Arena Invingatorilor – Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga
0De vorba cu Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga
Multumim companiei Apidava, care sustine proiectele de educare si informare a publicului in privinta unui stil de viata sanatos.
Cecilia Caragea: Ne dorim sa fim oameni de succes, sa fim invingatori! Dar pentru aceasta avem nevoie de sanatate, inainte de toate! Si, pentru a fi sanatosi, trebuie sa avem un stil de viata sanatos, sa avem de grija ce si cat mancam, sa ne hidratam corespunzator, sa facem miscare… Astazi aflam ce inseamna un stil de viata sanatos, ceea ce te face sa fii invingator de la domnul Valeriu Rosetnic, un alergator de cursa lunga!
Inainte de toate, as vrea sa va rog sa va prezentati si sa ne spuneti ce inseamna sportul pentru dumneavoastra!
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Sunt de profesie inginer constructor, am 67 de ani, cariera profesionala mi-am desfasurat-o in cadrul Facultatii de Constructii din Bucuresti, la Catedra de Constructii din Beton Armat. Sunt proaspat pensionar, de doi ani, dar continui activitatea profesionala pe firma proprie… Iar sportul a fost si ramane o preocupare constanta a existentei mele, sa spun asa. In prima tinerete am jucat rugby – mai intai in divizia B, la echipa Facultatii de Arhitectura, dupa aceea in divizia A, la Sportul Studentesc. O perioada foarte frumoasa si datorez multe acestui sport… La varsta de 28 de ani, trecand cu serviciul la Facultatea de Constructii, prioritatile profesionale au devenit dominante si m-am retras din activitatea competitionala de rubgy, dar nu mi-a venit sa stau locului! Si am continuat sa alerg de unul singur. Multi ani, am alergat de unul singur, pentru ca alergarea are avantajul ca o practici cand poti – iti trebuie doar o pereche de incaltaminte si un parc sau, ma rog, o sosea pe alaturi. Si am alergat de unul singur. Mi-am dorit foarte mult sa alerg un maraton, pentru ca maratonul are… e un mit si am dorit sa intru in lumea alergatorilor de maraton, celor care au terminat un maraton, haideti sa spun lucrurile asa… In 1991, cand s-a putut circula in lume, am alergat primul maraton. Ca jucator de rubgy, am fost tot timpul foarte atent la ce se intampla in lumea anglofona – rugby-ul este un sport englezesc. Mi-am dorit, dupa ce n-am mai jucat rugby, sa alerg maratonul Londrei, despre care auzisem ca este deschis si neprofesionistilor. In 1991 mi-am indeplinit acest vis – am alergat maratonul Londrei! Am alergat, dupa aceea, in acelasi an, un alt maraton, al doilea, in care imi propusesem un timp mai ambitios decat la primul… Si, dupa aceea, m-am gandit… ce vreau eu de la maraton. Si n-am vrut mai multe. Ca sa alergi un maraton adevarat iti trebuie doua lucruri: sa-ti placa sa alergi si sa ai o motivatie sa alergi un maraton.
Cecilia Caragea: Dar de ce pregatire ai nevoie ca sa termini un maraton?
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Trebuie un volum mare de pregatire… Primul maraton il mai alergi din eroism… Eu, pana la primul maraton, cea mai lunga distanta pe care o parcursesem a fost de 24 de kilometri (patru ture de Herastrau). Deci la primul maraton o mai duci si din eroism. Ei, dupa aceea, trebuie un volum de pregatire adecvat, ca sa-ti imbunatatesti performanta. In sfarsit… Trebuie multa alergare. Din pacate, cuvantul maraton s-a…
Cecilia Caragea: Devalorizat, cumva?
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: S-a demonetizat cumva… Tin minte ca vorbeam cu un prieten alergator, eram la Atena pentru un cros balcanic, el statea la o prietena romanca din oras… Si el imi spune: „Fata la care stau eu mi-a spus: Pai am alergat si eu un maraton de 5 kilometri, pe aici, prin Atena…” Deci orice alergare mai lunga acum se cheama ca este maraton. Nu, maratonul este o incercare, o proba foarte serioasa si, ma rog, lucrurile au… dar intram in alta discutie… lucrurile cu maratonul intotdeauna au o dimensiune interioara si o dimensiune exterioara. Si le spun multor prieteni, mai avansati, mai incepatori, ca ceea ce trebuie sa conteze intotdeauna este dimensiunea interioara. Nu alergi un maraton ca sa fii vazut ca ai alergat un maraton, cum se mai poarta…
Cecilia Caragea: Da, si daca te gandesti la semnificatiile istorice ale cursei de la Maraton, e deja altceva…
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Da. Deci asta face parte din dimensiunea interioara… Intri intr-o lume, de fapt, care este lumea inceputa de alergatorii de la Maraton. E o discutie lunga, asta, cu maratonul in special… Dar cu alergarea… am continuat sa alerg, cum am spus, si dupa primul maraton, de la 39 de ani. Am continuat sa alerg, pentru ca facea parte din modul meu de viata. Nu din stilul meu de viata, caci stilul… trebuie sa fii vazut ca ai stil, nu? Era o parte din metabolismul meu, nu stiu cum sa spun. Si aici e o discutie… fapt constatat cu multi alergatori, dintre cei care au alergarea ca mod de viata… Se intampla (si cu trecerea anilor, dar nu numai) sa mai ai cate o accidentare si sa nu poti sa alergi, efectiv, o saptamana, doua, o luna, doua, trei… Cei care au alergarea ca mod de viata fac depresie, din cauza ca nu mai pot sa alerge. Si, ma rog, pe langa aspectul mental, o simti in felul cum functionezi… cum iti bate inima…
Cecilia Caragea: Cum iti functioneaza corpul… Adica trebuie sa stii cum sa te recuperezi si cum sa-ti reiei aceasta activitate… Si, pentru ca vorbeati de stil de viata, stilul de viata e, intr-adevar, stilul de viata pe care-l urmezi zi de zi, nu cel pe care-l arati din cand in cand lumii sau te prefaci ca il arati…
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Cum am spus: lucrurile au o dimensiune interioara si o dimensiune exterioara. E bine sa stii sa alergi pentru tine si, dupa aceea, daca poti sa arati ceva si altora… unei partenere, unor prieteni, poti sa o faci, dar dimensiunea interioara trebuie sa primeze. Alergarea ca mod de viata te invata cum sa te alimentezi si te invata cum sa te odihnesti, cum sa dormi.
Cecilia Caragea: Exact!
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: … lucruri fundamentale pentru un mod de viata normal, zic eu. Nu mananci orice si ai grija in ceea ce faci, ca la ora de… trebuie sa fii in pat, sa te odihnesti.
Cecilia Caragea: Apropo de alimentatie: ce inseamna alimentatie sanatoasa pentru dumneavoastra?
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Sunt multe coordonate, nu m-am gandit sa fac o teorie din asta (nutritionistii de profesie cred ca pot sa dea sfaturile cele mai avizate), dar, pentru mine, sa stii sa te alimentezi inseamna mai mult… cateva coordonate simple. Sa mananci la ore fixe, sa nu mananci aiurea, intre mese… Deci eu nu „ciugulesc” intre mese. Cand stau la masa, stau pe indelete, „rumeg” mult, sunt campion la lungimea de timp pe care o acord meselor, dar, cand m-am ridicat de la masa, am tras fermoarul si nu ma mai tenteaza nimic. Asta este o componenta: masa sa fie la ore fixe. A doua componenta, cantitatea de lichid pe care o iei in timpul zilei sa fie cat trebuie.
Cecilia Caragea: Corecta!
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Corecta. Deci as spune intre un litru si doi litri. Ma rog, eu, ca stil de viata, beau dimineata jumatate de litru de ceai, iar dupa aceea ceaiul racit il beau pana seara. Exista o teorie ca sa bei doi litri de lichid pe zi. Ca enunt, este foarte simplificat. Depinde de volumul pe care-l ai, de masa musculara – sunt unii mai mititei, unii mai mari… Depinde si de anotimp, pentru ca iarna bei mai putin, vara bei mai mult. Revenind la consumul de lichid: sa bei atat cat sa n-ai senzatia de sete. Asta zic. Deci tot timpul sa…
Cecilia Caragea: Sa nu-ti fie sete!
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Ca sa revin… o a treia componenta: eu, seara, de, cat sa zic, 40 de ani, am un meniu fix – branza de vaci cu miere.
Cecilia Caragea: Interesant!
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Cu avantajul ca… ma rog, sunt mai multe avantaje… Bine, pe de o parte, imi place mierea, dar, pe de alta parte, programul ne face ca seara sa mancam cateodata mai devreme, cateodata mai tarziu. Stiu, pe propria piele si confirmat de multa lume, ca nu este in regula sa mananci dupa care sa te culci. Avantajul cu branza de vaci cu miere este ca… mananc branza de vaci cu miere la 11 noaptea, ma culc si adorm tun si nu resimt in timpul noptii ca am ceva, ca stomacul lucreaza mai mult decat i se potriveste…
Cecilia Caragea: Si spuneati ca este foarte importanta recuperarea dupa o cursa. Ce inseamna recuperarea dupa o cursa si ce presupune?
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Recuperarea dupa o cursa depinde de intensitatea cu care concurezi la acea cursa. Deci trebuie sa nu dai navala la antrenamente imediat dupa aceea, deci trebuie cateva zile de antrenament mai usor… Aici exista diferite teorii. O alimentatie postefort potrivita…
Cecilia Caragea: Adica?
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Sa nu mananci lucruri grele… Ma rog, alergatorii de performanta nu mananca lucruri grele… Si somn destul de mult. Deci as spune ca recuperarea dupa o cursa lunga presupune sa-ti asculti organismul. In perioada de pregatire a unei curse si in timpul cursei fortezi limitele organismului. Este recomandabil, intelept ca dupa o cursa sa-ti asculti organismul.
Cecilia Caragea: Dar, ca sa revenim putin si la alimentatie, spuneati ca pentru dumneavoastra sunt foarte importante apicolele intr-o alimentatie sanatoasa…
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Da, este adevarat.
Cecilia Caragea: Mierea sau si alte apicole?
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: V-am spus ca mananc miere de aproximativ 40 de ani… Datorita unei situatii de familie, la inceput. Pentru ca sora mea mai mica a facut hepatita, trebuia sa manance multa de vaci, a inceput si cu miere si am furat si eu reteta asta. Apoi am vazut ca…
Cecilia Caragea: Ca functioneaza!
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Ca imi place! Eu mananc miere nu pentru ca mi s-a prescris, nu pentru ca am recomandari medicale, ci pentru ca imi place gustul mierii! Dar mananc miere, va dezvalui, de mai multe feluri. Adica am si placerea de degustator.
Cecilia Caragea: Foarte interesant!
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Deci mananc miere in fiecare zi, dar mananc miere, la masa de seara, de trei-patru feluri. Am trei-patru borcane in jurul meu. Branza de vaci este aceeasi, dar pun cate o lingurita din fiecare miere.
Cecilia Caragea: Si ce miere va place?
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Imi place intotdeauna, la miere, sa ma intalnesc cu tipuri de miere pe care nu le-am mai intalnit pana acum. Si, din punctul acesta de vedere, mierea poliflora este un rezervor de bucurie si de surprize, pentru ca poliflora este de fiecare data altfel, depinde de flori.
Cecilia Caragea: Exact! De unde a fost culeasa de albine!
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Da. Spre deosebire de mierea de salcam sau mierea de floarea-soarelui, care sunt tot timpul la fel, mierea poliflora iti ofera surprize. Iarasi, o descoperire din vara aceasta, mana de brad. Am ramas uimit cand am gustat-o, inainte sa cumpar – parca esti pe o poteca de munte strajuita de brazi! Aroma, mirosul de cetina de brad este ascuns in…
Cecilia Caragea: Da. Si, din pacate, oamenii nu prea cunosc mierea de mana, mierea de padure, nici nu stiu ce inseamna… In Europa, este vorba si de diversitatea care mai exista in privinta florei. Si stim ca in Romania exista o flora foarte diversa si, daca e sa luam flora pe metru patrat din Romania si sa o comparam cu cea din Danemarca, din Italia, din Franta, din Germania, noi stam mult mai bine. Si, atunci, de aceea si mierea poliflora romaneasca este mult mai bogata in tot felul de savori.
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Din pacate, aici exista semnale de alarma, pe care le primesc si de la apicultori, si de la cei care se ocupa de ceaiuri din plante romanesti… Adica flora spontana este sub presiune, sa nu spun pe cale de disparitie…
Cecilia Caragea: Stam bine in momentul asta, dar…
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Stam mai prost decat stateam acum 10 ani sau acum 30 de ani, dar cu niste semnale de alarma. In tarile occidentale se restaureaza pajisti, la noi se distrug pajisti…
Cecilia Caragea: Ar trebui sa luam masuri ca sa nu ajungem si noi ca aceste tari europene, care acum si-au dat seama de greselile pe care le-au facut.
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Nu, noi importam ultimele prostii… Si mi-e teama ca suntem la zi cu… „dezvoltarea”. O problema semnalata de un apicultor de prin Dobrogea, care spunea ce probleme are cu floarea-soarelui, de exemplu, care ii furniza o recolta relativ mare. Sub presiunea occidentala, s-a renuntat la soiul autohton de floarea-soarelui si s-a importat un soi de floarea-soarelui la care albinele nu mai ajung la… pentru ca au, nu stiu ce, pistilul mai lung…
Cecilia Caragea: Da!
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Si albinele nu mai pot sa recolteze floarea-soarelui, din cauza schimbarii semintelor de floarea-soarelui…
Cecilia Caragea: Da… si sunt tot felul de culturi modificate genetic cu care albinutele nu se prea inteleg si apar tot felul de probleme…
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Da… Deci aici sunt niste probleme care pot sa devina grave la un moment dat. Semnale de alarma exista, dar exista intotdeauna, din pacate, alte prioritati decat sa salveze pajistile.
Cecilia Caragea: Da, dar, pentru ca vorbim de un stil de viata sanatos, cred ca ar trebui sa spunem ca un stil de viata sanatos se poate referi si la o persoana, si la o comunitate, si la o tara, la un continent, la o planeta… Cred ca cu totii, de oriunde am fi, ar trebui sa intelegem ce inseamna un stil de viata sanatos, pana la urma!
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Da! Revenind la alimentatie, sa cumperi din surse, cumva, curate… Nu gasesc alt adjectiv.
Cecilia Caragea: Da! Si noi, romanii, sa prezervam ceea ce avem in acest moment. Sa nu mai distrugem de acum incolo si sa incercam sa reconstruim pe directiile care sunt de viitor realmente…
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Cel putin in Uniunea Europeana, poti sa cumperi din magazin o miere cu eticheta daneza sau italiana si, de fapt, sa fie o miere romaneasca impachetata sub alte etichete… Realitatea aceasta mi-a fost mie confirmata la o intalnire cu cei de la Apidava. A fost o intalnire, cumva, pe aceeasi lungime de unda. M-am intalnit cu ei pentru a ei au fost foarte dornici sa o intalneasca pe doamna Elena Pagu, celebra atleta (nonagenara, in momentul de fata) din Romania, multipla campioana si o doamna cu o… prezenta scenica absolut remarcabila, o mare actrita pe care Romania nu a avut-o… Si, pentru ca eu m-am ocupat indeaproape, am fost organizatorul deplasarilor doamnei Pagu la competitii internationale, cand au vrut s-o cunoasca pe doamna Pagu, am fost si eu, cumva, de fata, ca sa inlesnesc niste detalii ale intalnirilor. Si atunci i-am intalnit pe cei de la Apidava, am aflat de scara preocuparilor pe care le au in domeniul mierii. Si de la ei a primit doamna Pagu, a primit si managerul un mic cadou cu diferite sortimente de miere pe care dansii le au in portofoliu… Am inteles ca, pentru ca fac si activitate comerciala de export, achizitioneaza miere din diferite regiuni ale tarii, cu diferite particularitati. Si am intalnit, printre darurile celor de la Apidava, niste sortimente de miere foarte interesante.
Cecilia Caragea: Da, deosebite, din diferite stupine… din Romania, din Apuseni, din Crisana, din Maramures…
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Ei mai si importa miere, pentru ca anul trecut am fost invitati, doamna Pagu si eu, la Blaj, pentru un eveniment sportiv, Crosul Sperantei… ne-au invitat si la firma. Si acolo, de pilda, am avut revelatia sa gust miere de migdale. Si am intrebat: „Dar in Romania (pentru ca eu mananc si migdale, in mixurile mele alimentare) exista putine plantatii de migdali. Stiu una prin Prahova si una prin Dobrogea, dar sunt de scara mica. Nu cred ca se recolteaza miere de acolo.” Si au spus ca este importata, pentru ca au in Romania clienti care vor miere de migdale. Foarte interesant!
Cecilia Caragea: Da! Si Apidava importa diferite sortimente de miere si din alte tari. Si miere de eucalipt, din Spania, Portugalia, si miere de lavanda, din sudul Frantei… Pentru ca si noi ne putem bucura de diverse sortimente de miere din plante care nu cresc in Romania!
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Asa este! Da, sunt foarte generosi cei de la Apidava, pentru ca au sponsorizat si participarile doamnei Elena Pagu la campionatele europene si mondiale din 2018, din Spania, iar anul acesta au sponsorizat Clubul Sportul Feroviar pentru participarea unor alergatori de distante lungi la Campionatul Mondial de la Toronto.
Cecilia Caragea: Si, pana la urma, este firesc ca un brand care se ocupa de apicole sanatoase sa sustina un stil de viata sanatos si vectorii de opinie care promoveaza un stil de viata sanatos!
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Prin discutia asta putem sa incurajam si consumul de miere ca parte a unui stil de viata sanatos! As fi bucuros sa stiu ca lucrurile se indreapta si pe calea justa.
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare mult si, bineinteles, va uram succes la urmatoarele curse!
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Da, va multumesc foarte mult si va invit la marile curse, sa spunem, marile sau micile curse, pentru a exista din ce in ce mai multe, in multe localitati din tara, sa veniti cu aparatul de inregistrat si sa imortalizati diferite…
Cecilia Caragea: Sa popularizam aceste actiuni!
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Sigur ca da! Pentru ca e vorba de sanatatea noastra ca popor, pana la urma!
Cecilia Caragea: Aveti perfecta dreptate! Va multumim!
Valeriu Rosetnic, antreprenor si alergator de cursa lunga: Si eu va multumesc pentru intrebari si pentru amabilitatea de a sta de vorba!