Arena Sanatatii – Cum a schimbat digitalizarea meseria de tehnician dentar
0Arena Sanatatii – Cum a schimbat digitalizarea meseria de tehnician dentar
Invitat: doctor Andi Dragus
Emisiune sponsorizata de Clinica Dr. Dragus (www.clinicadrdragus.ro, www.facebook.com/clinicadrdragus, 021 312 4690)
Cecilia Caragea: Ma bucur sa ne intalnim din nou in Arena Sanatatii! Asa cum stiti, in cadrul emisiunii noastre am discutat de multe ori despre noile materiale tehnologii si proceduri din stomatologie. Si am vazut ca, astazi, lucrarile de protetica dentara se executa rapid, cu ajutorul unor aparate moderne si al unor softuri speciale. Dar noi stiam ca, mai demult, aceste lucrari de protetica dentara erau executate de catre un tehnician dentar, care executa o munca extrem de laborioasa si care lua, fireste, foarte mult timp. Dar, astazi, lucrurile par a se fi schimbat radical. Si, atunci, ne punem si noi intrebarea: in ce consta astazi meseria de tehnician dentar? Pentru ca, astazi, ne imaginam ca tehnicianul dentar este un personaj care lucreaza cu acele softuri elaborate si cu acele aparate speciale si realizeaza rapid lucrarile de protetica dentara. Dar care va fi viitorul meseriei de tehnician dentar? Pentru ca, de asemenea, ne imaginam ca softurile si aparatele vor fi din ce in ce mai elaborate si vor prelua din ce in ce mai mult din munca umana. Si, atunci, care va fi viitorul meseriei de tehnician dentar? Si, pana la urma, in ce consta si cum se deruleaza colaborarea dintre medicul stomatolog si tehnicianul dentar? Si, pana la urma, cat este tehnica si cat este estetica? Despre toate acestea am stat de vorba cu domnul doctor Andi Dragus, care, pe langa faptul ca este medic stomatolog, are si pregatirea de tehnician dentar. Si, atunci, poate sa aiba o viziune completa asupra acestei problematici complexe. Asa ca va invitam sa urmariti discutia pe care am avut-o cu domnul doctor Andi Dragus despre rolul tehnicianului dentar astazi si despre colaborarea tehnicianului dentar cu medicul stomatolog.
Dr. Andi Dragus, medic dentist: Tehnicianul dentar e pe cale de disparitie. Tinerii nu mai vor sa mearga la Tehnica Dentara. Chiar am fost acum la Sibiu, sa tin un curs, si imi spuneau ca mai cauta inca doi oameni, ca sa poata sa continue cu scoala de tehnica dentara, ca nu s-au inscris suficienti si se gandesc sa inchida… Este o meserie foarte grea, pe care o inveti sa o stapanesti, sa zicem, in 10-15 ani, iar tinerii din ziua de azi, din cauza digitalizarii, o data, nu mai au manualitate, pentru ca, tot stand pe telefoane, isi pierd manualitatea – aceasta e o meserie care implica manualitate, implica coordonarea creierului cu ochiul si cu mana, deci e un reflex destul de complex,la fel ca la medic, adica si medicul dentist, la fel. De aceasta este foarte solicitant, pentru ca lucrezi acolo cu chestii foarte ascutite si, daca a miscat ceva, limba, sau sare, s-a dus direct in el. Si nu stii unde s-a dus, in gura… Si exista riscuri. De aceea, lucram tot timpul destul de incordati si trebuie sa fim atenti cand luam piciorul de pe pedala sau cand ridicam bisturiul sau freza, cand punem un implant. Eu am fost presedintele tehnicienilor dentari si reprezentam Romania in toate intalnirile internationale. Si, inainte sa vina aceasta industrializare si digitalizare, in 2006 deja se discuta, in America, in Suedia, ca digitalizarea crease multi someri si crea deja niste probleme. Iar federatia mondiala a luat niste masuri, s-au incercat niste protocoale, niste acorduri si cu federatia aceasta mondiala a asociatilor tehnicienilor dentari, si cu producatorii industriali si asa mai departe. Dar lucrurile n-au putut fi oprite! Industrializarea e foarte buna, digitalizarea e foarte buna, numai ca tehnicianul dentar este indispensabil, din punctul meu de vedere. Acum vedem tot felul de concepte, in care vii, iti face masina dintele, nici nu mai ai nevoie de tehnician dentar… Dar, daca cunosti lucrurile si le intelegi, o sa vezi ca adaptarea nu e atat de buna la nivelul gingiei, la nivelul pragului… Dupa aceea, culoarea nu-ti iese atat de bine, pentru ca blancul acela in care frezezi este… culorile sunt speciale, trebuie sa le mai colorezi… Si, atunci,de fapt, eu, ca medic, de ce sa ma transform in tehnician dentar? Nu vad rostul. Sunt colegi care merg pe aceste concepte, foarte bine, le urez succes in continuare… Dar, daca intelegi lucrurile acestea, o sa-ti dai seama ca, de fapt, este doar un joc al pietei si nimic mai mult.
Cecilia Caragea: Tehnicianul dentar are, asadar, astazi, nevoie de o pregatire cu totul speciala, pentru ca trebuie sa se adapteze stomatologiei digitale si, in plus, trebuie sa faca o foarte buna echipa cu medicul stomatolog, pentru ca, impreuna, sa poata sa satisfaca nevoile pacientilor.
Dr. Andi Dragus, medic dentist: Tehnicianul dentar a devenit si un fel de persoana care lucreaza la un ecran, intelege softuri, ceea ce nu aveam… A fost foarte greu, de exemplu, pentru generatia mea… Generatiile mai tinere sa zicem ca sunt mai obisnuite, dar am colegi si prieteni care si-au cumparat si lucreaza cu softurile acestea si n-a fost chiar simplu la inceput… Dar rezultatele sunt super! Deci aceste masini fac treaba foarte bine, numai ca lucrarea din masina nu iese gata. Ea iese bruta, trebuie sa o adaptezi bine la nivelul gingiei, unde e primul obiectiv medical – adaptarea la gingie, cum discutam. Daca n-ai adaptarea la gingie, apar probleme parodontale, resorbtii osoase si asa mai departe. Adaptarea marginala e foarte buna si, dupa aceea, ocluzia, vine ocluzia. Lucrurile nu sunt atat de simple, poate, cum le vedem pe social media, daca vrei sa le faci ca un profesionist. Eu sunt in echipa KaVo, care e numarul unu mondial, unul din marii producatori, unde lucrez pe zona aceasta de functionalitate, cu conceptele mele, si stiu foarte bine, adica sunt implicat in lucrurile acestea… Deocamdata, poti sa faci un wax up virtual, dar nu poti sa controlezi atat de bine dinamica mandibulara si nu poti sa tii gura deschisa cum vrei, in digital. Deci e un pic mai complicat.
Un alt risc in digital este ca, atunci cand lucrezi pe ecranul acesta mare, dintele are un volum… Sa zicem, un incisiv central are 10 milimetri, 12, 15… Tu, cand il vezi mare, acolo, orice mica eroare pe care ai facut-o nu o vezi acolo ca pe model, ce am urmarit (mai ales ca lucrez cu Laboratoarele Fischer, unde pregatesc oameni, de ani de zile, pe zona aceasta – cel mai mare laborator din Romania, Doctor Fischer)… una e sa vezi un dinte mare pe ecran, te bucuri ca vezi detalii, asta te ajuta la inchiderea marginala, adica unde inchizi perfect, dar, dupa aceea, orice miscare… n-o vezi! SI incepi sa iei cu freza, incepi sa faci diverse lucruri. De aceea spun: cine cunoaste lucrurile acestea, ca mine, de exemplu (ca nu sunt nici modest!), incepe sa vada exact in ce directie vrea sa o ia. Pentru mine, tehnicianul dentar e foarte important. Si o sa fie tot timpul, oricata digitalizare ar fi. Pentru ca nu se poate, sunt lucruri… Dupa cum spuneam, fiecare caz e unic.
Cecilia Caragea: Din punct de vedere tehnic, poate, lucrurile vor mai evolua, dar ramane partea estetica. Si noi credem ca va fi in continuare nevoie de mana si de ochiul unui specialist!
Dr. Andi Dragus, medic dentist: Dupa ce integrezi volumele si functia, ramane partea de stratificare, adica partea de estetica a fatetei. Mase ceramice pe care le pui, transparente, opalescente, fluorescente… ca sa-i dea viata! Pentru ca una e sa ai un material care absoarbe lumina si alta e sa ai un material care reflecta si e natural
– si asta e cel mai greu. De aceea spuneam ca trebuie sa fie tehnicieni dentari pregatiti care sa stie, sa inteleaga fiecare comportament al materialului, grosime mica, 0,1 milimetri… se lucreaza cu straturi foarte fine si trebuie sa stii exact ce ai de facut. De fapt, in meseria noastra, secretul este ca, atunci cand ai facut un caz, cand il priveste cineva, sa nu stie ca are dintii facuti. Deja cand ai vazut ca cineva are dintii facuti, e un caz esuat. Din punctul meu de vedere, e un caz esuat. Cand stai cu cineva de vorba si vezi ca nu-ti dai seama ca are dintii facuti, atunci e un succes!
Naturaletea ramane, asadar, extrem de importanta. Iar o buna colaborare intre medicul stomatolog, tehnicianul dentar si pacient este esentiala pentru realizarea acelor lucrari protetice potrivite, frumoase cu adevarat!
Noi va multumim tare mult pentru ca urmariti seria noastra de emisiuni Arena Sanatatii! Nu uitati ca Arena Sanatatii e o serie de emisiuni a canalului media online ACC Media Channel! Va invitam, asadar, sa intrati pe accmediachannel.ro, sa va abonati la newsletter si veti fi, astfel, instiintati de toate noile noastre emisiuni. Va multumim tare mult si, bineinteles, va invitam sa va abonati si la canalul nostru de YouTube si sa dati like paginii noastre de Facebook. Va dorim multa sanatate si speram sa urmariti in continuare emisiunile noastre, emisiuni de medicina si de stomatologie cu cei mai buni specialisti din domeniile lor de activitate. Va multumim si… aveti grija de voi!