Academia de Ayurveda – Plante medicinale recomandate in curele de slabire. Suplimentele Ayurmed realizate dupa principii ayurvedice si postul intermitent
0Academia de Ayurveda – Plante medicinale recomandate în curele de slăbire. Suplimentele Ayurmed realizate după principii ayurvedice și postul intermitent
Proiect susținut de Ayurmed (www.ayurmed.ro, www.facebook.com/ayurmed.ro, 0757 012 588, 0722 750 111)
Invitată: doamna doctor Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda (Centrul Ayurmed Universitate – Bd. Nicolae Bălcescu nr. 35, București, Sector 1, 0744 222 922)
Realizator: Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: A venit vara și vrem să slăbim repede, ca să arătăm bine atunci când mergem la plajă! Noi, la Academia de Ayurveda, ne-am gândit să vedem cum am putea să facem acest lucru, așa că stăm de vorbă cu doamna doctor Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda. Ne poate ajuta Ayurveda să slăbim repede?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Ayurveda ne poate ajuta să slăbim, dar nu știu cât de repede, pentru că, dacă slăbim repede sau mai puțin repede… depinde foarte mult de mai mulți factori. În primul rând, depinde de tipologia noastră constituțională, dacă tot este să abordăm acest subiect din punct de vedere ayurvedic.
Cecilia Caragea: Spuneați de tipologia în care ne încadrăm. Știm de la Academia de Ayurveda că există mai multe doshe: Kapha, Pitta, Vata și trebuie să aflăm în ce tipologie ne-am înscrie predominant. Dar, odată cu înaintarea în vârstă, știu că aceste doshe se schimbă sau se schimbă predominanța lor și, pe măsură ce înaintăm în vârstă, Vata devine din ce în ce mai puternică, din ce în ce mai predominantă. Și, din ceea ce știm, Vata predispune la uscăciune, la a mânca mai puțin sau la a slăbi. Dar practic nu se întâmplă așa! Adică, pe măsură ce înaintezi în vârstă, parcă te îngrași, nu slăbești!
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Într-adevăr… Vata, ca predominanță, ca forță vitală predominantă în funcție de vârstă, adică după 56 de ani, ea predispune la manifestarea în exces a acestei calități specifice ei, care este calitatea de uscat. Dar noi, în momentul în care vrem să slăbim, nu vrem să ne uscăm. Noi vrem să rămânem într-o formă armonioasă, vrem să rămânem tonici, vrem să rămânem dinamici. Iar, legat de ceea ce spuneați dumneavoastră că se vede că mai mult ne îndreptăm către îngrășare odată cu înaintarea în vârstă, asta se petrece ca urmare a faptului că oamenii nu țin cont de nevoile lor nutriționale mai reduse odată cu înaintarea în vârstă.
Cecilia Caragea: Adică pe măsură ce înaintăm în vârstă ar trebui să mâncăm mai puțin?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da.
Cecilia Caragea: De ce?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Pentru că metabolismul nostru tinde să se încetinească, tinde să își scadă rata și-atunci noi nu mai avem aceleași nevoi nutriționale. Bineînțeles că, dacă noi, chiar înaintând în vârstă, urmărim să avem o activitate fizică constantă, bineînțeles, adaptată vârstei și sexului și tuturor condițiilor noastre, atunci această rată metabolică nu va scădea la fel de mult, pentru că activitatea fizică… adică punerea în funcțiune a mușchilor noștri reprezintă principalul mod prin care noi ne putem menține această rată metabolică la cote normale.
Cecilia Caragea: Deci, dacă nu facem mișcare, ar trebui să mâncăm mai puțin. Am putea să mâncăm mai multe prăjituri dacă am face mișcare!
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, bine, nu aș recomanda neapărat să mâncăm mai multe prăjituri, pentru că, de exemplu, revenind la subiectul nostru cu slăbitul, ca să putem să slăbim, este foarte important să mergem pe mai multe căi. Adică noi ne îngrășăm ori pentru că mâncăm prea mult și de obicei dezechilibrat, adică la modul… în loc să avem mai mulți nutrienți, avem mai multe calorii, ne mișcăm insuficient sau avem probleme la nivel de digestie și asimilare, avem probleme la nivel de tranzit intestinal sau avem stres, avem un stres foarte puternic, care ne predispune la a mânca compulsiv, pe fond de stres, nemaidiscutând aici și de anumite, știu eu, cauze genetice sau boli metabolice grave. Noi vorbim de această reglare de câteva kilograme înainte de intrarea în vară. Bun! În momentul în care vrem să slăbim, primul lucru este, într-adevăr, să avem un ușor deficit caloric, pentru că nu ai cum să slăbești dacă nu aduci mai puține calorii decât cele pe care le consumi.
Cecilia Caragea: Să mâncăm mai puțin, altfel spus…
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Exact. Să mâncăm mai puțin. Dar este foarte important ca mâncarea noastră, chiar dacă este mai puțină cantitativ, să fie bogată în nutrienți și mai scăzută în calorii, pentru că acești nutrienți pe care noi îi aducem prin alimentație conțin proteinele de care avem nevoie ca să ne întreținem mușchii cu care facem mișcarea, avem nevoie de lipide, pentru că ele sunt foarte importante, aceste grăsimi, pentru buna funcționare a corpului, avem nevoie de carbohidrați, dar o anumită categorie de carbohidrați, și anume aceia complecși, care vor genera glucoză treptat, fără să ne determine creșteri mari ale nivelului glicemiei, care să nu ne perturbe apoi toată buna funcționare din punctul de vedere al glicemiei, secreției de insulină și așa mai departe, pentru că, în momentul în care mâncăm carbohidrați simpli, care cedează rapid glucoza, crește glicemia foarte repede, vine insulina ca să scadă această glicemie, dar această descărcare bruscă de insulină o să-mi facă rapid foame din nou. Și-atunci este foarte important pentru noi să consumăm, la categoria carbohidrați, bineînțeles, dacă vrem să slăbim, o cantitate mai redusă de carbohidrați care să fie complecși. Și, așa cum spuneam, din punct de vedere al aportului nutritiv, alimentația noastră trebuie să fie bogată și în toate alimentele care aduc mineralele și vitaminele de care corpul nostru are nevoie pentru funcționare. Adică nu pot să mănânc mai puțin și să mănânc junk food sau să mănânc doar prăjituri, că pornisem de la exemplul cu prăjituri, pentru că prăjitura aia înseamnă făină cu zahăr, eventual cu margarină sau cu cine știe ce…
Cecilia Caragea: Cu unt…
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Cu unt… da, mă rog… unt, margarină, depinde de unde ni le cumpărăm sau cum ni le facem noi în casă… Deci ele ne satisfac o poftă, ne aduc foarte multe calorii, dar sunt foarte scăzute în nutrienți genul acesta de alimente.
Cecilia Caragea: Așadar, trebuie să mâncăm divers, dar mai puțin. Cum facem să mâncăm mai puțin? Există plante care ne pot ajuta să mâncăm mai puțin, care ne taie pofta de mâncare?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da. În momentul în care conștientizăm că avem un apetit exagerat și nejustificat de nevoile noastre nutritive și de nevoile noastre energetice, este clar că noi mâncăm pe un fond emoțional. Și atunci este foarte bine să folosim plante… o dată care să ne reducă nivelul de stres, plantele adaptogene din categoria celor care scad nivelul de cortizol și, în felul acesta, aceste tendințe de a ne arunca haotic și compulsiv la mâncare și în special la dulciuri se reduc foarte mult și, de asemenea, există plante care au aceste efect de a reduce și prin alte mecanisme acest apetit exagerat, cum ar fi, de exemplu, binecunoscuta Garcinia. Toată lumea folosește Garcinia pentru reducerea poftei de mâncare. Și, în momentul în care combinăm într-un supliment și Garcinia, și un adaptogen cum ar fi Guduchi, de exemplu, putem să obținem, adică ne este mult mai ușor să fim mai atenți la apetitul nostru și chiar să-l controlăm. Și vom observa că folosirea constantă a unor suplimente care conțin aceste plante ne va reduce gradat apetitul și noi vom mânca doar atunci când ne este foame și vom avea tendința, după un anumit antrenament, evident, să alegem alimentele care ne sunt necesare, nu pe cele care ne atrag sau ne fac poftă.
Cecilia Caragea: Înțeleg că este vorba de niște plante medicinale care sunt combinate după principii ayurvedice în suplimentul Slemol de la Ayurmed.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Într-adevăr, în suplimentul Slemol, pe lângă aceste două plante care vizează reducerea stresului și controlul apetitului cu ajutorul celor două plante de care am povestit, Garcinia și Guduchi, am urmărit să aducem și alte plante, care acționează și pe celelalte mecanisme care ne pot ajuta pentru slăbit. De exemplu, așa cum spuneați, după o anumită vârstă, atât femeile, cât și bărbații, dar mai mult femeile au tendința să se îngrașe. De ce? Pentru că există tendința ca femeile să dezvolte o hipofuncție tiroidiană. În momentul în care noi venim cu plante care susțin funcția tiroidiană, și anume secreția de hormoni de la nivel de tiroidă, care știm că activează metabolismul general și în special metabolismul lipidic, putem, de asemenea, să obținem rezultatul acesta de slăbire. Și această plantă care este conținută… este vorba de rășina Guggul care are această funcție extraordinară.
Cecilia Caragea: Înțeleg că este un supliment care se adresează atât bărbaților, cât și femeilor, femeilor… indiferent că sunt înainte de menopauză sau la menopauză…
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles, pentru că, din păcate, probleme cu greutatea putem să avem și înainte să intrăm la menopauză. Dar, după ce femeia intră la menopauză, cu atât mai mult afectarea tiroidiană poate să fie prezentă în tabloul clinic al femeii. Și-atunci este bine să existe într-un supliment de slăbit și această plantă.
Cecilia Caragea: Și mai știam că foarte multe persoane pot să aibă și probleme de asimilare care să se accentueze pe măsură ce înaintează în vârstă aceste persoane și să asimileze mult mai prost… principiile nutritive din alimentație. Și mănâncă din ce în ce mai mult și se îngrașă.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, pentru că există o problemă legată de digestie, asimilare și tranzit intestinal la persoanele care au tendința de a avea kilograme în plus sau care chiar au kilograme în plus. Și-atunci, în momentul în care noi folosim suplimente care să ne ajute la slăbit, este bine ca acestea să conțină și plante care să dinamizeze puțin digestia, să ne ajute să asimilăm mai bine acești nutrienți. Pentru că, dacă noi asimilăm mai bine nutrienții și ei ajung la celulele noastre, ele nu vor mai fi în această foame continuă care ne face să mâncăm din ce în ce mai mult… Deci este important să facem… să avem o digestie bună, să avem o asimilare corectă și, de asemenea, un tranzit intestinal corespunzător, pentru că, din experiența pe care o am și eu la cabinet, am văzut că multe persoane care au kilograme în plus au și un tranzit intestinal mai lent. Și atunci este bine ca un asemenea supliment să conțină toate aceste plante care au aceste acțiuni. Și, în felul acesta, noi vizăm toate mecanismele prin care ne îngrășăm. Dar, bineînțeles, este important să facem și mișcare, să ne reducem și nivelul de stres, să avem grijă la ce oră mâncăm, să integrăm și postul intermitent în viața noastră. Și atunci, într-adevăr, aceste suplimente pot să funcționeze.
Cecilia Caragea: Așadar, Slemol este un supliment complex. Este vorba de mai multe plante medicinale care au fost combinate după principii ayurvedice. Și este recomandat atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Spuneați de postul intermitent, însă, dacă mă decid să țin un asemenea post intermitent, mai iau suplimente de acest gen?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, pot să iau, mai ales în condițiile în care, așa cum ați spus dumneavoastră, vine vara și vrem să slăbim repede, pentru că atunci se combină efectul celor două metode, adică administrarea de suplimente și cu postul intermitent și, într-adevăr, putem să obținem efecte mai rapide. Dar sfatul meu pentru toată lumea care are probleme legate de greutate este să nu își dorească să slăbească doar înainte să meargă în concediu, când ne îmbrăcăm mai relaxat, în pantaloni scurți, în fustițe, în rochițe sau când mergem la plajă în costum de baie. Adică problema aceasta legată de excesul ponderal este o problemă care ține de sănătatea noastră și ar fi bine să ne preocupe sănătatea, pentru că, în momentul în care suntem sănătoși, automat, și aparența noastră fizică este cea pe care ne-o dorim.
Cecilia Caragea: Aveți dreptate, așa este! Kilogramele în plus ne afectează sănătatea, nu doar frumusețea. Dar, știți cum suntem, vrem, de multe ori, să accelerăm aceste procese. Dar înțeleg că putem să combinăm aceste suplimente cu postul intermitent, cu mișcarea și așa mai departe și atunci putem, totuși, să avem rezultate rapide, așa cum ne dorim. Dar postul intermitent… dacă vreți să explicați cum se ține.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Postul intermitent înseamnă o perioadă, o pauză de alimentație pe care noi o avem pe parcursul celor 24 de ore. Deci din cele 24 de ore pe care noi le avem și din care 8, în general, ar fi bine să fie ocupate de somn, pentru că și somnul este foarte important în procesul de slăbire, pentru că, dacă dormim puțin și dormim prost, hormonii care gestionează senzația de sațietate și de foame sunt dezechilibrați și atunci se secretă mai mult hormonul care întreține senzația de foame și atunci ne este foarte greu să ne controlăm apetitul…
Cecilia Caragea: Chiar am constatat! S-a întâmplat să nu dorm niște nopți, aveam treabă și simțeam nevoia să mănânc. Deci n-am dormit, dar am mâncat.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Exact. Și atunci, revenind la întrebarea dumneavoastră, acest post intermitent este o pauză alimentară pe care noi o integrăm în ciclul acesta de 24 de ore al unei zile. Și el începe să devină eficient. Adică noi ne alegem o fereastră în care ne alimentăm, care poate să fie o fereastră de 8 ore, de 10 ore, depinde, de 6 ore pentru anumite persoane… și în restul intervalului, care trebuie să cuprindă obligatoriu și noaptea, să nu mai mâncăm nimic, să-i dăm corpului nostru timp să digere și să asimileze tot ceea ce am mâncat. De asemenea, în momentul în care se termină tot ceea ce noi am… adică energia adusă de glucoza și de toate alimentele pe care noi le-am mâncat, de toate principiile alimentare, noi să putem să folosim în această pauză alimentară, să putem să folosim grăsimile din depozitele noastre. Pentru că… corpul nostru, din cei 3 nutrienți principali pe care îi folosește pentru hrănire, și anume proteinele, carbohidrații și grăsimile, folosește proteinele ca material de construcție și regenerare celulară, iar carbohidrații și grăsimile, pe post de combustibili celulari. Carbohidrații, în speță glucoza, că ea este ultimul carbohidrat care rezultă în urma proceselor de digestie, este un combustibil mai de slabă calitate, adică produce mai puțină energie și generează mai mulți radicali liberi, pe când grăsimile sunt un combustibil mai eficient, produc mai multă energie și generează mai puțini radicali liberi. Și-atunci, dacă noi ținem acest post intermitent, obligăm corpul nostru să folosească ambii combustibili. Adică, în momentul în care ne alimentăm, folosim glucoză pe post de furnizor de energie, iar în pauza alimentară vom folosi grăsimile, în speță corpii cetonici, care rezultă din digestia grăsimilor. Și-atunci, cu cât avem acest post intermitent mai lung, cu atât noi putem să slăbim mai mult, pentru că corpul nostru va folosi din depozitele de grăsimi proprii.
Cecilia Caragea: Deci 14 ore în care nu mănânc nimic și restul de 10 ore pot să mănânc.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da. Este dovedit științific că acest post intermitent începe să funcționeze, deci să aibă eficiență după aproximativ 12 ore. Și, cu cât creștem acest interval de pauză alimentară, în care este foarte important să știm că nu mâncăm, adică pauză alimentară înseamnă nu mănânc nimic, doar beau apă…
Cecilia Caragea: Nici cafea, nici lapte…
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Cafea… Nu, laptele, nu, pentru că laptele deja aduce calorii. Acum, la cafea este o discuție, pentru că, dacă mă apuc să îmi pun și zahăr în cafea, și frișcă, și mai știu eu ce, deja nu mai este… Există unele persoane care spun că se poate consuma o cafea neîndulcită, eventual în care putem să punem puțin ulei de cocos, dar deja și acolo avem niște calorii. Și-atunci ar fi bine să avem acest interval de minim 12-14 ore de pauză alimentară și pe care le calculăm în felul următor: considerând că ne punem la somn la ora 23.00, că 22.00 este utopie, din păcate, deși ar fi foarte important să beneficiem de ore cât mai multe de somn înainte de miezul nopții, deci, în condițiile în care presupunem că ne punem la somn la ora 23.00, ar fi bine să luăm ultima masă undeva cu 3-4 ore înainte de a ne culca, pentru că, în timp ce noi dormim, trebuie să se odihnească și corpul nostru, adică toate procesele de digestie ar trebui să fie terminate până în momentul în care noi mergem la somn. Deci, în condițiile în care terminăm cina la ora 19.00 și vrem să avem un post intermitent de 13, chiar 14 ore, pentru că, cu cât este mai lung de 12 ore, cu atât este mai eficient și-atunci, în funcție de cât de mult ne dorim să slăbim, este bine să prelungim acest interval. Dar este important să o facem gradat. Deci nu mă apuc din prima să țin 16 ore de post intermitent, pentru că este posibil ca corpul meu să nu facă față, pentru că nu se declanșează această comutare metabolică de la folosirea strict a carbohidraților pentru producerea de energie și la folosirea grăsimilor pe post de sursă de energie.
Cecilia Caragea: Deci pentru început ar fi recomandat o pauză alimentară de 12 ore…
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: 12, 13…
Cecilia Caragea: Creștem 14-16…
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Și, gradat, începem să creștem această pauză. Și-atunci, în funcție de cât de mult ne dorim să creștem această pauză, calculăm câte ore trebuie să amânăm micul dejun având în vedere că am luat ultima masă la ora 19.
Cecilia Caragea: Și maxim cât ar fi… din 24 de ore?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Maxim se poate ajunge și la 24 de ore, pentru că, de exemplu, există și varianta de a ține post intermitent alternativ, să spunem așa, adică avem o zi în care mâncăm, o zi în care nu mâncăm nimic. Bineînțeles că, cu cât acest post intermitent este mai lung, cu atât efectele lui asupra sănătății sunt mai eficiente, adică slăbirea este mai intensă și se menține pe termen lung. De asemenea, noi putem să activăm foarte multe din mecanismele de vindecare ale corpului, pentru că se reduce foarte mult nivelul de inflamație din corpul nostru, devenim mult mai eficienți din punct de vedere mental și cognitiv. Adică există extrem de multe avantaje ale acestui post. Însă este foarte important, și în special în cazul femeilor, să variem durata acestui post în funcție de perioada menstruală în care ne aflăm.
Cecilia Caragea: Foarte interesant!
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, este un aspect interesant, pentru că sănătatea femeii depinde foarte mult de profilul ei hormonal și-atunci noi trebuie să adaptăm aceste perioade de post, astfel încât durata de post să mă ajute pe mine să îmi mențin nivelurile corespunzătoare de hormoni. Și, în speță, vorbim de hormonii sexuali feminini, și anume estrogenul și progesteronul. Și-atunci, în momentul în care noi suntem în perioada estrogenică a ciclului menstrual, putem să ținem posturi intermitente mai lungi. În schimb, când suntem în perioada progesteronică, adică perioada… care durează din momentul în care se termină ovulația până la menstruația următoare, cu cât ne apropiem mai mult de momentul de declanșare a menstruației, este bine să reducem această perioadă a postului și să ne limităm la un maximum de 13 ore de post intermitent, astfel încât să ajutăm corpul să aibă secreția corespunzătoare de progesteron. Și, în felul acesta, putem să facem această variație care să ne mențină și profilul hormonal corect.
Cecilia Caragea: Așadar, după menstruație, două săptămâni pot să țin un post intermitent, astfel încât numărul de ore în care nu mănânc să fie mult mai mare.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Exact.
Cecilia Caragea: Și-apoi, în următoarele două săptămâni, să reduc din aceste ore, să fie 12-13 ore. De fapt, am sesizat că, imediat după menstruație, nu-ți prea vine să mănânci așa, dar înainte de menstruație îți vine să mănânci! Și foarte mult dulce!
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, este adevărat. Ne vine să mâncăm mai mult și în special dulce înainte de momentul menstruației, pentru că acest dulce, de fapt, acest nivel crescut de carbohidrați este necesar pentru a ne menține nivelul de progesteron. Iar progesteronul este un hormon fundamental pentru sănătatea femeii în general și pentru sănătatea ei genitală în special.
Cecilia Caragea: Deci e bine că mănânc dulce.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Este bine, dar ar fi bine să mâncăm carbohidrați complecși, adică nu mă arunc în ciocolată, prăjituri, bomboane și patiserie, ci mănânc cartof dulce, mănânc fructe și lucruri de genul acesta… cereale, care să mă ajute să îmi păstrez nivelul constant al glicemiei puțin mai mare decât normal, fără să depășesc, evident, limita, pentru că asta mă ajută pe mine, mă ajută pe mine foarte mult să îmi păstrez secreția de progesteron. În schimb, dacă țin, în această perioadă, un post intermitent mai lung, corpul meu îl va percepe ca stres, stresul duce la creșterea nivelului de cortizol, care este hormonul de stres, și acest cortizol îmi va scădea progesteronul, lucru care pe mine mă va afecta, în timp, la starea de sănătate.
Cecilia Caragea: Așadar, nu este bine să ne forțăm organismul prea mult în cele 2 săptămâni înainte de menstruație.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, în special în ultima săptămână… acolo este situația mai delicată, cam în ultima săptămână înainte de declanșarea menstruației.
Cecilia Caragea: Deci este bine, atunci, să nu facem eforturi foarte mari, să nu ne stresăm corpul foarte mult nici cu acest post intermitent.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Exact. Dar putem să continuăm să luăm suplimentele, mai ales dacă suntem… de exemplu, spunem… OK, vreau să slăbesc pentru că am nevoie să fac asta, dar nu vreau să-mi afectez sănătatea și profilul hormonal genital. Și-atunci, în această perioadă, pot să mă folosesc, eventual, să iau o doză mai mare din aceste suplimente și atunci reușesc să mențin. Adică ce nu reușesc să fac prin post intermitent fac cu ajutorul suplimentelor.
Cecilia Caragea: Deci întreaga lună iau Slemol, dar chiar în săptămâna de dinainte de menstruație iau mai mult, cresc doza. Ce înseamnă o doză crescută de Slemol?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: O doză crescută de Slemol înseamnă că pot să mă duc pe doza maximă, adică 2 tablete luate de 3 ori pe zi. Și-atunci sunt OK, chiar dacă țin un post intermitent mai redus. Dar este foarte important, în momentul în care stabilim aceste doze, să ținem cont și de vârsta pacientului, și de necesarul lui de calorii, de foarte multe lucruri. Dar, în general, oamenii merg cu dozele clasice de 3-4 tablete pe zi. Dar în perioada respectivă, dacă dorim să ne continuăm procesul de slăbire și să ne diminuăm această poftă intensă de dulce pe care o avem atunci, putem să creștem fără probleme doza de Slemol.
Cecilia Caragea: Până la 6 tablete.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, exact.
Cecilia Caragea: Și Slemol… înțeleg că iau dimineața, la prânz și seara, dar, dacă ar trebui să iau în perioada în care țin post intermitent, pot să iau aceste suplimente chiar dacă…
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Bineînțeles, bineînțeles, adică nu există… nu întrerup. Faptul că luăm aceste suplimente nu o să întrerupă postul intermitent, deci nu este o problemă.
Cecilia Caragea: Deci suplimentele se pot lua.
Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, da.
Cecilia Caragea: Și încă ceva: femeile la premenopauză sau la menopauză cum este bine să țină postul intermitent și să facă această combinație de post intermitent cu Slemol?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: În situația femeilor care sunt la premenopauză, și ele pot să-și dea seama de acest lucru, pentru că încep să apară variații ale duratei ciclului menstrual și diverse alte simptome asociate cu această perioadă, este bine ca ele să țină acest post intermitent la fel ca în perioada în care aveau un ciclu menstrual constant și normal, pentru că acest lucru le va ajuta la stabilizarea profilului lor hormonal. Bineînțeles, aici mai trebuie intervenit și cu alte suplimente, dar nu este subiectul întâlnirii noastre de astăzi. Și, în felul acesta, vor reuși să amâne cât mai mult instalarea momentului menopauzei și să reducă intensitatea simptomelor acesteia. În schimb, femeile care deja sunt la menopauză de un anumit interval de timp este bine să țină post intermitent. Oricum, este bine să variem, pentru că altfel corpul nostru se adaptează și nu mai reacționează. Și-atunci, chiar dacă femeia este la menopauză de un anumit interval de timp, ea poate să țină acest post intermitent cu durate variate, dar nu se mai respectă aceeași ciclicitate ca la femeile care sunt la menstruație. Dar deja aici intrăm într-o altă gamă de indicații, mult mai specifice, și probabil o să discutăm cu altă ocazie despre asta.
Cecilia Caragea: Și cât timp ar trebui ținut acest regim, post intermitent combinat cu Slemol, ca să vedem rezultate?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Depinde foarte mult și de tipologia constituțională, care ne afectează metabolismul.
Cecilia Caragea: Într-o lună, două, trei, vedem niște rezultate?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles, bineînțeles, adică principalul este să fim… să știm că ne angrenăm într-un proces a cărui durată depinde foarte mult de câte metode care au același rezultat, adică slăbirea, punem noi în aplicare concomitent… Adică, dacă eu țin și post intermitent, am grijă și la aportul de calorii pe care îl aduc, iau și suplimente, fac și mișcare, îmi reduc nivelul de stres și mă odihnesc corespunzător, am posibilitatea să văd rezultate, clar, din primele 3-4 săptămâni, rezultate evidențiabile. Dar este foarte important ca eu să continui apoi procesul și să urmăresc ulterior să stabilizez rezultatele pe care le-am obținut, pentru că altfel se instalează efectul yo-yo. Adică slăbesc 10 kilograme în două săptămâni, chestie care nu este deloc viabilă, pentru că marea majoritate a acestor persoane ajung să se deshidrateze foarte tare, pentru că durează puțin până când corpul meu face această comutare metabolică, această flexibilitate metabolică. Adică… capacitatea noastră metabolică de a folosi atât carbohidrați, cât și grăsimi pentru a ne furniza energie este secretul pe care, dacă-l aplicăm, ne putem menține greutatea. Și-atunci este foarte important să antrenăm corpul în acest proces de flexibilitate metabolică și, după aceea, să-i dăm timp suficient, ca el să aibă timp să mobilizeze toate grăsimile noastre. Nu există că scap de toate depozitele mele de grăsimi, deci genul acesta de diete-minune care promit nu au cum să funcționeze viabil, pentru că… după ce noi terminăm dieta, corpul nostru urmărește să recupereze, pentru că iese din perioada de stres impusă de restricțiile acelea foarte intense. Și el ce face? Recuperează! Dar, în momentul în care eu schimb modul de funcționare a organismului și încep să mă obișnuiesc cu folosirea tuturor posibilităților, cu folosirea tuturor surselor de energie și merg constant cu asta, atunci pot să am rezultate pe termen lung. Și, oricum, se știe de la cei care se ocupă de slăbit: slăbim puțin, urmează o perioadă de platou, după care iarăși mai slăbim, iarăși urmează un platou și, când ajungem la greutatea pe care ne-am dorit-o, este foarte important să avem și o perioadă de stabilizare. Și asta înseamnă modificarea stilului de viață.
Cecilia Caragea: Dar voiam să vă mai întreb ceva: există o diferență între acest post intermitent și postul negru pe care-l ținea bunica mea? Adică știu că, de exemplu, vinerea nu mânca, evident, joi spre vineri dormea, dimineața de vineri nu mânca nimic până vineri seara la ora 18.00. Bea doar apă. Post negru în fiecare vineri.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, da, era, de fapt, un post intermitent cu o durată de aproximativ 24 de ore. Da, sigur că da.
Cecilia Caragea: Și este în regulă să ții o asemenea zi pe săptămână?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles, pentru că… eu nu am vrut să intru foarte mult în… adaptat pe tipologiile constituționale, că tot suntem pe specific ayurvedic. De exemplu, tipologiile Vata, care de obicei nu prea au nevoie să slăbească, dar, dacă există, totuși, un dezechilibru la ele și ajung să acumuleze niște kilograme în plus, pentru ele este OK o zi pe săptămână să țină această zi de post negru. Foarte important: să ne hidratăm în post. Este fundamental să ne hidratăm în post… Apoi tipologiile de tip Pitta, de asemenea, pot să meargă, pentru ele este un pic mai dificil, pentru că, având un foc foarte intens, este posibil să le fie mai foame, dar, cu o hidratare corespunzătoare și cu expunerea lor la o activitate de o intensitate moderată, pot și ele să țină fără niciun fel de probleme o zi sau chiar 2 pe săptămână, dar nu neapărat consecutive, 2 zile în acest inteval de 7 zile, de post intermitent, adică de post de 24 de ore, care tot un intermitent este… Iar persoanele cu tipologie Kapha, care au o vitalitate mai mare și care, într-adevăr, au o inerție mai mare și o dificultate mai mare în a amorsa acest proces de slăbire, pentru ele este indicat ca, gradat, să introducă chiar constant 2, chiar și 3 zile pe săptămână în care să țină acest… și-atunci ele pot să meargă pe varianta o zi mănânc, o zi țin post negru, o zi mănânc, o zi țin post negru… Dar este foarte important ca, și în ziua în care mănânc, să nu mănânc prostii, să mănânc totuși puțin mai redus caloric. Și, în felul acesta, chiar sunt multe persoane care aplică genul acesta de metodă și le este foarte la îndemână. Dar, am spus, este foarte important să ținem cont de tipologia constituțională în momentul în care luăm asemenea decizii.
Cecilia Caragea: Și, bineînțeles, să ținem cont de toți factorii pe care i-ați menționat. Vă mulțumim tare mult pentru toate aceste informații! Și, bineînțeles, trebuie să le spunem tuturor celor interesați că vă găsesc la Cabinetul Ayurmed de la Universitate, pentru o consultație personalizată, pentru a afla în ce dosha se înscriu și care sunt recomandările particulare pentru ei.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, sigur că da!
Cecilia Caragea: Vă mulțumim tare mult!
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Cu mare drag!