Academia de Ayurveda – Somnul, atentia si concentrarea
0Academia de Ayurveda – Somnul, atentia si concentrarea
Proiect susținut de Ayurmed.
Invitat permanent: Doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda.
Realizator: Cecilia Caragea.
Cecilia Caragea: Dragii nostri, in seria noastra de emisiuni Academia de Ayurveda, serie de emisiuni sustinuta de compania Ayurmed, stam de vorba, ca de obicei, cu doamna doctor Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda! Astazi, am ales un subiect extrem de interesant: vom vorbi despre somn, despre atentie, despre concentrare, despre cum ne ajuta somnul sa fim in forma a doua zi! Inainte de toate, as vrea sa va intreb de ce este atat de important sa dormim bine si de ce este atat de important pentru sanatatea noastra, dar si pentru forma noastra psihica?
Dr. Carla Fabian, medic specialist fitoterapie si Ayurveda: Somnul este una dintre cele mai important modalitati prin care sistemul nostru nervos se regenereaza. Intr-adevar, este important si cat dormim, cate ore dormim, dar este foarte important, de asemenea, la ce ore dormim, pentru ca pentru odihna sistemului nervos, in momentul in care acesta este suprasolicitat sau cand a doua zi avem de realizat o activitate care presupune un efort intelectual si mental mai intens, este important sa urmarim sa prindem niste ore de somn intre ora 22.00 si ora 2.00 din noapte, pentru ca aceste ore sunt cele mai eficiente din punct de vedere al regenerarii sistemului nervos.
Cecilia Caragea: Dar nu doar pentru sistemul nervos este important somnul! Si pentru refacerea tuturor organelor, pentru o linistire a intregului nostru corp, nu?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, bineinteles! Somnul este foarte important pentru toate procesele care se petrec in corpul nostru. Stim ca, in timpul noptii, dupa ce, pe parcursul zilei, mancam si digeram mancarea, se produc multe procese de asimilare. Separarea produsilor care urmeaza sa fie asimilati de produsii reziduali ai digestiei, care urmeaza sa fie eliminati (optim, in dimineata zilei urmatoare). Toate organele noastre au nevoie de acest repaus, de aceasta perioada in care sa nu functioneze la turatia maxima, sa spunem asa, sa functioneze la modul bazal si, in felul acesta, sa ne putem incepe activitatea a doua zi cu forte proaspete. Am insistat foarte mult pe aceasta regenerare a sistemului nervos deoarece, asa cum stim, copiii mici, imediat dupa nastere, dorm extrem de mult, tocmai pentru ca in acea perioada sistemul lor nervos se dezvolta foarte mult, retelele neuronale din creier se organizeaza si se structureaza in conditii optime, pentru buna dezvoltare ulterioara a copilului.
Cecilia Caragea: Si, apropo de acest lucru: si atunci cand suntem elevi, studenti si invatam, daca, dupa ce invatam dupa-amiaza, seara ne culcam, a doua zi parca am retinut mult mai bine. Adica somnul parca ajuta cumva si la fixarea cunostintelor!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, pentru ca, dupa ce am reusit sa asimilam aceste informatii, dam timp creierului sa prelucreze, sa spunem, aceasta informatie si, in felul acesta, in ziua urmatoare sa o avem accesibila mai usor.
Cecilia Caragea: Asadar, somnul este extrem de important si pentru sanatatea noastra, si pentru starea noastra mentala… Dar exista persoane care au probleme cu somnul, au insomnii, uneori chiar foarte grave. Noi, in seria noastra de emisiuni Academia de Ayurveda, am vorbit de tipologiile in care ne inscriem noi, in Doshele in care ne inscriem: unii suntem Kapha, unii suntem Pitta, unii suntem Vata. Si as vrea sa va rog sa luam pe rand aceste tipologii si sa spunem cam care ar fi dificultatile fiecarei tipologii in privinta somnului, daca au dificultati!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, incepem cu Kapha! Persoanele care au Kapha Dosha predominanta la nivelul tipologiei constitutionale sunt persoane care nu au nicio problema cu somnul. Lor le place sa doarma, dorm mult, de multe ori chiar au nevoie de mai mult somn si le este foarte greu sa se trezeasca dimineata. Asa cum discutam altadata, aceasta impartire a Dosha-urilor o regasim si pe parcursul desfasurarii zilei. Si avem perioadele Kapha, Pitta, Vata diurne, situate aproximativ intre ora 6.00 dimineata si ora 18.00, si perioadele Kapha, Pitta, Vata nocturne, intre ora 18.00 si urmatoarea zi la ora 6.00 dimineata. Perioada Kapha diurna este intre ora 6.00 dimineata si 10.00 dimineata, aceste prime patru ore. Asta inseamna ca o persoana care are deja o pondere mare a acestei Doshe in structura, daca se trezeste in acest interval care aduce un plus de Kpaha, adica un plus de calitate de greu, se trezeste greu, se simte greoi, isi simte capul mare si tulbure si ii este foarte greu sa se angreneze in activitatea noii zile. Tocmai de aceasta, pentru ei este foarte important sa se trezeasca cat mai devreme, sa prinda cat mai putin din influenta diurna a acestei Dosha si, in felul acesta, sa se poata mobiliza mai usor. Iar aceasta, automat, presupune sa se puna la somn putin mai devreme. Dar, in general, ei nu au probleme su somnul. Sunt genul de constitutii care se conserva foarte mult, inclusiv prin aceasta modalitate, a somnului.
Cecilia Caragea: Stiu ca imi spuneati ca persoanele din tipologia Kapha este bine sa se trezeasca putin inainte de 6.00 si atunci le va merge bine toata ziua!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da! Desi, la ritmul de viata pe care il avem in zilele noastre, este foarte greu sa te culci suficient de devreme, adica ora 22.00 – 23.00, ca sa te poti trezi in jurul orei 6.00 dimineata. Dar… asta este… Adica, in momentul in care Kapha face un asemenea efort, sa-si reglementeze in acest fel programul, el este mult mai plin de energie pe parcursul zilei si are un randament mult mai bun. Pentru ca, altfel, pana cand depaseste acest interval de la 6.00 la 10.00 dimineata (care este, oricum, un interval destul de aglomerat pentru noi si in care facem destul de multe activitati), el va demara foarte greu activitatile pe ziua respectiva daca se trezeste dupa ora 7.00 – 8.00 – 9.00. Deja trebuie sa tragi de el, sa il stropesti cu apa… Trebuie sa fie foarte puternic motivat ca sa se trezeasca si sa fie foarte sprinten de la inceput, sa nu aiba nevoie de o perioada de angrenare, de mobilizare pentru noua zi.
Lucru care nu se petrece absolut deloc la tipologiile predominant Pitta. Persoanele care au aceasta tipologie predominanta la nivelul structurii, datorita elementului foc, care este puternic reprezentat in structura lor, sunt genul de persoane care adorm foarte usor, se trezesc foarte usor, pentru ca se face un fel de programare mentala pentru ei. Daca trebuie sa se trezeasca la ora 6.00 dimineata, se trezesc la 6.00 fara doua minute, fara ceas, da? Pentru ca stiu ca au ceva de facut, mintea lor prelucreaza in timpul noptii aceasta informatie si sunt foarte eficienti ca somn. Adica nu se pun pat si se invartesc, adorm, nu adorm, nu exista insomnie la Pitta. Deci Pitta pune capul pe perna si a adormit. Cuvantul eficienta este foarte important pentru el, este foarte eficient in toate activitatile pe care le realizeaza, sustinut fiind de elementul foc. De asemenea, toti Pitta sunt genul de persoane care, daca au dormit cumva foarte putin (pentru ca se descurca si cu ore mai putine de somn) si daca pe parcursul zilei au un moment la dispozitie in care sa se poata intinda, relaxa, sa se refaca, sunt genul de persoane care spun: „Am nevoie sa dorm 10-15 minute“, dupa care il vezi fresh, treaz si… „Gata! Imi continui ziua! Gata! Am energie!” Sunt genul acesta de persoane care se mobilizeaza foarte usor si care stiu sa isi gestioneze foarte bine energiile si, din cauza aceasta, nu au o problema cu somnul.
Cecilia Caragea: Dar, pentru ca vorbeati si de perioadele zilei care sunt sub o anumita influenta a unei anumite Doshe, de intervalele diurne si de intervalele nocturne si recomandati ca intre ora 22.00 si ora 2.00 sa dormim cu totii, ca ne refacem mult mai bine… acela este un interval nocturn Pitta, nu? Si, atunci, cum ne refacem noi atat de bine pe un interval nocturn Pitta?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Ne refacem bine pe un interval nocturn Pitta daca si pe orele nocturne Kapha, adica de la ora 18.00 la ora 22.00, am facut activitati specifice. Adica urmarim sa ne intoarcem acasa, sa ne linistim, eventual sa luam cina nu mai tarziu de ora 19.00, ca sa avem minim un interval de trei ore pana in momentul in care mergem la somn, ca sa avem timp sa digeram… Bineinteles, cina trebuie sa fie o mancare mai usoara, ca sa nu ne suprasolicite digestia foarte mult, ne facem planurile penru ziua urmatoare, ne gandim ce avem de facut, cum ne organizam, eventual mai rezolvam diverse aspecte in familie… Si exact acest interval Pitta nocturn este un interval de eficientizare, pentru ca, daca noi ramanem pana seara tarziu la televizor, in acest interval, este perioada de Pitta nocturn, care este receptiv si absolut tot ce urmarim pe canalele media, televiziune… in momentul acela, mintea noastra este foarte receptiva, dar nu este neaparat suficient de selectiva fata de informatie. De asta, persoanele care sunt mai sensibile si se uita seara la filme nepotrivite dupa aceea au cosmaruri, in timpul noptii, sau nu mai reusesc sa doarma – mintea lor absoarbe ca un burete tot felul de informatii. Daca suntem in concediu si a doua zi dimineata nu trebuie sa ne trezim, putem sa dormim cat vrem, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne stricam calitatea somnului, urmarind emisiuni care nu sunt potrivite sau filme.
Cecilia Caragea: Si, atunci, si daca invatam seara pana la ora 22.00 inseamna ca dupa ora 22.00 pana la ora 2.00 dimineata se si fixeaza foarte bine informatia daca dormim bine!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, este un interval de fixare si de procesare a acestor informatii, pentru ca Pitta ajuta, avand acest element foc, ne ajuta sa digeram foarte bine si alimentele, ne ajuta si sa „digeram“ foarte bine informatiile. Si, in felul acesta, noi asimilam in perioada Kapha, digeram in perioada Pitta, iar in perioada Vata reasezam, reordonam, facem corelatiile. De asemenea, intervalul Vata, daca tot vorbeam de aceste intervale, intervalul Vata nocturn este cel care ne aduce foarte multe inspiratii. Persoanele care au aceasta natura mai creativa, persoanele care au activitate preponderent artistica de multe ori spun ca, in acel interval fie se trezesc, fie au anumite vise prin care primesc anumite informatii sau au anumite intelegeri despre activitatile pe care urmeaza sa le realizeze. Este foarte important sa tinem cont de aceste lucruri. Adica, in momentul in care am avut o zi zbuciumata, vin acasa, mananc tot ce nu am mancat peste zi, dupa care ma uit la televizor la ceva nepotrivit, dupa care ma pun la somn si ma perpelesc toata noaptea, a doua zi ma trezesc si sunt buimac, nu stiu incotro s-o apuc si imi dau seama ca am o zi fara prea mult randament. Trebuie sa urmarim sa fim cat mai intelepti, indiferent de stilul de viata general pe care societatea il are, indiferent de tentatiile care exista. Este foarte important sa avem discernamant, sa gandim in persepctiva. Toata lumea spune: „Da, in tinerete nu am niciun fel de probleme, avem suficienta energie!” Rezervele acestea se termina la un moment dat!
Cecilia Caragea: Si mai bine ti le conservi!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, bineinteles! Nu are sens sa ne epuizam. Balzac spunea: „Viata incepe la 30 de ani!“ si spunea bine ce spunea, pentru ca, de felul cum ti-ai conservat rezervele de energie si toate rezervele cu care te-ai nascut in aceasta existenta, de felul cum le-ai conservat pana in acel moment si cum ai invatat sa le valorifici depinde toata viata ta ulterioara. Daca pana la 30 de ani ti-ai batut joc de toata bateria de energie si de toata incarcatura cu care ai venit, dupa aceea declinul apare mult mai repede. Si exista multe cazuri de genul acesta…
Cecilia Caragea: Corect! Pentru ca, asa cum vorbeam noi aproape in fiecare emisiune Academia de Ayurveda, afectiunile apar in urma unor procese mai indelungate. Iar noi, ca sa prevenim acele afectiuni, trebuie sa fim foarte atenti cu mult timp inainte de a vedea primele simptome!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Asa este!
Cecilia Caragea: Si, pentru ca vorbeati de acel interval Vata nocturn, intre 2.00 si 6.00 dimineata, cand iti vine si inspiratia, parca in acea perioada ai un somn mai usor, cumva, nu?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, asa este! Somnul incepe sa se superficializeze si din cauza aceasta noi avem acces la aceste inspiratii pe care le noi le primim din planurile astrale, de fapt, cu care intram in contact foarte usor in perioada somnului. Si, pentru ca vorbeam de acest interval Vata nocturn, persoanele care au tipologia preponderent Vata, daca nu sunt armonioase, sunt predispuse la insomnie tocmai pentru ca Vata Dosha are drept caracteristici calitatea de uscat, calitatea de usor, calitatea de rece si calitatea de neregulat. Aceasta neregularitate care se imprima fiintei predominanta Vata cand ea este dizarmonioasa, pentru ca atunci se imprima mai mult, poate sa creeze neregularitati ale ciclicitatilor fiziologice, inclusiv ale acestei ciclicitati somn-veghe. Deci aceste fiinte sunt cele mai predispuse la insomnii, indiferent ca este insomnie de adomire, adica se pun in pat si se intorc de pe o parte pe alta, se rasucesc si adorm foarte greu sau poate sa fie vorba si de insomnie de readormire, adica adorm, dorm un anumit numar de ore (insuficient, de obicei), se trezesc dintr-un anumit motiv si apoi nu mai reusesc sa adoama sau adorm foarte greu, exact spre momentul in care suna ceasul sau ar trebui sa se trezeasca. Si asta le creeaza o stare de disconfort, tocmai pentru ca Vata Dosha este, asa cum povesteam si cu alte ocazii, persoanele care au in mod predominant prezenta aceasta Dosha in structura nu au foarte mari rezerve de energie si, in momentul in care ei nu reusesc prin somn sa isi incarce aceste rezerve de energie, in special pentru sistemul nervos, a doua zi sunt morocanosi, mofturosi, prost dispusi, nu prea eficienti, au nevoie sa apeleze la diverse stimulente (ca e cafea, ca e ceai verde)… Iar acesta nu e un lucru bun, pentru ca nici aceste stimulente folosite a la longue nu sunt in beneficiul organismului.
Cecilia Caragea: Corect! Asadar, persoanele care s-ar inscrie in tipologia Vata sunt cele mai predispuse la insomnie, dar presupun ca si persoanele care se inscriu in alte tipologii (Pitta sau Kapha) au sau pot avea la un moment dat in viata perioade de insomnii. Poate pe masura ce inaintezi in varsta, poate femeile care ajung la menopauza, barbati la andropauza spun ca se confrunta destul de des cu probleme cu somnul!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Se confrunta cu probleme cu somnul pentru ca, odata ce inaintam in varsta, din punct de vedere al predominantei in succesiunea vietii, noi avem aceasta succesiune de Dosha-uri si in ciclul vietii. Bineinteles, pe durate mult mai lungi. Avem combinatii! Primii sapte ani de viata sunt Kapha, apoi avem combinatii intre Kapha si Pitta, apoi avem anii predominant Pitta, combinatii in diferite proportii de Pitta cu Vata si dupa 56 de ani incolo, avem aceasta predominanta in ciclul vietii a lui Vata Dosha si aceasta poate sa induca, la perosanele care au o anumita pondere a lui Vata in tipologia constiutionala, pot sa induca aceasta tendinta catre insomnie. De exemplu, avem tipologia prepoderenta Kapha, dar avem Vata Dosha situata in pozitia secundara ca pondere. In acel moment, aceasta influenta Vata din ciclul vietii poate sa vina ca un plus peste Vata constitutional pe care il avem si, daca noi nu avem grija sa pastram Vata Dosha in stare de armonie, putem sa ne confruntam cu aceasta insomnie.
Cecilia Caragea: Si cum putem avea noi grija ca sa avem un somn sanatos? Indiferent de Dosha din care facem parte, indiferent de varsta…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Recomandarile pentru un somn sanatos depind foarte mult de Dosha-urile pe care le avem, pentru ca, in functie de tipologia predominanta pe care o avem, trebuie sa luam masuri personalizate!
Cecilia Caragea: Corect! Dar, asa, in general… Niste sfaturi generale!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Niste sfaturi generale! In primul rand, sa urmarim sa repectam aproximativ aceeasi ora la care mergem la somn, da? Deci nu ne culcam cand la 2.00, cand la 9.00, cand la 6.00, cand la 5.00, cand la 4.00 (discutam de ore de noapte), da? Adica trebuie sa respectam un anumit interval! Sa spunem, intre ora 22.00 – 23,30 maxim urmaresc sa merg la somn, pentru ca se creeaza o ritmicitate. In primul rand, trebuie indepartate aceste tendinte catre neregularitate.
Cecilia Caragea: Deci corpul nostru are nevoie de o rutina.
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Are nevoie de o disciplina, de o succesiune ciclica si de respecatarea anumitor intervale in care sa realizam anumite actiuni, ca ora de trezire, ora de masa, orele de activitate, orele de repaus sau de relaxare de dupa-amiaza, orele in care facem sport… Intotdeauna trebuie sa adaptam acest program al zilei la tipologia noastra. Si vorbesc aici de un program pe care sa il desfasuram a la longue. Adica niste obiceiuri bune pe care sa le implementam. Asta nu inseamna ca nu exista si momente de exceptie. Totul este sa nu prelungim foarte mult aceste exceptii, pentru ca in momentul acela stricam acest ritm al functionarii corpului.
Cecilia Caragea: Exceptia sa ramana exceptie!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exceptia este exceptie, da, nu o facem regula! Apoi… este foarte important sa nu mergem la somn cu stomacul plin. Chiar daca luam o masa de seara, ea trebuie sa fie cu cel putin trei ore inainte de momentul in care noi vrem sa mergem la somn si nu trebuie sa fie o masa foarte consistenta, care sa solicite un mare efort digestiv din partea organismului, pentru ca si aceasta poate sa perturbe foarte mult calitatea somnului. Da, bun, adormi, dar dormi chinuit, nu te odihnesti, visezi cosmaruri… O alta regula generala ar fi ca, inainte sa mergem la somn, sa urmarim sa derulam prin minte ce am realizat in ziua respectiva sau activitatile pe care le-am avut, momentele de suprasolicitare, de stres si sa urmarim sa ne eliberam de tot ce inseamna tensiuni, stresuri, adica nu ducem cu noi in somn si in vise preocuparile de peste zi. Lasam universul sa le rezolve, le dam universului, gasim o metoda prin care fiecare trebuie sa isi gaseasca propria metoda de a se relaxa, de a se deconecta. Si, ca sa putem sa facem asta cat mai bine seara, este foarte important ca si pe parcursul zilei sa fim atenti la tendintele… Si aici, tot asa, conteaza foarte mult propria tipologie, tendinta pe care o avem sa reactionam la stres. Sunt persoane care la stres devin tematoare, anxioase, depresive. Sunt persoane care la stres devin extrem de furioase, extrem de irascibile, sunt ca niste bombe cu ceas care explodeaza in orice moment si sunt persoane care se inchid foarte mult in ele si nu mai comunica si tin in ele toate tensiunile si toate stresurile si le duc cu ele acasa, in somn si asa mai departe. Trebui sa fim in permanenta foarte atenti la structura noastra si trebuie sa fim atenti la felul cum reactionam la stres, pentru ca stresul si stilul de viata pe care il avem este cel care ne influenteaza foarte mult. Si trebuie sa stim ca corpul nostru nu este ca un aparat care functioneaza On/Off – pot sa fac orice in timpul zilei, seara m-am scos din priza si am adormit! Nu asa functioneaza, pentru ca sistemul nostru nervos are o anumita ritmicitate dupa care functioneaza si, in momentul in care eu cresc foarte mult amplitudinea acestor sinusoide, este posibil sa nu reusesc peste noapte sau catre seara sa ma relaxez si sa pot sa intru in starea fiziologica de somn. Trebuie sa fim atenti la mai multe aspecte, dar, in primul rand, trebuie sa fim atenti la noi. Atentia noastra nu trebuie sa fie in permanenta orientata in exterior, la tot ce este exterior, trebuie sa fim atenti si la noi, la felul cum ne adaptam!
Cecilia Caragea: Da, sa ne mai ascultam si noi pe noi!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, foarte important!
Cecilia Caragea: Si stiu ca si in privinta plantelor medicinale, in privinta remediilor naturale care se recomanda pentru aceste situatii se recomanda a fi luate si peste zi, tocmai ca sa ne pregatim organismul pentru seara, pentru noapte, pentru perioada de somn!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, in special persoanele care sunt predispuse la insomnii. Asta arata acest fond prepoderent Vata pe care ele il au si asta inseamna ca nu trebuie sa lase sa fie atat de coplesiti de stresul zilnic incat sa ajunga in starea aceea de anxietate si de agitatie care sa le perturbe somnul. Si, pentru asta, intr-adevar, pot sa foloseasca anumite remedii pe baza de plante si pe parcursul zilei, pentru ca nu este suficient, daca toata ziua ai fost suprasolicitat si bombardat de probleme, sa ai pretentia, brusc, seara… ai luat o pastiluta si sa adormi! Daca se poate pe baza de plante, normal! Trebuie sa ii lasi corpului putin timp, sa treaca bland, sa isi respecte ritmurile, nu fortam structura!
Cecilia Caragea: Asadar, Sedirelax de la Ayurmed, de exemplu, poate fi luat pe parcursul zilei tocmai ca sa ne pregatim pentru seara, pentru somn. Nu… daca il luam, adormim intr-o jumatate de ora!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Depinde de ponderea de Vata Dosha pe care o avem, pentru ca exista persoane care se confrunta episodic cu insomnii! Pentru ei este suficient sa ia seara o tableta, doua de Sedirelax. Dar persoanele care se stiu ca sunt agitate pe parcursul zilei, anxioase si stiu ca acest lucru le impiedica somnul pot sa ia si pe parcursul zilei o tableta, doua de Sedirelax si sa ia si seara. In felul acesta, o data ca nu se lasa cuprinse de agitatie si de anxietate…
Cecilia Caragea: Adica peste zi te linisteste…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Exact! Le ajuta sa gestioneze mai bine situatiile in care se afla! In special persoanele care devin extrem de agitate, de imprastiate si de anxioase. Acestea sunt caracteristici ale lui Vata Dosha dizarmonios. Sau tematoare! Incepe sa le fie frica de orice si ajung sa fie foarte negativiste si foarte depresive. Cu ajutorul acestui remediu, aceste persoane pot sa rezolve foarte bine aceste probleme.
Cecilia Caragea: Dar de la ce varsta se poate lua Sedirelax?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Sedirelax poate fi dat inclusiv la copiii care sunt foarte agitati, iar aceasta agitatie ii impiedica sa se focalizeze la scoala, la invatat sau ii impiedica sa adoarma. Bineinteles, pentru recomandarea la copii, ar fi indicat ca parintii sa consulte mai intai un medic specialist in fitoterapie si sa primeasca totusi indicatiile, pentru ca genul acesta de copii au nevoie, totusi, de niste recomandari mai complexe… Dar poate fi dat copiilor de la 5-6 ani, deci varsta de la care putem sa inghitim…
Cecilia Caragea: Deja merg la scoala, le este frica de extemporal sau mai stiu eu ce…
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Asa… Si apoi pana la orice varsta inaintata. Vorbim de persoanele Vata care au insomnie. Pentru orice fel de situatie, exista persoane care au insomnii in momentul in care se deplaseaza, schimba locul si nu se pot obisnui in noua locatie in care sunt, stiu eu, ca e concediu, hotel… Si, pana se obisnuieste cu locul, se termina concediul si trebuie sa vina acasa. Si e pacat sa ratezi concediul si tu sa fii buimac si nauc si sa nu te poti bucura!
Cecilia Caragea: Dar ce plante contine Sedirelax?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Contine valeriana, roinita, sunatoare si aceste plante ajuta foarte mult la linistirea sistemului nervos si ajuta la buna functionare si la buna adaptare a sistemului nervos la stresul de peste zi!
Cecilia Caragea: Si persoanele care stiu ca se confrunta cu insomnii si vor sa doarma linistite cate tablete de Sedirelax sa ia seara?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Se poate incepe cu o tableta care se ia seara, cu o jumatate de ora inainte de culcare! Daca vedem ca nu are efect, putem sa luam doua tablete fara niciun fel de problema. Deci doua tablete cu toata siguranta. Si faptul ca are valeriana, valeriana linisteste foarte bine sistemul nervos, asigura un somn odihnitor si omul se trezeste dimineata limpede la minte. Deci nu se trezeste buimac si cu creierul incetosat, ca dupa alte tipuri de remedii sau medicamente pe care oamenii le mai iau pentru somn. Persoanele care sunt mai agitate si mai anxioase si pe parcursul zilei, ca sa fie sigure ca, seara, tabletele de Sedirelax isi vor face efectul, pot sa mai ia si pe parcursul zilei, la pranz sau dupa-amiaza, o tableta, doua pana la sase tablete pe zi, in situatii absolut extreme. Se pot lua fara niciun fel de probleme.
Cecilia Caragea: Si in cursul zilei cum se iau aceste tablete? Inainte de masa, dupa masa?
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Indicat este sa luam orice fel de tableta pe baza de plante, daca nu contine niciun fel de planta care sa aiba usor efect iritant la persoanele care au o anumita sensibilitate gastrica, in general, se iau inainte de masa, pentru ca, in felul acesta, se asimileaza mult mai bine principiile active.
Cecilia Caragea: Asadar, inainte de masa luam remediile naturale din plante si ne ajutam corpul sa infrunte mult mai bine orice fel de afectiune!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Sa gestioneze mult mai bine situatiile de stres care ne produc anxietate si care pot sa ne genereze insomnie nocturna!
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare mult pentru aceste sfaturi si cred ca unul dintre subiectele pe care trebuie sa le abordam in viitor este stresul, pentru ca am vorbit si de aceasta data de cat de rau poate sa ne faca stresul si de cum trebuie sa invatam sa ne relaxam!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Da, asa este! Trebuie sa gasim toate metodele posibile sa reducem cat mai mult influenta stresului asupra fiintei noastre!
Cecilia Caragea: Multumim!
Dr. Carla Fabian, medic specialist in fitoterapie si Ayurveda: Cu mare drag!
Cecilia Caragea: Asa cum v-am obisnuit, va invitam si la consursul emisiunii Academia de Ayurveda! Cinci dintre dumneavoastra vor putea castiga cate o cutie de Sedirelax de la Ayurmed! Iata ce trebuie sa faceti ca sa participati la concursul nostru: la prezenta emisiune online, va invitam sa inserati un comentariu cu textul „Somn linistit cu Ayurmed” si, peste trei zile de la prezenta postare, in 21 iunie 2019, vom extrage la sorti cei cinci castigatori! Noi va multumim tare mult si va invitam sa urmariti in continuare seria de emisiuni Academia de Ayurveda, sustinuta de Ayurmed!