Arena Sanatatii – De ce este atat de importanta igiena orala pentru sanatatea generala
0Arena Sanatatii – De ce este atat de importanta igiena orala pentru sanatatea generala
Invitata: doctor Petronela Luca, CEO Clinicile Unident, medic dentist cu competente in implantologie, parodontologie si stomatologie laser
Emisiune sponsorizata de Clinicile Dentare Premium Unident (telefon: 0340.991, email: programari@unident.ro)
Cecilia Caragea: Buna! Ma bucur sa ne intalnim din nou in Arena Sanatatii! Asa cum stiti, in toate emisiunile noastre am incercat sa punem accentul pe preventie, pentru ca sa previi e mai usor decat sa tratezi. Iar in privinta sanataii orale, stim cu totii, de fapt, cat de importante sunt o igiena orala riguroasa si vizitele periodice la medicul dentist. Totusi, inventam motive, gasim pretexte ca sa amanam si iar sa amanam necesarele vizite la medicul dentist… Ba ca o sa ne doara, ba ca n-avem timp, ba ca o sa ne propuna un detartraj, iar noi nu prea avem chef, pentru ca ne gandim ca in timpul detartrajului o sa avem o stare de disconfort sau ne mai intrebam daca, dupa detartraj, nu cumva o sa ni se fragilizeze dintii… si cate si mai cate… Adica, daca este sa inventam lucruri, inventam! Dar noi poate ca nu suntem constienti de importanta sanatatii orale! Si nu cunoastem legatura dintre sanatatea orala si sanatatea generala! Despre toate acestea, noi am stat de vorba cu doamna doctor Petronela Luca, medic dentist cu competente in implantologie, parodontologie si stomatologie laser, cea care a fondat Clinicile Unident, clinici dentare premium, care se gasesc in Tulcea, Galati, Buzau si Brasov, deocamdata. Va invitam, asadar, sa aflati, impreuna cu noi, care este legatura dintre sanatatea orala si sanatatea generala si cum ne influenteaza sanatatea orala sanatatea generala. Asadar, de ce este importanta sanatatea orala?
Dr. Petronela Luca, CEO Clinicile Unident, medic dentist implantologie si stomatologie laser: Cavitatea orala reprezinta poarta de intrare in organism a bacteriilor si a visururilor si, din acest motiv, sanatatea orala ar trebui sa fie una dintre prioritatile noastre. Prin intermediul sangelui, bacteriile de la nivelul cavitatii orale ajung la nivelul organelor, in intreg organismul. Igiena precara si neglijarea sanatatii orale duc la dezvoltarea bacteriilor din cavitatea orala, care, de aici, pleaca in corp, putand facilita dezvoltarea unor afectiuni grave sau complicarea unor afectiuni deja existente. In cadrul consultatiei stomatologice, fisa medicala a pacientului este foarte importanta. Astfel, in cadrul anamnezei, notam foate afectiunile de care sufera pacientul, istoricul medical si tratamentele pe care acesta le urmeaza, pentru a putea preveni dezvoltarea anumitor afectiuni.
Cecilia Caragea: Haideti sa aflam cateva recomandari generale despre igiena orala!
Dr. Petronela Luca, CEO Clinicile Unident, medic dentist implantologie si stomatologie laser: Pacientii cu lucrari dentare si cu proteze ar trebui sa mentina un grad de igiena ridicat si sa utilizeze metode si tehnici suplimentare de igienizare, deoarece la nivelul suprafetelor greu accesibile se dezvolta placa bacteriana, care se transforma in tartru si care mentine o flora bacteriana mare.
Cecilia Caragea: Dar, pe langa clasicul periaj, ce se mai recomanda?
Dr. Petronela Luca, CEO Clinicile Unident, medic dentist implatologie si stomatologie laser: Periute interdentare, dar mai ales dusul sau irigatorul bucal, care reuseste sa curete acele zone greu accesibile si sa mentina suprafete curate si sa previna afectiunile parodontale. Riscul de a pierde dintii incepe de la afectiunile parodontale, incepe cu gingivita. Avem un program de mentenanta prin care pacientii sunt chemati periodic la igienizare, la igienizarea profesionala, care cuprinde detartraj, periaje, airflow, dar si manopere de tratamente laser pentru decontaminare bacteriana. Astazi nu se mai recomanda antibiotice pe termen indelungat pentru a diminua bacteriile de la nivelul gingiei, ci doar cu un aparat laser decontaminam. Este o manopera usoara, placuta, confortabila, care nu distruge echilibrul florei bacteriene.
Cecilia Caragea: La cat timp, la ce interval se recomanda o igienizare profesionala?
Dr. Petronela Luca, CEO Clinicile Unident, medic dentist implatologie si stomatologie laser: In functie de afectiunile de care sufera pacientul, manoperele de profilaxie, de preventie a afectiunilor dentare, manoperele de igienizare se fac la 2 luni, la 4 luni, la 6 luni… Dar sunt si pacienti pe care ii igienizam saptamanal, pana cand incep sa inteleaga modul corect de igienizare si pana isi insusesc toate tehnicile supilmentare de igienizare. Suntem alaturi de pacient pana ce acesta cunoaste care este modul corect de ingrijire dentara. Doar cu o profilaxie buna putem mentine rezultatele tratamentelor noastre pe termen lung!
Cecilia Caragea: Asadar, pacientii trebuie sa invete sa se spele corect pe dinti, chiar daca sunt adulti. Pentru ca, daca e sa fim sinceri, si noi, ca adulti, avem o serie intreaga de deficiente. Iar medicul dentist ne poate ajuta sa constientizam eventualele deficiente pe care le avem in privinta spalatului pe dinti si sa ne ajute sa le depasim!
Dr. Petronela Luca, CEO Clinicile Unident, medic dentist implatologie si stomatologie laser: Atat medicii, cat si asistentele noastre sunt instruiti pentru a-i invata pe pacienti sa utilizeze tehnica corecta periaj, pentru ca si aceasta poate fi o metoda de traumatizare a dintilor, o metoda incorecta de igienizare. Acorda informatii despre utilizarea dusului bucal, pentru ca nu orice pacient este familiarizat cu aparatura, mai ales pacientii in varsta. Si avem grija sa le recomandam apele de gura, substantele de clatire orala, in functie de afectiunile de care sufera. Totul este personalizat, individualizat, nu putem spune ca este o reteta universal valabila. Din acest motiv, relatia cu medicul dentist trebuie mentinuta pe termen lung, pentru ca fisa medicala a acestuia contine toate datele pacientului, acesta stie ce tratamente i-a efectuat, ce indicatii i-a acordat, astfel incat rezultatele sa fie bune si satisfactia sa fie de ambele parti.
Cecilia Caragea: Totul este foarte bine si frumos, teoretic, dar exista si pacienti care, pur si simplu, nu vor detartraj, pentru ca ei considera ca in urma detartrajului li s-ar fragiliza dintii, li s-ar sensibiliza dintii. Ba unii pacienti au senzatia ca in timpul detartrajului li se rup bucati din dinti!
Dr. Petronela Luca, CEO Clinicile Unident, medic dentist implatologie si stomatologie laser: Sunt pacienti care spun, intr-adevar, ca detartrajul le strica dintii! Le spun pacientilor ca conteaza foarte mult cu ce instrumente se efectueaza acel detartraj, pentru ca exista o gama variata de aparate, de la ieftine la foarte scumpe, care, in functie de tehnologie… difera atat tehnologia, cat si calitatea pieselor, a anselor… Si, bineinteles, mana medicului si rabdarea acestuia! Un detartraj difera de la cabinet la cabinet. Incercam sa facem aceasta manopera cat mai delicat, pentru ca, atunci cand exista tartru, exista si o sensibilitate a gingiei, pentru ca ea sufera un proces de inflamare. Daca o facem delicat, cu un aparat performant, nu este nevoie de anestezie, nu este nevoie de spray anestezic… Este nevoie doar de rabdare si de tehnologie, pentru ca rezultatul sa fie cel dorit atat de catre medic, cat si de catre pacient. Nu avem voie sa facem detartraj oricarui pacient! Stim ce pacient avem si, pentru unii, chiar trebuie sa avem profilaxie, sa le dam antibiotice inainte sa… avem o schema de tratament indicata de medicul cardiolog sau oricare alt specialist. De aceea ma mir cand vin pacientii si spun: „Vreau un detartraj doar, nu vreau o consultatie!” Acest lucru este imposibil, pentru ca noi nu executam manopere, noi facem tratamente unor pacienti pe care trebuie sa-i cunoastem si carora trebuie sa le facem mai mult bine si nu trebuie sa le facem rau.
Cecilia Caragea: Dar caror pacienti nu li se poate face detartraj?
Dr. Petronela Luca, CEO Clinicile Unident, medic dentist implatologie si stomatologie laser: Pacientii cu afectiuni cardiace, care au suferit interventii chirurgicale, pacientii cu risc de endocardita… Acolo unde avem tartru foarte mult, intai recomandam… diminuam flora bacteriana, apoi putem face un detartraj, pentru ca putem produce o bacteriemie, care poate duce la endocardita. Prevenim afectiunile grave. Un simplu detartraj poate duce la o afectiune grava. Pacientii nu stiu lucrul acesta, vin si cer in continuare: „Vreau doar un detartraj, nu vreau consultatie!” Le spunem ca nu se poate, unii se supara, altii inteleg… Dar noi am ales sa facem medicina. Suntem medici inainte de toate!
Cecilia Caragea: Va multumim tare mult pentru ca ne urmariti! Speram sa o faceti si in continuare, pentru ca vom aborda apsecte esentiale pentru sanatatea noastra. In plus, dupa cum ati vazut, putem sa aflam foarte multe lucruri interesante chiar si plecand de la obiceiurile noastre simple, precum igiena orala pe care ne-o facem singuri, zilnic, acasa sau igienizarile profesionale pe care le facem periodic in cabinetul stomatologic. Si este normal sa aflam atatea si atatea lucruri interesante, pentru ca stam de vorba cu specialisti de valoare, stam de vorba cu specialisti de top din medicina si din stomatologie, de la care avem atatea si atatea de invatat! Noi va multumim tare mult, nu uitati sa va abonati la canalul nostru de YouTube, sa dati like paginii noastre de Facebook si intrati pe accmediachannel.ro, unde gasiti toate emisiunile noastre, impreuna cu transcripturile lor, abonati-va la newsletter si, astfel, veti fi instiintati prin e-mail de fiecare data cand postam cate o noua emisiune. Va multumim tare mult si, bineinteles, va dorim multa sanatate!