Academia de Ayurveda – Doshele predominante si afectiunile la care ne predispun
0Academia de Ayurveda – Doshele predominante si afectiunile la care ne predispun
Proiect susținut de Ayurmed.
Invitat permanent: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda.
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: Dragii nostri, asa cum stiti, in seria noastra de emisiuni Academia de Ayurveda, sustinuta de Ayurmed, am discutat despre Doshe. Astazi, a venit timpul sa discutam despre Doshele predominante si afectiunile la care ne predispun. Stam de vorba, ca de obicei, cu doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda! Va rugam sa luam pe rand toate cele trei Doshe si sa vedem care sunt afectiunile la care ne predispun.
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Asa cum am prezentat si cu alte ocazii, cele trei Dosha-uri care intra in alcatuirea fiintei umane sunt Kapha Dosha, Pitta Dosha si Vata Dosha. Aceste trei Dosha-uri sunt formate, fiecare dintre ele, din cate doua elemente, dintre care unul este cu o pondere mai mare, deci are o actiune sau o influenta preponderenta, iar celalalt are o actiune secundara, dar amandoua sunt extrem de importante. Si anume: Kapha Dosha este format din elementele apa si pamant, dintre care elementul apa este elementul predominant, iar elementul pamant este elementul secundar, Pitta Dosha este format din elementul foc si elementul apa, focul fiind elementul predominant, iar apa elementul secundar, iar Vata Dosha este format din elementul aer si elementul eter, aerul fiind predominant si elementul eter elementul secundar.
Cecilia Caragea: Si, ca sa le luam pe rand, mai intai Kapha Dosha. Ce caracteristici are o persoana care se inscrie in aceasta Kapha Dosha predominanta si care sunt afectiunile la care e predispusa?
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Caracteristicile unei persoane in care predomina Kapha Dosha vor fi acele caracterisitici care sunt imprimate de calitatile elementelor apa si pamant, care sunt prezente in structura lui. In momentul in care spunem calitatile apei si calitatile pamantului, nu trebuie sa ne gandim doar la componenta fizica a acestor elemente, adica apa fizica si pamantul fizic, ci trebuie sa ne gandim si la calitatile pe care din punct de vedere energetic aceste doua elemente constitutive le au. Pentru ca exista anumite calitati pe care apa le imprima fiintei, apa ca tattva, cum este ea denumita in medicina traditionala indiana. Si, atunci, in momentul in care vorbim de aceasta combinatie de apa cu pamant, ne gandim la ceva stabil, ne gandim la ceva care structureaza. Ne gandim, de asemenea, la fluide si, din acest motiv, Kapha Dosha este acea Dosha care guverneaza toate aspectele fluide din corpul nostru. De asemenea, este acea Dosha care ne ajuta sa ne structuram intreaga fiinta, deci sa crestem, sa ne dezvoltam. Este cea prin care se face cresterea organismului, cresterea fiecarui organ in parte, dezvoltarea lui. De asemenea, regenerarea lui, pentru ca celulele noastre si structura noastra fizica sunt intr-o permanenenta regenerare. De asemenea, caracteristicile acestea ale apei si ale pamantului se vor reflecta si la nivelul etajului constitutional dinamic, si la nivelul etajului constitutional psihomental in persoana respectiva.
Cecilia Caragea: Ne gandim, asadar, la apa ca la o mare, ca la un ocean, nu ca la o apa curgatoare, ca la o cascada.
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact.
Cecilia Caragea: Pentru ca vorbeati de ceva mai mult stabil…
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, ceva stabil, ceva masiv, ceva care sustine. Asa cum stim, apa este leaganul vietii si, in momentul de fata, cand noi avem aceasta componenta de apa, care este predominanta, si elementul pamant, care este secundar, care de asemenea intareste aceasta…
Cecilia Caragea: Stabilitate…
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: … calitate de stabil, calitate de imobil, calitate de fix, dar care, de asemenea, da si o anumita stare de siguranta, in momentul acela noi putem sa ne dam seama ca aceste aspecte care sunt imprimate de Kapha Dosha in structura noastra pe cele trei etaje constitutionale pot fi grupate la modul urmator: pe structura fizica, aceasta predominanta a lui Kapha Dosha da o structura fizica impunatoare. Persoana este inalta, este bine facuta, bine construita, cu sistemul muscular si sistemul adipos foarte bine reprezentat, cu o statura puternica, cu articulatii mari, deci este o persoana impunatoare. Din punct de vedere al constitutiei dinamice, aceasta combinatie de apa cu pamant confera o anumita lentoare, si anume: focul ei digestiv si capacitatea ei de a sustine procesele de transformare in corp nu vor fi atat de intense ca la tipologia Pitta, unde avem elementul de foc. Si, atunci, aceste persoane au o digestie mai lenta, au eliminarile mai lente, exista posibilitatea sa fie predispuse uneori la constipatii, dar nu la constipatia uscata la care vedem ca sunt predispusi, vom vedea in prezentare ca sunt predispusi cei Vata, ci mai mult la o constipatie atona, pentru faptul ca o persoana in care predomina Kapha Dosha si care nu este armonioasa are tendinta sa fie extrem de sedentara. O sa vorbim in cadrul fiecarei doshe de predominantele lor si de tendintele pe care aceste predominante le confera structurii si de functiile pe care ele le genereaza. In situatia lui Kapha Dosha, avem aceasta tendinta catre relaxare. Deci omul are tendinta sa fie mai relaxat pe toate etajele, adica si fizic este relaxat, in sensul ca nu ii face o foarte mare placere sa faca miscare, decat daca este foarte puternic si bine motivat. Nu are nici transformarile, nici metabolismul foarte intens. Este, asa, la motoare reduse, sa spunem asa. De asemenea, si la nivelul constitutiei psihomentale si emotionale, aceasta predominanta a lui Kapha si tendinta de relaxare care este imprimata acestei constitutii o sa faca ca aceasta fiinta sa fie foate calma, foarte relaxata. Ii place sa doarma mult, ii place sa manance, este un gurmand. Nu mananca de foame, pentru ca el, fiind mai masiv, are rezerve energetice, el mananca de placere… ei sunt mari gurmanzi. Este o persoana care are nevoie de confort emotional, nu ii place sa fie pus in situatii stresante sau care sa ii provoace un disconfort, pentru ca asta il destabilizeaza foarte mult. In schimb, este o persoana foarte fidela, foarte loiala, foarte credincioasa si este un prieten de nadejde, este umarul pufos pe care putem sa plangem atunci cand avem o problema si de la care putem avem intelegere. Este foarte rabdator, este genul de confident, adica putem sa mergem sa vorbim cu el, pentru ca este genul de om care ne asculta, care are rabdare, care ne sfatuieste… daca este armonios. Daca este dizarmonios, aspectele sunt altele.
Cecilia Caragea: Sunt, asadar, pesoanele care au o inertie mai mare, inteleg, si care au tendinta de a fi foarte conservatoare.
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact! In momentul in care ele sunt dizarmonioase, au tendinta de a fi conservatoare. O sa vorbim acum despre dezechilibrele manifestate pe fiecare etaj constitutional si o sa ne dam seama cam la ce patologie este predispusa o asemenea persoana. In momentul in care un Kapha este dezarmonios, la nivelul structurii lui fizice, datorita acestei stari de inertie, se va remarca o crestere exagerata a masei corporale si in special a masei adipoase. Adica aceste persoane au tendinta de a se ingrasa, au tendinta catre obezitate si bineinteles ca, in momentul in care apare aceasta tendinta la obezitate, ea este insotita de toata patologia asociata, gen dislipidemii, tensiune arteriala, patologie cardiovasculara si toate celelalte. Plus ca, de multe ori, si sistemul nostru osteroarticular poate sa fie afectat de o greutate exagerata. Deci pentru Kapha este foarte important, ca sa se mentina in starea de echilibru, sa fie mobil, sa fie activ. Cheia, pentru el, este stimularea. Nu trebuie sa doarma mai mult decat este necesar, nu trebuie sa manance mai mult decat este necesar, pentru ca, daca e sa lasam dupa el, ar manca si ar dormi in permanenta si s-ar relaxa si s-ar uita la filme bune, pentru ca putem sa amanam si pentru maine ce avem de facut… Adica pentru el este o permanenta vacanta.
Cecilia Caragea: Deci pentru persoanele din aceasta tipologie Kapha este important sa isi gaseasca ceva care sa le pasioneeze.
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact! Ceva care le pasioneaza si le motiveaza pentru activitate. Si parerea mea este ca aceasta motivatie de a ne mentine intr-o stare bune de sanatate ar trebui sa fie suficienta, dar oamenilor trebuie sa li se explice, ca sa inteleaga, pentru ca tendinta pe care ei o au imprimata este extrem pe puternica. Si, atunci, ei trebuie sa constientizeze aceasta tendinta, pentru a o putea echilibra. Tendintele sunt foarte puternic imprimate la nivel subconstient, unde nu avem prize, sa spunem, pe el unde nu avem control a supra lor. In momentul in care, de la nivel subconstient noi aducem la lumina reflectoarelor mintii constiente aceste tendinte pe care le avem si consecintele lor, persoana respectiva poate sa fie motivata. Trebuie sa avem rabdare cu Kapha, sa ii explicam de mai multe ori si sa venim cu argumente serioase ca sa il motivam, pentru ca acum trecem la etajul lui psihomental. Este un pic mai lent in procesarea informatilor, adica intelege mai greu, sa spunem asa.
Cecilia Caragea: Da… si, cand a inteles o data, nu mai uita!
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Cand a inteles o data, nu mai uita, pentru ca are o memorie foarte buna, pentru ca este o memorie care se bazeaza pe rationament, pe logica, pe repetarea informatiei. Si, atunci, intr-adevar, sunt genul de oameni care la 80 de ani isi aduc aminte cu foarte multa claritate ce au facut in copilarie. Dar este foarte important pentru ca ei sa se mentina in buna stare de functionare si in buna stare de sanatate. Sa fie activi, sa fie dinamici, sa stie exact care este regimul lor de viata, de activitate, de alimentatie si sa il respecte cu rigurozitate, pentru ca, in felul acesta, aceasta armonie care se manifesta pe intreaga lui structura, pe etajele fizic, dinamic si pshiomental, sa ii asigure aceasta stare de sanatate.
Cecilia Caragea: Si, ca sa trecem la persoanele care se inscriu in tipologia Pitta predominanta…
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da. In aceasta situatie, avem si aici elementul apa, dar este intr-o pozitie secundara, pentru ca in pozitia predominanta este elementul foc. Oriunde exista foc, exista ardere, exista caldura, exista transformare. Si, atunci, genul acesta de persoane, din punct de vedere fizic, sunt cele care au, sa spunem, un aspect… totul este la ei in proportii medii sau de dimensiuni medii – inaltimea medie, greutatea medie… Sunt persoane care, daca sunt armonioase, sunt extrem de proportionale si de armonioase la corp. Ganditi-va la un sportiv, la un dansator, la un patinator, la un atlet, pentru ca la ei structura musculara este mai bine reprezentata si ea are un tonus foarte bun, mai ales daca persoana are timp sa faca si putina miscare. Din punct de vedere dinamic, sunt persoane care au arderile foarte intense, au un apetit foarte puternic, au o digestie foarte buna, un tranzit intestinal foarte bun. Dar sunt persoane care devin extrem de iritabile si iritate, de fapt, si nervoase, in conditiile in care sar peste mese, tocmai datorita faptului ca au acest foc foarte intens.
Cecilia Caragea: Da, am mai intalnit persoane care, daca nu manca la o anumita ora, devin absolut imprevizibile si foarte irascibile!
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, asa este, pentru ca acest foc foarte intens care se manifesta pe structura lor dinamica ii face sa aiba aceasta nevoie de a se hrani regulat, adica exact in momentele in care li se termina depozitele de energie, pentru ca la ei tendinta este de a face totul foarte intens. Deci la ei intensitatea aceasta a transformarii este extrem de pregnanta.
Cecilia Caragea: Si, atunci, sunt persoanele care au arderile foarte puternice… si sunt persoane care nu se ingrasa?
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, nu se ingrasa, in conditiile in care sunt, totusi, cat de cat atenti, pentru ca au si ei tendinta, cand devin dizarmoniosi, sa exagereze cu alimentele, sa spuna: „A! Eu pot sa mananc orice, in orice cantitate, la orice ora, pentru ca oricum diger”… Dar, totusi, focul lor digestiv are si el nevoie de temperare si are si el nevoie sa primeasca un combustibil de calitate si in cantitatea corespunzatoare, adica alimentele, totusi, trebuie sa aiba o anumita calitate si o anumita cantitate. Adica mai bine sa manance mai des si mese nu asa de consistente (oricum trebuie sa manance mai des decat Kapha, de exemplu), dar este foarte important sa pastreze ceea ce se numeste buna masura sau moderatie. Cheia echilibrarii si sanatatii lui Pitta Dosha este exact aceasta moderatie, aceasta temperare, pentru ca ei au tendinta de a exagera, pentru ca structura ii ajuta foarte mult. Apa ii sustine foarte mult, focul din structura lor ii sustine foarte mult… Sunt persoane, din punct de vedere psihomental si emotional, extrem de dinamice, extrem de eficiente din punct de vedere mental… mintea le merge foarte bine, sunt exrem de logice, de rationale, traiesc foarte mult in momentul prezent, ceea ce este un lucru extraordinar de bun, adica nu viseaza, nu raman in melancolia trecutului si nici nu sunt proiectati cu 5 ani in viitor, precum Vata – o sa vedem asta imediat. Si asta ii ajuta sa fie foarte prezenti si foarte eficienti. In schimb, daca sunt dizarmoniosi, pot sa fie extrem de irascibili, pot sa fie extrem de critici, atat cu ei, cat si cu cei din jurul lor, iar in situati extreme pot sa ajunga chiar la stari de manie, de furie, la manifestari violente, verbale, fizice… Adica aceasta deja arata un grad de dizarmonie avansat.
Cecilia Caragea: Si presupun ca asta duce si la afectiunile de rigoare…
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Binenteles, pentru ca, in momentul in care o persoana are genul acesta de manifestari dizarmonioase, ea va fi predispusa la atacuri vasculare celebrale, va fi… si in special la…
Cecilia Caragea: Hipertensiune…
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, la hipertensiune arteriala, la pusee foarte mari si manifestari din acestea extrem de intense in tot ceea ce inseamna manifestarile lor fiziologice. De asemenea, toate manifestarile legate de hiperaciditatea gastrica, care pot sa apara, care pot sa duca la gastrite, la ulcere gastrice, ulcere duodenale, adica foarte multe manifestari pe starea digestiva, in conditiile in care ei, suprasolicitand capacitatile focului digestiv, fac excese. De asemenea, sunt persoanele care sunt predispuse mai mult la patologia cardiovasculara – infarctul, tulburari de ritm si aspecte de genul acesta. Oricum, avand in vedere ca aceasta situatie in care o Dosha este predominanata nu exclude, totusi, participarea celorlalate doua, chiar daca sunt in pondere mai mica, in general, in situatia in care aceste persoane se imbolnavesc, exista si participarea celorlalte Dosha-uri, care nuanteaza tabloul patologic la fiecare.
Cecilia Caragea: Da, corect! Si, probabil, fiecare dintre noi gasim in noi, atunci cand ne analizam, aspecte care tin de diferite Doshe. Dar, ca sa trecem la persoanele care se inscriu in tipologia predominanta Vata…
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Vata Dosha este, sa spunem, din punct de vedere al aspectului fizic, opusul lui Kapha. Daca Kapha era o persoana inalta si impunatoare, Vatta este o persoana extrem de subtirica. Poate sa fie inalt sau poate sa fie scund, dar este slab. Aspectul general al corpului este unul disproportionat, deci nu exista o proportie, o armonie intre diversele segmente ale corpului. Masa musculara si tesutul adipos sunt destul de slab reprezentate – din cauza aceasta, osatura, ma rog, si articulatiile in general sunt vizibile. Caracteristica lui Vata, calitatea care il defineste este calitatea de uscat. Din aceste motiv, va avea parul foarte uscat, pielea uscata, unghiile uscate si friabile, casante, se rup foarte usor… De asemenea, din punct de vedere al constitutiei dinamice, aceasta combinatie de foc cu eter, care exista in structura lui, il predispune la neregularitate. Si, atunci, focul lui digestiv va fi oscilant, apetitul va fi unul capricios, tot ceea ce inseamna procese de ardere sunt extrem de variabile, iar asta, impreuna cu calitatea de uscat, il predispunde, de asemenea, si la o constipatie. Si la insomnie. Adica este foarte usor sa indentificam genul acesta de predominante in momentul in care oameni se plang: „Nu pot sa dorm”, „Am perioade lungi de insomnie” sau „Adorm foarte greu, ma trezesc foarte usor, nu mai reusesc sa adorm”… Sau persoanele care se plang de constipatie si in special de, asa cum spuneam, constipatia uscata, care este diferita de constipatia atona din cazul celor Kapha.
Cecilia Caragea: Deci, dupa aceste afectiuni, puteti, de fapt, sa va dati seama ca este vorba de o persoana care se inscrie in tipologia Vata predominanta si este dizarmonioasa…
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, intr-adevar, pentru ca, in momentul in care Vata este armonios, el este constient de, sa spunem, anumite limite ale constitutiei lui, ale tipologiei lui si, atunci, urmareste sa se echilibreze. Si urmareste, stiind ca are o vitalitate mai mica si rezerve de energie mai mici, sa aiba un program ordonat, sa aiba un program de masa regulat, sa-si respecte perioadele de odihna, pentru ca aceasta tendinta catre miscare care exista in toata fiinta si in special la nivel psihomental ii face sa fie extrem de dinamici, mai mult in sensul de mobilitate… Sunt persoane care nu isi gasesc locul. Sunt persoane carora mintea le merge foarte repede, au foarte multe idei, sunt persoane carora le pica fisa foarte repede cand e vorba de o problema, in schimb, nu reusesc sa gaseasca, sa zicem, un algoritm prin care sa rezolve problema… Spune: „Asta este solutia”, dar rezolvarea in etape si aplicarea propiu-zisa a etapelor nu o mai poate face.
Cecilia Caragea: Pentru ca nu mai are rabdare…
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Nu are rabdare, exact, este intr-o stare de agitatie si de neastampar… Aspectul pozitiv a lui Vata la nivel psihomental este starea de entuziasm – sunt persoane extrem de pline de viata si de entuziaste, dar nu trebuie lasati sa cada in extrema cealalta, cand ajung, in momentul in care sunt extrem de ocupati de o problema, sa se epuizeze, pur si simplu, focalizandu-se asupra ei. Deci uita sa manance, sa doarma, sa se relaxeze si isi dau seama, la un moment dat, ca a trecut o zi intreaga si ei nu au baut o gura de apa sau nu au mancat absolut nimic si se plang ca ii doare capul… Normal, ca esti intr-o hipoglicemie maxima si esti… tu n-ai rezerve de energie cu care sa iti sustii toata aceasta activitate mentala foarte intensa! Si, atunci, ei trebuie sa stie: „Bun, ca eu sa fiu eficient si sa pot sa pun cat de cat in aplicare aceste idei geniale pe care le am, trebuie sa am, cat de cat, un program mai ordonat.” Si, atunci, cheia, la ei, este aceasta ritmicitate, aceasta regularitate in tot ceea ce inseamna desfasurarea programului lor zilnic.
Cecilia Caragea: Deci sa invete ce insemna o structura, sa respecte o organizare stricta si, atunci, pot sa fie…
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Stricta… deja este putin exagerat pentru ei. Pur si simplu, sa ii dam niste repere si sa urmareasca sa se incadreze in acele repere. In momentul in care noi avem de a face cu un Vatta dizarmonios, in momentul in care ii spui: „Trebuie sa faci asta la ora fixa”, in secunda doi se ridica de pe scaun si pleaca… Adica este foarte greu, este foarte greu pentru el, pe el trebuie sa-l convingi prin… trebuie sa ii spui: „Daca vei face lucrul acesta, vei avea mai multa energie” si …
Cecilia Caragea: Mai multe idei…
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: … da, mai multe idei! Dar, totusi, trebuie sa urmaresti, in acest interval, daca ii dai o ora fixa… da’ nu exista… „Eu la ora aceea cine stie unde sunt sau cine stie ce fac, nu o sa ma opresc din activitate ca sa mananc sau ca sa ma relaxez! Nu, eu nu am nevoie sa ma relaxez!” In schimb, dupa perioade foarte lungi de suprasolicitare, clacheaza. Adica sunt ca fantanile arteziene – vine un jet puternic, dupa care a cazut, s-a terminat energia…
Cecilia Caragea: Si au nevoie de cateva zile in care sa stea si sa se relaxeze.
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact! Sa se relaxeze, au nevoie sa se alimenteze atunci, pentru ca, in momentul in care esti epuizat, focul tau digestiv… nici el nu are putere…
Cecilia Caragea: Si nu mai face fata…
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: … nici nu mai face fata. Si, atunci, apare un haos total in viata lor si, din cauza aceasta, tot ceea ce inseamna neregularitate in corpul nostru este datorat acestei influente dizarmonioase a lui Vata Dosha. Deci tot ce inseamna abatere de la ritmicitatea normal a functiilor fiziologice, ritmul de batai al inimii, ritmul respiratiei, ritmul in care circula sangele in corpul nostru, ritmul in care se face tranzitul intestinal, ritmul in care se transmit inpulsurile la nivel nervos… Pentru ca tot ceea ce tine de miscare in corpul nostru este cultivat de Vata. Daca este o miscare ordonata si ritmica si regulata, este perfect. Daca este neregulata si dizarmonioasa, avem probleme.
Cecilia Caragea: Si aceste persoane sunt acele persoane instabile si in viata personala.
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, putem sa tragem aceasta concluzie, pentru ca sunt genul de oameni care au tendinta de a fi superficiali…
Cecilia Caragea: Si se plictisesc repede.
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, se plictisesc, pentru ca, daca nu vii in permanenta cu ceva nou care sa ii fascineze… adica nu ajung sa cunoasca persoana de langa ei in profunzime.
Cecilia Caragea: Sau, chiar daca… se plictisesc.
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, e adevarat. Si, atunci, trebuie sa… in primul rand, ei trebuie sa fie constienti de faptul ca este o deficienta a lor. Nu neaprat a persoanei cu care relationeaza, ci a lor, in perceptia persoanei cu care relationeaza. Si, in felul acesta, in momentul in care isi vor schimba optica si lentila cu care privesc persoanele si situatiile, o sa inceapa… Dar, pentru asta, trebuie sa fie… trebuie sa se linisteasca, sa aiba momentele acestea de ragaz si, sa spunem, de meditatie, daca pot sa spun asa, si de atentie, de introspectie vis-a-vis de ceea ce se petrece in jurul lor si in viata lor… Si, in felul acesta… adica sa analizeze cat de cat evenimentele si situatiile prin care trec, ca sa poata sa traga niste invataminte.
Cecilia Caragea: Intelegem, asadar, ca din orice Dosha am face parte predominant, esential este sa ne pastram armoniosi, sa nu ajungem in aceea zona de dezichilibru, de dizarmonie. Si cum putem noi sa ne pastram armonia, echilibrul?
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: In primul rand, ne pastram armonia si echilibrul cunoscandu-ne foarte bine structura. In momentul in care ne cunoastem foarte bine tipologia constitutionala, stim exact la ce suntem predispusi, stim exact cum sa facem preventia problemelor de sanatate la care suntem predispusi si, de asemenea, in momentul in care deja avem o problema de sanatate, stim exact cum sa o corectam. Este foarte important sa mentinem aceasta stare de echilibru a celor 3 Dosha-uri in structura noastra, indiferent daca ele sunt predominante sau daca avem diverse combinatii intre ele. Pentru ca, asa cum spuneam si cu alte ocazii, toate cele 3 Dosha-uri sunt prezente in structura noastra. Ele sunt, de asemenea, foarte importante pentru noi ca persoane care vrem sa ne mentinem starea de echilibru. Ele sunt situate in corpul nostru, ca localizare principala, de-a lungul tubului digestiv si, tocmai din acest motiv, este foarte usor sa reglam echilibrul lor sau sa putem sa ajustam problemele care apar la nivelul sediilor principale de localizare ale Dosha-urilor, astfel incat sa prevenim excesul lor si dizarmonia lor si manifestarile secundare in corp.
Cecilia Caragea: Spuneati ca sunt localizate de-a lungul tubului digestiv. Puteti sa ne spuneti care unde sunt?
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da! Deci, la nivelul stomacului, avem sediul principal lui Kapha Dosha, la nivelul intestinului subtire, sediul principal de localizare a lui Pitta Dosha, iar la nivelul intestinului gros sau al colonului avem sediul principal Vata.
Cecilia Caragea: Si, atunci, noi, daca vrem sa ne stabilim Doshele, trebuie sa fim atenti la intestinul subtire, la stomac si la intestinul gros si la buna lor functionare, care sa fie armonioasa. Si, in acest sens, exista si suplimente nutritive care ne pot ajuta, plante medicinale care ne ajuta sa ne mentinem noi echilibrul intre Doshe?
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, putem sa folosim suplimentul Trifyla, care contine o combinatie de pulbere de trei fructe – Amalaki, Bibhitaki si Haritaki, care sunt niste fructe extrem de mult folosite in fitoterapia ayurvedica si care, datorita faptului ca fiecare dinte ele au prezente cinci din cele sase gusturi, au o actiune terapeutica extrem de complexa.
Cecilia Caragea: Asadar, indifferent din ce Dosha predominanta am face parte, suplimentul Trifyla ne ajuta la o echilibrare.
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Ne ajuta la o echilibrare, pentru ca suplimentul Trifyla ne ajuta sa reglam toata activitatea tubului digestiv. De asemenea, datorita faptului ca plantele sau fructele din compozitia suplimentului nu au fost prelucrate, este pastrata componenta energetica, care ne ajuta sa echilibram prezenta acestor Dosha-uri si pe constitutia dinamica si psihomentala. Deci noi putem sa echilibram, cu ajutorul acestui remediu, atat manifestarile fizice, cat si manifestarile subtile ale acestor trei Dosha-uri.
Cecilia Caragea: Noi am mai discutat despre suplimemtul nutritiv Trifyla de-a lungul emisiunilor noastre Academia de Ayurveda si ne spuneati ca este foarte bun pentru detoxifierea organismului si ca ar fi un purificator al tubului digestiv, al sistemului digestiv…
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, este foarte adevarat. In momentul in care vorbim de fenomene de purificare, Trifyla este un tratament foarte bun. Dar, dincolo de acest aspect de purificare… pentru ca consecinta acestei purificari este o stare de rearmonizare a structurii, deci deja vorbim de consecintele si de efectele benefice, consecintele benefice sau efectele benefice pe care acest proces de purificare pe care noi il realizam cu Trifyla il aduce organismului nostru. Si il aduce pe toate cele trei etaje. Mai ales in conditiile in care vrem sa ne mentinem structura in parametri optimi de functionare, in stare de armonie, putem sa luam Trifyla, intr-o prima intentie, pentru acest efect de purificare (situatie in care putem sa luam doze mai mari, in functie de situatia pentru care il luam sau de situatia in care ne aflam), dar, in momentul in care luam acest tratament a la longue, cu doze mai mici, noi asimiland, dupa ce se face echilibrarea fizica, asimiland aceste energii cu care suplimentul vine, noi producem si echilibrarea din punct de vedere subtil. Si, in felul acesta, facem o preventie blanda si sigura pentru dezechilibrele la care sunt predispuse cele trei Dosha-uri in structura noastra.
Cecilia Caragea: Asadar, pe langa faptul ca luam Trifyla dupa o masa copioasa, sa zic, sau daca ne confruntam cu constipatie, cu diaree, avem diferite probleme digestive, luam Trifyla, ne simtim bine pe moment, este bine sa facem si o cura si, in acest fel, pe langa faptul ca prevenim diferitele afectiuni, probleme ale tubului digestiv, putem sa beneficiem si de aportul energetic al celor trei plante din acest supliment. Si la nivel energetic ne ajuta, cumva, acele plante sa ne echilibram!
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, pentru ca in momentul in care facem aceasta echilibrare energetica si dincolo de energie (pentru ca spuneam, la un moment dat, ca noi avem mai multe invelisuri), se echilibreaza toate invelisurile. In momentul acela, toate, sa spunem, vulnerabilitatile subtile pe care noi le avem urmarim sa le estompam, sa le eliminam, adica sa le stopam pana la eliminare, le atenuam pana la eliminare si, in felul acesta, consecintele pe structura fizica sunt limitate. Si, in felul acesta, nu apare boala, astfel incat exista o preventie adevarata.
Cecilia Caragea, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Am inteles acest lucru, dar pare totusi deosebit ca niste plante care sunt incluse intr-un supliment nutritiv ne ajuta si la o echilibrare energetica, adica destul de rar auzim acest lucru…
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Acest lucru se petrece la toate suplimentele care respecta incarcatura energetica, deci nu prelucreaza componentele, ca sunt plante, ca sunt fructe, orice ar fi, astfel incat sa distruga incarcatura energetica a componentelor. In momentul in care noi, in procesul de fabricare a suplimentului, respectam incarcatura energetica, deci nu rupem, nu scoatem un anumit principiu activ din planta… pentru ca, in momentul in care am facut acest lucru, in momentul acela energia plantei se rupe, se faramiteaza, deci acel continuum energetic, acea activitate energetica a plantei este distrusa si, atunci, impactul energetic al suplimentului respectiv nu mai exista, exista doar efectul lui pe corpul fizic, dat de principiul fizic sau chimic respectiv.
Cecilia Caragea: Deci ar trebui sa alegem suplimente nutritive care sa ne ajute si pe plan energetic!
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles, pentru ca, dincolo de structura fizica, urmatorul invelis este invelisul energetic, apoi este invelisul mental, invelisul emotional si, asa cum am vorbit cu alte ocazii, toate celelalte invelisuri. Si, cu cat noi reusim sa pastram incarcatura energetica a suplimentului, cu atat aceste invelisuri vor fi si ele ajutate si purificate si echilibrate.
Cecilia Caragea: Da, mie mi se pare un lucru extrem de deosebit… Adica mi se pare o diferentiere majora pe care le o aceste suplimente nutritive de la Ayurmed, care vin din fitoterapia indiana, medicina traditionala ayurvedica fata de suplimentele din cultura noastra occidentala, unde nu cred ca se intampla foarte des ca producatorii sa fie atenti si la acest aspect energetic…
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, unii sunt… unii, mai putin… Este alegerea fiecaruia, sunt aspecte pe care nu avem cum sa le comentam, dar este intotdeauna bine sa cunoastem aceste aspect si importanta impactului energetic pe care suplimentul pe care il alegem il are asupra structurii noastre.
Cecilia Caragea: Da, intr-adevar, este ceva deosebit si iata cum am mai aflat inca ceva care sa ne ajute sanatatea! Noi va multumim tare mult si de-abia asteptam urmatoarea noastra intlnire!
Dr. Clara Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Cu mare drag!
Cecilia Caragea: Multumim!
Cecilia Caragea: Asa cum v-am obisnuit, va invitam si la concursul emisiunii Academia de Ayurveda! Cinci dintre dumneavoastra vor putea castiga cate o cutie de Trifyla de la Ayurmed. Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru: la prezenta emisiune online, va invitam sa inserati un comentariu cu textul „Purificare si echilibru cu Ayurmed” si, peste 3 zile de la postare, in 4 septembrie 2019, vom extrage la sorti cei cinci castigatori. Va multumim si va asteptam in continuare alaturi de noi la Academia de Ayurveda sustinuta de Ayurmed!