Academia de Ayurveda – Remedii ayurvedice pentru varice si hemoroizi
1Academia de Ayurveda – Remedii ayurvedice pentru varice si hemmoroizi
Joi, 21 iunie 2018.
Proiect susținut de Ayurmed.
Invitat permanent: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda.
Realizator: Cecilia Caragea.
Va confruntati cu varice sau hemoroizi? Va invitam sa aflati care sunt remediile ayurvedice pentru aceste afectiuni atat de dureroase si de neplacute! La Academia De Ayurveda, vorbim despre remediile naturale din fitoterapia indiana si despre recomandarile pe care trebuie sa le urmati daca va confruntati cu aceste afectiuni sau daca vreti sa le preveniti!
Cecilia Caragea: Vine vara, incep zilele calduroase si pe unii dintre noi incep sa ne doara picioarele! Astazi, la Academia de Ayurveda, stam de vorba cu doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda in cadrul Centrului Ayurmed si vom afla mai multe lucruri, printre altele si de ce ne dor picioarele mai mult vara!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Vara, ne dor mai mult picioarele deoarece caldura exterioara se acumuleaza si in corpul nostru. Corpul, ca sa nu se supraincalzeasca, trebuie sa puna in functie mecanismele de termoliza, iar vasodilatatia, in special vasodilatatia periferica este unul din aceste mecanisme. In momentul in care are loc aceasta vasodilatatie, ea are loc in tot corpul, dar la nivelul picioarelor, avand in vedere ca sangele trebuie sa circule in mod normal la intoarcere, deci circulatia venoasa si limfatica au un traiect contrar gravitatiei, efortul pe care structura noastra il depune in acest scop este mult mai mare. Si, din cauza acestei staze a sangelui venos si a limfei, care se realizeaza in zona picioarelor, apare aceasta senzatie de picioare umflate, de picioare obosite si dureroase.
Cecilia Caragea: Deci ni se umfla vasele de sange, ca sa intelegem, si se desfasoara mult mai greu circulatia de intoarcere… si atunci ar fi indicat sa stam cu picioarele putin mai sus!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Evitam sa stam in picioare timp indelungat, pentru ca, de exemplu, genul acesta de probleme cu dureri de picioare il au in permanenta, indiferent de anotimp, persoanele care desfasoara activitati in picioare mult timp. Faptul ca trebuie sa stai in picioare (esti bucatar, esti coafeza sau ai alta meserie care te solicita sa stai foarte mult in picioare) impiedica aceasta intoarcere venoasa corespunzatoare. Vara, este si mai accentuat acest fenomen. Este vorba de aceasta circulatie in sensul invers gravitatiei!
Cecilia Caragea: Dar, si daca stai la birou, tot te dor picioarele! Cel putin asta am constatat eu! Si, atunci, incerc sa stau cu picioarele pe un alt scaun!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles, pentru ca intoarcerea venoasa este blocata si de faptul ca exista aceasta pensare la nivelul articulatiei genunchiului, care lezeaza vasele. Si bineinteles ca intotdeauna picioarele noastre se umfla de la genunchi in jos. Foarte rar, in situatii de patologie extrema, aceasta stare de umflare se extinde si la nivelul coapselor!
Cecilia Caragea: Si ce putem face? Putem sa ne punem niste comprese cu apa rece?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Cel mai indicat este sa urmarim sa nu stam foarte mult in picioare, sa mergem, cand avem de mers, intr-un ritm cat de cat alert, pentru ca contractia musculara este unul dintre factorii care ajuta si stimuleaza aceasta circulatie limfatica si venoasa de intoarcere. De asemenea, este foarte important sa purtam incaltaminte comoda, pentru ca si in felul acesta noi putem sa mergem mai bine si circulatia este, de asemenea, mult ajutata. In momentul in care ajungem la destinatie sau seara, cand ajungem acasa, este foarte important sa adoptam niste pozitii de relaxare, in care picioarele sa fie putin mai ridicate, astfel incat sa stimulam si in felul acesta circulatia de intoarcere. De asemenea, cand ne punem la somn, sa punem picioarele pe o perna, pe o patura mai inalta, astfel incat sa ajutam aceasta circulatie. Si, mai ales pentru persoanele care au si fragilitate vasculara, mai ales vasele superficiale, care au tendinta sa se sparga, sau persoanele care au predispozitie la varice, este foarte important sa isi mentina o foarte buna calitate a sangelui, prin hidratare corespunzatoare, prin alimentatie corespunzatoare, prin procedee de purificare care se aplica periodic si, de asemenea, sa consume suplimente pe baza de plante care sa stimuleze circulatia, sa intareasca peretele venos, sa stimuleze sinteza de colagen din structura peretelui venos si, in felul acesta, sa previna toate aceste neplaceri.
Cecilia Caragea: Asadar, exista suplimente alimentare care pot sa faca sa nu ne mai doara picioarele vara!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, ajuta foarte mult! Noi trebuie sa tinem cont de toate sfaturile pe care le-am dat, dar persoanele care deja se confrunta cu aceasta situatie si pentru care nu mai sunt suficiente aceste mici masuri corective este foarte important sa apeleze la ajutorul acestor remedii pe baza de plante, care, datorita principiilor active pe care le contin, ne vin in ajutor foarte mult in aceasta situatie!
Cecilia Caragea: Si aceste suplimente alimentare sunt indicate atat pentru aceste probleme circulatorii, impotriva varicelor, dar si impotriva fragilitatii mult prea mari a vaselor capilare. Pentru ca stim ca noi, doamnele, ne mai confruntam din cand in cand cu un aspect estetic neplacut, adica acele mici vinisoare care se sparg, formeaza niste panze de paianjen si sunt foarte neplacute, vara, cand vrem sa purtam fuste, rochii!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: E adevarat! Persoanele care sufera de aceasta fragilitate vasculara au si aceasta fragilitate a peretelui venos global, pentru ca, de fapt, acelea sunt tot niste vene mai mici, niste vene foarte subtiri. Si, datorita particularitatii structurale a peretelui venos, care nu are in grosimea lui un strat muscular, are doar acest strat elastic de colagen si elastina… asta face ca acest perete, in momentul in care isi pierde capacitatea si structura normala, sa se dilate mai mult decat este cazul si sa apara acele dilatatii varicoase, in special deasupra structurilor valvulare care exista pe traiectul venelor si care ajuta la aceasta circulatie in sens antigravitational.
Cecilia Caragea: Si, in cazul capilarelor, acestea inteleg ca se sparg si de aici acel aspect estetic neplacut!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, sunt vasele mici si, de asemenea, capilarele! Capilarele reprezinta ramificatia aceea mai mica atat la nivelul vaselor arteriale, cat si la nivelul vaselor venoase! Deci capilarele sunt vasele cele mai mici care fac legatura intre cele mai mici arteriole si cele mai mici vene!
Cecilia Caragea: Si, cu ajutorul suplimentelor alimentare, noi le putem ajuta sa fie sanatoase! Si capilarele, si venele!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Mai ales in situatia in care avem predispozitie catre asa ceva, in situatia in care fenomenul este deja instalat si este un fenomen extins, putem doar sa prevenim sau sa impiedicam extinderea lui mai mult, putem sa combatem starile neplacute dureroase care insotesc, de obicei, aceste fenomene, in special dilatatiile varicoase. In momentul in care luam preventiv aceste remedii, bineinteles ca noi o sa putem sa prevenim cu mult mai multa eficienta!
Cecilia Caragea: Sa temporizam cumva evolutia acestor afectiuni! Si inteleg ca un asemenea supliment alimentar este Varicosalm de la Ayurmed! Puteti sa ne spuneti ce plante contine acest supliment?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Varicolsamul este un supliment alimentar care contine o combinatie extrem de eficienta pentr genul acesta de efect! De exemplu, contine extract din coaja de portocala, care contine flavonoizi, care au un efect protector asupra peretelui vascular, care stimuleaza circulatia venoasa si circulatia limfatica. De asemenea, mai contine pulbere de samburi de struguri! Toata lumea cunoaste capacitatea antioxidanta a acestor samburi de struguri datorita resveratrolului pe care il contin. De asemenea, contin un antioxidant foarte puternic, care are proantocianidina, care are o actiune antioxidanta de 20 de ori mai puternica decat a vitaminei C si de 50 de ori mai puternica decat a vitaminei E. In momentul in care combinam acesti antioxidanti si cu vitamina C, care este un foarte bun stimulent al sintezei de colagen, deja toate efectele se potenteaza reciproc si, in felul acesta, efectul este mult mai bun. De asemenea, acest remediu si ghimpe paduret, Ruscus aculeatus, care are si un efect usor vasoconstrictor, deci nu lasa aceste vase periferice sa se dilate mai mult decat este cazul si care intareste peretele vascular si stimuleaza circulatia de intoarcere. Si pulberea de turmeric, care are efect purificator, antioxidant si antiinflamator.
Cecilia Caragea: Asadar, este vorba de un supliment realizat de specialisti in Ayurveda cu plante medicinale din fitoterapia indiana, pe care noi putem sa il luam, fara nicio grija, de primavara pana toamna… si atunci am trecut de aceste zile caniculare fara dureri de picioare, da?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da! Si bineinteles ca acest supliment poate fi luat in permanenta de persoanele care au munci care ii solicita sa stea foarte mult in picioare, pentru ca majoritatea persoanelor care stau in picioare are probleme cu circulatia, cu varicele. Mai ales in situatia in care mai au si niste kilograme in plus, deja efortul este mult mai mare si, atunci, este foarte important sa consume constant acest remediu, pentru ca ii ajuta foarte mult!
Cecilia Caragea: Si cum se ia?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Acest remediu se ia de la trei pana la sase tablete pe zi, in functie de gravitatea situatiei, asa cum se iau de obicei remediile pe baza de plante, inainte de masa cu aproximativ jumatate de ora, pentru ca este mult mai bine, in cure de minim trei luni. Deci vara putem sa luam fara nicio intrerupere, fara niciun fel de probleme si, bineinteles, persoanele care au activitati in ortostatism prelungit, deci daca stau foarte mult in picioare, pot sa faca cure pe care le pot repeta si in celelalte anotimpuri.
Cecilia Caragea: Insa exista un alt aspect pe care l-am sesizat! Foarte multe persoane care se confrunta cu varice au si hemoroizi! Exista o legatura? Si care ar fi explicatia?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Explicatia este logica! Hemoroizii sunt tot niste dilatatii varicoase ale venelor hemoroidale. Deci exista tot o problema de structura a acestor vene si, in special, aici vorbim de persoanele care sunt extrem de sedentare, care stau foarte mult pe scaun, merg foarte putin pe jos… Din cauza aceasta, mersul pe jos, alergatul si miscarea, o activitate dinamica ne ajuta din toate punctele de vedere si inclusiv in genul acesta de patologie. Si, de asemenea, genul acesta de probleme apar si la persoanele care sunt predispuse la constipatie.
Cecilia Caragea: Dar exista si doamne care dupa sarcina au avut hemoroizi!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Este adevarat, pentru ca, in sarcina, datorita presiunii pe care sarcina o exercita in bazinul femeii, in pelvisul ei, apar aceste alunecari ale mucoasei rectale care genereaza acesti hemoroizi atat interni, cat si externi, depinde acum de situatie. Dar, in general, aceste probleme apar la persoane care oricum au aceasta predispozitie, aceasta slabire a rezistentei peretelui venos si bineinteles ca sarcina este un fenomen agravant pentru aceasta stare.
Cecilia Caragea: Si care ar fi recomandarile pentru aceste persoane? Ma refer aici de la recomandari alimentare pana la suplimente alimentare!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles ca persoanele care sunt predispuse la aceste manifestari hemoroidale, este foarte important sa tina cont de mai multe aspecte! In primul rand, este foarte important sa previna constipatia, pentru ca aceste episoade de constipatie prin care trec forteaza foarte mult aceasta mucoasa rectala catre a genera genul acesta de manifestari. Apoi trebuie sa mentina o calitate foarte buna a sangelui si o stare de purificare globala si in special a sangelui, pentru ca toxinele in corpul nostru au tendinta sa se depuna in zonele acestea inferioare, iar aici oricum vorbim de zona colonului, unde se colecteaza in general toate deseurile de la nivelul tubului digestiv.
Cecilia Caragea: Trebuie sa facem cure de detoxifiere regulat?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles, este foarte indicat pentru aceste persoane sa faca aceste cure periodice la fiecare schimbare de anotimp, pentru ca le fac foarte bine. De asemenea, plantele care vin cu principii active care sa aiba efecte de intarire a peretelui venos, de stimulare a circulatiei, efect vasoconstrictor, efect hemostatic si cicatrizant in situatia hemoroizilor sangeranzi. Tocmai din acest motiv, un asemenea remediu o sa contina din ghimpele paduret, Ruscus aculeatus, care este extrem de eficient pentru intarirea peretelui venos. El scade foarte mult fragilitatea peretelui venos, are efect antiinflamator si vasoconstrictor. Turmericul este, de asemenea, foarte bun, pentru ca sunt aceleasi vene. Deci puritatea sangelui este foarte importanta, efectul antiinflamator si antioxidant al turmericului… De asemenea, coada soricelului are un efect benefic, pentru ca este hemostatica si cicatrizanta si are efect antiiflamator redutabil. Plantele care mentin tranzitul intestinal, cum ar fi de exemplu Haritaki sau Terminalia Chebula, pe care l-am intalnit si in Trifyla, Cassia Angustifolia, care, de asemenea, are efect laxativ si cicoarea, care este extrem de eficienta si pentru efectul laxativ, si pentru o buna calitate a sangelui. Combinatia acestor plante va face din acest remediu un supliment de foarte mare ajutor pentru persoanele care se comfrunta cu astfel de probleme!
Cecilia Caragea: Asadar, acest supliment, Hemoroplant de la Ayurmed, actioneaza pe mai multe directii! Realizeaza si o detoxifiere, este si impotriva constipatiei si, in acelasi timp, intareste peretii vaselor de sange!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Detoxifierea pe care acest remediu o realizeaza este una minima, sa spunem, pentru ca o persoana care se confrunta cu o afectiune hemoroidala este bine sa fac o detoxifiere, o purificare mai ampla cu remediile pe care deja le-am prezentat cu alta ocazie!
Cecilia Caragea: Care sunt Margusa si Trifyla!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Margusa si Trifyla, da! Margusa pentru purificarea sangelui si Trifyla pentru purificarea tubului digestiv si intre curele de purficare pe care le realizam cu acest complex, acest Hemoroplant, folosit constant, ajuta sa mentinem o anumita puritate a sangelui, pentru ca noi, oricum, consumam in permanenta alimente care ne genereaza toxine pe care le asimilam in sange si, in felul acesta, reducem foarte mult impactul lor asupra structurii.
Cecilia Caragea: Deci putem sa il luam pe termen lung fara nicio problema!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, bineinteles, fara niciun fel de problema!
Cecilia Caragea: Intrebare – se pot lua Varicosalm si Hemoroplant in acelasi timp daca este o persoana care se confrunta si cu varice, si cu hemoroizi?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, bineinteles! Efectul va fi intens, sinergic, ca nici nu stii ce sa tratezi prima data in momentul in care ai doua asemenea afectiuni care au la baza acelasi principiu, deci au aceeasi cauza, aceasta fragilitate vasculara. Fiecare remediu va actiona exact acolo unde este tinta lui!
Cecilia Caragea: Si cateva recomandari alimentare? Intelesesem ca persoanele care se confrunta sau risca sa se confrunte cu aceste afectiuni, nu este bine sa manance picant!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, este important sa nu manance picant, este important sa nu exagereze cu gustul picant si sa nu manance picantul iute, deci un picant foarte tare, foarte intens, pentru ca plantele aromate apartin tot gustului picant, dar este un picant bland si aceste plante aromate ajuta foarte mult la digestie si, in felul acesta, previn constipatia. Deci genul de persoane care sunt dispuse la hemoroizi trebuie sa manance foarte multe cruditati, in primul rand – legume, fructe, salate, sucuri, sa se hidrateze corespunzator, sa faca miscare, sa nu manance alimente foarte grase, foarte consistente, care nu sunt gatite corespunzator si, in general, alimentatia lor trebuie sa fie mai mult semisolida, semilichida. In felul acesta, ei vor preveni crizele de constipatie si apoi crizele hemoroidale. Intr-adevar, persoanele care sunt mai predispuse la hemoroizi si care au tendinta de sangerare a acestor hemoroizi stiu foarte bine ca trebuie sa evite sa manance picant, iute, pentru ca neplacerile pe care le suporta ulterior sunt considerabile.
Cecilia Caragea: Si, pentru ca noi vorbeam de tipologiile diferitelor persoane, de diferitele Doshe in care ne incadram, voiam sa va intreb daca exista anumite predispozitii pentru aceste afectiuni pentru anumite persoane! Pentru Kapha, pentru Pitta, pentru Vata? Sunt unele mai predispuse pentru acest gen de afectiuni?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: In ceea ce priveste varicele, am putea considera ca mai predispuse la a face varice ar fi persoanele de tip Kapha, odata pentru ca sunt mai sedentare si pentru ca au tendinta sa acumuleze kilograme in plus. Bineinteles ca, daca este o persoana Kapha armonioasa, nu se va confrunta cu aceasta problema, dar, daca exista un anumit grad de dizarmonie, persoanele de tip Kapha, tot datorita sedentarismului si datorita particularitatilor constitutionale, se confrunta si cu constipatie atona, in comparatie cu tipologiile de tip Vata, care se confrunta cu genul de constipatie datorata uscaciunii tubului digestiv, in general. Pentru ca ei au tendinta sa manance mai putin, sa manance uscat, sa manance preponderent gustul picant, astringent, care sunt puternic usucatoare, nu se hidrateaza corespunzator si au tendinta de a fi constipati si atunci si la ei pot sa apara genul de hemoroizi mai uscati. Si persoanele de tip Pitta, daca, de exemplu, sunt prea sedentare sau se pot confrunta cu o anumita fragilitate vasculara, sa aiba o munca sedentara si, in felul acesta, sa apara hemoroizii, care, in general, la ei sunt sangeranzi – si ei vor trebui sa evite excesul de picant, care nu este deloc indicat structurii lor. Adica o persoana care este deja Pitta si mai este si dezechilibrata… nu dai dai foc pe foc, pentru ca iese un incendiu!
Cecilia Caragea: Acesta era sensul intrebarii mele, pentru ca am constatat ca exista multe persoane care s-ar incadra in tipologia Pitta si mananca foarte iute, foarte picant! Desi ei stiu ca le face rau!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, aici vorbim deja de o preferinta gustativa perturbata! Exista preferintele gustative naturale, cele care urmaresc si tind sa mentina fiinta in echilibru, pentru ca noi, neavand in permanenta toate cele sase gusturi prezente in proportia corespunzatoare in fiinta, in functie de Dosha-uri (Dosha pe care o avem in structura ne aduce energia anumitor gusturi), atunci, noi, ca sa avem paleta completa de gusturi si energii si de emotii, ar trebui, in mod normal, sa ne orientam catre gusturile pe care nu le avem in structura. In momentul in care suntem dizarmoniosi, avem o tendinta mentala inertiala care ne conduce la starea de dizarmonie, atunci avem tendinta… de exemplu, Pitta sa manance extrem iute, Kapha sa manance dulce, gras, mult, iar Vata sa manance uscat, cu toate ca el este foarte uscat, mananca in continuare uscat, astringent… si bineinteles ca se agraveaza Dosha respectiva si apar problemele corespunzatoare ei.
Cecilia Caragea: Spuneati ca o Dosha presdipune la anumite gusturi, dar ar trebui pentru mentinerea echilibrului si a armoniei, acestea sa fie complementare cumva! De exemplu, Kapha, Pitta si Vata la ce gusturi sunt predispuse si ce gusturi ar trebui sa prefere daca vor sa isi mentina starea de armonie?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: In situatia preponderentei lui Kapha Dosha in structura, fiinta respectiva are in structura ei bine reprezentata energia gustului dulce, energia gustului sarat si energia gustului acru si atunci, in compensare, ea va trebui sa manance preponderent picant, astringent si amar.
Cecilia Caragea: Nu stiu cine prefera amarul!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Nu trebuie sa fie in proportii egale, dar trebuie sa fie prezente in alimentatie! Pitta Dosha daca este predominant intr-o fiinta va genera energia gustului picant, a gustului sarat si a gustului acru, care sunt cele trei gusturi fierbinti! Pitta Dosha inseamna fierbinte, inseamna foc si, bineinteles, ca o persoana de tip Pitta, care doreste sa isi mentina starea de echilibru, va avea preferinta naturala pentru gustul amar, pentru gustul dulce si pentru gustul astringent. Iar o persoana de tip Vata, care are preponderent prezente in structura energia gustului amar, a gustului astringent si energia gustului picant, va trebui sa aduca, exact opusul lui Kapha Dosha, alimentele cu gust dulce, sarat si acru.
Cecilia Caragea: Si daca nu fac acest lucru?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoteraie si Ayurveda: Isi vor agrava foarte mult Dosha predominanta si aceasta va predispune la boli!
Cecilia Caragea: Inteleg, asadar, ca fiecare putem ajunge sa fim bolnavi de diferite afectiuni in functie de Dosha noastra, pe care nu am stiut sa o gestionam asa cum trebuie!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles! In general, Dosha predominanta este cea care da tonul sau marea majoritate a afectiunilor, dar si celelalte Dosha-uri care sunt in pozitie secundara si ternara in tipologie se pot perturba. Mai greu, e adevarat, dar se poate! In general, afectiunile apar datorita Doshei predominante!
Cecilia Caragea: Si, ca sa mai spunem o data, persoanele predispuse la varice si hemoroizi din ce categorie fac parte?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Ele pot sa apartina tuturor Dosha-urilor. Asa cum spuneam, o persoana care sta in picioare, indiferent de tipologia ei, este predispusa la varice. Bineinteles, daca este Kapha si are niste kilograme in plus, va face mai repede. Persoanele constipate, de asemenea, sunt predispuse, indiferent ca sunt Kapha, Pitta… Bine, Pitta se constipa foarte rar, Pitta nu face hemoroizi datorita constipatiei, face mai mult hemoroizi datorita starii de impurificare a sangelui si datorita faptului ca are o activitate sedentara.
Cecilia Caragea: Si nu face acele cure periodice de detoxifiere!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact! Pentru ca acest cumul de toxine – el are un foc intens si isi spune ca pot sa mananc orice, la orice ora!
Cecilia Caragea: Poate vede ca nu se ingrasa!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, nu se ingrasa la inceput, dar cumulul de toxine se realizeaza si aceasta tendinta a toxinelor de a merge spre zonele declive il va predispune catre hemoroizi!
Cecilia Caragea: Deci, pana la urma, indiferent din ce Dosha facem parte si la ce afectiuni am fi predispusi, trebuie sa avem grija de stilul nostru de viata! De ce mancam, de ce suplimente alimentare luam, de miscarea pe care o facem, hidratare!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles! Acestea sunt sfaturi valabile pentru orice structura, orice tipologie constitutionala, adaptate intotdeauna in functie de compozitia Doshei pe care o avem in structura!
Cecilia Caragea: Inteleg, asadar, ca este foarte util sa ne cunoastem noi pe noi si sa stim din ce tipologie facem parte, in ce Doshe ne-am incadra si in acest sens ne puteti ajuta dumneavostra!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, persoanele care vor sa isi cunoasca mai bine tipologia constitutionala si predispozitia catre anumite boli, ma pot gasi la Centrul Ayurmed din bulevardul Nicolae Balcescu, nr. 35 si acolo putem sa avem o discutie!
Cecilia Caragea: In cadrul unei consultatii, le spuneti la sfarsit exact tipologia din care fac parte si care ar fi recomandarile in privinta stilului de viata!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Bineinteles!
Cecilia Caragea: Cat timp dureaza o asemenea consultatie?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Aproximativ 45 de minute, o ora, depinde…
Cecilia Caragea: Deci in maximum o ora putem sa aflam cateva informatii despre noi!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Pe baza unei discutii si a mai multor intrebari pe care eu le pun ca sa pot sa identific mai bine tipologia constitutionala, imi dau seama exact care este tipologia constitutionala a persoanei, care este Dosha perturbata si, in felul acesta, pot sa ii dau recomandarile specifice pentru echilibru!
Cecilia Caragea: Multumim tare mult!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Cu drag!
CONCURS
Cecilia Caragea: Asa cum v-am obisnuit, avem si concursul emisiunii online Academia de Ayurveda! Cinci dintre dumneavoastra vor putea castiga un set de produse de la Ayurmed! Este vorba de Varicosalm si Hemoroplant! Ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru este simplu! La prezenta emisiune online va invitam sa inserati un comentariu cu textul: „Fara varice si hemoroizi cu Ayurmed!” si, peste trei zile de la prezenta postare (in 24 iunie 2018), vom extrage la sorti cei cinci castigatori! Sanatate si succes!
„Fara varice si hemoroizi cu Ayurmed!”
Buna ziua, am 62 de ani, sunt pensionara cu multe probleme de sanatate – pe fond de obezitate – multe operatii etc! Ma confrunt si cu hemoroizi de care nu reusesc sa scap si care imi creeaza multe necazuri!
As dori sa stiu daca aceste remedii ayurvedice ma pot ajuta!
Va multumesc din suflet!