Academia de Ayurveda – Remedii ayurvedice pentru sanatatea ficatului
2Academia de Ayurveda – Remedii ayurvedice pentru sanatatea ficatului
Proiect susținut de Ayurmed.
Invitat permanent: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda.
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: Dragii nostri, se apropie sfarsitul anului si, ca de obicei inainte de sarbatori si de sarbatori, incepem sa facem excese alimentare. Si ne amintim, fara sa vrem, de ficatul nostru, pentru ca incepe sa ne faca probleme desi, daca este sa fim sinceri, ar trebui sa fim atenti cu ficatul nostru in fiecare zi si nu o facem! Dar, macar acum, haideti sa aflam cateva sfaturi sanatoase, de la doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda! Inainte de toate, haideti sa aflam ce genereaza probleme pentru ficatul nostru, ce il imbolnaveste pe el, de fapt?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Ficatul nostru este un organ extrem de solicitat, pentru ca la nivelul lui se realizarea metabolizarea tuturor principiilor active pe care noi le asimilam din hrana. Imaginati-va o fabrica cu flux continuu, da? Deci cam asta e ficatul nostru! In momentul in care avem un regim de viata dizarmonios, in momentul in care alimentatia noastra este haotica, mancam la ore nepotrivite (si ma refer aici la orele tarzii, de seara si noapte) si, in felul acesta, ne obligam ficatul sa lucreze in permanenta, el nu are ragazul sa se odihneasca si sa se regenereze, iar asta poate sa duca la oboseala ficatului, intr-o prima faza, apoi si la starile lui de imbolnavire.
Cecilia Caragea: Da, in prima faza spunem: „Avem un ficat obosit!” Cum se manifesta un ficat obosit? Ni se face somn dupa ce mancam prea mult?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Nu neaparat ni se face somn, in schimb avem o senzatie de tensiune in zona hipocondrului drept, unde este situat ficatul. O senzatie de tensiune, de greutate difuza, e adevarat, pentru ca ficatul nu doare. Ceea ce doare este capsula care imbraca acest organ si care are foarte multe terminatii nervoase. In momentul in care ficatul nostru inccepe sa creasca mai mult in dimensiuni si sa preseze aceasta capsula, care este puternic inervata, in acel moment apare durerea propriu-zisa. Dar starea de tensiune, de greutate difuza pe care putem sa o simtim in zona hipocondrului drept poate sa apara cu mult inainte ca ficatul nostru sa fie marit pentru ca incepe sa oboseasca. Nu ii dam ragazul de regenerare, de odihna de care el are, totusi, nevoie.
Cecilia Caragea: Deci in prima faza ar trebui sa fim atenti si la ce mancam, si cand mancam… si sa ne odinim suficient!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da!
Cecilia Caragea: Dar, daca ducem pe picioare acest ficat obosit, cum se spune, adica mergem mai departe cu acelasi stil de viata, ajungem sa avem un ficat gras! Ce inseamna acest ficat gras?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Una dintre functiile ficatului este aceea de a metaboliza si de a pregati pentru eliminare toate substantele toxice care sunt produse in corpul nostru in urma proceselor metabolice sau cele care sunt introduse, voluntar sau involuntar, in noi pe gura. In momentul in care aceasta capacitate a ficatului de a metaboliza aceste toxine este depasita (pentru ca el are totusi si alte functii, trebuie sa faca si sinteza tututror substantelor necesare corpului din principiile alimentare care au fost asimilate), el spune: „Curatenia o fac mai tarziu!” Si, atunci, depoziteaza aceste toxine in interiorul lui, in ideea de a se ocupa de ele mai tarziu. Dar le imbraca, inainte, in colesterol si atunci apar aceste mici depozite in zonele mai putin active ale ficatului. Pentru ca ficatul nostru are o particularitate: el nu functioneaza in pemanenta cu toate celulele pe care le are la dispozitie. Exista zone active si zone inactive si acestea alterneaza ca solicitare de activitate. In momentul in care capacitatea lui de epurare, asa cum spuneam, este depasita, el le imbraca in colesterol si le depoziteaza in zonele mai putin active si, in felul acesta, apare steatoza hepatica sau, asa cum o mai numim, ficat gras.
Cecilia Caragea: Si ce facem atunci cand am ajuns sa avem un ficat gras?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: In momentul in care am ajuns in aceasta situatie, trebuie sa luam masuri, pentru ca aceasta stare este reversibila in momentul in care noi facem ceea ce trebuie. Adica trebuie sa ne analizam foarte lucid si foarte sincer regimul de viata si regimul alimentar pe care il avem si sa facem acele transformari, in amandoua directiile, care sa ne ajute sa protejam ficatul, ca sa nu il mai supunem la acest mecanism de protectie pe care el il foloseste si sa il ajutam sa elimine depozitele de toxine imbracate in colesterol. Trebuie sa alternam si pe parcursul zilei perioadele de activitate cu perioadele de odihna, cu perioadele de relaxare. Trebuie sa avem o alimentatie corespunzatoare, sa nu mai suprasolicitam ficatul cu alimente foarte greu digerabile. O sa urmarim ca alimentele sa fie cat mai pure, cat mai naturale.
Cecilia Caragea: Ceva pentru curatarea ficatului exista?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da, exista toate plantele amare, salatele sunt foarte bune pentru buna functionare a ficatului si pentru epurarea ficatului… Deloc intamplator, in momentul in care iesim din iarna, cand avem o alimentatie mai consistenta, este postul Pastelui, cand apar toate frunzele din care noi putem face salate sucuri sau diverse alte preparate care ajuta foarte mult la aceasta drenare a ficatului. Ficatul nostru este, din punct de vedere ayurvedic, un organ de foc, pentru ca el vehiculeaza in permanenta foarte mult sange, ce contine principiile active asimilate de la nivel intestinal si, datorita acestei naturi de foc, el are tendinta sa se inflameze, adica sa devina excesiv de fierbinte. Asta este directia in care ficatul se perturba si, atunci, trebuie sa venim sa il racorim cu plante amare, pentru ca gustul amar este cel mai rece gust.
Cecilia Caragea: Apropo de aceasta, noi, de foarte multe ori, am discutat si despre cauzele ascunse ale bolilor, ale diferitelor afectiuni. Si in cazul ficatului, tot asa, as vrea sa discutam putin si despre aceste cauze mai ascunse, pentru ca stim ca, atunci cand ne infuriem foarte tare, ficatului nostru nu ii face bine!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Nu ii face bine, pentru ca furia este o emotie dizarmonioasa de foc.
Cecilia Caragea: Deci aceste emotii de foc fac rau organului de foc!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Bineinteles, pentru ca o sa bata exact in organul care are o rezonanta cu el si, atunci, automat, ficatul, vezica biliara, splina sunt organele afectate in aceste situatii.
Cecilia Caragea: Deci trebuie sa fim atenti si la emotiile noastre, nu doar la alimentatie!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Bineinteles! Este extrem de important, pentru ca persoanele care au emotii din acestea mai intense, mai focoase sunt pesoanele care au o predominanta Pitta sau care au componenta de Pitta din structura lor dizarmonioasa, dezechilibrata. Si aceasta componenta dizarmonioasa de foc ne face sa avem acest temperament focos, dar daunator, nociv. Adica sa ne infuriem foarte usor, sa fim foarte irascibili, sa ne sara tandara foarte usor. Putem, de asemenea, sa fim persoane ranchiunoase, putem sa fim persoane razbunatoare. Sunt tot niste emotii pe care nu le manifest, dar le tin in mine, deci este un foc mocnit pe care il tin undeva. Si unde il tin? La nivelul ficatului si la nivelul vezicii biliare. Si ma trezesc ca ficatul meu se imbolnaveste, ca vezica mea devine dischinetica sau ca fac litiaza biliara.
Cecilia Caragea: Asadar, trebuie sa stim sa ne gestionam aceste emotii, pentru ca lucrurile sunt interconectate si stiu ca anticii, cand incercau sa vada care este sediul sufletului, la un moment dat au considerat ca sediul sufletului ar fi in ficat, tocmai pentru ca faceau legatura intre o serie de emotii si acest organ. Dar in medicina ayurvedica cum este vazut acest organ si cum este ajutat acest organ?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Este vazut, asa cum spuneam, ca un organ de foc. Sa nu uitam ca aparatul digestiv este format din tubul digestiv si glandele anexe. Ficatul este cea mai mare glanda anexa din corp, pentru ca este un organ care cantareste in jur de un kilogram, poate peste un kilogram, in functie de statura persoanei respective. Si, pentru ca functioneaza permanent si vehiculeaza o foarte mare cantitate de sange, automat, este un organ extrem de activ. Si, pentru ca este foarte activ, s-au gandit ca poate acolo este si sediul emotiilor, pentru ca, intr-adevar, aceste emotii sunt foarte evidente. In momentul in care un om se infurie si tipa si urla, este evident. Avand in vedere ce spuneam mai devreme, faptul ca focul se dezechilibreaza prin excesul de fierbinte, atunci noi trebuie sa echilibram acest exces de foc. Nu stingem focul, ci il diminuam, pentru ca, totusi, avem nevoie de el. Focul este motorul vietii, toate procesele de transformare sunt esentiale pentru buna noastra desfasurare, dar trebuie sa il temperam si atunci venim cu remedii amare, pentru ca gustul amar este racoritor si ne ajuta sa putem gestiona aceasta situatie.
Cecilia Caragea: Si presupun ca si remediile naturale ayurvedice care sunt recomandate sunt remedii amare!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da! In mod categoric, amare, amare!
Cecilia Caragea: Ce plante, de exemplu, contine acest supliment Livecom de la Ayurmed, care este recomandat pentru sanatatea ficatului?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Suplimentul Livecom contine mai multe plante amare, dintre care as aminti Katurohini, o planta amara care este foarte folositoare pentru sustinerea activitatii ficatului, pentru regenerarea lui si pentru pastrarea lui in parametri normali de functionare. De asemenea, este o planta care contine si un flux biliar corespunzator pentru ca secretia de bila se face la nivelul ficatului. Ficatul este organul producator de bila. In situatia in care nu avem nevoie de ea la digestie, pentru ca ea este folosita mai mult la digestia grasimilor, ea este deviata in vezica biliara, unde este depozitata. Si, in momentul in care mancam alimente mai bogate in grasimi, este eliberata o cantitate mai mare de bila, care ne ajuta sa digeram aceste grasimi.
Cecilia Caragea: Apropo de acest lucru, unele persoane au probleme cu bila – dischinezie biliara etc. De ce se fac pietrele la bila?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Tendinta unor persoane de a face acesti calculi biliari apare din cauza ca bila nu se goleste corespunzator. Ea se umple in permanenta de aceasta secretie biliara, care nu este evacuata corespunzator. Ca sa incapa (pentru ca vezica noastra biliara este, totusi, un organ destul de mic), este concentrata din ce in ce mai mult si, la un moment dat, pentru ca stagneaza, are acesta tendinta de a se condensa. Bineinteles ca acolo pot sa apara si depozitele de calciu, pentru ca exista calculi de mai multe feluri. Se precipita acest continut care se combina si cu calciul si duce la aparitia acestor calculi.
Cecilia Caragea: Si, in aceasta situatie, singura solutie ar fi operatia chirurgicala, nu?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Nu este singura solutie, pentru ca, daca calculii nu sunt foarte mari si daca luam masuri din timp, putem sa facem astfel incat ei sa isi micsoreze dimensiunea si apoi sa poata fi eliminati in mod bland prin canalele specifice de eliminare la nivelul intestinului subtire.
Cecilia Caragea: Doar daca sunt foarte mici!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da, doar daca sunt mici! Bineinteles ca, in momentul in care avem multi calculi care au dimensiuni mari, care sunt cu o concentratie foarte mare de calciu, care sunt greu de dizolvat printr-o cura pe care putem sa o facem in acest scop, bineinteles ca nu mai avem alta solutie decat interventia chirurgicala. Dar este foarte bine sa nu ajungem pana acolo. In momentul in care luam masuri din timp, ne protejam ficatul, luam plante care sa aiba acest efect de facilitare a drenarii biliare atat de la nivelul ficatului, cat si de la nivelul vezicii biliare, in momentul in care folosim plante regeneratoare pentru ficat si nu-l lasam sa oboseasca, nu-l suprasolicitam, putem sa prevenim aparitia acestor probleme.
Cecilia Caragea: Inteleg, asadar, ca sanatatea vezicii biliare este legata de sanatatea ficatului!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Si da, si nu, pentru ca vezica biliara (si in special sfincterul care se gaseste pe canalul pe care se dreneaza vezica biliara) fiind foarte, foarte puternic inervata, adica avand foarte multe terminatii nervoase, care asigura buna sa functionare, poate sa fie foarte sensibila la starile noastre de stres. Si, atunci, in conditiile in care sunt stresat si mananc ceva gras si am nevoie de mai multa secretie biliara, vezica mea biliara incepe sa se contracte, dar sfincterul pe care ar trebui sa se evacueze continutul este inchis si, atunci, apare aceasta desincronizare intre aceste doua componente ale acestui organ, adica organul in sine – pompa – si canalul prin care se dreneaza continutul. Si asta inseamna dischinezie.
Cecilia Caragea: Asadar, stresul poate sa ne afecteze bila, sa nu functioneze vezica biliara corect si sa ne creeze probleme chiar daca ficatul nostru este sanatos!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Intr-adevar, ficatul poate sa fie in buna stare de functionare, dar, din cauza nivelului ridicat de stres pe care il avem, se produce aceasta dischinezie. Si, un alt simptom, in afara de faptul ca incepe sa ma intepe in partea dreapta, in hipocondrul drept, mai e un simptom care poate sa atraga atentia asupra acestui aspect: in timpul noptii, se presupune ca suntem mai putin stresati, acest sfincter se relaxeaza, vezica biliara se goleste, dar, pentru ca acest continut care duce in intestin nu este solicitat acolo, el reflueaza prin sfincterul piloric, care este deschis la nivelul stomacului. Si ne trezim dimineata cu un gust amar in gura, care este, de fapt, o reflectare a ceea ce avem noi in stomac. Pentru ca, la un moment dat, tot trebuie sa se goleasca colecistul. Si nu se goleste ziua, cand avem nevoie, pentru ca suntem stresati, se goleste noaptea, cand suntem relaxati.
Cecilia Caragea: Si ne trezim dimineata cu un gust amar! Asadar, ar trebui sa ne luam masuri ca sa nu mai fim atat de stresati daca vrem sa nu ajungem la tot felul de probleme cu vezica biliara si nu numai!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Bineinteles!
Cecilia Caragea: Dar, ca sa revenim la ficat si la sanatatea ficatului si la remediile amare pe care le recomandati…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Poate parea paradoxal, la o secretie amara sa dau tot suplimente amare sau plante amare. Plantele amare care sunt folosite in remediile pentru tratarea ficatului au o calitate extraordinara, ele vin sa ma ajute si din punct de vedere psihomental sa imi pastrez starea de armonie. Si atunci eu reusesc sa compensez cu ceva amar amaraciunea aceea stagnanta si dizarmonioasa pe care o am in fiinta mea!
Cecilia Caragea: Pare, intr-adevar, greu de inteles, dar, daca ne gandim la vorba aceea romaneasca „Cui pe cui se scoate”…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: S-ar putea sa se potriveasca in aceasta situatie. Si, atunci, plantele amare pe care noi le folosim, Katurohini sau Bhringraj sau Bhumyamlaki, plante care ajuta buna functionare a ficatului, pentru ca mentin toate enzimele de la nivelul ficatului in buna stare de functionare, au efect regenerator, mentin fluxul biliar normal, au si efect protector impotriva actiunii daunatoare a virusurilor hepatice. Si, astfel, reusim sa pastram ficatul in buna stare de functionare.
Cecilia Caragea: Si aceste suplimente nutritive pentru un ficat sanatos… cat timp trebuie sa le iei?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Depinde de starea pe care o am, depinde de gravitatea situatiei in care ma aflu! De exemplu, daca am avut o hepatita in antecedente care s-a vindecat, nu mai sunt purtator de virus, sa spunem hepatita in care virusul dispare complet, dar am ramas putin mai sensibil la ficat (cand mananc ceva nepotrivit parca simt o usoara tensiune in hipocondrul drept), in aceasta situatie de ficat „sensibil“, putem sa facem cure periodice cu acest remediu, mai ales in momentele in stim ca suntem mai suprasolicitati, mai stresati si nu suntem foarte atenti la alimentatie. De asemenea, in momentul in care deja avem o steatoza incipienta, steatoza de gradul intai putem sa ne ajutam cu aceste remedii. In momentul in care nu avem o bila dischinetica, adica sa ne provoace dureri foarte mari, inschimb ne mai trezim cu gust amar cateodata dimineata si simtim ca diferam mai greu alimentele grase. In aceste situatii ne putem ajuta de acest remediu si il luam pana cand simtim ca am rezolvat problema, pentru ca nu stiu excat cat de veche este problema si cum va reactiona corpul meu, cat de repede va recepta principiile active si le va folosi in mod corespunzator. In momentul in care situatia este mai grava, in momentul in care avem o steatoza mai avansata, in momentul in care avem o hepatita cronica, o hepatita care poate sa fie o hepatita activa, suntem purtatori de virusuri hepatitice, in momentul in care facem tratament indelungat cu remedii alopate pentru hipertensiune, pentru cardiopatie ischemica, pentru diverse alte boli si stim ca, din pacate, pot sa aiba efecte secundare, pot sa fie toxice, in momentul in care consumam mai mult alcool, in momentul in care (si, din pacate, acest lucru este prezent in ziua de astazi) se consuma droguri, ficatul este suprasolicitat. In momentul in care am o dischinezie biliara deja instalata, trebuie sa iau un remediu mai complex, care sa contina mult mai multe plante cu actiune regeneratoare asupra ficatului, hepato-protectoare cu actiune de indepartare a virusurilor hepatitice si care sa imi relaxeze foarte bine sfincterul biliar, sa stimuleze puterea de contractie a vezicii biliare si cu efect antinflamator. In aceasta situatie, este bine sa folosim remediul sub forma de sirop, care are o compozitie mai complexa si care se foloseste, exact cum am spus, in aceste situatii mai grave.
Cecilia Caragea: Asadar, acest sirop Livecom, care exista si in varianta cu zahar, si in varianta fara zahar…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da, pentru ca ne-am gandit si la bolnavii cu diabet, care s-ar putea sa aiba si ei probleme cu ficatul, si este bine sa aiba o solutie naturala!
Cecilia Caragea: Este indicat in situatiile mai grave, iar tabletele in situatiile mai usoare, sa spunem!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da, pentru ca uneori oamenii spun ca e mai complicat su siropul, ca nu stiu ce gust are! Asa, am luat tableta cu putina apa si am rezolvat problema! Se poate realiza si tratamentul combinat. Se poate face si tratamentul strict doar cu tablete, tratamentul doar cu sirop sau tratamentul combinat tableta cu sirop. Depinde cum alege persoana repsectiva, cum ii este mai comod si in functie si de indicatia pe care o primeste de la medic, si in functie de gravitatea simptomelor…
Cecilia Caragea: Si cum are gustul?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Siropul este usor dulce-amarui, adica am incercat sa-l „pacalim” putin, sa-i dam putin dulce, sa pacalim putin papilele gustative, dar componenta sa principala este gustul amar!
Cecilia Caragea: Dar, pentru persoanele care se hotarasc sa nu fie foarte comode si sa ia si tablete, si sirop, ca sa se faca cat mai repede, ce inseamna acest cat mai repede? Deci cat timp ar trebui sa urmeze un asemenea tratament daca nu ar avea ceva foarte grav, sa spunem?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: In principiu, aceste remedii, ca sa se asimileze mai bine si ca sa isi faca efectul mai repede, este bine sa fie administrate inainte de mesele principale, cu aproximativ 30 de minute. Vom lua in acelasi timp tableta si siropul, o lingurita sau doua, in functie de greutatea pe care o avem. Durata tratamentului depinde foarte mult de gravitatea bolii, de vechimea ei si, bineinteles, in momentul in care am facut un tratament cu un antibiotic mai puternic sau cu un medicament alopat cu un oarecare potential toxic, in momentul acela este bine ca, in paralel cu medicatia respectiva, sa iau pentru 2-3 saptamani pentru siguranta si un protector hepatic. Deci, o sa iau remediul respectiv cu tabletele de Livecom sau cu siropul de Livecom, depinde cum aleg si, in felul acesta, sunt sigura ca ficatul meu va metaboliza corespunzator produsii toxici care pot sa rezulte in urma administrarii produsului respectiv!
Cecilia Caragea: Este foarte interesant, pentru ca atunci cand iei antibiotice te gandesti sa iei ceva pentru protejarea florei intestinale, dar nu te gandesti sa iei ceva si pentru sustinerea ficatului!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Trebuie sa luam si pentru protejarea florei intestinale, dar trebuie sa luam si ceva pentru ficat!
Cecilia Caragea: Asta cred ca se stie mai putin, adica cu ficatul nu prea suntem atenti, asta-i adevarul…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da… si ar fi bine sa fim foarte atenti cu el, pentru ca el ne slujeste extraordinar de bine si, daca ficatul nostru nu functioneaza bine, problemele de sanatate pe care le avem pot sa fie importante.
Cecilia Caragea: Dupa cum spuneati, din fericire, are capacitatea sa se regenereze, dar parca noi mizam mult prea mult pe asta!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Exact! Ceea ce nu este un lucru foarte bun!
Cecilia Caragea: Asadar, trebuie sa fim atenti la stilul de viata, la emotiile pe care le traim, la remediile naturale pe care le alegem si putem sa ajungem sa avem un ficat sanatos!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Bineinteles! In situatia in care problemele sunt mai grave sau mai vechi, se poate face un tratament mai lung: doua, trei, sase luni, depinde. Pentru o hepatita grea prin care am trecut, in perioada de convalescenta putem sa luam aceste remedii care au actiune hepato-protectoare si hepato-regeneratoare. Asta e foarte important, sa-l sustinem, chiar daca ficatul are aceasta capacitate de a se regenera si de a se proteja singur, prin faptul ca functioneaza alternativ anumite parti din el. Noi trebuie sa fim siguri ca aceasta particularitate o mentinem a la longue prin aceste remedii care au actiune hepato-protectoare si hepato-regeneratoare.
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare mult si, cu siguranta, acest subiect al unui ficat sanatos il vom mai aborda in seria noastra de emisiuni!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Da, este foarte important, mai ales in momentul in care stim ca urmeaza perioade care, vrand-nevrand, micile placeri vinovate pe care ni le permitem de sarbatori ne pot predispune la un disconfort in zona hepatica. Pentru ca stim ca suntem sensibili, se poate face tratament preventiv cu acest remediu si, in felul acesta, o sa trecem mult mai relaxati si mai bine dispusi peste perioada sarbatorilor de iarna!
Cecilia Caragea: Va multumim!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in apifitoterapie si Ayurveda: Cu mare drag!
Cecilia Caragea: Ca de obicei, va invitam si la concursul emisiunii Academia de Ayurveda! De aceasta data, puteti castiga un set pentru un ficat sanatos de la Ayurmed! Setul contine o cutie de tablete Livecom si o cutie cu sirop Livecom. Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru: la prezenta emisiune online, va invitam sa inserati un comentariu cu textul „Ficat sanatos cu Ayurmed” si, peste trei zile de la prezenta postare, in 6 decembrie 2018, vom extrage la sorti cinci castigatori care vor primi de la Ayurmed acest set de produse! Noi va multumim si va asteptam in continuare sa urmariti seria noastra de emisiuni Academia de Ayurveda, serie de emisiuni sustinuta de Ayurmed!
Apreciez sfaturile si remediile doamnei doctor Cecilia Caragea.
Ficat sanatos cu AYURMED.