Arena Sanatatii – Ce este apicultura ecologica
2Arena Sanatatii – Ce este apicultura ecologica
Invitata: dr. Cristina Mateescu, presedinta Comisiei Stiintifice de Apiterapie a Organizatiei Mondiale Apimondia
Cecilia Caragea: Buna! Asa cum stiti, in toate emisiunile noastre ACC Media Channel am promovat produsele romanesti, in special apicolele romanesti! Pentru ca ne plac dulciurile sanatoase, dar suntem si convinsi de calitatea apicolelor romanesti. Credem cu adevarat ca apicultura si apiterapia pot sa reprezinte pentru Romania directii importante de dezvoltare, chiar directii de dezvoltare ale brandului nostru de tara! In ultima vreme, se vorbeste din ce in ce mai mult despre apicultura ecologica. Ce este apicultura ecologica? De ce ar fi ea recomandata mai ales in Romania? Stim: noi, din fericire, inca mai avem foarte multe zone curate, nepoluate, mai ales la munte. Si acesta ar fi un prim argument care sa ne directioneze pentru practicarea apiculturii ecologice. In plus, este vorba, bineinteles, despre profesionalismul apicultorilor romani. Despre toate acestea am stat de vorba cu doamna Cristina Mateescu, cea care reprezinta Romania in cadrul organizatiei mondiale Apimondia. In plus, este si presedinta Comisiei Stiintifice a organizatiei Apimondia. Haideti, asadar, sa vedem opiniile domniei sale!
Dr. Cristina Mateescu, președinta Comisiei Stiintifice de Apiterapie Apimondia: As face apel la apicultura bio! Deci practicarea ei in zone curate, in zone in care cu certitudine stim ca pe o raza destul de importanta in jurul stupinei nu se fac stropiri la culturile agricole, se pun ingrasaminte in sol pentru anumite plante si asa mai departe… E foarte important si as face pledoarie pentru consumul de produse apicole care sunt obtinute in sistem bio sau organic. Avem inca zonele montane, care sunt foarte curate si care reprezinta, sa zicem, un rai de curatenie, cat o sa-l mai avem… si paduri… Vegetatia montana e foarte importanta, chiar si pentru miere, pentru ca in zonele acestea se obtine si o miere mai speciala! Probabil ca lumea a auzit de ea: e vorba de mierea de mana, care nu este o miere de nectar, ci este o miere obtinuta de la niste mici insecte care produc sucuri dulci (sunt, de fapt, dejectiile acestor insecte, care sunt dulci), insecte care se hranesc cu seva arborilor. E cazul manei de stejar, care se gaseste multa la noi, in zona de foioase, al manei de brad, in padurile alpine… Deci iata ca tara aceasta are o resursa nebanuita de miere foarte valoroasa din punctul acesta de vedere! Dar si aici facem apel tot la apicultura bio. Asta nu inseamna ca apicultura conventionala nu este utila. Trebuie sa remarc faptul ca foarte multi apicultori care isi proceseaza propria miere au sisteme din acestea de siguranta alimentara, le au implementate, daca prelucreaza sau imbuteliaza… Destul de multe companii au trecut la ideea de aplicare a principiilor HACCD, care sunt foarte importante in asigurarea conditiilor de igiena si de curatenie pentru produsele stupului. HACCD este un termen in limba engleza, este analiza punctelor critice. Deci trebuie sa stim exact unde poate fi contaminat un produs in procesul… am tradus mai simplu in limba noastra, ca sa stim! Deci, plecand de la stup si pana cand intra pe un flux de conditionare, sa zicem, unde ne-am putea intalni, de exemplu, sa contaminam produsul. Din acest motiv, acest sistem presupune niste fluxuri separate… pe unde intra produsul, un alt flux pe care iese, nu se va intersecta niciodata ceea ce intra cu ceea ce iese… Acesta este acest sistem, analiza punctelor de pericol, a punctelor critice. As putea spune chiar ca foarte multi apicultori… daca noi, in Romania, ne-am confruntat, pe undeva pe la inceputul anilor 2000 cu ideea ca, nu, mierea din Romania contine antibiotice… pot sa va spun ca acest lucru nu mai este un pericol, pentru ca, intr-adevar, apicultorii nu mai folosesc antibiotice in stup. Acest lucru nu mai e un pericol. Si sunt multe laboratoare care sunt capabile sa deceleze prezenta antibioticelor care ar fi administrate pentru tratamentul bolilor la albine.
Cecilia Caragea: Asadar, Romania este recunoscuta peste tot in lume pentru produsele apicole de calitate. Iar apicultorii romani fac, indiscutabil, o treaba excelenta! Trebuie, insa, sa recunoastem ca ne ajuta si peisajul divers, flora bogata… Pentru ca, pana la urma, nu degeaba se spune ca Romania este gradina Maicii Domnului!
Dr. Cristina Mateescu, președinta Comisiei Stiintifice de Apiterapie Apimondia: Nu trebuie sa neglijam nici faptul ca Romania chiar a fost pe locul intai in Europa, in Uniunea Europeana, pentru productia de miere. Chiar se spune, asa, intr-un limbaj mai usor, ca am cam luat fata spaniolilor si italienilor, care erau creditati ca fiind cei mai tari. Mierea noastra are o calitate foarte, foarte buna si cred eu ca, din ce in ce mai mult, mierea nu va mai fi cumparata la preturi mici, cum s-a obisnuit, pentru a fi cupajata cu mieri care provin din alte zone ale globului. Pentru ca este mult prea buna ca s-o strice! S-a constatat ca este foarte, foarte buna. Bine, vedeti, si Spania are bogatia ei e flora, Italia, la fel. Dar la noi este o combinatie de zona temperata care da un gust, o aroma speciala sortimentelor de miere romanesti…
Cecilia Caragea: Dar haideti sa vedem cum stau lucrurile si in privinta altor produse apicole, in afara de miere!
Dr. Cristina Mateescu, președinta Comisiei Stiintifice de Apiterapie Apimondia: Spania a stat intotdeauna bine la polen, pentru ca au avut niste pionieri care au facut studii… Imi aduc aminte, eram inca la inceputurile activitatii mele si stiam de Aguar Monterde, care era mare cercetator, si medic, si farmacist… si studia polenul. Si sunt multe lucrari publicate, inca de prin 1978, la simpozioane ale Apimondia, care vorbeau despre compozitia polenului si despre potentialele lui aplicatii terapeutice. Spania este cu polenul; noi le avem cam pe toate, pentru ca la noi, de altfel, s-a si dezvoltat si au fost puse bazele primului centru medical de apiterapie, in care se folosesc toate produsele stupului! Romania are traditie in utilizarea produselor stupului. Este si motivul pentru care tot aici au fost puse bazele primului centru medical de apiterapie, in care au fost folosite, in diferite formule, produsele stupului, pentru mai toate departamentele sau specialitatile medicale. Eu zic ca am fost norocoasa sa cunosc acest centru, sa lucrez in el si sa fac cunostinta cu medicii care au lucrat in aceste domenii… As vorbi de cardiologie, in care, cu ajutorul produselor stupului, mai ales combinatiile de polen cu lecitina si propolis au condus la scaderea nivelului colesterolului, care stim ca este un factor de risc in afectiunile cardiovasculare… Apoi, in afectiunile uro-genitale, cum mentionam despre tratamentul cu polen, propolis si laptisor de matca in afectiuni de prostata… In reumatologie, s-au utilizat atat unguentele, cremele, linimentele pe baza de venin de albine sau s-au aplicat tratamentele cu intepaturi directe de albine sau cu injectii cu apitoxina, exact pe principiul infiltratiilor, cu rezultate foarte, foarte bune. In pediatrie, de asemenea, exista un istoric benefic pentru utilizarea propolisului in tratamentul infectiilor cu giardia, Giardia Lamblia la copiii care stau in colectivitati. Un produs care, pur si simplu, nu ataca ficatul, asa cum se intampla cu medicamentele clasice de tipul metronidazolului – este denumirea generica a substantei active, ca sunt o multime de alte produse, dar care, prin aplicatii repetate, au condus la afectarea functiei hepatice. Aceste produse naturale pur si simplu au oferit parintilor speranta ca copiii au pofta de mancare din nou, pot sa traiasca in colectivitate foarte bine… Sigur, riscul de reinfectare este atata vreme cat exista si altii in jur… Dar rezultatele au fost benefice in acest sens. Nu uitam, apoi, nici de afectiunile respiratorii, care au beneficiat din plin de aportul mierii si al propolisului. De altfel, au fost obtinute, in acele momente, niste produse cu care se faceau aerosoli, iar la Govora si la Herculane erau chiar departamente speciale in care medicii faceau aerosoli cu astfel de produse pe baza de propolis. Deci avem o istorie bogata! Din pacate, as zice ca, usor-usor, cam pierdem din aceasta traditie… Si n-as vrea, pentru ca Romania are, inca, o faima in lume pentru aceasta apiterapie pe care a aplicat-o stiintific… Si zic eu ca inca mai exista, printre medicii care au obtinut aceasta competenta in apifitoaromaterapie, exista inca daruirea, pasiunea de a folosi aceste produse naturale in tratamentul oamenilor…
Cecilia Caragea: Avem, asadar, apicole de calitate si produse inovatoare cu ingrediente apicole! Ar trebui sa fim mandri de toate, ar trebui sa le alegem, sa le cumparam, sa la consumam, sa le promovam! Pentru ca, pana la urma, pentru noi am face-o. Pentru sanatatea noastra. Dar si pentru economia noastra! Pentru ca, daca alegem produse romanesti de calitate, nu doar ca ne sustinem sanatatea, ci ne ajutam si economia! Si, cum bine spunem noi in cadrul emisiunii noastre Arena Sanatatii, nu putem fi sanatosi decat toti impreuna, ceea ce inseamna mai mult decat sanatatea noastra fizica. Poate sa insemne si sanatatea economiei noastre, nu? Asadar, e un subiect de meditatie!
Va multumim tare mult pentru ca urmariti seria noastra de emisiuni Arena Sanatatii! Nu uitati ca este o serie de emisiuni a canalului media online ACC Media Channel! Intrati, asadar, pe accmediachannel.ro, unde gasiti toate emisiunile noastre, impreuna cu transcripturile lor. Va invitam, bineinteles, sa va abonati si la canalul nostru de YouTube si sa dati like paginii noastre de Facebook! In acest fel, cu siguranta veti fi la fel cu emisiunile noastre, emisiuni in care prezentam noutati din lumea medicala, prezentam idei sanatoase si, bineinteles, incurajam un stil de viata sanatos. Va multumim tare mult ca ne urmariti, va dorim multa sanatate, aveti grija de voi si de cei dragi!
Foarte interesanta postarea, multumesc pentru informatie!
Multumim tare mult pentru aprecieri si vizionari!