Arena Sanatatii – De ce apar durerile de spate, odata cu inaintarea in varsta
0Invitat: doctor Stelian Anghel, medic specialist ortopedie si traumatologie, Centrul Medical Sanconfind (www.sanconfind.ro, www.facebook.com/SanConfind, 0244.990, strada Uzinei nr. 457, Poiana Campina, judetul Prahova)
Cecilia Caragea: Pe masura ce inaintam in varsta, din ce in ce mai des ne confruntam cu dureri de spate. Bineinteles, durerile de spate pot sa aiba cauze multiple. Putem sa suferim diferite accidente, diferite traume, putem sa ne confruntam cu diferite afectiuni tumorale sau afectiuni infectioase, putem sa ne confruntam cu diferite diformitati ale coloanei vertebrale. Dar, noi, astazi, ne-am propus sa vorbim despre afectiunile degenerative. Pentru aceasta am stat de vorba cu domnul doctor Stelian Anghel, medic specialist ortopedie si traumatologie in cadrul Centrului Medical Sanconfind din Poiana Campina. Va invit, asadar, sa aflati explicatiile clare ale domnului doctor Stelian Anghel si, bineinteles, va invit sa luati in considerare cateva sfaturi numai bune de urmat.
Dr. Stelian Anghel, medic specialist ortopedie si traumatologie: Cumva, viata ne face mai umili si ne indreapta, usor, usor, catre pamant. Si o sa va explic imediat. Coloana este formata dintr-o serie de vertebre intre care sunt interpuse discurile intervertebrale. Discurile intervertebrale au rol, sa spunem, de shock absorber. Unul din rolurile discurilor intervertebrale este acela de a amortiza socurile, iar cel de-al doilea rol este de a permite o anumita miscare intre doua corpuri vertebrale. Rolul acela de amortizor este, ca in cauciucurile automobilelor, datorat unei presiuni intradiscale. Daca in cauciucul automobilului presiunea este data de aerul insuflat, in cadrul discului intravertebral presiunea este controlata de un mecanism hidrofilic. Discul intervertebral contine o substanta din categoria proteoglicanilor foarte hidrofila, care absoarbe apa. De-a lungul vietii, procesul acesta de mentinere, procesul acesta hidrofilic, se pierde. Este un mecanism mai vast, neinteles pe deplin, sunt cateva teorii vizavi de acest lucru, dar rezultatul este ca discul va pierde afinitatea catre lichid. Iar in felul acesta scade rolul de amortizare si, in acelasi timp, scade mobilitatea dintre doua vertebre. Scazand distanta dintre vertebre se creeaza o transformare, o perturbare a formei naturale a coloanei. Si in felul acesta, usor, usor, omul se inclina inainte… si spuneam ca este atras, asa, catre pamant. Este un proces degenerativ. Iar tot ce v-am descris acum face parte din procesul degenerativ al discurilor intervertebrale.
Cecilia Caragea: Am auzit ca si daca nu bei suficienta apa, te poate durea spatele. E un adevar sau un mit? O hidratare insuficienta poate sa duca la dureri de spate?
Dr. Stelian Anghel, medic specialist ortopedie si traumatologie: Discul intervertebral nu contine vase de sange. Si atunci procesul de oxigenare si procesul de absorbtie a elementelor nutritive si eliminare a metabolitilor au loc printr-un proces de inhibitie. Imaginati-va un burete! Cand il apasati si eliberati presiunea, buretele acela absoarbe apa. Cand il strangeti, elimina apa. Acelasi lucru se intampla si cu discul intervertebral. In momentul in care o persoana se misca, datorita miscarii are loc o schimbare de presiune. Si, precum un burete, presiunea aceea elimina lichidele in exterior. In momentul in care miscarea duce la relaxarea presiunii din interiorul discului intervertebral, lichidele sunt absorbite in interior. Si procesul acesta exista toata ziua, si noaptea, de-a lungul vietii. De aceea, miscarea este un element foarte important in mentinerea sanatatii discurilor intervertebrale, si nu numai. Cartilajele articulare functioneaza pe aceeasi baza. Si de aceea exista, probabil, aceasta crestere a incidentei patologiei discale, din cauza faptului ca stam mult pe scaun, la calculator, conducem foarte mult… Iar o pozitie statica, practic, diminueaza procesul de absorbtie si eliminare a lichidului intradiscal. Si, daca doriti, stand nemiscat, practic discul si cartilajele se sufoca. Este un proces de sufocare, daca doriti. Pentru ca si oxigenul, ca si celelalte elemente de care am discutat, schimbul acesta de gaze are loc prin mecanismul acesta de inhibitie.
Odata cu inaintarea in varsta, calitatea substantelor acelea de care spuneam, proteoglicanilor, calitatea lor de a absorbi si de a mentine proprietatea aceasta hidrofilica scade. Scazand, scade cantitatea de lichid, cantitatea de lichid duce la diminuarea elasticitatii discului intervertebral si, in timp, duce la degradarea lui.
Cecilia Caragea: Cat de importanta este miscarea si ce miscari si cum ar trebui sa face in incercarea de a preveni durerile de spate? Pentru ca stim ca exista miscari care ne uzeaza, care ne fac rau, si altele care ne fac bine. Care sunt acestea?
Dr. Stelian Anghel, medic specialist ortopedie si traumatologie: Revenim la analogia cu cauciucurile de automobil. Ca si vechile cauciucuri, tineti minte era in partea aceea dura cauciucul propriu-zis, iar in interior exista o camera in care se mentinea presiune. La fel, si discul intervertebral este format dintr-un asa-zis inel, annulus fibrosus, la exterior, si nucleus pulposus, o structura gelatinoasa, hidrofilica, la interior. Interesant este ca partea de dinafara, inelul, acel annulus fibrosus, este format dintr-o serie de filamente fibroase orientate cam la 45 de grade intr-o directie si cealalta. Iar, ca urmare a miscarilor repetitive, aplecari, rotatii, rotatii in forta, toate acestea, in timp, pot duce la uzura acelor fibre de care spuneam. Iar prin uzura acelora, sub presiunea discului intervertebral, se pot rupe. Iar in felul acesta continutul discului iese afara printre fibrele acelea, creand asa-zisa hernie de disc.
Cecilia Caragea: Asadar, trebuie sa stim cum sa ne aplecam si cum sa ridicam lucururi. Haideti sa aflam cum se fac corect aceste lucruri!
Dr. Stelian Anghel, medic specialist ortopedie si traumatologie: Presiunile din interiorul discului sunt destul de mari. Spre exemplu, daca e sa ridicam o greutate… Tineti minte macaraua? Este formata dintr-un ax central vertical, un brat al macaralei, care ridica greutatea, iar in spate sunt anumite contragreutati. Ceva de genul asta se intampla si cu coloana vertebrala. Si anume, daca este sa ridicam o greutate, sa spunem de 30 de kilograme, musculatura paravertebrala a coloanei are rolul, sa zicem, contragreutatii macaralei. Pe de-o parte, este greutatea pe care o ridicam, pe de alta parte, este musculatura spatelui, care incearca sa compenseze forta. Ei bine, cumulul acesta de forte, greutatea plus contractura musculara paravertebrala, creeaza o presiune in interiorul discului intervertebral. Si, spre exemplu, daca este sa ridicam o greutate de 30 de kilograme, la o distanta de 30 de centimetri de corp, presiunea intradiscala este de aproximativ de 5000 de kilograme forta. Daca distanta creste, distanta dintre greutate si organism creste, de exemplu, jumatate de metru, presiunea aceea intradiscala pana la 6500-6700 de kilograme forta. Deci sunt presiuni foarte, foarte mari in interiorul discului. Si, cunoscand lucrurile acestea, capata o importanta mare o asa-zisa igiena a miscarii, igiena a ridicarii. Cu cat greutatea este mai aproape de corp, cu cat greutatea pe care o ridicam este mai aproape de bazin, cu cat spatele este mai drept, cu atat presiunile intradiscale sunt mai mici si, in felul acesta, riscul de a crea o ranire este mai mic.
Cecilia Caragea: Asadar, atunci cand ne aplecam dupa ceva, indoim genunchii, indoim soldurile, iar spatele il tinem drept. Nu curbam spatele, nu ne aplecam din spate! Si daca constientizam acest lucru si tinem cont de el de fiecare data cand ne aplecam vom avea grija de sanatatea noastra, de sanatatea coloanei noastre vertebrale.
Dr. Stelian Anghel, medic specialist ortopedie si traumatologie: Ideal asa este. Pentru ca aplecandu-ma recreez imaginea aceea a macaralei si a contragreutatilor. Si cu cat bratul macaralei este mai lung, cu cat distanta este mai mare, cu atat presiunea in interior discului este mai mare.
Cecilia Caragea: Si este esential sa avem grija de sanatatea noastra inca de cand suntem tineri, ca sa nu ajungem la varste inaintate si sa ne confruntam cu dureri de spate, sa ajungem ca acele persoane in varsta, femei si barbati, care merg in baston si sunt atat de incovoiate de spate incat aproape ca fac un unghi de 90 de grade intre trunci si picioare! Ce se intampla de fapt ca unele persoane ajung atat de incovoiate de spate?
Dr. Stelian Anghel, medic specialist ortopedie si traumatologie: In literatura engleza, este cunoscuta sub denumirea de sagittal imbalance, iar notiunea aceasta se refera la un dezechilibru, o rupere a armoniei, dintre pelvis si curburile normale ale coloanei vertebrale. O sa va explic. Pelvisul este, sa spunem, temelia coloanei vertebrale. Configuratia pelvisului se stabilizeaza in jurul varstei de 16-17 ani si nu se mai modifica. Iar pelvisul este acela care dicteaza forma naturala a coloanei vertebrale. Baza este orientarea, dar nu numai. Simplific, in momentul de fata. Este orientarea vertebrei sacrale S1, aceasta este temelia. Imaginati-va temelia unei case: cu cat temelia aceea este mai inclinata, cu atat curbura coloanei lombare este mai accentuata sau mai putin accentuata. Exista si o clasificare. Are o legatura intre perturbarea armoniei dintre inclinatia pelvisului si curbura naturala a vertebrei lombare. O sa va explic. Revin la analogia cu ne indreptam catre pamant. Si spuneam ca pelvisul isi mentine forma de-a lungul vietii, dar curburii coloanei lombare, de-a lungul vietii, ii scade unghiul. Curbura scade, de-a lungul vietii, din cauza proceselor degenerative de la nivelul discului. In felul acesta, tendinta este sa ne aplecam in fata. Scade inaltimea, scade curbura si ne aplecam in fata. Organismul intelege lucrul acesta si incearca sa compenseze. Si compenseaza initial printr-un mecanism muscular care roteste bazinul in functie de solduri. Acesta este primul mecanism. Si in felul acesta, scade curbura coloanei lombare ca urmare a degenerarii discurilor intervertebrale. Scazand curbura, toata partea superioara a corpului tinde sa se aplece in fata. Dar aceasta nu este o pozitie naturala, nu este o pozitie economica din punct de vedere al efortului organismului de a o mentine. O sa ajungem la treaba asta. Si atunci mecanismul incearca sa compenseze si compenseaza prin modificarea unghiului bazinului. Practic, are loc o retroversie a bazinului in functie de articulatiile soldului. In felul acesta, omul isi poate mentine pentru o lunga perioada de timp pozitia verticala. Daca procesul de degenerare continua, iar curbura coloanei lombare scade din ce in ce mai mult si devine rectilinie, pelvisul nu mai poate sa compenseze. Iar urmatorul mecanism de compensare este acela de a indoi genunchii si soldurile. Si probabil ca ati vazut oameni pe strada care stau intr-o pozitie cumva aplecata spre fata, cu genunchii relativ indoiti si cu soldurile relativ indoite. Acesta este, de fapt, un aspect clinic al asa-zisului sagittal imbalance. Din momentul in care soldurile incep sa fie flectate apare un mecanism de oboseala musculara. Exista o contractura musculara a spatelui, uneori fesiera, care incearca sa mentina pozitia verticala. Dar la un moment dat oboseste, iar oboseala este tradusa si simtita de pacient prin durerile de spate.
Cecilia Caragea: Dar ce se intampla la nivel toracal si cervical? Si, in plus, stim ca si osteoporoza poate crea probleme…
Dr. Stelian Anghel, medic specialist ortopedie si traumatologie: La nivel lombar, scade curbura lombara, dar, la nivel toracal, creste curbura toracica si, practic, omul se apleaca si mai mult si totul devine si mai dureros, poate nu neaparat din cauza osteoporozei in sine, care poate fi si ea, la un moment dat, sursa de durere, dar mai ales din cauza dezechilibrului acesta de postura. Crescand cifoza toracica, omul se straduieste sa tina privirea orizontala si atunci creste curbura coloanei cervicale, care, pe de-o parte, din cauza presiunii la nivelul fatelelor articulare cervicale, pe de alta parte, din cauza contracturii musculaturii paravertebrale cervicale si superior toracice, apar durerile acestea de ceafa, interscapulara…
Cecilia Caragea: Prin urmare, intelegand toate aceste aspecte, beneficiind de toate aceste explicatii, putem sa luam deciziile cele bune. Altfel spus, sa avem grija de noi si de sanatatea noastra inca din tinerete. Pentru ca, inca din anii tineretii trebuie sa ne pregatim anii batranetii. Putem sa fim sanatosi si in forma si la varste inaintate. Dar pentru aceasta trebuie sa facem miscare, sa ne hidratam adecvat, sa mancam sanatos, sa avem un stil de viata armonios, o atitudine preventiva, sa ne acordam ragazul de care avem nevoie, timpul de care avem nevoie ca sa ne refacem! Din cand in cand, putem sa mergem intr-un concediu la o baza de recuperare si tratament. Nu are decat sa ne faca bine! Nu avem de ce sa stam sa ajungem sa ne confruntam cu tot felul de dureri! Cred ca ar trebui sa avem o atitudine preventiva, ar trebui sa avem grija de noi asa cum vom fi noi maine si sa stim ca timpul trece, lasa urme, dar noi, daca avem o atitudine proactiva, o atitudine preventiva, ne pregatim ziua de maine si putem sa o facem asa cum ne dorim. Tocmai de aceea, va invit sa urmariti emisiunile noastre de sanatate, din care cred ca putem afla cu totii foarte multe despre cum putem sa avem batranetile pe care ni le dorim. Va multumesc tare mult! Bineinteles, va invit sa intrati pe accmediachannel.ro, unde gasiti o serie intreaga de emisiuni de sanatate pe care le-am realizat cu cei mai buni specialisti din domeniile lor de activitate. Va invit sa va abonati si la canalul nostru de Youtube si sa dati like paginii noastre de Facebook. Si, bineinteles, va invit sa intrati si pe sanconfind.ro, este site-ul Centrului Medical SanConfind din Poiana Campina, unde puteti sa vedeti mai multe despre oferta acestui centru medical. Este un centru medical care este foarte aproape de Bucuresti, asadar si bucurestenii pot sa mearga sa se relaxeze intr-o baza de balneoterapie foarte aproape de casa, nu?