Academia de Ayurveda – Cum sa prevenim un atac vascular cerebral
0Academia de Ayurveda – Cum sa prevenim un atac vascular cerebral
Proiect susținut de Ayurmed.
Invitat permanent: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda.
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: Dragii nostri, in seria noastra de emisiuni online Academia de Ayurveda, emisiuni sustinute de compania Ayurmed, ne-am gandit sa vorbim despre atacul vascular cerebral! Bineinteles, stam de vorba cu doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda! Stim ca, din pacate, in Romania incidenta atacului vascular cerebral este foarte mare. In primul rand, ce este atacul vascular cerebral?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Atacul vascular cerebral este o afectiune care presupune o modificare de circulatie care se instaleaza in mod acut la nivelul creierului. Aceasta duce la aparitia anumitor modificari, anumitor perturbari ale starii normale a oamenilor. Adica pot sa apara paralizii. Toata lumea stie ca in urma unui accident vascular cerebral poti sa ramai cu o paralizie care poate sa fie pe o zona mai extinsa a corpului, o hemiplegie, deci pe jumatate de corp, sau pe zone mai restranse, in functie de calibrul vasului care a avut de suferit. De asemenea, pot sa apara tulburari de vorbire, tulburari de memorie si alte genuri de afectari care tin de buna functionare a creierului.
Cecilia Caragea: Din ce stim noi, exista, parca, doua tipuri de atac vascular cerebral: atacul vascular hemoragic si atacul vascular ischemic! Ce este fiecare dintre acestea?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Atacul vascular ischemic este acea forma de accident sau atac vascular in care un vas de la nivelul creierului, un vas mic este brusc obstructionat de un tromb, adica de un cheag care se poate forma in interiorul vasului respectiv, sau de un embol, adica de un fragment de tesut sau cheag de sange care poate sa ajunga la nivel cerebral de la nivelul ventricului stang. Pentru ca din ventricului stang este expulzat sange in tot corpul, inclusiv la nivelul creierului. Si, daca la nivelul ventricului stang avem anumite perturbari ale functiei de contractie si pot sa apara fibrilatii, flutter si alte conditii din acestea care pot sa induca modificari de dinamica sangvina care sa determine formarea de mici cheaguri sau trombi in interiorul cavitatii ventricului stang, acestia, la un moment dat, pot sa migreze, pot sa fie expulzati datorita contractiei ventriculului stang in circulatie. Si pot sa ajunga la nivelul creierului si sa determine obstructionarea unui vas. Si se produce o ischemie a unei zone cerebrale, adica zona respectiva nu mai este irigata cu sange. In situatia cealalta, in cazul atacului sau accidentului vascular hemoragic, este vorba de un vas de sange care se rupe din cauza faptului ca exista modificari la nivelul structurii vasului respectiv, sa fie un anevrism acolo, care, datorita presiunii foarte mari, se rupe si se produce o inundare cu sange a unei anumite zone a creierului… Sau exista posibilitatea ca, in situatia unui puseu foarte mare de tensiune, un anumit vas care este mai slab sau care are o rezistenta scazuta din cauza faptului ca exista ateroame, colesterol, calcifieri… exista modificari in structura peretelui vascular respectiv, nu mai este suficient de rezistent, de elastic si, in situatia unui puseu de tensiune, el poate sa se sparga. In momentul acela, se produce o inundare cu sange a unei anumite zone a creierului.
Cecilia Caragea: Si ce am putea face noi ca sa prevenim aceste atacuri vasculare cerebrale, fie ca sunt ischiemice, fie ca sunt hemoragice? Inteleg ca este extrem de importanta sanatatea vaselor de sange! Sa fie flexibile, este importanta, de asemenea, variatia de colesterol, cantitatea de colesterol rau, cum spunem noi, si aici ar trebui sa spunem, cred, putin mai multe despre colesterol. Ce e colesterolul bun, ce este colesterolul rau, cum se depune el pe vase si de ce trebuie sa fim cu foarte, foarte mult timp inainte de a ajunge la varste inaintate, atenti la valoarea colesterolului?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Colesterolul este o forma de grasime, deci este o substanta care apartine categoriei lipidelor care este produsa la nivelul ficatului si care, de asemenea, poate sa ajunga in organismul nostru si prin alimentatie. In momentul in care noi consumam anumite tipuri de alimente, acestea pot sa contina colesterol si ajung in organismul nostru. Intr-adevar, in timpul proceselor digestive, acest colesterol este digerat, este absorbit si, apoi, la nivelul ficatului se realizeaza aceasta resinteza a acestui colesterol. De multe ori, ficatul nostru, in momentul in care este supraincarcat cu substante toxice pe care le nu le poate metaboliza in mod corespunzator si nu le poate directiona catre caile de eliminare, are tendinta de a stoca aceste toxine in interirorul lui, in vederea faptului de a se ocupa de ele mai tarziu, daca noi ii dam ragazul. Dar nu prea ii dam noi ficatului nostru acest ragaz si, pentru a le putea depozita corespunzator, el le imbraca in colesterol. In aceasta situatie, apare steatoza sau ficatul gras. Alte motive pentru care colesterolul nostru poate sa fie crescut, adica sa existe o solicitare la nivel hepatic de a sintetiza mai mult colesterol, o reprezinta situatiile in care apar procese inflamatorii in corp care pot sa lezeze membrana interna a vaselor de sange si, in felul acesta… imaginati-va ca vasele noastre de sange sunt ca si cum ar fi zgariate pe interior si noi trebuie sa venim sa reparam aceste zgarieturi, aceste alterari ale membranei vasculare interne… iar aceasta reparare se face cu ajutorul colesterolului. Deci vine colestrolul, care se depune la nivelul respectiv si reuseste sa repare, pe moment, vasul respectiv. In momentul in care noi, prin stilul nostru de viata, avem o concentratie mare de factori proinflamatori in corp, acest proces de agresiune la nivelul vaselor este permanent si, in felul acesta, colesterolul se depune permanent la nivelul vaselor de sange. Din cauza aceasta, apar aceste probleme ale depunerilor de colesterol la nivel de vase, care, la un moment dat, se mai si calcifica. Si in momentul acela avem acele ateroame calcificate de la nivelul carora pot sa plece, se desprind anumite bucati care sa ajunga in circulatie… Deci un intreg cortegiu de consecinte ale prezentei acestor factori inflamatori intr-o pondere foarte mare in corpul nostru.
Cecilia Caragea: Si aceste depuneri care se mai si calcifiaza inteleg ca fac vasele de sange mai putin flexibile si, atunci cand vine sangele, in mod normal, intr-un vas de sange care ar trebui sa se dilate, acesta nu se mai dilata cum ar trebui si se poate intampla sa plesneasca, sa se desprinda de acolo o bucatica de colesterol si sa ajunga unde nu trebuie!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, exact!
Cecilia Caragea: Si avem, asadar, fie atacul vascular hemoragic, fie atacul vascular ischemic!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da!
Cecilia Caragea: Si acesti trombi, pentru ca inteleg ca asa se numesc aceste bucati care se desprind…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da… De fapt, trombii sunt niste cheaguri care se formeaza, niste cheaguri de sange care se formeaza in anumite zone unde circulatia are o viteza mai redusa, calitatea sangelui este modificata in sensul ca sangele este foarte vascos si, atunci, exista exista aceste conditii care sa duca la aceste mici coagulari, la aceste mici aglomerari de sange care formeaza aceste cheaguri sau acesti trombi!
Cecilia Caragea: Si acesti trombi pot sa plece din locul respectiv si sa ajunga, Doamne fereste, sa infunde, altfel spus, un vas de sange si, atunci, portiunea respectiva din creier sa nu mai fie irigata!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, in general, trombii care ajung la creier sunt cei care pleaca de la nivelul ventriculului stang. In ventriculul stang, asa cum spuneam, se pot forma acesti trombi in conditiile in care functia contractila a inimii nu se mai desfasoara in mod ritmic. Deci nu se mai face acea contractie ritmica a inimii, pentru ca este perturbat centrul, care determina aceasta frecventa optima de contractie a inimii, care asigura contractia si relaxarea corespunzatoare astfel incat sangele sa nu aiba timp sa stagneze si sa formeze acesti trombi…
Cecilia Caragea: Si atunci trebuie sa fim foarte atenti si la afectiunile cardiovasculare, nu numai la nivelul colestrolului si la sanatatea ficatului, ci si la inima si la sanatatea inimii!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles, pentru ca si puseele de tensiune sunt foarte mult conditionate de sanatatea inimii, dar si de puterea ei de contractie, deci neintamplator ii spunem aparat cardiovascular, pentru ca activitatea inimii este strans corelata cu tot ceea ce se petrece in vasele care pleaca de la nivelul inimii.
Cecilia Caragea: Si, pentru ca vorbeati de tensiune si ca este important sa nu avem o tensiune mare, care ar fi o tensiune in limite normale, sa le spunem celor care ne asculta, si ce putem face ca sa ne mentinem tensiunea in limite normale?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Din punct de vedere al statisticilor medicale, se considera ca valorile normale ale tensiunii se situeaza intre 120-140 ml coloana de mercur tensiunea sistolica si intre 70-80 ml coloana de mercur tensiunea diastolica. Bineinteles ca aceste valori pot sa se modifice in functie de varsta, pentru ca acestea sunt valorile, sa spunem, standard pentru populatia adulta sanatoasa. In momentul in care inaintam in varsta, se admit si valori usor mai mari ca fiind normale ale acestor tensiuni, in special ale tensiunii sistolice. In schimb, o tensiune diastolica mai mare este cea care ne arata ca avem de-a face cu o rezistenta puternica, o rezistenta intensa la nivelul vaselor de sange, un anumit fenomen de rigidizare a acestora si acest lucru este cel care ne ridica o problema mai mare.
Cecilia Caragea: Si, din aceste doua valori ale tensiunii, noi la ce ar trebui sa fim mai atenti? La valoarea mica, la valoarea mare, la diferenta intre ele? La ce ar trebui sa fim atenti? Mai atenti!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Noi trebuie sa fim atenti la ambele valori. Intr-adevar, in momentul in care avem un puseu mare de tensiune, cresc ambele valori, deci creste si valoarea sistolica, creste si valoarea diastolica, pentru ca valoarea sistolica reflecta capacitatea de contractie a inimii, iar tensiunea diastolica reflecta mai mult elasticitatea de la nivelul vaselor. Deci, in momentul in care vasele mele care primesc acest sange arterial nu mai sunt suficient de elastice si nu mai au aceasta capacitate de a se dilata si de a se comprima in functie de activitatea inimii, aceasta valoare distolica continua sa ramana mare, deci ea va ramane mare.
Cecilia Caragea: Adica valoarea mica va fi prea mare!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Va fi mai mare de 80! Incepe sa creasca… 85, 90, 100, da? Controlam mult mai usor cresterile valorilor mari, valorilor sistolice in comparatie cu cele diastolice, pentru ca, de exemplu, cand avem o valoare sistolica mare, este sufucent sa reducem putin functia de contractie a inimii, sa luam niste remedii cu actiune diuretica, scadem usor volumul sanguin si, in momentul acela, valoarea sistolica scade, dar valoarea distolica scade mult mai greu pentru ca reflecta aceasta rigidizare a peretilor arteriali.
Cecilia Caragea: Si noi stim ca, in general, exista persoane hipertensive sau persoane hipotensive sau persoane cu o tensiune oscilanta! Este vorba, asadar, de persoanele la care sunt mari si tensiunea mare, si tensiunea mica, cum se spune popular. Sau ambele valori sunt prea mici… sau variaza necontrolat!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, are variatii foarte mari de tensiune pe parcursul zilei, asta inseamna tensiunea oscilanta. In general, o persoana care este hipertensiva, in momentul in care nu ia niciun fel de medicatie, are o valoare a tensiunii mare, in orice moment al zilei. Incepand cu momentul de dimineata, cand este cel mai corect sa ne masuram tensiunea ca sa vedem tensiunea bazala cu care ne trezim dimineata, pentru ca se presupune ca noaptea ne odihnim, ne relaxam, toti factorii, stresul care ar putea sa duca la cresterea tensiunii pe fond de stres sunt oarecum neutralizati in timpul noptii, prin odihna si somn… Si, atunci, valoarea tensiunii pe care o masuram in momentul in care ne-am trezit dimineata este valoarea care reflecta tensiunea noastra reala. Faptul ca, pe parcursul zilei, datorita activitatii, datorita stresului, ea poate sa creasca, dar poate sa creasca exagerat, astfel incat sa ne puna in pericol starea de sanatate, reflecta, intr-adevar, o tendinta de a face hipertensiune. Persoanele care se trezesc cu valori mari chiar de dimineata sunt deja niste hipertensivi, care trebuie sa ia masurile corespunzatoare. Persoanele care sunt hipotensive, sunt hipotensive pe tot parcursul zilei, chiar in conditiile in care isi desfasoara activitatea. Iar persoanele care au variatii de tensiune se trezesc cu o tensiune normala si, din diverse motive (nu intram acum in patogeneza starilor de tensiune oscilanta), au cresteri destul de mari si bruste ale tensiunii pe parcursul zilei, care pot sa se remita in momentul in care sunt atenti la ceea ce fac sau este necesar sa ia un anumit remediu pentru aceasta.
Cecilia Caragea: Si inteleg ca grupele de risc pentru atacul vascular sunt in primul rand persoanele hipertensive si persoanele cu o tensiune oscilanta!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, intr-adevar, pentru ca aceste persoane care sunt hipertensive si cu tensiune oscilanta… deci persoanele carora le creste tensiunea brusc si la valori mari sunt predispuse in special la accidentele vasculare hemoragice. In momentul in care avem un puseu hipertensiv, un anumit vas, de la nivelul creierului, care poate sa fie normal, dar sa nu reziste la presiunea care se exercita acolo la nivel vascular sau care poate sa fie un vas modificat fie printr-o depunere de ateroame, fie printr-o modificare a structurii, adica un anevrism vascular, acolo exista o zona de slaba rezistenta, vasul respectiv cedeaza in momentul unui puseu hipertensiv si atunci se produce ceea ce se numeste hemoragia cerebrala.
Cecilia Caragea: Asadar, este foarte important sa avem valorile tensiunii cat mai aproape de normal!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, este foarte important sa fim atenti si sa ne mentinem tensiunea la valori normale, pentru ca, in primul rand, avem riscul de a face un accident vascular hemoragic si, in al doilea rand, aceasta tensiune mare forteaza foarte mult activitatea inimii si riscam apoi sa facem si o decompensare cardiaca din cauza acestei activitati. Adica apare un intreg lant de consecinte nefaste!
Cecilia Caragea: Si exista remedii naturale care ne pot ajuta?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles ca exista remedii care sa ne poata ajuta in prevenirea si tratarea hipertensiunii si chiar remedii care se adreseaza tuturor mecanismelor prin care tensiunea poate sa creasca. De exemplu, tensiunea poate sa creasca, de foarte multe ori, in conditii de stres. Cum spuneam, oamenii se trezesc dimineata cu o tensiune normala, se duc la serviciu, au probleme si, in momentul acela, incep sa se enerveze, sa se infurie si exista acest risc de crestere a tensiunii. Este foarte important sa ne controlam nivelul de stres. In general, persoanele de tip Pitta, care sunt mult mai irascibile, mult mai iritabile, mult mai preduspuse la a se infierbanta, a se enerva, sunt predispuse la aceste pusee de hipertensiune pe fond de stres. Pentru ei, este foarte important sa se controleze foarte bine si sa se adapteze la nivelul de stres, sa urmareasca sa-si dozeze activitatea si tipurile de activitati astfel incat sa preintampine genul acesta de stari dizarmonioase la nivel psihomental, care pot sa duca la cresterea tensiunii. Un alt motiv pentru care tensiunea poate sa creasca il reprezinta aceasta ingrosare a peretilor vasculari, despre care spuneam ca poate sa fie consecinta unui stil de viata dizarmonios. In conditiile in care noi avem foarte multi factori proinflamatori care degradeaza calitatea mucoasei membranei interne a vaselor de sange, acestea sunt afectate, acolo se depune colesterol, se modifica calitatea vaselor si, in felul acesta, poate sa creasca aceasta tensiune, din cauza faptului ca se reduce elasticitatea vaselor. Exista, de asemenea, situatia in care poate sa creasca tensiunea si din cauza unui volum mai mare de sange, in situatia in care rinichii nostri nu functioneaza bine, diureza nu se mai produce corespunzator si, atunci, este necesar sa luam remedii cu actiune diuretica, care sa ne ajute sa pastram volumul sanguin in parametri normali. Exista situatia in care sunt intricate toate aceste mecanisme, exista situatia in care apar cresteri de tensiune generate de o patologie cardiaca, adica avem multiple mecanisme prin care tensiunea poate sa creasca…
Cecilia Caragea: Stiu ca Ayurmed are acest produs, Pressure Down, si voiam sa va intreb asupra caror mecanisme actioneaza acest remediu natural?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Acest remediu natural actioneaza asupra tuturor acestor mecansime, deoarece plantele care sunt continute in el au fiecare o adresa clara, daca as putea sa o numesc asa, pentru cate un mecanism. Si anume: Withania somnifera regleaza foarte bine nivelul de stres si activitatea inimii. Deci, Withania somnifera sau Ashwagandha este un foarte bun adaptogen, ne ajuta sa ne desfasuram activitatea in conditii normale, chiar in conditii de stres, chiar daca noi suntem supusi la stresuri intense, sa putem sa ne reglam parametri vitali, astfel incat ei sa nu o ia razna in conditii de stres. De asemenea, este si un foarte bun tonic cardiac si mentine activitatea inimii in parametri normali. Avem usturoiul, care stim ca este un foarte bun hipotensiv datorita actiunii vasodilatatoare pe care o are. Are o actiune antiinflamatoare eficienta. De asemenea, Tribulus terrestris sau Coltii babei este un foarte bun diuretic, deci reglam si volumul sanguin. De asemenea, Jivanti sau Leptadenia reticulata este o alta planta care mentine buna functionare a inimii si are, de asemenea, usor efect vasodilatator, asa cum are, de exemplu, si usturoiul. Deci sunt plante care au actiune vasodilatatoare, actiune tonica cardiaca, actiune diuretica si actiune adaptogena.
Cecilia Caragea: Si cand este recomandat acest remediu natural? Il putem lua preventiv, il luam cand vedem deja ca avem valori crescute ale tensiunii?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Daca, de exemplu, exista in noi tendinta de a ne enerva foarte tare si de a simti cum ne pulseaza capul si simt cum mi se sparge un vas de sange in cap… pentru ca exista persoane care chiar relateaza acest lucru: „Simteam cum imi bate inima in cap, in gat…“ Deci acela este un moment in care, intr-adevar, tensiunea este mare. In momentul in care stim, am observat ca avem tendinta de a face acest gen de manifestari si stim ca ne asteapta o zi in care vom si supusi la conditii in care sa ne intalnim cu aceste manifestari, putem sa luam Pressure Down, ca sa prevenim aparitia acestor manifestari. In momentul in care deja avem un diagnostic de hipertensiune clar, nu se mai pune problema de preventie, deja vorbim despre tratament si, in aceasta situatie, putem sa luam Pressure Down de trei ori pe zi, inainte de masa, pentru ca este un remediu pe baza de plante, care isi face efectul mai bine daca este administrat inainte de masa. Luam inainte de masa cu jumatate de ora o tableta, doua, in functie de greutatea pe care o avem, pentru ca trebuie sa adaptam doza la greutatea pe care o avem. Nu este bine sa incepem cu doze foarte mari, trebuie sa lasam corpul sa asimileze principiile active din plante si sa se adapteze la actiunea lor. In situatia in care avem deja un tratament alopat pentru tratamentul hipertensiunii, dar nu suntem multumiti de efectele lui sau dorim sa-i reducem doza ca sa reducem efectele secundare pe care acesta le are, de asemenea, putem sa facem aceasta asociere intre Pressure Down si tratamentul alopat pe care il avem. Tot asa, luam Pressure Down inainte de masa si tratamentele alopate, in general, fiind administrate dupa masa, putem sa le luam dupa masa. In felul acesta, aceste doua tipuri de remedii nu interactioneaza, nu se cumuleaza efectul lor la o administrare.
Cecilia Caragea: Deci se poate lua in acelasi timp cu tratamentul alopat si, daca constatam ca lucrurile merg bine, se poate scadea doza din tratamentul alopat!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, bineinteles! Este foarte important ca, in momentul in care avem un tratament alopat cu care organismul nostru s-a obisnuit, sa nu reducem brusc, sa nu scoatem brusc, sa nu renuntam brusc la acest tratament, pentru ca, totusi, corpul nostru se obisnuieste cu substantele respective si trebuie sa facem gradat aceasta trecere. Apoi este vorba de faptul ca remediile pe baza de plante nu actioneaza atat de brusc, atat de violent, sa spunem, asupra mecanismelor de reducere a tensiunii, adica exista o acumulare gradata a acestor principii active care is fac efectul si, atunci, se face o suprapunere intre medicatia alopata, careia nu ii modificam doza, si medicatia naturista, pentru o anumita perioada de timp – zece zile, doua saptamani… Abia dupa aceea incepem, gradat, sa modificam dozele de medicatie alopata.
Cecilia Caragea: Si alte remedii din plante care ar mai fi si ne-ar putea ajuta in aceasta situatie, de a preveni atacul vascular cerebral?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Este foarte important sa tratam toate aceste conditii care duc la aceste inflamatii care apar in corpul nostru si care se manifesta la nivelul vaselor de sange si care pot sa altereze peretii vasculari si, in felul acesta sa duca la depuneri de colesterol. Dar, in general, acesta factori proinflamatori sunt foarte mult conditionati in prezenta si existenta lor de radicalii liberi. Acesti radicali liberi au o actiune extrem de nociva asupra vaselor si, atunci, in momentul in care luam remedii cu actiune antioxidanta, putem sa prevenim foarte bine aceasta actiune distructiva a radicalilor liberi. De asemenea, este foarte important sa reducem foarte mult consumul de zahar alb, pentru ca zaharul alb are o actiune extrem de nociva asupra calitatii vaselor noastre de sange. Imaginati-va ca, in momentul in care mancati zahar, efectul asupra vaselor de sange este ca si cum prin sangele nostru ar circula bucati de sticla pisata care vin sa modifice, sa agreseze aceasta mucoasa interna a vaselor de sange. In momentul acela, aceste vase sufera anumite microtraumatisme (microleziuni este mai corect) si organismul este nevoit sa trimita acolo colesterol, sa repare vasul respectiv. In felul acesta, pentru ca noi ne continuam acest regim de viata dizarmonios, in felul acesta, cream o mare avalansa de probleme in corpul nostru!
Cecilia Caragea: Deci sa reducem consumul de zahar!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Daca se poate, sa renuntam complet la zaharul alb rafinat si sa-l inlocuim cu zahar brun sau cu miere sau cu alti indulcitori naturali, care sa nu aiba aceasta actiune agresiva a zaharului alb!
Cecilia Caragea: Ar trebui, din ce stiu, sa reducem, si consumul de sare, pentru ca stiu ca sarea se spune ca creste tensiunea… Si, atunci, sa renuntam pe cat posibil si la sare!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, trebuie sa avem un consum de sare adecvat necesitatilor noastre, pentru ca, totusi, sarea este un electrolit, adica genereaza in corp electroliti care sunt foarte…
Cecilia Caragea: Avem nevoie, da!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Care sunt foarte necesari! Deci sarea duce la cresterea tensiunii datorita faptului ca duce la retinerea apei in corp. Este foarte bine sa ne educam obiceiurile alimentare, nu punem sare in mancare fara sa o gustam doar pentru ca ne-am obinsuit sa punem sare… Urmarim sa gustam mai intai mancarea si, in momentul in care o gustam, chiar sa fim atenti. Nu gust mancarea uitandu-ma la stiri…
Cecilia Caragea: Sau sunt cu capul in alta parte, da…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Sau vorbesc la telefon sau fac altceva… Deci, in momentul in care gust mancarea, eu trebuie sa fiu prezent, ca sa simt, intr-adevar, gustul mancarii si sa fiu constient: am sau nu am, intr-adevar, nevoie de un adaos de sare in mancarea respectiva? Pentru ca, totusi, acest electrolit este important, dar, intr-adevar, nu in cantitate… nu ma apuc sa pun sare fara sa gust, pentru ca s-ar putea sa nu fie nevoie si, pentru ca deja am pus sarea si trebuie sa mananc mancarea, o mananc si ma obisnuiesc asa, deci este o greseala!
Cecilia Caragea: Si inteleg ca mai trebuie sa fim atenti la radicalii liberi si putem sa facem acest lucru luand suplimente antioxidante, cum este Antioxidant Star de la Ayurmed! Cum actioneaza aceste substante antioxidante?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Substantele antioxidante neutralizeaza radicalii liberi din corp si, in felul acesta, radicalii liberi nu isi mai exercita actiunea agresiva asupra celulelor si asupra tesuturilor.
Cecilia Caragea: Adica radicalii liberi sunt niste molecule carora le lipseste ceva, vor sa preia de la moleculele din jur si atunci dezechilibreaza totul in jurul lor!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, radicalii liberi sunt niste molecule cu un potential oxidativ, un potential distrugator extraordinar de mare si, in acel moment, trebuie sa venim cu acesti antioxidanti care sa ii neutralizeze si, de asemenea, sa poata fi directionati catre caile de eliminare!
Cecilia Caragea: Si, in afara de aceste remedii, ce am mai putea face? Ce masuri am mai putea sa luam?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Este important sa avem un stil de viata cat mai sanatos! Stilul de viata si stilul de alimentatie, da? Sa mancam cat mai multe legume si fructe, sa ne hidratam corespunzator, sa mancam cat mai putine grasimi de natura animala care modifica vascozitatea sangelui, sa consumam cu moderatie alcool… Deci sa nu facem excese, pentru ca e foarte important sa le spui oamenilor: „Renuntati la alcool!” Dar macar sa fie consumat cu moderatie si ocazional… Sa renuntam definitiv la obiceiul nefast de a fuma, sa reducem consumul de cafea, poate chiar sa excludem, daca se poate, aceasta bautura si s-o inlocuim cu ceaiul verde… Sunt foarte multe persoane care spun: „Am nevoie sa beau cafea pentru ca sunt hipotensiv si altfel nu ma descurc!“ Ceaiul verde este o bautura extraordinar de sanatoasa, care are si un potential antioxidant si care, de asemenea, ne ajuta sa ne putem pastra valoarea tensiunii arteriale in limite normale.
Cecilia Caragea: Dar pentru foarte multa lumea cafeaua este foarte importanta, pentru ca ne ajuta sa ne concentram, ne da o acuitate!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, este foarte adevarat, dar, pentru aceasta, noi putem sa folosim si remedii pe baza de plante. De exemplu, Ginko Biloba este o planta care sustine circulatia la nivel cerebral in paramentri optimi, pentru ca face o usoara vasodilatatie la nivelul arteriolelor si capilarelor de la nivelul creierului. Bine, la nivelul arteriolelor si capilarelor din intregul corp, dar si la nivel cerebral. Rozmarinul este o planta extraordinar de buna pentru sustinerea circulatiei cerebrale si pentru buna functionare a creierului, pentru capacitatea de concentrare, capacitatea de memorare. De asemenea, roinita este o planta care ne ajuta foarte mult sa ne desfasuram toate activitatile in parametri optimi. Si, atunci, in momentul in care avem un remediu care sa contina toate aceste plante (Ginko Biloba, rozmarin si roinita), avem parte de un remediu care poate sa inlocuiasca cafeaua.
Cecilia Caragea: Foarte interesant! Si acesta este siropul Memo On de la Ayurmed!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, acest sirop contine toate aceste plante si el este un remediu extraordinar de eficient pentru mentinerea circulatiei la nivel cerebral in parametri optimi. In felul acesta, creierul nostru, fiind vascularizat corespunzator si hranit corespunzator, isi poate desfasura toate functiile in conditii optime!
Cecilia Caragea: Asadar, putem sa inlocuim cafeaua cu o lingurita de sirop Memo On! Avem nevoie sa fim foarte in forma, mental vorbind, la birou si, atunci, cu o lingurita, am inlocuit cafeaua de dupa-amiaza, pentru ca la cafeaua de dimineata nu vad eu cum ar renunta lumea!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Daca face o cana de ceai verde pe care o indulceste cu o lingurita de sirop Memo On, s-ar putea sa reuseasca!
Cecilia Caragea: Ah, deci siropul este dulce si bun!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, este bun si are o aroma foarte placuta si ne si ajuta sa functionam mai bine! Adica, in momentul in care eu am argumente plauzibile pentru a-l folosi si o motivatie corespunzatoare, pot renunta la cafea. In momentul in care imi dau seama ca cafeaua nu imi face bine, pentru ca, de exemplu, ma predispune la depresie, am un argument!
Cecilia Caragea: Cafeaua te predispune la depresie?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Cafeaua predispune la depresie, pentru ca cafeaua este un lichid amar. Deci cafeaua are un gust amar, iar depresia este o stare emotionala generata de gustul amar!
Cecilia Caragea: Foarte interesant! Trebuie sa discutam despre aceasta legatura intre gusturi si diferite alimente si diferite probleme de sanatate si cu siguranta vom face acest lucru intr-o urmatoare editie a emisiunii noastre, Academia de Ayurveda! Noi va multumim tare mult si de abia asteptam urmatoarea intalnire!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Cu mare drag!
Cecilia Caragea: Ca de obicei, va invitam si la concursul emisiunii Academia de Ayurveda! Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru: la prezenta postare va invitam sa inserati un comentariu cu textul „Sanatate cu Ayurmed“ si, peste trei zile, in data de 6 martie 2019, vom extrage la sorti cinci castigatori! Fiecare castigator va primi de la compania Ayurmed cate un set de produse cu remedii ayurvedice. Este vorba de Antioxidant Star si de Pressure Down. Noi va multumim tare mult si va asteptam in continuare sa urmariti seria noastra de emisiuni Academia de Ayurveda, sustinuta de Ayurmed!