Academia de Ayurveda – Siropul de tuse Coughend de la Ayurmed
0Academia de Ayurveda – Siropul de tuse Coughend de la Ayurmed
Proiect susținut de Ayurmed (www.ayurmed.ro, www.facebook.com/ayurmed.ro, 0757 012 588, 0722 750 111)
Invitată: doamna doctor Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda (Centrul Ayurmed Universitate – Bd. Nicolae Bălcescu nr. 35, București, Sector 1, 0744 222 922)
Realizator: Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: Mă bucur să vă invit din nou la Academia de Ayurveda, seria noastră de emisiuni pe care o realizăm împreună cu doamna doctor Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda. Seria noastră de emisiuni Academia de Ayurveda este realizată cu sprijinul Ayurmed, companie care distribuie și promovează în România remediile ayurvedice, suplimentele alimentare realizate după principii ayurvedice. Ținând cont că, de foarte multe ori, ne confruntăm cu răceli, cu gripe, cu dureri în gât, ne-am gândit să vorbim astăzi despre siropul de tuse de la Ayurmed. Prin ce se diferențiază acest sirop de alte siropuri de tuse?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda: Siropul de tuse din portofoliul Ayurmed se diferențiază de celelalte produse care există pe piață prin faptul că are atât rol preventiv pentru aceste afecțiuni respiratorii, cât și rol curativ. Compoziția sa complexă îl face extrem de util.
Cecilia Caragea: Deci este un produs 2 în 1, ca să spunem așa. Adică este și pentru prevenție, și pentru tratament.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles! Este foarte util să facem această prevenție încă de la primele simptome sau de la primele semne, primele indicii pe care noi le avem că urmează să trecem printr-o răceală. Pentru că fiecare, dacă suntem atenți la corpul nostru, putem să le sesizăm și nu trebuie să așteptăm neapărat să se instaleze o tuse. Noi, dacă luăm acest sirop din timp, putem să prevenim instalarea ei și, în același timp, să reducem foarte mult și toată inflamația din zona căilor respiratorii, care însoțește, de obicei, aceste răceli. Un alt aspect particular al acestui produs este faptul că plantele din compoziția lui sunt din fitoterapia indiană, dar, chiar și așa, ele sunt foarte potrivite și pentru noi, cei care locuim în alt areal geografic, pentru că sunt plante cu acțiune specifică pe sistemul respirator și care au o eficiență foarte mare.
Cecilia Caragea: Așadar, este un sirop realizat din plante medicinale indiene.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda: Da!
Cecilia Caragea: Care au un nume ciudat pentru noi, europenii, dar ne ajută atât în prevenție, cât și în tratamentul acestor afecțiuni de sezon.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda: Da, așa este! Pentru că, în momentul în care noi nu facem această prevenție și ajungem să dezvoltăm niște simptome, este mult, mult mai greu. Adică durata tratamentului va fi mai lungă și, atunci, de la primul semn de durere în gât, ușoară răgușeală sau ușor catar nazal, lucruri de genul acesta, trebuie să începem să luăm acest sirop. Iar, în cazul în care nu l-am avut la dispoziție la timp și am început să tușim, este important să înțelegem că acest sirop se potrivește la orice tip de tuse și în orice fază s-ar afla ea. Chiar dacă este tusea uscată inițială, chiar dacă este tusea productivă, acest sirop este la fel de eficient. În plus, există afecțiuni, cum ar fi astmul bronșic, care de multe ori se complică în momentul în care ne confruntăm cu o afecțiune respiratorie sau cu o răceală. Și chiar este foarte indicat să luăm acest sirop și pentru a preveni accesele de astm bronșic, și pentru a le reduce intensitatea și frecvența simptomelor.
Cecilia Caragea: Așadar, persoanele care au diferite alte afecțiuni ar trebui să fie cu atât mai atente, mai ales la prevenție.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles! Se știe că prevenția este mult mai ușor de realizat și cu un cost mult mai mic pentru noi din punctul de vedere al sănătății și din punct de vedere financiar. Pentru că, dacă începem să luăm tratamentul în scop preventiv, o să dureze mult mai puțin decât în momentul în care boala este instalată și trebuie să facem tratament o săptămână, două, trei. În schimb, dacă îl iau în scop preventiv, este suficient ca din câteva doze de sirop să pot să întorc, să spunem, procesul care se pregătea să înceapă.
Cecilia Caragea: Dar, dacă luăm acest sirop preventiv sau îl luăm chiar de la primele simptome și facem asta destul de des, pentru că nu vrem să ajungem să ne confruntăm cu răceli, cu gripe, cu dureri în gât, nu ajungem la dependență?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda: Ingredientele acestui produs sunt pur naturale și nu pot să genereze dependență. După ce nu mai avem simptome, nu mai simțim nevoia să luăm acest sirop, deci nu există riscul de dependență.
Cecilia Caragea: Și adresabilitatea?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda: Adresabilitatea lui este la orice, aș îndrăzni să spun, la orice vârstă. Dar, totuși, pentru siguranță, de la copii, începând de la 2, 3 ani, poate fi administrat la orice vârstă, inclusiv la vârstnici. Un alt avantaj al acestui produs este faptul că el este disponibil și în varianta fără zahăr, pentru persoanele care suferă de diabet sau chiar pentru persoanele care și-au propus să nu mai mănânce zahăr, care este un trend extrem de sănătos și actual. Și, atunci, pentru aceste persoane există varianta fără zahăr, care este la fel de eficientă ca varianta cu zahăr.
Cecilia Caragea: Și varianta fără zahăr cum este la gust?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda: Este foarte bună la gust!
Cecilia Caragea: Tot dulce sau…?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles! Există un îndulcitor natural, dar care să nu aibă indice glicemic. Problema cu produsele cu zahăr și fără zahăr este acest indice glicemic,care poate să creeze probleme la persoanele cu diabet, pentru faptul că le poate complica suferința de bază și sunt nevoite să își mărească doza de tratament pentru suferința lor de bază. Cei care, de exemplu, nu au o problemă cu această situație pot să consume varianta cu zahăr, pentru că nu are un conținut foarte mare de zahăr și este vorba de un zahăr de trestie nerafinat care este în compoziția produsului.
Cecilia Caragea: Adică… și cel care este cu zahăr este în regulă pentru cei care nu au trecut la un regim atât de dur, fără zahăr deloc.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda: Exact!
Cecilia Caragea: Dar ambele au un gust plăcut.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles! Amândouă au un gust plăcut. Bineînțeles, un gust plăcut din punct de vedere al tolerabilității, dar există foarte clar gustul principiilor ayurvedice, gustul plantelor, care trebuie să își facă efectul, că de asta luăm siropul, nu îl luăm doar ca să ne simțim bine.
Cecilia Caragea: Întrebam totuși de gust, pentru că știu că, după ce luăm sirop de tuse, este indicat să nu bem și să nu mâncăm o anumită perioadă de timp, ca să rămână acel sirop și să își facă efectul, acolo, local.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda: Da, așa este! Dar este un gust care nu este foarte persistent și nu este rău. Este un gust care poate fi tolerat fără niciun fel de problemă.
Cecilia Caragea: Și, concret, cum se ia acest sirop de tuse?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda: În momentul în care vrem să facem prevenție, putem să luăm mai multe lingurițe pe zi, în special ca să nu lăsăm să se instaleze tot cortegiul de simptome specifice afecțiunii pe care noi o prevenim. Adică, de la primul semn de răceală, de durere în gât, dacă încep să iau aceste lingurițe de sirop, 3, 4 lingurițe, poate chiar mai mult, de sirop într-o zi, noi reușim, într-o zi, să stopăm acest proces. Dacă deja s-a instalat tusea, tot așa, este bine să luăm ori de câte ori avem nevoie. Cu cât luăm mai frecvent, cu atât tusea dispare mai repede. Bineînțeles că ar fi bine să luăm, dacă se poate, în pauzele dintre episoadele în care ne alimentăm, deci între mese, cum ar veni. Și ar fi bine să evităm să bem apă imediat după ce am luat acest sirop, special ca el să poată să își facă efectul mai bine la nivelul gâtului.
Cecilia Caragea: Da, dar cred că nici nu ar trebui să exagerăm. Maxim, câte lingurițe am putea să luăm pe zi?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda: 5, 6 lingurițe pe zi putem să luăm fără niciun fel de problemă.
Cecilia Caragea: Așadar, o asemenea sticluță ne-ar ajunge 2, 3 zile?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda: Exact! Dacă luăm mai puțin, ne ajunge 3 zile, dacă luăm un pic mai des, 2 zile.
Cecilia Caragea: Așadar, am înțeles: prevenția este extrem de importantă… și să luăm măsuri încă de la primele simptome.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles! Pe lângă faptul că putem să avem la dispoziție acest sirop, să-l avem la îndemână tot timpul, este foarte important, pentru prevenție, să aplicăm și alte metode. Să ne odihnim, să mai reducem din stres, să avem grijă la alimentație, în special la alimentele cu potențial congestiv, în momentul în care începem să răcim, în special lactatele… Să nu consumăm alimente și băuturi reci și să avem siropul la îndemână. Și, în felul acesta, sigur, de la primele semne, noi putem să combatem o răceală mai gravă.
Cecilia Caragea: Adică nu este cum se spune, că, indiferent de ce am face, tot 7 zile ne ține? Nu! Dacă ne odihnim, ne trece mai repede. Dacă ne hidratăm corespunzător, ne trece mai repede, nu?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda: Da! Odihna este foarte importantă, pentru că, atunci când ne odihnim, corpul nostru își mobilizează mecanismele de regenerare și de vindecare. Dacă noi suntem stresați și nedormiți…
Cecilia Caragea: Și tragem de noi cam prea mult…
Dr. Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda: Exact! În acel moment, corpul meu face tot efortul ca să se adapteze la acest stres suplimentar și nu își mobilizează energia și resursele pentru vindecare. Așa că, atunci când avem un simptom incipient de boală, este chiar un semnal de alarmă din partea organismului nostru că trebuie să o lăsăm un pic mai moale și să ne ocupăm și de noi.
Cecilia Caragea: Să facem o pauză și ne vom reveni!
Dr. Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda: Absolut!
Cecilia Caragea: Mulțumim tare mult!
Dr. Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda: Cu mare drag!