Arena Invingatorilor – Luminita Bulf, antreprenor si fondator FLORILE MANDREI, cosmetice organice si artizanale romanesti
0Arena Învingătorilor – Luminița Bulf, antreprenor și fondator FLORILE MÂNDREI, cosmetice organice și artizanale românești
Invitată: Luminița Bulf, antreprenor și fondator FLORILE MÂNDREI (www.florilemandrei.ro, www.gradinamandrei.ro, contact@florilemandrei.ro, 0748.534.469)
Realizator: Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: Antreprenoriatul înseamnă curaj, perseverență, muncă, pasiune. Sunt calități pe care le-am întâlnit și în cazul doamnei Luminița Bulf, care și-a propus să construiască brandul Florile Mândrei. Un nume foarte inspirat! De unde acest nume, înainte de toate?
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Florile Mândrei… a venit pur și simplu! A venit ca o adiere în mintea mea, pentru că mă gândeam intens ce nume să pun cosmeticelor noastre, apei și uleiului de lavandă. Bineînțeles că am trecut prin multe nume, diferite, întortocheate și ciudate. Apoi pur și simplu m-am oprit așa și am zis: „Florile Mândrei!” Suntem în Slobozia Mândra, creștem flori de lavandă și am zis: „Da, Florile Mândrei este perfect!”
Cecilia Caragea: Numele potrivit!
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: E numele potrivit.
Cecilia Caragea: E un nume care te duce cu gândul la tradiția noastră românească.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Exact! Te duce cu gândul la tradiție, te duce cu gândul la prospețime, la puritate, la femeia care folosește produsele, la noi, la doamnele care folosim produsele… Și asta înseamnă Florile Mândrei: naturalețe, prospețime, sănătate..
Cecilia Caragea: Un nume foarte inspirat, după cum spuneam. Dar povestea? Ce v-a determinat să vă propuneți să construiți un asemenea brand, de cosmetice tradiționale?
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Ce m-a inspirat? În 2020, când eram în plină pandemie și eram cu toții închiși în casă și era totul foarte sumbru, undeva prin luna mai, soțul meu s-a trezit într-o dimineață cu ideea de a planta lavandă și mi-a spus: „Știi, hai să plantăm lavandă. Am văzut eu pe internet că e bună.” I-am zis: „OK. Facem. Plantăm lavandă.” Evident, în secunda doi am intrat pe internet, am căutat un furnizor, am găsit Fabrica de Mov în Aiud, am făcut comanda și pentru noiembrie 2020 aveam asigurați cei 4.000 de butași pe care să-i plantăm.
Cecilia Caragea: Înțeleg că aveați un teren în Slobozia Mândra.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Nu, culmea! Aveam, dar… aveam curtea bunicilor, aveam terenuri ale bunicilor, dar al meu personal, unde să plantez, nu, nu aveam. Și atunci, după ce am cumpărat butașii… noi am luat-o invers, după ce am cumpărat butașii, am cumpărat și terenul. Am cumpărat din sat o curte unde nu mai locuia nimeni.
Cecilia Caragea: O curte?
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Da, o curte. Unul dintre lucrurile cu care ne mândrim este că lavanda noastră este plantată într-o curte, ferită de chimicalele câmpului, de pesticide, de ierbicide.
Cecilia Caragea: Bine, aici curțile sunt foarte mari.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Da, da, sunt… sunt foarte mari. Curtea pe care am cumpărat-o în primă fază are 2.000 de metri și acolo avem prima cultură de lavandă. Și, imediat lângă, am avut norocul să putem să o cumpărăm și pe cea de lângă, care mai are încă 2.000 de metri. Și asta este suprafața pe care o avem noi cu lavandă.
Cecilia Caragea: Deci 4.000 de metri cultivați cu lavandă.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Exact, asta avem acum, 4.000 de metri cultivați cu lavandă.
Cecilia Caragea: Și înțeleg că dumneavoastră stați la bunici, de fapt, și lucrați tot din casa bunicilor terenurile pe care le-ați cumpărat dumneavoastră în sat, curțile pe care le-ați cumpărat în sat.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Exact. Locuim în curtea bunicilor și a străbunicilor și a părinților, acum, pentru că… casa și tot ce este construit nou este adus plus valoare de părinți. Da, locuim la bunici, la părinți și am cumpărat alte curți în satul nostru, pe care le lucrăm, unde am plantat lavandă, am plantat și cireși, avem și o cultură de cireși și una de trandafiri. Anul acesta o să scoatem ulei și apă de trandafiri și abia așteptăm să le aducem pe piață. Cireșii… sperăm că cireșii vor produce anul acesta, ei sunt anul trei… sunt mititei. În mod normal, de la anul ar trebui să avem o producție mai bogată, dar sigur gustăm anul acesta…
Cecilia Caragea: Cireșe.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Sigur gustăm cireșe anul acesta, da, cireșe ecologice.
Cecilia Caragea: Bun! Și cu cultura de lavandă ce faceți? Ce v-ați propus să faceți? Și cum ajungeți de la cultura de lavandă la produsele cosmetice?
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Da, inițial am extras uleiul și apa și, în momentul în care am văzut cât sunt de parfumate și cât sunt de benefice pentru piele (evident, am citit foarte mult despre lavandă), a venit natural. Cosmeticele pe care le-am creat, cele 12 cosmetice pe care le-am creat având ca bază uleiul și apa de lavandă, au venit natural.
Cecilia Caragea: Deci faceți ulei și apă de lavandă.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Da, de aici plecăm, asta e baza. Asta e baza de la care am plecat și apoi am creat o gamă de cosmetice pentru față, pentru corp, un deodorant natural și săpunuri, care au în compoziție apă de lavandă și ulei esențial.
Cecilia Caragea: Și tuturor acestor cosmetice le spuneți Florile Mândrei!
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Tuturor acestor cosmetice le spunem Florile Mândrei, exact!
Cecilia Caragea: Și unde se găsesc toate aceste produse cosmetice?
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Produsele noastre se găsesc pe florilemandrei.ro, pe site-ul nostru, sau pe gradinamandrei.ro.
Cecilia Caragea: Grădina Mândrei?
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Grădina Mândrei (gradinamandrei.ro) a fost, de fapt, primul nostru magazin. Am vrut noi să fie un magazin cu alimente, cu roșii, legume organice…
Cecilia Caragea: Tot din curtea bunicilor!
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Da, tot lucrate de noi, tot naturale, tot sănătoase, pentru că asta am fost învățați. Tata m-a mai învățat ecologie, bunica m-a învățat grădinărit și s-au combinat. Și asta ne place să facem.
Cecilia Caragea: Și în această zonă este și un pământ foarte bun.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Da, într-adevăr, este un pământ foarte bun, productiv, îți permite să lucrezi o gamă variată de culturi. Noi, de exemplu, avem și roșii, pe care le lucrez eu cu bunica, cu mama, cu tata, cu soțul. Noi suntem cei care lucrăm și cultura de lavandă, și celelalte culturi, împreună.
Cecilia Caragea: Deci pe gradinamandrei.ro sunt mai multe produse, nu doar produsele cosmetice Florile Mândrei. Pe florilemandrei.ro sunt aceste produse cosmetice cu care vă mândriți.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Exact! Pe florilemandrei.ro am ales să lăsăm doar cosmeticele naturale și pe gradinamandrei.ro acum găsiți lumânări ecologice din soia, din rășini ecologice…
Cecilia Caragea: Pare foarte interesantă această lumânare. Și ambalajul ei este foarte interesant.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Da, acesta este o ghindă…
Cecilia Caragea: Da, o ghindă uriașă!
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Și este umplută cu o ceară de soia și parfumată cu ulei de portocale și de lavandă. Ambele uleiuri esențiale, nu parfumante, uleiuri esențiale, uleiul nostru esențial.
Cecilia Caragea: Și acest ambalaj?
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Ambalajul acesta, după ce se termină lumânarea…
Cecilia Caragea: Îl faceți dumneavoastră?
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Îl fac eu, da. Și, după ce se termină lumânarea, îl puteți refolosi, că aceasta este și ideea din spatele întregii game de produse pe care am creat-o: ambalajele să poată fi reutilizate, să nu creeze poluare.
Cecilia Caragea: Și aceste recipiente pe care le faceți dumneavoastră din ce materiale sunt? Și cum le faceți?
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Ele sunt dintr-o rășină ecologică, se numește Jesmonite și se face… este un praf pe care îl cumperi, un lichid, îl amesteci… Le pui într-o matriță, le lași să se întărească…
Cecilia Caragea: La temperatura camerei.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: La temperatura camerei, da. Le decorezi după bunul tău plac, în funcție de inspirație și de dorință și apoi, după ce s-au uscat, le poți folosi în diferite forme. Eu am ales să fac lumânări, dar pot fi folosite ca suport de pix, stilou, pe masa de machiaje, pentru pensule. Au o variată întrebuințare. Poți să pui zahăr în ele. Dacă-ți face plăcere să ai un bol frumos pe masa de bucătărie, poți să pui zahăr, sare…
Cecilia Caragea: Da, și eu mă gândeam că aceste ambalaje pe care le faceți pentru lumânări apoi pot să fie folosite foarte frumos în bucătărie.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Exact!
Cecilia Caragea: Dar, ca să revenim, totuși, la produsele cosmetice, pe lângă faptul că se găsesc pe site-urile dumneavoastră, cum le mai vindeți? Unde se mai găsesc?
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: De anul acesta, am prins curaj să ieșim și la târguri. Primul nostru târg a fost pe Calea Victoriei (București), la Victoria Hub. Cred că în 2 și 3 martie am fost acolo. În 5, 6 și 7 aprilie am fost în Arad, la Go For Beauty. A fost un târg special pentru industria de frumusețe. Și pe 13 și 14 aprilie am fost tot la Victoria Hub, în Piața Victoriei.
Cecilia Caragea: Și vizitatorii acestor târguri ce au spus? S-au arătat interesați?
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Am fost plăcut surprinsă să observ, să văd că oamenilor le place numele nostru, în primul și în primul rând, pentru că asta văd prima oară. Și tuturor le-au plăcut produsele. Am fost plăcut surprinsă să văd că oamenii cunosc calitatea, știu să facă diferența între un produs de calitate, făcut din ingrediente bune, și un produs mai slab calitativ. Mi-a plăcut să stau de vorbă cu oamenii, le-am povestit despre conținutul produselor, le-au testat, le-au luat și acasă… Și, da, le-au primit foarte bine, cu încântare pot să spun că le-au primit foarte bine!
Cecilia Caragea: Așadar, aveți deja un public. Aveți deja consumatori care vă susțin.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Da. Da, din fericire, avem deja un public. Dar a fost, recunosc, a fost greu la început. Până când reușești să te vadă publicul…
Cecilia Caragea: Da, este destul de dificil să te faci văzut, mai ales într-o piață atât de aglomerată cum este piața de beauty.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Da, într-adevăr, este aglomerată, doar că, atunci când începi să cerni produsele din piață, găsești puțini producători care au respect față de client și care aduc produse de calitate. Sunt, dar nu sunt foarte mulți. Trebuie găsiți.
Cecilia Caragea: Într-adevăr, produsele de calitate sunt mai greu de găsit. De fapt, cred că este greu de găsit un produs de calitate la un preț corect. Cred că e o formulare mai aproape de realitate. Dar eu încă nu sunt pe deplin lămurită. Cum ați ajuns dumneavoastră să alegeți să faceți cosmetice naturale? Care a fost traseul dumneavoastră? Studiile pe care le-ați făcut? Drumul în viață, până când să ajungeți la o asemenea întreprindere…
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Într-adevăr, cum ați spus la început, e nevoie de curaj și de determinare. Eu sunt jurist, am făcut Facultatea de Drept. Am lucrat, încă lucrez în Achiziții Publice, de 15 ani…
Cecilia Caragea: În București?
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: În București. Asta este meseria mea. De acolo am plecat, din Achiziții Publice. Bine, a trebuit să mă despart de birou și pentru că a venit cel mic și a fost o tranziție firească. Dar cosmeticele naturale au venit prin prisma lavandei, cum spuneam. Simțeam eu că lavanda este o plantă și un ulei esențial atât de bun și atât de prețios pentru piele, încât trebuia să îl pun în ceva, să-l ofer oamenilor îmbrăcat și într-o cremă, într-un unt de corp, într-un deodorant, pentru că e mult mai util.
Cecilia Caragea: Vă place lavanda, uleiul de lavandă, apa de lavandă și atunci v-ați gândit să faceți cosmetice cu aceste ingrediente!
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Exact.
Cecilia Caragea: Dar cum a fost să lăsați Bucureștiul?
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Vă spun sincer… un vis. Minunat! Mie îmi place foarte mult în natură, asta e firea mea. Îmi place să lucrez pământul, îmi place să stau cu mâinile în pământ, să stau în solar, să mă duc la păsări, să culeg ouă… Acesta este lucrul care îmi aduce mie bucurie!
Cecilia Caragea: Deci Bucureștiul a fost o etapă, ca să zic așa. Ați plecat din curtea bunicilor, de la țară, și v-ați întors în curtea bunicilor, la țară.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Da. Și i-am tras pe toți după mine. Și i-am tras pe toți după mine, pentru că îmi iubesc foarte mult familia și mie îmi place să fie toți lângă mine, și mama, și tata, și soră, și mamaie, și toți, și copil, și soț, toți să fie lângă mine.
Cecilia Caragea: Și l-ați convins și pe soț să vină din București în Slobozia Mândra.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: L-am convins și pe el. Bine, el a fost cu ideea să plantăm lavandă, așa că… și-a asumat!
Cecilia Caragea: Trebuia să vină s-o planteze!
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Trebuia să vină s-o planteze, exact! Și așa am ajuns în ecuația de a produce cosmetice naturale. În primul rând, atunci când ai o idee, să ai curajul să o duci mai departe, cu toate că e greu, recunosc, e greu. Dar, atunci când simți că nu mai poți, odihnește-te și continuă… nu te da bătut!
Cecilia Caragea: Și apoi luptă pentru visele tale!
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Și apoi luptă pentru visele tale, pentru că merită, merită, chiar dacă-i greu pe parcurs. Dar e frumoasă experiența, e frumos drumul și, în momentul în care ajungi acolo unde ți-ai propus și te uiți înapoi, îți dai seama cât de plăcut a fost.
Cecilia Caragea: Cât de frumos…
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Cât de frumos a fost să te lupți, să creezi și să aduci în lume niște produse bune, utile oamenilor, că, de fapt, și asta ne dorim. Eu și asta îmi doresc, să aduc oamenilor produse de calitate, care să le fie utile, să-i ajute, să le aducă sănătate, fericire…
Cecilia Caragea: Să ai satisfacția că faci lucruri bune, lucruri de care este nevoie…
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Da, da, exact! Să ai satisfacția că faci lucuri bune, da.
Cecilia Caragea: Dar, ca să revenim la produse, spuneați că aveți 12 produse, pentru față, pentru corp… Puteți să ni le prezentați?
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Am creat produse care să se folosească de dimineața până seara. Avem săpunuri… Acela este un balsam de păr…
Cecilia Caragea: Aaa, nu este un săpun!
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Nu, acela e balsam solid, pentru că una dintre premisele noastre este zero waste, să facem cât mai multe produse cu cât mai puține ambalaje. Adică ai balsamul acela de păr, îl folosești până se termină și apoi, gata, nu mai trebuie să-ți arunci recipientul de plastic…
Cecilia Caragea: Foarte interesant!
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: În care ar fi fost ambalat…
Cecilia Caragea: Săpunul este acesta de la dumneavoastră.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Acela este săpun de cocos, cocos organic și cu ulei de lavandă.
Cecilia Caragea: Interesant! Și la fel aproape, dar cu altă culoare, este balsamul de păr.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Da, este balsamul de păr. Este galben-verzui pentru că are ulei de mango și ulei de avocado, plus ulei esențial de portocale și de lavandă. Asta îi dă mirosul.
Cecilia Caragea: Și acest balsam solid de păr cum se utilizează?
Luminița Bulf: Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Foarte simplu. Te-ai spălat pe păr, avem și un șampon și apoi, pur și simplu ca pe un săpun, îl aplicați pe păr, sub duș, sub apă. Atât. Și se curăță foarte, foarte repede din păr. Nu rămâne… nu-ți îngreunează părul. Curge foarte repede din păr și apoi îți lasă părul mătăsos, ușor, foarte ușor de coafat și de stilizat, pentru cei care fac asta.
Cecilia Caragea: Deci aveți și șampon, și balsam, adică și produse pentru păr.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Da, exact, și produsele pentru păr.
Cecilia Caragea: Dar ca să revenim la rutina noastră de skin care, să spunem așa…
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: După săpunul cu care ne spălăm dimineața, care este non comendogenic, adică nu-ți închide porii, poți să folosești o cremă, o cremă foarte simplă, dar eficientă din punctul meu de vedere. Are apă de lavandă ca ingredient principal, are ulei de jojoba, niacinamidă și ulei esențial de lavandă. Și aceasta este toată compoziția cremei. Este foarte hidratantă și intră foarte ușor în piele și miroase foarte plăcut, a lavandă… acesta este mirosul ei.
Cecilia Caragea: Deci avem crema de zi…
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Exact. Crema de zi, da. Seara, după ce vii de afară, după ce ți-ai terminat treaba, poți să folosești uleiul nostru de demachiere. Este un ulei serum care are struguri, cânepă și ricin. Se aplică pe față, se masează și apoi, dacă vrei să-ți oferi un moment de răsfăț, înmoi un prosop curat în apă fierbinte cât o suporți și îți aplici pe față, ții 10 secunde și apoi îți cureți tot machiajul, toate impuritățile de pe piele. După ce te-ai curățat, îți dai cu apă de lavandă. Apa de lavandă este una dintre apele florale care contracarează efectul radicalilor liberi. Adică ziua te expui la soare, da, te dai cu cremă cu factor SPF, dar repară-ți pielea aplicând apă de lavandă pe ten. După ce dai cu apă de lavandă, o lași să intre în piele, nu o ștergi, o lași să intre în piele, îți pui serumul nostru de hidratare. E un serum cu luminița nopții și extract de cătină. Îl pui pe față, la fel, îl masezi, se absoarbe foarte, foarte ușor și e foarte hidratant și îți lasă pielea moale, neuleioasă. După ser, poți să pui crema noastră regenerantă. Are Q10 și acid hialuronic. Este foarte bună noaptea. Pe lângă acid hialuronic, are și ulei de cânepă și apă de lavandă.
Cecilia Caragea: Și pentru corp?
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Și, pentru corp, am creat un unt de corp, un body butter se numește la noi. Are ulei de migdale și unt de shea. Veți vedea că miroase pregnant a shea, pentru că l-am făcut din shea organică și nerafinată, adică este untul de shea pur în care am pus clei roz pentru detoxifiere și ulei de lavandă, evident.
Cecilia Caragea: Clei roz, adică argilă roz, nu?
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Da, argilă roz, da. Pe produs se numește pink clay, dar este argilă roz, exact. Este un unt foarte moale, îți hrănește pielea intens și e bine să o aplici seara și să o lași să acționeze până a doua zi dimineața. Dimineața, te trezești cu pielea foarte, foarte moale după crema aceasta. Dacă ai probleme cu dermatita, nu știu, dacă ai zone cu piele foarte aspră, am făcut un balsam de corp cu unt de shea, cu ulei de orez, migdale dulci și ulei de lavandă. Tot crema asta este foarte bună pentru călcâiele uscate. Puteți să vă dați cu cremă pe călcâie și apoi puneți o pungă în picior și o lăsați până a doua zi dimineață, să se înmoaie foarte bine și să nu se ia pe așternuturi…
Cecilia Caragea: Pe șosete…
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Exact, să nu se îmbibe în șosete. Am mai făcut o cremă, mie îmi place foarte mult, este o cremă care are ca bază uleiul de măsline, unt de cacao, migdale dulci și lavandă. Când o dai pe corp, după ce-o dai pe corp, mirosul de după este cel de unt de cacao și de ulei de lavandă. Chiar dacă este din unturi și uleiuri, nu-ți rămâne pielea grasă, nu-ți îngrașă pielea, ci o lasă foarte fină și foarte moale. Și, la fel, îți repară pielea și o hidratează foarte bine. Și am mai făcut și un deodorant natural… dar știți de ce? Pentru că alăptam și nu voiam să mă dau cu nimic în perioada aceea, cu niciun deodorant care să aibă, nu știu, chimicale. Și așa am ajuns la deodorantul acesta, care e foarte simplu. Sunt sigură că mai sunt și altele pe piață, dar al meu are lavanda, lavanda care eu știu că-i grozavă. Și are unt de shea, cocos și, ca deodorant, este bicarbonatul de sodiu.
Cecilia Caragea: Și cum se utilizează acest deodorant?
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Se desface, se ia cu un vârf de deget și se aplică pe axilă.
Cecilia Caragea: Deci e asemănător unei creme.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Exact. Este asemănător unei creme, da.
Cecilia Caragea: Și, bineînțeles, aveți, pe lângă toate aceste produse, și apă de lavandă și ulei esențial de lavandă.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Exact. Avem, pe lângă toate aceste produse, apă și ulei esențial de lavandă. Mi-ar plăcea să puteți să simțiți mirosul! Haideți să-i dau doamnei Cecilia, să simtă mirosul, să vă spună…
Cecilia Caragea: Da, este, într-adevăr, foarte puternic!
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Uleiul de lavandă are întrebuințări atât de variate, că m-a uimit și pe mine. Uleiul nostru, fiind esențial, nediluat, are un miros foarte puternic.
Cecilia Caragea: Și e relaxant…
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: E relaxant, dar este un miros plăcut, dulceag, cumva, nu miroase chimic. Am mai mirosit și alte uleiuri… Recunosc, este defectul meu, am căutat la foarte mulți producători, să văd fiecare ulei cum miroase și am văzut. Uleiurile sunt foarte diferite. Uleiul de lavandă, lavanda are miros în funcție de cum e crescută. Dacă lavanda e crescută fără chimicale, fără pesticide, nu este săpată cu tractoare care să lase mirosul de țeavă de eșapament în ea, are cu totul și cu totul un alt miros. De aceea, dacă sunteți pasionați de lavandă, dacă vă place lavanda, încercați de la mai mulți producători, pentru că veți vedea că mirosurile diferă… de la plantă la plantă. Nu există nicio plantă, nicio lavandă la fel. Eu am testat mai multe și acum știu. Și am văzut că sunt diferite. Au mirosuri diferite.
Cecilia Caragea: Da, florile miros diferit, în funcție de cum au fost crescute și de unde au fost crescute.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Exact!
Cecilia Caragea: Cred că deja se știe acest lucru și în privința plantelor, și în privința animalelor. Noi, atunci când mâncăm, de exemplu, carne de porc, automat, simțim cum a fost crescut acel porc, cu ce a fost hrănit acel porc și așa mai departe, nu?
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Eu, dacă am crescut doar cu porcul crescut de mamaie la țară, care a fost crescut cu porumb și atât… nu prea știu alte…
Cecilia Caragea: Alte gusturi… Din fericire!
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Da, din fericire! Contează cum crești un animal, cum crești o plantă, ce substanțe îi oferi, cum o uzi, de exemplu, pentru că, uite, noi lavanda o creștem în sistem ecologic. Suntem în anul doi de certificare. La anul vom primi certificatul final și suntem ecologici…
Cecilia Caragea: Cu patalama!
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Exact. De aceea este important ca, atunci când îți alegi chiar și un ulei esențial, să cauți producători locali, dacă se poate, din zona ta, și pe care…
Cecilia Caragea: Pe care îi cunoști!
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Pe care îi cunoști, exact. Sau pe care să încerci să îi cunoști. Să mergi în plantație, să vezi despre ce e vorba, cum lucrează, cum arată locul, pentru că îți dai seama…
Cecilia Caragea: Și contează și cum se recoltează lavanda, nu?
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Da, contează cum se recoltează lavanda. La noi, lavanda se recoltează cu mama, cu tata, cu mămițe, cu mamaie, cu foarfeca, cu mâna și în lădițe. Noi o recoltăm undeva la sfârșit de iunie și cred că durează cam o săptămână, pentru că o tăiem și apoi o aducem imediat acasă. Noi ne-am luat cazanul de distilat, o aducem imediat acasă, tata așteaptă, se ocupă de umplut cazanul și imediat pornește producția de ulei și de apă.
Cecilia Caragea: Deci imediat se trece la producție.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Da, imediat se trece la producție, nu lăsăm florile să îți piardă din aromă, din esență. Imediat le punem în cazan și începem să scoatem esența.
Cecilia Caragea: Sunt foarte multe detalii la care trebuie să fii foarte atent ca să ajungi la asemenea produse de calitate.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Exact! Trebuie să știi să lași plantele să se distileze un anumit interval de timp. Nu ai cum să le lași… să spunem, 5-6 ore. Maximum o oră și jumătate, după care ai oprit cazanul. Și, oricum, nu mai este ulei după timpul acela, este doar apă, dar apa aceea va fi foarte slabă. De aceea, la fel, atunci când cumpărați o apă de lavandă…
Cecilia Caragea: Trebuie să te uiți la ea în primul rând să vezi cum miroase.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Exact! Să vezi cum miroase.
Cecilia Caragea: Cum o simți pe piele.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Cum o simți, exact, cum o simți. Uite, mi-ar plăcea să vă spun lucrul ăsta: noi am implementat, implementăm acum un sistem de garanție. Toate cosmeticele pe care le cumperi de la noi primesc, pe lângă sticluța principală, o mostră. O testezi. Îți place, păstrezi produsul, nu-ți place…
Cecilia Caragea: Poți să returnezi produsul.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Poți să-l returnezi.
Cecilia Caragea: E o altă etapă a acelei testări la primirea coletului.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Exact. Pentru că e greu să testezi produsul, adică produsul care este sigilat.
Cecilia Caragea: Corect.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Dar, dacă ai testat mostra și ai văzut că îți place, îl păstrezi.
Cecilia Caragea: Este foarte interesant. Și puteți să faceți acest lucru cu încredere, pentru că toate aceste produse le faceți ca și când le-ați face pentru dumneavoastră. Pentru că, de fapt, și dumneavoastră… și familia dumneavoastră le utilizează.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Exact, da.
Cecilia Caragea: Da, e important să faci lucruri de calitate, să fii mulțumit de asta și încrezător în rezultatele muncii tale.
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Da, așa este. Și asta vom continua să facem și cu trandafirii, pe care, v-am spus, abia îi așteptăm, și cu cireșele noastre…
Cecilia Caragea: Și cu multe alte bunătăți din Grădina Mândrei!
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Da, și cu multe alte bunătăți din Grădina Mândrei. Preconizăm că urmează să vină și un rozmarin, deci avem planuri…
Cecilia Caragea: Rozmarin? Sunt fan rozmarin!
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Mă bucur! Cum apare, îl testăm împreună.
Cecilia Caragea: Mulțumesc!
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Mă bucur foarte mult că ne-ați vizitat! Mi-ar plăcea să mai veniți când înflorește lavanda! Nu mai durează mult, cred că pe la jumătatea lunii mai începem să avem flori. Va fi foarte frumos atunci, o să putem să facem poze în lan, printre albine și printre fluturi.
Cecilia Caragea: M-aș bucura tare mult!
Luminița Bulf, fondator Florile Mândrei: Mulțumesc!
Cecilia Caragea: Mulțumesc și eu!