Arena Sanatatii – Ce este artroscopia si cand este indicata
0Invitat: doctor Viorel Albu, medic specialist ortopedie si traumatologie, Centrul Medical Sanconfind (www.sanconfind.ro, www.facebook.com/SanConfind, 0244.990, strada Uzinei nr. 457, Poiana Campina, judetul Prahova)
Cecilia Caragea: De aceasta data, in cadrul emisiunii noastre Arena Sanatatii, ne-am propus sa aflam mai multe despre artroscopie. Pentru aceasta am stat de vorba cu domnul doctor Viorel Albu, medic specialist ortopedie si traumatologie in cadrul Centrului Medical Sanconfind din Poiana Campina, care este cel mai mare spital privat din judetul Prahova. Am vrut sa aflam mai multe despre aceasta interventie minim invaziva cu ajutorul careia se pot evalua si trata diferite leziuni ale articulatiilor. Bineinteles, noi stim ca artroscopie inseamna de fapt a vedea in interiorul articulatiei. Dar vrem sa aflam mai multe: cand este indicata, cui se recomanda si care sunt de fapt avantajele acestei proceduri.
Dr. Viorel Albu, medic specialist ortopedie si traumatologie: Ne-a ajutat foarte mult tehnologia. Cu ce intram intr-o articulatie? Cu o camera foarte subtire, printr-o incizie mica, cam de 1 cm, se intra in articulatie si acolo urmeaza tratamentul chirurgical in functie de patologia fiecarui pacient. Teoretic, orice articulatie poate fi abordata artroscopic, de la pumn, cot, umar, genunchi si glezna, sa zicem si sold. Bine, practic, nu este chiar asa usor, ci pentru fiecare articulatie sunt instrumente mai diferite, mai mici, mai mari, dar marimea unui artroscop, unei camere, este chiar mai subtire decat un pix.
Mai intai, pacientul este diagnosticat clinic si paraclinic, de exemplu, cu RMN, CT. Si pot sa fie si artroscopii in care pur si simplu nu esti sigur. Se numesc artroscopii de diagnostic, cu rol de diagnostic, in care vezi tu, cu ochii tai, care este problema in acea articulatie. Deci au scop curativ, chirurgical, in care repari. De exemplu, la o artroscopie de genunchi, o leziune a meniscului, o leziune ligamentara, corp strain intraarticular, o sinovita sau, la umar, o artroza acromio-claviculara, pe care poti sa o rezolvi artroscopic. Dar exista si situatii in care, dupa toate examenele precedente interventiei chirurgicale, pacientul nu este total multumit si nici tu nu esti total lamurit. Atunci apare aceasta artroscopie cu rol de diagnostic. Efectiv, intri si vizualizezi ce se intampla in acea articulatie.
Cecilia Caragea: Si dupa ce ai vazut, ce faci?
Dr. Viorel Albu, medic specialist ortopedie si traumatologie: Dupa ce ai vazut, sunt protocole operatorii. Daca ai constatat leziuni, le repari chirurgical.
Cecilia Caragea: Cum?
Dr. Viorel Albu, medic specialist ortopedie si traumatologie: Avem instrumente speciale, care toate sunt modificate, sunt foarte mici, iar tu lucrezi cu ele si se repara invaziv, nu distrugi… Postchirurgical, in aceasta tehnica, ai multe avantaje: repari minim invaziv, ai cicatrici foarte mici, deci nici nu dezinseri elementele nobile ale corpului, cum ar fi muschi, tendoane, capsula. Totul este foarte mic, durerile sunt mai mici, recuperarea este mai rapida… Referitor la partea economica, practic, vorbim de spitalizare de o zi. Adica pacientul vine dimineata, se interneaza si are loc interventia chirurgicala la ora programata, iar apoi, dupa cateva ore, sa zic 5-6 ore dupa, bineinteles, cu acordul anestezistului, pacientul paraseste spitalul si se intoarce la casa lui.
Cecilia Caragea: Dar cu ce tip de anestezie se desfasoara o artroscopie?
Dr. Viorel Albu, medic specialist ortopedie si traumatologie: Majoritatea articulatiilor abordate artroscopic sunt cele doua articulatii: umar si genunchi. Putem avea dupa aceea glezna, sold si pumn, mai rar. Dar pe primul loc, in top, este genunchiul. Anestezia este o anestezie foarte buna pentru pacient – rahianestezie. Pacientul este constient in timpul operatiei, chiar are un monitor in care vede el personal si noi colaboram in timpul operatiei. Adica ii explic, uitati care e problema, ce trebuie sa facem… Si am constatat ca pacientii sunt mult mai multumiti, pentru ca observa ei insisi ce au si dupa aceea stiu sa aiba grija de sanatatea lor. Nu mai pot sa zica: Domnule, am avut, dar nu a fost buna operatia… stiti, variantele acestea. La interventia la umar, pacientul este adormit. Anestezie totala. De aceea, pacientul uneori il tinem peste noapte, tocmai pentru ca este o anestezie totala, implica substante mai puternice si este bine sa il supraveghem. Soldul – tot rahianestezie. Cotul, la fel, ori plex brahial, adica adoarme doar mana, ori anestezie generala. Glezna – rahianestezie, la fel ca genunchiul.
Cecilia Caragea: Haideti sa aflam, pe scurt, care sunt avantajele acestei proceduri minim invazive!
Dr. Viorel Albu, medic specialist ortopedie si traumatologie: Minim invaziv inseamna cum ajungi tu in acea articulatie fara sa dezinseri, fara tai structurile nobile sau cat mai putin posibil. Nu ai cum! De exemplu, in genunchi ai doua incizii, de 1 cm, in care incizezi pielea, tesutul subcutanat, un retinacol mic si capsula. Dar este 1 cm! Deci minim invaziv inseamna, de fapt, ce e in spate, ce este sub cicatrice, cum poti sa ajungi acolo fara sa ai cele mai mici leziuni ale tesuturilor noastre nobile.
Cecilia Caragea: Dar, concret, haideti sa vedem cum se defasoara o artroscopie!
Dr. Viorel Albu, medic specialist ortopedie si traumatologie: Cand am ajuns in orice articulatie, avem un protocol. Ce inseamna un protocol? Niste linii directoare, pe care le inveti, nu sunt rodul nostru. Sunt rodul celor care le-au facut, rodul anilor si miilor de pacienti care au observat ca este cea mai buna cale pentru fiecare pacient. Deci avem un protocol prin care intram, inspectam, sa zicem inspectam genunchiul, avem mai multe compartimente, pe care le luam in ordine, vedem exact fiecare ce are… dupa ce le inspectam, constatam care este problema, pe care de fapt noi o stim dinainte, prin examenul clinic si paraclinic. Paraclinic inseamna, de obicei, pentru partile moi, RMN-ul. RMN-ul pe care il faci inainte. Mai avem si pacienti care nu pot sa faca RMN, din anumite motive. Sunt claustrofobi, ori au anumite metale de la interventii chirurgicale anterioare, metale care nu sunt compatibile cu RMN-ul…
Cecilia Caragea: Dar mai exista astazi metale care nu sunt compatibile cu RMN-ul si se folosesc?
Dr. Viorel Albu, medic specialist ortopedie si traumatologie: Rar… de exemplu, otel inox, placile de inoox care, da, se mai folosesc. Va dati seamna, se folosesc din ce in ce mai putin sau deloc. Noi nu mai folosim. Dar mai sunt pacienti care nu au vrut sa le scoata si atunci nu pot sa faca RMN. Si atunci, cu acordul lor, prin examenul clinic, intram si este acea artroscopie diagnostica, in care vedem cu ochii nostri. Orientare avem, e clar. Dar atunci cand ai si RMN-ul, stii exact unde te duci. Dar cu toate acestea, exista un protocol, niste pasi pe care ii faci. Acestia te ajuta ca sa ai o imagine de ansamblu a acelei articulatii care are probleme. Deci nu este indicat sa sari pasi. Nu! Este etapizat si am constatat din experienta mea ca, urmand pasii si protocolul, ai imaginea foarte buna, de ansamblu. Uneori mai avem si surprize, la care nu ne-am asteptat, dar mai sunt…
Cecilia Caragea: De exemplu?
Dr. Viorel Albu, medic specialist ortopedie si traumatologie: De exemplu, gasim leziuni pe care, cu toate ca le-am vizualizat pe un RMN inainte, in timpul interventiei, gasim altele. Se numeste aura primului diagnostic. Stiu clinic, am gasit pe un RMN si ma orientez doar catre aia. Colateralele nu le mai vad. Ei… urmand acest protocol, vad totul.
Cecilia Caragea: Deci se vad si alte leziuni…
Dr. Viorel Albu, medic specialist ortopedie si traumatologie: Bineinteles. Se inspecteaza absolut toata articulatia. Tot. Tot se testeaza, se inspecteaza, se fac fotografii, obligatoriu, la inceput si dupa. Fiecare pacient are fotografii lui, de la inceput pana la sfarsit – asa a fost, asa am facut, asa a aratat dupa aceea.
Cecilia Caragea: Am aflat, asadar, ca artroscopia este o interventie minim invaziva, cicatricile care raman sunt foarte mici, spitalizarea are loc doar pentru cateva ore, maxim o zi, reintegrarea se face rapid, iar recupererea este mult mai usoara. Si sa nu uitam ca in cadrul Centrului Medical Sanconfind din Poiana Campina remarcabil este tocmai centrul de recuperare si balneoterapie. Si cred ca ar fi indicat sa nu asteptam sa ni se deterioreze sanatatea, ci sa avem o atitudine preventiva si sa mergem preventiv, cateva zile, sa facem o cura de balneoterapie. Pentru noi o facem, pentru sanatatea noastra, pentru starea noastra de bine!
Eu va multumesc tare mult! Bineinteles, va invit sa urmariti si in continuare canalul ACC Media Channel. Nu uitati sa va abonati la canalul nostru de Youtube si sa dati like paginii noastre de Facebook. Pe mine ma gasiti pe propriile mele canale online. Va multumesc si va doresc multa sanatate!