Academia de Ayurveda – Viata intima si starea de sanatate. Plantele medicinale din suplimentul natural Potent Power de la Ayurmed
0Academia de Ayurveda – Viața intimă și starea de sănătate. Plantele medicinale din suplimentul natural Potent Power de la Ayurmed
Proiect susținut de Ayurmed (www.ayurmed.ro, www.facebook.com/ayurmed.ro, 0757 012 588, 0722 750 111)
Invitată: doamna doctor Carla Fabian, medic specialist în fitoterapie și Ayurveda (Centrul Ayurmed Universitate – Bd. Nicolae Bălcescu nr. 35, București, Sector 1, 0744 222 922)
Realizator: Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: Viața intimă este un factor foarte important pentru starea noastră de bine, chiar pentru starea noastră de sănătate. Despre toate acestea vom discuta astăzi la Academia de Ayurveda cu doamna doctor Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda. De foarte multe ori, stresul nu ne mai lasă să avem acea relaxare de care avem nevoie în cuplu, pentru a ne lua momentele de răgaz petrecute împreună…
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Într-adevăr, starea noastră de sănătate este condiționată de mai mulți factori, inclusiv de confortul și de nivelul de satisfacție pe care îl avem în cadrul relațiilor intime în cuplu. Problema, așa cum ați spus și dumneavoastră, este că nivelul de stres în care noi trăim, în mod normal… de fapt, nu e normal… în care trăim, în ziua de azi, este cel care ne poate afecta calitatea interacțiunilor noastre intime, pentru că, pur și simplu, un nivel foarte crescut de stres afectează buna funcționare a corpului, inclusiv pe acest palier.
Cecilia Caragea: Și acesta este și unul din motivele pentru care foarte multe cupluri au început să aibă probleme cu fertilitatea.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles, pentru că acțiunea de a procrea și de a da viață unor ființe care să se dezvolte în condiții optime este foarte mult legată de starea de sănătate și de armonie, pe toate planurile, a celor doi părinți.
Cecilia Caragea: Cum resimt femeile și cum resimt bărbații impactul stresului asupra vieții lor intime?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, bună întrebare, pentru că, într-adevăr, o să vedem o manifestare diferită la fiecare dintre cele două sexe. Și anume: la femei, stresul poate să le afecteze foarte mult profilul hormonal, adică profilul hormonilor sexuali și, în felul acesta, toată buna funcționare a organismului femeii și inclusiv libidoul ei poate să fie foarte redus, în condițiile în care ea funcționează în stare de stres, pe o durată mai lungă sau chiar un stres intens pe o durată scurtă. Este foarte important să precizăm faptul că funcția de reproducere și viața noastră intimă și toate aceste aspecte legate de viața de cuplu se desfășoară în condiții optime atunci când nu suntem supuși la stresuri foarte mari. De ce? Pentru că, atunci când suntem stresați, se activează în organismul nostru sistemul nervos vegetativ simpatic, care ne pune în condiția de fugă sau luptă sau, mă rog, în alte condiții, freeze, îngheață. Ei, dacă noi funcționăm pe acest mecanism, bineînțeles că energia corpului nostru nu se duce… și atenția noastră și preocupările noastre nu sunt legate de toate celelalte aspecte care sunt coordonate de sistemul nervos vegetativ parasimpatic, care funcționează mai mult atunci când noi suntem relaxați. Deci, dacă suntem în stare de stres, suntem tot timpul în alertă, în acțiune, toată energia noastră, sângele nostru este direcționat către mușchi, să ne pregătească, să ne luptăm cu potențialul pericol și așa mai departe.
Cecilia Caragea: Să supraviețuim!
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Să supraviețuim, da. Și-atunci nu ai cum să te gândești la alte lucruri. În schimb, atunci când ieșim din condițiile de stres și intrăm în starea de relaxare, atenția noastră și energia corpului sunt direcționate pentru buna funcționare a corpului, pentru procesele de vindecare, pentru procesele de regenerare, inclusiv pentru funcția reproducătoare și toate celelalte aspecte conexe cu aceasta.
Cecilia Caragea: Putem să ne gândim la viitor.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, e adevărat. Și-atunci, în momentul în care un cuplu are dificultăți în viața intimă, primul lucru pe care trebuie să-l facă, pornind de la premisa că cei doi parteneri sunt compatibili, adică la un moment toate lucrurile au mers bine și dintr-o dată lucrurile nu mai merg bine, este important să evaluăm, la fiecare, nivelul de stres și să vedem, pe o scară de la 1 la 10 sau, mă rog, în fine, cât de stresat este fiecare și, în felul acesta, putem să intervenim diferit. La femei se intervine și se urmărește reglarea profilului hormonal, sexual, astfel încât să aibă un libido corespunzător și să aibă această deschidere și disponiblitate pentru viața intimă. Iar în cazul bărbaților, tot așa, nivelul de stres poate să afecteze, pe lângă aspectul de fertilitate, foarte mult și funcția erectilă, care știm că este fundamentală. Și-atunci, în momentul în care un bărbat consideră sau realizează că nu mai funcționează așa cum era el obișnuit, trebuie să-și pună întrebarea de ce-i apare acest motiv și să-și evalueze și el nivelul de stres. Pentru că, dincolo de afecțiunile care pot să ducă, la bărbați, la disfuncții sexuale, și anume vorbim aici de bolile metabolice gen diabet, obezitate și așa mai departe sau patologie cronică, care necesită administrarea pe termen lung a unor medicamente care pot să aibă ca efect secundar această disfuncție în sfera sexuală… dacă scoatem din tablou, să spunem, toate aceste situații sau patologia prostatică și lucruri de genul acesta, atunci următorul factor la care trebuie să ne orientăm este, evident, stresul. Și, în condițiile în care reușim să reglăm nivelul de stres și să venim cu un aport de plante afrodiziace pentru redinamizarea energetică în sfera erotică și pentru creșterea libidoului, atunci, într-adevăr, lucrurile pot fi ameliorate cu succes.
Cecilia Caragea: Așadar, există și plante medicinale care pot fi utile atât împotriva stresului, cât și pentru efectul lor afrodiziac, pentru a crește potența bărbaților.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles! Și, din punctul acesta de vedere, afrodiziacele se clasifică în două mari grupe. Și anume: afrodiziace tonice, sunt cele care în primul rând ne aduc energie sau ne suplimentează rezerva de energie erotică pe care bărbatul respectiv o are, pentru că de multe ori este posibil ca, în urma unei activități intense de mai lungă durată, fizică sau psihică, sau în diverse situații de boală sau după diverse situații de genul acesta, comsumptive, cantitatea de energie sau potențialul energetic al bărbatului în sfera erotică să se reducă și-atunci noi trebuie să refacem acest potențial, adică trebuie să venim cu aceste afrodiziace tonice, care aduc energie. Iar apoi plantele afrodiziace stimulente sunt cele care pun în efervescență această energie, pentru ca ea să-și poată exercita rolul în mod corespunzător.
Cecilia Caragea: Când și cum se recomandă? Întreb… de ce? Pentru că știm cu toții că există medicamente care sunt recomandate înainte cu câteva ore, dar aceste suplimente din plante medicinale cu cât timp înainte sunt recomandate?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Bineînțeles că, dacă ne dorim un efect care să se producă în câteva ore, putem să apelăm la remediile pe bază de plante, însă va trebui să luăm o doză mai mare din ele. Dar, dacă noi observăm că această problemă… deci, dacă bărbatul în cauză observă că are o problemă care începe să se repete sau să dureze deja de mai mult timp, ar fi bine să facă un tratament constant cu genul acesta de remedii…
Cecilia Caragea: Deci este vorba de o cură, în cazul acestor suplimente din plante medicinale.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Exact! Pentru că aceste suplimente pe bază de plante au o acțiune mai blândă, au o acțiune compexă, nu merg doar pe mecanismele vasculare pe care funcționează celelalte tipuri de produse care se folosesc în acest scop. Deci acolo există clar un mecanism vascular de acțiune, care își face, în felul acesta, efectul. În cazul produselor pe bază de plante și în special acestea care sunt… suplimentele care sunt produse sau alcătuite după principii ayurvedice, trebuie să vizăm mai multe aspecte. Și-atunci, de asta trebuie să venim… nu am cum să refac rezerva de energie în sfera erotică cu 2 ore înainte de situația în care am nevoie. Și-atunci aici trebuie să merg pe termen lung, pentru că această energie din sfera erotică, de fapt, din sfera vitală și din sfera erotică… sunt principalele rezerve, principalele baterii de energie pe care orice ființă umană le are pentru toate acțiunile pe care ea le face. Și-atunci, în momentul în care am avut un consum mai mare, în viața mea, de energie, la un moment dat, corpul meu, dincolo de energia pe care o extrage din alimente, extrage energie și din aceste baterii, care pot să-și scadă nivelul. Și-atunci trebuie să alimentez aceste baterii cu energie și apoi trebuie să transform această energie din starea ei potențială în starea activă, astfel încât să mă pot folosi de ea atunci când am nevoie.
Cecilia Caragea: Așadar, aceste plante medicinale combinate după principii ayurvedice înțeleg că pot să ajute la o reechilibrare energetică a chakrelor.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Exact. În special a chakrelor care sunt implicate în viața noastră intimă.
Cecilia Caragea: Este un lucru pe care aș vrea să-l dezvoltăm puțin. Cum plantele medicinale ne pot aduce un surplus de energie?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Plantele medicinale ne aduc un surplus de energie pentru că, pe lângă componenta fizică a plantei, fiecare plantă are și o încărcătură energetică. Și, dacă suplimentul care conține respectiva plantă este astfel produs încât să prezerve, să conserve această încărcătură energetică a plantei, atunci, odată cu administrarea respectivului supliment, noi beneficiem și de aportul energetic pe care ea îl aduce. Apoi este vorba despre faptul că fiecare plantă pe care noi o folosim are un organ-țintă, are ceea ce se numește tropism de acțiune. Și există plante care au tropism mai mult pe organele din sfera genitală.
Cecilia Caragea: Masculină.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, dacă vorbim de produsele pentru sfera masculină. Există și plante care au un tropism, de exemplu, în cazul produselor similare care se folosesc de către femei, au tropism pentru organele genitale feminine. Și, în felul acesta, toate principiile din produsul respectiv, cât și încărcătura energetică își fac efectul exact acolo unde le este ținta.
Cecilia Caragea: Așadar, lucrurile sunt multe mai complexe decât ce știam noi, gen mănânc ceva dulce și am energie.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Așa este. Din punct de vedere ayurvedic, se consideră că… corpul nostru este constituit din șapte constituenți corporali. Acești constituenți corporali, primii șase, de fapt, sunt formați din combinații de câte două elemente din cele cinci elemente care stau la baza structurii corpului nostru, și anume: elementul pământ, apă, foc, aer și eter. La nivelul celui de-al șaptelea constituent, care este chiar țesutul reproducător, noi avem toate cele cinci elemente constitutive în proporție egală. Și, din cauza asta, de la nivelul țesutului reproducător, noi avem această posibilitate de a ne reproduce sau de a da naștere altor ființe umane, pentru că noi trebuie să dăm unei viitoare ființe umane toată informația energetică a tuturor celor cinci elemente de care ea are nevoie ca să-și constituie structura. Deci nu avem cum să ne reproducem de la nivelul mușchilor sau de la nivelul țesutului osos sau de la nivelul țesutului nervos. N-am mai trecut prin toți ceilalți constituenți, dar înțelegeți ce vreau să spun, pentru că ar trebui… Deci, dacă primii șase constituenți sunt formați, fiecare, din câte două elemente, combinații de câte două elemente, la nivelul ultimului constituent corporal noi avem toate cele cinci elemente. Apoi acești constituenți corporali pot fi hrăniți sau unul de la celălalt, sau putem să-i hrănim pe fiecare, țintit, în momentul în care venim cu remedii cu tropism pentru țesutul respectiv. Și eu îmi întrețin, să spunem, bateria aceasta de energie erotică și prin alimentația mea, și prin somnul meu, care, încet-încet, îmi trece prin toți constituenții, până când ajunge și la țesutul reproducător, sau pot să vin direct cu anumite elemente, cu anumite plante sau remedii care să aibă tropism direct pe țesutul reproducător.
Cecilia Caragea: Deci există aceste remedii țintite pentru sistemul reproducător.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Exact.
Cecilia Caragea: Și ce conțin aceste remedii țintite pentru sistemul reproducător al bărbaților?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Aceste remedii țintite sunt, de fapt, aceste plante afrodiziace. Deci plantele afrodiziace, care, prin diverse mecanisme și prin diverse principii pe care le conțin, vin să dinamizeze toată această funcție a țesutului reproducător.
Cecilia Caragea: De exemplu, ce plante medicinale conține suplimentul Potent Power de la Ayurmed?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Suplimentul Potent Power de la Ayurmed are, în primul rând, Ashwagandha. Ashwagandha este o plantă, aș putea s-o numesc eu magică, datorită proprietăților pe care le are și datorită acțiunilor pe care le are. Ea este, în primul rând, o plantă adaptogenă, adică ne ajută să ne reglăm foarte bine nivelul de stres și scade nivelul de cortizol. De asemenea, este o plantă tonică generală, este tonică și pentru sistemul nervos, și pentru sistemul cardiovascular. Este o plantă regenerantă și reîntineritoare și este, de asemenea, o plantă care are acțiune afrodiziacă. Dar, în momentul în care o plantă are atât de multe acțiuni, noi, ca să potențăm una dintre ele, este important să o combinăm cu alte plante care să vină să susțină una din acțiunile ei predominante. Și-atunci, alături de Ashwagandha mai găsim, de exemplu, colții-babei, care știm că este o plantă care se găsește și în fitoterapia românească, dar și în fitoterapia indiană și care are un efect extraordinar de eficient asupra aparatului genital masculin, pentru că ajută la îmbunătățirea secreției de testosteron și, în felul acesta, acest hormon masculin principal fiind la cote optime în organismul bărbatului, poate să-l ajute pe acesta să își desfășoare în mod armonios toate activitățile, inclusiv viața intimă. Apoi, pe lângă plante care susțin producția de testosteron în organismul bărbatului, avem nevoie de plante care să-i aducă energie, așa cum este Shatavari. Și apoi avem nevoie de plante care să vină să pună în efervescență această energie, cum ar fi cuișoarele, scorțișoara, care sunt dinamizante, deci ele sunt plante cu acțiune afrodiziacă stimulentă, care pun în efervescență toată energia, tot complexul de energie care se găsește în sfera genitală.
Cecilia Caragea: Spuneați de o plantă, Shatavari, care aduce și ea energie. Este o plantă recomandată doar bărbaților?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Nu, această plantă se recomandă și femeilor pentru acest efect afrodiziac tonic. Și-atunci ea este o plantă care poate fi folosită atât de către femei, cât și de bărbați, dar, bineînțeles, în cazul fiecăruia dintre ei, trebuie combinată cu plantele specifice. Așa cum în Potent Power combinăm Shatavari cu plante specifice pentru sfera genitală masculină și, în speță, colții-babei, în cazul femeilor, această plantă Shatavari se combină cu alte plante, astfel încât ea să meargă țintit, să-și aducă această acțiune tonică pe organele genitale feminine.
Cecilia Caragea: Așadar, Shatavari este o plantă medicinală care aduce energie erotică, să-i spunem așa, spre diferență de Ashwagandha, care aduce energie la modul general.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Exact.
Cecilia Caragea: Și acest complex de plante medicinale când și cum se ia? Spuneați că este recomandată o cură. Ce înseamnă o cură? Cât timp trebuie să se ia? Trebuie apoi să se facă o pauză?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Modul de adminstrare a acestui supliment depinde foarte mult de momentul în care bărbatul alege să-l folosească. Dacă, de exemplu, un bărbat se confruntă cu fel de fel de probleme în sfera genitală, în sfera erotică, adică mă refer la sfera erotică, în sfera genitală poate să fie și prostata și nu vorbim acum despre ea, dacă el ia măsuri din timp, adică nu așteaptă ca această problemă să se agraveze, atunci este posibil ca acest supliment să nu necesite o perioadă foarte lungă de administrare. Dacă, de exemplu, bărbatul respectiv constată că nu are în permanență nevoie de această suplimentare, poate să-l ia doar ocazional, atunci când are nevoie, și atunci poate să-l ia în doze mai mari.
Cecilia Caragea: Ce înseamnă doze mai mari?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Doze mai mari, în sensul că putem să luăm chiar și 2 – 3 tablete odată, în funcție și de înălțimea și de greutatea bărbatului respectiv. Și-atunci, cu o oră, două, înainte de momentul în care avem nevoie, putem să luăm acest supliment, care ne poate ajuta foarte bine. Sfatul meu este, în schimb, să se meargă pe un tratament de întreținere, de fond.
Cecilia Caragea: Adică?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: În situația în care, de exemplu, bărbatul se confruntă de mai mult timp cu o disfuncție în sfera erotică, sfatul meu este să meargă cu un tratament de acesta de lungă durată, în care să meargă cu 3 – 4 tablete pe zi, administrate constant și eventual să suplimenteze atunci când are nevoie în mod specific.
Cecilia Caragea: Și, în cazul bărbaților cu diferite afecțiuni generale, obezitate, diabet, afecțiuni prostatice, se recomandă acest supliment?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, poate fi luat acest supliment, însă acolo, dacă vorbim și de o medicație alopată cu efecte secundare în această sferă, este posibil ca efectul să apară puțin mai târziu și să fie necesar, deci, un tratament de mai lungă durată. Din acest motiv, eu recomand acestor persoane să asocieze la schema lor de tratament alopat pe care o au și remedii naturiste care să trateze afecțiunile lor de bază, pentru că asta va face ca, în timp, ei să poată să reducă doza de medicație alopată, ca să diminuăm în felul acesta efectele secundare pe care noi urmărim să le compensăm cu ajutorul suplimentului Potent Power. Deci, în această situație, pentru că este o situație mai complexă, nu discutăm doar de o disfuncție temporară și care are mai mult un fundal psiho-emoțional, având în vedere că acolo s-ar putea să existe deja niște modificări organice, este necesar un tratament de mai lungă durată, dar este un tratament mult mai safe datorită mecanismului blând de acțiune și datorită mecanismului diferit, adică nu merge pe mecanismul neapărat vascular, ci pe o armonizare globală.
Cecilia Caragea: Și în privința vârstei? Până la ce vârstă este recomandat un asemenea supliment?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Poate că o să surprindă. Eu, de exemplu, am avut și pacienți care la vârste de 80+ mi-au solicitat acest supliment. Dacă eu pot să-l recomand și în condițiile în care eu am avut o discuție cu ei și am văzut situația lor generală, am putut să le recomand acest supliment și chiar s-au bucurat de rezultate. Bineînțeles, nu mai putem să vorbim de performanțe, dar, oricum, o îmbunătățire a existat.
Cecilia Caragea: Așadar, este un supliment care este recomandat inclusiv bărbaților aflați la andropauză.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles. Categoric!
Cecilia Caragea: Pentru că trebuie să spunem că și bărbații ajung într-un moment al vieții lor în care încep să se confrunte cu anumite probleme. Tot așa cum femeile ajung la menopauză, și bărbații ajung la andropauză, atâta doar că procesul este mult mai lent în cazul bărbaților.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da. Datorită particularității de structură și de funcționare a aparatelor genitale la cele două sexe, momentul de intrare la menopauză și andropauză se produce diferit. Și anume de ce? Pentru că femeia se naște cu un număr clar de foliculi ovarieni, de celule ovariene care se vor matura, vor forma foliculii ovarieni și, în funcție de acest număr, în momentul în care se epuizează acești foliculi ovarieni, femeia respectiv intră la menopauză. Bărbatul, în schimb, produce toată viața spermatozoizi, în funcție de nivelul de testosteron pe care-l are. Și-atunci, în momentul în care bărbatul are grijă ca, prin activitatea fizică, prin dietă, prin nivelul de stres pe care și-l gestionează foarte bine, prin alimentație, să își mențină acest nivel de testosteron, el are posibilitatea, în felul acesta, să-și mențină acest țesut reproducător în bună stare de funcționare până la o vârstă suficient de avansată. Deci la femeie există un determinism genetic al acestui moment de intrare la menopauză, în schimb, la bărbat ține foarte mult de stilul de viață. Bineînțeles că și la femeie acest determinism genetic poate să fie influențat de stilul de viață. Pentru că, dacă avem un stil de viață dizarmonios, noi putem să facem diverse lucruri sau putem, știu eu, în situații de diverse boli care sunt provocate de diverse cauze, de exemplu, să avem o afecțiune a unui ovar și-atunci, în loc să avem o rezervă ovariană mai mare, rămânem cu rezerva ovariană care există la nivelul unui singur ovar și, automat, în momentul acela suntem într-o condiție de inferioritate față de o femeie care are două ovare. Deci asta este diferența: bărbatul poate să producă toată viața spermatozoizi și țesut reproducător, pe când la femeie există un determinism genetic de la naștere.
Cecilia Caragea: Tocmai de aceea, vârsta, mai ales în cazul femeilor, este extrem de importantă pentru cei care-și doresc copii.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles. Este foarte important, în cazul femeilor, să nu ne programăm copiii după ce avem două facultăți, trei masterate, două joburi, două case, trei mașini și așa mai departe. Pentru că s-ar putea ca, datorită nivelului foarte mare de stres pe care l-am acumulat în timpul în care ne-am atins toate aceste target-uri, să ne fi afectat suficient de mult profilul hormonal și sănătatea țesutului reproducător, astfel încât să nu mai putem să… femeia respectivă să nu mai poată să rămână însărcinată.
Cecilia Caragea: Totuși, știu că se poate. Nu doar cu tehnicile moderne, ci și în Antichitate… multe cupluri au avut copii la vârste înaintate. Vorbeam asta referitor la determinismul genetic de care spuneați, de numărul limitat de foliculi ovarieni și așa mai departe.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Bine, eu nu spun că femeia nu poate să rămână însărcinată la o vârstă mai înaintată. Într-adevăr, se poate. O femeie poate să rămână însărcinată până în momentul în care își epuizează numărul de foliculi. Eu vorbeam de cum femeia… ce face ea ca să mențină în bună stare această rezervă ovariană, astfel încât, într-adevăr, nu toată lumea poate să-și permită să facă copii la 20 de ani sau la 25 de ani, așa cum ar fi indicat… De ce? Pentru că suntem preocupate de studii, de carieră, de o grămadă de alte aspecte și-atunci tot ceea ce înseamnă familie și copii rămân ca și priorități, mă rog, ca preocupări secundare sau de viitor. Dar este foarte important, dacă eu am în plan să fac copii după o anumită vârstă, să spunem, după 30 – 35 de ani, chiar 40, să am grijă cum îmi gestionez stilul de viață, astfel încât, într-adevăr, să pot să aduc pe lume un copil și după 40 de ani. Dar dacă eu nu țin cont de toate condițiile în care ar trebui să-mi desfășor viața, atunci s-ar putea să fie o problemă. În momentul în care eu îmi propun să fac primul copil la o vârstă mai înaintată și până în momentul acela eu funcționez pe modulul „bărbat”, adică eficiență, muncă, stres, competitivitate, s-ar putea să nu mai pot să fac switch-ul la modulul „femeie” când vreau eu.
Cecilia Caragea: Dar, dincolo de toate aceste probleme, ai, nu ai copii, la ce vârstă ai copii și așa mai departe, viața intimă este foarte importantă pentru starea de bine, pentru starea de sănătate. Și înțeleg că plantele medicinale ne pot ajuta, atât pe noi, femeile, cât și pe bărbați. Dar voiam să vă întreb ceva: la dumneavoastră în cabinet vin bărbați în căutarea unor soluții atunci când simt că încep să se confrunte cu anumite probleme în această sferă a vieții lor sau mai degrabă vin femeile în căutarea unor soluții pentru partenerii lor?
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Am întâlnit toate situațiile posibile. Am întâlnit și femei care vin pentru propria lor stare de sănătate, pentru că, în momentul în care sunt în premenopauză, menopauză, într-adevăr, există o afectare a vieții intime, o reducere a libidoului, prin toate modificările care au loc la nivelul organelor genitale. Au fost și femei care, pe lângă sfaturi pentru ele, ne-au cerut și sfaturi și recomandări pentru partenerii lor de viață. Dar am avut și situații în care au venit bărbații și am avut solicitare pentru remedii, pentru îmbunătățirea pe această direcție, pentru că, din punctul meu de vedere, mi se pare un semn atât de responsabilitate pentru propria lui stare de bine, cât și de respect și de iubire față de partenera lui de viață. Adică mi se pare perfect normal să apelăm la ajutor când există o problemă pe această sferă. Cu atât mai mult dacă apelăm la remedii naturale, mi se pare o idee mult mai bună și mai eficientă.
Cecilia Caragea: Deci nu consideră că e un subiect tabu.
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Nu consideră că este un subiect tabu, dar recunosc că mai mult femeile sunt preocupate de acest aspect decât bărbații. Probabil că, datorită aspectelor legate de orgoliu, pentru bărbați este puțin mai delicat. Dar, în condițiile în care soluții există și ei, totuși, reușesc să-și depășească acest blocaj, acest obstacol, în mod categoric, vor obține rezultate.
Cecilia Caragea: Așadar, cei care-și doresc să pună întrebările pe care și-ar dori să le pună cred că ar trebui să îndrăznească. Pe dumneavoastră vă găsesc la Cabinetul Ayurmed de la Universitate și sunt convinsă că le stați la dispoziție cu toată apropierea de care au nevoie, cu toată înțelegerea de care au nevoie!
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles. Adică eu sunt acolo să îi sfătuiesc și să le recomand suplimentele de care au nevoie și eventual să le ofer un feedback, în timp, la felul în care se desfășoară tratamentul lor. Adică așa cum sunt acolo pentru pacienții care au orice fel de altă patologie, sunt abordabilă și pentru genul acesta de situații.
Cecilia Caragea: Vă mulțumim tare mult!
Dr. Carla Fabian, medic specialist în apifitoterapie și Ayurveda: Cu mare drag!