Arena Sanatatii – Ce putem face impotriva durerilor de spate. Cum putem avea grija de sanatatea coloanei vertebrale
2Arena Sănătății – Ce putem face împotriva durerilor de spate. Cum putem avea grijă de sănătatea coloanei vertebrale
Invitat: domnul Marcel Vasile Linu, fiziokinetoterapeut în cadrul Clinicii Medicale Floare de Lotus (www.floare-de-lotus.com, 0744 470 138, strada Iordache Golescu nr. 17, parter, Bucureşti, sector 1)
Cecilia Caragea: Ghiozdanul mult prea greu, poziția incorectă în bancă, neparticiparea la orele de sport sunt doar câteva dintre elementele care pot afecta sănătatea copiilor. Vă invit să aflați câteva dintre sfaturile domnului Marcel Vasile Linu, fiziokinetoterapeut în cadrul Clinicii Floare de Lotus. În această ediție a emisiunii noastre Arena Sănătății vorbim despre obiceiurile nesănătoase care ne pot afecta pe termen lung. Dar, bineînțeles, vorbim și despre cum ne putem corecta!
Marcel Vasile Linu, fiziokinetoterapeut: Trebuie să se țină cont, în special la clasele mici, de greutatea ghiozdanului, care am observat că este exagerată. Și am văzut mulți copii care poartă ghiozdanul pe un umăr. Uite, aici trebuie ținut cont, trebuie atrasă atenția copilului că, dacă e un ghiozdan sau un rucsac, trebuie să-l poarte pe amândoi umerii, ca să fie greutatea distribuită la nivelul coloanei lombare, căci acolo se va vedea… și asupra genunchiului. Să nu-l mai poarte pe un singur umăr sau, dacă e o geantă cu o singură bretea, să o poarte în diagonală, de pe umăr pe șoldul opus. Să nu o poarte pe un singur umăr, aceasta însemnând că, în timp, va duce la apariția scoliozelor, care reprezintă o patologie destul de dificilă și greu de abordat și reparabilă în timp îndelungat. Autoritățile ar trebui să fie mai atente și mai receptive la gândurile și la sfaturile specialiștilor, să ia măsuri în ceea ce înseamnă o ergonomie bună a mobilierului folosit de copii și de adolescenți sau chiar de studenți în școală. Banca să fie cât mai ergonomică și cât mai bună și mai potrivită pentru menținerea unei posturi corecte. Aici trebuie să fie și părinții vigilenți și să observe deficiențele, când apar la copii, și așa mai departe. Să țină cont, să le atragă permanent atenția asupra posturii. Profesorul ar trebui să fie un pic educat în sensul acesta și să le atragă atenția copiilor când au poziții nepotrivite sau care atrag deficiențe.
Cecilia Caragea: Copii sănătoși, care învață ce înseamnă prevenția și cum să aibă grijă de sănătatea lor, înseamnă adulți sănătoși. Și credem că în România este nevoie de multă educație pentru sănătate, pentru că, din păcate, multe afecțiuni se întâlnesc mult mai des la noi decât în Uniunea Europeană.
Marcel Vasile Linu, fiziokinetoterapeut: De exemplu, în Spania și în Grecia, patologia de coloană este mult mai redusă decât în alte zone sau țări din Europa, luăm ca exemplu, datorită siestei! Ei au această rupere în program, când se relaxează sau se întind sau, nu știu, merg în altă parte, ceea ce înseamnă că… duce la o rupere a programului și o scădere a patologiilor de coloană.
Cecilia Caragea: Ar trebui și noi să învățăm să facem pauze, în care să ne odihnim și să facem și un pic de gimnastică. Iar acest lucru ar trebui să-l deprindem încă din școală!
Marcel Vasile Linu, fiziokinetoterapeut: După părerea mea umilă, undeva la jumătatea programului, da, ar trebui făcută ora de sport. Și toți copiii, toată școala să facă oră de sport, dar asta însemnând gimnastică specifică. Profesorii de sport știu ce au de făcut. În momentul în care pui orele alandala, una la 7.00 dimineața, alta la 12.00… Normal că, dacă ai pus-o la sfârșitul programului, ce fac copiii? De-abia așteaptă s-o întindă, să se ducă. Când vin, dimineața, nu au chef, sunt cum sunt… Și, atunci, ar trebui, cumva, să fie echilibrată povestea aceasta. Și, ca să fie o rupere în program, să scădem un pic timpul acesta de stat în bancă atât… să se facă undeva la jumătatea programului orele de sport. Și, extrapolând, chestia aceasta o putem duce și în zona de job-uri. Același lucru, pauza să nu fie folosită numai pentru a merge la cafea sau la masă, ci să fie un pic prelungită, să zicem cu 10-15-20 de minute, în care lucrătorul să facă un pic de mișcare, un pic de gimnastică. Mai ales unde sunt serviciile acestea cu mult stat pe scaun. Sunt țări care au o astfel de abordare și țin cont de sfaturile specialiștilor în domeniu și intervin în rezolvarea… de fapt, aceasta însemnând prevenție. Prevenție, care înseamnă scădere de costuri pentru guvern, pentru Casa de Sănătate și așa mai departe, pentru societatea în ansamblu, pentru că, făcând prevenție și având un om cu sănătate adecvată… Pentru că, ce se întâmplă, patologiile acestea… de exemplu, o compresie de nerv nu înseamnă numai deficit neuromuscular, înseamnă și alte deficite, la nivelul viscerelor, la nivelul organelor.
Cecilia Caragea: În plus, în ultima vreme, se înmulțesc afecțiunile coloanei cervicale, tot din cauza stilului de viață, tot din cauza obiceiurilor nesănătoase.
Marcel Vasile Linu, fiziokinetoterapeut: Patologia de coloană cervicală, care este mult mai dificilă și mai greu de abordat, din toate punctele de vedere. Pentru că la etajele superioare nervii sunt alții, efectele sunt altele. Chiar compresiile medulare, acolo, la nivel cervical, sunt mult mai nocive, pentru că afectează tot ce înseamnă de la gât în jos. Una e de la picior, de la lombar, mergem în jos, la cervical mergem în jos și-atunci apar problemele de mâini, tot ce înseamnă patologie specifică. Ce se întâmplă când stăm cu telefoanele, stăm cu capul aplecat? Apare o hipercifozare a coloanei cervicale, ea fiind în lordoză. Noi o cifozăm, atunci, compresiile la nivelul discurilor sunt altele… și, uite-așa, apare patologia și se înmulțește. Și aici ar trebui să atragem atenția, să fie atrasă atenția mai mult asupra folosirii acestor device-uri și asupra menținerii poziției lor. Ar trebui să țin telefonul undeva așa, așa să stau cu el. În momentul în care am stat așa, coloana s-a cifozat, hipercifozăm și dorsalul, pentru că mă cocoșez, avem aducere de umeri în față, compresie la nivelul a tot ce înseamnă stern, coaste. Asta înseamnă o compresie și la nivelul viscerelor, căci o să-mi scadă și respirația, apar deficite respiratorii și așa mai departe. Bine, asta… în timp, nu se întâmplă imediat, înseamnă ani. Dar cu efecte nocive tot în timp.
Cecilia Caragea: În timp, dacă nu suntem atenți la prevenție, vom ajunge adulți cu dureri, vârstnici cu probleme. Haideți să aflăm care sunt cei mai numeroși pacienți cu asemenea afecțiuni și ce se poate face pentru a nu ajunge să ne confruntăm cu acestea!
Marcel Vasile Linu, fiziokinetoterapeut: Vârstnici cu patologia specifică vârstnicului, tot ce înseamnă artroze, acest termen generic reumatism, care definește multă patologie, căci reumatismul nu e o boală în sine, în spatele lui stă o patologie întreagă… Vârstnicul descrie prin reumatism și o gonartroză, și o coxartroză, și o lombosciatică, și contracturi musculare sau alte patologii specifice, patologiile de umăr, periartrita scapulo-humerală, artritele și așa mai departe, întreaga patologie specifică. Dar pentru artrite avem, foarte bun, laserul, care intervine foarte bine, în special pe articulațiile mici. Terapia laser constă în emiterea unui flux de lumină care acționează asupra articulației și îmbunătățește tot ce înseamnă metabolism la nivel articular: scădere proces inflamator, scădere proces dureros, regenerare, refacere, o ușoară creștere de mobilitate. Se face premergător kinetoterapiei, pentru ca, după aceea, eu să pot să intervin dacă există o imobilizare de articulație sau dacă e nevoie de creșterea forței musculare sau de altceva. Atunci, acestea se fac premergător, e de preferat să se facă premergător kinetoterapiei, pentru că ajută. Atunci, pot eu, ca kinoterapeut, să intervin mai eficient, căci îmi permite o mobilizare mai eficientă a articulației sau o creștere a mobilizării.
Cecilia Caragea: În cât timp s-ar putea ameliora asemenea dureri?
Marcel Vasile Linu, fiziokinetoterapeut: Depinde mult și de activitatea pacientului de acasă, de activitatea din viața cotidiană, de cât de perseverent este în ceea ce i se spune să facă, după, sau în ceea ce nu trebuie să facă. Căci este și aici o problemă, că trebuie să facă lucruri și trebuie să nu mai facă lucruri.
Cecilia Caragea: Aveți, așadar, grijă de obiceiurile voastre și ale celor dragi. Învățați-i pe cei mici deprinderile sănătoase și luați măsuri din timp. Nu uitați că de la tinerețe se pregătește o bătrânețe fără dureri! Am spus-o de nenumărate ori: să previi e mai ușor, e mai simplu, e mai ieftin pe termen lung și mai puțin dureros. Și nu uitați că pentru mai multe sfaturi sănătoase vă invităm pe accmediachannel.ro, canalul nostru media online cu emisiuni de sănătate, unde găsiți interviuri cu specialiști de top din domeniile lor de activitate. Bineînțeles, vă invităm să vă abonați la canalul nostru de YouTube și să dați like paginii noastre de Facebook. Bineînțeles, ne găsiți și pe Instagram și pe TikTok. Vă dorim multă sănătate, aveți grijă de voi și de cei dragi!
V-am ascultat cu mare interes discutia cu domnul Marcel Vasile Linu despre obiceiurile nesanatoase care pot provoca dureri de spate si despre modul in care ne putem proteja sanatatea coloanei vertebrale. Suntem foarte norocosi sa avem acces la sfaturile si cunostintele domnului Linu, deoarece acestea ne pot ajuta sa invatam cum sa ne avem grija de sanatatea noastra. Multumesc pentru discutia interesanta si informativa!
Multumim tare mult pentru aprecieri si vizionari!