Academia de Ayurveda – Sampoane antimatreata si impotriva caderii parului de la Ayurmed
0Academia de Ayurveda – Şampoane antimătreaţă şi împotriva căderii părului de la Ayurmed
Proiect susținut de Ayurmed (www.ayurmed.ro, www.facebook.com/ayurmed.ro, 0757 012 588, 0722 750 111)
Invitată: doamna doctor Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda (Centrul Ayurmed Universitate – Bd. Nicolae Bălcescu nr. 35, București, Sector 1, 0744 222 922)
Realizator: Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: Vara, transpirăm mai mult. Ne transpiră și pielea capului și avem o senzație neplăcută de mâncărime, de iritație. Vrem să aflăm ce putem face cu ajutorul remediilor naturale ayurvedice, așa că stăm de vorbă cu doamna doctor Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda. Cum să ne îngrijim scalpul, pielea capului și părul, vara?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Într-adevăr, vara, pentru că este foarte cald, corpul nostru are nevoie să-și mobilizeze mecanismele de răcire a corpului și asta se face prin intermediul transpirației. Așa că transpirăm mai mult, atât la nivelul pielii, în general, cât și la nivelul pielii capului, unde, cu cât avem părul mai mare, cu atât este mai cald. Pentru această igienă frecventă a pielii capului, este important, din acest motiv, să folosim produse cât mai naturale și cât mai puțin agresive cu pielea capului și cu părul nostru, astfel încât să nu le afectăm calitatea. Și, din acest motiv, ar fi bine să folosim ca produse de igienă pentru păr șampoane care să conțină multe ingrediente naturale și care să protejeze sănătatea părului și a scalpului.
Cecilia Caragea: Dar aceste ingrediente naturale de care vorbiți au capacitatea să curețe așa cum ne-am dori?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Bineînțeles. Aceste remedii naturale sunt cunoscute de mii de ani pentru capacitățile lor de întreținere a sănătății scalpului și a firului de păr. Sunt celebre femeile din India pentru părul frumos și bine întreținut pe care îl au. Și-atunci, în momentul în care noi împrumutăm de la ei aceste cunoștințe și folosim în remedii produsele și plantele pe care ei le folosesc, ne putem bucura și noi de același păr frumos și scalp sănătos.
Cecilia Caragea: Da. În India este foarte cald și, știm, indiencele au un păr foarte bogat și frumos. Le invidiem pentru asta. Și, așa cum spuneați, putem să împrumutăm anumite ingrediente pe care ei le folosesc în mod tradițional și să le folosim și noi în speranța să avem un păr la fel de bogat, la fel de frumos. Dar care sunt aceste ingrediente?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Aceste ingrediente pot fi grupate și combinate și folosite în funcție de tipul de păr și de scalp pe care îl avem. Așa cum știm, există foarte multe persoane care au probleme legate de mătreață, care este o mare problemă. Și-atunci, în momentul în care noi ne spălăm foarte des pe păr, avem tendința să uscăm și mai mult scalpul și să întreținem sau să agravăm această manifestare de uscăciune și mătreață. De asemenea, există un gen de mătreață care apare și la persoanele care au scalpul mai gras. Și-atunci, în momentul în care se concepe un șampon antimătreață, trebuie să venim cu un ingredient de curățare, cum ar fi nucile de săpun, care să curețe blând, fără să streseze foarte mult scalpul și să aibă o acțiune antiinflamatoare, să aibă o acțiune antibacteriană și antifungică, pentru că, așa cum știm, această mătreață poate fi întreținută și de anumite microorganisme care se pot dezvolta la nivelul scalpului, dacă acesta este mai gras.
Cecilia Caragea: Dar ce sunt aceste nuci de săpun? Numele este foarte ciudat.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, sunt niște fructe care conțin saponine și care au această… Saponine… săpun. Bineînțeles, nu vorbim de săpunul care este extrem de agresiv în procesul de curățare, ci vorbim de niște substanțe care au acțiune blândă de curățare la nivelul scalpului și la nivelul părului, în același timp,astfel încât acesta să nu fie agresat chiar la utilizarea mai frecventă a produsului care conține aceste nuci.
Cecilia Caragea: Deci sunt niște fructe care conțin niște saponine cu efect de curățare blândă.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Exact. Și, în momentul în care, într-un șampon, într-un produs de curățare pentru păr combinăm alături de saponine și Neemul, binecunoscut pentru acțiunile lui antibacteriene, antifungice, folosim feniculul, care are acțiune antiinflamatoare, folosim binecunoscuta aloe, care are acțiune antiinflamatoare, acțiune calmantă asupra iritațiilor la nivelul scalpului și folosim miere, ca să calmăm și să hrănim pielea capului și să întreținem calitatea firului de păr, avem un produs foarte bun pentru scalpul cu mătreață, pentru întreținerea lui și, de asemenea, pentru sănătatea firului de păr.
Cecilia Caragea: De aloe și de miere știam. De celelalte ingrediente, nu, dar am aflat acum și vă mulțumim pentru asta. Toate acestea înțeleg că se găsesc în șamponul cu Aloe vera de la Ayurmed. Aloe, pentru că, așa cum spuneați, liniștește pielea capului, o calmează. Și noi, atunci când ne confruntăm cu mătreață, cu mâncărimi, cu iritații, avem în primul rând nevoie de ceva care să ne calmeze pielea capului.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, așa este. Aloe este o „plantă magică”, din punctul acesta de vedere, pentru că are această acțiune antiinflamatoare, calmantă, cicatrizantă. Adică, dacă există și mici leziuni la nivelul scalpului, ea ajută la vindecarea lor și, în felul acesta, pe lângă faptul că noi curățăm părul și scalpul cu un șampon care conține aloe, putem să și vindecăm și să menținem sănătatea acestuia.
Cecilia Caragea: Dar cu un asemenea șampon de câte ori pe săptămână poți să te speli?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Putem să folosim șamponul cu aloe pentru a ne spăla părul și pielea capului de două-trei ori pe săptămână, în funcție de necesități. Bineînțeles că aceia care au atât scalpul, cât și părul mai gras sau care au și mătreață o să fie bucuroși să știe că există un asemenea produs care, în loc să le accentueze această mătreață datorită spălării frecvente… o să observe că aceasta se va diminua până la dispariție. Pentru că acest șampon, chiar dacă curăță, nu agresează nici scalpul, nici firul de păr, lucru care este extrem de important.
Cecilia Caragea: Dar după cât timp vezi efectele? Pentru că am întâlnit foarte multe persoane care sunt în căutarea unui șampon antimătreață și spun: „Am luat șamponul acela, m-am spălat o dată, de două ori, de trei ori, n-am văzut niciun rezultat. Am schimbat șamponul. Iarăși, o dată, de două ori, de trei ori, niciun rezultat!” Înțelegem că trebuie să folosim mai mult timp un șampon, dar cât timp ar trebui să folosim acest șampon cu Aloe vera de la Ayurmed ca să vedem efectele?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Depinde și de tipul de mătreață, și de tipul de scalp și depinde de foarte multe aspecte. Dar eu consider că într-o lună, maxim două, chiar dacă, de exemplu, nu are cum să dispară mătreața de la prima utilizare, putem să observăm că ea apare din ce în ce mai puțin. Pentru că acest proces de vindecare și de calmare a tuturor leziunilor care există la nivelul scalpului sau a condițiilor care duc la apariția mătreții nu au cum să dispară într-o șamponare de, știu eu, 5-10 minute sau depinde cât durează la fiecare. Deci trebuie să avem puțină răbdare, trebuie să folosim produsul constant, fără să alternăm, pentru că, în felul acesta, putem să contorizăm clar efectul unui singur produs. Îl folosim o perioadă mai lungă și eu cred că o lună, două putem să folosim un singur șampon, mai ales că și gramajul ambalajului ne ajută. Și atunci putem să facem această încercare și chiar să urmărim evoluția stării scalpului de la o săptămână la alta.
Cecilia Caragea: Și după ce am scăpat de mătreață? Peste o lună, două?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Dacă reușim să scăpăm de mătreață, părerea mea este că trebuie să continuăm o perioadă mai lungă, pentru stabilizarea efectelor. Adică nu pot să mă aștept la un rezultat stabil dacă eu voi reveni, de exemplu, la alte șampoane la care nu pot să verific eficiența ingredientelor. Și-atunci eu pot să folosesc pe termen lung acest șampon, pentru că el mă ajută să îmi mențin în continuare sănătatea scalpului și calitatea părului, pentru că ingredientele lui naturale nu sunt agresive și nu sunt dăunătoare pentru sănătatea părului și scalpului meu. Și, după un anumit interval de timp, să spunem, trei, patru, cinci, șase luni, dacă la un moment dat simt nevoia să schimb șamponul, pot să-l schimb. Dar eu sunt de principiul că, în momentul în care găsesc un șampon care se potrivește și care are efect, având în vedere că noi, chiar dacă tratăm sau, mă rog, ameliorăm această apariție a mătreții, nu putem să considerăm că am îndepărtat-o definitiv, pentru că nu am reușit neapărat să ajungem la cauza de apariție a acestei manifestări neplăcute la nivelul scalpului… și, de asta, atâta vreme cât am un șampon care să funcționeze, pot să-l folosesc, pentru că el are eficiență și își menține efectul chiar dacă eu îl folosesc frecvent. Nu trece de la a fi eficient la a fi ineficient în viitor.
Cecilia Caragea: Așadar, mă ajută să scap de mătreață și îl folosesc în continuare pentru că are și un efect de prevenție a apariției mătreții.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Exact. Adică mă ajută să consolidez și să păstrez efectul pe care l-am obținut.
Cecilia Caragea: Și, dacă vreau să schimb șamponul, nu mai repede de șase luni.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Depinde de situație. Dar ideea este următoarea: eu știu că acest șampon a funcționat; dacă schimb șamponul și observ că reapare mătreața, știu…
Cecilia Caragea: La ce să revin!
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Știu cam la ce să mă întorc, exact.
Cecilia Caragea: Pe lângă mătreață, se întâmplă să ne mai confruntăm și cu diferite alte probleme. Un păr fragil, casant, deteriorat… Ne vopsim des și, atunci, părul nostru are de suferit. Și-apoi, pe măsură ce înaintăm în vârstă, părul nostru devine și mult mai rar. Pentru toate aceste probleme ce recomandări ați avea?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Pentru toate aceste situații, există un alt șampon, care are o acțiune hidratantă și nutritivă intensă, datorită ingredientelor speciale. Mă refer aici la produsul companiei Ayurmed care conține alte ingrediente, și anume Shikakai sau fructul părului, care, de asemenea, are o acțiune de curățare blândă și care, de asemenea, hrănește atât scalpul, cât și firul de păr, foliculul pilos și, în felul acesta, părul crește mai sănătos și mai viguros.
Cecilia Caragea: Deci există un fruct al părului?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, există în tradiția indiană un fruct al părului și compania Ayurmed folosește acest fruct în șamponul special pe care îl are pentru întreținerea părului degradat și a părului uscat. Acest fruct al părului este combinat în acest produs și cu extractul de Amla, binecunoscuta Amla, care este extrem de vitaminizantă și de nutritivă, care hrănește foarte bine pielea capului, foliculul pilos și ajută la menținerea calității părului. Această Amla se folosește chiar și în uleiurile de păr pe care femeile din India obișnuiesc să le folosească pentru menținerea sănătății și calității părului. Pe lângă aceste două ingrediente importante, extractul de busuioc indian și mierea vin să completeze toate calitățile acestui șampon și toate proprietățile lui nutritive și hidratante.
Cecilia Caragea: Mi-am pus busuioc în păr, nu? Știm, busuiocul și mierea iarăși sunt recomandate pentru a avea un păr frumos și sănătos. Dar am văzut că acest șampon de la Ayurmed este negru. Pot să-l folosească și persoanele care au un păr blond?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles, pentru că această culoare a șamponului nu pigmentează firul de păr, este vorba doar de culoarea ingredientelor care vin să își exercite efectul nutritiv și hidratant, dar ele nu au și o acțiune tinctorială, adică nu vin să coloreze firul de păr. Deci, indiferent de ce fel de culoare are părul nostru, putem să folosim acest șampon cu încredere. Și o să observăm că, după o anumită durată de utilizare, părul nostru devine mai mătăsos, mai moale, se reduce tendința de despicare a vârfurilor și, în felul acesta, o să ne putem bucura de un păr frumos și de un scalp sănătos, în același timp.
Cecilia Caragea: Și face în așa fel încât să ne cadă și mai puțin?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles, pentru că, așa cum am spus, atât mierea cât și extractul de Amla hrănesc foarte bine pielea scalpului, inclusiv foliculul de păr, și-atunci bineînțeles că o să pierdem mai puțin păr.
Cecilia Caragea: Atunci o să folosesc și eu acest șampon Amla de la Ayurmed, pentru că vreau să am un păr mai des!
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Eu vi-l recomand cu încredere, eu îl folosesc de mulți ani și sunt foarte mulțumită de el.
Cecilia Caragea: Vă mulțumim tare mult pentru toate aceste informații și, bineînțeles, pentru exemplul personal!
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Cu mare drag!