Academia de Ayurveda – Cum ne ferim de raceala si gripa
4Academia de Ayurveda – Cum ne ferim de raceala si gripa
Proiect susținut de Ayurmed.
Invitat permanent: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda.
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: Dragii nostri, in seria noastra de emisiuni online Academia de Ayurveda, sustinuta de brandul Ayurmed, ne-am gandit ca este cazul sa vorbim despre cum ne putem ajuta organismul ca sa ne intarim imunitatea, despre cum sa ne ferim de raceala si de gripa. Pentru ca, stim cu totii, deja in Romania este declarata epidemie de gripa! Ca de obicei, stam de vorba cu doamna dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda in cadrul Centrului Ayurmed. As vrea, inainte de toate, sa ne vorbiti ce inseamna, de fapt, gripa si care este diferenta dintre raceala si gripa!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Diferenta dintre raceala si gripa o constituie faptul ca, in cazul unei gripe, noi avem, de fapt, o infectie a organismului cu un virus gripal. Racelile pot sa fie doar urmarea expunerii organismului la niste conditii meteo neprielnice, in general frig (care poate sa fie un frig uscat sau un frig umed), iar in acel moment poate sa apara o stare inflamatorie in corp, in special la nivelul aparatului respirator, pentru ca aerul rece pe care il respiram ne afecteaza in primul rand aparatul respirator, dar nu este obligatoriu sa existe si o infectie cu un virus gripal.
Cecilia Caragea: Deci ne este frig, ne ia cu frisoane… totusi, lucrurile nu sunt foarte grave! Putem sa scapam destul de usor. Dar, atunci cand suntem gripati, care sunt simptomele si ce este, de fapt, gripa?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Gripa este aceasta infectie cu un virus gripal. Virusurile gripale sunt de mai multe tipuri si, in momentul in care noi intram in contact cu acest virus gripal, care intra in corp pe caile respiratorii, pe aceasta cale respiratorie, toate simptomele de care vorbeati mai devreme, in caz de raceala, sunt mult mai accentuate. Deci apare o inflamatie foarte puternica, apare o febra, apare un disconfort marcat… De multe ori, inapetenta marcata la persoana respectiva, starea lui de vitalitate scade foarte mult… Iar de multe ori are nevoie sa ia un anumit timp repaus, adica nu mai poate sa-si continue activitatea, nu mai poate sa mearga la munca persoana care este in aceasta situatie… In felul acesta, trebuie acordate organismului conditiile ca sa lupte cu acest virus gripal pana la anihilarea lui de catre sistemul imunitar.
Cecilia Caragea: Cred ca simptomele unei gripe sunt putin diferite, oarecum, de la persoana la persoana. De exemplu, eu, cand am fost gripata (pentru ca tuturor ni s-a intamplat!), am avut dureri musculare foarte puternice. Alte persoane au avut alte simptome. Cred ca depinde si de la persoana la persoana. Dar cred, in mod clar, ca fiecare este foarte obosit si, asa cum ati spus, trebuie sa isi ia un ragaz, cateva zile libere, ca sa doarma si sa stea in casa, cu ceai, cu miere, cu diferite ajutoare naturale!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da, aceste simptome diferite se datoreaza faptului ca virursurile gripale sunt de mai multe tipuri, adica putem sa facem viroze cu diferite tipuri de virusuri. Nu facem viroza doar cu virus gripal, facem viroze si cu alte tipuri de virusuri care pot sa sa aiba poarta de intrare respiratorie!
Cecilia Caragea: Deci virozele respiratorii care nu sunt gripe, sunt diferite!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da, gripa este o viroza determinata de virusul gripal. Pot sa existe si alte tipuri de viroze, determinate de alte tipuri de virusuri si, in functie de virusul cu care ne-am infectat, avem alte simptome.
Cecilia Caragea: Si doar un medic poate sa spuna clar: Este gripa, este viroza respiratorie… Si ce ai de facut!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da, in general, ar trebui facute anumite analize… si anume, determinarea antigenelor din diferiti produsi patogeni si secretii pe care pacientul respectiv ii are. Dar, in general, un medic infectionist poate sa isi dea seama foarte usor, fara sa fie necesare analize extrem de elaborate, despre ce anume este vorba.
Cecilia Caragea: Dar ceea ce voiam sa spun este ca, in mod clar, atunci cand te confrunti cu o gripa sau cu o viroza respiratorie, vezi ca nu iti revii, te duci la medic, nu incepi sa iei tu tot felul de medicamente si chiar antibiotice dupa ureche, dupa ce crezi tu, dupa ce ti-au spus vecinii… Pentru ca antibioticele nici nu au un efect in cazul virusurilor!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Asa este! In momentul in care ne confruntam cu viroze, antibioticele nu actioneaza asupra virusurilor. Pentru o actiune eficienta asupra virusurilor, trebuie sa venim cu remedii antivirale. Antibioticul se da, la indicatia medicului, doar in situatia in care peste infectia virala se suprapune o infectie bacteriana.
Cecilia Caragea: Deci antibioticele au un efect impotriva bacteriilor si impotriva microbilor, nu impotriva virusurilor!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da! Nu impotriva virusurilor, pentru ca nu au instrumentul cu care sa atace agentul patogen, care este un virus!
Cecilia Caragea: Pentru ca sunt lucruri diferite bacteriile, microbii, virusurile… Sunt lucruri diferite, totusi!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Intr-adevar, medicii au tendinta sa prescrie aceste antibiotice la persoane care au un teren tarat, adica persoane care au o imunitate scazuta, care au o vitalitate scazuta, care au deja diferite suferinte cronice care le induc o stare de slabiciune si de reactivitate necorespunzatoare organismului si la care, foarte repede, peste infectia virala se suprapune o infectie microbiana. Si asta medicul poate sa deduca foarte usor din simptomele pe care pacientul le relateaza si din ceea ce observa la consult.
Cecilia Caragea: Dar, in mod normal, un organism puternic n-ar avea de ce sa ajunga intr-o asemenea situatie. Daca chiar se confrunta cu o gripa, aceasta nu ar trebui neaparat sa fie urmata de asemenea…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: De o suprainfectie bacteriana! Bineinteles ca nu, pentru ca, daca noi avem un organism puternic, daca urmarim sa ne mentinem starea de vitalitate si imunitatea si toate acestea se fac printr-un regim de viata armonios, alimentatie echilibrata, corespunzatoare tipologiei constitutionale, varstei, anotimpului in care ne aflam… daca ne respectam programul de munca si alternanta intre programul de munca si programul de odihna, ca sa permitem corpului nostru sa-si refaca aceste rezerve de vitalitate… in momentul acela nu trebuie sa ne facem probleme ca am venit in contact cu un virus, pentru ca sistemul nostru imunitar este capabil sa faca ceea ce trebuie pentru a-l indeparta cat mai repede.
Cecilia Caragea: Si, asa cum bine spuneati si cu alte ocazii, trebuie sa facem toate aceste lucruri in mod normal, zi de zi, adica sa avem grija de noi si de sanatatea si de imunitatea noastra zi de zi, nu acum, ca am auzit ca bantuie nu stiu ce virusi, este epidemie si, repede-repede, sa facem ceva… Pentru ca porcul nu se ingrasa in ajunul Craciunului. Trebuie din timp sa ne intarim organismul si poate acesta este un semnal de alarma ca oamenii sa inteleaga ca zi de zi trebuie sa aiba grija de imunitatea lor!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da, iar acest lucru este cu atat mai necesar la persoanele care remarca ca, de fiecare data cand exista schimbari de temperatura, cand suntem in anotimpul rece (toamna tarzie, iarna, inceput de primavara), ei racesc. Adica exista un obicei, si-au facut un obicei din a trage cate o raceala si spun: „E normal, asa fac eu, racesc in permanenta sau intotdeauna cand este frig!” Dar asta nu este o normalitate! Genul acesta de persoane chiar ar trebui sa fie mult mai atente si, preventiv, din perioada instalarii toamnei, cand incepe sa vina frigul si incep sa apara variatiile de temperatura, cand ploua, cand bate vantul, din momentul acela trebuie luate masuri. Pentru ca nu putem sa stimulam sistemul imunitar cum facem, de exemplu, cand avem ceva de invatat – sunt obosit, beau o cafea (nu e cea mai buna solutie) ca sa ma trezesc un pic sa pot sa fac fata. Sistemul nostru imunitar nu reactioneaza in jumatate de ora, o ora la contactul cu un agent viral…
Cecilia Caragea: Da, nu suntem chiar ca un aparat cu buton pornit/oprit! Suntem organisme complexe si un organism cu o asemenea complexitate, care e o adevarata minune, trebuie sustinut si ingrijit si respectat zi de zi!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Exact! In momentul in care omul este atent la fiinta lui si isi da seama ca periodic face anumite manifestari patologice, trebuie sa ia din timp masurile ca sa previna. Intotdeauna, este mult mai eficient si mult mai intelept si mult mai corect sa prevenim afectiunile, pentru ca, in felul acesta, repercusiunile pe care ele le au asupra organismului sunt mult reduse. Adica putem sa evitam sa mai facem respectivele afectiuni sau putem sa le facem intr-o forma foarte usoara, care sa nu ne afecteze rezerva de vitalitate a corpului!
Cecilia Caragea: Dar, dupa cum bine spuneati, exista persoane care fac cate un episod de raceala, gripa in fiecare an, intr-o anumita perioada. Si am constatat si noi, si chiar din punct de vedere statistic, ca exista niste perioade din an unde exista un varf pe raceala si pe gripa. De exemplu, sfarsitul lui ianuarie, inceputul lui februarie. Si se prelungeste chiar pana pe la inceputul lui martie, dar februarie este clar luna de raceala si de gripa! De ce anume?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Acest lucru se petrece pentru ca, incepand cu data de 15 februarie, incepe anotimpul Kapha. Pana atunci, din 15 octombrie pana in 15 februarie, am avut anotimpul Vata, caracterizat de calitatea de uscat, de rece si de usor. Anotimpul Kapha, care urmeaza, perpetueaza aceasta calitate de rece, deci se face un cumul de aceasta calitate de rece, la care se adauga si calitatea de umed. Deci schimbam registrul din uscat de la Vata, trecem in umedul lui Kapha. Datorita faptului ca oamenii, in general, se plictisesc sa se imbrace, sa fie infofoliti si, imediat cum incepe sa se incalzeazsca vremea, tind sa umble putin mai dezbracati si sa fie putin mai neatenti, pot sa fie mai vulnerabili, in conditiile in care aceasta caracteristica de rece este constanta, adica se mentine. Mai exista si un alt aspect! Pe parcursul iernii, avem tendinta de a manca, in general, mai mult si mai consistent. Nu mancam suficiente legume, nu mancam suficiente fructe, de multe ori nu ne hidratam corespunzator, pentru ca spunem: „Cum sa beau apa in conditiile in care afara este frig?” Se pot bea ceaiuri, care pot sa fie calde, pot sa fie facute chiar din plante picante si, astfel, putem sa le suportam mult mai bine. Putem sa mancam supe, ciorbe, care sa fie, de asemenea, picante, acrisoare si care sa ne ajute foarte mult. Si, datorita acestei alimentatii necorespunzatoare, oamenii au tendinta sa acumuleze anumite toxine, care le infunda anumite sisteme si, in special, sistemul respirator. Pentru ca mancam, in general, alimente care au aceasta caracteristica congestiva, care infunda, vorbind mai popular, aceste sisteme si, in momentul in care noi, pe un sistem respirator mai infundat, mai congestionat, venim cu expunerea la o incarcatura din aceasta virala sau microbiana, imedat intram in aceasta stare de raceala sau chiar viroza.
Cecilia Caragea: Plus ca se trece intr-un anotimp umed! Primavara, cu ploi, cu umezeala, am vazut si acum, e foarte mare umezeala din aer si ne afecteaza si umezeala!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da, bineinteles! Noi trebuie sa tinem cont in permanenta de aceste conditii. In momentul in care eram in anotimpul Vata si… si aveam mult de mers pe strada, si era frig, si batea vantul, dar era un vant uscat… trebuia sa vin acasa, sa beau un ceai cald si sa fac un dus fierbinte, sa consum la masa un lichid cald, picant, care sa vina si sa echilibreze toate calitatile pe care le-am acumulat datorita expunerii mele indelungate la frig uscat. In perioada anotimpului Kapha, cand se trece de la uscat la umed, trebuie sa fim atenti sa nu mai mancam atat de multe alimente cu potential congestiv. Adica trebuie sa mancam mai putine lactate. In momentul in care o sa reducem consumul de lactate in perioada de rece/umed, suntem mai putin predispusi la a face raceli, la a face congestii in zona respiratorie.
Cecilia Caragea: Dar, din punct de vedere al tipologiilor noastre, asa cum le vede Ayurveda, ce tipologii risca cel mai mult sa se confrunte cu raceli si gripe?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Cel mai mult risca sa se confrunte cu raceli si gripe tipologiile predominant Vata si Kapha, pentru ca sunt caracterizate amandoua de aceasta calitate de rece. Niciodata o persoana cu o tipologie Pitta, care are in structura ei calitatea de fierbinte…
Cecilia Caragea: Mult foc!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da, mult foc! In momentul in care ea este cat de cat echilibrata si armonioasa si are aceasta capacitate de a echilibra si de a neutraliza acest exces de rece cu care vine in contact din mediul inconjurator, atunci ea nu mai este predispusa la raceli. Dar bineinteles ca si un Pitta are „dreptul“ sa raceasca, in conditiile in care el nu are un regim de viata armonios, munceste prea mult, este prea obosit, nu se alimenteaza corespunzator si poate sa faca o scadere de imunitate la fel ca orice alta tipologie.
Cecilia Caragea: Atunci, care ar fi recomandarile generale pentru toate tipologiile, daca vrem sa ne intarim imunitatea si sa nu racim si sa nu ne gripam?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: In general, in momentul in care facem recomandari pentru o persoana, aceste recomandari se adreseaza, in primul rand, echilibrarii tipologiei constitutionale proprii. Pentru ca tipologia noastra este cea care trece prin diverse etape, prin aceasta succesiune zi/noapte, prin succesiunea anotimpurilor si prin succesiunea varstelor… tipologia este cea care trece si, atunci, primele indicatii de echilibrare se adreseaza tipologiei. Adica eu intotdeauna trebuie sa sfatuiesc persoana, conform tipologiei, sa ia masurile corespunzatoare, sa se mentina in stare de echilibru. Si anume: Vata Dosha trebuie sa aiba un program echilibrat, armonios, regulat. Adica sa-si respecte orele de masa, sa-si respecte orele de odihna, sa urmareasca sa nu faca excese. El se entuziasmeaza foarte mult cand face ceva si uita sa manance, sa doarma si, pentru ca nu are o rezerva de vitalitate foarte mare, se poate epuiza foarte usor si, in acel moment, este mult mai vulnerabil. Pitta Dosha, de exemplu, tot asa, are tendinta de a manca mai mult decat este necesar, pentru ca are un foc foarte intens si are tendinta sa manance alimente… nu intotdeauna cele mai sattvice, cele mai bune calitativ, cele mai curate, cele mai pure… Din cauza aceasta, poate sa isi impurifice corpul cu reziduurile care rezulta in urma digestiei acestor alimente. De asemenea, si el are tendinta de a face excese, de a se supratura. Daca, de exemplu, in cazul lui Vata cheia echilibrarii era regularitatea, in cazul lui Pitta, cheia e moderatia, sa facem totul cu moderatie, cu masura, cu bun simt. In cazul lui Kapha, de asemenea, trebuie sa evite sa manance excesiv, avand in vedere ca Kapha mananca, in general, de placere, nu de foame si are tendinta de a manca alimente consistente, alimente cu un potential congestiv mare… Si este foarte important sa evite sedentarismul. In momentul in care un Kapha este in permanenta intr-o stare dinamica, cheia echilibrarii lui fiind aceasta stare de stimulare, in momentul acela, toata rezerva de vitalitate pe care el o are (si care este cea mai mare in comparatie cu celelalte tipologii) o sa il ajute sa faca fata cu succes la toate intemperiile la care este supus. Dar este foarte important sa fie dinamic, deci sa nu fie sedentar.
Cecilia Caragea: Cred ca recomandarea de a fi dinamic, de a face lucruri, de a nu fi sedentar s-ar potrivi la toate tipologiile, ma gandesc, pentru ca stim cat de rau poate sa faca sedentarismul!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da, dar Kapha are o predilectie in a fi sedentar!
Cecilia Caragea: E mai sedentar decat altii!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Exact! Pitta, de exemplu, este o persoana dinamica, o persoana activa. Vata, de asemenea. Kapha este cel care are tendinta de a fi mai sedentar. Pentru ca, de exemplu, exista persoane care sunt sedentare fara sa aiba o tipologie Kapha fizic. Au o tipologie Kapha psihomentala si, atunci, eu prezint trasaturile lui Kapha in general. Si, daca eu remarc o anumita caracteristica Kapha pe un anumit etaj constitutional, trebuie sa ii spun persoanei care are aceasta caracteristica, la nivelul psihomental trebuie sa urmaresti… de exemplu, sa nu fii sedentar mental, adica sa iti pastrezi mintea intr-o stare de activitate in permanenta. Trebuie sa studiezi ceva, sa citesti ceva, nu sa stai sa te uiti intr-un punct fix ore in sir. Adica mintea trebuie antrenata si ea, trebuie lucrata, trebuie dinamizata. O persoana care este Kapha fizic are tendinta de a sta in fotoliu la televizor, cu o farfurie mare de prajituri in fata, pe care o termina, evident, nu se lasa pana nu o termina, pentru ca este prea mare tentatia si prea mare placerea… Iar dupa aceea constata consecintele, cand se uita pe cantar.
Cecilia Caragea: Deci noi trebuie sa fim atenti la aceste tipologii si sa intelegem ca exista si la nivel fizic, si la nivel psihomental, dupa cum bine spuneati!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Si la nivel dinamic, la partea aceasta de metabolism!
Cecilia Caragea: Pentru ca am vazut cu totii persoane micute, slabute, finute, dar care nu se prea misca, mai melancolice, nu au dorinta de a iesi in parc, de a se juca cu mingea… Si ar trebui, chiar daca la nivel fizic sunt Vata, sa inteleaga sa isi corecteze si sa isi echilibreze si pe alte paliere!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Bineinteles, pentru ca nu este o regula ca, in momentul in care avem o anumita Dosha predominanta la un anumit etaj constitutional, ea sa fie prezenta in aspectul dominant pe toate etajele. Combinatiile sunt destul de multe. Eu pot sa am orice fel de combinatie de Dosha-uri pe cele trei etaje constitutionale.
Cecilia Caragea: Si sa intelegem ca, desi nu ne-ar veni sa iesim afara, in parc, pentru ca este iarna, totusi este bine sa facem acest lucru, adica este bine sa facem miscare jumatate de ora, o ora chiar… si toamna, iarna, primavara, oricand… Mai miscam energiile!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da, este foarte important, pentru ca aceste energii stagnante conduc apoi si la o stare de stagnare a reziduurilor care in mod fiziologic se produc in corpul nostru in urma proceselor metabolice. Iar acest lucru nu este deloc benefic, pentru ca aceasta stare de acumulare a toxinelor in corp creste nivelul de aciditate a mediului intern, care apoi ne predispune la a fi receptivi, la tot ce inseamna virusuri, bacterii si asa mai departe. Si, din cauza aceasta, acest dinamism pe care noi trebuie sa il pastram, adaptat tipologiei constitutionale, este una dintre metodele prin care noi ne mentinem imunitatea, vitalitatea si starea de sanatate.
Cecilia Caragea: Corect! Insa, atunci cand suntem deja raciti si gripati, este firesc sa stam acasa cateva zile, pentru ca, in acest fel, ne revenim mai repede, pentru ca avem grija de organismul nostru, il lasam sa doarma, il ajutam cum putem si avem grija si fata de ceilalti!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da, sa nu-i contaminam!
Cecilia Caragea: Sa nu ii contaminam cu virusii proprii! Consider ca este si o forma de respect, atunci cand esti gripat, sa nu te duci in colectivitate, sa nu te duci la plimbare in mall sau la serviciu ca sa ai putina grija de ceilalti oameni, de colegii de serviciu!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da, este foarte adevarat ca trebuie sa tinem cont de faptul ca virozele si, in special, manifestarile virale respiratorii sunt extrem de contagioase. Este suficient sa stranuti sau sa tusesti si ai imprastiat in jurul tau o mare cantitate de virusuri. Si poate mai sunt si altii cu imunitatea scazuta in jurul tau, nu trebuie obligatoriu sa ii „servesti“ tu cu un virus!
Cecilia Caragea: Si folosesti batista sau batistuta de hartie, te speli pe maini!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da, normele clasice de igiena nu trebuie niciodata ignorate, pentru ca sunt elementare si este de bun simt si, asa cum spuneati, o forma de respect fata de ceilalti sa le aplicam. Intr-adevar, in momentul in care ne confruntam cu genul acesta de manifestari, o raceala, o viroza, ori de care ar fi ea, este important sa ramanem acasa, pentru ca astfel corpul nu mai trebuie sa faca efortul de a se adapta la mediul extern, efortul de a se adapta la activitatea pe care o facem pe strada sau la serviciu sau unde avem treaba. Si poate sa isi directioneze energia preponderent pentru mobilizarea mecanismelor de aparare ale corpului impotriva agentului agresor cu care noi ne confruntam in acel moment!
Cecilia Caragea: Si cred ca fiecare a experimentat pe propria piele, sa zic asa, ca, atunci cand nu s-a simtit foarte bine, a stat o zi, doua acasa, a avut grija de tot ce trebuie, dupa aceea a fost ca nou!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Asa este! Este mult mai bine, pentru ca, in momentul acela, chiar daca trebuie sa avem anumite restrictii alimentare, mai usor le respectam acasa. Si fiecare stie: acasa e acasa! Ne simtim cel mai bine, suntem mai comozi, mai relaxati si, in momentul acela, reusim… si acest confort psihomental ne ajuta sa ne revenim foarte mult.
Cecilia Caragea: Dar ce remedii ne pot ajuta sa ne revenim mai repede?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: In primul rand, aceste manifestari, raceala, viroze… au o componenta inflamatorie extrem de intensa si, atunci, putem sa venim cu remedii antiinflamatorii naturale!
Cecilia Caragea: De exemplu?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: De exemplu, Margusa! Chiar daca noi am vorbit despre Margusa ca fiind un purificator general si l-am recomandat pentru procesele de detoxifiere pe care le facem periodic, preventiv… Pentru ca, daca noi faceam aceste procese de detoxifiere preventive, nu ajungeam sa facem viroza in sezonul rece. Dar putem sa luam si in doza mai mare, tintit, cateva zile, putem sa ajungem chiar la 6-8 tablete pe zi fara niciun fel de problema, pentru ca actiunea antiinflamatorie este extrem de intensa si benefica. In plus, fata de asta, Neem-ul, care este principalul component al acestui supliment, are si actiune antibacteriana si antivirala extrem de eficienta si, atunci, noi luptam si cu inflamatia, si cu agentul cauzator al acestei inflamatii.
Cecilia Caragea: Asadar, chiar daca nu am facut cura de detoxifiere recomandata de noi in seria de emisiuni Academia de Ayurveda cu acest supliment nutritiv, Margusa, este recomandat sa il avem in casa si sa il luam chiar atunci cand ne confruntam cu un episod de raceala/gripa. Si este bine sa luam chiar 6 pastile pe zi!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: 6-8 pastile, in functie de greutatea pe care o avem!
Cecilia Caragea: Doua dimineata, doua la pranz…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Doua dupa-amiaza, da, pentru ca facem acest lucru pentru o zi, doua maximum trei. Adica o zi, doua dam o doza mai mare, apoi scadem si dupa aceea putem sa ramanem in momentul in care starea noastra incepe sa se echilibreze, ramanem pe o doza de intretinere un pic mai mica si in cateva zile reusim sa ne simtim mult mai bine, adica reusim sa nu trebuiasca sa stam foarte mult acasa sau sa trecm prin toate inconvenientele inflamatiei.
Cecilia Caragea: Ne ajuta, asadar, organismul sa se curete, romaneste spus!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da, este un foarte bun antiinflamator, un foarte bun antifebril!
Cecilia Caragea: Deci scade si febra!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Exact! Ne ajuta sa si transpiram! In momentul in care luam pastilutele impreuna cu o cana de ceai fierbinte, automat si efectul sudorific va fi mai intens si, in momentul acela, starea aceasta de detoxifiere si de actiune antiinflamatoare este mult mai intensa!
Cecilia Caragea: Si alte plante indiene care ne pot ajuta?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: De asemenea, remediile antioxidante sunt extrem de eficiente, pentru ca, asa cum spuneam, in conditiile in care noi avem aceasta acidoza interna, care reprezinta un mediu extrem de propice pentru virusuri si pentru bacterii, se creeaza si foarte multi radicali liberi, care vin si produc foarte multe daune in mediul nostru intern si in special la nivelul sistemului imunitar… Si, atunci cand noi venim cu o cantitate mare de antioxidanti, care, in general, sunt plante care contin foarte multa vitamina C (despre care stim ca si ea este un foarte bun antiviral si stimuleaza imunitatea si ne ajuta in aceste situatii), in momentul acela, putem sa ajutam si sa depasim mult mai bine aceste perioade… Si in special daca noi, in momentul in care simtim ca se instaleaza viroza, deci suntem, cum se numeste medical, in perioada de incubatie…
Cecilia Caragea: Ne incearca…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da, simtim ca ne incearca, avem o stare de slabiciune, o stare de rau, o usoara subfebrilitate, o indispozitie, o durere de cap, simtim ca nu suntem in cea mai buna forma a noastra… Daca din momentul acela intram cu antiinflamatorul si cu antioxidantul, nu trebuie sa mai trecem prin tot cortegiul de simptome ale inflamatiei..
Cecilia Caragea: Adica suntem mai rapizi, luam de la inceput ce trebuie si scapam mai repede! Si acest supliment nutritiv, Antioxidant Star de la Ayurmed, inteleg ca are vitamina C intr-o cantitate suficienta incat sa ne ajute sa luptam!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da, pentru ca are Jojoba, are rodie, are extract de seminte de struguri, deci o foarte mare cantitate de vitamina C si de alte principii antioxidante, cum sunt prontocianidinele din semintele de struguri, care mobilizeaza foarte repede toate mecanismele de aparare ale corpului impotriva virusurilor sau bacteriilor cu care ne confruntam.
Cecilia Caragea: Noi am mai discutat despre acest supliment nutritiv, Antioxidant Star, discutand despre cum ne poate el ajuta in a incetini procesul de imbatranire, fiind un remediu antiaging, sa spunem, dar iata ca este recomandat ca sa ne ajute sa scapam mai repede de o raceala, de o gripa, tocmai pentru ca are multa vitamina C, dar si alti antioxidanti. Eu v-am intrebat despre plantele indiene recomandate in raceli si gripa pentru ca eu personal sunt fan Ashwagandha si iau Ashwagandha de la Ayurmed, fiind convinsa ca ma ajuta… Si nu doar pentru ca am o convingere, ci efectiv simt cum ma ajuta aceasta planta Ashwagandha! Ashwagandha nu este recomandata pentru toata lumea care se confrunta cu o raceala si cu o gripa?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Ashwagandha este recomandata in orice fel de situatie, pentru ca ea este un foarte bun regenerant si un foarte bun revigorant! In momentul in care, din cauza stilului de viata dizarmonios pe care il avem, reusim sa ne epuizam sau sa aducem foarte aproape de fundul sacului rezervele noastre vitale, rezervele de energie, acest supliment ne poate ajuta prin faptul ca ne reface aceste rezerve energetice si, de asemenea ne mentine tonusul psihic, lucru care este extrem de important! O sa vedeti ca, in general, oamenii care sunt stenici, optimisti, veseli, binedispusi, racesc mult mai putin si fac forme mult mai usoare de raceala decat persoanele care sunt depresive, care sunt pesimiste, apatice…
Cecilia Caragea: Deci conteaza si forma ta mentala!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Bineinteles! Orice persoana care trece prin orice fel de afectiune, in momentul in care are un psihic stenic, intotdeauna organismul lui lupta mult mai bine cu conditia patogena in care se afla si depaseste mult mai usor. Adica isi poate mobiliza mult mai bine tot arsenalul vindecator al corpului. Pentru ca, sa nu uitam, Ayurveda priveste fiinta global, deci privim corpul in totalitatea lui: trup, minte, suflet. Si, in momentul in care avem acesta stare de echilibru la nivel sufletesc, la nivel psihomental, si la nivel trupesc se asigura o stare de sanatate optima, iar Ashwagandha este un remediu deosebit pentru aceasta.
Cecilia Caragea: Si Ashwagandha inteleg, asadar, ca ne ajuta nu numai la nivelul corporal, ne ajuta si ne schimba inclusiv starea psihica! Ne sustine, ne da optimism!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Este un foarte bun antianxios, un foarte bun antidepresiv!
Cecilia Caragea: Dar cum poate o planta precum Ashwagandha, pe care o iau pisata intr-o tableta, sa imi ajute starea psihica?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Datorita caracteristicilor pe care le are! Deci ea este o planta care contine principii active care au efect tonic asupra sistemului nervos si care, de asemenea, stimuleaza productia de neurotransmitatori la nivel cerebral – dopamina, serotonina… care sunt responsabili de starea noastra psihica. Ea este un tonic general, dar este si un tonic nervos specific si un tonic cardiac extraordinar de bun!
Cecilia Caragea: Deci ajuta organismul sa produca niste substante care imbunatatesc starea psihica!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Exact! Pentru ca, in organismul nostru, la nivelul sistemul nervos, se produc acesti neurotransmitatori care sunt extrem de importanti pentru starea noastra psihica. Si foarte multe dintre functiile noastre mentale sunt dependente, asa cum sunt hormonii la nivelul organelor, avem diverse secretii hormonale din anumite zone ale corpului, la nivelul creierului nu-i numim hormoni, ii numim neurotransmitatori, aceste substante care ajuta la buna functionare a creierului si la mentinerea starii noastre psihice.
Cecilia Caragea: Asadar, Ashwagandha este o planta deosebita, care actioneaza si asupra corpului nostru, dar si asupra starii noastre psihice si, ajutandu-ne si corpul, si psihicul, ne face mai puternici! Este ca un scut care ne ajuta imunitatea, sanatatea, ne da forta, energie, vigoare… Alte plante din aceasta categorie mai exista?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Exista si alte plante care au acest efect regenerant si revitalizant asupra corpului, dar nu toate reusesc sa aiba si aceasta actiune tonica asupra corpului, benefica asupra sistemului nervos. Una dintre cele mai cunoscute plante cu asemenea efect regenerant si revitalizant este Ginsengul. Dar, spre deosebire de Ginsengul chinezesc, Ashwagandha, care de multe ori a fost supranumita Ginseng indian, poate fi luata pe termen lung fara sa genereze efecte secundare datorate cumulului de substante pe care ea il aduce in corp, care pot sa duca la retentie de apa, pot sa duca de multe ori la crestere in greutate sau la cresteri ale tensiunii arteriale… Deci Ginsengul chinezesc se ia in cure, trebuie facute niste pauze, pe cand in cazul Ashwagandha putem sa luam aceasta planta fara niciun fel de problema a la longue, tocmai datorita faptului ca aduce energie, dar o si ajuta sa circule mult mai bine prin corp. De asemenea, ne ajuta din punct de vedere psihomental sa avem dinamismul corespunzator care sa ne asigure aceasta circulatie a energiei!
Cecilia Caragea: Asadar, pot sa iau Ashwagandha toata viata fara nicio problema! Este precum vitamina C! Adica pot sa iau zilnic vitamina C si organismul foloseste cat are nevoie si este OK!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da, asa este, pentru ca intotdeauna un surplus de energie nu strica. Si nu este genul de surplus de energie care sa se depuna pe noi, ci este genul de surplus de energie care ne da mai multa vitalitate, o stare psihica mai buna si care, in felul acesta, ne poate chiar prelungi viata!
Cecilia Caragea: Si Ashwagandha ne ajuta nu doar ca sa prevenim, dar si atunci cand suntem raciti si gripati putem sa luam Ashwagandha si ne ajuta!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da, ne poate ajuta, mai ales in situatia in care suntem genul de tipologie care se deprima foarte usor si intra intr-o stare de disperare!
Cecilia Caragea: Vai, iarasi am racit!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Exact! Si, atunci, genul acesta de persoane… mai ales care au tendinta de a fi usor ipohondre, pe ei i-ar ajuta foarte mult Ashwagandha, pentru ca le-ar schimba aceasta predispozitie premorbida, sa spunem asa, si i-ar ajuta, intr-adevar, sa nu-si mai prevada bolile atat de usor!
Cecilia Caragea: Daca tot te gandesti si tot te gandesti, poate si atragi relele!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: In mod categoric, pentru ca intotdeauna gandurile noastre sunt cele care genereaza realitatea in care traim!
Cecilia Caragea: Hai sa ne gandim la lucruri bune si sa cream realitatea pe care ne-o dorim!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Bineinteles, in mod categoric, se stie foarte clar ca puterea intentiilor si puterea gandului este extraordinar de mare si de asta este bine sa avem intentii benefice, pozitive, sa gandim in permanenta stenic, pozitiv, in stare de armonie. Si, atunci, bineinteles ca toata starea noastra este alta. In momentul in care avem ganduri negative, in momentul in care avem intentii dizarmonioase, frecventa de vibratie globala a corpului scade foarte mult si noi devenim receptivi la toti acesti agenti patogeni care sunt in jurul nostru si care sunt si ei niste entitati cu o frecventa de vibratie foarte scazuta. Si, in momentul acela, noi rezonand cu ei, ei se lipesc mult mai usor de noi!
Cecilia Caragea: Ca sa nu se prinda relele de noi!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Exact! Ca sa nu se prinda relele… nu trebuie sa le gandim!
Cecilia Caragea: Acum se mai intampla, chiar daca avem ganduri bune, sa se mai prinda si relele de noi si diversi virusi!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da, asta arata ca mai avem anumite brese in aura si, atunci, trebuie sa facem tot ce putem cu ajutorul plantelor, care ne pot ajuta extrem de mult. Sunt extrem de multe plante care ne pot ajuta sa ne mentinem frecventa de vibratie globala a corpului la un nivel foarte inalt si care ne pot ajuta sa ne mentinem aura curata si compacta ca sa nu fie vulnerabila pentru agentii patogeni!
Cecilia Caragea: Ce plante, de exemplu?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Exista foarte multe plante care ne pot ajuta sa ne mentinem aceasta frecventa inalta de vibratie a corpului si este foarte indicat ca noi sa luam remediile pe baza de tablete insotite de ceaiuri din aceste plante, cum ar fi salvia, isopul, iarba Sfantului Ion, sunatoarea, angelica, roinita… Sunt plante care, inclusiv dupa numele lor, ne putem da seama ca au aceasta catiune purificatoare aurica extraordinar de eficienta.
Cecilia Caragea: Si stiu ca foarte multe persoane, atunci cand, din nefericire, ajung sa se confrunte cu o gripa, incep sa aiba probleme cu caile respiratorii, cu gatul, incep sa tuseasca… este foarte, foarte neplacut si stiu ca exista tot felul de siropuri naturale din plante care ne sunt recomandate!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Asa este! Este foarte important sa tratam si tusea, pentru ca este un simptom extrem, extrem de epuizant. Chiar in acest an, toate manifestarile virale si gripale care au existat s-au insotit, marea majoritate, de o tuse extrem de rebela si de rezistenta la tratament. Din cauza aceasta, remediul antitusiv pe care il luam trebuie sa aiba in compozitie plante care sa combata foarte bine toate formele de tuse si toate mecanismele prin care aceasta poate sa apara.
Cecilia Caragea: Stiu ca exista mai multe tipuri de tuse – tuse seaca, tuse convulsiva – si aceste siropuri pentru tuse de la Ayurmed pentru ce tip de tuse sunt?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Ele se recomanda a fi luate in toate tipurile de tuse, atat in tusea seaca, cat si in tusea productiva, deci tusea cu expectoratie, mucus, cat si in tusea convulsiva sau tusea magareasca, cum o cunoastem in denumirea ei populara… Pentru ca multiplele plante pe care le are in compozitia sa acest sirop vizeaza toate aceste mecanisme. Si, chiar daca, paradoxal, par a fi mecanisme care se bat cap in cap, compozitia de plante este in asa fel facuta incat sa sa fie tratate toate tipurile de tuse fara sa ajung la situatia „Am o tuse seaca, o rezolv pe cea seaca si ajung in cea productiva”… sau din productiva in seaca si, de acolo, in convulsiva si asa mai departe… Indiferent de tipul de tuse pe care il avem, remediul este extrem de eficient. Indiferent de varsta la care suntem, incepand de la copiii foarte mici. Mamele pot sa administreze inclusiv copiilor mici acest sirop, dozand cu seringa, cu picatura, cu mililitri siropul in ceaiul pe care il dau copiilor si actiunea antitusiva este rapida si extrem de eficienta. De asemenea, pentru persoanele care sunt bolnave de diabet, pentru ca, din pacate, sunt multi diabetici care au o stare de imunitate mai scazuta si sunt si ei predispusi la raceli, exista si varianta de sirop fara zahar, special ca sa putem sa ii ajutam si pe ei.
Cecilia Caragea: Da, pentru ca exista sirop cu zahar si sirop fara zahar, dar, in afara de aceasta diferenta, compozitia este la fel!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Compozitia de plante este identica si, iarasi un lucru extrem de important, zaharul din varianta de sirop cu zahar este zahar nerafinat de trestie. Adica este un zahar de o calitate mult mai buna in comparatie cu zaharul alb rafinat pe care putem sa il gasim in alte suplimente.
Cecilia Caragea: Si cel fara zahar nu este dulce deloc?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Este indulcit cu sorbitol!
Cecilia Caragea: Asadar, pentru cei care se confrunta cu o tuse neplacuta, siropul de tuse de la Ayurmed este foarte bun si este bine, pentru orice eventualitate, sa il avem in casa!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da, intr-adevar, pentru ca, in momentul in care reusim sa administram acest sirop inca de la primele accese de tuse, efectul este absolut miraculos!
Cecilia Caragea: Deci nici aici nu trebuie sa asteptam nu stiu cat, trebuie sa luam chiar de la inceput!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Bineinteles, daca deja tusim de 3-4 zile, este eficient in continuare, dar nu atat de eficient ca in situatia in care noi l-am luat de la primele accese de tuse!
Cecilia Caragea: Adica aceste remedii sunt mai puternice si au un efect mai bun daca le luam chiar de la primele semne!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da, bineinteles!
Cecilia Caragea: Asadar, toate aceste remedii naturale din fitoterapia indiana ne pot ajuta si pe noi in toate aceste episoade de raceala, de gripa, dar ne pot ajuta si sa ne intarim sistemul imunitar ca sa nu ajungem sa racim si sa ne gripam!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Bineinteles!
Cecilia Caragea: Dar cum ne pot ele ajuta pe noi, occidentalii? Pentru ca exista si aceasta teorie ca pe noi ne-ar ajuta plantele din zona noastra! De ce ne ajuta aceste plante din India, de peste mari si tari?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Aceste plante ne ajuta pentru ca, de multe ori, organismul nostru este obisnuit cu principiile active ale florei autohtone si, in genul acesta de situatii de criza, de multe ori este necesar sa venim cu plante-surpriza, cu o alta energie care sa aiba alt impact. Si chiar daca, de exemplu, in aceste remedii exista si plante pe care le putem gasi si la noi, este important principiul dupa care ele sunt combinate!
Cecilia Caragea: Asadar, aceste remedii din fitoterapia indiana ne sunt indicate pentru ca noi nu suntem obisnuiti cu ele, cum am fi obisnuiti cu plantele din zona noastra, e o surpriza pentru organism un asemenea remediu si si atunci reactioneaza si faptul ca sunt concepute dupa principii ayurvedice!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Este adevarat! Aceste principii, chiar daca au fost prezentate de sistemul medical traditional indian, ele sunt universal valabile. Adica modalitatile dupa care invatam sa recomandam plantele din punct de vedere ayurvedic sunt valabile atat pentru plantele indiene, cat si pentru plantele autohtone. In felul acesta, noi nu trebuie sa ne ferim de aceste remedii: „Nu iau plante indiene sau nu iau plante chinezesti sau tibetane sau din America de Sud”… Pot sa iau orice fel de planta daca o iau dupa un principiu corect, iar aceste principii ayurvedice pot fi aplicate la orice planta, in orice areal geografic ne-am afla!
Cecilia Caragea: Asadar, daca vrem sa beneficiem de medicina ayurvedica, ne adresam unui specialist in Ayurveda, cum sunteti dumneavoastra, iar acesta ne prescrie plante. Poate sa fie si o planta care creste in Romania sau in America de Sud, dar ni le prescrie dupa anumite principii!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Exact!
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare, tare mult! Am aflat foarte multe lucruri si impreuna sper sa devenim cu totii mai sanatosi si mai frumosi!
Cecilia Caragea: Dragii nostri, asa cum v-am obisnuit, va invitam si la concursul emisiunii Academia de Ayurveda! Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru! La prezenta emisiune online va invitam sa inserati un comentariu cu textul „Remedii ayurvedice pentru raceala si gripa“ si, peste trei zile de la prezenta postare, in 4 februarie 2019, vom extrage la sorti cei cinci castigatori. Fiecare dintre acestia va primi cate un set de produse de la Ayurmed. Fiecare set este compus dintr-o cutie de tablete Antioxidant Star si dintr-o sticluta de sirop de tuse CoughEnd cu zahar! Noi va multumi tare mult si va asteptam in continuare la seria noastra de emisiuni Academia de Ayurveda sustinuta de Ayurmed!
Am aflat multe lucruri noi pentru mine, prezentate într-o manieră plăcută, clară, convingătoare.
Vă mulțumesc.
Cu stimă, V. Amarie
In comparatie cu medicamentele alopate care au multe efecte adverse, remediile ayurvedice pentru răceală și gripă sânt mult mai potrivite!
Remedii ayurvedice pentru răceală și gripa
Remedii ayurvedice pentru răceală și gripa