Arena Sanatatii – Retete de ceapa cu miere, remedii naturale pentru afectiuni usoare
0Cecilia Caragea: Dragii nostri, in fiecare toamna… la inceput de toamna incercam sa facem tot ceea ce stim ca sa ne intarim imunitatea. Mamicile si mai ales bunicile sunt foarte grijulii cu cei mici care, dupa o lunga vacanta de vara reintra in comunitate, reincep sa mearga la gradinita si la scoala si… reincepe sezonul gripelor, racelilor si al durerilor in gat. Asadar, este firesc ca la inceput de toamna sa incercam sa facem tot ceea ce putem ca sa ne intarim imunitatea. Si in acest an, mai mult ca oricand.
Dar cum putem sa ne intarim imunitatea? Stim – cu o alimentatie adecvata, un somn de calitate si miscarea ne ajuta pentru o buna imunitate. Bineinteles, ne ajuta si suplimentele nutritive, dar nu trebuie sa uitam nici de rolul remediilor naturale. Si noi, astazi, in rubrica noastra Arena Sanatatii, ne-am propus sa vorbim tocmai despre aceste remedii naturale. Ne-am propus sa vorbim, mai exact, despre ceapa si despre miere… si despre toate acele retete pe ale caror beneficii le-am descoperit pe pielea noastra, in copilarie, cand bunicile noastre stiau cand sa ne dea un ceai de ceapa, un suc de ceapa, un sirop de ceapa. Sau cand sa ia seara cate o ceapa mare rosie, s-o scobeasca si sa puna in ea niste miere si sa o lase pana dimineata. Iar dimineata sa ne dea noua din acel elixir care s-a format acolo peste noapte. Automat, durerile noastre de gat treceau si ne simteam mult mai bine.
Asadar, astazi vrem sa vorbim in rubrica noastra Arena Sanatatii despre tot felul de retete cu ceapa si cu miere pentru intarirea imunitatii si ca remedii naturale pentru raceala, pentru gripa, pentru dureri in gat. Vrem, de fapt, sa vorbim despre ceapa si despre miere, despre beneficiile acestor ingrediente naturale. Si, asa cum stiti deja, in rubrica noastra Arena Sanatatii vorbim si despre istoriile acestor ingrediente, dar si despre beneficiile lor pentru sanatate care au fost certificate de medicina moderna.
Astazi, ne-am propus sa vorbim despre ceapa in primul rand. Ceapa era cunoscuta inca din Antichitate, de pe vremea egiptenilor, grecilor, romanilor, babilonienilor. Egiptenii considerau ca este o leguma sacra pentru ca ea nu se strica nici in anotimpul rece, era foarte rezistenta. Iar acele cercuri concentrice te duceau cu gandul la ceva dincolo de aceasta lume. Se vorbeste mult despre foile de ceapa si despre simbolistica foilor de ceapa, cum se desfac foile de ceapa si ce descoperi inauntru. Ce faceau egiptenii cu ceapa? O mancau ca sa isi fortifice organismul. Dar, o mai foloseau la ceva. Egiptenii foloseau ceapa ca moneda de schimb pentru a trece in lumea de dincolo, in rai. Chiar s-au gasit fire de ceapa in mormintele egiptenilor. Asadar, ceapa era la mare cinste in Egiptul Antic.
Vechii greci mancau ceapa ca sa isi fortifice organismul. Atletii greci, soldatii greci faceau acest lucru si, bineinteles grecii in general. Ca sa nu miroase a ceapa, stiau sa manance dupa aceea patrunjel. Stim cu totii ca ceapa miroase daca o mananci si nu este foarte indicat sa iesi in public dupa ce ai mancat ceapa si sa mirosi a ceapa. Dar e un truc, mananci dupa aceea cateva frunze de patrunjel si, pur si simplu mirosul de ceapa a disparut. Mai este un truc, dupa ce ai mancat ceapa bei o cafea, pentru ca si cafeaua elimina mirosul de ceapa. Oricum dupa masa obisnuim sa bem cate o cafea. Asadar, mancati ceapa in diferite forme – ceapa cruda, ceapa galbena, ceapa rosie, ceapa verde, ceapa alba, de preferat cruda. Oricum este foarte buna. Puteti sa mancati paine cu unt cu ceapa verde si cu ridichi primavara. Sau… in alte sezoane, puteti sa mancati paine cu slanina si cu ceapa care este absolut delicioasa, deja imi lasa gura apa.
Puteti sa mancati ceapa in diferite mancaruri. Doar atunci cand este prajita, ceapa ar putea sa pice greu la stomac. In rest, in tot felul de mancaruri isi gaseste locul foarte bine. Insa, noi astazi, nu ne-am propus sa discutam despre tot felul de retete de bucatarie cu ceapa. Ne-am propus sa vorbim despre retete de sanatate cu ceapa. Allium Cepa, asa cum este denumita ceapa stiintific, este o leguma care este utilizata pe scara larga inclusiv in domeniul remediilor naturale, nu numai in domeniul culinar.
In domeniul remediilor naturale, ceapa este folosita atat pentru uz extern, cat si pentru uz intern. Pentru uz extern, ceapa este folosita in cazul furunculelor, a abceselor si se foloseste sub forma de cataplasme care pot sa faca foarte bine. Pentru uz intern, ceapa este folosita pentru o serie intreaga de afectiuni pentru ca ea face foarte bine procesului digestiv. Ceapa poate sa ajute la reglarea trazitului intestinal. Este recomandat sa mananci ceapa zilnic daca te confrunti cu episoade de constipatie. Dar ceapa este recomandata pentru a fi inclusa in alimentatia zilnica, chiar si in cazul celor care vor sa slabeasca. Ea este indicata si pentru cei care vor sa previna afectiunile cardiovasculare pentru ca ceapa este recomandata pentru sanatatea inimii. In plus, se spune ca ceapa scade tensiunea arteriala si scade si asa-numitul colesterol rau. Ceapa este recomandata si pentru cei care se confrunta cu afectiuni reumatismale. Sa nu mai vorbim de toate calitatile ei expectorante si de cat de mare ajutor ne poate fi ea atunci cand avem diferite afectiuni respiratorii, atunci cand ne confruntam cu raceli, cu gripe si cu episoade de tuse. Exista tot felul de retete care ne fac foarte bine in aceste situatii.
Se spune ca ceapa face foarte bine si barbatilor in diversele afectiuni legate de prostata. Chiar exista o reteta care le este recomandata. In acest sens, barbatilor le este recomandat ca, din cand in cand, sa faca o cura cu urmatorul macerat.
Reteta pentru afectiunile de prostata
Se pregateste astfel: se lasa la macerat 250 g ceapa, tocata marunt, amestecata cu 100 g miere de albine si 50 ml vin alb. Din acest amestec se iau cate 3 linguri pe zi, pentru a preveni afectiunile legate de prostata, dar si ca tonic general al organismului.
Si pentru ca spuneam ca ceapa este indicata si pentru reglarea tranzitului intestinal, avem o reteta traditionala si pentru cei care se confrunta cu constipatia.
Remediu pentru constipatie
Este foarte simplu: se prepara o infuzie de ceapa (400 g ceapa la un litru de apa, indulcit cu 100 g miere). Aceasta infuzie, strecurata si administrata in reprize de cate 4-5 linguri pe zi.
Pe langa faptul ca acest amestec este foarte bun pentru reglarea tranzitului intestinal, el reprezinta un excelent remediu impotriva tusei si pentru preventia afectiunilor respiratorii.
Asa cum spuneam, ceapa este recomandata pentru foarte multe afectiuni, inclusiv in uz extern in cazul furunculelor. In aceasta situatie, se foloseste ceapa coapta sau ceapa cruda data prin razatoare. Ceapa mai este recomandata in uz extern si pentru degeraturi si arsuri. In aceasta situatie, se foloseste zeama de la o ceapa coapta in combinatie cu ulei. Astazi, la noi, se obisnuieste ca femeile sa utilizeze ceapa, de fapt sucul de ceapa in uz extern, mai exact impotriva caderii parului. Se spune ca face foarte bine sa iti masezi scalpul cu suc de ceapa cruda pentru a preveni caderea parului. Si sa faci asta din cand in cand, chiar daca miroase.
Dar ce contine ceapa de este asa de buna pentru atat de multe afectiuni? Reduce inflamatiile, intareste sistemul imunitar, este buna impotriva caderii parului, reduce tensiunea arteriala, reduce colesterolul rau, este buna si pentru reglarea tranzitului intentinal. Ce contine aceasta leguma de este atat de fabuloasa? Ceapa contine vitamine, minerale, aminoacizi si antioxidanti. Toate tipurile de ceapa, toate soiurile de ceapa contin aceste elemente. Dar ceapa rosie contine cei mai multi antioxidanti. Tocmai de aceea, ceapa rosie este recomandata a fi consumata cat mai des, pe cat posibil cruda – ea este si cea mai consumata ceapa cruda, mai ales in salate pentru cei care vor sa se mentina cat mai mult timp tineri si pentru cei care vor sa previna bolile de inima. Asa cum spuneam, ceapa rosie are cei mai multi antioxidanti dintre toate soiurile de ceapa. Antioxidantii pe care ii contine ceapa rosie sunt antocianina si cuercitina. De aceea, ceapa rosie e rosie pentru ca are o asemenea compozitie.
Toate soiurile de ceapa contin vitamine – grupul de vitamina B, vitamina C. Inca ceva, ceapa verde contine o cantitate foarte mare de vitamina K. Apoi, este vorba de minerale – calciu, fier, potasiu, magneziu. Asadar, ceapa merita a fi inclusa in alimentatia noastra, dar merita sa utilizam si remediile naturale cu ceapa. Se pare ca din ce in ce mai multa lume incepe sa consume suc de ceapa deoarece incet-incet incepem sa redescoperim remediile naturale traditionale. Facem acest lucru si pentru ca a inceput sa se vorbeasca din ce in ce mai mult despre importanta aminoacizilor esentiali pentru reglarea proceselor metabolice. Si atunci, daca ceapa contine aminoacizi esentiali este evident ca o includem in alimentatia noastra. Se vorbeste din ce in ce mai mult de antioxidanti, de antocianina si de cuercitina. Bineinteles ca alegem sa mancam ceapa rosie ca sa ne fortificam organismul, sa incercam sa ne mentinem tineretea, sa ne protejam inima. Se vorbeste din ce in ce mai mult de necesarul de aport de vitamine si de minerale pentru organismul nostru. Iar atunci, bineinteles, incercam sa mancam cat mai natural – ceea ce este foarte bine. Incercam sa alegem si sa includem si sucurile naturale pentru sanatatea noastra, inclusiv sucul de ceapa.
In cazul sucului de ceapa avem la indemana si mierea. Sucul de ceapa combinat cu mierea ne pot ajuta pentru intarirea organismului, pentru fortificarea organismului. Mai ales in prag de toamna cand, asa cum spuneam, vrem cu totii sa ne intarim imunitatea si cand vrem sa prevenim anumite afectiuni, vrem sa amelioram anumite simptome. Iar aceste retete de suc de ceapa cu miere ne pot ajuta foarte mult. Trebuie sa precizam un lucru – cei care au probleme cu stomacul, cei care au diferite afectiuni ale stomacului, au hiperaciditate gastrica sau cine stie ce ce alte probleme cu stomacul, nu trebuie sa consume ceapa si nu pot apela la aceste remedii cu ceapa. Dar ceilalti, pot sa includa ceapa in alimentatia lor si pot sa apeleze la aceste remedii care, asa cum spuneam, sunt foarte bune atunci cand te confrunti cu o raceala, cu o gripa, atunci cand vrei sa mai dai jos niste kilograme si sa te mentii in forma, atunci cand ai probleme cu tranzitul intestinal, cu constipatia, atunci cand vrei sa iti reglezi procesele digestive, atunci cand stii ca ai tensiunea marita si ai nevoie si de niste remedii naturale, atunci cand incerci in mai multe feluri sa scazi colesterolul rau, si cate si mai cate.
Ceapa are foarte multe virtuti: este un antibiotic natural, este antimicrobiana si asa mai departe. Asa cum spuneam vrem sa va dam acum o reteta de suc de ceapa cu miere. Credem ca este bine sa o faceti si sa urmati aceasta cura cu acest remediu natural pentru intarirea organismului, pentru intarirea imunitatii – este un tonic general al organsimului si este bine sa urmati aceasta cura. Bineinteles, daca nu aveti probleme cu stomacul. Este foarte simplu de facut.
Suc de ceapa cu miere
Pentru prepararea curei aveți nevoie de un kilogram de ceapă roșie și 300 de grame de miere de albine bio sau organică, de preferat de munte sau polifloră. Ceapa se taie mărunt, se dă prin storcătorul de fructe sau prin mașina de tocat, după care se stoarce sucul cu ajutorul unui tifon până obțineți 600 ml de suc. Acesta se amestecă cu mierea de albine până se omogenizează și se pune într-un recipient din sticlă, închis ermetic, și se ține la frigider.
Se consumă câte 150 ml zilnic, în trei reprize a câte 50 ml, înainte de mesele principale. Cura poate fi urmată timp de o lună de zile, după care se ia pauză o săptămână.
Se spune ca este un foarte bun tonic general al organismului – tineti aceasta cura daca aveti stari de oboseala, de astenie, daca va simtit slabiti. In plus, va intareste imunitatea ceea ce, dupa cum spuneam, ne dorim cu totii mai ales in aceasta toamna.
Remediu pentru combaterea tusei
Daca chiar ajungeti sa aveti o raceala sau o gripa, daca ajungeti sa va confruntati cu o tuse, puteți prepara următorul remediu de o zi: se amestecă 2 linguri de suc de ceapă cu 4 linguri de miere polifloră, iar preparatul se consumă pe parcursul unei zile. Automat va veti simti mult mai bine cu gatul, veti vedea ca vor trece durerile de gat cat-de-cat, veti vedea ca nu veti mai tusi chiar asa.
Sa nu uitam ca, pe langa sucul de ceapa, sunt si virtutile mierii. Mierea care este atat de buna atunci cand ne confruntam cu raceala, cu gripa, cu tusea. Asadar, doua ingrediente naturale: ceapa si mierea ne pot ajuta si nu uitati ca este foarte importanta preventia. Alegeti sanatos zi de zi, apelati la aceste tonice generale ale organismului si aveti foarte mare grija de voi. Respectati toate masurile recomandate pentru ca o faceti pentru voi si o faceti pentru cei dragi. Incercati sa va intariti imunitatea si sa respectati toate regulile. Inca o data: sa previi e mai usor, am spus acest lucru in aproape toate emisiunile noastre cu mult inainte de pandemie. Acum, cu atat mai mult. Haideti sa punem un accent mult mai mare pe preventie, un accent pe care preventia il merita.
Noi va multumim tare mult! Speram ca va sunt utile toate aceste sfaturi, toate aceste remedii naturale pe care vi le prezentam. Speram sa apreciati rubrica noastra Arena Sanatatii, rubrica in care venim cu remedii naturale, traditionale care credem ca merita a fi redescoperite, dar venim si cu informatii concrete, bine documentate despre mersul pandemiei, despre coronavirus, despre Covid-19, despre tratamente, despre medicamente, despre vacccinuri s.a. Va invitam sa urmariti in continuare rubrica noastra Arena Sanatatii. Promitem informatii corecte, informatii documentate si adecvate. Bineinteles, nu uitati sa va abonati la canalul nostru de YouTube si sa urmariti pagina noastra de Facebook. Iar pe mine ma gasiti pe propriile mele canale online. Va multumim tare mult si va dorim multa sanatate!
Multumiri companiei APIDAVA.