Arena Sanatatii – Reteta cu usturoi si cu miere pentru cresterea imunitatii
0Cecilia Caragea: Dragii nostri, in rubrica noastra Arena Sanatatii am spus ca noi credem ca in aceasta perioada nu se vorbeste suficient despre preventie. Noi credem ca nu se vorbeste suficient in aceasta perioada despre importanta cresterii imunitatii. Iar acesta este un aspect esential. Sa ne gandim putin, daca stam bine cu imunitatea… chiar daca ajungem sa ne infectam cu acest coronavirus, organismul nostru va face fata mult mai bine. Poate vom avea norocul sa fim asimptomatici sau sa facem forme foarte usoare – acesta este un lucru esential: sa ne intarim imunitatea. Bineinteles, pe langa celelalte masuri de preventie, pe langa celelalte masuri care ne sunt recomandate, precum purtarea mastii, dezinfectatul cat mai des pe maini si asa mai departe.
Dar si cresterea imunitatii este un aspect esential si noi, in rubrica noastra, asa cum stiti, am incercat sa venim cu tot felul de retete care ne sunt la indemana pentru a ne intari imunitatea. Am incercat sa venim cu recomandari in privinta unei alimentatii care sa ne sustina imunitatea. Astazi vrem sa facem din nou acelasi lucru si vrem sa va propunem o reteta de usturoi cu miere care este foarte buna pentru intarirea imunitatii. Dar, asa cum stiti, noi vrem ceva mai mult – vrem ca toate recomandarile pe care le facem sa vina insotite de explicatii, sa vina insotite de explicatii medicale, explicatii care sunt validate de medici. Si, in plus, pe langa faptul ca toate recomandarile despre care vorbim in rubrica noastra Arena Sanatatii se bazeaza pe studii medicale serioase, trebuie sa spunem ca ele fac parte si din recomandarile medicinei traditionale.
Asa cum stim, si usturoiul, si mierea fac parte dintre ingredientele sanatoase recomandate, nu numai in bucatariile sanatoase, ci recomandate si in tot felul de tratamente apifitoterapeutice. Sa nu uitam ca apifitoterapia este o ramura a medicinei, nu este ceva aparte, nu este vorba despre leacuri babesti, cum ar crede unii. Apifitoterapia este o specialitate din medicina. Iar medicii specialisti in apifitoterapie fac cursuri de specializare, tot asa cum exista cursuri de specializare si pentru alte specialitati din medicina. Asadar, vrem sa spunem ca toate aceste recomandari sunt bazate pe studii stiintifice – este drept, vin si din recomandarile din medicina traditionala. Dar, de fapt, studiile medicale sustin recomandarile din medicina traditionala. Intr-o masura covarsitoare, acele studii medicale de astazi vin si sustin acele recomandari din medicina traditionala, le valideaza. Astfel, traditia ajunge sa fie validata de cele mai noi studii. Asadar, chiar si aceasta reteta pe care o recomandam astazi de usturoi cu miere… nu doar ca este o reteta pe care o stim de la bunicii nostri, este o reteta cu niste ingrediente despre care exista studii serioase. Tocmai de aceea, vrem sa luam pe rand aceste ingrediente: usturoiul si mierea, si sa vorbim despre beneficiile lor pentru sanatate asa cum sunt ele certificate de medici.
Sa incepem cu usturoiul. Usturoiul era cunoscut inca din Antichitate, il iubeau egiptenii, grecii, romanii. Se spune ca muncitorii care au construit piramidele obisnuiau sa-si fortifice organismul mancand zilnic usturoi. Grecii, de asemenea, il iubeau foarte mult – atletii greci mancau usturoi inainte de competitie, soldatii greci inainte sa plece la o batalie mancau usturoi. Romanii – soldatii romani, atletii romani, dar si imparatii romani – ei credeau ca usturoiul are anumite virtuti care ii scapa si de otravuri, iar atunci mancau foarte mult usturoi. Dar, usturoiul era cunoscut si in China, India. El provine, de fapt, din Asia Centrala. Dupa cum spuneam, inca din cele mai vechi timpuri a fost consumat in toate bucatariile lumii. Si nu doar consumat pentru savoarea pe care o dadea retetelor culinare, ci a fost consumat si drept un medicament natural. In latina, se numeste Allium sativum si face parte din aceeasi familie Alliaceae, precum ceapa, prazul, arpagicul si ceapa ciorii. La noi, primul lui nume a fost de ai, un nume pe care noi l-am preluat din limba franceza.
Asa cum stim, la noi, usturoiul are si o bogata incarcatura magica. Se spunea ca usturoiul te poate apara de vampiri, de varcolaci, de demoni. Asa ca oricine pleca la un drum mai periculos, mai ales la un drum de noapte avea cu el usturoi. Acasa era obiceiul a se freca cu usturoi tocurile geamurilor, gaura cheii, cosul de fum, tocul usii. Adica locurile unde ar fi putut sa intre demonii in casa. Dincolo de toate aceste ritualuri magice care la noi culmineaza in noaptea Sf. Andrei, trebuie sa spunem ca aceste ritualuri magice cu usturoi existau inca din Antichitate si nu se intalnesc doar la noi. De exemplu, in Grecia Antica, la rascrucile drumurilor se punea usturoi ca, in acest fel, rascrucile sa fie intrucatva protejate de zeii buni. Pentru ca stim ca rascrucile sunt periculoase.
Ca sa revenim la virtutile usturoiului in alimentatie si in medicina pentru o alimentatie sanatoasa si pentru cresterea imunitatii. Asa cum stim prea bine, usturoiul este un antibiotic natural. Cea mai importanta substanta pe care o contine este alicina care este o substanta care impiedica inmultirea microbilor, virusilor, fungilor, bacteriilor si le distruge. Prin aceasta compozitie de exceptie, usturoiul este recomandat impotriva racelilor, impotriva gripelor si pentru intarirea imunitatii. Chiar s-au facut studii medicale serioase – in care un grup de persoane a primit usturoi si un alt grup de persoane nu a primit usturoi si, in conditii similare persoanele care au primit zilnic usturoi au racit intr-o proportie mai mica, adica la jumatate au scazut racelile si gripele in grupul celor care au primit zilnic usturoi.
In plus, usturoiul are un extraordinar efect antioxidant si se considera ca acest efect se datoreaza continutului de seleniu si de mangan. Aceste substante sunt foarte bune pentru sanatatea inimii si pentru sanatatea intregului aparat cardio-vascular. Nu se stie cum, dar usturoiul scade tensiunea. Se considera ca usturoiul are capacitatea de a dilata putin vasele de sange si atunci presiunea scade. Se mai considera ca usturoiul este atat de puternic incat lupta impotriva tuturor micilor infectii din corp si automat corpul functioneaza mai bine si iarasi scade tensiunea. Asadar, mecanismele prin care usturoiul reuseste sa scada tensiunea arteriala nu sunt inca pe deplin cunoscute. Dar cert este ca se intampla acest lucru.
Usturoiul poate sa scada colesterolul „rau” si sa creasca colesterolul „bun”, regland astfel nivelul colesterolului. Ba mai mult, el diminueaza si trigliceridele. Astfel, este normal ca usturoiul ajuta la sanatatea aparatului cardio-vascular.
Dar, usturoiul, asa cum spuneam, este foarte bun si pentru imunitate. Dupa cum arata ultimele studii medicale, usturoiul are capacitatea de a stimula limfocitele T si ajuta organismul sa lupte cu radicalii liberi si ajuta celulele organismului nostru sa distruga microbii. Usturoiul este, asadar, foarte bun pentru imunitatea noastra pentru ca el contine o serie de subtante de care organismul nostru are foarte mare nevoie ca sa se poata apara asa cum trebuie. El contine selenium si mangan si sunt destul de rare alimentele care au aceasta compozitie.
Usturoiul chiar este numit o planta selenifera, adica el strange din pamant seleniu… chiar daca seleniul in acel sol este destul de putin. Stim ca in unele zone din Romania, din pacate, continutul de seleniu din sol este destul de redus. Dar usturoiul are capacitatea de a strange seleniul. Tocmai de aceea, atunci cand avem nevoie de o sursa naturala de seleniu si de o sursa de incredere de seleniu putem sa alegem usturoiul.
Ustoroiul, asa cum spuneam, contine seleniu si mangan care sunt foarte bune pentru imunitate. In plus, acestea au un rol anticancerigen. Chiar s-au facut studii pe soareci de laborator, pe grupuri de soareci si s-a constat foarte clar ca usturoiul are un rol anticancerigen foarte important. De exemplu, s-a constatat ca reduce riscul de cancer la stomac cu 50% si riscul de cancer la colon cu 30%. Toate aceste lucruri se datoreaza continutului de exceptie al usturoiului. Usturoiul face parte, asadar, din acele alimente cu proprietati anticancerigene din care mai fac parte citricile, afinele, legumele crucifere, acizii grasi, Omega 3, uleiul de masline, ceaiul verde, vinul rosu si ciocolata neagra.
Despre usturoi mai avem de discutat, pentru ca el este foarte bun pentru sanatatea noastra si pentru ca are un rol antiinflamator. Tocmai de aceea, reducand inflamatiile din corp este recomandat in foarte multe situatii. Aceasta reteta de usturoi cu miere, despre care noi vrem sa vorbim astazi, este indicata si persoanelor care se confrunta cu guter sau cu afectiuni reumatismale. Dar pe langa faptul ca poti sa iei o lingurita de usturoi cu miere, este indicat usturoiul si sub forma de cataplasme, deoarece poti sa pui comprese pe locurile dureroase cu suc de usturoi si, usturoiul este atat de puternic incat reuseste sa patrunda prin piele si sa amelioreze acele dureri care pot fi cumplite.
Usturoiul este recomandat si impotriva unor paraziti. Se spune ca el poate sa reduca si zaharul din sange si sa ajute si la controlul greutatii. Asadar, chiar si persoanele care vor sa slabeasca ar trebui sa includa usturoiul in alimentatia lor zilnica. Cum sa mananci usturoi? Stim ca usturoiul miroase, dar exista tot felul de trucuri ca sa mananci usturoi fara sa mirosi. Usturoiul poate foarte bine sa fie inclus intr-o serie intreaga de mancaruri care sa nu miroase chiar asa. Putem sa mancam cate un catel de usturoi fara sa zdrobim acel catel de usturoi. Sau, dupa cum spuneam, putem sa apelam la reteta clasica, traditionala de usturoi cu miere. Cum se face aceasta reteta? Foarte simplu.
Reteta de usturoi cu miere
Se ia un borcan de jumatate de kilogram si 3-4 capatani de usturoi, se desfac in catei de usturoi, se pun cateii de usturoi in acel borcan si deasupra se toarna miere cat sa fie acoperiti de tot acei catei de usturoi. Acel borcan se lasa cateva zile fie in camara, fie la frigider.
Apoi, in fiecare zi poti sa iei cate o lingurita, cate un catel de usturoi inglobat in miere. Si aceasta reteta, pe care o urmezi cateva zile pana ce termini acel borcan, iti face foarte bine sanatatii. Chiar exista persoane care marturisesc ca au urmat aceasta cura si au facut aceasta reteta de usturoi cu miere pe care o fac in fiecare toamna si, pur si simplu, nu mai racesc. In aceasta perioada, in care noi avem nevoie sa ne intarim imunitatea, cu atat mai mult cred ca noi ar trebui sa ne facem aceasta reteta. Si despre aceasta reteta se spune ca te scapa si de oboseala, balonari si de greturi. Asadar, eu cred ca merita sa o incercati.
Mai exista niste trucuri pe care ati putea sa le aplicati atunci cand simtiti ca incepeti sa raciti – pur si simplu, luati un catel de usturoi si il tineti in gura. Nu trebuie sa il mestecati, ci din cand in cand, sa mai dati cu dintii pe el sa mai iasa de acolo niste substante active foarte bune pentru imunitatea noastra. Si, daca tineti acel catel de usturoi in gura jumatate de zi si, din cand in cand, il mai razaliti in gura, o sa vedeti ca raceala dispare. Si, daca luati si cateva lingurite de miere o sa vedeti cum acea raceala nu se mai prinde de voi.
Aceasta reteta pe care v-am spus-o cu usturoi si miere are si un rol expectorant. Dar, daca vedeti ca se prinde totusi cate o raceala de tine, trebuie sa aveti grija si ce mancati in acea perioada, in acele zile in care esti racit. Si atunci, este bine sa bem un ceai cu lamaie, cu miere. Iar atunci cand vrem sa mancam ceva, sa mancam paine cu unt si cu usturoi. Painea cu unt si cu usturoi se spune ca face foarte bine si daca va confruntati cu dureri ale sinusurilor, pentru ca acele feliute de usturoi pe care vi le puneti pe painea cu unt deschid sinusurile si va elibereaza de durere.
Si cum stim ca in zilele in care esti racit sau gripat este recomandat sa mananci mai usor, este recomandat un sote sanatos foarte simplu: spanac fiert la abur cu putin suc de lamaie si cu usturoi.
Poti sa iti faci o salata extraordinara: dressing mediteranean usor de preparat si bun pentru orice ocazie.
Ingrediente: salata preferata, 3 linguri de ulei de masline extravirgin, 1 lingura de suc de lamaie, 1 catel de usturoi ras, sare de mare si piper dupa gust.
Preparare: Pur si simplu amestecam salata preferata cu ingredientele direct. Intr-un minut e gata!
Sau… apoi poti sa te incumeti la niste cartofi fierti cu usturoi care sunt absolut fabulosi.
Oricum, nu ne-am propus sa vorbim astazi despre retete cu usturoi, despre mujdeiul de usturoi, despre peste cu mujdei de usturoi… poate o vom face cu alta ocazie pentru ca vrem sa vorbim si despre tot felul de retete sanatoase. Acum, noi am vrut sa va recomandam aceasta reteta simpla, traditionala, de pe vremea bunicilor, de usturoi cu miere pentru intarirea imunitatii.
Va multumim tare mult pentru ca urmariti rubrica noastra Arena Sanatatii. Nu uitati sa va abonati si la canalul nostru de YouTube ACC Media Channel, unde veti gasi o serie intreaga de emisiuni de sanatate despre remediile naturale, despre tratamentele naturale… o serie intreaga de emisiuni de apifitoterapie pe care le-am realizat cu sprijinul companiei Apidava cu specialisti de top din Romania din acest domeniu al apifitoterapiei. Noi va multumim inca o data tare mult si aveti mare grija de voi! Multa sanatate!
Multumiri companiei APIDAVA.