Academia de Ayurveda – Hiperaciditatea gastrica si cand e indicat siropul Gascure de la Ayurmed
0Academia de Ayurveda – Hiperaciditatea gastrică și când e indicat siropul Gascure de la Ayurmed
Proiect susținut de Ayurmed (www.ayurmed.ro, www.facebook.com/ayurmed.ro, 0757 012 588, 0722 750 111)
Invitată: doamna doctor Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda (Centrul Ayurmed Universitate – Bd. Nicolae Bălcescu nr. 35, București, Sector 1, 0744 222 922)
Realizator: Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: La Academia de Ayurveda, ne-am gândit să discutăm despre hiperaciditatea gastrică, o problemă cu care ni se pare că se confruntă din ce în ce mai mulți oameni. Stăm de vorbă, ca de obicei, cu doamna doctor Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda. Aș vrea, înainte de toate, să vă întreb de ce apare hiperaciditatea gastrică și cine riscă să se confrunte cu asemenea problemă?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Hiperaciditatea gastrică apare, în general, din cauza greșelilor de alimentație pe care le facem. Sunt anumite persoane care au obiceiuri din acestea alimentare mai puțin armonioase, gen mâncat extrem de acru, mâncat foarte fierbinte, mâncat foarte picant, chiar și foarte sărat. Pentru că, din punct de vedere ayurvedic, există niște caracteristici ale gusturilor fierbinți. Asocierea, de exemplu, a băuturilor foarte tari… Și bineînțeles că mai predispuse la genul acesta de afecțiuni sunt aceste persoane care au aceste comportamente alimentare dizarmonioase, să le numim așa, dar și acele persoane care, din punct de vedere psihomental și emoțional, se confruntă cu anumite stări conflictuale, pe care ei le denumesc la modul „Nu pot să-l înghit pe Cutare, nu pot să-l diger pe…” Fie o persoană, fie o situație. Și-atunci este extrem de important să ținem cont și de acest aspect. Adică, în momentul în care vrem să tratăm un simptom, este bine să intervenim asupra lui cu un remediu natural, dacă este posibil, dar este foarte important să ne punem și întrebarea: „Dar oare din ce cauză?” sau „Ce anume din contextul meu zilnic a dus la apariția acestei manifestări?”
Cecilia Caragea: Așadar, e un anume tip de stres, o situație conflictuală, să-i spunem, o situație care ne roade pe dinăuntru.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Exact! Ne roade pe dinăuntru și ajunge să roadă… ce? Ajunge să roadă tocmai această mucoasă gastrică, care este o mucoasă destul de sensibilă. Nu atât de sensibilă încât să fie atacată de acidul gastric care se secretă în cantități normale și care participă la digestia alimentelor, dar suficient de sensibilă la acești factori agresivi.
Cecilia Caragea: Așadar, ar trebui să ne regăsim starea de echilibru. Bineînțeles, recurgem și la tratamentele care ne sunt recomandate, dar și noi ar trebui să facem ceva și să ne regăsim armonia, pacea, liniștea interioară.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, este foarte adevărat acest lucru, pentru că se cunoaște, în acest moment, deci toate trendurile actuale spun foarte clar: fiecare boală este, de fapt, un mecanism de semnalizare al corpului cum că… ceva nu facem bine, nu gândim bine… Deci este un mecanism de adaptare al corpului la o situație stresantă cu care ne confruntăm. Este extraordinar de bine să apelăm la remedii naturale, zic eu, întotdeauna, ca să tratăm aceste probleme, pentru că remediile alopate mai au și efecte secundare. Dar, dacă eu vreau să tratez la modul autentic și definitiv o problemă, trebuie să merg până la cauză. Nu este suficient să mă limitez doar să cosmetizez niște simptome.
Cecilia Caragea: Dar, în privința tratamentelor, care ar fi recomandările, primele recomandări pentru o persoană care se confruntă cu hiperaciditate gastrică?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Paradoxal este faptul că, chiar dacă anumite persoane se confruntă cu hiperaciditate, totuși, nu au o eficiență foarte bună a procesului digestiv, adică nu reușesc să digere corespunzător mâncarea. Nu o să intru acum în detalii legate de ceea ce cauzează aceste consecințe, însă, în momentul în care știm acest lucru, este important ca, atunci când alegem un remediu, acesta trebuie să meargă pe aceste două direcții sau trebuie să răspundă acestor două necesități. Unu: să ne protejeze mucoasa gastrică de factorii agresivi și, în același timp, să îmbunătățească randamentul focului digestiv, astfel încât digestia alimentelor să se facă corespunzător. Și-atunci, chiar dacă pare paradoxal, un asemenea remediu trebuie să conțină și plante cu gust picant sau remedii picante care să dinamizeze acest foc digestiv și eficiența procesului digestiv și, de asemenea, plante sau componente din plante care să aibă această acțiune cicatrizantă, antiinflamatoare și vindecătoare pentru mucoasa gastrică. Și, în momentul în care reușim să combinăm plante cu aceste acțiuni într-un singur remediu, avem acest dublu avantaj. Îmi ajut și procesul digestiv și îmi ajut și mucoasa gastrică să se vindece. Un asemenea remediu este siropul Gascure de la Ayurmed. Și este foarte important să știm că acest sirop se folosește strict pentru această situație de hiperaciditate. Pentru că tot această firmă mai are și suplimentele Gascure, au aceeași denumire, dar sub formă de tablete și care se adresează persoanelor care au probleme cu hipoaciditatea. Și-atunci, pentru hiperaciditate luăm sirop. De ce? Pentru că în compoziția siropului avem extractul de fenicul și de Aloe vera, care vin cu această componentă vindecătoare, care acționează ca un balsam blând, protector asupra mucoasei gastrice, o protejează și, în același timp, componenta picantă vine să ajute sucul digestiv, care este ineficient, să digere alimentele și, în felul acesta, toate problemele să dispară. Pentru că, de cele mai multe ori, aceste persoane se confruntă și cu această incapacitate sau ineficiență a procesului digestiv.
Cecilia Caragea: Și cum se ia acest sirop?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Acest sirop, în primul rând, este important să-l luăm atunci când avem nevoie, când apare senzația de durere. De multe ori, persoanele care se confruntă cu hiperaciditate se confruntă cu crizele dureroase, să spunem, de obicei după ce iau masa, la un anumit interval. Și-atunci este bine să avem acest sirop la îndemână și, dacă știu, de exemplu, că mie îmi apar durerile după aproximativ o oră după masă, aș putea să-l iau un pic mai devreme, să spunem după 40-45 de minute după ce am luat masa, astfel încât să previn apariția durerilor. Dacă nu am fost atent și durerile au apărut, este suficient să-l iau în momentul în care apare durerea. Deci este, probabil, printre puținele remedii pe care noi trebuie să le luăm la nevoie, dar, în momentul în care aceste dureri încep să se rărească și să scadă în intensitate, totuși, trebuie să continuăm tratamentul, ca să consolidăm efectul pe care l-am început odată cu acest tratament.
Cecilia Caragea: Așadar, nu este o cură. Adică nu este un remediu pe care să-l iau dimineața, la prânz și seara, o anumită perioadă, trei luni, să spun. Ci este bine să am la îndemână acest remediu și, după o masă mai copioasă, după ce încep să mă gândesc că s-ar putea să am probleme și să am dureri după acea masă, să-l iau la o jumătate de oră, 40 de minute după masă. Îl iau la nevoie!
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, îl iau la nevoie. Această nevoie este posibil să apară destul de frecvent, într-o primă etapă. Pentru că, dacă, de exemplu, boala mea este deja instalată, consolidată și eu, totuși, mănânc de trei ori pe zi, este posbili să mă confrunt de trei ori pe zi cu aceste dureri, cu aceste senzații supărătoare. Și-atunci va trebui să administrez acest sirop. O să-l iau până când simptomele mele încep să se rărească, să se reducă ca intensitate și chiar să dispară și, ulterior, este important să prelungesc puțim tratamentul, pentru consolidarea efectelor obținute. Iar apoi va trebui să-l am la îndemână în situația în care, dacă nu am lucrat pe cauzele care pot să ducă la apariția bolilor, risc să mă confrunt din nou cu aceste simptome.
Cecilia Caragea: Deci nu-l iau înainte de masă, ci după ce am mâncat, la un anumit interval.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Cei care se confruntă cu această situație deja știu clar care este momentul în care le apar durerile. Și bineînțeles că este bine să-l luăm înainte de episodul dureros. Acum, dacă episodul dureros apare înainte de masă, putem să-l luăm și atunci, dar este posibil ca acest episod dureros să apară și după masă, la un mic interval, mai ales în condițiile în care la masa respectivă nu am consumat alimentele potrivite pentru această situație a noastră. Deci este foarte important să fim flexibili cu tratamentul și să adaptăm administrările la nevoile pe care le avem.
Cecilia Caragea: Da, trebuie să ne cunoaștem, să vedem la ce alimente nu reacționează corpul nostru bine și când anume se întâmplă să avem dureri și să ne administrăm tratamentul așa cum simțim noi că avem nevoie și când simțim noi că avem nevoie.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da. Și poate fi administrat și la copii, pentru că… chiar am remarcat, în ultima perioadă, creșterea incidenței acestei probleme la copii. Dar este foarte important, pe lângă faptul ca putem să tratăm copiii cu aceste remedii naturale, să le supraveghem, totuși, un pic mai bine alimentația. Pentru că ei au tendința să mai facă anumite excepții de la recomandările părinților. Și este foarte important să facem această abordare integrativă, această abordare holistică, dăm un tratament natural, dar suntem atenți și la dietă. Exact așa cum trebuie să facă și adulții! Adică nu este suficient doar să beau sirop și să continui să mănânc extrem de picant, extrem de fierbinte sau extrem de sărat și să consum alcool în exces și așa mai departe.
Cecilia Caragea: Și remediile au limitele lor!
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Exact! Remediile au limitele lor. Ele sunt foarte eficiente, dar trebuie să venim și noi în ajutorul lor, pentru că în felul acesta scurtăm perioada de tratament… și nu mă gândesc la ideea „trebuie să umblu toată viața cu sticla de sirop în buzunar”… Nu e cazul.
Cecilia Caragea: Da, cum spuneam, noi suntem responsabili, în primul rând, de sănătatea noastră!
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Așa este! Și este foarte important să ținem cont de acest lucru și chiar să tratăm cu foarte mare atenție acest aspect. Pentru că sănătatea este foarte importantă, este foarte prețioasă, dar de obicei o prețuim după ce o pierdem. Și înțelept ar fi să nu ajungem în această situație.
Cecilia Caragea: Mare dreptate aveți! Mulțumim!
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Cu drag!