Academia de Ayurveda – Remedii ayurvedice pentru diabet. Plante medicinale utilizate in mod traditional pentru aceasta afectiune
0Academia de Ayurveda – Remedii ayurvedice pentru diabet. Plante medicinale utilizate în mod tradițional pentru aceasta afecțiune
Proiect susținut de Ayurmed (www.ayurmed.ro, www.facebook.com/ayurmed.ro, 0757 012 588, 0722 750 111)
Invitată: doamna doctor Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda (Centrul Ayurmed Universitate – Bd. Nicolae Bălcescu nr. 35, București, Sector 1, 0744 222 922)
Realizator: Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: La Academia de Ayurveda, ne-am gândit să discutăm astăzi din nou despre diabet. Ni se pare că este o afecțiune modernă, dar nu este deloc așa. Există plante medicinale care sunt utile pacienților care se confruntă cu această afecțiune. Despre toate acestea stăm de vorbă cu doamna doctor Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, din păcate diabetul, în zilele noastre, a ajuns să fie o boală cu o incidență foarte mare. Dar, într-adevăr, ea exista și pe vremuri, pentru că, în ceea ce privește tratamentul cu plante medicinale, se cunosc încă din vechime plantele care erau eficiente pentru tratarea acestei situații. În ceea ce privește diabetul, acesta, tot așa, poate să apară prin mai multe mecanisme. Și-atunci, în momentul în care noi urmărim să folosim plantele medicinale pentru ținerea sub control a acestei situații, este bine să ținem cont de aceste mecanisme și să vizăm intervenția asupra tuturor acestor mecanisme, astfel încât suplimentul pe care noi îl folosim să fie cât mai eficient.
Cecilia Caragea: Care sunt mecanismele care duc la apariția diabetului?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: În funcție de tipul de diabet despre care vorbim, există mecanisme diferite. Și anume: în cazul diabetului de tip 1 sau diabetul insulino-dependent, care debutează de obicei la vârste mai mici, în adolescență, este vorba de o afecțiune a pancreasului, în speță a celulelor beta pancreatice, care secretă insulina. Și, în felul acesta, pacientul respectiv are o secreție mai redusă de insulină, ceea ce nu îi permite să metabolizeze întreaga cantitate de glucoză pe care o are în sânge în urma alimentației. De obicei, acesta debutează direct cu o comă hiperglicemică, pentru că e foarte complicat să ne dăm seama dacă, într-adevăr, respectivul adolescent are această problemă. Pur și simplu, se instalează situația de comă, el este internat, sunt făcute investigații și se pune acest diagnostic. Iar în cazul diabetului zaharat de tip 2, acesta este un diabet care se instalează după o anumită vârstă și în general este consecința epuizării pancreasului, datorită unui stil de viață dizarmonios. În cazul diabetului zaharat de tip 2, acesta apare într-un context de ceea ce se numește „sindrom metabolic”, adică mai multe boli care afectează metabolismul nostru și în general el apare datorită creșterii rezistenței periferice la insulină. Și-acum… ce înseamnă această rezistență periferică la insulină? În condițiile în care noi avem o secreție corespunzătoare de insulină la nivel de pancreas, în momentul în care mâncăm și se produce glucoza în urma proceselor metabolice, aceasta trebuie să intre în celulă, pentru a putea fi folosită drept combustibil. Pentru ca glucoza să poată intra în celulă, este nevoie să îi deschidă cineva ușa celulei. Și aceasta este insulina. Deci această insulină care circulă prin sânge, acest hormon, se leagă de anumiți receptori celulari și, în felul acesta, glucoza reușește să pătrundă în celulă. În momentul în care acești receptori pe care ar trebui să se lege insulina sunt ocupați, și această ocupare a lor apare de obicei în momentul în care există o inflamație cronică, un stil de viață dezarmonios, sunt multiple condiții, apare ceea ce se numește rezistență periferică la insulină. Adică, indiferent cât de multă insulină avem noi, aceasta nu poate să își facă funcția, pentru că nu are receptorul pe care să se lege. În condițiile în care celula mea suferă, pentru că glucoza nu intră si nu își produce energia, tot acest context dă semnale pancreasului cum că trebuie să producă insulină. Și aceste semnale repetate duc la epuizarea pancreasului. Deci nu vorbim de o incapacitate a pancreasului de a secreta suficientă insulină, cu care, eventual, noi ne putem naște sau se poate instala din diverse motive, aceasta este o epuizare care apare în timp, adică este o diferență…
Cecilia Caragea: Tocmai pentru că produce prea mult.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, produce prea mult, dar această insulină nu are pe ce să se lege. Receptorii pe care ea trebuie să își facă acțiunea fiind ocupați, ea nu poate să își facă rolul și-atunci există și o glicemie mare, dar există și un nivel mare de insulină în corp. Asta este caracteristic, de fapt, acestor situații. Iar aceste niveluri foarte mari de insulină care există în sânge fac ca glucoza, dacă nu poate să intre în celulă să fie metabolizată, să fie transformată în grăsime. Și, din această cauză, pacienții care suferă de diabet zaharat de tip 2 au tendința să aibă și probleme legate de exces ponderal, pe când cei din prima categorie, în marea lor majoritate, nu au probleme legate de greutate.
Cecilia Caragea: Asta era chiar o întrebare pe care voiam să v-o pun, pentru că am văzut pacienți cu diabet care erau foarte slabi. Dar, pe de altă parte, știm cu toții că, dacă te îngrași, există un risc foarte mare să ajungi la diabet.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da. Și, din păcate, după ce se face acest diabet de tip 2, această tendință către obezitate se accentuează. Și-atunci este foarte important ca, în momentul în care avem cele mai mici semne de suspiciune legat de această boală, așa cum am spus, în cazul diabetului de tip 1 e foarte greu, adică eu una nu știu să existe metode prin care să putem… numai chiar să te apuci să faci, așa, un screening la toată populația de adolescenți, lucru care mi se pare imposibil de făcut… Dar, în momentul în care noi suntem persoane mature și observăm că avem un stil de viață și de alimentație dizarmonios, care ne predispune la creștere în greutate, ne facem analizele uzuale anuale și vedem că glicemia noastră începe să se apropie de limita superioară a normalului, începe chiar să depășească această limită superioară, că începem să avem creșteri de colesterol, este clar că suntem pe drumul spre diabet. Și atunci trebuie să luăm măsuri.
Cecilia Caragea: Știu că există și o analiză care arată cum a fluctuat glicemia pe ultima perioadă.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, este vorba de dozarea de hemoglobină glicozilată, care arată, care ajută în special în cazul pacienților care sunt deja bolnavi de diabet, cât de bine și-au controlat ei glicemia în ultimele trei luni. Adică este un indicator mult mai fidel decât glicemia, care este o măsurătoare prin care eu pot să văd o valoare pentru un moment anume, pe când hemoglobina glicozilată îmi dă această imagine de ansamblu pentru ultimele trei luni. Și, în felul acesta, cu ajutorul acestei analize, acești pacienți pot să, mă rog, medicii care le conduc tratamentul pot să le ajusteze dozele de medicație.
Cecilia Caragea: Și există și analize care să arate eventuala rezistență la insulină?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles. Există testul HOMA, care poate să evidențieze această rezistență periferică la insulină. Și-atunci, în momentul în care noi începem să ne dăm seama că ne îngrășăm, și în special este această depunere de adipozități în zona… pe burtă, pe abdomen, în jurul taliei, lucru pe care, să spunem, dacă noi nu am avut această situație înainte și începem să avem așa ceva, ne putem deja gândi la o oarecare rezistență periferică la insulină. Și-atunci e clar că trebuie să luăm niște măsuri.
Cecilia Caragea: Așadar, sunt mai multe tipuri de analize pe care ar trebui să ni le facem, nu doar glicemia.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles. Adică este foarte bine… bineînțeles, medicul de familie care ne are în observație, care se presupune că ne cunoaște istoricul de boli sau de predispoziții, stilul de viață și așa mai departe, să ne dea la analizele anuale, pe lângă uzualele… în condițiile în care noi mergem la examenul de bilanț anual și îi relatăm anumite lucruri, anumite modificări care au intervenit în viața noastră, să ne recomande și aceste examinări, aceste analize suplimentare, care să ne ajute să putem să ne clarificăm vizavi de o anumită predispoziție sau chiar o boală deja instalată, dar în stadiul precipient.
Cecilia Caragea: Așadar, poate să existe și o predispoziție pentru diabet.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Exact! În momentul în care noi facem un test HOMA, observ, fară să am o glicemie… să spunem că am pe cineva diabetic în casă sau, pur și simplu, preventiv îmi măsor glicemia din când în când și ea este în valori normale, dar, totuși, am remarcat că am început să mă îngraș, încep să depun adipozități în jurul taliei și așa mai departe, primul lucru la care trebuie să mă gândesc este această rezistență periferică la insulină. Pentru că această rezistență periferică la insulină este cea care pe mine mă predispune la apariția diabetului. Deci, în momentul în care eu depistez și tratez această rezistență, este ca un fel de prevenție pentru apariția diabetului.
Cecilia Caragea: Să presupunem că cineva are în familie persoane bolnave de diabet. Trebuie să fie, presupun, foarte atent și să își facă din timp toate aceste analize de care vorbeați. Dar cât de important este acest factor genetic? Poate să fie contrabalansat?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Conform ultimelor cercetări și concluzii științifice, s-a dovedit că, de fapt, această transmitere genetică sau impactul acesta al moștenirii genetice are o pondere foarte mică, undeva între 2-4%. Dar ceea ce contează foarte mult este aspectul de epigenetică, adică condițiile în care se manifestă genele care eu le-am moștenit. Și, mai degrabă faptul că moștenesc diabetul de la bunica sau de la mama sau de la oricine altcineva din familie, eu am tendința să moștenesc comportamentele dizarmonioase pe care le-a avut respectivul membru de familie și care l-au dus la apariția diabetului. Pentru că aceste gene pe care noi le avem ne pot predispune la foarte multe lucruri. Nu, acum, ne apucăm să ne căutăm de toate genele posibile, cel mai important este să îmi controlez mediul, să pot să controlez sau să țin sub control mediul în care aceste gene se manifestă. Adică, în condițiile în care eu observ că bunica mea care avea diabet avea tendința să mănânce dezarmonios, să mănânce multe dulciuri, multe făinoase, multă pâine, să nu facă mișcare sau să aibă anumite stări psiho-emoționale, de nemulțumire, de frustare, de… „aia nu e bună, aia nu e OK” și așa mai departe… și, dacă eu am crescut în această atmosferă, am șanse mult mai mari să copiez acest comportament, acest tipar comportamental al bunicii mele, că despre asta am vorbit, și, în felul acesta, să ajung și eu… adică acest factor epigenetic este mult mai important decât gena în sine.
Cecilia Caragea: Adică nu ar trebui să repet, să imit comportamentele vicioase, să zic, obiceiurile vicioase, dar nici atitudinile care nu fac bine. Atitudinea de a stâmba din nas la orice, atitudinea de a fi veșnic nemulțumit…
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Mai degrabă le-aș numi mai mult reacții. Pentru că aceastea sunt, de cele mai multe ori, inconștiente. O atitudine presupune participarea mea conștientă, presupune o anumită doză de conștientizare. Și, în momentul în care situația respectivă eu o aduc în plan conștient și urmăresc să o analizez de acolo…
Cecilia Caragea: Pot să fac ceva.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Exact! Adică este în puterea mea să pot să aleg. În schimb, reacția este total inconștientă. Și-atunci mă trezesc având o anumită reacție, devin conștient că am avut o anumită reacție sau un anumit comportament și, în momentul în care eu sunt conștient de asta, pentru că m-am îmbolnăvit, tot conștient trebuie să urmăresc… o dată să identific aceste lucruri și să urmăresc felul în care eu voi avea o acțiune de răspuns sau o atitudine conștientă vizavi de anumiți factori stresori care înainte îmi provocau reacții.
Cecilia Caragea: Deci trebuie să urmăresc reacțiile celor din jur, să le analizez, să fiu foarte atent să nu am și eu aceleași reacții, să le analizez și să transform lucrurile, să transform reacțiile în niște atitudini care să fie corecte, adecvate.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Exact. Și, în felul acesta este mult mai ușor, atât în cazul diabetului, cât și în cazul oricărei alte patologii, să putem să controlăm această predispoziție.
Cecilia Caragea: Important este să avem atitudini sănătoase.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, este foarte adevărat ce ați spus. Și aceste atitudini sănătoase trebuie să privească toată viața noastră, tot spectrul în care ne manifestăm, începând de la alimentație, de la mișcare, de la nivel de stres… Pentru că observăm că, la fiecare patologie la care ajungem, ajungem cam la același lucru. Normal, pentru că noi în fiecare zi lucrăm și presupune asta că ne și stresăm, în fiecare zi trebuie să ne odihnim, în fiecare zi trebuie să mâncăm, în fiecare zi ar trebui să facem mișcare, pentru că noi suntem ființe care nu funcționăm la parametrii optimi pentru care am fost construiți… fiind sedentari. Ființa umană este o ființă care ar trebui să fie dinamică. Și faptul că noi am devenit din ce în ce mai sedentari, asta are extrem de multe consecințe negative, inclusiv apariția diabetului.
Cecilia Caragea: Așadar, trebuie să fim foarte atenți să avem atitudini sănătoase și un stil de viață sănătos. Și ar fi bine să includem și plantele medicinale în rutina noastră zilnică, nu? Ce plante medicinale ne-ar putea ajuta în lupta cu diabetul, să spunem așa?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Plantele medicinale pe care le putem folosi sunt acele plante care vizează toate mecanismele prin care diabetul apare și, în felul acesta, să facem astfel încât să reducem impactul acesta foarte intens pe care diabetul îl are asupra corpului. Pentru că, așa cum se știe, diabetul se numește „ucigașul tăcut”, el nefiind periculos prin sine cât prin complicațiile pe care le generează. Și-atunci ar fi bine să folosim plante care să reducă absorbția de la nivel intestinal a glucozei, în condițiile în care noi avem tendința să mâncăm foarte mulți carbohidrați și în special carbohidrați rafinați sau carbohidrați simpli. Apoi ar fi bine să folosim plante care să reducă această rezistență periferică la insulină, astfel încât insulina să poată să își facă efectul, acela de a permite intrarea glucozei în celulă. De asemenea, putem să folosim plante care să stimuleze regenerarea pancreasului și în special a celulelor beta pancreatice și, în felul acesta, să putem să stimulăm producția de insulină. Putem să venim cu plante care au componente care seamănă cu insulina, un fel de insuline vegetale care să suplinească deficitul de insulină, în cazul în care noi ne confruntăm deja cu un deficit de producție de insulină. Pentru că, la un moment dat, rezultatul acestei rezistențe periferice la insulină poate să ducă și la scăderea producției de insulină de la nivel de pancreas.
Cecilia Caragea: Așadar, aceste plante acționează pe mai multe direcții. De exemplu, ele spuneați că pot să ajute în cazul în care există o rezistență periferică la insulină. Ce fac ele? Curăță, cumva, acei receptori?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Exact, exact. Și, foarte important, în momentul în care noi ne confruntăm cu această rezistență periferică la insulină, să folosim și cea mai bună metodă de scădere a acestei rezistențe și care ne este la îndemână tuturor, și anume postul intermitent. Pentru că postul intermitent are inclusiv acest efect benefic pentru noi de reducere a rezistenței periferice la insulină și de reducere, de asemenea, a încărcăturii de radicali liberi care există în corpul nostru și care, de asemenea, duc la apariția rezistenței periferice la insulină.
Cecilia Caragea: Este vorba de un fel de detoxifiere, nu?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Exact. Pentru că noi, în momentul în care ținem post intermitent, facem un fel de detox. Și, cu cât acest post intermitent este mai lung, noi reușim să facem și o detoxifiere a mediului intern, dar extracelular, deci din afara celulei, dar și a mediului intracelular. Deci, cu cât durata de post intermitent pe care noi o ținem este mai mare, cu atât noi reușim să intrăm cu această detoxifiere și la nivel intracelular. De ce? Pentru că, odată ce mărim această durată de post, se declanșează mecanismele de autofagie, adică acele mecanisme prin care corpul nostru urmărește să distrugă acele organite și acele componente din interiorul celulelor care nu mai funcționează corect și care pot să ducă, și ele, la apariția unor probleme.
Cecilia Caragea: Și plantele medicinale recomandate ar susține acest proces de curățire, să-i spunem așa. Cum fac și plantele care se găsesc în Daitab de la Ayurmed, nu?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Exact. Pentru că una din principalele componente ale acestui supliment este tocmai Neemul, Azadirachta indica, care se cunoaște că este o plantă foarte eficientă în tot acest proces de detoxifiere. Pe lângă faptul că face detoxifiere, ea ajută foarte mult și la scăderea glicemiei. Și, în felul acesta, în combinație cu toate celelalte plante care vin să reducă rezistența periferică, să scadă absorbția intestinală, vin cu aportul de insulină vegetală, cum ar fi, de exemplu, castravetele amar și așa mai departe… deci toate aceste plante, combinate în felul acesta, au o acțiune extrem de eficientă, pentru că vizează toate mecanismele. Pentru că, în general, în momentul în care deja există diabetul instalat sau avem această predispoziție, sunt, mai mult sau mai puțin, implicate toate aceste mecanisme în apariția procesului de boală. Și, dacă noi urmărim să armonizăm toate aceste mecanisme cu ajutorul plantelor, putem să ținem sub control această predispoziție. Sau, în cazul în care boala este instalată, să facem astfel încât variațiile de glicemie care apar pe parcursul zilei să nu fie foarte mari, astfel încât să nu apară complicațiile care apar în această situație de obicei.
Cecilia Caragea: Spuneați că plantele medicinale din Daitab de la Ayurmed acționează asupra tuturor acestor mecanisme care se instalează în cazul celor care au diabet. Dar, dacă nu am ajuns încă la diabet, pot să iau acest supliment alimentar? Dacă văd că m-am îngrășat în zona taliei…
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da. În condițiile în care, să spunem, ne-am îngrășat în zona taliei… am, probabil, o moștenire genetică din familie, observ că am tendința să mănânc mai mult dulce, observ că am o stare… chiar dacă mănânc dulce, nu am suficientă energie… și asta îmi ridică niște semne de întrebare, mă duc frumos și îmi face analizele. Și nu trebuie să aștept până când glicemiile mele sunt extraordinar de mari să fac un tratament. În momentul în care chiar mă văd la limita superioară a normalului sau chiar puțin deasupra lui, în mod constant, deja este bine sau să fac o ajustare a regimului alimentar, sau să fac mai multă mișcare, sau să fac post intermitent, sau să iau niște suplimente, sau chiar să le combin. Și, în funcție de cât de accesibile îmi sunt mie toate aceste metode, le combin, de la caz la caz.
Cecilia Caragea: De insulină vegetală, de Momordica charantia cred că a auzit foarte multă lume. Și este normal, ne așteptăm ca suplimentele pentru prediabet și diabet să aibă acest ingredient. Am aflat că există și plante, cum este Neemul, care ne pot ajuta dacă ne confruntăm cu rezistență periferică la insulină. Dar am înțeles că există și plante, în acest supliment, care limitează, cumva, absorbția intestinală a glucozei?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, într-adevăr, acest mecanism de reducere a absorbției intestinale a glucozei face și el parte din modalitățile prin care noi putem să reducem creșterea glicemiei. Însă nu ne putem baza doar pe acest mecanism ca să ne putem permite să dăm iama în tot dulcele pe care noi îl dorim, pentru că nu știm cât de bine funcționează sau care este ponderea în care acest mecanism este implicat în comparație cu toate celelalte. Și, oricum, noi avem nevoie de glucoză, corpul nostru are nevoie și de aportul normal de glucoză, care trebuie să ajungă la celula noastră, ca sursă, ca una din sursele de combustibil. Cel mai important este, chiar dacă avem diabet și ne este foarte greu să controlăm aportul de carbohidrați, este să schimbăm carbohidrații simpli, rafinați cu carbohidrați cât mai complecși.
Cecilia Caragea: De exemplu?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: De exemplu, cerealele integrale, fibrele, legumele și în special leguminoasele, pentru că sunt foarte multe leguminoase care conțin și carbohidrați, dar sunt carbohidrați mai complecși, care vor elibera din structurile lor gradat glucoza. Aceasta nu va duce la o creștere bruscă a glicemiei și nu va suprasolicita pancreasul. Pentru că… pancreasul asta trebuie să facă, să secrete insulină. Dar principalul este să nu-l „biciuim”, să nu-l forțăm, să nu-l suprasolicităm. În condițiile în care el își exercită această funcție normal, așa cum este conceput să o facă, atunci nu apare această oboseală a pancreasului și această suprasolicitare a lui. Dar, în condițiile în care noi mâncăm la micul dejun trei croasante și o cană cu cacao cu două, trei lingurițe de zahăr și după aceea mai mâncăm o ciocolată și la prânz mâncăm nu știu ce dulce și seara mai mâncăm paste din făină albă, atunci s-ar putea ca, într-adevăr, pancreasul meu să fie prea „biciuit”. Și, între timp, între mese, bem niște sucuri de fructe acidulate… și-atunci am rezolvat problema, catagoric.
Cecilia Caragea: Așadar, trebuie să fim foarte atenți la conduita noastră, la atitudinile noastre, care trebuie să fie sănătoase, la stilul de viață, care trebuie să fie sănătos și așa mai departe. Dar, dacă, într-o anumită perioadă nu am reușit și suntem într-un stadiu de prediabet, putem să revenim și să scăpăm de prediabet?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles! Atâta vreme cât urmărim să acționăm pe mai multe direcții… Adică este foarte important să îmi controlez foarte bine alimentația, este foarte important să fac mișcare, pentru că în momentul în care fac mișcare stimulez foarte mult consumul de glucoză și, în felul acesta, pot să reduc glicemia. Pot să mă folosesc, de asemenea, de ajutorul plantelor medicinale care intervin de la început în aceste mici dezechilibre ale acestor mecanisme prin care această boală apare. Și-atunci eu nu risc să merg în cursul firesc al bolii, ci mă opresc în acest stadiu incipient, în care consecințele încă nu sunt atât de grave. Pentru că, așa cum se știe, este mult mai ușor să previi decât să tratezi. Și și din punct de vedere ayurvedic se pune foarte mare accent pe această prevenție. Pentru că, cu cât noi ne adresăm unei boli în stadiu mai avansat, cu atât este mai greu să o ținem sub control și să prevenim apariția complicațiilor.
Cecilia Caragea: Și oamenii care au înțeles că trebuie să facă ceva ca să-și regăsească starea de sănătate, starea de bine, chiar dacă au ajuns, din nefericire, la prediabet, pot să vină la dumneavoastră, la Cabinetul Ayurmed de la Universitate și, pe lângă Daitab, pe care mă gândesc că pot să și-l cumpere și singuri, dumneavoastră puteți să le faceți o schemă mai complexă de tratament. Presupun că le recomandați și alte plante medicinale decât cele din Daitab de la Ayurmed. Poate Slemol sau ce are nevoie fiecare, nu?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, pentru că, în momentul în care pacientul ajunge la mine, el primește tratamentul personalizat pentru situația lui. Pentru că e posibil ca acel prediabet al lui să apară în anumite condiții de care eu trebuie să țin cont și va trebui ca tratamentul naturist pe care îl recomand să vizeze și aceste situații. Deci, într-adevăr, putem să luăm Daitab dacă vrem să ne rezolvăm această problemă sau dacă deja avem diabet și vrem să mai reducem din medicația alopată sau vrem să mai prevenim un pic din apariția complicațiilor, putem să asociem la tratamentul alopat și Daitab. Dar pentru cineva care nu vrea să facă tratament alopat și vrea să meargă pe linia aceasta și în special pe partea de prevenție, într-adevăr, este mai bine să vină la o consultație personalizată, pentru a putea primi indicații mai clare și mai exacte vizavi de stilul de viață, de modalitățile prin care își echilibrează tipologia constituțională, de tipul de alimente pe care trebuie să le consume, poate chiar de maceratele de plante care pot fi asociate cu acest supliment. Adică situațiile sunt complexe de la om la om.
Cecilia Caragea: Vă mulțumim pentru toate aceste informații și să sperăm că este ceva mai clar pentru mai multă lume că prevenția este esențială.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, așa este, prevenția este foarte necesară. Și, în momentul în care noi aplicăm prevenție, dăm dovadă de maturitate și înțelegere.
Cecilia Caragea: Mulțumim!
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Cu mare drag!