Arena Sanatatii – Procedura de air flow si curatarea sub-gingivala
0Arena Sanatatii – Procedura de air flow si curatarea sub-gingivala
Invitata: doctor Petronela Luca, CEO Clinicile Unident, medic dentist cu competente in implantologie, parodontologie si stomatologie laser
Emisiune sponsorizata de Clinicile Dentare Premium Unident (telefon: 0340.991, email: programari@unident.ro)
Cecilia Caragea: Buna! Asa cum stiti, probabil, si cum noi am mai discutat in cadrul emisiunii noastre Arena Sanatatii, chiar daca ne spalam temeinic pe dinti acasa, totusi, periodic, avem nevoie de igienizari profesionale. Bineinteles, noi, in cadrul emisiunii noastre Arena Sanatatii, am mai discutat despre igienizarile profesionale periodice. Am discutat si despre detartraj – cand, cui si de ce i se recomanda un detartraj. Dar am primit foarte multe intrebari referitoare la procedurile care sunt incluse in igienizarea profesionala. Multi dintre dumnevoastra ne-au intrebat ce inseamna acel airflow care se face in cadrul sedintei de igienizare profesionala. Si multi au auzit ca, periodic, este necesara si o curatare subgingivala. In ce consta aceasta curatare subgingivala, cum se face, daca doare, daca nu doare, cui i se recomanda si la ce interval, despre toate acestea discutam astazi la Arena Sanatatii. Invitata noastra este doamna doctor Petronela Luca, medic dentist cu competente in implantologie, parodontologie si stomatologie laser, cea care a fondat Clinicile Dentare Premium Unident, clinici care se gasesc in Tulcea, Galati, Buzau si Brasov, deocamdata, cea care militeaza pentru o lume fara dureri dentare! Pentru ca, daca mergem din timp la medicul stomatolog, nu vom ajunge sa ne mai confruntam cu dureri! Totul tine, pana la urma, de disciplina noastra, de curajul nostru, pentru ca, sinceri sa fim, mai avem nevoie si de curaj ca sa mergem la dentist, pentru ca n-am scapat inca de proverbiala frica de dentist. Totusi, cu ajutorul medicilor, cu ajutorul specialistilor, care explica pe indelete in ce constau toate procedurile care se intampla in cabinetul stomatologic, credem ca vom scapa de proverbiala frica de dentist si sa mergem la medicul dentist fara teama! Pentru ca, pana la urma, pentru sanatatea noastra o facem! Asa ca, acum, haideti sa aflam impreuna ce se intampla in cadrul unei sedinte de igienizare profesionala si in ce consta acea sedinta de airflow, mai intai!
Dr. Petronela Luca, CEO Clinicile Unident, medic dentist implantologie si stomatologie laser: In cadrul Clinicilor Unident, acordam o mare importanta igienizarii profesionale. Facem cu responsabilitate acest procedeu de indepartare a placii bacteriene, pentru ca ne dorim sa tratam afectiunile parodontale si avem un departament de tratare a afectiunilor parodontale, astfel incat igienizarea este primul si cel mai important proces de tratament.
Cecilia Caragea: Dar in ce consta procedura de airflow?
Dr. Petronela Luca, CEO Clinicile Unident, medic dentist implantologie si stomatologie laser: Aparatele Airflow sunt aparate cu care venim sa curatam micile particule de pe suprafetele dentare, de pe smalt, dupa igienizarea cu detartrajul, cu aparatul piezoelectric, astfel incat suprafetele sa ramana cat mai netede. O pulbere cu bicarbonat, fina, mult mai fina decat bicarbonatul pe care il cunoastem, este propulsata, cu apa si aer, pe suprafetele dentare, pentru a indeparta coloratiile mici. Astfel, suprafetele raman netede, prevenind alte depuneri. Airflow-ul completeaza acolo unde periajul nu poate indeparta, in zonele greu accesibile, interdentar, sub punctul de contact, in zonele de ambrazuri incizale… Acolo unde peria nu poate intra, aceasta pulbere propulsata cu aer si apa curata eficient. E o completare, pentru a reusi o manopera desavarsita.
Cecilia Caragea: Si acum haideti sa vorbim despre curatarea subgingivala – cand, cum si de ce i se recomanda ?
Dr. Petronela Luca, CEO Clinicile Unident, medic dentist implantologie si stomatologie laser: Curatarea dintilor continua si subgingival, de aceea este un proces laborios, migalos, un proces care trebuie facut cu mare atentie. Pentru ca tesuturile sa poata sa inconjoare din nou dintele, avem nevoie sa indepartam placa si tartrul de pe suprafetele radiculare subgingivale. Acesta este un prim tratament in cadrul tratamentului parodontal.
Cecilia Caragea: Cum si cu ce se face aceasta curatare subgingivala? Bineinteles, noi punem toate aceste intrebari pentru ca, inainte de toate, ne intereseaza daca ne doare sau nu!
Dr. Petronela Luca, CEO Clinicile Unident, medic dentist implantologie si stomatologie laser: Instrumentele sunt gandite pentru fiecare suprafata in parte, pentru fiecare dinte, pentru anatomia fiecarui dinte, chiar si pentru cei cu particularitati. Asa ca orice medic care vrea sa aiba rezultate investeste in piese si in tehnologii de varf, pentru rezultate de succes. Cu cat tehnologia, aparatura este mai avansata, cu atat confortul pacientului este mai mare. Desigur, daca mergem sa facem un surfacage, o curatare a radacinilor profunda, atunci este nevoie de anestezie, pentru ca aici deja suntem intr-o alta etapa de tratament, pentru afectiuni avansate.
Cecilia Caragea: Dar de la ce varsta trebuie facute aceste igienizari profesionale?
Dr. Petronela Luca, CEO Clinicile Unident, medic dentist implantologie si stomatologie laser: Curatarea dintilor se face de cand au aparut pe arcada, prin metode diferite, in functie de varsta pacientului. Clar ca, atunci cand este copil, metodele sunt adaptate varstei, sunt mai putin… fara piese de detartraj… Cu cat copilul inainteaza in varsta si avem aparitia tartrului, utilizam si piesele de detartraj.
Cecilia Caragea: Exista situatii speciale, pacienti care au nevoie de o atentie sporita? Si de ce anume?
Dr. Petronela Luca, CEO Clinicile Unident, medic dentist implantologie si stomatologie laser: O mare atentie trebuie sa acorde femeile insarcinate, deoarece transformarile hormonale duc deja la o tumefiere a gingiilor. Si… sa nu se suprainfecteze, sa avem si o suprainflamare a gingiilor din cauza bacteriilor, a placii bacteriene si a tartrului. Noi le monitorizam pe doamnele care devin mamici si le avertizam din timp despre modificarile gingivale din timpul sarcinii, sa nu se ingrijoreze ca transformarile hormonale duc si la transformarea gingiilor. Cu atat mai mult femeile insarcinate trebuie sa aiba grija de gingiile lor in aceasta perioada, pentru ca si obiceiul rontaitului duce la o inflamare a gingiilor. Ele au obiceiul sa guste. Fiind intr-o perioada de pofte alimentare, nu mai respecta educatia mesei, cele trei mese si doua gustari, ci devine o perioada de rontait. De aceea, nu se pierde calciu din dinti, cum spun toate mamicile, in aceasta perioada, ci e un risc mai mare de aparitie a cariilor pentru ca avem mereu resturi alimentare pe care nu le indepartam la timp, un pH modificat… Si, atunci, clar, trebuie sa avem o atentie mai mare asupra sanatatii dentare, in aceasta perioada, pentru a diminua riscul de aparitie a cariilor.
Cecilia Caragea: Asadar, pentru o buna sanatate orala, pe langa igiena temeinica pe care ne-o facem singuri acasa, trebuie sa mergem periodic la sedinte de igienizare profesionala. Si, bineinteles, sa respectam sfaturile medicilor dentisti. Pentru ca, pana la urma, pentru sanatatea noastra o facem. Si mai avem de inteles ceva: faptul ca noi trebuie sa facem echipa cu medicul care ne trateaza, pentru ca doar asa tratamentele vor fi de succes!
Dr. Petronela Luca, CEO Clinicile Unident, medic dentist implantologie si stomatologie laser: Primul lucru in reusita unui tratament medical, indiferent daca stomatologic sau de alta natura, este ca pacientul sa aiba incredere in medicul pe care l-a ales. Acesta este un prim pas spre succes. Asadar, daca pacientul este informat, vine informat si nu vine doar dupa pret sau dupa alte considerente, isi alege medicul bine si are incredere, atunci tratamentul merge foarte bine.
Cecilia Caragea: Noi va invitam sa urmariti in continuare emisiunile noastre ACC Media Channel, emisiuni cu cei mai buni specialisti din medicina si din stomatologie. Bineinteles, va invitam sa va abonati la canalul nostru de YouTube si sa dati like paginii noastre de Facebook. Pe mine ma gasiti pe propriile mele canale online. Asteptam, bineinteles, mesajele si comentariile dumneavoastra, in care sa ne spuneti ce subiecte ati dori sa abordam cu acesti specialisti de top. Va multumim tare mult, inca o data, si… alegeti informatia de calitate! Si alegeti sanatatea!