Arena Sanatatii – De ce sa mananci portocale? Istorii si retete cu portocale
0Cecilia Caragea: Dragii nostri, in rubrica noastra Arena Sanatatii a venit vremea sa vorbim despre portocale, despre portocalele pe care le ravneam atat de mult in copilarie. Va invitam astazi sa aflam impreuna istoria portocalelor. Bineinteles, va recomandam si cateva retete cu portocale si vorbim despre beneficiile portocalelor pentru sanatate.
Inainte de toate, trebuie sa spunem ca portocala este un hibrid derivat din Pomelo si face parte dintr-o familie mai ampla de citrice, din care fac parte si lamaile, si mandarinele. Atat varianta originala – amara, cat varianta ulterioara – dulce, provin din China. Din China, portocalele s-au raspandit in Oceania, India si Persia. In Europa, portocalele au ajuns prin intermediul negustorilor persani. Acestia le-au adus in Imperiul Roman cam prin in secolul I i.H., si portocalele au inceput sa fie cultivate in Imperiul Roman in nordul Africii. Dar aceasta era o varianta amara a portocalelor, care a mai fost redescoperita de europeni prin secolul al XI-lea cand acestea au fost aduse de cruciati in Europa din nou. Apoi, in secolul al XVI-lea, negustorii portughezi au adus din China portocala dulce, pentru ca intre timp, in China aparuse portocala dulce.
Cuceritorii spanioli, conchistadorii spanioli au dus apoi portocali pe continentul american si acolo culturile de portocali s-au raspandit rapid in Brazilia, Cuba, Costa Rica, Florida si California. Si astazi, pe continentul american exista culturi vaste de portocal care rivalizeaza cu culturile de portocal din bazinul Marii Mediterane.
In Europa, succesul culminant al portocalei dulci a fost asigurat de Regele Soare, de Ludovic al XIV-lea care considera portocala cel mai grozav fruct. El tinea ca la Versailles sa aiba intotdeauna portocale. Portocalii erau cultivati in ladite la Palatul Versailles, care erau scoase afara, in gradina atunci cand vremea permitea acest lucru. Moda cultivarii portocalelor s-a raspandit rapid si toate aceste Orangeries s-au inmultit rapid si s-au imbogatit rapid cu tot felul de alte plante aduse din colonii – asa s-a dezvoltat si botanica. Iar horticultorii europeni au continuat sa dezvolte portocalii si au ajuns la peste 250 de specii diferite de portocali in functie de aroma, gust. Oricum, portocalele erau foarte iubite atat pentru parfumul lor, cat si pentru gustul lor. Erau iubite si florile de portocal.
Dar, trebuie sa spunem ca portocalele pentru o foarte lunga perioada din istorie au ramas rezervate doar celor bogati pentru ca nu erau niste fructe tocmai ieftine. Astazi, din fericire, portocalele au ajuns sa fie foarte accesibile si foarte consumate. In Franta, de exemplu, portocalele sunt cele mai consumate fructe, dupa mere.
Asa cum v-am promis, haideti sa vorbim putin despre istoria portocalei. Portocalele au fost fost incarcate de legende si superstitii. Se spune, de fapt, ca acel mar de aur celebru in Antichitate, pe care Juno i l-ar fi dat lui Jupiter, ar fi fost o portocala stralucind in lumina soarelui. Si aceste fructe ale zeilor in Antichitate, apar si in povestea Atlantei. Asa cum stim, Atlanta era o atleta de mare clasa. Si ea spunea ca nu se va casatori decat cu cel care ar fi capabil sa o infranga in competitie, sa iasa victorios intr-o cursa la care ar participa si ea. Bineinteles, nu se prea inghesuiau pretendentii pentru ca daca nu ar fi iesit invingatori in competita respectiva, pedeapsa era moartea. Totusi, Milanion a complotat cu Afrodita si, la cursa organizata, a facut in asa fel incat Afrodita sa-i arunce in calea Atlantei portocale. Cum Atlanta nu mai vazuse niciodata portocale se tot oprea mirata de portocalele care-i apareau in cale pentru a le admira. Si atunci, Milanion a iesit victorios.
Iata cum portocalele au inceput sa aiba legatura si cu povestile de dragoste. Pentru ca dupa ce au avut legatura cu povestea de dragoste dintre Milanion si Atlanta, ele au inceput sa apara si in ritualurile de dragoste. Adica, cei care isi daruiau portocale sperau ca prin acest gest sa fie mai mult atrasi unul de altul. Sa nu uitam nici de florile de portocal, pentru ca ghirlandele cu flori de portocal se daruiau mireselor. Pentru ca tinerele fete isi puneau, in ziua nuntii, in par, in coafura flori de portocal. Acestea simbolizau puritatea, fecioria. Isi puneau cateva flori de portocal si in buchetul de nunta ca sa aiba noroc, pentru ca florile de portocal aduc si noroc. Fructele, portocalele erau si ele prezente la nunta pentru ca portocalele simbolizeaza fertilitatea si era un semn, o dorinta ca viitorul cuplu sa aiba multi copii… un fel de ajutor sa spunem asa. Dar toate aceste superstitii despre florile de portocal si despre portocale s-au imbogatit de-a lungul timpului, adica au aparut noi si noi superstitii.
De exemplu, in Madrid, in secolele trecute, curtezanele obisnuiau sa se parfumeze cu apa de flori de portocal pentru a avea un succes mai rapid. De aici, portocalele si florile de portocal au inceput sa fie asociate nu numai cu inocenta, ci si cu seductia. Asadar, cine dorea un succes mai rapid din punctul de vedere al seductiei, cine dorea sa fie cuceritor/cuceritoare mai rapid in aceasta privinta, automat purta flori de portocal sau se juca chiar cu o portocala.
Trebuie sa spunem ca acest lucru nu a fost doar in Europa. Si in China portocalele insemnau mai multe lucruri – insemnau bune auspicii, dragoste, noroc. Si, bineinteles toata lumea poftea portocale, pana si copii mici erau foarte lacomi in privinta portocalelor si atunci, li se spunea – atentie, daca mancati prea multe portocale va va creste in burtica un portocal, tocmai pentru a ii potoli putin in dorinta de a manca cat mai multe portocale. Iar aceasta amenintare exista chiar si astazi in China pentru copiii mici – atentie, daca esti prea lacom iti va creste un portocal in burtica.
Ca sa revenim, portocalele sunt incarcate de superstitii. Si pentru ca vorbim de superstitiile legate de portocale, trebuie sa spunem ca portocala are foarte multe interpretari in vise, depinde cum anume te visezi cu o portocala. De exemplu, daca te visezi ca mananci o portocala este un semn de sanatate. Daca visezi ca decojesti o portocala s-ar putea sa ai probleme, chiar probleme financiare sau sa pierzi pe cineva drag… asta in Europa. Dar, de exemplu, in lumea araba daca visezi o portocala are iarasi diferite semnificatii. Daca visezi ca esti la piata si cumperi portocale s-ar putea ca iubirea pe care o traiesti sa nu fie foarte statornica, sa fie schimbatoare. Dar, daca visezi ca ai multe portocale si mananci portocale e si acesta un semn bun, e un semn de fericire, e un semn ca ar putea sa urmeze o casatorie fericita. Insa, daca doar vezi portocale fara sa le atingi, acesta nu este un semn prea bun. Este un semn ca dragostea ta nu ar fi o dragoste impartasita. Dar daca mananci o portocala este un lucru foarte bun, este un lucru care inseamna ca dragostea ta este impartasita.
Si, daca tot am ajuns sa vorbim despre ce inseamna sa mananci o portocala, haideti sa vedem ce inseamna sa mananci o portocala… nu doar in vis, ci si in viata reala. Portocalele sunt printre cele mai bune fructe pentru sanatatea noastra. Ele contin vitamina C, vitamina A, acid folic, vitamina B1 si B6, flavonoizi, fibre – contin si tot felul de minerale esentiale pentru sanatatea noastra, contin potasiu, calciu, fosfor, magneziu si cupru. Ele ne pot ajuta pentru regenerarea celulara, ele contin foarte multi antioxidanti si ne pot ajuta in lupta cu radicalii liberi. Asadar, portocalele sunt extraordinare pentru sanatatea noastra, deci ar trebui sa mancam portocale, nu numai in vis, ci si in realitate.
Nu trebuie sa uitam cat de mult bine pot sa faca portocalele sanatatii noastre, in general. Se spune ca portocalele sunt indicate in bolile de inima. De fapt, portocalele reduc colesterolul, reduc tensiunea arteriala si sustin sanatatea peretilor vaselor de sange. Astfel, intr-adevar, ele sunt indicate in afectiunile cardiovasculare. In plus, se spune ca portocalele ajuta la preventia osteoporozei. De asemenea, se spune ca sunt indicate celor care se ocupa cu diferite afectiuni grave, precum diabetul sau Alzheimer sau Parkinson. Se spune ca portocalele au proprietati cancerigene, iar in acest sens sunt indicate in preventie. Asadar, daca vreti sa fiti sanatosi, mancati portocale. Portocalele mai sunt recomandate pentru sistemul respirator si pentru sistemul imunitar. Sa ne gandim doar la cate vitamine si cate minerale contin portocalele, normal ca ne cresc imunitatea si ca ne fac bine imunitatii.
Portocalele sunt indicate si in curele de slabire. De ce? Pentru ca sunt printre fructele care au „calorii negative”, adica aportul de calorii pe care il aduc ele organismului este mai mic decat ceea ce consuma organismul pentru digestia lor. Asadar, daca vreti sa tineti o cura de slabire puteti sa mancati portocale linistiti. Trebuie sa precizam un lucru, ar trebui sa mancati aceste portocale separat de alte alimente. Pentru ca daca le mancati impreuna cu alte alimente, s-ar putea sa fermenteze totul in stomac. Asadar, portocalele sunt foarte bune in curele de slabire, dar sa le mancati separat de alte alimente.
Pentru ca vorbim de beneficiile pentru sanatate ale portocalelor, trebuie sa spunem ca in China, in medicina traditionala chineza, exista tot felul de remedii cu coaja de portocala pentru imbunatatirea digestiei. La noi, din coaja de portocala se preparau tot felul de prajituri si tot felul de dulceturi. Insa, astazi nu cred ca mai este recomandat acest lucru, deoarece toate aceste citrice sunt tratate cu tot felul de substante toxice pentru a rezista la un transport indelungat. Toate aceste substante toxice nu sunt detectabile de catre noi. Oricat le-am curata, oricat le-am spala, cred ca este mai sigur sa nu ne facem noi tot felul de preparate din coaja de portocale sau din coaja altor citrice, tocmai pentru ca nu putem sa detectam singuri acasa daca mai exista substante toxice pe coaja lor. Asadar, cred ca ar fi de preferat ca toate aceste preparate din coji de portocale sau cojile altor citrice sa le cumparam de la producatori care folosesc coaja acestora atunci cand fructele sunt proaspete. Si sa preferam sa achizitionam, chiar daca sunt ceva mai scumpe, toate acele produse care sunt ecologice.
In rest, noi putem sa ne delectam cu portocale, cu sucul de portocale, cu un fresh de portocale care ne remonteaza rapid vara, sa mancam tot felul de salate de fructe cu portocale sau sa ne facem tot felul de prajituri cu portocale. Dar putem sa savuram si alte retete de carne cu portocale, de exemplu, rata cu portocale care stim ca este o reteta celebra atat in bucataria frantuzeasca, cat si in bucataria chinezeasca. Sau peste cu portocale, o reteta de peste mediteranean pe un pat de portocale. Noi chiar v-am pregatit aceste retete de rata cu portocale si somn cu portocale. Daca intrati pe accmediachannel.ro, la prezenta postare veti descoperi aceste retete. Sunt niste retete mai sofisticate, dar nu foarte grele. Asadar, puteti sa le incercati atunci cand aveti timp si, cu siguranta, va veti uimi invitatii.
Rata cu portocale
Ingrediente: 1 rata, portocale, miere, suc de portocale, coniac, otet balsamic, miere, stafide, alune de padure, fistic, zeama de lamaie, ghimbir, cuisoare, boabe de mustar, boabe de piper, coriandru, chilly, oregano, ienibahar, sare, piper, ulei.
Mod de preparare:
- Rata, tinuta cateva ore in bait, la marinat, este umpluta cu portocale taiate in sferturi, inglobate intr-un amestec de stafide, alune de padure si fistic macerate in coniac si ghimbir taiat julien.
- Rata este unsa cu un sos din suc de portocale, coniac, miere si otet balsamic in care au fost macerate cuisoare, boabe de piper si de mustar, chilly, coriandru, oregano si ienibahar. 3. Se introduce acoperita la cuptor si se unge periodic cu sosul din tava. 4. Spre sfarsit se introduc in tava bucatele de portocale trase prin ulei incins.
Peste pe pat de portocale
Ingredinte: 1 file de somon, suc de portocale, zeama de lamaie, coaja de portocala, coaja de lamaie, chilly, zahar brun, sare, piper, ulei.
Mod de preparare:
- Fileul de somon se pune la marinat, timp de o ora, in suc de portocale si lamaie, piper si sare.
- Se scurge bine si se pune cu pielea in jos, intr-o tava unsa cu ulei. Pe partea superioara se acopera cu un strat subtire din coaja rasa de portocala si lamaie amestecate cu zahar brun si un praf de chilly.
- Se da la cuptor preincins la 220 de grade, timp de 15 minute.
- Se serveste pe pat de portocale frumos ornate.
Dar, daca vrem sa revenim putin la coaja de portocala si la produsele din coaja de portocale, trebuie sa spunem ca din coaja de portocale se extrage si un ulei care este foarte bun. Este foarte bun, nu doar ca sa il folosim ca sa il punem in candela de aromaterapie pentru a parfuma casa si pentru a ne da un sentiment placut de relaxare, de inviorare. Putem sa-l folosim si sa includem acel ulei de portocale si in tot felul de preparate care sa ne faca bine atat sanatatii, cat si frumusetii. Uleiul de portocale este bun pentru a fi folosit si in tot felul de comprese impotriva crampelor musculare, de exemplu. Dar, poate fi folosit si in retete de frumusete. De exemplu, exista o reteta de frumusete antirid cu miere si cu cateva picaturi de ulei esential de portocale. Si, pur si simplu, semnele de imbatranire parca dispar. Insa, aceasta masca se pune pe piele atunci cand este putin calduta pentru ca porii sa se deschida si sa actioneze mult mai bine, adica sa intre in piele toate acele substante extrem de importante pentru sanatatea noastra. Acesta este si motivul pentru care uleiul de portocal, apa de flori de portocal si, bineinteles, mierea se gasesc in diferite game de cosmetice. Pentru ca toate aceste ingrediente sunt foarte, foarte bune atat pentru sanatatea noastra, cat si pentru frumusetea noastra.
Asa ca haideti sa ne rasfatam acum cu niste portocale, cu un fresh de portocale, cu niste dulciuri de portocale – fie ca este vorba de inghetata cu portocale, de prajituri cu portocale sau de o salata de fructe cu portocale. Sau daca nu aveti rabdare pana sa preparati tot felul de dulciuri sofisticate cu portocale, puteti sa alegeti jeleuri cu miere, portocale si scortisoara de la Apidava. Puteti sa le dati si celor mici… vor fi incantati pentru ca este vorba de un gust dulce, dar racoritor. Au un gust foarte interesant aceste jeleuri de la Apidava. Asadar, merita sa le incercati.
Eu va multumesc tare mult pentru ca ati fost alaturi de noi in toata aceasta incursiune in istoria portocalelor si in aceasta rememorare a beneficiilor pentru sanatate si frumusete ale portocalelor. Bineinteles, va invit sa urmariti in continuare rubricile Arena Sanatatii. Nu uitati sa va abonati la canalul nostru de YouTube si sa urmariti pagina noastra de Facebook, veti gasi acolo multe emisiuni de sanatate din domeniul apifitoterapiei realizate cu cei mai buni specialisti de la noi din acest domeniu. Intrati, asadar, pe accmediachannel.ro si descoperiti toate aceste emisiuni. Merita, credeti-ma! Si veti gasi, in aceste emisiuni, recomandari din medicina complementara pentru diferite afectiuni, dar veti gasi si cele mai bune sfaturi pentru preventie. Nu trebuie sa uitam ca preventia este esentiala, sa previi e mai usor decat sa tratezi. Asadar, aveti grija de voi si informati-va corect si, nu uitati, ca pe canalele noastre media online gasiti informatii corecte, informatii de la medici de renume. Va multumim tare mult!
Multumiri companiei APIDAVA.