Dialoguri pentru Sanatate – Apicultura romaneasca in lume
0Apicultura romaneasca in lume
Invitata: doamna dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific la Institutul de Bioresurse Alimentare si presedinta comisiei stiintifice Apimondia.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumim companiei APIDAVA si Institutului de Bioresurse Alimentare pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: Va invit la un excelent dialog cu doamna dr. CRISTINA MATEESCU, cercetator stiintific la Institutul de Bioresurse Alimentare si presedinta comisiei stiintifice Apimondia. Am vorbit despre apicolele romanesti care sunt apreciate in lumea intreaga, despre cum un lider al calitatii, APIDAVA, a reusit sa cucereasca inclusiv pretentioasa piata din Japonia, despre modelul romanesc in domeniul apifitoterapiei, care a inceput sa fie preluat in alte tari, precum Turcia sau Cuba, despre ce ar trebui sa facem ca sa continuam dezvoltarea apiculturii romanesti. Un dialog de substanta, care sper sa va placa!
Cecilia Caragea: Stam de vorba, bineinteles, despre produsele apicole! Despre produsele apicole romanesti pe care doamna doctor Cristina Mateescu le promoveaza in intreaga lume! Stiu ca pe japonezi i-ati convins sa creeze un institut de studiere a beneficiilor mierii chiar!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: Da, este foarte adevarat! Japonia a fost intotdeauna interesata, chiar de dinainte de 1989. Aveam multe vizite in care japonezii si-au aratat interesul… in primul rand pentru propolis. Pentru ca ei, trebuie sa va spun, au descoperit propolisul dupa Congresul Apimondia de la Nagoya, din 1985. Dupa acel an, au inceput sa se intereseze de ce inseamna propolisul, pentru ca ei cunosteau foarte putin produsele apicole. Venind in cautare de a descoperi propolisul european si, de ce nu, cel romanesc si experienta romaneasca pe care noi am avut-o (v-am spus ca in Romania s-a infiintat primul centru medical de apiterapie din lume!), cu aceasta ocazie au simtit si gustul mierii! Gustul mierii romanesti, ei devenind chiar, as spune, fani, ca acesta e limbajul modern. Motiv pentru care au facut toate demersurile ca, in timp, sa gaseaca un furnizor de miere, mai ales miere de salcam de foarte buna calitate, iar acum, desigur, cu noua orientare, de miere organica. As putea spune ca printre cei care, la momentul respectiv, au raspuns prezent, a fost chiar firma Apidava. La vremea respectiva se numea putin altfel, dar acesti oameni au facut pionierat propriu-zis, dovedind cu toata onestitatea cat este de buna mierea de salcam si mierea romaneasca in general. De altfel, foarte incantati de acest aspect (eu am fost de mai multe ori, am fost de vreo patru ori in Japonia si am facut un ciclu de conferinte pe tot teritoriul japonez), trebuie sa va spun ca au dezvoltat, din interes pentru apiterapie, un Institut de Stiinte ale Vietii, in care se ocupa cu preponderenta de utilizarea produselor stupului, in diferite formule de suplimente alimentare.
Cecilia Caragea: De ce japonezii au fost atrasi mai ales de mierea de salcam romaneasca?
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: Pentru ca, v-am spus, este o miere foarte fina. Pe de alta parte, eu as zice ca (putin, in timp, i-am cunoscut) lor nu le plac lucrurile foarte dulci si foarte aromate. Chiar si prajiturile lor sunt lipsite de dulceata celor pe care noi le cunoastem in Europa. Deci au fost foarte interesati pentru ca mierea de salcam, intr-adevar, cea romaneasca este foarte, foarte pura, foarte delicata, foarte fina. Iar pentru mierea de masa, ei fiind totusi foarte indragostiti, pana la urma, de acest produs, au creat o piata, practic, in care, cu toata increderea folosesc mierea pe care o exporta acolo chiar societatea Apidava. Pentru piata japoneza, vorbim de o firma care ocupa, la ora actuala, locul intai in productia de suplimente alimentare si in desfacerea de produse apicole pe piata japoneza, este vorba de firma Yamata. Principalul partener, daca nu chiar unicul, pentru produsele apicole romanesti este firma Apidava. Ei au fost ce care au fost deschizatori de drumuri si, prin profesionalism si corectitudine, au dovedit ca putem sa oferim o marfa de foarte, foarte buna calitate.
Cecilia Caragea: Asadar, firmele romanesti din domeniul apiculturii incep sa fie recunoscute pentru produsele de exceptie pretutindeni in lume, inclusiv in Japonia, care stim ca este o tara cu foarte mari pretentii! Dar, ca sa revenim la modelul romanesc care este exportat, ca sa spunem asa, si in alte tari: imi povesteati ca si in Turcia se exporta acum acest model, Turcia fiind, intr-adevar o tara cu niste directii de dezvoltare absolut surprinzatoare in ultima vreme!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: De asta au si facut progresele pe care le-au facut! Pot sa va spun ca ei nu au uitat nimic din traditional si, in baza cunostintelor pe care le-au obtinut si a cercetarilor care se fac si la ei cu foarte multa asiduitate (v-as putea spune ca fiecare universitate din Turcia se ocupa de cercetare in acest domeniu), au dezvoltat si au pus la punct in parlament o lege care se ocupa exact de medicina traditionala, de terapiile complementare si alternative, intre care apiterapia ocupa un loc foarte important. De altfel, chiar turcii spun ca au avut mare noroc cu apiterapia, pentru ca presedintele Erdogan a fost, la randul sau, un pacient al tratamentelor cu produse apicole, iar doamna Erdogan este foarte indragostita de miere si de produsele stupului, motiv pentru care se pare ca… a fost un argument si pentru aceasta lege, care a fost data in septembrie 2014.
Cecilia Caragea: Dar Turcia isi dezvolta, oricum, foarte puternic sistemul medical in ultima vreme si atunci era firesc ca si in domeniul apifitoterapiei sa urmeze o dezvoltare!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: Desigur! Exista chiar o superorganizare! As putea spune ca am avut niste contacte, am discutat cu cei responsabili la nivelul Ministerului Sanatatii din Turcia si exista programe de instruire foarte importante, in care medicii care urmeaza astfel de cursuri trebuie sa asigure, din toate punctele de vedere, profesionalismul unui medic adevarat. Chiar daca vorbim de o terapie complementara, alternativa sau traditionala!
Cecilia Caragea: Da, stiu, urmeaza sa mergeti sa tineti niste cursuri in Turcia!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: Da, acum in luna februarie, Universitatea Ataturk din Erzurum impreuna cu Asociatia Apicultorilor din Erzurum tocmai vor sa faca un curs din acesta, in care cadrelor cu pregatire superioara sa le ofere posibilitatea de a cunoaste mai indeaproape tot ceea ce inseamna produse ale stupului si ce posibile tratamente pot fi facute cu aceste produse.
Cecilia Caragea: Ca toti acesti specialisti sa aiba competente si in apifitoterapie!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: Ulterior, da, vor obtine, in baza unui examen pe care il vor da la nivelul Ministerului Sanatatii de la ei, aceasta competenta. Acest lucru la noi se face si este un lucru foarte bun, pentru ca la nivelul scolii de management din domeniul sanitar se fac astfel de cursuri, in care medici de diferite specialitati (iar eu chiar sunt lector la aceste cursuri, de multi ani)… am fost chiar surprinsa sa vad ca exista o paleta destul de larga de specialitati medicale. Si nu este vorba numai de medici de familie, ci chiar medici cu pregatire in domeniul neurologiei, stomatologiei sau hepatologiei. Deci un lucru foarte important, asta dovedeste ca oamenii sunt dornici sa poata aplica si alte forme tratament.
Cecilia Caragea: Stiti cumva ce numar de medici cu competente in apifitoterapie exista in Romania?
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: Daca stau sa ma gandesc ca aceste cursuri au inceput putin inainte de anul 2000… eu imi aduc aminte ca faceam niste cursuri in Cuba in anul 2000 – cand am revenit, am intrat direct in a preda la un grup de medici de la noi care incepusera acest sistem de inavatamant… Deci, de atunci, cred ca depasim 300 de medici care au astfel de competenta in Romania, ceea ce e un lucru foarte bun!
Cecilia Caragea: Vorbeati de Cuba! Si Cuba este o tara recunoscuta pentru directia ei de apifitoterapie, de remedii traditionale!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: Sa nu uitam ca Cuba s-a aflat foarte multa vreme sub embargo! Ca atare, importul de alimente sau, cu atat mai mult, importul de medicamente si mai ales de antibiotice a fost, practic, prohibit! Si atunci am incercat, prin intermediul Comisiei de Apiterapie sa ii facem sa isi valorifice propriile resurse, respectiv atat resursa vegetala, uleiurile esentiale, deci aromaterapia (pentru ca zona, ca orice zona de tip tropical, este foarte bogata in astfel de plante)… trebuie sa va spun ca si-au dezvoltat o astfel de industrie si au aplicat si apiterapia, pentru ca la origine se afla, si aici, tot Romania. Pentru ca directorul statiunii de cercetari apicole din Havana, doctorul Adolfo Pérez Piñeiro, a studiat in Romania biologia!
Cecilia Caragea: Extraordinar!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: Asa ca lumea e foarte mica, vedeti, si a plecat de aici cu acest mesaj pe care l-a dezvoltat foarte bine acolo. Iar la nivelul Comisiei de Apiterapie… vreo 4 ani la rand am facut cursuri, atat la nivelul infirmierelor si asistentelor medicale, cat si la nivelul medicilor. Ei au reusit sa implementeze apiterapia atat pentru tratamentul marilor arsi, in aplicarea de cicatrizare cu miere in astfel de boli si bineinteles ca s-a mers pe tratamentul bolilor hepatice si bolilor pulmonare. Exista o statiune de tratament, se cheama Las Terasas, unde au fost aplicate astfel de tratamente cu apiaromieri sau propoaromieri, in care se regaseste un amestec de miere cu propolis sau miere cu uleiuri esentiale din flora respectiva, vorbim de rozmarin, mai ales de lavanda, care au dat rezultate foarte bune atat in tratamentul afectiunilor respiratorii, cat si in al celor hepatice.
Cecilia Caragea: Intr-adevar, pentru ca auzisem ca in Cuba s-au dezvoltat tot felul de tratamente aparte, probabil, asa cum spuneati, in urma acelui embargo, dar plecand de la sustinerea pe care le-a oferit-o Apimondia! Uite o organizatie care, intr-adevar, este remarcabila!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: Da, intr-adevar, este o organizatie non-profit, este un ONG, de fapt, dar care a facut tot ce a fost cu putinta sa vada care este stadiul dezvoltarii apiculturii. In statele membre, la ora actuala, sunt peste 115 membri in aceasta federatie. Mai mult decat atat, apiterapia a fost chiar solicitata ca, in caz de dezastre, sa poata oferi un suport! Asa ceva s-a intamplat! A fost un mare cutremur in Haiti si, aici, tratamentul ranilor… unde sa se poata face cicatrizarea atat cu miere, cat si cu propolis sau sa se introduca in alimentatia celor cu malnutritie din aceste produse. Sunt lucruri foarte frumoase, foarte importante, e o misiune foarte nobila. Din pacate, inca ne lovim de reticenta medicilor din domeniul medicinei clasice. Uitam, pana la urma, ca si medicina clasica, si farmacia s-au dezvoltat tot plecand de la plante si de la resursele naturale… Sigur ca dezvoltarea chimie farmaceutice, a chimiei de sinteza a permis obtinerea unor molecule foarte active, dar la care, in timp, s-a dovedit ca mai exista si reactii adverse. Bine, nici produsele naturale nu sunt lipsite de reactii adverse!
Cecilia Caragea: Evident, ca nu poti sa iei matraguna!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: Categoric! Dar ceea ce ni se ofera este o paleta… De fapt, care este principiul acestor terapii? Primum non nocere! In primul rand sa nu faca rau! Or, acest lucru este valabil in ceea ce promovam noi ca terapie complementara sau alternativa.
Cecilia Caragea: Si, in plus, in toata aceasta organizatie, Romania are un loc de frunte. Exact, dupa cum spuneati, prin specialistii pe care ii avem! Stam de vorba cu un astfel de specialist si prin realizarile pe care le-a avut Romania!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: Multumesc! Da, inca tinem stindardul sus si avem inca aceasta recunoastere pe plan international, pentru ca, intr-adevar, aici s-au facut niste eforturi extraordinare. Iar meritele sunt atat ale celor care au fost direct implicati in cercetare, in studii clinice, in tot ce s-a facut, dar si a celui care a facut pionierat si a incercat sa convinga Academia de Stiinte Medicale ca aceste terapii pot fi folosite spre binele omului.
Cecilia Caragea: Si in acest moment vi se pare ca noi, romanii, fructificam la adevarata valoare toata aceasta bogatie in sensul in care vad ca alte tari – Turcia, Japonia, Cuba – pun foarte mare accent si profita de experienta romaneasca! Noi, romanii, de ce nu am profita noi de experienta noastra, sa devenim noi un centru mult mai puternic si sa oferim diversilor pacienti, din diverse colturi ale lumii, posibilitatea de a veni in clinici romanesti specializate in tratamente apiterapeutice? N-am putea face asa ceva?
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: Vedeti, poate ar trebui sa facem ceva de tipul Ana Aslan, de tipul acelei clinici, in care noi, la un moment dat, chiar am dorit sa facem studiu impreuna, in care pacientilor care veneau pentru astfel de tratamente… sa introducen in dieta lor si aceste produse ale stupului. Timpul nu este pierdut, ne dorim sa intervenim, mai ales in calitatea vietii oamenilor in varsta, pentru ca aici sunt problemele majore de boala, in care sa asiguram o intretinere si o stare de bine, in care sa nu aiba atatea efecte secundare, asa cum se intampla in cazul unor tratamente. Din pacate, exista, asa, un fel de… traim inca putin din istorie si prea putin, la nivel national, la nivel de autoritati, se ocupa de promovarea unui bun care reprezinta ceva foarte important pe plan international. Din pacate, vedeti, inca suntem un exemplu, dar ma intreb: oare pana cand vom mai fi?
Cecilia Caragea: Da, pentru ca daca nu investesti continuu in dezvoltare, in cercetare, in promovare, in a construi aceasta directie…
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: E un motiv de preocupare, speram ca totusi viitorul, in contextul actualal orientarii catre natura, catre diversificare, sa ofere o cale!
Cecilia Caragea: Intr-adevar, diferitele studii, diferitele sondaje care s-au facut in alte tari spun ca Romania este vazuta ca o tara cu produse apicole de calitate si, atunci, intr-adevar, am putea sa facem din apicultura o directie pentru brandul nostru de tara!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: Da, asa cum suntem mari exportatori, cunoscuti ca exporatori de miere, ar trebui sa fim, in acelasi timp, si foarte buni producatori si utilizatri ai produselor stupului. Si ma gandesc ca poate viitorul va arata ceva mai bine si vom incerca sa exploatam… asa cum, pe timpuri, a existat o idee geniala de a exploata in tratamentele geriatrice anumite produse, tot asa, sa putem introduce, ca tratament de sustinere, in niste clinici specializate, in care sa se poata face tratamente cu venin de albine, in care sa se aplice o dieta specilizata cu produse ale stupului si terapii de acest gen, cred ca ar fi un lucru minunat. Mai ales ca avem background-ul, avem acel suport al unei istorii stiintifice care s-a desfasurat, avem recunoastere si avem recunoastere chiar la nivelul Academiei de Stiinte Medicale si cred ca ar fi un lucru minunat pentru viitor. As vrea, totusi, sa incheiem intr-un mod optimist si sa speram ca, totusi, albina ne va putea salva… chiar inainte de a le salva noi pe ele.
Cecilia Caragea: Da! Si ar trebui ca si noi, romanii, sa consumam mult mai multa miere, comparativ cu zahar sau cu alte dulciuri, indulcitori…
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: E un progres, de la 50 de grame la 500 de grame. Dar, vedeti, sunt tot felul de idei – ca acolo e toxic, ca acolo nu avem voie… si omul asculta. E adevarat ca, din pacate, presa aduce si fake news, ca asa se intampla… Dumneavoastra faceti un lucru minunat incercand sa stati de vorba cu specialisti care pot convinge populatia ca lucrurile nu stau chiar asa!
Cecilia Caragea: Ca mierea nu este toxica nici daca o punem intr-un ceai prea fierbinte…
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: Da, nu a mai mancat nimeni turta dulce in lumea asta din cauza HMF-ului?
Cecilia Caragea: Sau bunica mea, care facea prajitura cu miere, facea un lucru rau dandu-mi sa mananc acea prajitura?
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: In nici un caz! Mai ales ca nivelul acestui compus, zis toxic, ajunge la valori mult mai mari, chiar de sute de ori mai mari decat ceea ce se permite in miere!
Cecilia Caragea: Asadar, putem sa alegem produse apicole, sa nu ne facem vreodata probleme ca mierea ar putea sa fie toxica daca o incalzim prea mult si sa o consumam cu incredere, pentru ca este un aliment extraordinar pentru sanatatea noastra!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: Este un aliment sanatos, un zahar simplu care ne „topeste“ acea dorinta de a manca dulce, ne limiteaza si, in afara de asta, este rezultatul muncii unor insecte care aduna tot ce e mai bun din natura!
Cecilia Caragea: Si carora le datoram viata, pentru ca sa mancam un mar, o para sau mai stiu eu ce tot lor li se datoreaza…
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: O treime din alimentele pe care noi le consumam sunt datorate prezentei albinelor, care polenizeaza astfel livezi, culturi de legume s.a.m.d.
Cecilia Caragea: Noi trebuie sa fim recunoscatori, asadar, albinelor, dar si specialistilor pe care ii avem! Va multumim si speram sa mai avem asemenea dialoguri interesante!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: Si eu va multumesc! Oricand, cu placere, pentru a promova albina si produsele ei cu mare drag!
Cecilia Caragea: Si apicultura romaneasca!
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare: Desigur!
Cecilia Caragea: Multumesc!
Pentru informatii suplimentare: www.apidava.ro.
Tel. 0258-711428, 0744 696 931. E-mail: office@apidava.ro.