Academia de Ayurveda – Importanta sanatatii capilarelor
0Academia de Ayurveda – Importanta sanatatii capilarelor
Proiect susținut de Ayurmed.
Invitat permanent: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda.
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: In seria noastra de emisiuni Academia de Ayurveda, sustinuta de Ayurmed, ne-am gandit sa vorbim despre importanta sanatatii capilarelor! Bineinteles, stam de vorba cu doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda! Stim: e vara, vrem sa umblam cu rochii, cu fuste si ne deranjeaza foarte tare atunci cand pe picioarele noastre observam acele firicele, acele vinisoare sparte, acele panze de paianjen, cum se numesc popular! Ce putem face ca sa scapam de acestea?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Aceasta retea venoasa superficiala, care exista la nivelul intregului nostru corp (pentru ca avem o retea venoasa profunda si o retea venoasa superficiala), este extrem de vulnerabila la factorii mecanici. Adica trebuie sa avem grija sa nu ne lovim la picioare, in bucatarie, in diverse colturi de mobila si dulapuri, pentru ca, automat, apar hematoamele, vanataile care sunt extrem de dizgratioase, sa spunem! Dar, dincolo de asta, aceasta sanatate a vaselor de sange este foarte mult conditionata de structura peretilor de colagen si de elastina pe care acestea le au, care sunt niste tesuturi extrem de vulnerabile la actiunea radicalilor liberi. Din acest motiv, este extrem de important sa evitam sa ne supraincarcam corpul cu un exces de radicali liber. Sau, daca totusi suntem predispusi la asa ceva, datorita faptului ca avem foarte multe surse de radiatii in jurul nostru (calculatoare, telefoane), care pot sa genereze radiatii, sa consumam in mod constant remedii antioxidante, care, datorita faptului ca indeparteaza si neutralizeaza acesti radicali liberi, protejeaza aceste vase extrem de fine de procesele de degradare pe care le radicalii liberi le au asupra lor. De asemenea, in momentul in care acesti antioxidanti, suplimentele pe care noi le consumam au si o cantitate suficient de mare de vitamina C, aceasta este extrem de necesara pentru o sinteza noua de colagen, care, de asemenea, este in folosul nostru.
Cecilia Caragea: Da, tot auzim de antioxidanti, dar ce contin, de fapt, aceste remedii antioxidante?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Remediile antioxidante, in general, contin pulberi. Cel putin Antioxidant Star contine pulberi de fructe, care au actiune antioxidanta extrem de puternica. De exemplu, pulberea de Jojoba contine foarte multe vitamine, care au actiune antioxidanta, pulberea de seminte de struguri contine proantocianidina, care are, de asemenea, o actiune antioxidanta mult mai puternica si decat vitamina C, si decat vitamina E. De asemenea, pulberea de rodie, asa cum stim, contine si ea foarte multa vitamina C, contine fier… In felul acesta, noi putem sa ne ajutam corpul. Deci acesti antioxidanti, in special cei care provin din fructe, sunt extrem de eficienti pentru neutralizarea radicalilor liberi.
Cecilia Caragea: Asadar, pentru sanatatea capilarelor, in primul rand trebuie sa luam un remediu antioxidant!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Trebuie sa luam un remediu antioxidant, da, intr-adevar. De asemenea, trebuie sa avem foarte mare grija si la calitatea sangelui care circula prin vasele respective. Adica, pe langa faptul ca trebuie sa purificam sangele, trebuie sa fim siguri ca nu avem nicio forma de anemie, pentru ca si aceste tulburari care pot sa apara la nivelul sangelui pot sa afecteze calitatea continatorului prin care acest sange curge. Deci trebuie sa avem mai multe puncte de interes in momentul in care vizam capilarele.
Cecilia Caragea: Noi am discutat in alte editii ale emisiunii noastre, Academia de Ayurveda, de acest supliment Globy Forte de la Ayurmed, care era recomandat impotriva anemiei. Intelegem ca ne face bine pentru calitatea sangelui, dar ne ajuta si peretii vaselor de sange!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, e adevarat, este foarte bun pentru ca, asa cum spuneam, vitamina C, pe care remediul o contine, are o actiune de stimulare a sintezei de colagen si, de asemenea, vitamina C are si actiune antioxidanta. Adica luptam impotriva radicalilor liberi care ne afecteaza peretele vascular. De asemenea, ajutam la sinteza de colagen din peretele vascular, pe langa faptul ca, datorita continutului mai mare de fier si vitamina C, in situatia in care avem o anemie, putem sa o corectam si pe aceasta.
Cecilia Caragea: Inteleg, asadar, ca, daca vrem sa scapam de acele panze de paianjen de pe picioare, de acele vinisoare rosii sparte, inestetice, trebuie sa luam Globy Forte si Antioxidant Star, adica niste remedii pentru calitatea sangelui si niste remedii antioxidante care sa ajute peretii capilarelor si peretii vaselor de sange!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, este foarte adevarat. Dar, in acelasi timp, avand in vedere ca genul acesta de probleme apar la nivelul capilarelor venoase superficiale, in special la nivelul membrelor inferioare, acest lucru se datoreaza faptului ca noi stam foarte mult in picioare, mergem mult pe jos… Circulatia de intoarcere venoasa, din cauza acestui lucru, poate sa fie ingreunata, de multe ori se intampla sa avem kilograme in plus, care si acestea pot sa ingreuneze foarte mult circulatia… Avem pozitii, in momentul in care stam asezati, pozitii deficitare sau pozitii incorecte ale picioarelor. care, in mod normal, ca sa putem sa ajutam aceasta intoarcere venoasa, ar trebui sa avem posibilitatea, in momentul cand suntem asezati, sa ridicam picioarele din cauza asta. Persoanelor care au probleme cu circulatia venoasa, chiar si cu circulatia limfatica, li se recomanda ca, in momentul in care sunt asezate si au posibilitatea sa intinda picioarele, sa intinda si sa le ridice putin, ca sa ajute aceasta circulatie de intoarecere. Trebuie sa ne gandim la faptul ca aceasta circulatie de intoarcere se realizeaza impotriva fortei gravitationale. Tocmai din cauza aceasta, peretii venosi au anumite structuri, au niste valve care ajuta la mentinerea acestei coloane ascendente de sange si impiedica aceasta intoarcere a sangelui si sensul ei decliv. Toate aceste aspecte sunt foarte importante. Bineinteles ca, in momentul in care este vorba de o persona subtirica, care sta sau nu sta foarte mult in picioare sau merge foarte mult pe jos si are aceste probleme, este clar ca aceasta problema se datoreaza, in primul rand, fragilitatii ei vasculare, fragilitattii capilare. In aceasta situatie, este clar ca noi trebuie sa ii recomandam persoanei respective sa ia mai multe suplimente pe baza de vitamine – vitamina A, vitamina C, antioxidanti, pentru ca acolo nu poate fi vorba de un exces de greutate, de lucruri de genul acesta. Noi trebuie sa particularizam indicatiile si tratamentul persoanelor care ni se adreseaza pentru aceasta problema in functie de situatia in cauza a fiecaruia.
Cecilia Caragea: Asadar, daca este vorba doar de o fragilitate a capilarelor, se recomanda aceste remedii naturale, daca constatati ca sunt si alte probleme, de exemplu, persoane care au cateva kilograme in plus sau persoane care stau foarte mult pe scaun, la birou, fara sa tina picioarele ridicate, veniti cu niste recomandari suplimentare! Si care ar fi aceste recomandari suplimentare impotriva durerilor de picioare, care, in mod clar, vara ne deranjeaza mult mai mult?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, ne deranjeaza foarte mult vara, pentru ca, datorita temperaturilor crescute, procesul de vasodilatatie este mult mai mare. Adica, din cauza caldurii, vasele de sange se dilata. Extravazarea aceasta a sangelui in spatiile interstitiale pentru a se realiza schimburile celulare este mai mare, pentru ca vasul este mai dilatat si procesele de intoarcere venoasa sunt mult ingreunate. Atunci, din cauza aceasta, vara picioarele ni se umfla mai mult, pentru ca staza este mai mare. Apar senzatiile de durere, pentru ca sunt multe terminatii nervoase in aceste zone, avem senzatia de picioare dureroase si, de aceea, este important sa nu intram in vara… Oricum, este important pentru sanatatea noastra sa nu avem kilograme suplimentare fata de cele care sunt indicate structurii noastre constitutionale, dar vara este cu atat mai important, pentru ca, in momentul in care exista aceasta presiune sau aceasta incarcare data si de greutatea excedentara, este mult mai greu de realizat aceasta intoarcere. De asemenea, trebuie sa avem grija, indiferent cat de mult ne place sa purtam tocuri, sa avem o incaltaminte cat de cat comoda. Acum, nu o sa umblam toti in bascheti, adidasi sau espadrile, opincute… dar sa avem grija ca incaltamintea sa nu impiedice foarte mult acest proces de circulatie. De asemenea, este extrem de important sa ne hidratam corespunzator, sa avem o alimentatie corespunzatoare anotimpului, ca sa nu supraincarcam corpul cu toxine, care apoi ajung in sange; de asemenea, sangele devenind mai vascos, este mai greu mobilizabil si toxinele acestea sunt mai greu de mobilizat din zonele declive si duc la aceasta umflare a picioarelor.
Cecilia Caragea: Si ce plante medicinale sau ce remedii naturale ne-ar putea ajuta, vara, sa scapam de aceasta senzatie de picioare grele, de picioare obosite, de aceasta presiune?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: In principiu, ne pot ajuta plantele care reduc permeabilitatea vasculara, adica nu permit aceasta extravazare suplimentara a lichidului in spatiile interstitiale. De exemplu, bioflavonoizii care se gasesc in coaja portocalelor sunt extrem de indicati pentru acest lucru. De asemenea, ghimpele paduret sau Ruscus aculeatus are in componenta principii active care reduc fragilitatea vasculara, care reduc permeabilitatea vaselor, adica nu lasa ca aceste lichide sa mearga intr-o cantitate mai mare in lichidul din spatiul interstitial si, de asemenea, pastreaza calitatea sangelui, pentru ca, intotdeauna este bine sa combinam intr-un remediu plante care sa actioneze prin mai multe mecanisme pentru o anumita problema. Si, atunci, pastram si calitatea sangelui, datorita faptului ca in remediul Varicosalm, pe care il folosim si in tratamentul varicelor. Dincolo de aceste varicozitati extrem de superficiale care apar la nivelul venelor foarte mici si capilarelor venoase, exista foarte multe persoane care se confrunta cu varice si, atunci, in momentul in care tratam aceste varice, in mod categoric avem acest efect de imbunatatire la nivelul circulatiei membrelor inferioare. Se reduce permeabilitatea vaselor de sange, iar calitatea sangelui din vas este mentinuta prin aportul pulberii de turmeric. Exista si actiunea antioxidanta a principiilor care sunt continute si care protejeaza impotriva actiunii agresive si daunatoare a radicalilor liberi. Deci avem un produs complex, care ne ajuta sa mentinem in parametri optimi circulatia la nivelul membrelor inferioare, sanatatea venelor, in general. Dar este foarte important ca si noi sa luam masurile de care spuneam anterior, sa fim atenti la hidratare, la alimentatie, sa ne odihnim cat mai mult picioarele intr-o pozitie care sa faciliteze circulatia de intoarcere venoasa si limfatica si sa fim foarte atenti la confortul incaltamintei pe care o purtam pe parcursul zilei.
Cecilia Caragea: Intr-adevar, varicele sunt o problema foarte grava, greu de suportat, dificila… si nu doar din punct de vedere estetic! Voiam sa va intreb daca acest supliment nutritiv, Varicosalm, ajuta si la preventie, in sensul in care pentru varice se spune ca ai avea si o predispozitie din familie – daca au avut parintii, daca au avut bunicii, exista foarte mari sanse sa faci si tu!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exista posibilitatea sa facem preventie cu ajutorul acestui remediu, dar este bine sa luam acest remediu preventiv, exact in perioadele in care stim ca suntem predispusi sa avem mai putina grija de picioarele noastre!
Cecilia Caragea: Sau vara!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, ma refeream efectiv la aspectul acesta de vara, pentru ca in aceste conditii climatice care sunt vara, cand este foarte cald, se accentueaza foarte mult aceste simptome. Adica avem o predispozitie si, chiar daca nu apar varicele, pot sa apara durerile de picioare si in anumite puncte dureroase unde exista valvele venoase, care incep sa fie ineficiente, ca sa nu spunem chiar ineficiente, pentru ca, in momentul in care valva este insuficienta, in momentul acela incep sa apara problema la nivelul venelor.
Cecilia Caragea: Adica sa fim atenti la primele simptome. Si aceste puncte dureroase, si aceste valve de care spuneati, care nu mai reusesc sa fie eficiente, pot sa duca la varice si, in timp, sa avem acele vene foarte dilatate, foarte sinuoase!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Si care sunt extem de dureroase, da!
Cecilia Caragea: Si un asemenea remediu ne poate atenua si durerea daca avem varice?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, bineinteles! Pentru ca, in momentul in care noi actionam cu remediul care permeabilizeaza, care ajuta la refacerea fluxului si la imbunatatirea fluxului de sange, automat se reduce presiunea in zona respectiva si, automat, se reduce si durerea. Pentru ca aceasta durere este generata de faptul ca exista o presiune suplimentara exercitata pe terminatiile nervoase de aceasta staza a lichidelor in zona membrelor inferioare.
Cecilia Caragea: Deci nu este vorba de niste plante medicinale cu un efect calmant, analgezic, ci de plante care actioneaza chiar asupra cauzei!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, bineinteles! Pentru ca nu stiu in ce masura… daca iau un analgezic in momentul in care am dureri de picioare din cauza varicelor el chiar poate sa fie extrem de eficient. Trebuie sa tratez in primul rand cauza, iar aici cauza este evidenta si sunt remedii foarte bune pentru asta. In momentul in care am o durere a carei cauza nu o stiu, nici atunci nu este foarte indicat sa iau un analgezic pana nu cunosc cauza durerii, pentru ca pot sa maschez un proces patologic. Intrerupand acest mecanism de semnalizare a lui, il las sa se desfasoare si, la un moment dat, s-ar putea sa imi creeze probleme serioase.
Cecilia Caragea: Asadar, si durerea are rolul ei! Este modul organismului de a ne spune unde este ceva in neregula. Iar ce ar trebui sa facem aflam dupa aceea de la specialist!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles, adica intotdeauna, inainte sa tratam o durere, trebuie sa vedem care este cauza pentru ca altfel, putem sa mascam un proces patologic care, ulterior, sa nu il mai putem aborda in mod corect si asta ar fi o greseala.
Cecilia Caragea: Asadar, exista plante, remedii naturale care ne pot ajuta si in acest caz! In cazul in care avem picioarele grele, obosite, mai ales vara, daca avem, Doamne fereste, varice… Dar eu cred ca ar trebui sa luam aceste remedii preventiv, pentru sanatatea capilarelor, tema discutiei noastre de astazi. Pentru ca, desi noi sesizam aceste probleme, in primul rand la nivelul picioarelor, capilarele sunt foarte importante pentru toate functiile organismului nostru!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Intr-adevar, remediile antioxidante sunt foarte importante pentru buna functionare a intregului corp si pentru capilare, dar pentru toate celulele noastre, care toate sunt vulnerabile la actiunea radicalilor liberi. Este, de asemenea, foarte important sa avem grija, in perioada de vara, sa ne protejam picioarele prin toate metodele pe care le-am enumerat anterior, legate de hidratare, alimentatie, pozitie corecta, confortul incaltamintei… de asemenea, cu ajutorul remediilor care ne pot imbunatati foarte mult circulatia la nivelul picioarelor si, in felul acesta, sa previna, in cazul in care suntem predispusi, sau sa atenueze, in cazul in care avem deja durerile generate de prezenta varicelor!
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare mult pentru ca am mai aflat un lucru extrem de important! Pentru ca trebuie sa fim atenti si la capilare, nu doar la vasele mari de sange, la artere, la vene… ci sa fim atenti si la capilare!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles! Pentru ca tot sistemul vascular este in slujba noastra si trebuie sa ne ingrijim de fiecare aspect, de fiecare fragment al lui!
Cecilia Caragea: Multumim tare mult!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Cu drag!
Cecilia Caragea: Asa cum v-am obisnuit, va invitam si la concursul emisiunii Academia de Ayurveda! Cinci dintre dumneavoastra vor putea castiga cate o cutie de Antioxidant Star de la Ayurmed! Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru: la prezenta emisiune online, va invitam sa inserati un comentariu cu textul „Sanatate cu Antioxidant Star de la Ayurmed” si, peste trei zile de la prezenta postare, vom extrage la sorti cei cinci castigatori! Noi va multumim si… sa aveti o vara superba si sa ne urmariti in continuare!