Academia de Ayurveda – Obezitatea si sanatatea
1Academia de Ayurveda – Obezitatea si sanatatea
Proiect susținut de Ayurmed.
Invitat permanent: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda.
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: Dragii nostri, in seria noastra de emisiuni Academia de Ayurveda, serie de emisiuni sustinuta de compania Ayurmed, a venit vremea sa discutam despre obezitate si sanatate! Stam de vorba, ca de obicei, cu doamna doctor Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda! Inainte de toate, as vrea sa va intreb de ce ne face noua atat de rau sa luam cateva kilograme in plus?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Ne face rau sa luam cateva kilograme in plus, pentru ca acest lucru ne afecteaza starea de sanatate. Bineinteles, nu se petrece asta la 2-3 kilograme, dar, in momentul in care neglijam acest aspect si ajungem sa perpetuam prea mult aceasta neglijenta fata de kilogramele pe care le avem si fata de starea noastra de sanatate, poate sa ne creeze dificultati mai mari ulterior!
Cecilia Caragea: Bine, de obicei, atunci cand ne ingrasam doua, trei, patru kilograme, spunem: „Ah, nu e nimic, acum nu tin o cura, pentru ca sunt stresat, am nu stiu ce probleme, o sa vad eu in viitor!“ Dar, din pacate, ajungem sa ne stabilizam cu acele doua, trei, patru kilograme in plus si pe urma sa ne fie foarte dificil sa le dam jos…
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, este adevarat! Si conteaza foarte mult unde anume se depun aceste kilograme… In functie de stilul de viata pe care il avem si, bineinteles, si in functie de tipologia constitutionala (pentru ca fiecare tipologie se va ingrasa putin altfel)… In primul rand, trebuie sa ne gandim ca nu este armonios. Atata timp cat noi am avut un anumit numar de kilograme care erau normale, care ne asigurau o stare de confort, o stare de sanatate, o stare de bine, iar acum avem cateva kilograme in plus, trebuie sa vedem din ce cauza au aparut ele si cum putem sa remediem aceasta problema.
Cecilia Caragea: Si de ce ajungem, pana la urma, sa luam cateva kilograme in plus? Mancam prea mult la un moment dat? De ce?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Motivele pentru care ajungem sa luam niste kilograme in plus sunt mai multe! In general, ne ingrasam pentru ca mancam mai mult, mancam alimente care nu contin atat de multe principii nutritive, ci contin foarte multe calorii, acele alimente care se numesc junk food, tot ce inseamna fast food, care sunt extrem de incarcate in calorii, dar foarte sarace in principii nutritive. Si, atunci, simtim nevoia sa mancam mai mult, ca sa avem acea stare de hranire corespunzatoare, adica sa primim principiile nutritive de care avem nevoie. Deci, in primul rand, mancam mai mult, mancam alimente nepotrivite, mancam la ore nepotrivite si suntem sedentari. Sedentarismul este o cauza foarte importanta de crestere in greutate.
Cecilia Caragea: Asta asa e! Stam foarte mult pe scaun, la birou, nu ne prea miscam de dimineata pana seara si, bineinteles, nici de seara pana dimineata! Dar cred ca ajung multi dintre noi sa manance prea mult, mai mult decat este normal, din cauza stresului!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, este important sa avem o stare mentala echilibrata si, in momentul cand avem tendinta sa mancam mai mult decat este normal, sa reusim sa ne oprim la timp. Adica sa ne dam seama ca, daca am luat masa de pranz (si se presupune ca ea fost suficient de consistenta si de hranitoare), care presupune niste proteine care nu se digera neaparat intr-o ora, doua, iar mie dupa o ora, doua mi se face foame, este clar ca fie alimentele pe care le-am mancat nu au fost suficient de bogate in principii nutritive care sa imi acopere necesarul, fie, intr-adevar, am o stare mentala dizarmonioasa, care ma poate predispune special ca sa ajung la o stare temporara si trecatoare de confort.
Cecilia Caragea: Asadar, noi trebuie sa fim foarte echilibrati si armoniosi si mental, sufleteste, emotional, ca sa nu ajungem sa ne ingrasam! Pentru ca am mai auzit tot felul de femei suparate, care au dat iama in frigider si s-au ingrasat de la o suparare…
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Este posibil si acest lucru, in special in cazul persoanelor care au o tipologie psihomentala Kapha… Ele au aceasta tendinta de a se refugia in alimente… si in special in dulciuri, in momentul in care au… Pentru ca au nu cred ca a vazut cineva vreodata un obez fericit! Deci obezii nu sunt niste persoane fericite, adica nu spui: „Vai, sunt extraordinar de fericit si armonios si, totusi, am 50 de kilograme in plus!“ Se bat cap in cap aceste lucruri, pentru ca se creeaza un cerc vicios: persoana respectiva mananca sa acopere o stare de disconfort, de nesiguranta emotionala, mananca mai mult decat e necesar, apoi se uita in oglinda, vede ca este gras, aceasta imagine ii scade foarte mult stima de sine, se refugiaza din nou in mancare si tot asa… Adica perpetuam aceste obiceiuri gresite si ar trebui sa stopam acest lucru. In momentul in care am o stare proasta, in primul rand trebuie sa vad ce anume imi lipseste. Si nu o sa-mi aduca nimeni o stare de fericire sau de multumire dintr-o ciocolata sau dintr-o prajitura… Mai bine urmaresc sa imi cultiv aceasta stare de iubire prin diverse motive, sa urmaresc sa imi constientizez starea psihica, psihomentala si sa urmaresc sa o transform sau, in cel mai rau caz, sa imi pun un echipament de sport si sa pornesc la alergat. Sau, ma rog, daca nu mai pot sa alerg deja din cauza kilogramelor, macar o plimbare mai dinamica sa fac si, imediat, automat, alta va fi starea mea psihomentala.
Cecilia Caragea: Dar spuneati ca mai ales persoanele Kapha se refugiaza in mancare atunci cand au probleme!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, pentru ca, din punct de vedere psihomental, Kapha sunt predispusi la ingrasare, sunt predispusi oricum la a acumula in permanenta. Deci este specificul constitutiei lor sa fie mai vitali, mai robusti si sa se ingrase mult mai usor, pentru ca, in general, sunt si mai greu de mobilizat din punct de vedere fizic. Adica trebuie sa ii aduci o motivatie foarte serioasa unui Kapha sa il pui sa faca sport, dar, din momentul in care l-ai determinat sa faca asta, va fi consecvent si o va face. E mai complicat pana il pornesti!
Cecilia Caragea: Inceputul!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, inceputul e mai greu la el! Intr-adevar, ei au aceasta tendinta, din punct de vedere psihomental, de a se simti mai afectati de tot ce inseamna stari emotionale dizarmonioase, pentru ca toata structura lor se adapteaza mai greu la schimbare si, atunci, tendinta este sa se inchida in ei si sa isi caute o stare de siguranta. Dar ei nu sunt constienti, ei fac inconstient acest lucru! In momentul in care eu stiu ca am o anumita tipologie constitutionala si stiu care sunt modalitatile in care reactionez in situatii de stres, urmaresc sa nu dau curs acelor comportamente automate, ci sa vin cu anumite ajustari de comportament care sa nu aiba efecte negative asupra starii mele. In momentul in care un Kapha constientizeaza: „Eu degeaba mananc, pentru ca problema mea nu se rezolva daca mananc trei prajituri in plus!“ Problema e acolo! Deci ma fac ca nu o vad cand mananc, o uit temporar, dar ea nu dispare… Deci nu este o solutie sa mananc, pentru că problema ramane, plus ca mai apar si alte probleme in momentul in care am niste kilograme in plus.
Cecilia Caragea: Si celelalte tipologii, Pitta si Vata?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Kapha se ingrasa, in general, pe tot corpul, global, adica distribuie adipozitatea cam peste tot. Pitta, in momentul in care se ingrasa… Sa nu uitam insa ca fiecare dintre aceste tipologii are prezente toate aceste Dosha-uri… Bine, noi discutam la modul Kapha Pitta, Vata de tipologiile reprezentative, dar ele sunt de multe ori combinate. Pitta, sa spunem, predominant, cand se ingrasa, are tendinta de a se ingrasa in special in zona abdomenului. Pittosii sunt, in general, oameni de actiune, oameni de afaceri, oameni implicati foarte mult in planul social si, in general, cand esti foarte coplesit de probleme nu mai ai timp sa ai un program de viata armonios, ordonat… Pitta are un foc digestiv bun – mananci orice, oricand, la orice ora, oricat, nu mai conteaza, dar, la un moment dat, pentru ca nu mai ai timp sa faci miscare si esti neatent la ceea ce mananci, incepi sa faci… Clasicii directori businessmani cu burtica… Adica ei sunt aceia care arata aceasta dizarmonie la nivel de Pitta.
Cecilia Caragea: Am inteles ca acest fel de a te ingrasa, de a pune in zona abdomenului este cel mai periculos!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Este periculos, intr-adevar, pentru ca, in momentul in care e sa apreciem dincolo de tipologiile constitutionale, dupa anumiti parametri, care este greutatea pe care ar trebui sa o avem… sunt doi parametri folositi mai des, si anume indicele de masa corporala si indicele de masa adipoasa. Indicele de masa coporala este un indice care se calculeaza doar in functie de inaltime si greutate, fara sa se tina cont de varsta persoanei respective si de sexul persoanei respective. De multe ori, putem sa avem un indice de masa corporala mai mare de 25 – intre 18,5 si 24,9 este indicele de masa corporala normal, care se calculeaza in functie de inaltime, greutate. Sunt foarte usor de gasit. In momentul in care depasim acest indice, ne putem situa in categoria supraponderal, deci intre 25 si 29,5, apoi incep diferitele grade de obezitate – gradul 1, gradul 2, obezitatea morbida. Putem sa avem un indice de masa corporala mai mare de 25 si sa intram in categoria supraponderal in conditiile in care noi putem sa avem o masa musculara mai mare. Si, in acel moment, nu sunt neaparat obez, sunt supraponderal, dar prinr-o masa mare de tesut muscular, lucru care este normal atata vreme cat acest tesut muscular al meu este activ. Vorbim de sportivii de performanta si sportivi care fac genul de sport care duce la dezvoltarea mai intensa a masei musculare. Indicele care trebuie obligatoriu asociat ca sa putem sa ne dam seama daca este obezitate si cat de periculoasa este este acest indice de masa adipoasa, in care se tine cont si de sexul persoanei respective, de varsta si trebuie masurata circumferinta taliei si circumferinta soldurilor si anumite masuratori care se fac. Pentru ca aceasta grasime care se depune in jurul abdomenului este grasimea care este in corelatie si cu grasimea periviscerala, deci grasimea care ajunge sa imbrace anumite organe si, in felul acesta, sa le genereze acestora probleme de sanatate. De exemplu, apare steatoza hepatica, pot sa apara depozite de grasime in jurul inimii si sa-i impiedice buna functionare… Pentru ca asta ne intereseaza cel mai mult. Ele sunt principalele organe care sunt afectate de aceste aspecte.
Cecilia Caragea: Deci mai rau decat ce se vede ne face grasimea care imbraca organele interne!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, bineinteles. De asemenea, grasimea care se depune pe vasele de sange, pentru ca, in momentul in care avem un profil lipidic perturbat, crestere de trigliceride, crestere de colesterol, deja avem o problema. Pentru ca genul acesta de grasimi ajung sa se depuna pe vase si, automat, este afectata circulatia, inima functioneaza mai greu, deci apare patologia cardioavasculara. Apare diabetul, de asemenea, pentru ca si pancreasul este un organ care are de suferit, creste foarte mult rezistenta periferica la insulina si, in felul acesta, pancreasul ajunge sa fie epuizat prin fortarea lui de a secreta mai mult insulina. Ea in periferie nu mai gaseste receptorii de care sa se lege, nu mai intra glucoza in celule, creste glicemia si, in felul acesta, toate complicatiile care apar…
Cecilia Caragea: Inteleg, asadar, ca noi nu trebuie sa fim atenti doar la indicele de masa corporala, raportul intre inaltime si greutate, ci si la acest indice de masa adipoasa. Si aici trebuie sa fim atenti la raportul dintre circumferinta taliei si circumferinta soldurilor si acest raport trebuie sa se pastreze in anumite valori, ca nu cumva abdomenul nostru sa creasca, sa se depuna grasime in jurul organelor interne, pentru ca asta ne poate face foarte rau!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, este mult mai periculos un indice de masa adipoasa mai mare decat un indice de masa corporala situat in intervalul de supraponderalitate, daca acel indice este dat de muschi. Deci, in momentul in care avem un indice de masa corporala crescut datorita masei musculare, problema nu este atat de grava decat daca noi avem acest indice. Pentru ca exista, din pacate, mai multe persoane care, in momentul in care se ingrasa, se ingrasa mai mult in zona abdominala, ceea ce femeile numesc colaceii pe care ii facem in jurul taliei, in jurul abdomenului, pe abdomen si care, in primul rand ca sunt dizgratiosi si, in al doilea rand, ne genereaza probleme de sanatate. Adica trebuie sa fim atenti la acest aspect!
Cecilia Caragea: Inteleg, asadar, ca cei din tipologia Kapha ar fi mai avantajati, pentru ca s-ar ingrasa intr-un mod echilibrat, pe cand cei din tipologia Pitta pun mai mult in jurul burtii si ar fi mai dezavantajati din acest punct de vedere atunci cand se ingrasa!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Tipologia Kapha ar fi avantajata in situatia in care, chiar daca ea este o persoana masiva, urmareste sa isi mentina starea de echilibru si de dinamism. Pentru ca, si in momentul in care tu depui uniform, dar acel uniform este suficient de mare in jurul abdomenului, pentru el exista un risc. Intr-adevar, la el distributia se face altfel, pentru ca asta este specificul constitutiei, dar asta nu inseamna ca aceasta distributie poate sa fie… oricat. Deci, intr-adevar, Kapha are tendinta de a fi o persoana mai vitala, mai corpolenta, mai bine reprezentata din punct de vedere fizic, dar, ca sa isi pastreze starea de armonie si sanatate, el trebuie sa fie o fiinta dinamica, sa faca sport in mod constant, trebuie sa aiba grija la ce ora mananca, trebuie sa aiba grija la ceea ce mananca, ca sa evite aceasta tendinta. Nu este suficient sa ma culc pe o ureche… „Lasa ca se depune uniform si nu e o problema”… E o problema, pentru ca, totusi, efortul inimii ramane acelasi, indiferent ca toate kilogramele le-am pus grupate in jurul abdomenului sau le am grupate pe tot corpul.
Cecilia Caragea: Corect. Trebuie si Kapha sa aiba grija. Dar persoanele din tipologia Vata?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Persoanele din tipologia Vata se ingrasa mai greu, pentru ca ele au aceasta deficienta, sa spun asa, in a-si mentine starea de vitalitate si in a asimila, in general. Adica o persoana de tip Vata, in primul rand, trebuie sa ajunga sa intre in parametrii ei fiziologici si armoniosi de functionare, adica sa aiba un regim de viata ordonat. Asta este, sa spunem, cheia care poata sa ajute un Vata sa fie armonios. Starea de regularitate, starea de ritmicitate in care ea trebuie sa isi desfasoare toate activitatile zilnice, adica munca, hranirea, odihna… Pentru ca are tendinta de avea un regim de viata extrem de imprastiat, extrem de dizarmonios, iar asta il predispune sa piarda si bruma de vitalitate si energie pe care o are. In momentul in care ei se ingrasa, probabil in functie de celelalte doua Dosha-uri care sunt prezente in structura lor, Kapha sau Pitta, distributia se face… Dar este absolut exceptional sa vedem o persoana Vata grasa! Din momentul acela, e clar ca el este in alta tipologie!
Cecilia Caragea: Asadar, din acest punct de vedere, persoanele din tipologia Vata ar fi mai avantajate, pentru ca ele nu prea au riscul sa ajunga sa se ingrase!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Nu au riscul sa ajunga sa se ingrase, in schimb pot sa faca alte boli din cauza stilului de viata extrem de dezordonat pe care il au. Problema este, indiferent de tipologia in care ne aflam, pe care o avem la nivelul structurii noastre, sa urmarim sa atingem starea de armonie a tipologiei respective. Si pentru asta folosim stimulare/dinamizare in cazul lui Kapha, urmarim moderatia in cazul lui Pitta, pentru ca Pitta, fiind o natura de foc, are tendinta sa forteze nota mai mult decat este cazul si atunci moderatia este cheia echilibrului acestei tipologii, iar in cazul lui Vata Dosha, tot ceea ce inseamna ritmicitate si regularitate in toate activitatile pe care le face. In momentul in care noi reusim sa avem o stare de armonie in cadrul tipologiei constitutionale pe care o avem, riscurile noastre de a ne imbolnavi sunt mult reduse, deci starea de armonie este, de fapt, cheia. Nu neaparat tipologia, ci armonia tipologiei.
Cecilia Caragea: Dar, daca, totusi, trecem prin asemenea perioade in care ne ingrasam 3-4 kilograme, ce putem face ca sa scapam rapid de ele, fara ca sa ne supunem corpul la o cura de slabire drastica? Pentru ca am inteles ca curele de slabire nu sunt foarte indicate, pentru ca fiecare are avantaje, dar si foarte multe dezavantaje! Deci sa ne mentinem greutatea intr-un mod natural si bun si usor pentru corpul nostru!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: In primul rand, in momentul in care suntem in situatia in care am luat cateva kilograme in plus, trebuie sa ne analizam putin retrospectiv comportamentul si activitatea si stilul de viata sau, ma rog, greselile pe care le-am facut in perioada anterioara, adica 2-3 luni. Pentru ca nu te ingrasi intr-o saptamana 4 kilograme, nu prea ai cum sa faci asta, dar, in mod categoric, am facut anumite greseli in ultimele 2-3 luni care au dus la acest mic cumul de kilograme. Trebuie sa vedem ce am gresit, sa corectam in primul rand acele lucruri si, inapoi, ne ajustam putin regimul alimentar. Pentru ca, in mod categoric, este vorba si de regimul alimentar. Si apoi putem sa luam anumite remedii care sa vina sa potenteze, sa stimuleze, sa dinamizeze, sa spunem, acele mecanisme care ne ajuta pe noi sa ne echilibram greutatea!
Cecilia Caragea: Si, inteleg ca, Slemol de la Ayurmed este un remediu natural care actioneaza pe mai multe directii!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Asa este! Slemol, in primul rand, contine o planta, Garcinia cambogia, care ne ajuta sa ne controlam aceasta tendinta necontrolata de a manca dulce si de a manca mai mult decat este necesar. Lucru care este foarte important!
Cecilia Caragea: Deci ne taie pofta de dulce!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Mai mult ne ajuta sa constientizam si sa ne putem opri la timp, adica sa imi dau seama ca nu e cazul sa mananc in momentul in care eu am avut deja o masa consistenta. Sau cand mananc dulce la sfarsit, ca sa imi completez tabloul gustativ… sau lucruri de genul acesta, da? Sa nu uitam ca, din punct de vedere ayurvedic, exista o ordine a digestiei alimentelor in functie de gusturile lor. Si noi putem sa ne perturbam foarte mult procesul digestiv in momentul in care facem asocieri alimentare dizarmonioase. Si, din acest motiv, este bine ca dulcele sa fie o masa separata sau sa fie inainte de alimentele mai consistente, chiar daca pare paradoxal si impotriva obiceiurilor pe care noi le cunoastem, ca mancam felul intai, felul doi si apoi, la sfarsit, desertul, pentru care, de multe ori nu mai avem loc. Si, chiar daca avem loc dupa aceea, aceste alimente dulci pe care noi le mancam dupa o masa mai consistenta, bazata pe proteine, pot sa perturbe digestia acestor proteine si apoi sa apara disconfortul digestiv corespunzator, produsi reziduali care nu au fost digerati corespunzator, care se depun si apare celulita sau facem indigestie… De asta facem indigestie sau tulburari de tranzit intestinal sau fel de fel de lucruri de genul acesta care pot sa perturbe digestia…
Cecilia Caragea: Asadar, francezii care incep masa cu o salata de fructe procedeaza corect?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, pentru ca si fructele trebuie sa fie o masa separata sau, oricum, trebuie mancate inainte de a manca ceva mai consistent, pentru ca fructele se digera repede. Fructele se digera in jumatate de ora, 45 de minute si atunci se stimuleaza toata digestia si, in primul rand, beneficiem mult mai bine de mineralele, oligoelementele si vitaminele pe care ele le aduc si este mult mai sanatos. N-o sa te apuci sa mananci capsuni sau cirese sau piersici dupa ce ai mancat fripturi sau lucruri de genul acesta. Nu se potrivesc, n-au nicio logica!
Cecilia Caragea: Si, atunci, toate persoanele care au nevoie de ceva dulce inainte de masa (exista si foarte multi copii, chiar si adulti care inainte de masa vor niste morcov ras sau putina paine cu miere)… procedeaza corect. Atunci de ce vin mamicile sa spuna: „Nu iti dau nimic dulce pana nu mananci ciorba si felul doi!”
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, pentru ca mamicile nu stiu aceste detalii si, in general, copiii, daca nu au fost obisnuiti sa li se dea dulce ca o compensatie pentru ca „ai fost copil cuminte si primesti o ciocolata“ sau lucruri de genul acesta, care sa le altereze comportamentul alimentar… In general, un copil care vine sa isi exprime dorintele si nevoile si care nu a fost perturbat… corpul lui stie exact ce sa ceara si este mult mai bine sa respectam acest lucru. Bineinteles, nu o sa lasam copilul de capul lui, sa manance ce vrea el, cand vrea el si pe apucate, dar nu trebuie sa le impunem niste reguli care, in timp, s-au dovedit a nu fi neaparat cele mai bune in alimentatie, pentru ca adultii cu aceste reguli ajung sa se imbolnaveasca. In primul rand, este foarte improtant sa cunoastem anumite principii de baza in ceea ce priveste alimentatia, in ceea ce priveste asocierile alimentelor. Din cauza aceasta, cei care tin cure de slabire si folosesc ceea ce se numeste regimul disociat, adica mancam un singur tip de principiu alimentar la o masa sau, ma rog, preponderent, au rezultate. Acum nu fac apologia acestui regim disociat, dar exista un sambure de adevar acolo… Si din cauza aceasta este eficienta, pentru ca, in momentul in care eu mananc o singura categorie de principii, sa zicem doar proteine sau doar carbohidrati la o masa, sistemul meu digestiv, sistemul enzimatic este mult mai eficient in a procesa acele alimente, pentru ca nu se suprapun timpii de digestie si sistemele enzimatice nu vin sa se ia la concurenta, iar acesta este un lucru bun. Din cauza aceasta, alimentatia noastra trebuie sa fie cat mai simpla. Adica nu asociem multe tipuri de alimente la o masa, in special de naturi diferite, pentru ca este un efort digestiv foarte mare. In momentul in care ne gandim in perspectiva la consecinte, o sa vedem ca este mai bine sa mancam cantitati mai mici de alimente, mai des si sa fie diversificate. Adica la fiecare acest episod alimentar sa mancam un anumit tip de aliment care ne place si, in felul acesta, putem sa asimilam mult mai bine. Este mult mai sanatos si mai indicat asa!
Cecilia Caragea: Si, referitor la dietele de care vorbeati, presupun ca si faptul de a manca un singur aliment… la un moment dat, te plictisesti de a manca acelasi si acelasi aliment si, atunci, automat, mananci mai putin si ajungi sa slabesti!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Depinde! Cat poti sa mananci dintr-un anumit aliment si sa te plictisesti? Nu-l mai mananci pe ala si, chiar daca mananci mai putin, mananci altceva… Si, oricum, aceasta alimentatie unidirectionala si foarte restrictiva poate sa ne creeze dupa aceea probleme, poate sa induca anumite carente!
Cecilia Caragea: Eu am incercat o perioada ca, un numar de zile, sa mananc doar orez si, dupa un anumit timp, m-am plictisit!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, exista aceste cure care se fac, regimul Oshawa, care se tine cu cereale si in care, intr-adevar, se mananca preponderent orez, hrisca, grau si mei! Da, e adevarat, este indicat. Sau exista cura de orez cu lapte care se poate face pe o perioada mai lunga, cu lapte si susan. Dar trebuie sa stim ce anume face cura respectiva, trebuie sa stim daca este potrivita pentru noi si trebuie sa stim cat anume trebuie sa o tinem. Lucrurile nu le facem dupa ureche, trebuie sa ne informam putin inainte, sa fim siguri ca nu vom fi carentati, nu vom fi influentati in sens negativ de dieta pe care o tinem!
Cecilia Caragea: Corect, trebuie sa stai de vorba cu un medic, sa-ti prescrie o cura de slabire, eventual care ti se potriveste doar… Si cel mai bine ar fi sa iti faci si niste analize la inceput si la sfarsit, sa vezi cum stai si cu colesterolul si cu trigliceridele si cu o multime de alte analize… Si, cum bine ati spus, sa nu te devitaminizezi, sa nu te anemiezi. Dar inteleg ca, oricum, pe perioade, este bine sa ne abtinem de la a manca, mai facem si cate o zi de post negru, mai tinem si posturi sau sa avem periaode de cateva zile, o saptamana in care sa mancam doar orez cu lapte! Dar inteleg ca putem apela si la remedii naturale care sa ne ajute sa ne controlam poftele, pentru ca poftele ne fac, pana la urma sa ne ingrasam!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da, e adevarat! Slemol este un remediu care ne poate ajuta, in primul rand, sa ne reducem aceste pofte, sa ne controlam. Apoi ne stimuleaza foarte mult procesele digestive, arderile si, in felul acesta, alimentele pe care le consumam se digera corespunzator. De asemenea, regleaza tranzitul intestinal, pentru ca stiu ca, de cele mai multe ori, persoanele care au probleme de greutate au si probleme legate de tranzitul intestinal, in sensul ca au o anumita predispozitie la constipatie. Si, atunci, in momentul in care noi urmarim sa reglam toate aceste mecanisme, putem sa fim siguri ca, cu ajutorul acestui remediu, fara sa facem modificari majore la alimentatie, mai degraba la orele la care ne alimentam si cu ajutorul acestui remediu, putem foarte usor sa scapam de cele 2-3 kilograme in plus pe care le-am luat, sa spunem, iarna sau in alte situatii in care suntem mai putin atenti la regimul nostru!
Cecilia Caragea: Si cat timp putem lua Slemol?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: In functie de numarul de kilograme in plus pe care le avem si pe care dorim sa le indepartam, poate fi a la longue, pentru ca nu perturba, el vine sa regleze anumite mecanisme. Ne regleaza focul digestiv, ne regleaza tranzitul intestinal. Si putem sa il luam a la longue daca avem nevoie de el, pentru ca suntem intr-o perioada in care ne este mai greu sa ne controlam regimul alimentar sau activitatea si avem tendinta de a manca mai mult sau de manca la ore nepotrivite. Preventiv poate fi luat si in special de la o anumita varsta, cand stim ca rata metabolica incepe sa scada, avem tendinta de a ne ingrasa mai usor chiar daca mancam aceeasi cantitate de alimente, pentru ca facem mai putin miscare, se reduce metabolismul bazal si, in felul acesta, putem sa il luam fara niciun fel de problema!
Cecilia Caragea: Cand si cum il luam?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Este foarte indicat sa fie luat inainte de masa, special ca sa asimilam mult mai bine toate principiile active din plantele din compozitia remediului si este indicat sa luam 1-2 tablete de trei ori pe zi, putem sa luam in situatia in care avem un exces mai mare de kilograme de care vrem sa scapam mai repede, putem sa facem si cate patru administrari de cate doua tablete pe zi. Nu exista niciun fel de contraindicatie din punctul acesta de vedere pentru ca nu contine substante care sa ne altereze anumite organe sau anumite mecanisme functionale. De asemenea, daca putem sa facem asocierea intre Slemol si ceea ce se numeste post intermitent (adica imi propun sa mananc intre anumite ore pe parcursul zilei si intre anumite ore de dupa-amiaza spre seara pana a doua zi dimineata sa nu mai mananc, deci sa las aceasta pauza peste noapte sistemului digestiv) in momentul in care asociem si aceasta practica a postului intermitent, eficienta este mult mai mare.
Cecilia Caragea: Asadar, pe scurt, am vrea cateva recomandari sa ne faceti ca sa scapam cat mai repede si cat mai sanatos de cele, eventual, cateva kilograme pe care le-am luat in plus!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: In primul rand, sa urmarim sa fim armoniosi psihomental si emotional, pentru ca, in felul acesta, vom evita sa avem poftele alimentare dizarmonioase. Apoi este foarte important sa ne controlam cat de cat dieta, adica ceea ce mancam, atat in ceea ce priveste alimentele pe care le consumam, cat si orele la care le consumam. Si tocmai de aceasta recomandarea de a tine post intermitent – intre ora 9 si 19 alimentatia si intre ora 19 si ora 9 a doua zi sa fie perioada de post, in care consumam doar apa. Asta pentru femei. Barbatii sunt mai rezistenti si rezista mai mult timp fara mancare – pentru ei, este indicat sa manance intre ora 10 si 18 si sa tina postul intermitent intre ora 18 si ora 10 a doua zi dimineata. Apoi… sa facem miscare. Este foarte important sa evitam pe cat posibil sedentarismul. Si nu trebuie neaparat sa facem sport de perfomanta, este suficient sa facem mers mai dinamic sau sa facem jogging, sa ne dam cu bicicleta sau cu rolele sau sa inotam, daca avem posibilitatea sa ajungem la o piscina. Si, nu in ultimul rand, sa luam remedii care sa vina si sa potenteze, sa ne ajute in toate aceste demersuri, adica sa ne controleze apetitul necontrola, sa stimuleze focul digestiv si sa ne regleze tranzitul intestinal. In felul acesta, putem sa fim siguri ca, intr-un interval decent de timp, adica nu ma astept la rezultate in trei zile, ci intr-un interval de o luna, o luna si jumatate, putem ajunge sa ne redobandim silueta pe care ne-o dorim.
Cecilia Caragea: Asadar, daca avem putin rabdare si facem toate aceste lucruri, putem sa ajungem la silueta ideala!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Asa este!
Cecilia Caragea: Si intr-un mod sanatos!
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Da!
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare mult si asteptam cu drag urmatoarea emisiune impreuna!
Cecilia Caragea: Dragii nostri, va invitam si de aceasta data la concursul emisiunii Academia de Ayurveda! Cinci dintre dumneavoastra vor putea castiga cate o cutie de Slemol de la Ayurmed. Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru: la prezenta emisiune online va invitam sa inserati un comentariu cu textul „Slabeste sanatos cu Slemol de la Ayurmed” si, peste trei zile de la prezenta postare, in data de 4 mai 2019, vom extrage la sorti cei cinci castigatori! Nu uitati: puteti fi sanatosi si frumosi cu remedii naturale ayurvedice! Noi va multumim si va asteptam in continuare la seria noastra de emisiuni Academia de Ayurveda!
Bună ziua, va multumesc pentru sfaturile pretioase legate de stiinta alimentatiei si nutritiei de la Academia de Ayurveda.In timpul sarcinii am acumulat multe kilograme in plus pe care nu am reusit sa le mai dau jos.Acum acest lucru se resimte mai ales ca am doua locuri de munca dintre care ,pentru unul fac zilnic o naveta de 100 km.Este greu sa tin regim cu acest mod de viata dar imi doresc foarte mult sa slabesc si pentru sanatate si pentru că toata familia isi mai doreste un bebelus.Orice sfat este pretios.Va multumesc.Kiss Cristina