Academia de Ayurveda – Solutii pentru combaterea oboselii cronice
2Academia de Ayurveda – Solutii pentru combaterea oboselii cronice
Proiect susținut de Ayurmed.
Invitat permanent: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda.
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: Dragii nostri, la sfarsit de an, parca ne simtim cu totii mai obositi, nu-i asa? Noi ne-am gandit ca in seria noastra de emisiuni Academia de Ayurveda, sustinuta de Ayurmed, sa vorbim acum despre oboseala si despre oboseala cronica. Ca de obicei, stam de vorba cu doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda. Am vrea sa va intrebam, inainte de toate, de ce la sfarsit de an parca ne simtim mai obositi, ce este oboseala cronica, acea oboseala de care parca nu mai scapam?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Avem tendinta sa ne simtim mai obositi la sfarsit de an, pentru ca, de obicei, dupa ce revenim din concediile de vara, se aglomereaza foarte multe evenimente in viata noastra – faptul ca trebuie sa ne reluam activitatea, faptul ca incep scolile, foarte multe activitati… este perioada de pregatire pentru iarna, facem provizii… Este si perioada in care, in foarte multe domenii de activitate, incep aspectele legate de informare, congrese, aduceri la curent despre toate informatiile noi. Este o perioada de suprasolicitare. Plus ca, in general, la sfarsitul anului, stresul acesta al pregatirii pentru sarbatori constituie, de multe ori, si el o sursa de oboseala, pentru ca intotdeauna vrem sa fie mai mult si mai special decat cu un an inainte si… ne stresam putin mai mult.
Cecilia Caragea: Si, atunci, se intampla ca o noapte in care am dormit bine sa nu ne fie suficienta, iar dimineata, pe la ora 10.00, sa ne simtim deja obositi!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, pentru ca, daca e sa clasificam putin tipurile de oboseala, putem sa vorbim despre o oboseala fiziologica, adica starea aceea de oboseala pe care, in mod normal, o avem la sfarsitul unei zile de munca, dar care ar trebui sa dispara dupa cateva ore de somn corespunzatoare din punct de vedere calitativ, deci un somn corespunzator din punct de vedere calitativ. Din cauza aceasta, este foarte important sa dormim atat cat avem nevoie, in functie de varsta si in functie de activitatea pe care am depus-o pe parcursul zilei – o sa detaliem aceste ore pe parcursul acestei expuneri. Apoi avem ceea ce se numeste oboseala functionala, care deja este o stare de oboseala mai accentuata decat oboseala fiziologica si dupa care nu reusim sa ne recuperam doar dupa un somn – e posibil sa avem nevoie de cateva zile, sa spunem un week-end… Deci, la sfarsit de saptamana, cand simtim ca suntem mai obositi, sa urmarim sa ne deconectam, sa dormim mai mult, eventual chiar sa facem anumite mici terapii regeneratoare, care sa ne ajute sa ne pregatim pentru saptamana urmatoare. Dar, daca aceasta oboseala functionala este mai intensa, ea nu dispare nici macar dupa un week-end mai relaxant, pentru ca aceasta oboseala functionala este un indiciu al faptului ca noi fie am fost suprasolicitati prea mult, prea mult in sensul de o durata mai lunga de timp, iar aceasta suprasolicitare ne-a depasit rezervele, capacitatile de adaptare, fie ca intensitatea cu care noi am fost solicitati a fost mai mare – deci nu atat durata efortului, cat intensitatea lui. Si, in conditiile in care rezervele noastre energetice nu sunt corespunzatoare, atunci noi intram intr-un fel de datorie fata de organism, pe care acesta trebuie sa o recupereze in timp.
Cecilia Caragea: Vorbeati de rezervele noastre energetice. Exista persoane care au rezerve mai mari de energie si care au rezerve mai mici de energie? Si cum ne putem reface aceasta rezerva?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: O sa vorbesc despre aceste rezerve dupa ce prezint si al treilea tip de oboseala si, in felul acesta, o sa putem sa legam toate explicatiile. In momentul in care aceasta oboseala functionala depaseste o durata mai mare de 6 luni, deja avem ceea ce se numeste oboseala cronica. Din punct de vedere medical, absolut orice semn sau simptom pe care il avem si care ne creeaza un anumit disconfort esste considerat cronic, consideram ca se cronicizeaza o anumita situatie patologica dupa ce ea depaseste 6 luni de la momentul debutului. Deci aceasta oboseala functionala poate sa mearga cu stare de epuizare la eforturi mici, cu incapacitatea de a ne mobiliza, in momentul in care avem de facut anumite actiuni – adica ne trezim dimineata mai obositi decat ne-am culcat, nu mai avem elan, nu mai avem entuziasm, scad foarte mult entuziasmul, motivatia si energia noastra pentru a face anumite lucruri…
Cecilia Caragea: Ne piere cheful de orice…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact! Romaneste vorbind, iti piere cheful! Apoi ne scade foarte mult randamentul intelectual, este aceasta componenta mentala a oboselii – ne scade capacitatea de concentrare, capacitatea de memorare… Un aspect particular al starii de oboseala cronica este faptul ca ea ne predispune foarte mult la a ne autodevaloriza si a ne minimiza foarte mult capacitatile si abilitatile. De asemenea, starea de anxietate si de depresie care se instaleaza in starile de oboseala cronica. In momentul in care avem toate aceste simptome, care dureaza de foarte mult timp si care nu dispar dupa un somn bun, dupa o minivacanta, un miniconcediu de 2-3 zile sau chiar dupa perioade mai lungi de relaxare, deja trebuie sa ne gandim la faptul ca ne confruntam cu o stare de oboseala cronica.
Cecilia Caragea: Ce solutii pot exista pentru aceasta stare de oboseala cronica? Adica daca nu-ti mai ajunge o vacanta, orice ai face, nu mai ai incredere in tine, te simti depresiv, nu te mai simti bun de nimic, iti vine tot timpul sa dormi…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Problema este ca si somnul devine neodihnitor, nu mai vine sa ne completeze in mod corespunzator pierderile de energie din structurile subtile (pentru ca o sa vorbim din punct de vedere ayurvedic, m-ati intrebat de rezervele de energie si cum putem sa le accesam). Acest somn nu mai este corespunzator, pentru ca nu mai reusim sa dormim suficient de profund, astfel incat sa ne putem incarca structurile subtile. Inainte sa vorbim in detaliu despre cum ne incarcam, inclusiv prin somn, vreau sa subliniez importanta duratei somnului in functie de varsta, pentru ca am ajuns, in aceasta perioada, la o tendinta a marii majoritati a populatiei de a dormi mult mai putin decat este necesar si, de asemenea, de a dormi la ore nepotrivite. Sistemul nostru nervos este conceput astfel incat sa beneficieze de un aport optim al orelor de somn care sunt situate undeva intre ora 22.00 seara si 2.00 – 3.00 dimineata. Pentru sistemul nervos este imperios necesar sa fie odihnit, sa doarma in acest interval, sa fie pus in stare de repaus, sa spunem asa, de relaxare. Bineinteles ca pare o utopie, in ziua de azi, sa putem sa fim la ora 22.00 in pat si sa dormim, dar este foarte important sa nu amanam foarte mult in noapte momentul in care mergem la somn. Durata somnului este, de asemenea, importanta, pentru ca, daca, de exemplu, copiii intre 3 si 5 ani au nevoie de durate de somn cuprinse intre 10 si 13 ore, copiii de la 6 la 13 ani au nevoie de intervale de somn de 9 – 11 ore, cu cat ne apropiem de adolescenta, scade aceasta durata si ajungem la o durata de aproximativ 8 – 10 ore in perioada adolescentei, 14 – 17 ani… Dupa 17 ani si pentru adulti, este important sa dormim, totusi, minimum 7 ore – intre 7 si 9 ore, in situatia in care realizam un efort intelectual mai sustinut. Si este foarte important sa dormim acest numar de ore, dar nu este important sa dormi 9 ore de la 2.00 noaptea pana la 11.00 a doua zi dimineata, pentru ca nu e suficient de eficient pentru sistemul nervos genul acesta de somn. Probabil ca marea majoritate dintre noi care am ajuns in stadii din acestea intense de oboseala am remarcat ca, in zilele in care suntem foarte obositi, efectiv ne ia un somn coplesitor la ora 9.00, 9.30 seara. Si este important sa dormim si este foarte important, daca se poate, ca a doua zi sa nu trezim fortat, cu desteptatorul, ci sa urmarim sa lasam sistemului nostru nervos cat mai mult ca sa se poata odihni si regenera corespunzator…
Cecilia Caragea: Dar, de foarte multe ori, suntem atat de obositi incat nici nu putem adormi!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, exista prezenta aceasta situatie la foarte multe persoane si aceasta este in special o caracteristica a persoanelor care au o predominanta a lui Vata Dosha la nivelul structurilor si in special la nivelul constitutiei psihomentale, pentru ca aceasta este cea care coorodoneaza felul in care noi dormim. Aceasta dominanta a lui Vata Dosha la nivelul nervos si in special la nivelul constitutiei psihomentale in general creeaza aceasta predispozitie pentru insomnie, indiferent ca este insomnie de adormire, adica ne este greu sa adormim, sau ceea ce se numeste insomnie de readormire, adica reusim sa dormim, dormim putin, 2-3 ore, cateodata profund, daca avem acest noroc, cateodata superficial, apoi ne trezim in toiul noptii, la 2.00, 3.00, 4.00 dimineata, si nu mai reusim sa adormim decat spre dimineata, inainte sa ne sune ceasul si in momentul acela apare starea aceea… „De ce mi se intampla mie acest lucru?” In momentul in care ne confruntam cu aceste stari, trebuie sa facem o analiza retrospectiva a stilului de viata pe care l-am avut. Daca avem aceasta predispozitie nativa, va trebui sa avem un regim de viata care sa ne echilibreze Vata Dosha. Si, asa cum povesteam si cu alte ocazii, in momentul in care vrem sa echilibram Vata Dosha, este foarte important ca tot stilul nostru de viata sa fie foarte ordonat, sa fie regulat. Trebuie sa am ore regulate de masa, trebuie sa imi organizez programul de activitate astfel incat sa imi acord intervalul de repaus, pentru ca Vata Dosha este acea constitutie care nu are rezerve de energie, nu poate sa-si faca rezerve de energie, pentru ca nu are posibilitati, nu are focul digestiv care sa-l faca sa asimileze aceste rezerve si pentru ca este genul de tipologie care „explodeaza”, care nu stie sa gestioneze in mod corespunzator si armonios rezervele mici de energie pe care le are. Are tendinta sa se epuizeze in supraeforturi, apoi, pur si simplu, clacheaza, pentru ca se simte golit de energie. Aceasta golire de energie este cea care, apoi, genereaza aceasta stare de epuizare, din care este foarte, foarte greu saiesi. Si, atunci, nu este suficient doar sa dormi, mai ales daca te pui in pat si te intorci de pe o parte pe alta… si deschizi o carte si te uiti la televizor, doar-doar adormi… Nu este suficient acest lucru. Trebuie sa am grija sa ma pregatesc pentru somn, adica nu o sa mananc foarte tarziu, inainte de culcare, ultima masa trebuie sa o am cu cel putin 3 ore inainte de a merge la somn, nu trebuie sa mananc ceva foarte greu digerabil, ca sa nu-mi suprasolicit sistemul digestiv – ar fi foarte bine a mancarea pe care o mananc sa fie o mancare semilichida sau semisolida, deci nu de o consistenta foarte mare, sa fie calda (este foarte important pentru sistemul neervos)… Cu aproximativ o jumatate de ora, 45 de minute inainte de somn ar fi bine sa fac o baie relaxanta, in care eventual chiar sa pun niste uleiuri care sa ma ajute sa ma relaxez, un ulei de lavanda, un ulei de roinita… Dupa ce termin baia (sau dusul, daca nu am timp sa fac o baie), e foarte important sa-mi masez extremitatile, talpile si picioarele, cu un ulei cald, incalzesc putin ulei de susan in care, de asemenea, pot sa pun putin ulei de lavanda… In felul acesta, chiar pot sa apelez la anumite remedii pe baza de plante, care sa ne ajute sa ne putem relaxa si sa putem sa echilibram Vata Dosha astfel incat sa intram intr-o stare fiziologica normala de somn, care sa fie satisfacator, odihnitor si regenerant pentru noi.
Cecilia Caragea: Dar aceste remedii din plante de care spuneati nu dau dependenta? Pentru ca lumea se teme de remediile pentru somn, tocmai pentru ca oamenii se gandesc: „Nu voi putea adormi, dupa aceea, decat daca iau aceste remedii!” De exemplu, acest remediu de la Ayurmed, Sedirelax, da dependenta?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Nu da dependenta. Nu vorbim aici de principii active sau de substante gen benzodiazepine sau alte categorii de substante care induc intr-un mod nenatural starea de somn. Plantele din componenta remediului Sedirelax au, toate, aceste efect de echilibrare si de armonizare a sistemului nervos si in special a tendintelor Vata de la nivelul sistemului nervos. Si vorbim aici de valeriana, vorbim de roinita, de sunatoare, de busuioc, care, toate, sunt plante care au aceasta actiune armonizatoare la nivelul sistemului nervos si care reusesc sa echilibreze acest exces de Vata Dosha, care ne predispune la insomnie.
Cecilia Caragea: Deci persoanele care aleg sa ia acest remediu ayurvedic nu trebuie sa se teama ca, apoi, nu vor mai putea dormi decat cu acesta…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Nu, in niciun caz nu este vorba de o dependenta de acest remediu. Este vorba de a folosi acest remediu in momentul in care suntem constienti de faptul ca avem o predispozitie la insomnie, suntem constienti de faptul ca dupa o zi mai incarcata ne este mai greu sa adormim si, atunci, ca sa nu ne confruntam cu o situatie din aceasta de insomnie, preventiv, putem sa luam seara acest remediu, o tableta sau doua de Sedirelax, in functie de cat de stresati sau cat de epuizati suntem si ne putem asigura ca vom avea un somn corespunzator.
Cecilia Caragea: Si, dupa ce trecem de aceasta perioada in care adormim mai dificil, dupa ce ne recapatam fortele si rezervele de energie, nu mai avem nevoie de acest remediu.
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Sigur ca da! Putem sa renuntam la el fara niciun fel de problema, nu trebuie sa facem o scadere gradata a dozei, cum se realizeaza in cazul altor substante din acestea care au efect sedativ si hipnotic – nu este vorba de asa ceva.
Cecilia Caragea: Si spuneati ca mai ales persoanele care se inscriu in tipologia Vata Dosha au aceste probleme si ar putea sa se ajute cu un supliment natural din plante, ca sa doarma mai bine, sa adoarma mai repede si sa-si refaca rezervele de energie. Dar celelalte tipologii, tipologia Pitta sau Kapha, cum isi refac ele rezervele de energie? Sau ele nu au genul acesta de probleme?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Au probleme, fiecare dintre aceste tipologii are probleme, mai ales in conditiile in care noi, ca oameni, suntem o combinatie a acestor tipologii in diferite proportii. Persoanele de tipologie Pitta au tendinta de a se suprasolicita foarte mult… dar ei reusesc sa mentina, totusi, un echilibru intre energia pe care o au si gradul de suprasolicitare. De cele mai multe ori. reusesc, pentru ca ceea ce-i caracterizeaza pe cei de natura Pitta este eficienta. Un om care este eficient stie cum sa realizeze acest echilibru intre rezerve si consum, sa spunem asa, intre aport si consu, intre rezerve si consum… Totusi, si in cazul lor exista perioade de suprasolicitare, ei au tendinta sa se suprasolicite datorita faptului ca au o foarte mare incredere in puterea lor. Din punct de vedere constitutional, toata constructia lor este astfel facuta incat sa fie persoane foarte rezistente, foarte motivate, foarte combative si, din acest motiv, au tendinta, uneori, sa depaseasca aceasta limita, limita posibilitatilor si rezervelor. In momentul in care-si depasesc aceasta limita, daca sunt atenti la ei si ii intereseaza, totusi, sa nu ajunga in stari de epuizare, este bine sa combata acest lucru cu suplimente care sa-i ajute sa nu devina nervosi, sa nu depaseasca pragul acesta. Si isi dau seama ca au depsit pragul in momentul in care devin extrem de nervosi, extrem de iritati, se ajunge chiar la manie, la furie… Cu totii cunoastem, probabil, genul acesta de persoane, prototipul managerului care este foarte focos, foarte drastic si, de multe ori, tremura hainele pe tine cand te duci sa ai o discutie cu seful… pentru ca stii ca este ca un dragon cu sapte capete pe care scoate flacari… Genul acesta de stare arata deja ca acest sef al nostru este intr-o stare Pitta dizarmonioasa…
Cecilia Caragea: Si spuneati ca ar trebui sa ia un remediu care sa-i ajute sa nu se enerveze atat de usor. Ce remediu poate sa fie acesta?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Pot sa consume cu foarte mare eficienta remediul Neuro Power, care are, de asemenea, o compozitie foarte echilibrata, de plante, pentru genul acesta de persoane care au tendinta sa se enerveze. Passiflora, pe care acest remediu o contine, impreuna cu sunatoarea (am regasit sunatoarea si in Sedirelax, pentru ca ea are un efect armonizator extraordinar asupra sistemului nervos), Passiflora este foarte, foarte buna pentru persoanele care au aceasta tendinta de a se suprasolicita si de a se enerva, deci calmeaza, echilibreaza tendinta Pitta dizarmonioasa la nivel mental. N-o sa adormim de la Passiflora, in schimb, o sa ne faca sa fim mai calmi, mai ingaduitori, mai impaciuitori cu cei din jurul nostru, sa nu fim foarte duri, foarte drastici si sa nu ajungem sa ne infuriem, sa ne sara tandara si mustarul fara motiv… Sau, chiar daca avem un motiv, sa avem, totusi, ragazul necesar sa dam circumstante atenuante persoanelor pe care voiam sa le mustram intr-un mod mai drastic.
Cecilia Caragea: Da, si sa ne facem o strategie de a remedia situatia respectiva.
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact! Si, in plus, ne ajuta sa ne conservam in mod armonios rezerva energetica si, in felul acesta, o sa fim capabili de un efort de mai lunga durata. Pentru ca orice exces, si in special in directia negativa – o stare de furie, de manie, de iritabilitate extrema, consuma mult mai multa energie decat o stare de rabdare, de intelegere… Tendinta de a comunica armonios si de a avea rabdare sa-ti asculti partenerul de discutie este foarte importanta. Plus ca, in momentul acela, se creeaza o stare de apropiere cu cei din jur, atat cu cei de la serviciu (pentru ca de multe ori stresul il facem la serviciu), iar daca nu suntem in stare sa ne detasam de serviciu, ne ducem cu stresul si acasa. Nici cei de acasa nu sunt vinovati ca noi suntem Pitta, nici cei de la serviciu nu sunt vinovati de asta… Atunci, eu, ca fiinta constienta si responsabila de tendintele si predominantele pe care le am, este foarte important (in primul rand pentru echilibrul si pentru sanatatea mea) sa iau masurile preventive ca sa nu ajung in stari de suprasolicitare si sa nu pun nici in pericol relatiile pe care le am.
Cecilia Caragea: Dar persoanele din tipologia Kapha?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Persoanele din tipologia Kapha, chiar daca au rezerve de energie foarte mari, pentru ca stim ca ei sunt persoane masive, care au bine reprezentat tesutul adipos si putem presupune ca nu ar trebui sa oboseasca, aceste persoane ajung la o stare de oboseala din cauza cumulului foarte mare de energie, care le genereaza o stare de inertie. Si devin lenti. Asa cum discutam si cu alte ocazii, solutia pentru a tine o persoana cu tipologia Kapha in echilibrueste ca ea sa fie in permanenta stimulata, atat fizic, cat si mental. O persoana care are tendinta sa doarma prea mult, care are tendinta sa se refugieze de problemele cotidiene dormind sau mancand, sa-si caute alinare in mancare sau in somn… desi asta este o pacaleala, pentru ca, in somn, chiar daca somnul este un sfetnic bun, este un sfetnic bun in momentul in care dormim atat cat este necesar si la ore corespunzatoare… Persoanele cu tipologie Kapha au tendinta sa doarma prea mult, au tendinta sa manance prea mult, pentru ca ei, cand sunt stresati sau se confrunta cu o problema, din cauza starii de disconfort emotional foarte intens pe care o resimt, isi cauta compensatie in felul acesta, in somn si in mancare. Si, atunci, o persoana de tip Kapha isi da seama ca este obosita in momentul in care are o stare de inertie la nivel mental, este mai lenta la nivel mental, simte ca are o „ceata pe creier”, daca putem sa spunem asa, proceseaza mai lent informatia, nu se poate focaliza… Daca, de exemplu, Pitta este foarte focalizat si foarte eficient in ceea ce face, Vata este plin de idei, dar atat de plin de idei incat le pierde sirul, la un moment dat, daca nu reuseste sa isi gestioneze acest entuziasm si aceasta viteza de procesare mentala, in situatia lui Kapha ajungem la aceasta stare de lentoare pana la apatie, care, automat, ii afecteaza si vointa. Devine o persoana cu o vointa foarte redusa, cu o motivatie, cu o capacitate de a se mobiliza foarte redusa. Si, atunci, contrar aparentelor si contrar asteptarilor, o persoana Kapha care este obosita trebuie sa inceapa sa faca miscare… cu plimbari, dupa care o sa facem un jogging, dupa care o sa o trimitem la sala, sa faca un efort mai intens, trebuie sa-si gestioneze programul alimentar, sa nu manance pe ore Kapha, pentru ca, in momentul acela, automat, tendinta lui Kapha creste si tendinta de a se ingrasa, de asemenea, creste… Si este, de asemenea, extrem de important sa-si stimuleze mintea, deci trebuie sa citeasca, sa se informeze… sa nu stam la televizor cu telecomanda in mana si butonam posturile si ne uitam in gol… Trebuie sa urmarim sa ne stimulam mintea cu o informatie sau cu un material care sa ne aduca informatie, care sa ne determine sa gandim, sa procesam informatia respectiva. Si, in felul acesta, reusi sa depasim aceste stari. Plus, este foarte important sa aiba un cadru emotional propice, adica este foarte important sa faca cu multumire, sa caute multumire si satisfactie sufleteasca in tot ceea ce fac, sa isi cumpere flori, sa faca aromoterapie in incaperea in care locuiesc sau studiaza, sa aiba o temperatura confortabila, sa asculte o muzica placuta, chiar, eventual, sa danseze in casa… Este foarte important sa fie antrenati in permanenta, atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere psihomental. De asemenea, ei se pot ajuta in momentul in care stiu ca au aceasta tendinta de a fi mai lenti la nivel mental… pot sa ajunga chiar la situatii din acestea de inertie si apatie. Se pot ajuta cu remediul Memo On, care ii ajuta extraordinar de mult sa isi tina in permanenta mintea in buna stare de functionare si intr-un ritm corespunzator structurii lor.
Cecilia Caragea: Si acest supliment Memo On inteleg ca este bine sa il iei si la primele semne in care vezi ca incepi sa uiti lucruri… Pentru ca, de foarte multe ori, cand esti obosit, uiti mai repede diverse lucruri, parca incepe sa-ti fie afectata memoria de scurta durata.
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, intr-adevar, in situatii de oboseala, memoria de scurta durata poate sa fie afectata si, in conditiile in care nu tinem cont de acest aspect, spunem „A, e o chestie trecatoare…”, putem sa ajungem si la afectarea memoriei de lunga durata. Memoria, si in special memoria de lunga durata, este o caracteristica de tip Kapha. Si neintamplator am spus Memo On pentru oboseala de tip Kapha, pentru ca o persoana Kapha care ste obosita nu mai are capacitatea de memorare, pentru ca mintea lui este prea lenta deja. Si, atunci, in momentul in care noi hranim sistemul nervos, neuronii cu plante specifice, care sa ne tina neuronii in buna stare de functionare, ne mentinem memoria de scurta durata, care poate sa fie afectata in caz oboseala (si este valabil in orice fel de constitutie, inclusiv la Pitta si la Vata), cat si memoria de lunga durata.
Cecilia Caragea: Dar vad ca exista si un sirop Memo On. Este diferit?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, siropul Memo On este diferit ca compozitie, pentru ca este un sirop care dinamizeaza in special circulatia la nivel cerebral si, in felul acesta, toate substantele pe care le luam din suplimente, le extragem din suplimentele pe care le consumam ajung mult mai bine, deci este ca un fel de vehicul care deschide calea si transporta mai usor aceste substante la nivel cerebral. De multe ori, problemele de oboseala mentala, problemele de memorie pot sa fie legate de aceste mici deficiente care pot sa apara la nivel circulator cerebral. Din cauza starii de stres, se realizeaza o stare de vasoconstrictie la nivel cerebral. De asemenea, cu cat inaintam in varsta, vasele noastre de sange isi micsoreaza calibrul, pentru ca se ingroasa, imbatranesc, apare fenomenul de scleroza a vaselor sanguine la nivel cerebral (la nivel general, dar la nivel cerebral ne afecteaza si ne doare mai tare). Iar cu ajutorul acestui remediu reusim sa mentinem acest flux circulator cerebral in parametri normali.
Cecilia Caragea: Asadar, tabletele Memo On au un efect nutritiv, iar siropul Memo On ajuta circulatia cerebrala.
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, preponderent circulatia. Bineinteles ca acest sirop Memo On merge asociat cu absolut orice fel de remediu care are actiune asupra sistemului nervos.
Cecilia Caragea: Asadar, si persoanele care se inscriu in tipologia Kapha au solutii si au inclusiv remedii din plante care pot sa le fie de ajutor. Dar, indiferent de tipologia din care facem parte, Vata, Pitta sau Kapha, daa am ajuns sa ne confruntam cu o stare de lunga durata, chiar cu o oboseala cronica, ce facem ca sa iesim cat mai repede din aceasta stare?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Ca sa iesim cat mai repede din aceasta stare, este foarte important sa ne gestionam foarte bine intreg ritmul de viata. In primul rand, asa cum spuneam, trebuie sa ne organizam programul de activitate astfel incat sa nu ne suprasolicitam, este foarte important sa dormim, asa cum am spus, la ore corespunzatoare si durata necesara, este foarte important sa avem grija la alimentatie, pentru ca de multe ori o oboseala cronica poate sa aiba ca substrat si o deficienta de anumite minerale si vitamine pe care alimentatia noastra zilnica nu ni le aduce in cantitatea corespunzatoare… este foarte important sa ne reducem, in masura posibilului, orele de serviciu si intensitatea activitatilor pe care le realizam. De asemenea, ne putem ajuta cu un remediu binecunoscut, care se numeste Ashwagandha, Aswagandha fiind o planta care are virtuti regeneratoare si reintineritoare si energizante de exceptie. Neintamplator, aceasta planta, Ashwagandha sau Withania somnifera, a fost denumita si ginsengul indian (ginsengul stim ca provine din China). Aceasta planta care provine din fitoterapia indiana este extrem de eficienta pentru combaterea starilor de oboseala – atat oboseala fiziologica, cat si oboseala functionala, cat si oboseala cronica, deci putem sa o luam in toate aceste stari. Important de punctat, in cazul ei, este si faptul ca, pe langa aportul regenerator fizic, ea are un foarte important efect antianxios si antidepresiv. Si spuneam ca una dintre caracteristicile starii de oboseala cronica este aceasta anxietate si depresie care se instaleaza la persoana care se confrunta cu starea de oboseala cronica. Putem sa administram aceasta Ashwagandha in doze mari, adica, in momentul in care deja suntem in starea de oboseala, nu este suficient sa luam o tableta, putem sa ajungem la 6 -8 tablete fara niciun fel de problema. Pentru ca ea ne ajuta foarte mult sa ne putem adapta la programul pe care-l avem – sunt foarte multe persoane care spun „Stiu ca sunt obosit, stiu ca ar fi necesar pentru mine sa ma odihnesc, dar nu am timp, pentru ca am de terminat ceva sau nu-mi permite serviciul, nu-mi permite situatia…” Atunci, automat, ma voi ajuta cu o cantitate mai mare de remedii naturale care sa ma sustina, sa ma tina macar in linia de plutire si chiar sa imi completeze deficientele pana in momentul in care eu voi putea sa ajung la starea de relaxare corespunzatoare.
Cecilia Caragea: Iarasi un lucru extraordinar despre Ashwagandha, pe care cred ca ar trebui sa-l mentionam, este faptul ca nu da dependenta. Pentru ca am mai vorbit despre Ashwagandha si ne explicati ca este o planta care nu da dependenta.
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, este adevarat, Ashwagandha nu da dependenta, pentru ca, comparativ cu alte plante care vin cu un aport foarte mare de energie, dar in special pe centrii inferiori si pe structura fizica si structura bioenergetica, Ashwagandha este o planta care, asa cum spuneam, are actiune antianxioasa si antidepresiva, actioneaza si pe centrii superiori, deci reuseste sa hraneasca toata fiinta, aduce si energie si reuseste sa echilibreze toti centrii si mult mai multe dintre invelisurile subtile ale organismului. Din cauza aceasta nu apare aceasta,.. nu atat dependenta, cat fenomen de supraincarcare sau de cumul in momentul in care o luam intr-o doza mai mare si pe o durata mai indelungata…
Cecilia Caragea: Asadar, si noi, europenii, ar trebui sa descoperim acest supliment nutritiv, acest supliment natural pe baza de Ashwagandha, aceasta planta indiana. Noi, europenii, suntem mai obisnuiti cu spirulina.
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, suntem obisnuiti cu spirulina, dar spirulina se completeaza foarte bine cu Ashwagandha, pentru ca Aswagandha vine sa completeze niste rezerve de energie, pe cand spirulina vine si cu un aport de minerale, vitamine, aminoacizi, acizi grasi liberi, care fac din ea un nutrient. Si, atunci, in momentul in care eu combin spirulina cu Ashwagandha, asa cum exista in suplimentul Spirulina Star de la Ayurmed, eu beneficiez atat de o hranire corespunzatoare, pentru ca, asa cum pomeneam anterior, de multe ori starea noastra de oboseala este cauzata de un deficit de minerale, de vitamine, nu mancam corespunzator, mancam alimente de tip fast food, care sunt bogate in calorii si sarace in nutrienti… Sau poate sa apara starea de oboseala in momentul in care am facut un efort fizic mai mare. care ne-a suprasolicitat corpul si trebuie sa suplimentam oarecum hranirea corpului. De asemenea, la persoanele varstnice, la persoanele in stare de convalescenta, care au nevoie de aceste minerale, vitamine, aminoacizi si toate celelalte componente ale spirulinei pentru o refacere mai rapida. In momentul in care combin in mod armonios, in proportie corespunzatoare, Ashwagandha si spirulina, ma incarc si din punct de vedere energetic si imi asigur si din punct de vedere nutritiv suportul pentru buna functionare. Si, atunci, aceasta este o solutie ideala.
Cecilia Caragea: Asadar, Ashwagandha si spirulina combinata cu Ashwagandha, combinatia care se gaseste in suplimentul Spirulina Star de la Ayurmed, sunt recomandate in caz de oboseala, indiferent de tipologia din care facem parte. Dar indicat ar fi sa nu ajungem intr-o stare de oboseala maxima, ci sa luam masuri din timp. Iar aceste suplimente nutritive ne pot ajuta sa nu ajungem in acea stare de oboseala cronica. Sau, daca, Doamne fereste, am ajuns acolo, ne pot ajuta sa ne recuperam mult mai repede. Ca o concluzie, intelegem ca nu este indicat sa ajungem intr-o stare de oboseala care sa ne tina peste 6 luni.
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, pentru ca deja intram in aceasta stare de oboseala cronica, care poate sa mearga pana la starea de epuizare sau acel sindrom de burnout, cand deja simptomele sunt mult mai grave si capacitatea de regenerare si refacere este de mult mai lunga durata, este un proces mult mai indelungat si ne scoate, sa spunem, din circuitul si din ritmul nostru normal pentru o perioada mai lunga. Asa ca si in cazul oboselii, ca in cazul tuturor celorlalte afectiuni, este mult mai usor sa prevenim decat sa tratam, este mult mai intelept si mai economic din toate punctele de vedere si, atunci, in momentul in care noi investim un minim de atentie vizavi de starea pe care o avem, reusim din timp sa luam aceste masuri care sa ne tina intr-o stare optima si sa ajungem la stari minime de oboseala, din care sa ne putem recupera cat mai usor.
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare mult, iar pe dumneavoastra va invitam sa nu uitati ca, desi va doriti, fireste, sa aveti succes, sa nu uitati ca adevaratii profesionisti stiu si sa se odihneasca asa cum trebuie!
CONCURS
Cecilia Caragea: Asa cum v-am obisnuit, va invitam si la concursul emisiunii noastre, Academia de Ayurveda! Cinci dintre dumneavoastra vor putea castiga cate o cutie de Ashwagandha de la Ayurmed. Iata ce trebuie sa facei ca sa participati la concursul nostru: la prezenta emisiune online, va invitam sa inserati un comentariu cu textul „Scapa de oboseala cu Ashwagandha de la Ayurmed!” Peste trei zile de la prezenta postare, in 12 decembrie, vom trage la sorti cei cinci castigatori. Multa sanatate si aveti grija de voi!
UNDE SE GASESC ACESTE PRODUSE DE CUMPARAT.
Buna ziua!
Va multumim tare mult pentru interes!
Produsele Ayurmed se pot achiziona online, accesand siteul http://www.ayurmed.ro, sau, daca sunteti/sau aveti drum in Bucuresti din Bucuresti, de la magazinele Ayurmed ale caror adrese le gasiti aici – https://www.ayurmed.ro/pages/Contact.html.
Multa sanatate!