Academia de Ayurveda – Gusturile si emotiile
0Academia de Ayurveda – Gusturile si emotiile
Proiect susținut de Ayurmed.
Invitat permanent: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda.
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: Dragii nostri, in seria noastra de emisiuni Academia de Ayurveda, serie de emisiuni sustinuta de compania Ayurmed, am discutat despre gusturi, mai bine spus am discutat despre gusturile pe care fiecare dintre noi le prefera in mod natural, in functie de tipologia din care face parte! Bine, daca suntem echilibrati, armoniosi, preferam anumite gusturi, dar, daca nu suntem foarte confortabili noi cu noi insine, daca avem tot felul de dezechilibre, gusturile pe care le preferam s-ar putea chiar sa ne faca rau… Ceea ce am inteles foarte clar este ca exista o legatura clara intre gusturi si emotii. Gusturile influenteaza emotiile, emotiile influentand gusturile pe care le preferam la un moment dat! Despre toate acestea stam de vorba si astazi cu doamna doctor Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si medicina ayurvedica! De unde pana unde aceasta legatura intre gusturi si emotii in medicina ayurvedica?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Aceasta legatura intre gusturi si emotii in Ayurveda este de o importanta foarte mare, pentru ca aceste gusturi pe care noi le preferam ne influenteaza foarte mult etajul constitutional psihomental si emotional. Si, in felul acesta, gusturile pot sa genereze anumite emotii. Gusturile sunt vehiculate de anumite energii. Aceste energii au un anumit impact in structura fizica si un anumit impact la nivelul acestei componente psihomentale si emoționale. Neintamplator, in medicina ayurvedica (de fapt, in limba sanscrita), atat termenul de gust, cat si termenul de emotie sunt definite cu acelasi termen, si anume Rasa. Asta arata ca ele au o radacina comuna, deci ele sunt vehiculate de acelasi tip de energie, dar, la diferite etaje ale fiintei, ele au alt gen de manifestare. Deci gustul pe structura fizica ne determina perceptia gustativa, iar energia corespunzatoare gustului la nivelul psihometal si emotional ne determina o anumita traire emotionala.
Cecilia Caragea: Vorbiti de anumite energii cu care vin gusturile! Ce fel de energii sunt acestea?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Energiile gusturilor sunt determinate foarte mult de elementele care sunt in compozitia celor cinci elemente constitutive ale universului, adica pamantul, apa, focul, aerul si eterul, pe care le regasim si in gusturi. Asa cum aminteam si cu alta ocazie, spuneam ca gustul dulce este format din elementele apa si pamant, gustul acru este format din elementul foc si elementul pamant, gustul sarat din elementul foc si elementul apa!
Cecilia Caragea: Deci exista niste combinatii si fiecare gust ar fi o combinatie de elemente. De doua elemente…
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Exact! Structura noastra are si etaje mai subtile. Deci avem structura fizica, structura cea mai grosiera, vizibila, si avem apoi, asa cum povesteam cu alte ocazii, celelalte invelisuri, care sunt grupate in corpuri, corpuri care sunt din ce in ce mai subtile. Si avem aceasta constitutie psihomentala si emotionala, care nu are cum sa fie influentata de o componenta grosiera, cat de componenta energetica a gustului pe care noi il consumam.
Cecilia Caragea: Asadar, emotiile noastre sunt influentate de aceasta componenta energetica a gustului!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Exact! De asemenea, emotiile noastre depind foarte mult de substratul material care vehiculeaza gustul respectiv, pentru ca, de exemplu, noi putem sa beneficiem de gustul dulce din mai multe surse. Putem sa mancam zahar alb, rafinat, care stim ca nu este sanatos. Putem sa mancam fructe dulci, putem sa mancam miere de albine… Si, in functie de suportul gustativ, deci suportul material care noua ne furnizeaza un anumit gust, automat energia respectiva este mai elevata si emotia pe care o genereaza va fi elevata. De asemenea, in acest proces de perceptie a gusturilor si de stabilire a preferintelor alimentare pe care noi le avem si a preferintelor gustative, este foarte importanta si starea noastra mentala. Starea noastra mentala si tendintele mintii si psihicului nostru, care, tot asa, ne dau anumite orientari atat in sfera emotionala, cat si sfera preferintelor gustative.
Cecilia Caragea: Asadar, este foarte important ca, atunci cand avem nevoie, sa zic, de un gust dulce, de un gust sarat, sa fim atenti la ce alimente alegem sa ne dea acel gust!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles, pentru ca, daca noi, de exemplu, alegem o sursa a gustului respectiv care sa aiba o frecventa de vibratie mai joasa, procesul de transformare și de alchimizare a respectivei energii în fiinta noastra va fi mult mai dificil. Si, atunci, este posibil ca, daca tendinta noastra mentala… oricum noi vom alege suportul gustativ in functie de tendinta mentala predominanta. Deci, lucrurile sunt foarte legate intre ele. In momentul in care eu aleg un suport gustativ mai grosier, un suport alimentar mai grosier pentru un anumit gust, capacitatea mea de a putea transforma si de a putea alchimiza si rafina energia pe care respectivul suport material alimentar mi-o aduce va fi mult mai mare, iar eu n-o sa mai pot sa ajung la emotia cea mai inalta, cea mai rafinata pe care gustul respectiv mi-o poate da…
Cecilia Caragea: Foarte interesant! Deci, daca aleg si aleg prost, pana la urma, imi fac mie rau, pentru ca nu mai poate fiinta mea sa se preocupe si sa-si aloce energiile spre ceea ce ar trebui, de fapt!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Exact asa este! Se si spune ca, in momentul in care vrei sa ai o stare mentala echilibrata si armonioasa, trebuie sa te insotesti de persoane care sunt echilibrate mental, armonioase, trebuie ca tot ceea ce citesti, muzica pe care o asculti, totul trebuie sa fie in aceasta directie. Nu ai cum sa citesti ziare de scandal si tu sa ai o stare sufleteasca extraordinar de elevata si de benefica, pentru ca, stim cu totii: in momentul in care ne uitam la stiri si in momentul in care ne uitam la un documentar stiintific in care aflam diverse informatii interesante, alta este starea noastra. Asa se petrece si cu alimentatia, deci si alimentatia este o forma de hranire, informatiile pe care noi le primim sunt tot o forma de hranire, mai subtila, Automat, si psihicul nostru trebuie alimentat de anumite emotii. Dar, spre deosebire de celelalte aspecte, noi putem sa ne conditionam, intr-un fel, starile emotionale de alimentele pe care le mancam.
Cecilia Caragea: Am inteles! Dar spuneati ca noi avem diferite tipologii mentale si, in functie de aceasta directionare a mintii noastre, facem anumite alegeri! La ce v-ati referit cand ati spus ca noi avem o anumita directionare a mintii noastre?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Este vorba de anumite tendinte care exista! Niste tendinte fundamentale care exista la nivelul mintii si care sunt de trei tipuri. Exista o tendinta elevata catre ascensiune, catre armonie, catre dezvoltare permanenta si o sa numim asta prescurtat “tendinta catre armonie a mintii”. Exista acea tendinta a fiintei noastre care este in permanenta preocupata sa lucreze, sa actioneze si vom numi asta, pe scurt, “tendinta catre actiune”. Si exista si acea tendinta a oamenilor care sunt, in general, mai lenesi, mai nepasatori, mai delasatori, care sunt complet neglijenti si neatenti la fiinta lor, iar aceasta este o tendinta descendenta catre inertie si este o tendinta de degradare, o tendinta descendenta a fiintei, in general, dar care vine de la nivel mental. Sa nu uitam ca noi suntem formati din suflet, minte si trup si aspectul acesta mental, aceasta tendinta mentala este extrem de importanta pentru buna functionare a trupului nostru.
Cecilia Caragea: Dar cu aceste tendinte tu te nasti sau ti le formezi, ti le educi?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Aceste tendinte… ne putem naste cu ele, dar ele se pot educa foarte mult si, spre deosebire de tipologia constitutionala cu care ne nastem si pentru care trebuie sa facem eforturi foarte mari sa o modificam ca pondere a Dosha-urilor, putem, in schimb, sa le aducem, in ponderea in care sunt, in starea lor de armonie, exact in legatura cu aceasta tendinta catre armonie a mintii. Aceasta tendinta catre armonie trebuie sa fie preocuparea principala a oamenilor in toate domeniile vietii lor. Atat in plan emotional, cat si in plan mental, cat si in planul sanatatii structurii fizice, in planul tuturor preocuparilor. Deci noi trebuie sa vizam in permanenta aceasta stare de armonie, aceasta stare de elevare a fiintei noastre, de ridicare a nivelului de constiinta…
Cecilia Caragea: Dar noi de unde stim ce gusturi sa alegem, ce alimente sa alegem, ce plante sa alegem care sa ne echilibreze?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, este o intrebare buna! In general, alimentatia cat mai naturala, alimentatia cat mai putin procesata termic, chimic – legumele, fructele, plantele medicinale, carora nu avem cum sa le modificam gustul (decat in situatia in care cresc in zone poluate, cu ape foarte poluate, cu sol extrem de poluat si de incarcat)… In general, noi putem foarte mult sa ne rafinam intreaga structura si in special mintea, folosind remediile pe baza de plante pentru orice fel de situatie avem, chiar daca avem o situatie de boala sau chiar daca facem doar preventie cu diverse plante specifice tipologiei noastre constitutionale. In momentul in care alegem tot ce inseamna alimente mai curate, mai pure, cu cat mai putine adaosuri de conservanti, de coloranti, de modificatori de gust, de fel de fel de genul acesta… toate aceste surse ne ajuta sa ne mentinem mintea cat mai limpede, cat mai curata si, in felul acesta, vom putea sa facea alegeri corespunzator starii mentale pe care o avem.
Cecilia Caragea: Am inteles ca este extrem de important, asadar, sa alegem produse cat mai naturale, dar in privinta gusturilor, concret, atunci cand avem o nevoie imperioasa de a manca ceva dulce, de exemplu, ce inseamna aceasta si ce trebuie sa alegem?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Daca avem o nevoie imperioasa de a manca dulce, este posibil sa fim in doua situatii: fie in situatia in care avem un deficit energetic (si stim ca, de obicei, carbohidratii sunt primul combustibil sau cel mai accesibil combustibil al corpului), fie este posibil sa ne aflam intr-o situatie emotionala in care avem nevoie sa simtim starea de iubire, starea de multumire, starea de implinire… pentru ca, in momentul in care mancam ceva dulce, automat ne simtim mai bine. De fapt, oamenii care cauta dulce cauta aceasta emotie care este generata de energia gustului dulce la nivel mental. Acum… daca persoana respectiva este armonioasa, va alege un suport material dulce de o calitate inalta, adica niste fructe naturale, dulci, coapte sau miere. In momentul in care persoana respectiva are o frecventa mai joasa la nivelul mintii, o sa aleaga bomboane, prajituri, produse de patiserie si lucruri de genul acesta, care, in primul rand, necesita un efort mai mare pentru a le digera decat mierea sau decat fructele si, in al doilea rand, vin cu o emotie mai joasa. De exemplu, daca emotiile corespunzatoare gustului dulce, cand noi suntem in starea de armonie, sunt, spuneam, starea de iubire, starea de multumire, starea de compasiune, starea de implinire, iar in momentul in care tendinta mintii mele este cea mai joasa, deci tendinta inertiala in intreaga fiinta, si in special la nivel mental, starile emotionale care apar in momentul in care eu voi alege un suport dulce, automat de calitate joasa, vor fi aceela de satisfactie grosiera… O sa imi cultive foarte mult starea de conservatorism, de atasament si o stare de tip: „E bine oricum!“, de autosuficienta… Nu mai conteaza: „Si asa nu rezolv nimic daca…“ Genul acesta de oameni care si-au pierdut oarecumva speranta, dar au nevoie de o stare de multumire grosiera de moment, dar care ulterior le creeaza o stare de… „Am facut-o si pe asta, tot acolo o sa ajung!“ Genul acesta de stare! Conteaza foarte mult suportul gustativ pe care il mancam si, in functie de emotiile pe care le avem… Daca, de exemplu, putem sa ne facem acest proces introspectiv si sa vedem care sunt starile noastre mentale, care sunt starile mentale cu care ne confruntam, putem sa ne dam seama care este tendinta mintii. Si, in momentul in care ne vom urmari si alimentatia, vom vedea: am tendinta sa mananc toata ziua paine cu dulceata, pentru ca imi trebuie ceva dulce, dar e o dulceata facuta cu zahar sau, mai rau, am cumparat-o, e facuta cine stie cum, nu stiu din ce, painea este de calitatea care este, pentru ca nu imi cumpar neaparat paine graham cu fibre… Si stau si ma gandesc de ce toata ziua simt nevoia sa mananc paine cu dulceata…
Cecilia Caragea: Inteleg, asadar, ca preferintele noastre in aceste alegeri alimentare de un anume gust pot sa insemne si o metoda de diagnosticare si pot sa fie si o metoda de tratament! Adica un specialist in Ayurveda stie: acesta mananca toata ziua paine cu dulceata cu foarte mult zahar in ea… si, atunci, deja stiti ceva despre persoana respectiva!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles, bineinteles! In momentul in care pacientul se adreseaza practicianului ayurvedic, pe langa faptul ca il intrebi de simptome si asa mai departe, il intrebi care sunt preferintele lui alimentare, il intrebi ce a mancat in ultimele trei zile, ce are tendinta sa manance mai frecvent, ce anume digera mai bine, cum digera… Deci toate aceste lucruri legate de alimentatie sunt extrem de importante, pentru ca noi cu asta traim. Noi suntem ceea ce mancam si, in functie de ceea ce mancam, ne dam seama ce probleme avem!
Cecilia Caragea: Corect! Eu am intrebat, insa, inainte de toate, de gustul dulce pentru ca majoritatea dintre noi prefera, la un moment dat, ceva dulce! Stim ca suntem stresati si atunci alegem ceva dulce! Dar inteleg ca este foarte important sa alegem un dulce natural, sanatos (fructe, miere), pentru ca atunci ne vom imbunatati starea asa cum ar trebui!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles! Adica noi vom obtine emotia, starea mentala corespunzatoare fara sa cream niciun fel de repercusiune negativa asupra corpului. Este foarte important! Nu este totuna sa mananc in permanenta un dulce care ma face sa ma ingras si sa-mi creasca glicemia si colesterolul si sa-mi fac diverse probleme….
Cecilia Caragea: Adica, in functie de acele alegeri de moment, pot sa trec de momentul respectiv din punct de vedere emotional, dar pot sa fac rău ființei mele, pot sa ma ingras, dupa cum ati spus!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, da!
Cecilia Caragea: Dar daca avem tendinta sa mancam ceva sarat?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: In general, persoanele care cauta gustul sarat sau care au o preferinta pentru gustul sarat, dupa cum se stie chiar din traditia noastra (sarea in bucate!)… gustul sarat este cel care ne face sa ne bucuram de viata, sa percepem starea de insufletire si in special sa putem sa ne bucuram, sa avem trairi intense si elevate legate de aspectele spirituale ale vietii… Asta in situatia in care noi suntem in tendinta armonioasa a fiintei… Deci aceasta stare de insufletire si aceasta capacitate de a trai intens si plenar experientele si emotiile care tin de sfera spirituala, elevata a fiintei noastre… in momentul in care am tendinta sa mananc sarat, inseamna ca undeva, la capitolul asta, nu ma bucur, imi lipseste ceva, ar fi necesar sa mai gasesc un motiv de bucurie si de insufletire in viata mea.
Cecilia Caragea: E foarte interesant! Adica adaug putina sare si, automat, imi influentez starea sufleteasca si tendinta spre lucrurile spirituale?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Daca am o rezonanta armonioasa la nivel mental… Pentru ca e starea aceea care ma insufleteste si care imi da elan si chef de viata. Pentru ca, in momentul in care eu, oamenii, in general… acest chef de viata si motivatie… nu intotdeauna trebuie sa le conditionam de aspectele materiale. In momentul in care le conditionam de aspectele materiale, noi suntem in acea tendinta de actiune a mintii si ne place sa ne satisfacem anumite placeri. Este in ceea ce se numeste acea tendinta mai joasa a mintii, tendinta catre hedonism – fac totul pentru placere. Simt placerea de moment, dar nu valorific pe o treapta superioara, sa ma bucur de aspectele spirituale. Pentru ca, de fapt, motivatiile cele mai inalte ale noastre in viata sunt motivatiile spirituale, nu motivatiile legate de planul material. Planul material astazi e, maine nu mai e! Casa… azi o ai, maine nu o mai ai. Masina, la fel. Adica nu are sens sa am motivatii de genul acesta, care tin de planul material si care sunt efemere. Conteaza foarte mult sa imi elevez fiinta si sa urmaresc sa tintesc catre aspecte inalte, spirituale ale vietii, iar pentru asta ma nevoie de elan, am nevoie de insufletire – sarat! Nu exageram, deci nu o sa ne facem mancarea extrem de sarata, pentru ca, dupa aceea, o sa avem alte probleme, dar un pic de sare… de fapt, nu da sarea gust, ci sarea ne face sa simtim mai plenar celelalte gusturi!
Cecilia Caragea: Potenteaza gusturile!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Exact! Acest gust sarat stimuleaza intens secretia salivara, iar noi, de fapt, percepem toate gusturile prin aceasta dizolvare a gusturilor in secretia salivara, in saliva. Deci este o legatura. Din punct de vedere ayurvedic, e o explicatie foarte clara nu are sens sa o dam aici, dar este aceasta legatura intre gustul sarat, intre secretia de saliva pentru ca putem sa percepem mai bine celelalte gusturi. In momentul in care gusti o mancare si ar mai trebui ceva si nu stii ce, daca mai adaugi putina sare, imediat iti dai seama… da, acum simt si acrul, si picantul, si dulcele, in functie de ingredientele pe care le-am folosit in mancarea respectiva.
Cecilia Caragea: Dar ce anume ar trebui sa aleg cu gust sarat?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Si in aceasta directie exista plante. Nu exista foarte multe plante care sa aiba gust sarat, dar, de exemplu, noi putem sa folosim in alimentatie spirulina. Este foarte bogata in saruri minerale, are o componenta de gust sarat naturala si armonioasa, care ne poate ajuta sa ne rafinam acest gust si sa nu simtim neaparat nevoia sa punem sare pe orice fel calitate in mancare. Bineinteles, acum ofertele de sare sunt foarte mari! Exista sarea de marea, sarea de Himalaya, exista sarea cu sulf, exista diverse tipuri de saruri din acestea care se folosesc in alimentatie pe post de consimente si care au, bineinteles, anumite proprietati. Pe langa faptul ca dau gust, mai au si alte diverse mici proprietati care sunt importante in momentul in care trebuie sa le adaptam un anumit regim.
Cecilia Caragea: Dar inteleg ca spirulina este o alga sarata care ne poate face bine si ne poate ajuta pe anumite perioade de timp… Mai ales ca spirulina, din ce stiu, ne da si energie!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Sigur ca da! Ne da si energie, dar asa mai sunt si diverse alte plante: lipicioasa, galbenelele au o usoara componenta de gust sarat, limba mielului… sunt mai multe plante care, in momentul in care avem curiozitatea sa le folosim, depistam o usoara componenta de gust si, in momentul in care invatam sa ne rafinam structura si sa putem sa percepem aceste gusturi, deja descoperim un alt univers si starile noastre emotionale devin mult mai nuantate si mai elevate.
Cecilia Caragea: Am mai constatat ca exista perioade cand preferam ceva acru, cand ne dorim sa mancam… Iar asta am constatat mai ales la barbati: cand sunt putin mahmuri, vor neaparat ceva acru…
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Aceasta nevoie de gust acru reflecta, de fapt, o nevoie a noastra de a avea o stare de claritate mentala, de a ne putea focaliza. Si mai este nevoie sa simtim aceasta nevoie de gust acru in momentul in care avem de invatat. Deci avem nevoie si de dulce, ca sa ne putem focaliza la ceea ce invatam, adica sa putem sa avem energie sa invatam, iar ca sa ma pot concentra mai bine asupra subiectului pe care vreau sa il asimilez, de asemenea, gustul acru este foarte folositor.
Cecilia Caragea: Ma ajuta sa ma concentrez!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, da! Ne ajuta sa ne pastram aceasta stare de claritate mentala, de focalizare, de concentrare, ca sa pot sa fiu mai eficient. Adica intr-un timp scurt sa pot sa invat o cantitate mai mare de informatii, sa spunem!
Cecilia Caragea: Si ce ar trebui sa alegem?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Bineintels, si aici ar trebui sa alegem un gust acru natural, adica o sa alegem fructele cu gust acru… lamaia, ne facem limonada cu miere…
Cecilia Caragea: Da, vitamina C este acra!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, vitamina C este acra! Deci absolut toate fructele si plantele care contin vitamina C putem sa le consumam si sa ne ajute in genul acesta de demersuri. De exemplu, daca nu imi place sa mananc vitamina C sau sa beau lamaie sau limonada, imi iau niste pastilute care sa aiba plante cum este Amalaki, care este o planta acra si are foarte multa vitamina C si, in felul acesta, pot sa am un avantaj in aceasta stare de focalizare!
Cecilia Caragea: Si stiu ca Globy Forte de la Ayurmed are foarte multa vitamina C naturala!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Contine Amalaki, contine rodie si, in felul acesta, imi aduc si un aport de fier, sa fiu sigur ca globulele mele rosii sunt in cea mai buna compozitie si ele pot sa vehiculeze si oxigenul de care am nevoie la nivel cerebral mai mult in momentul in care invat.
Cecilia Caragea: Da, este si un antianemic natural si ma si ajuta sa ma concentrez atunci cand am perioade incarcate, cand sunt in sesiune sau mai stiu eu ce!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da! Asa este!
Cecilia Caragea: Dar am mai constatat ca exista si persoane care vor din cand in cand sa manance ceva picant!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da! Gustul picant este in stransa corelatie cu starea de curaj, cu starea de indrazneala! Sa fii temerar si cu persoanele care au nevoie sa se exteriorizeze si care, in general, sunt mai timorate si le este mai greu sa se exteriorizeze, sa fie mai expansivi!
Cecilia Caragea: Au nevoie de curaj?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, este nevoie, pentru ca exista persoane care au trac in a vorbi in public si atunci iti trebuie o doza de curaj si nu te duci sa apelezi la un snaps, ci mai bine iei ceva picant sau urmaresti sa iei anumite plante picante care pot sa iti dea aceasta energie a focului. Pentru ca focul este cel care iti da curaj si care te face sa fii mai indraznet, este cel care iti da un anumit elan.
Cecilia Caragea: Si ce mananci in aceasta situatie? Ardei iuti?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Nu o sa preferam in mod special ardeiul iute, pentru ca ardeii iuti, din punct de vedere al rezonantei suportului alimentar care aduce gustul picant, se incadreaza nu la cea mai inalta categorie. Si, atunci, este mai bine sa optam pentru ghimbir sub forma de radacina proaspata sau pulbere de radacina uscata. In felul acesta, avem un suport material gustativ pentru gustul picant este unul foarte elevat si pute msa beneficiem de starea de insufletire si de curaj si de ardoare pe care ne-o dorim. De asemenea, este important sa sesizam daca avem si probleme digestive, pentru ca, de multe ori, anumite persoane care au aceasta nevoie de a manca picant o au de multe ori pentru ca au anumite deficiente digestive si ei simt ca ii ajuta sa manance ceva picant ca sa poata sa digere, mai ales daca au obiceiul sa manace mancaruri mai consistente. Oricum, se stie ca este bine sa asociezi ceva picant in momentul in care manaci ceva mai consistent, ca sa fii sigur ca vei digera mancarea si nu o sa faci o indigestie.
Cecilia Caragea: Deci, ceva picant te ajuta pentru o buna digestie si inteleg, asadar, ca remediul pentru o buna digestie, Gascure Tab de la Ayurmed are plante picante!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, contine plante picante, pentru ca aceste plante picante stimuleaza foarte mult secretiile digestive si, in felul acesta, intr-adevar, procesul de digestie poate sa mearga bine. Deci, intotdeauna noi trebuie sa facem corelatii intre nevoile persoanei care este in fata noastra, persoanei pe care o consultam si preferintele ei alimentare, pentru ca este foarte important sa vedem daca stie sa isi gestioneze in mod armonios necesitatile corpului, este constienta de necesitatile corpului si stie sa le implineasca, sa le rezolve, intr-un fel. Pentru ca, daca nu, in momentul in care nu suntem atenti la nevoile corpului nostru si urmarim sa actionam in virtutea inertiala a fiintei, de multe ori ne putem confrunta cu stari negative. De aceea este foarte important ca oamenii sa inteleaga ca, atunci cand se confrunta cu anumite probleme de sanatate, organismul urmareste, in primul rand, sa le traga un semnal de alarma ca fac anumite greseli fie in planul material, fie in plan mental – gamdim gresit, intretinem anumite emotii negative sau avem comportamente gresite, actiuni gresite, mancam dizarmonios. Deci nu neaparat am o boala, trebuie sa iau niste masuri sa o rezolv sau este un diagnostic care nu mai poate fi schimbat si cu asta viata mea s-a terminat… Nu trebuie sa interpretam lucrurile asa. Este foarte gresit, pentru ca asta arata o anumita tendinta dizarmonioasa a mintii noastre. Deci este un semnal de alarma pe care, intr-adevar, l-am perceput in momentul in care a avut o amplitudine foarte mare sau, de multe ori, corpul nostru ne semnalizeaza din timp, dar noi trebuie sa ne ascutim aceste instrumente de perceptie.
Cecilia Caragea: Si trebuie sa fim atenti la tot ceea ce ne dorim!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Exact. Si sa incercam sa ne explicam… de ce imi doresc asta, de ce am tendinta sa fac acest lucru… In momentul acela, noi putem sa facem din timp ajustarile si cel emai usoare ajustari le putem face din alimentele pe care le consumam si din gusturile pe care le alegem si din cauza asta toata aceasta legatura care exista intre gusturi si emotii.
Cecilia Caragea: Dar mai exista niste gusturi mai speciale, mai putin preferate, ca sa spun asa, de exemplu, gustul astringent si gustul amar! Cand eram copii, ne mai jucam putin cu gustul astringent, ca muscam dintr-o gutuie si ni se facea gura punga… Dar faceam asta in joaca, sa vedem cum e, iar amarul… nu ne prea placeau noua doctoriile amare! Cand si cum ar prefera cineva gustul astringent si gustul amar?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Gustul astringent este cel care confera fiintei noastre starile de interiorizare, starile de introspectie. Deci, in momentul in care am nevoie sa fac o interiorizare, o introspectie si ma refer aici la tendinta armonioasa a mintii, atunci intr-adevar ar fi bine sa prefer plante astringente care ma duc catre interior. Dar trebuie sa ma duca in interiorul fiintei mele la nivelul sufletului chiar mai profund, pentru ca, in conditiile in care mintea mea nu este neaparat foarte elevata ca frecventa de vibratie si am tendinta mai mult catre actiune, in acel moment, gustul astringent o sa imi ofere o stare de izolare. Am sa ma simt izolat, am sa ma simt rupt de cei din jur, lucru care este extrem de deranjant. Pur si simplu, simt ca nu imi apartin, ca nu ma regasesc nici in mine, nici cu mine, nici cu ceilalti, este starea aceasta in care nu stiu ce se intampla cu mine si nu face bine, pentru ca nu mai stim sa socializam, nu mai stim sa fim atenti la nevoile celorlalti. Gustul astringent este un gust uscat, care ne poate usca si din punct de vedere fizic, si din punct de vedere sufletesc si, atunci, trebuie sa fim atenti. Daca simt nevoia sa mananc ceva astringent la un moment dat, probabil ca am nevoia sa ma interiorizez putin, sa fiu cu mine, sa meditez, sa ma gandesc la problemele mele. Dar e foarte important sa reusesc sa ajung in esenta fiintei mele, sa nu ma opresc la mijloc si sa ajung undeva unde sa nu imi dau seama ca nu stiu ce se inatmapla, nu stiu unde sunt si ce se intampla acolo…
Cecilia Caragea: Dar stiu ca plante cu un asemenea efect sunt incluse in Trifyla de la Ayurmed, care este un remediu pentru digestie! Cum de plante astringente sunt incluse intr-un remediu pentru o digestie buna?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Trifyla este un remediu in special indicat pentru problemele legate de tranzitul intestinal. Deci el este un remediu care asigura o motilitate la nivelul tractului digestiv care sa ne asigure un tranzit intestinal normal. Si, asa cum spuneam cu alta ocazie, cand am vorbit despre acest remediu, Trifyla este un foarte bun reglator al tranzitului. Si sa nu uitam ca, in situatiile in care ne confruntam cu diaree, avem nevoie de remedii astringente, care sa reduca aceasta manifestare dizarmonioasa si sa restabileasca un tranzit intestinal normal.
Cecilia Caragea: Foarte interesant!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, dar in acelasi timp ne da si aceasta stare de interiorizare, da? Daca, de exemplu, noi tinem cont de faptul ca plantele care sunt incluse in acest remediu actioneaza si la nivel mental, cand dorim sa facem o meditatie sau sa avem un moment de introspectie, de analiza interioara, putem sa ne folosim de un asemenea remediu, sa luam o tableta, doua si sa fim mult mai eficienti in acest proces pe care il realizam.
Cecilia Caragea: Si gustul amar?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Gustul amar este cel mai elevat gust, pentru ca are in compozitie elementele constitutive aer si eter, care sunt cele mai elevate, ca frecventa de vibratie, elemente din care este format acest univers. Bineinteles ca este destul de greu de suportat, pentru ca oamenii nu au intotdeauna preocupari inalte. Dar, daca ne gandim, de exemplu, la un fruct care sa aiba o componenta de amar, cum este grepfruitul, care stim ca este amarui, acrisor si dulce, in momentul acela s-ar putea sa ne fie mai comod sa luam un asemenea gust, pentru ca gustul amar ne induce, in general, ca emotie, starea de detasare, starea de transcendere de ceea ce este efemer si starea de deziluzionare, lucru care este foarte important!
Cecilia Caragea: Dar nu prea vrem noi sa ne deziluzionam!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, dar, decat sa traiesti intr-o iluzie, intr-o minciuna, mai bine te trezesti la realitate! Si este normal, pentru ca, in momentul in care „te imbeti mult cu apa rece“, vorba romanului, s-ar putea ca, la un moment dat, cand te trezesti, sa fie prea tarziu. Mai bine te trezesti din timp. Si, atunci, cand viata iti mai da cate o „pastila“ amara, cate o experienta amara, cate o deziluzionare, de fapt, o face spre binele nostru. Daca suntem persoane foarte atasate de cei dragi, de planul material, de lucruri, de obiectele pe care le avem, obisnuinta de a lua plante amare sau de a consuma alimente in care sa existe si componenta de gust amar este foarte indicata, pentru ca ne ajuta sa fim putin… ma rog, parintii atasati de copii si toata ziua ii cocolosesc si ii controleaza si ii impiedica sa se dezvolte normal… Si, in al doilea rand, uiti ca tu, in momentul in care ai fost copil, poate ca nu ai fost neaparat tinut din scurt si nu e bine sa facem lucrul acesta.
Cecilia Caragea: Dar ce amar sa alegem?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Putem sa alegem, de exemplu, plante cu gust amar si, asa cum ziceam, ele avand aceasta capacitate de a ne da starea de detasare, gustul amar fiind cel mai rece gust (discutam asta cu alta ocazie, exista gusturi reci si gusturi calde), fiind cel mai rece gust, este cel care ne ajuta sa corectam si anumite stari inflamatorii, atat fizice, cat si mentale, pe care le putem avea. Deci cand suntem foarte atasati, foarte inflamati, luam ceva amar, cum ar fi Margusa, de exemplu. Margusa sau Neem-ul este o planta extrem de amara, dar care are o actiune antiinflamatoare extrem de buna si ne linisteste si ne racoreste de emotiile fierbinti dizarmonioase.
Cecilia Caragea: Deci Margusa ne ajuta si in cazul inflamatiilor, de exemplu, daca avem probleme cu articulatiile, sa zic, si in cazul in care suntem inflamati mental, emotional!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Sigur ca da! Si, daca, de exemplu, inghitim tableta de Margusa cu un pahar de suc de grepfruit, efectul va fi mult mai rapid si mult mai eficient!
Cecilia Caragea: Da, este foarte interesanta toata aceasta legatura intre gusturi si emotii si felul in care Ayurveda conexeaza toate aceste lucruri. Si, pentru noi, occidentalii, se deschide astfel un univers cu totul si cu totul aparte, adica nu suntem obisnuiti cu asa ceva!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, nu suntem obisnuiti si este bine sa venim in contact cu genul acesta de informatie, pentru ca ne este extrem de ajutatoare sa ne armonizam ca fiinte si sa urmarim sa ne transformama si sa ne elevam cat mai mult!
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare mult si, cu siguranta, vom invata foarte multe lucruri si vom deveni mai evoluati, mai buni, mai frumosi, mai sanatosi cu sfaturile dumneavoastra!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Sper sa fie asa!
Cecilia Caragea: Asa cum v-am obisnuit, va invitam si la concursul emisiunii Academia de Ayurveda! Cinci dintre dumneavoastra vor putea castiga cate un set de produse de la Ayurmed! Fiecare set contine o cutie de Spirulina Star si o cutie de Globy Forte. Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru: la prezenta emisiune online, va invitam sa inserati un comentariu cu textul „Alegeri sanatoase cu Ayurmed“ si, peste trei zile de la prezenta postare, in 17 aprilie 2019, vom extrage la sorti cei cinci castigatori! Noi va invitam, bineinteles, sa fiti foarte atenti la gusturile pe care le alegeti si sa faceti alegeri sanatoase cu Ayurmed!