Academia de Ayurveda – Cum putem preveni aparitia diabetului
0Academia de Ayurveda – Cum putem preveni aparitia diabetului
Proiect susținut de Ayurmed.
Invitat permanent: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda.
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: Astazi, in seria noastra de emisiuni Academia de Ayurveda, serie de emisiuni sustinuta de compania Ayurmed, discutam despre diabet, despre una dintre bolile cu o incidenta din ce in ce mai mare! Stam de vorba, ca de obicei, cu doamna doctor Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda! Inainte de toate, ce este diabetul?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Diabetul zaharat, pentru ca la el ne referim, este acea boala in care nivelul glicemiei, adica concentratia de zahar din sange, depaseste anumiti parametri, anumite valori care sunt considerate normale. Iar acest lucru are importante repercusiuni asupra starii de sanatate a persoanei care se confrunta cu aceasta problema, pentru ca, asa cum se stie, diabetul zaharat este periculos mai mult prin complicatiile pe care le genereaza din cauza acestei cresteri a glicemiei, nu atat cresterii de glicemie in sine.
Cecilia Caragea: Si care sunt manifestarile diabetului? Primele manifestari ale diabetului!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Acum, depinde de varsta la care el debuteaza! In general, diabetul care debuteaza in copilarie sau in adolescenta, diabetul juvenil, de obicei, dupa o perioada in care parintii pot sau nu sa remarce la copil o tendinta a lui de a bea mai multa apa, ei se confrunta cu situatia in care copilul intra intr-o coma hiperglicemica sau intr-o stare din aceasta de rau, in care glicemia lui este foarte mare. I se fac analize si, in urma analizelor, se pune diagnosticul. Deci vorbim aici de diabetul cu debut juvenil, care este in general insulino-dependent, pentru ca valorile glicemiei sunt foarte mari. La diabetul de tip 2, diabetul insulino-independent, care se instaleaza, de obicei, in a doua parte a vietii, apar manifestari mai blande, deci nu debuteaza intotdeauna cu o coma, cu o coma hiperglicemica, coma diabetica. Acest diabet, in general, se instaleaza la persoane care au si alte boli asociate – obezitate, hipertensiune, probleme legate de cresterea colesterolului si a trigliceridelor, deci dislipidemii… Iar diabetul se instaleaza ca o consecinta sau ca o complicatie, sa spunem, asociatie comorbida a acestui grup de boli. Si, in general, genul acesta de persoane au tendinta de a bea mai multa apa, de a urina mai mult (situatia cu urinatul se gaseste si la debutul juvenil al bolii), simt nevoia sa manance mai mult dulce decat in mod normal si pot sa mai apara si alte simptome, in functie si de terenul pe care se instaleaza boala.
Cecilia Caragea: Inteleg, asadar, ca nu este vorba de o boala care apare de azi pe maine, ci este o boala care apare in timp si este cauzata, in mare masura, de un stil de viata incorect, de obezitate si de alte afectiuni…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, in situatia in care vorbim de diabetul zaharat de tip 2. De fapt, nu cred ca exista nicio boala care sa se instaleze de azi pe maine! Intotdeauna exista anumiti factori predispozanti si factori cauzatori. Sunt doua categorii de factori pe care, de multe ori, nu putem sa ii sesizam. O anumita deficienta a celulelor Langerhans, secretate de insulina, care apare la pacientii care fac diabetul juvenil sau diabetul insulino-dependent, nu avem cum sa o sesizam decat daca ne-am gandi la acest lucru si am face anumite tipuri de investigatii care sa arate acest lucru, pentru ca nu intotdeauna genul acesta de diabet trebuie sa apara la un copil care are pe cineva in familie. Exista si situatia in care exista si alti membri ai familiei care au acest gen de diabet, dar exista si situatii in care nu trebuie sa existe neaparat niste antecendente eredo-colaterale. Problema aceasta cu debutul brusc, in general, este o situatie despre care noi spunem ca s-a instalat brusc sau a aparut brusc in situatia in care analizam boala doar din punct de vedere alopat, unde avem trei face de desfasurare a unei boli, si anume: simptomele bolii, boala propriu-zisa si complicatiile. Din punct de vedere ayurvedic, exista sase etape si exista, inainte de etapele de instalare a bolii, alte trei etape in care pot sa apara anumite modificari si pe care, daca persoana respectiva le sesizeaza sau daca practicianul ayurvedic caruia ea i se adreseaza, pentru diverse acuze, le sesizeaza, se pot lua anumite masuri, astfel incat sa nu se ajunga pana la declansarea bolii. Si se pot face anumite corectii, astfel incat, chiar daca se declanseaza boala, ea sa aiba o intensitate mai mica, o durata mai mica. Sau chiar se poate preveni declansarea bolii daca se fac corectiile necesare.
Cecilia Caragea: Asadar, in medicina ayurvedica, in care spuneati ca exista sase etape ale unei boli, trei etape pe care noi, occidentalii, nu le cunoastem medicina ayurvedica le vede si le vede ca fiind inaintea celor trei etape pe care le cunoaste medicina alopata, occidentala!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact!
Cecilia Caragea: Deci inainte sa apara simptomele!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, dar aceste trei etape care apar inainte de cele trei etape cunoscute, primele trei etape din succesiunea celor sase, sunt accesibile de a fi recunoscute doar in conditiile in care cunoastem notiuni despre Dosha-uri si despre semnele care arata anumite dezechilibre ale lor. Doar in felul acesta putem sa facem corectiile. De aceea, este foarte important sa ne cunoastem tipologia constitutionala, pentru ca asa ne cunoastem predispozitia la anumite boli si metodele prin care le putem preveni si trata.
Cecilia Caragea: Si, atunci, medicina ayurvedica, cand analizeaza un pacient, ii vede in prima faza aceste dezechilibre, daca exista. Probabil ca majoritatea dintre noi are dezechilibre de acest ordin intre Doshe si practicienii medicinii ayurvedice pot sa corecteze aceste dezechilibre inainte ca ele sa se manifeste ca simptome!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, inainte sa se manifeste ca boli! Exact asa se petrece si la diabet, in special la diabetul de tip 2. Daca exista o anumita persoana care incepe sa aiba cresteri in greutate, probleme cu profilul lipidic, sa creasca tensiunea sau sa aiba probleme cu inima si el continua sa aiba un stil de viata dizarmonios si, in primul rand, alimentatia sa nu fie cea corespunzatoare si regimul de activitate, adica o persoana care mananca mult si este sedentara (pentru ca acestia sunt, din pacate)… In momentul in care ne-am echilibra alimentatia si am face miscare, foarte multe din bolile cu care ne-am confrunta si-ar scadea incidenta. In momentul in care avem de-a face cu un asemenea pacient, care are deja semne de la anumite boli, putem sa ii facem anumite indicatii legate de un stil de viata, astfel incat sa il ajutam sa previna aparitia diabetului de tip 2!
Cecilia Caragea: Eu, atunci cand am spus ca diabetul nu este o boala care apare de azi pe maine, m-am referit strict din punctul de vedere a ceea ce stim noi, al medicinei alopate occidentale. Pentru ca, si daca privesti lucrurile din aceasta perspectiva, nu poti spune ca diabetul apare de azi pe maine, pentru ca am inteles ca apare dupa multi ani in care tu tot ai glicemia marita!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, exista aceasta stare preclinica, care se numeste prediabet. Adica, in momentul in care persoana isi face analize de sange si glicemia, exista anumite valori care sunt la pragul superior al normalului sau chiar putin peste. In aceasta situatie, se face un test provocat la glucoza, adica se face o incarcare cu glucoza a corpului si se vede cum anume gestioneaza corpul acest aport masiv de glucoza, ca sa vada in ce masura pancreasul lui reactioneaza si, in functie de aceasta, ne putem da seama daca persoana respectiva este predispusa la diabet sau nu!
Cecilia Caragea: Asadar, ar trebui sa ne facem periodic analizele urmarind si glicemia si, daca in mod constant avem niste valori prea mari, trebuie sa luam atunci niste masuri, ca sa nu ajungem dupa 10 ani sa facem diabet!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles! Este mult mai intelept sa procedam in felul acesta, pentru ca, in momentul in care vom lua asemenea masuri, vom evita instalarea acestei boli care este extrem de suparatoare si care, asa cum spuneam, are niste complicatii extrem de grave, cum ar fi, de exemplu, retinopatia diabetica, polineuropatia, care poate sa apara si care este extrem de invalidanta… De asemenea, afectarea renala, care poata sa apara in aceasta situatie. Nu e bine sa ne jucam cu genul acesta de situatii: „Am glicemia crescuta, ma descurc!“ Nu e chiar asa, pentru ca variatiile foarte mari de glicemie care pot sa apara pe parcursul zilei sau valorile mari ale glicemiei pe care le avem constant genereaza anumite perturbari in metabolismul nostru si in activitatea noastra interioara, care au niste consecinte mult mai greu de corectat ulterior decat daca luam masurile din timp.
Cecilia Caragea: Si ce conduita ar trebui sa aiba persoanele care sunt in aceasta faza de prediabet, care au glicemia marita?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Aceste persoane, in primul rand, ar trebui sa isi ajusteze regimul alimentar! Este foarte important, pentru ca, in general, nu ma refer aici doar la reducerea consumului de dulciuri, ma refer si la reducerea consumului de grasimi. De multe ori, pancreasul nostru ajunge sa sufere din cauza faptului ca este suprasolicitat de alimentatia cu pondere prea mare de grasimi din ea si, in felul acesta, este afectat pancreasul ca glanda in totalitate, atat componenta exocrina, cat si in componenta endocrina, de unde se secreta insulina. Apoi este foarte important ca aceste persoane sa faca miscare. In momentul in care facem miscare, facem efort fizic, creste consumul in periferie de glucoza si, in felul acesta, putem sa mentinem glicemia in limite normale. De asemenea, este foarte important sa ne analizam starea mentala, pentru ca, asa cum discutam si in situatia altor tipuri de boli, si in aceasta situatie exista anumite stari mentale dizarmonioase, anumite emotii negative care pot sa ne predispuna la a face diabet. Cresterea cantitatii de glucoza din sange… glucoza, care este un dulc,e este foarte mult legata de emotiile gustului dulce. In momentul in care persoana care este in aceasta situatie nu are o stare de implinire, nu are o stare de multumire, nu are o stare de iubire, nu iubeste, nu are stare de empatie si compasiune fata de oamenii din jur, ci dimpotriva, are tendinta de a fi foarte conservatoare, foarte rigida cu cei din jur, are tendinta de a fi foarte atasata de obiecte sau de persoane si perpetueaza foarte mult genul acesta de comportament psihomental negativ, isi asterne, cumva, din punct de vedere psihomental, tendinta catre diabet…
Cecilia Caragea: Si toate aceste emotii pe care le-ati enumerat vedem ca sunt din ce in ce mai dese! Majoritatea oamenilor din societatea de astazi se confrunta cu asmenea emotii si, atunci, inseamna ca este explicabila cresterea incidentei acestei afectiuni!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, sigur ca da! Este explicabila chiar in conditiile in care acesti oameni nu ajung intotdeauna sa manance foarte mult dulce. Caci faptul ca noi ajungem sa perpetuam foarte mult timp genul acesta de emotii dizarmonioase ne afecteaza extraordinar de mult si acest lucru este foarte important, pe langa faptul ca suntem atenti la ce mancam sau suntem atenti la a fi eficienti la serviciu si la alte lucruri. Trebuie sa fim atenti si la starile noastre armonioase! Ele fac parte din noi si ne influenteaza. Componenta noastra psihomentala si emotionala face parte din tipologia noastra in totalitatea ei si este foarte important sa acordam atentia corespunzatoare tuturor acestor etaje constitutionale in momentul in care vrem sa prevenim o boala sau, daca deja este instalata, sa o tratam.
Cecilia Caragea: Si practicienii medicinei ayurvedice ne corecteaza pe noi ca pacienti inainte sa ajungem sa ne confruntam cu simptomele unei boli? Cu mult inainte, inteleg! Adica ei ne corecteaza si la emotii, ne invata si ce ar trebui sa facem ca sa nu ajungem intr-o atare situatie. Adica ne explica faptul ca trebuie sa il iubim pe celalalt, trebuie sa nu ne atasam neaparat de o casa, de o avere, de o masina sau mai stiu eu de ce, ca sa ne fie noua si fiintei noastre bine?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, bineinteles, pentru ca, in general, un practician ayurvedic nu se limiteaza in a recomanda remedii si atat. Si, eventual, o dieta! Intotdeauna, practicianul ayurvedic urmareste sa ofere si sfaturile corespunzatoare persoanei, in functie de tipologie, dar sfaturile care sa il ajute sa se echilibreze din punct de vedere psihomental si emotional, pentru ca, in mod categoric, disconfortul pe acest etaj constitutional este in mod sigur implicat in situatia de boala in care se afla pacientul pe care noi il sfatuim.
Cecilia Caragea: Deci ne trateaza inainte sa ne imbolnavim conform medicinei alopate occidentale!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da! Daca anumite persoane sunt curioase sa isi cunoasca tipologia constitutionala si predispozitia catre anumite boli si ele vin in conditiile in care sunt, aparent, sanatoase sa ceara anumite sfaturi si daca, bineinteles, ele sunt si respectate! Intr-adevar, noi putem sa ajutam foarte mult aceste persoane sa isi pastreze starea de armonie si echilibru si sanatatea. Sa nu uitam ca, in vechime, atat in India, cat si in China, medicii erau platiti in momentul in care in arealul de care ei se ocupau nu erau oameni bolnavi! In momentul in care se imbolnaveau oamenii, aceasta insemna ca ei nu sunt medici suficient de buni, adica nu au facut o preventie suficient de eficienta!
Cecilia Caragea: Deci sesizau problemele inainte ca ele sa apara. pentru ca asta inseamna, de fapt, preventie!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact! Pentru ca, in momentul in care cunosti omul cu toate problemele lui, deci cunosti copilul, din ce familie se naste, ce probleme au parintii, in ce mediu sociale este el integrat de mic, poti sa ii sfatuiesti pe parintii cum sa il creasca, cum sa il hraneasca, cum sa il educe si, de asemenea, poti sa ii sfatuiesti pe parinti cum sa isi corecteze propriile lor probleme. Deci preventia este extrem de importanta. In sistemele acestea orientale medicale se pune foarte mult accentul pe preventie.
Cecilia Caragea: Dar daca ajungi sa te confrunti cu o afectiune? Si, cum astazi vorbim despre diabet, persoanele care au ajuns sa se confrunte cu aceasta afectiune atat de grava, atat de cumplita, ce pot face? Ce le recomandati?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: In primul rand, sa fie constienti de starea emotionala pe care o au si sa urmareasca sa se bucure cat mai mult de viata, sa fie plini de iubire, sa fie plini de compasiune, sa fie plini de empatie! Automat, in momentul in care ei urmaresc prin toate metodele pe care le au la indemana sa isi cultive aceste stari psihomentale, automat, problema incepe sa se echilibreze de la cauza, pentru ca intotdeauna cauzele sa afla la acest nivel. Apoi este foarte important, in momentul in care avem diabet, sa respectam restrictiile alimentare, nu sa ne infometam, nu sa cadem dintr-o extrema in alta, dar este foarte important sa ne ajustam regimul alimentar in functie de nevoile pe care le avem, conform varstei si conform intensitatii activitatii fizice pe care o desfasuram. Adica, in momentul in care este vorba de un copil si este un copil activ, care este si la scoala, vrea sa faca si sport… lasati-l sa faca sport, pentru ca asta o sa-l ajute foarte mult! Bineinteles, nu sa faca neaparat un sport foarte greu sau foarte solicitant sau de performanta, dar este foarte important sa faca miscare, pentru ca asta o sa-l ajute foarte mult. Si ca adulti, in momentul in care depistam aceasta problema, mai ales daca am avut tendinta sa fim sedentari pana in momentul diagnosticului, este esential ca, din acel moment, sa devenim persoane mai dinamice, sa facem miscare: plimbari, alergari, mers cu bicicleta, ce ne putem permite, chiar sa mergem la sala daca avem timp sau avem aceasta posibilitate. Este foarte important sa facem miscare, pentru ca muschii, in momentul in care sunt in activitate, forteaza putin, cresc acest aport de sange la nivel lor, sange care contine glucoza. Si, chiar in situatia in care ne confruntam cu o rezistenta periferica la glucoza, adica chiar daca avem insulina suficienta si ea nu reuseste sa realizeze acest transport al glucozei in celula, pentru ca receptorul celular de care ar trebui sa se fixeze este ocupat, chiar in aceasta situatie, sportul ajuta foarte mult, pentru ca scade aceasta rezistenta periferica la insulina. De asemenea, este foarte important sa ne folosim si de ajutorul plantelor medicinale, care, tot asa, prin mai multe mecanisme, ne pot ajuta sa ne mentinem glicemia in limite normale.
Cecilia Caragea: Ce plante medicinale ne pot ajuta in aceasta situatie?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: De exemplu, putem sa folosim din fitoterapia indiana planta numita Neem, care este extrem de eficienta, pentru ca ea ajuta la scaderea nivelului de glucoza prin cresterea consumului de glucoza in periferie si prin transformarea la nivel hepatic a glucozei in glicogen. De asemenea, Momordica charantia sau castravetele amar este o planta care are in compozitie un polipeptid care are o structura aproape identica cu insulina. Se numeste chiar insulina vegetala acest polipeptid si poate sa ne ajute in situatia in care avem o secretie insuficienta de insulina de la nivelul pancreasului… Sa nu fie necesar sa facem injectie cu insulina, ci sa luam aceste remedii de plante, care vin cu aceasta componenta de insulina vegetala si care compenseaza deficitul secretor pe care il avem. De asemenea, exista plante, cum este Gudmar sau Gymnema sylvestre, care ne ajuta sa ne controlam foarte mult perceptia asupra gustului dulce si, in special, asupra gustului dulce care vine din surse alimentare nu foarte elevate calitativ, sa spunem asa. Adica este o planta care ne ajuta sa controlam aceasta nevoie imperioasa de a manca dulce, dar in special bomboane, ciocolata, prajituri si lucruri de genul acesta. Schinduful este, iarasi, o planta care ne ajuta foarte mult sa ne mentinem nivelul glicemiei si prin faptul ca are actiune regeneratoare asupra pancreasului, asupra celulelor Langerhans, care secreta insulina. De asemenea, exista plante care scad absorbtia intestinala de glucoza si, in felul acesta, nu mai intra atat de multa glucoza in sange. Deci toate aceste plante, in momentul in care actionam si reducem aportul de dulce, scadem absorbtia intestinala de glucoza, aducem insulina vegetala care sa ajute la patrunderea glucozei in celula, regeneram pancreasul si crestem secretia de glicogen hepatic si, de asemenea, scadem rezistenta periferica la glucoza, deci, in momentul in care avem un remediu care sa atinga toate aceste mecanisme care pot sa duca la scaderea glicemiei, putem sa avem siguranta ca ne putem mentine glicemia in limite normale.
Cecilia Caragea: Inteleg, asadar, ca exista plante care ne pot ajuta si in aceasta afectiune atat de grava si, cum stiu ca medicina ayurvedica a studiat plantele mii si mii de ani, pentru ca tocmai de aceea se obtin asemenea rezultate cu remedii naturale ayurvedice, pentru ca au fost studiate si combinate dupa retete stravechi, inteleg ca, totusi, diabetul este o boala veche, chiar daca noi o percepem ca este o boala a timpurilor moderne… Adica faceau diabet oamenii si inainte!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, in mod categoric ei faceau si inainte! Probabil ca nu atat de des cum facem noi, dar probleme de sanatate au existat intotdeauna. Adica umanitatea, chiar daca a trecut si prin perioade in care, din punct de vedere spiritual, oamenii aveau alta orientare, totusi, anumite tendinte si anumite boli au existat si atunci. Si, bineinteles, nevoia de a le trata i-a facut pe oameni sa studieze si plantele medicinale care sa fie potrivite pentru aceasta.
Cecilia Caragea: Si parca auzeam ca exista o serie de metode de diagnosticare a diabetului conform unor practici stravechi!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, se stie, de exemplu, ca in momentul in care glicemia este foarte mare, aceasta glucoza se poate regasi si in urina. Si, atunci, probele de urina erau date spre testare anumitor insecte, in special furnicilor, care erau atrase de acele recipiente in care era pusa urina persoanei presupusa a avea diabet tocmai datorita gustului ei dulce. In mod categoric, erau si multiple alte metode, dar, neexistand aparate de masurat glicemia si alte lucruri de genul acesta, existau alte mijloace prin care se putea depista aceasta situatie de boala.
Cecilia Caragea: Intr-adevar, aceasta boala, astazi, este din ce in ce mai raspandita, din pacate, dar, asa cum bine spuneati, exista de mai demult si s-au elaborat remedii si pe vremuri. Si nu numai remedii, ci si moduri de diagnosticare, inteleg!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, asa este, dar, din pacate, in ziua de astazi, ea este mult mai frecventa tocmai din cauza conditiilor de stres intens la care noi suntem supusi si in care traim. Pentru ca se cunoaste, de foarte multe ori, ca si in situatia in care un om este supus la un stres foarte intens, care ii perturba, asa cum spuneam, echilibrul la nivel psihomental, poate sa apara aceasta problema. Plus alimentatia, care este extrem de procesata si transformata prin toate metodele posibile, face ca noi sa ne tocim instinctele alimentare naturale si sa nu mai optam pentru alimentele cu adevarat bune si sanatoase pentru noi. Si acesta ar fi motivul pentru care, pe vremuri, cand oamenii mancau mai natural, erau mai relaxati, pentru ca erau mult mai mult in natura, aceste situatii erau mult mai rare. Iar in ziua de azi, in conditiile in care si alimentatia, si gradul de stres sunt cele pe care le cunoastem, incidenta acestei boli este mult mai mare…
Cecilia Caragea: Si, asa cum bine spuneati anterior, probabil si o schimbare a scarii de valori!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, e adevarat, pentru ca oamenii, pe vremuri, erau mult mai atenti la relatia lor cu divinitatea, la starea de implinire in plan afectiv pe care o aveau, iar aceasta ii ajuta foarte mult sa isi pastreze starea de armonie si de echilibru!
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare mult si speram ca toate sfaturile acestea vor fi de mare ajutor celor care ne urmaresc!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Si eu sper la fel!
Cecilia Caragea: Bineinteles, va invitam si la concursul emisiunii! Cinci dintre dumneavoastra vor putea castiga cate o cutie de Daitab de la Ayurmed! Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru: la prezenta emisiune online, va invitam sa inserati un comentariu cu textul: „Am grija de mine cu Ayurmed!“ si, peste trei zile de la prezenta postare, in 29 mai 2019, vom extrage la sorti cei cinci castigatori! Nu uitati, aveti grija de voi cu remedii naturale ayurvedice!