Apiterapia romaneasca: traditie si modernitate
1Apiterapia romaneasca: traditie si modernitate
Invitat: Domnul doctor Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri speciale Apidava pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: Dragii nostri, ne reintalnim cu bucurie cu domnul doctor Stefan Stangaciu, care, la Sarbatoarea Mierii de la Blaj, a sutinut o serie de prelegeri despre produsele apicole pentru sanatate! As vrea sa va invitam sa discutam despre produsele apicole in traditia populara romaneasca, pentru ca tot ati venit sa sustineti o prezentare in costum traditional!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Sa incepem cu istoria, cu trecutul, dar si cu pozitionarea geografica! Suntem intr-o pozitie foarte buna, suntem intre Ecuator si Nord, avem un climat temperat… Si foarte, foarte important este ca avem acesti munti, dealuri, avem mare, Delta, avem rauri, avem tot ce trebuie pentru albine! Si, daca ne aducem aminte din trecut, faimosul istoric Herodot spunea, intr-una dintre lucrarile dansului, le spunea romanilor si celor care citeau sa nu cumva sa treaca la nord de Istru, pentru ca teritoriul de la nord de Istru este populat de albine. Albinele s-au folosit in traditia romaneasca si ca arma de lupta, si ca arma biologica. Asadar, ce ne intereseaza pe noi este, desigur, partea de sanatate. Au fost si sunt inca enorm de multe colonii de albine, fiind atat de multe flori utile albinelor s-au dezvoltat foarte mult. Iar in Evul Mediu, de exemplu, in lucrarile de specialitate, se spune ca cei din teritoriul nostru exportau foarte multa ceara catre Vatican, catre Roma si chiar ceara neagra, care era, de fapt, propolisul, care era foarte apreciat si se vindea foarte bine. Corelatia cu sanatatea, cu apiterapia e un pic simbolica, dar foarte interesanta. Parintele apiterapiei din Romania, doctorul Alexandru Parteniu, care a lucrat 40-45 de ani cu produse apicole pentru sanatate, era pasionat de isotire si, inainte sa se apuce de apiterapie, a citit undeva o lucrare legata de daci, de Dacia, de vremurile din trecut… Si, intr-una dintre relatari, se spunea ca dacii erau atat de puternici, datorita faptului ca consumau produse apicole si erau intepati de albine, incat puteau sa prinda ursul si sa-l stranga, sa se lupte cu el si sa-l invinga pe urs. Atat de puternici erau! Asta i s-a parut o chestie extraordinara si s-a intrebat care o fi mecanismul, cum se intampla… Si s-a apucat de apiterapie si a ramas 40-45 de ani pe partea asta!
Cecilia Caragea: Deci produsele apicole iti dau forta si energie!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Categoric! Exista foarte multi sportivi, universitati medicale care lucreaza cu medicina sportiva… Sportivii care iau produse apicole, de exemplu fotbalistii care iau laptisor de matca suficient de mult timp rezista pe timpul meciului mult mai mult timp decat ceilalti. Ceilalti obosesc si incep sa faca greseli… si atunci acestia dau gol! Sunt atleti de perfomanta, maratonisti care folosesc produse apicole intensiv! Interesanta este corelatia cu forta… S-a vazut ca, daca cineva face intepaturi de albine, cum sunt apicultorii, dar face putin mai tintit pe musculatura, creste forta musculara realmente. Nu avem timp acum sa vorbim, dar exista articole stiintifice, carti, lucrari care explica cum actioneaza produsele apicole in corp… As da doar acest singur element, faptul ca apicultorii traiesc mai bine si mai mult decat restul populatiei. Ei nu se imbolnavesc decat extrem de rar si traiesc si mai mult – inseamna ca aceste produse apicole actioneaza foarte profund, la foarte multe niveluri, inclusiv la nivel genetic, si permit aceasta longevitate mai mare.
Cecilia Caragea: Insa apicultorii care consuma produse apicole! Pentru ca am inteles ca, din pacate, exista o serie intreaga de apicultori care nu consuma produsele familiilor lor de albine, ci doar le utilizeaza pentru a le comercializa! Vedeti, cumva, o schimbare de mentalitate in privinta consumului de apicole la noi, si in cazul apicultorilor, si in cazul publicului larg?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da! In primul rand, Romania este tara cu cel mai mare numar de medici care sunt certificati, specializati in apiterapie: peste 500. Nicio tara din lume nu are atat de multi medici. Deci medicii fac promovare – e adevarat ca ei nu sunt majoritatea, majoritatea sunt medicii care lucreaza clasic cu medicamente de sinteza, dar sunt destul de multi. Insa ce putem spune, la modul global, este ca exista, in mod categoric, o trecere clara catre terapiile complementare, naturiste, alternative sau cum se mai cheama, in toata lumea. Una dintre explicatii este cea legata de internet, de informatie – acum 20-30 de ani, lumea nu putea sa afle cum actioneaza propolisul, cum actioneaza mierea de albine… Acum, toata lumea are aceasta informatie si isi dau seama ca sunt utile pentru sanatate si incep sa le foloseasca… Dar este inca mult de lucru, intr-adevar. Cu mass-media trebuie sa colaboram mai bine, sa tinem mai multe cursuri, conferinte, prelegeri, sa mergem in scoli… Chiar sunt multe initiative de acest gen in alte tari, cu copiii. Copilul, odata ce a invatat ca mierea e mai buna decat zaharul, iar parintii i-au invatat si ei acelasi lucru, atunci raman toata viata consumatori.
Cecilia Caragea: Pentru ca totul tine, pana la urma, de educatie si, daca invatam acasa, in familie, care sunt produsele sanatoase, putem sa ajungem oameni sanatosi si sa crestem si generatiile viitoare in acest stil de viata sanatos!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da! Si tot din faptul ca lumea este din ce in ce mai bine informata, observa, isi da seama ca medicamentele de sinteza chimica au, totusi, foarte multe efecte adverse! Sunt utile in urgente, ne pot scoate din situatii foarte dramatice, dar in bolile cronice, bolile de lunga durata, au mai mult efecte inverse, care nu sunt de dorit. Si lumea afla, se informeaza, vad exemple, vad apicultorii, care sunt rosii la fata, mandri si plini de forta… Apropo de apicultori, inca un element foarte interesant, la nivel social, ca este bine de facut aceasta corelatie: marea majoritate a barbatilor sau a oamenilor, cand ajung la pensie, dupa ce au muncit toata viata, au adunat bani, au intretinut familia, au fost respectati de familie si de vecini, cand ajung la pensie, multi dintre ei, din pacate, intra intr-o despresie, pentru ca se gandesc: „Am imbatranit! Sunt un mos, nu mai aduc bani, de ce mai traiesc, copiii sau nepotii nu ma mai apreciaza…” Si, intrand in depresia aceasta, respira mai putin, risca sa faca probleme imunitare foarte grave, inclusiv tumori, cancere sau boli respiratorii, fac constipatii si alte chestiuni legate de aceasta insuficienta energetica… Si, practic, mor cu zile, pentru ca depresia ii omoara. Cei care afla ca apicultura este extraordinara, ca albina este extraordinara, ies la pensie, isi zic: „In sfarsit, sunt liber!“ Cumpara 10-15 colonii de albine, se duc pe langa un apicultor mai cu experienta, invata apicultura si, intr-un an, doi, trei, aduc miere pentru familie, aduc sanatate pentru familie, aduc bani pentru familie si, dintr-odata, familia ii respecta si, atunci, depresia lor dispare, sunt tonici si, in consecinta, au o viata mai lunga si mai sanatoasa.
Cecilia Caragea: Da, inca un lucru pe care il putem invata din traditie, pentru ca, in mod traditional, nu exista conceptul „a te pensiona“! Aveai de facut tot felul de lucruri si la anii senectutii si iti ajutai familia cu intelepciunea, cu forta de munca… Asadar, noi ce avem de facut este sa redescoperim, pana la urma, un mod de viata traditional, in care omul avea un sens indiferent de varsta la care se afla!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, asa este! Si, in cartile vechi legate de apicultura in Romania… mi-aduc aminte un pasaj… in vremurile acelea, practic, la fiecare a doua, a treia casa, a doua, a treia gradina, existau stupi de albine, exista o alimentatie sanatoasa, naturala… Erau si alte probleme, dar, oricum, ideea este ca oamenii, cei care ne asculta acum, ar fi foarte bine sa ia legatura cu apicultorii cei mai apropiati. Si, aici, iarasi un lucru legat de calitate, de forta: cele mai bune produse apicole sunt cele pe care le iau din stup. De acolo le iau foarte proaspete. Si, apropo, acum e momentul, luna martie/aprilie/mai, cand se fac produsele apicole noi, proaspete. Un om intelept, care isi iubeste familia, ar trebui sa calculeze asa: Imi trebuie, pentru mine, pentru copiii mei, pentru familia mea, 40-50 de grame de miere pe zi. Si, atunci, fac calculul, cat imi trebuie intr-un an de zile si… inmultesti cu 365 de zile si cu cati membri ai familiei ai si afli care e cantitatea de miere de care ai nevoie pe un an. Si este foarte intelept sa iti procuri mierea asta pe un an, care e buna, care este in fagure deja in luna mai/iunie/iulie. Si ai rezerva, frumos, pentru tot anul!
Cecilia Caragea: Corect! In mod traditional, omul intelept isi face vara sanie si iarna car!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact! Si sunt multi oameni care s-au „lipit“ de un apicultor si comanda ani si ani la rand, raman prieteni foarte, foarte buni si isi fac rezervele acestea… Dar, cand se cumpara aceste produse apicole, ideal este sa fie tinute, totusi, la frigider!
Cecilia Caragea: Inclusiv mierea?
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, chiar si mierea! Sunt unii care spun ca mierea rezista sute de ani! Nu e chiar asa de adevarat, pentru ca, dupa un an, doi, incep sa scada nivelurile de enzime si alti factori care sunt acolo… Dar, daca le tin in frigider, un alt studiu a aratat ca si dupa 25 de ani e aproape noua, identica, ca la inceput. Deci, e bine la frigider, totusi!
Cecilia Caragea: Asadar, primavara ne cumparam produse apicole, ne facem provizii de produse apicole si, tocmai de aceea, primavara sunt si targurile apicole!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact! Asa este! Multe dintre ele sunt primavara, intr-adevar, si sunt o ocazie extraordinara de a intra intr-o lume care este fascinanta! Ii vezi pe apicultori ca sunt extrem de pasionati, isi transmit de la unul la altul experienta, vorbesc… Aici, la conferinta, de exemplu, puneau intrebari cum sa evitam socul anafilactic, reactiile alergice, cum sa luam produsele apicole…
Cecilia Caragea: Si sunt foate interesante si pentru publicul larg, pentru ca publicul larg poate sa afle, cu ocazia acestor targuri, o multime de informatii despre produsele pe care le pot include in alimentatia zilnica si isi pot sustine sanatatea!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Asa este! Si sunt produsele apicole, apropo de alimentatie, cum ati spus, sunt mult mai bune decat alimentele clasice! Mierea este de zece ori mai buna decat zaharul – asa am scapa de toate duciurile cu zahar care sunt foarte, foarte rele. La pacientii mei asa le spun: Daca zaharul poate sa distruga dintii (medicul stomatolog spune ca poate sa faca carii, impreuna cu bacteriile), deci, daca distruge dintii, care sunt cele mai solide tesuturi din corpul nostru, sa ne imaginam ce se intampla cu oasele obisnuite si cu articulatiile, care sunt mult mai fragile. Marii consumatori de dulciuri au reumatisme, au artrite, trebuie sa indoaie articulatiile si au mari probleme cu sanatatea din cauza asta! Deci: miere in loc de zahar, polen, pastura in loc de carne, trebuie sa reduca mult carnea – pui, peste mai merg, dar fara pielita! Si, pentru partea de grasimi, gasesc si aici, in produsele apicole, in special in polen, grasimi din acestea vegetale, dar merg si uleiurile vegetale clasice presate la rece. Reduc alimentele care sunt daunatoare, lactatele, de exemplu – aici sunt mii de cazuri de oameni care, din cauza consumului crescut de lactate, au probleme mari cu imunitatea, cu sinusurile, pentru ca produsele lactate sunt greu de digerat… Si, atunci, in loc sa iau proteine, grasimi si glucide greu digerabile, care dau probleme, le iau pe acestea apicole – sunt vesel, vioi, merg peste tot si sunt fericit!
Cecilia Caragea: Asadar, pentru sanatatea noastra, pentru un stil de viata sanatos, apelam la apicole si participam la targurile apicole, ca sa ne informam si sa aflam noutati pentru sanatate si noutati despre aceste produse apicole si despre toate aceste combinatii care ne pot sustine sanatatea!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Asa este! Si o ultima idee este ca, daca cei care ne vad au anumite probleme mai complexe, care nu sunt superficiale, este foarte bine sa ia legatura cu medicii specializati in apifitoaromaterapie. Exista Societatea Romana de Apiterapie, intra acolo, gasesc adrese utile si pot sa afle care este cel mai apropiat medic specializat in asa ceva. Si, atunci, sfaturile vor fi mai individualizate, mai bine tintite!
Cecilia Caragea: Corect! Ai nevoie de un tratament personalizat, esti unic si ai nevoie de ceva special pentru tine!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact!
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare, tare mult si de abia asteptam urmatoarea intalnire!
Dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Doamne ajuta!
Cecilia Caragea: Multumesc!
Foarte interesant clipul, multumesc pentru postare.