organele reproducatoare, ca organe de actiune. Al treilea centru de forta este cel in legatura cu elementul foc, si anume Manipura Chakra, organul de simt corespunzator este ochiul si analiza, deci simtul vederii, iar organele de actiune sunt picioarele. La nivelul centrului Anahata Chakra, care se afla in dreptul inimi si care este in legatura cu alementul aer, avem ca organ de simt pielea si sensibilitatea tactila, deci vedem ca are o suprafata foarte mare… deci este un organ extraordinar de important pentru noi si, din cauza aceasta, tot ceea ce tine de afectivitate, de iubire este extrem de important. Deci noi avem o suprafata foarte mare pe care sa primim informatii legate de acest analizator sau care vin sa echilibreze acest analizator. De asemenea, prin intermediul bratelor, care sunt organele de actiune, primim afectivitate prin mangaierile pe care le primim si emitem afectivitate prin imbratisarile si mangaierile pe care le oferim. Deci este un aspect extrem de important… Dar noi bineineteles ca putem sa primim mangaieri pe toata suprafata, deci starea aceasta… nevoia noastra de afectivitate, nevoia de relatie este extrem de importanta pentru noi… Al cincilea centru de forta… exista sapte, dar ultimi doi centri de forta, Ajna si Sahasrara, sunt niste centri care fac o sinteza, o integrare. Deci se face o coordonare, de la nivelul lui Ajna Chakra, a primilor cinci centri de forta, iar centrul ultim este cel care ne pune in legatura cu planurile superioare. Deci ramasesem la centrul numarul 5, care este Vishuddha Chakra si care este in legatura cu elementul eter. Vedem ca cele cinci elemente le-am regasit si in componenenta Dosha-urilor, deci este o intreaga stiinta foarte bine pusa la punct si, datorita acestui fapt, Ayurveda este extrem de bine sistematizata si eficienta. Deci acest centru de forta, Vishuddha Chakra, in legatura cu elementul eter, care are ca organ de simt simtul auzului si organul de actiune il reprezinta corzile vocale, adica modul nostru de exprimare verbala.
Cecilia Caragea: Si, atunci, dezechilibrarea acestor centri ar duce la anumite afectiuni specifice, nu?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, acest lucru este extrem de adevarat, pentru ca organele noastre de simt si organele de actiune sunt in foarte stransa corelatie cu sistemul nostru nervos. Si, atunci, in momentul in care starea sistemului nostru nervos, starea noastra mentala este intr-o anumita dispozitie, noi avem o tendinta armonioasa sau, dimpotriva, mai putin armonioasa de folosire a acestor organe de simt. Deci felul in care ne folosim organele de simt si de actiune reflecta starea pe care o avem la nivel mental, la nivelul constiintei, stare care este in legatura cu aceste trei tendinte de care am povestit. Si, atunci, in momentul in care avem o tendinta catre inertie, o tendinta catre involutie, deci tendinta cea mai joasa, sa spunem, a constiintei si a mintii, avem tendinta sa folosim in mod dizarmonios aceste organe de simt si de actiune, fie din punct de vedere cantitativ, fie din punct de vedere calitativ, la modul: „Imi place sa mananc alimente care nu sunt bune pentru mine. Chiar daca stiu ca nu imi fac bine, nu am puterea sa ma abtin sa nu le mananc”, din cauza acestei tendinte dizarmonioase. Starea de armonie, de evolutie, de echilibru pe care noi o avem la nivelul constiintei si la nivelul mintii, stare care in limba sanscrita este denumita sub termenul satva, care chiar inseamna „lumina” sau „claritate”, este cea care face ca noi sa folosim in mod armonios organele de simt si organele de actiune si, de asemenea, ne face foarte constienti de toate tendintele pe care le avem catre folosirea lor dizarmonioasa. Deci cu cat avem aceasta tendinta catre evolutie mai bine prezenta, mai clar prezenta in fiinta noastra, capacitatea noastra de a fi atenti la noi, la tot ceea ce tine de fiinta noastra, capacitatea noastra de a avea priza de constiinta (asta inseamna aceasta atentie pe ceea ce facem) este mult mai mare, iar asta inseamna ca noi nu suntem condusi de impulsurile noastre subconstiente si inconstiente, ci putem sa decidem in deplina cunostinta de cauza asupra alegerilor pe care le facem. Si, in felul acesta, ne este mult mai usor sa suportam consecintele acestor alegeri, pentru ca orice alegere pe care o facem presupune sa suportam… sa ne asumam responsabilitatea pentru ea si sa suportam consecintele.
Cecilia Caragea: Asadar, toate organele noastre de simt sunt extrem de importante – prin ele decriptam lumea, prin ele primim toate mesajele de la mediul inconjurator si, apoi, mai departe, procesand toate aceste informatii, trebuie sa stim ce sa facem cu ele ca sa ne mentinem sanatatea?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, este foarte important acest lucru si foarte adevarat, prin faptul ca trebuie sa ne gandim, de exemplu, la aceste organe de simt ca… sa spunem ca avem un furtun care face legatura intre robinetul meu si gradina pe care vreau sa o ud. Deci eu primesc informatia de la organul de simt, ajunge la sistemul nervos. In momentul in care eu vreau sa ud gradina si am un furtun care nu are un calibru corespunzator pentru suprafata gradinii mele, eu voi uda in mod deficitar gradina respectiva. Daca canalele mele senzoriale prin care se transimte informatia senzoriala sunt inchise sau au un diametru mic sau sunt obstructionate de diverse aspecte, informatia care ajunge la nivelul sistemului nervos poate sa fie redusa sau poate sa fie alterata calitativ. Sau, daca am un furtun cu un diametru prea mare, risc sa imi inund gradina. Adica: daca eu folosesc in mod excesiv un anumit canal senzorial, prin el se transmit foarte multe informatii, care pot sa perturbe, de asemenea, centrul nervos catre care aceste informatii se transmit. Din cauza aceasta, trebuie sa ne gandim la aceste legaturi… deci canalele noastre senzoriale, organele noastre senzoriale si legaturile care se fac intre sistemul nervos si organele noastre senzoriale sa le vedem ca niste prelungiri ale sistemului nervos catre exterior, prin care el preia informatiile. Dar, sa spunem, diametrul acestor canale, acestor prelungriri trebuie sa fie cel corespunzator si, de asemenea, ar trebui sa existe si o forma de inteligenta, o forma de discernamant care sa selecteze informatia pe care eu o preiau. Aceasta forma de inteligenta si de discernamant este in stransa coleratie cu aceasta tendinta pe care eu o am la nivelul constiintei.
Cecilia Caragea: Dar se intampla sa si avem, uneori, probleme cu organele de simt, de exemplu cu vazul. Suntem miopi, nu vedem bine… Ce inseamna acest lucru, ca, de fapt, nu vrem sa vedem lumea, ca nu ne place cum e?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, poate sa fie si acest lucru sau pot sa fie anumite conflicte, anumite stari emotionale intense pe care noi le-am avut si care ne obliga sa ne focalizam foarte mult, sa spunem, atentia vizuala asupra unui anumit aspect. Si, atunci, ignoram… pentru ca noi folosim vederea si pentru vederea de aproape, si pentru vederea la distanta… Miopia arata o deficienta a vederii noastre la distanta, tocmai pentru faptul ca eu ma focalizez mult prea mult asupra aspectelor imediate si uit de perspectiva. Si, atunci, ochiul meu nu mai poate sa faca aceasta adaptare la perspectiva, la distanta.
Cecilia Caragea: Sau poate nu imi place perspectiva si nu vreau sa o vad!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Sau poate nu imi place… Bine, aici sunt foarte multe nuante, adica aceste aspecte trebuie particularizate, pentru ca fiecare persoana va interpreta foarte personal starile cu care se confrunta. Exista, sa spunem, anumite indicii care ne pot indruma si anumite intrebari pe care sa i le punem si care sa ne poata orienta, dar felul personal prin care ea interpreteaza situatia sau impactul pe care il are impactul sau situatia este extrem de particular. Si, atunci, in momentul in care se face aceasta investigare a acestor traume, a acestor cauze, trebuie sa ne acordam… in primul rand, trebuie sa cunoastem noi, ca practicieni care realizam aceasta interogare, foarte multe detalii si foarte multe cauze si trebuie sa stim sa punem intrebarile si cum sa conducem discutia cu pacientul, astfel incat sa-l facem constient de emotia sau de trauma pe care a trait-o.
Cecilia Caragea: Deci anumite interpretari personale ale unui individ pot sa duca chiar la imbolnavirea organelor de simt…
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, este foarte adevarat.
Cecilia Caragea: De exemplu, poti sa nu mai vezi bine la distanta, poti sa nu mai auzi bine…
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da. De obicei, problemele acestea legate de surditate sau de hipoacuzie… una este sa devii hipoacuz la batranete, pentru ca imbatraneste corpul, se diminueaza circulatia la nivel cerebral, organul auzului in zona centrala nu mai este foarte bine vascularizat si asa mai departe… si alta este sa se instaleze pe parcursul vietii, chiar la la o varsta tanara, o hipoacuzie. Am avut foarte multe situatii de tineri care, crescand intr-un mediu conflictual, cu foarte multa violenta verbala, cu multe certuri, isi doreau atat de mult sa nu mai auda ce se vorbeste in casa, incat pur si simplu au ajuns sa aiba probleme cu auzul! Adica este foarte important… pentru ca nu intotdeauna, copil fiind, poti sa pleci de acasa… sau daca cearta se petrece… daca e o cearta ziua, ai plecat din casa si ai scapat de problema (n-ai scapat, dar sa spunem ca gasesti o rezolvare de moment), dar, daca cineva se cearta in casa in toiul noptii si tu esti mic, ce faci? Pur si simplu, iti pui mainile pe urechi si iti doresti sa inceteze! Si exista persoane care nu constientizeaza ca, de fapt, aceea trauma pe care ei au trait-o atunci este cea care le-a produs aceasta hipoacuzie. Pentru ca se duc si isi fac investigatii in sfera ORL, nu au nicio problema. Dar ei, totusi, nu aud…
Cecilia Caragea: Da! Sau, uneori, aceste lucruri pot sa duca chiar la manifestari fizice…
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, exista si aceasta posibilitate, incat sa apara anumite modificari la nivel fizic, la nivelul organului auzului (despre el vorbeam acum) si sa se produca genul acesta de modificari. Dar, dincolo de… sa revenim la subiectul nostru general… este vorba de aceasta tendinta, deci tendinta mintii, tendinta predominanta a mintii, care, daca este una de dizarmonie, aceea de actiune si mentinere pe orizontala sau, dimpotriva, de inertie si involutie… sunt cele care pot sa ne determine atitudini gresite. De exemplu, sa nu ne asumam responsabilitatea pentru actiunile pe care le facem, sa manifestam stari repetate si pregnante de autocontrol pe toate domeniile sau pe toate activitatile sau pe toate aspectele care tin de corpul nostru, sa fim persoane extrem de rautacioase, de ranchiunoase… Si diverse asemenea atitudini, care, in momentul in care le perpetuam timp indelungat, ajung sa ne imbolnaveasca corpul. De multe ori, este extrem de dificil, trebuie foarte mult tact in abordarea acestor discutii cu pacientii… pentru ca, dincolo de faptul ca vine si imi spune: „Ma doare stomacul, am ulcer”… si incep sa intreb: „Dar ce mananci?”… recomandari de regim alimentar si apoi incep intrebarile: „Exista cineva in preajma dumneavoastra pe care nu il suportati sau care va creeaza o problema?” Pentru ca aceasta hiperaciditate care genereaza gastrita si ulcerul este o reactie adaptativa a corpului meu la o situatie de tipul „Nu pot sa diger o anumita persoana, nu pot sa-l inghit, nu-l suport!” Dar, pentru subconstientul meu, care este cel care guverneaza viata mea biologica, nu exista sensul figurat! Si, atunci, el spune: „Nu pot sa digeri, bun, deci trebuie mai mult acid clorhidric!” Deci generam mai multe celule care sa genereze acid clorhidric… De multe ori, pot sa apara anumite formatiuni tumorale in stomac care sa secrete un exces de acid clorhidric.
Cecilia Caragea: Asadar, anumite situatii pe care noi nu stim sa le gestionam corect, nu avem capacitatea sa le gestionam adecvat pot sa ne imbolnaveasva. Fie ca ne imbolnavesc un organ de simt, fie ca ne imbolnavesc alte organe…
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, vorbeam de organele de simt pentru ca ele… adica organele de simt si cele de actiune care sunt in legatura cu mintea… Deci mintea se poate perverti, se poate perturba prin intermediul informatiilor dizarmonioase pe care le primim prin organele de simt. Si aceasta perturbare de la nivelul mintii odata se repercuteaza asupra actiunii, asupra modului de actiune, modului de functionare, de fapt, a organelor de actiune in legatura cu organul de simt, dar aceasta stare de pervertire a mintii, care ramane si care persista, ne va influenta ulterior toate modalitatile sau tot punctul nostru de vedere si toate atitudinile si toate emotiile…
Cecilia Caragea: Si, pana la urma, tot corpul… si orice alt organ!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Evident, pentru ca de la nivel mental se face coordonarea intregii structuri.
Cecilia Caragea: Asadar, ca sa ne mentinem starea de sanatate, noi trebuie sa avem niste atitudini constiente si corecte fata de noi insine si fata de tot ceea ce vine inspre noi de la cei din jur si de la intreaga lume.
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, este foarte adevarat, pentru ca toti oamenii care sunt in jurul nostru nu fac decat sa ne reflecte – ei sunt ca niste oglinzi in care noi ne reflectam. Si, atata vreme cat noi nu putem sa fim constienti de problemele si de atitudinile noastre, felul in care oamenii se manifesta fata de noi nu face decat sa reflecte aceste greseli de care noi nu suntem constienti. Si, in momentul in care cineva are, sa spunem, o reactie nepotrivita sau care ne deranjeaza, nu trebuie sa il judec, nu trebuie sa judec respectiva persoana, trebuie sa imi spun ce anume din comportamentul ei ma deranjeaza pe mine, iar asta mie imi spune ca si eu am respectiva problema… Ce ar fi sa o caut, ce ar fi sa vad ce anume din comportamentul ei ma deranjeaza pe mine si care, de fapt, reflecta o deficienta mea. Deci este o modalitate de autocunoastere.
Cecilia Caragea: Este perfect adevarat, sunt perfect de acord cu dumneavoastra, dar, in cazul copiilor care, de exemplu, traiesc intr-un mediu conflictual, intr-o familie in care exista certuri in permanenta si, cum spuneati, isi acopera urechile sa nu auda scandalurile din casa, nu cred ca e vorba de a reflecta mediul din jur sau cei din jur ceea ce e in acel copil, cred ca e vorba despre altceva…
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, intr-adevar, in aceasta situatie este vorba de altceva. Si trebuie sa ne gandim, trebuie sa pornim explicatia in aceasta situatie in felul urmator: nimic din ceea ce se petrece in univers nu este intamplator. Neintamplator un anumit copil se naste intr-o anumita familie si are anumiti parinti. Este foarte important, in schimb, ca respectivul copil, in momentul in care va deveni…
Cecilia Caragea: … adult…
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: … adult… poate nu chiar adult, poate chiar mai devreme. In momentul in care va avea aceasta capacitate sa analizeze, sa-si puna niste intrebari vis-a-vis de viata lui, de ce a fost pus intr-o anumita situatie… el trebuie sa inteleaga ca, pentru el, familia in care a venit in aceasta existenta pe pamant a fost o alegere a lui si ca el a facut aceasta alegere special ca sa invete niste lectii.
Cecilia Caragea: A fost o piatra de incercare!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: A fost o piatra de incercare, piatra de incercare pe care o va depasi sau o va rezolva in momentul in care el va intelege si va reusi sa gestioneze, prin iubire si iertare fata de parintii respectivi, toate starile conflictuale pe care el le-a trait in copilarie.
Cecilia Caragea: Atunci, noi, cand ajungem la varsta adulta, trebuie sa stim sa gestionam corect si ceea ce traim zi de zi si sa ne rezolvam corect si problemele din copilarie?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da! Si nu trebuie sa asteptam pana la varsta adulta. Din momentul in care noi, in aceasta viata, ca adolescenti incepem sa ne punem anumite intrebari, pentru ca vedem, putem sa facem o comparatie intre cum este atmosfera in familia noastra, cum este atmosfera intr-o alta familie, avem prieteni, vorbim cu ei si incepem sa ne punem intrebari: „De ce la ei este asa? De ce la mine este alfel?” In primul rand, nu trebuie sa ne consideram neaparat vinovati: „Din cauza mea parintii mei se cearta…” Copiii au foarte frecvent tendinta de a se autoinvinovati pentru conflictele parintilor. Sa nu mai spunem de situatia extrem de dizarmonioasa in care parintele ii reproseaza copilului: „Din cauza ta!” sau “Tu esti de vina!” Este o extraordinar de mare greseala. Este o imaturitate maxima din partea acelor parinti… Dar este foarte important ca, in momentul in care incepem sa ne punem aceste intrebari vis-a-vis de viata noastra, vis-a-vis de toate situatiile pe care am fost nevoiti sa le parcurgem, sa le traim, sa gasim solutii, nu sa dam vina pe X, Y… Este important sa intelegem de ce orice fel de situatie de genul acesta este o lectie de viata si trebuie sa urmarim sa vedem care este lectia de viata si o sa invatam, sa ne-o insusim si sa urmarim sa rezolvam aceste traume, aceste amintiri neplacute prin iubire si iertare. Aceste doua modalitati sunt extrem de eficiente, as putea sa spun cele mai eficiente metode prin care noi putem sa ne rezolvam traumele la nivel psihomental si emotional.
Cecilia Caragea: Inteleg, asadar, ca este foarte importanta atentia, adica sa fim atenti la tot ce ni se intampla astazi, dar sa fim atenti si la visele noastre, la nemultumirile noastre, care pot sa vina din trecut, din copilarie, si sa le gestionam si pe acelea. Deci sa fim atenti si prezenti.
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, este foarte important, dar, de multe ori, intensitatea traumei pe care noi o traim sau a socului emotional poate sa fie suficient de mare incat noi sa nu putem sa facem acel lucru si, in acel moment… oricum, subconstientul nostru va prelua incarcatura energetica, incarcatura emotionala a traumei… Dar este foarte important sa amanam… sa nu ne facem ca nu mai exista, pentru ca subconstientul nostru nu este un sac fara fund, in care putem sa bagam toate aceste mizerii emotionale. La un moment dat, va trebui sa le scoatem la suprafata, va trebui sa le gestionam… Trebuie sa facem curat… Deci ganditi-va la o camara in care nu am intrat de mult si… tot arunc acolo… si nici macar nu aprind lumina – deschid usa, arunc ceva si inchid repede, sa nu cada totul… sa nu mai vad ce e acolo… La un moment dat, trebuie sa imi fac curaj sa aprind lumina, sa scot totul afara, sa curat, sa pun in ordine, sa sortez ce este bun de ce nu este bun. Este foarte important ca oameni sa nu se invinovateasca, sa nu se autodevalorizeze. Este foarte important sa ne iubim, sa ne iertam, sa ne acceptam si sa ne respectam. In momentul in care noi putem sa facem asta fata de noi insine, vom putea sa facem asta si fata de celelalte persoane si, la randul lor, ei vor reflecta, in atitudinea fata de noi, acest lucru pe care noi il facem cu noi.
Cecilia Caragea: Dar, ca sa ajungem sa facem curat in camara, asa cum ati spus, trebuie sa ne apucam cu curaj si cu forta de aceasta actiune.
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, este foarte adevarat. De multe ori, in momentul in care ne simtim coplesiti de aceste probleme, avem tendinta sa intram in depresii, in depresii foarte adanci, sa avem atacuri de panica, sa fim extrem de anxiosi, sa fim extrem de dezechilibrati din punct de vedere al situatiilor noastre mentale… Si, pe langa faptul ca trebuie sa lucram cu noi, ne putem folosi de remediile pe baza de plante care au actiune de armonizare si de echilibrare la nivel psihomental si emotional si care, in felul acesta, sa ne dea, exact cum spuneati, curajul si forta sa ne confruntam cu propriile noastre traume, cu propriile noastre probleme.
Cecilia Caragea: Da, pentru ca exista plante care ne dau energie, iar Ashwagandha este una dintre ele. Si, asa cum am mai spus si in alte dati, personal, sunt fan Ashwagandha, pentru ca simt ca imi da optimism si energie!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, aspectul de energie este foarte important. Un alt aspect extrem de important al acestei plante este faptul ca ea gestioneaza in mod extrem de armonios starile noastre psihomentale. Ajuta sa ne echilibram extraordinar de bine psihomental tocmai datorita faptului ca reuseste sa alchimizeze energiile negative, psihomentale, care au tendinta sa se acumuleze in subconstient, dar si in partile inferioare, sa spunem asa, ale fiintei noastre. Reuseste sa rafineze aceste energii astfel incat sa alimenteze cu ele aspectele superioare ale mintii noastre si de acolo sa ne vina aceasta putere si acest curaj. Se cunoaste actiunea antidepresiva, antianxioasa, tonica cerebrala a acestui remediu care contine prepondernt aceasta planta, Ashwagandha, Withania somnifera… Dar, dincolo de aportul strict fizic pe care ea il aduce prin principiile active pe care le contine, incarcatura energetica a plantei este extrem de importanta. Asa cum spuneam si cu alte ocazii, faptul ca noi pastram incarcatura energetica a unei plante care este inclusa intr-un remediu face ca toate rezonantele energetice inalte ale plantei respective sa vina sa ne vindece, sa spunem asa, problemele si treumele pe care le avem pe structurile subtile din fiinta noastra.
Cecilia Caragea: Asadar, daca vrei sa te lupti cu propriii balauri si ai nevoie de un ajutor, Aswhagandha poate sa fie o solutie.
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, este intr-adevar. Ea este un remediu care ne poate sustine foarte mult in aceasta directie. Si, chiar daca, de exemplu, exista persoane care ar putea sa fie reticente vis-a-vis de acest lucru si sa spuna: „Nu se poate sa ma vindece o pastila sau o tableta!”… Bineinteles, nu te vindeca o pastila sau o tableta in conditiile in care tu nu urmaresti sa faci un efort de transformare, nu-ti asumi procesul de transformare. Pentru ca fiecare dintre noi suntem responsabili de sanatatea noastra si de fericirea noastra, suntem responsabili de bolile pe care le avem sau de tristetile sau de nefericirile noastre. Deci nu este nimeni obligat sa ma faca pe mine fericit! Sanatatea mea si fericirea mea sunt optiunea mea personala, nu sunt responsabilitatea nimanui.
Cecilia Caragea: Pot sa gasesc niste ajutoare inclusiv in Ashwagandha de la Ayurmed.
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Pot sa gasesc niste ajutoare, este foarte adevarat, dar trebuie sa fie efortul meu constient, permanent, constant de transformare. De asta spuneam ca este foarte important sa ma accept asa cum sunt, la nivelul la care sunt. Este important sa ma iert pentru ce consider ca am gresit fata de mine si fata de ceilalti. Este important sa ma iubesc, pentru ca, daca nu ma iubesc pe mine, n-o sa pot sa-l iubesc pe celalalt. Este important sa ma respect, ca sa pot sa primesc respectul celorlalti. In momentul in care reusesc sa fac toate aceste lucruri cu mine, deja pot sa spun ca am intrat pe fagasul corect in vederea dobandirii fericirii si sanatatii noastre.
Cecilia Caragea: Noi va multumin tare mult pentru toate aceste sfaturi si speram sa mai abordam acest subiect in emisiunile noastre viitoare!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Cu mult drag!
Cecilia Caragea: Multumim!
Cecilia Caragea: Asa cum v-am obisnuit, va invitam si la concursul emisiunii Academia de Ayurveda sustinuta de Ayurmed! Cinci dintre dumneavoastra vor putea castiga cate o cutie de la Ashswagandha de la Ayurmed. Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru: la prezenta emisiune online va invitam sa inserati un comentariu cu textul “Sanatate si armonie cu Ayurmed” si, peste trei zile de la prezenta postare, in 22 septembrie 2019, ii vom extrage la sorti pe cei cinci castigatori. Multa sanatate!