Arena Sanatatii – Totul despre lamai. Retete cu miere si lamaie. De ce sa bei limonada dimineata
0Cecilia Caragea: Dragii nostri, ma bucur sa ne reintalnim in cadrul rubricii Arena Sanatatii. Asa cum stiti, in rubrica Arena Sanatatii ne-am propus sa discutam si despre lucrurile simple pe care le-am putea face fiecare dintre noi acasa pentru a ne mentine sanatatea. Vrem sa avem un stil de viata sanatos si, bineinteles, suntem atenti la lucrurile care ni se recomanda, cum ar fi si apa plata cu lamaie… ca sa glumim putin. Dar noi vrem ceva mai mult, noi vrem si explicatii – de ce ni se recomanda apa plata cu lamaie… mai ales dimineata? Asta vrem sa facem noi in cadrul rubricii Arena Sanatatii, sa aflam si explicatiile din spatele acestor lucruri care ni se recomanda. Vrem sa aflam explicatiile care stau in spatele obiceiurilor sanatoase. De exemplu lamaia – de ce ne este recomandata? Care sunt beneficiile acestui fruct pentru sanatate? Si de ce sa bem noi limonada cu miere si lamaie – in afara de faptul ca ne place foarte mult. Ce face limonada in organismul nostru? Cum ni-l racoreste si ce alte beneficii mai are? Despre toate acestea vom vorbi in rubrica noastra Arena Sanatatii. Dar, inainte de toate, vrem sa vorbim, asa cum v-am obisnuit deja, si cate ceva despre istorii, despre legende in privinta acestui arbust – lamaiul.
Istoria lamaiului
Lamaiul (Citrus limon) este inrudit cu portocalul, cu pomelo, cu grepfrutul. Dar trebuie sa spunem ca lamaiul este un arbust mai aparte. Este un arbust care are niste frunze rosiatice, dar care se transforma in verde inchis pe o parte si verde deschis pe cealalta. Are niste flori rosiatice care se transforma in alb si sunt parfumate. Acest arbust mai are o particularitate, el infloreste de mai multe ori pe an si da rod de mai multe ori pe an. Traieste in general cam 50 de ani, dar daca este bine-ingrijit si este ferit de boli poate sa traiasca chiar si 100 de ani. Exista mai multe varietati de lamai si se diferentiaza intre ele prin aroma, culoare, grosimea cojii, aciditatea diferita, si asa mai departe.
Haideti sa vedem de unde vine acest nume de lamai, lemon in engleza, limon din franceza, limone din italiana. Este vorba, de fapt, de aceeasi radacina care vine din araba, de la laymun sau limun. Era un termen care descria toate citricele, iar la noi, in Europa, a ajuns sa fie preluat ca desemnand doar lamaile, doar aceste fructe. Este interesant de vazut de unde vine la noi numele de citrice – vine din latinescul citrus. Dar de unde vine numele de citrus in latina? Latinii aveau aceasta denumire de citrus pentru doi arbusti – pentru citron (Citrus medica) si pentru un alt arbust – arbustul de tuia. Aceasta denumire in latina se pare ca vine din greaca veche, de la kedros care insemna cedru. De unde pana unde? Pentru ca mirosul frunzelor de cedru li se parea celor din vechime ca seamana cu mirosul frunzelor acestui arbust, Citrus medica.
Acest Citrus medica in combinatie, in incrucisare cu alte specii de acelasi tip a dat nastere lamaiului, lamaiului pe care il cunoastem si noi astazi. Conform cercetarilor de pana acum, se considera ca lamaiul a aparut acum aprox. 4000 de ani in zona de la poalele muntilor Himalaya. Iar de acolo s-a raspandit cam peste tot unde exista un climat adecvat. Pe la 1200 i.Hr., lamaiul a ajuns si in bazinul Marii Mediterane, pe Drumul Tamaii, incepand sa fie cultivat de romani. S-a descoperit o bucata de ceramica in Pompei. Stim foarte bine ca Pompeiul a fost distrus de eruptia vulcanului Vezuviu. Si aceasta bucata de ceramica arata foarte clar ca lamaiul era cultivat in acea perioada.
Dar se poate vorbi de o puternica cultivare a lamailor in Europa, doar dupa ce cruciatii ar fi redescoperit acest arbust in Palestina si l-au adus din nou in Europa. Astazi, lamaiul este cultivat peste tot in lume, unde exista o clima similara cu cea din bazinul Marii Mediterane. Este cultivat in California, Argentina, Australia, in sudul Africii, cam peste tot pe unde se poate. Pentru ca este un fruct foarte ravnit, foarte dorit, nu numai pentru preparatele pe care ni le facem cu lamai, ci si pentru uleiul esential care se extrage din coaja de lamaie care este folosit in industria parfumurilor. Dar lamaiul este utilizat si pentru lemnul sau si este apreciat mai ales de cei care se ocupa cu placarea mobilei.
De-a lungul istoriei, lamaiul a avut si fani cu totul si cu totul deosebiti – Regele Soare, sa nu uitam cat de mult si-a dorit sa amenajeze in gradinile de la Versailles si sa aiba acolo neaparat lamai si portocale. Apoi, reginele Frantei dupa plimbarile in gradina totdeauna doreau sa manance preparate cu lamai. Iar Alexandre Dumas a inclus nici mai mult, nici mai putin de 13 retete pe care le considera cu totul si cu totul extraordinare in marele sau Dictionar de Bucatarie.
Pe langa faptul ca lamaia este extrem de delicioasa si si-a castigat de-a lungul istoriei fani insemnati, este si un fruct extraordinar de bun pentru sanatatea noastra. Este foarte bogata in vitamine si in vitamina C. Inca dinainte sa se cunoasca vitaminele, ce sunt ele si cum actioneaza ele, s-a considerat ca lamaia este foarte buna pentru circulatia sangelui. Si ceva mai apoi, in secolul al XVIII-lea, dr. James Lindt a reusit sa faca in asa fel incat sa vindece scorbutul cu ajutorul lamailor. Si asta dinainte sa se cunoasca ce este vitamina C si care este rolul acestei vitamine C.
Lamaile si beneficiile lor pentru sanatate
Astazi, beneficiile pentru sanatate a lamaii sunt extrem de bine cunoscute si ele se datoreaza elementelor pe care le contine lamaia. Si aceste elemente sunt, pe langa vitamina C de care tocmai am vorbit, vitamina B6, vitaminele A si E, niacin-thiamina, riboflavina, acidul pantotenic, calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc, fosfor si, de asemenea, lamaia mai contine si foarte multi antioxidanti. Contine, de fapt, flavonoizi, care au o puternica actiune antioxidanta. Si de aici aceste efecte benefice asupra sanatatii noastre. Trebuie sa spunem ca astazi este recunoscut faptul ca lamaile contribuie la o buna digestie, ele sunt recomandate si atunci cand ne confruntam cu constipatia. Dar, ele sunt recomandate in primul rand pentru preventie, pentru preventia diferitelor afectiuni, unele dintre ele afectiuni grave precum diabetul. Asadar, lamaile consumate in alimentatia noastra zilnica, ne pot ajuta in preventia unor afectiuni extrem de grave.
Dar sa nu uitam nici faptul ca lamaile ne pot ajuta nu numai sanatatea, ci si frumusetea. Pentru ca daca vom consuma lamai, vom vedea ca si pielea noastra va arata mai bine si parul noastru va fi mai stralucitor. Si toate aceste recomandari sunt astazi certificate prin studii, prin studii realizate de marile institute medicale, de marile universitati. Pentru ca, asa cum spuneam, lamaia era cunoscuta inca din Antichitate si era recomandata inca din Antichitate. De exemplu, in medicina ayurvedica, lamaia era vazuta drept un fruct foarte valoros. Era considerata ca fiind acra, calda, usoara, astringenta si se considera ca, in primul rand, ea stimuleaza focul gastric si face foarte bine sistemului digestiv. Si, dupa cum spuneam, astazi exista foarte multe studii care vin si sustin exact acelasi lucru. Dar, despre toate acestea vom mai discuta… acum pe noi ne intereseaza cum consumam lamaia?
Lamaia, in bucatarie
In bucatarie lamaia e regina. Este folosita pentru a evita oxidarea unor fructe dar, apoi sucul de lamaie stim ca este nelipsit in tot felul de preparate, se foloseste pentru fragezirea carnii, asa cum se foloseste si vinul. Sucul de lamaie se foloseste si ca atare – la fructe de mare, la scoici, la peste prajit. Stim doar, atunci cand vrem sa savuram un pastrav prajit adaugam doar putina zeama de lamaie si este absolut fabulos. Lamaia se foloseste apoi in foarte multe retete de prajituri cu miere si lamaie, de checuri cu miere si lamaie si cate si mai cate de-ti lasa gura apa. Dar, sa ne gandim putin cand folosim lamaia cel mai mult? Atunci cand vrem sa savuram un ceai, fie ca suntem noi putin raciti sau nu, dar atunci cand vrem sa savuram un ceai automat adaugam miere si lamaie. Iar vara ne facem o limonada, limonada cu miere si lamaie. De ce este buna limonada? De ce este atat de recomandata limonada? Vom afla imediat!
De ce sa bei limonada cu miere si lamaie
Limonada este considerata un adevarat medicament si este recomandata mai ales dimineata pentru ca se considera ca atunci organismul nostru asimileaza mult mai bine toti nutrientii. Sa fim seriosi, nu ne imaginam ca trece vara si nu ne ajutam cu limonada cu miere si lamaie… mai ales in zilele caniculare. Dar de ce recomanda specialistii limonada cu miere si lamaie si de ce o recomanda mai ales dimineata? Pe langa faptul ca atunci toti nutrientii se asimileaza mult mai bine dupa cum spuneam, haideti sa vedem pe rand. Datorita proprietatilor antivirale si antimicrobiene, limonada ajuta sanatatea tractului urinar prevenind instalarea infectiilor tractului urinar si, in plus, ajuta la combaterea bacteriilor care pot afecta rinichii si vezica urinara. Si toate aceste lucruri sunt certificate de studii serioase. In plus, studiile efectuate de Asociatia Medicala de Urologie arata ca limonada sau sucul de lamaie pot sa previna formarea de microcalculi renali. Asadar, limonada, sucul de lamaie poate sa ne ajute, dupa cum spuneam, foarte mult sanatatea tractului urinar. Iar vara, consumul de lichide este mult mai mare si este firesc sa fie asa pentru ca vara transpiram mai mult si organismul nostru trebuie sa reechilibreze lucrurile. Si cum le poate echilibra cel mai bine? Cu un pahar de limonada, nu-i asa? Este o bautura simpla pe care ne-o putem face singuri acasa. Pentru ca nu avem nevoie decat de apa, o lamaie si doua lingurite de miere. In acest fel, avem o bautura racoritoare care ne ajuta sa facem fata mult mai bine zilelor caniculare – corpul nostru este hidratat si, in plus, are vitamine, minerale, nutrienti, pentru ca nu trebuie sa uitam de toate aceste elemente esentiale. O limanada ne da energie, ne remonteaza si, in plus, ne intareste sistemul imunitar. Pe langa faptul ca ne intareste sistemul imunitar, previne si imbatranirea.
Lamaia este un fruct extraordinar foarte bogat in antioxidanti si atunci, limonada ne ajuta foarte mult pentru ca pur si simplu sunt incetinite procesele de degradare celulara, procesele de imbatranire celulara. Si un asemenea rol il are si vitamina C, continutul extrem de bogat in vitamina C al lamaii. In plus, lamaia este un fruct extraordinar. Lamaia este foarte bogata in antioxidanti si atunci consumul de limonada ne face foarte bine – ne mentine sanatatea si ne mentine tineretea pentru ca acesti antioxidanti combat procesul de imbatranire celulara. Trebuie sa punctam foarte clar continutul in vitamina C si faptul ca vitamina C previne degradarea celulara. Vitamina C stimuleaza regenerarea celulara si ne intareste sistemul imunitar. Sistemul imunitar il intareste si mierea. Iar limonada care are si suc de lamaie si miere ne face foarte, foarte bine, ne intareste imunitatea si stim cu totii cat de mare nevoie avem sa ne intarim sistemul imunitar mai ales in aceasta perioada.
Mai trebuie sa punctam un lucru foarte clar, in ciuda credintelor false ca lamaia ar creste nivelul aciditatii in organism, lamaia este unul dintre cele mai alcaline alimente naturale. Si atunci daca bem dimineata un pahar de limonada, buna, simpla, facuta acasa, vom vedea cum ne vom simti mult mai bine pentru ca se va crea o alcalinizare in organismul nostru si aceasta va face ca toate functiile organismului nostru sa se restarteze dimineata mult mai bine.
In plus limonada ne ajuta si la reglarea digestiei. In mod special, ne ajuta la reglarea tranzitului intestinal. Asa cum spuneam printre recomandarile terapeutice ale lamaii era si acea recomandare cum ca ne-ar ajuta atunci cand ne confruntam cu constipatia. Asadar, limonada bauta regulat ne ajuta la reglarea tranzitului intestinal, ne echilbreaza intregul sistem digestiv.
Dar lamaia, stim cu totii, principala ei indicatie este ca ne-ar ajuta atunci cand ne confruntam cu dureri in gat. Si, cu durerile in gat ne confruntam, din pacate, mult prea des. Nu numai iarna, nu numai in sezoanele de raceala si de gripa, ci si vara pentru ca stilul de viata pe care il avem, faptul ca suntem neatenti, ne face sa ajungem sa avem dureri in gat. Pentru ca venim de afara, unde este foarte cald, intram inauntru, intr-o incapere unde a functionat aerul conditionat si temperatura este mult mai scazuta si ne tot plimbam asa, existand niste diferente foarte mari de temperatura, dupa cum spuneam si asta nu ne face bine. Si ajungem sa avem dureri in gat. Dar sucul de lamaie poate sa ne ajute, o limonada poate sa ne ajute pentru ca atunci cand ne confruntam cu dureri in gat este recomandat sa facem gargara cu suc de lamaie. Pentru ca lamaia are un continut bogat in vitamina C si, in plus, are si proprietati antibacteriene. Foarte multi nu suporta sa faca gargara cu suc de lamaie, si atunci pot sa combine sucul de lamaie cu miere. Stim ca atunci cand avem dureri in gat si mierea este foarte buna pentru ca ne unge gatul si ne face bine si ne ia durerea din gat. Dar daca combinam miere cu suc de lamaie efectul va fi foarte bun. Mai putem sa adaugam ceva – propolis, esenta de propolis. Iar atunci putem sa avem grija de gatul nostru asa cum merita.
Dar pentru a preveni aceste afectiuni este foarte bine sa avem grija de noi si sa consumam zilnic limonada dimineata si nu numai si sa avem grija la obiceiurile noastre. Sa incercam sa renuntam la obiceiurile care nu ne fac bine, sa fim mai atenti la gesturile noastre de zi cu zi, sa ne protejam mult mai bine. Asadar, trebuie sa avem mare grija de noi si de cei dragi si nu trebuie sa uitam de ajutorul pe care ni-l pot da remediile naturale. Toate aceste remedii simple, remedii care ne sunt la indemana. Sa fim seriosi, nu este nimic greu sa luam niste miere, niste lamai si sa ne facem zilnic o limonada. Sa avem grija de noi si de cei dragi pentru ca, pana la urma, pentru noi o facem. Daca suntem sanatosi, putem apoi sa le facem pe toate. Si mai trebuie sa va spun ceva – daca, din pacate, ajungeti sa va confruntati cu dureri in gat fac foarte bine acele drajeuri, bomboane pernite cu miere si lamaie. Este foarte bine sa aveti la indemana asemenea drajeuri. O sa vedeti cum va usureaza durerea in gat. Dar daca nu va doare gatul, puteti sa savurati si alte deserturi extraordinare cu miere, lamaie si ghimbir, pentru ca tot am vorbit si de ghimbir. Este vorba de jeleurile cu miere, lamaie si ghimbir de la Apidava. Sunt absolut fabuloase. Este un desert extrem de bun, placut si cateodata acum nu prea avem chef pe asemenea caldura sa stam foarte mult in bucatarie. Si atunci avem nevoie de un dulce rapid, iar aceste jeleuri pot fi desertul ideal, solutia ideala.
Eu sper ca v-a placut toata aceasta incursiune in istoria lamaiului, istoria lamailor, recomandari terapeutice, istorii, legende, retete s.a.m.d. Sper sa fiti alaturi de noi si la urmatoarele rubrici Arena Sanatatii. Pana atunci, ca de obicei, va dam intalnire pe accmediachannel.ro, unde gasiti foarte multe emisiuni de sanatate, de medicina, de stomatologie. Si, cu siguranta, veti gasi acolo lucruri utile. Eu va invit sa ne urmariti pe pagina noastra de Facebook, sa va abonati la canalul nostru de YouTube si sa fiti aproape de noi pentru ca veti gasi lucruri interesante. Multumim tare mult!
Multumiri companiei APIDAVA.