Arena Sanatatii – Ce este cataracta. Simptome si solutii. Tehnici moderne in operatia de cataracta
0Invitat: doctor Cristian Moraru, medic primar oftalmolog Clinica Oculus (www.clinicaoculus.ro, 021.9628, strada Pechea nr. 11A, sector 1, Bucuresti).
Cecilia Caragea: Cataracta este o afectiune foarte des intalnita la persoanele in varsta. Dar astazi exista solutii moderne! Despre cum au schimbat noile materiale si noile tehnologii operatia de cataracta, am discutat cu domnul doctor Cristian Moraru, medic primar oftalmolog. Va invitam, asadar, sa aflati cum se manifesta cataracta si care sunt solutiile moderne de tratament! Dar, inainte de toate, haideti sa aflam ce este cataracta!
Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: Cataracta este patologia cel mai des intalnita in ramura noastra medicala, oftalmologia. Daca privim globul ocular ca pe un sistem optic, ca pe un aparat foto, orice aparat foto are o lentila care focalizeaza imaginea pe film (cum era inainte – acum e digital). Aceasta lentila exista si in sistemul optic al ochiului, iar lentila respectiva se numeste cristalin. Deci e o lentila… cu functie de lentila, dar cu o functie ultraspeciala, in sensul ca e o lentila ancorata de niste muschi foarte fini, se numesc muschii ciliari, care asigura claritatea imaginii, indiferent de distanta dintre imagine si ochi. Deci este o lentila mobila, care tot timpul lucreaza prin acesti muschi ciliari, in asa fel incat lentila, care are un focar… acest focar de mare claritate trebuie sa fie intotdeauna perfect pe retina, respectiv in zona maculara, cea mai fina zona a retinei. Una din conditiile functiei respective este ca aceasta lentila sa fie perfect transparenta. Deci toata viata noi avem aceasta lentila perfect transparenta. Ea are, totusi, o faza de imbatranire, cam dupa 40 de ani, in care functia aceasta de focalizare a imaginii exact pe retina incepe sa scada. Fenomenul se numeste prezbiopie. Si omul, dupa 40, 45 de ani, ca sa inlature efectul de a nu mai putea focaliza, are nevoie de ochelari de citit. Dar cristalinul, lentila ramane transparenta. Din cauze necunoscute, aceasta transparenta poate sa inceapa sa se diminueze, adica lumina care intra in ochi nu mai este trecuta printr-un mediu perfect transparent, iar imaginea devine neclara. Acest fenomen se numeste cataracta.
Totusi, cat de des este intalnita cataracta si care sunt posibilele cauze?
Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: Cam dupa 60, 65, 70 de ani, cam 50% din populatie este predispusa la cataracta. Daca exista si un factor genetic, adica daca ambii parinti au facut cataracta (noi avem discutii cu pacientii, ei ne spun…), sansa de a face cataracta e mult mai mare. Dar nu stim cauza! Exista si cataracte, adica pierderea acestei transparente a cristalinului, din cauze cunoscute. Anumite medicamente pot da… De exemplu, cei care iau cortizon pentru boli autoimune sau pentru alte patologii dezvolta o cataracta, noi o numim cataracta cortizonica, care e o cataracta specifica, care poate sa apara si la varste mult mai tinere, nu doar dupa 60 de ani. Anumite opacitati ale cristalinului in anumite boli hormonale, in dezechilibrul calciu – fosfor apar modificari… Dar procentul de cataracta cu etiologie cat de cat explicabila sau cunoscuta e mic in comparatie cu procentul de cataracta care apare, asa, sa spunem, din senin.
Care sunt etapele de evolutie ale acestei afectiuni? Si cum pot fi ajutati pacientii in fiecare dintre aceste etape?
Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: Pierderea transparentei cristalinului este un proces gradual. El poate sa inceapa cu mici fenomene, mai intai pacientul sa se planga ca nu mai vede bine, adica vede clar, dar nu mai vede bine la distanta, de exemplu. El n-a purtat ochelari de distanta toata viata si vine si ne spune ca nu prea mai vede la televizor. Cataracta, la debutul ei, in anumite forme, debuteaza cu o usoara miopie – de aceea pacientul nu vede la distanta. Si in etapele acestea se poate ameliora acuitatea vizuala: se dau ochelari pentru miopia respectiva. Exista si o vorba, in batrani: „Bunica-mii i-a revenit vederea! Poate sa bage ata-n ac fara ochelari.” Pai bunica are cataracta, iar cataracta i-a dat o miopie si de aceea vede bine aproape! Aceasta perioada de aparenta revenire a vederii, mai ales in popor se vehiculeaza, e temporara, pentru ca, dupa cum v-am spus, cataracta e un proces evolutiv, opacitatile din cristalin evolueaza si se trece de efectul de a face ochiul mai miop.
Cristalinul e ca un sambure, asa, iar in miloc are o zona mai dura, pe care noi o numim nucleu, nucleul cristalinului. Acest nucleu incepe sa-si piarda transparenta si, incet-incet, pacientul, daca a venit acum cateva luni, un an, sa ne spuna ca nu mai vede bine la distanta, acum ne spune: „Chiar daca-mi pun ochelarii, tot nu vad.” Asta inseamna ca procesul de cataracta a evoluat si singura solutie, singurul tratament este de inlocuire. Pentru ca… cataracta nu are tratamente medicamentoase, picaturi, vitamine, ce se tot vehiculeaza… Existau intr-o perioada, acum 20-30 de ani, picaturi care, cica, opreau cataracta… Nu exista asa ceva, nu s-a descoperit inca, deoarece nu stim cauza. Probabil ca, daca s-ar descoperi cauza, am putea face si ceva ca sa nu mai avanseze. Dar, la ora actuala, tratamentul, singurul care exista, este: se extrage cristalinul opacifiat in diferite grade si se pune in loc o lentila care are functie asemanatoare cu lentila naturala a cristalinului, deci o lentila care focalizeaza imaginea pe retina. Si aceasta lentila se numeste cristalin artificial.
Prin urmare, solutia o reprezinta… operatia! Multi pacienti accepta insa cu dificultate sa faca acest pas, dar recomandarea medicala este ca operatia sa nu fie amanata prea mult! Iata de ce!
Dr. Cristian Moraru, medic primar oftalmolog: Pacientul, de la primele simptome, sa faca un consult oftalmologic, sa i se stabileasca diagnosticul de cataracta si sa se hotarasca cat mai repede… Aproape ca nu conteaza… stiind ca aceasta boala, cataracta, este progresiva, orice am face, preferam sa operam in fazele initiale, de inceput, pentru ca operatia este mult mai usoara, cu evolutie postoperatorie de reintegrare mult mai rapida, fara complicatii posibile in timpul operatiei. Pentru ca, pe masura ce cataracta avanseaza, cum v-am spus, exista nucleul acela al cristalinului, acela se intareste foarte mult… tehnica care extrage cristalinul se face cu o energie, cu ultrasunete, cu aparate… aveti aici o intreaga serie de aparate de facoemulsificare, asa se numesc… Practic, ele topesc cristalinul si apoi il absorb, prin niste orificii, incizii extrem de mici, in jur de 2 milimetri. Daca nucleul este dur, energia pe care noi o folosim, deci atunci cand cataracta este avansata, energia de a extrage este mult mai mare. Si timpul de extragere, iarasi, este mult mai mare. Iar aceasta energie topeste cristalinul, dar poate afecta si tesuturile din jur, pentru ca e o energie dezvoltata pe un volum foarte mic. Poate sa afecteze corneea, poate sa afecteze irisul, secretia umorului apos… adica sunt multe. Energia asta poate sa dea si de aceea noi diminuam… iar aparatele pe care le vedeti in spate sunt aparate moderne, care au posibilitatea de a regla aceasta energie exact in functie de cat de dur este nucleul.
In tarile dezvoltate, de cand s-au dezvoltat aceste aparate din spatele meu, ele au dat o siguranta si o precizie operatiei in asa fel incat pacientii trebuie sa vina cu incredere… Ei spun: „Dom’le, dar eu nu ma operez, ca eu vad!” Da, dar peste cateva luni n-o sa mai vezi. E greu sa convingi, mai ales in sistemul nostru de… mai putina informare medicala. „O sa faci cataracta!” „Dar eu vad!” Si avem pacienti pe care abia ii duci de mana, dar zic: „Eu vad foarte bine! De ce sa ma operez?” E greu sa-i convingi sa se opereze. Pentru ca, cum am spus, aceste aparate dau o siguranta si o precizie si un procent foarte mare de reusita. Pentru ca, inainte, operatia de cataracta se facea prin cu totul alte mijloace, iar complicatiile postoperatorii… inainte, se faceau incizii foarte mari, se scotea tot cristalinul, nu se punea alt cristalin, ca nu erau cristaline… vorbesc de acum 40, 50 de ani, am prins si vremurile acelea… Si, atunci, era greu sa convingi un pacient. „Ai cataracta, sa te operezi!”Iar daca aparea vreo complicatie… pacientul spunea: „Mai bine nu ma operam, ca mai bine vedeam inainte decat vad acum!” Aceste aparate ne dau o siguranta si putem asigura pacientul ca rezultatele vor fi asa cum se asteapta.
Astfel, noile tehnologii si materiale au schimbat felul in care se realizeaza astazi operatia de cataracta! Insa informatia medicala si educarea pacientilor sunt esentiale! Este ceea ce incercam sa facem si noi in cadrul emisiunii Arena Sanatatii!
Va multumim ca ne urmariti si va invitam sa va abonati la canalele noastre online pentru a nu rata viitoarele noastre editii, in care vom mai discuta despre operatiile de cataracta, despre cristalinele artificiale moderne, despre cum pot parintii si bunicii nostri sa se bucure de o buna vedere si la varste inaintate, chiar daca se confrunta cu o asemenea afectiune.
Va multumim si va dorim multa sanatate!