Dialoguri pentru sanatate – Beneficiile apicolelor pentru frumusete
1Beneficiile apicolelor pentru frumusete
Invitata: Doamna Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri speciale companiei Apidava pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: Sanatatea si frumusetea tenului ne intereseaza pe fiecare dintre noi! Vrem sa ne pastram sanatatea, tineretea, stralucirea tenului cat mai mult timp. Si, pentru aceasta, ne gandim sa folosim produse de calitate, ingrediente de calitate, apicole de exceptie. Cum anume sa le folosim? Vom afla astazi de la invitata noastra, doamna Alina Mates-Ochis, pe care o invitam sa ne vorbeasca despre beneficile apicolelor si despre cum putem sa le includem in retete de frumusete. Si, ca sa le luam pe rand, inainte de toate, as vrea sa vorbim despre miere.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Intr-adevar, mierea este cel mai cunoscut produs apicol, dar si renumita pentru propietatile si beneficile asupra tenului. Cleopatra a fost cea care a mentionat prima data ca isi intretinea parul facand bai in lapte cu miere. Si acest lucru, ulterior, l-au facut probabil multe doamne de la inaltele curti, poate si europene… Si au incitat aceste beneficii studiile care s-au facut in industria cosmetica. Si s-a constatat ca, intr-adevar, mierea are propietati enzimatice care fac bine si tenului, nu doar digestiei.
Cecilia Caragea: Ce efecte are, propriu-zis, mierea asupra tenului nostru?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: In primul rand, prin continutul natural de apa natural al mierii (mierea contine intre 16 si 19% apa), folosind-o pentru ten, reusim sa hidratam tenul intr-un mod natural, in felul in care am hrani, sa spunem, si tesutul mai in adancime si care altfel nu reuseste sa isi ia umiditatea si sa-si ia toti nutrientii.
Cecilia Caragea: Asadar, pielea noastra absoarbe apa din miere atunci cand ne punem miere pe fata, sa spunem.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da, daca facem o masca simpla cu miere pe fata, primul efect este cel de hidratare a pielii si de redare a elasticitati tenului, prin faptul ca tenul isi ia toata umiditatea naturala de care are nevoie. Sigur ca, pe langa umiditate, mierea are un continut enzimatic foarte valoros, in special mierea poliflora este mult mai bogata in enzime decat, sa spunem, sortimentul de salcam. Si, atunci, de multe ori, noi recomandam la mastile de frumusete o miere poliflora, care contine si mai multe vitamine, fiind din diferite flori, pentru a beneficia tenul de toate aceste enzime naturale si a se hrani in profunzime. Dar, prin aciditatea pe care o are, este stiut ca mierea nu dezvolta bacterii, nu permite dezvoltarea microorganismelor si a bacteriilor… prin aciditatea pe care o are. De aceea, mierea este utilizata si in tratamnetele acneei. O masca de genul acesta, simpla, cu miere previne aparitia acneei si nici nu incarca tenul in niciun fel. Pielea isi ia doar umiditatea si nutrientii de care are nevoie, dar in acelasi timp dezinfecteaza tenul.
Cecilia Caragea: Asadar, mierea este folosita si pentru curatarea tenului, si, apoi, pentru hidratarea lui.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Intr-adevar, noi am observat, cand am fost la cursuri apiterapeutice, anumite masaje care se faceau strict cu miere. Vorbim in acest caz de masaje pe spate, pe zone, sa spunem, mai putin sensibile. Medicii apiterapeuti ne-au demonstrat ca mierea actioneaza si, prin intermediul porilor din ten, din piele, reusesc sa scoata la suprafata o substanta mai negricioasa, despre care ei au spus ca sunt toxinele din corp.
Cecilia Caragea: Da, detoxifica acel tesut masat cu miere…
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da. Practicienii invata sa faca astfel de masaje de detoxifiere a organismului cu miere, insa noi, acasa, putem sa ne aplicam o masca simpla cu miere fara sa facem neaparat si un masaj, ci doar sa o lasam sa actioneze timp de 10 minute, dupa care o spalam cu apa calduta. Vom constata ca avem un ten asemanator cu pielea unui bebelus: foarte fin, foarte moale, foarte elastic si luminos.
Cecilia Caragea: Si cam la ce interval trebuie repetata o asemena reteta de miere pentru fata?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Cosmeticienii recomanda ca o data pe saptamana sa se faca astfel de masti naturale cu miere, atat pentru hidtratarea tenului, cat si pentru curatarea lui.
Cecilia Caragea: Si mai putem sa facem tot felul de alte combinatii? De exemplu, miere cu ceai de musetel, cu tarate, cu zat de cafea… Sau cu ce anume?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Foarte bine ati spus – sunt foarte multe persoane care isi fac combinatii inclusiv pentru mastile de par. Isi fac ulei de masline cu miere de albine si isi pun pe par pentru a rehrani parul intr-un mod natural. Este cunoscut ca mierea da si o stralucire parului – de aceea, este foarte folosita in foarte multe produse cosmetice: masti de par, sampoane… pentru aceasta calitate a ei de a reda stralucirea naturala a parului.
Cecilia Caragea: Da, intr-adevar, in foarte multe sampoane, balsamuri de par, chiar vopsele de par sunt incluse produse apicole. Dar cred, personal, ca ar trebui si noi, acasa, sa ne luam efectiv acele produse apicole si sa ne facem acele produse de frumusete, pentru ca vom beneficia astfel mult mai mult de toate propietatile si efectele acestor produse apicole, pentru ca vom pune cantitati mai generoase, sa spunem asa…
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Cu siguranta, da. Cu siguranta, in industria cosmetica nu se pot utiliza cantitati mari din aceste ingrediente pretioase, pentru ca trebuie pastrata reteta conforma, astfel incat produsul sa nu se denatureze in timp, sa nu-si schimbe compozitia. Dar noi, acasa, putem sa ne facem masti in combinatie. Cum am spus, cea mai cunoscuta combinatie este, intr-adevar, cea de ulei de masline cu miere, pentru par. Dar pentru fata se recomanda… multe cosmeticiene care folosesc produse apicole fac un amestec de laptisor de matca cu miere de albine, deoarece laptisorul de matca este cel mai bun regenerant natural, pana la ora actuala nefiind cunoscut un alt produs care sa regenereze la nivel celular la fel de puternic organismul ca laptisorul de matca. In acest sens, specialisti din Japonia au publicat multe cercetari in care au aratat ce efecte are consumul laptisorului de matca, atat intern, dar si extern, in astfel de masti de frumusete.
Cecilia Caragea: Da! Si am ajuns la un alt produs al stupului, extraordinar, poate chiar la produsul vedeta al stupului, sa spunem asa, laptisorul de matca. Stim ca este foarte bine sa-l consumam inglobat in miere, intr-un cocktail apicol, dar sa si il utilizam, asa cum spuneati, in tratamentele pentru frumusete. Si ce efecte are laptisorul de matca asupra tenului nostru?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Intr-adevar, laptisorul de matca este cel mai bogat produs al stupului din punctul de vedere al nutrientilor si al efectului de regenerant celular. Ceea ce il face atat de cunoscut si de apreciat este faptul ca nu este nevoie de un studiu ca sa observi ca, intr-un stup, albinele care sunt hranite cu laptisor de matca traiesc 3-4 ani, ele se numesc regine, iar celelalte albine, care sunt hranite cu hrana normala, traiesc pana la 30-40 de zile. Nu este o gresala ce va spun1! Atunci, de fapt, acesta este motivul pentru care laptisorul de matca este si cel mai studiat produs al stupului de catre cercetatori, dar si cel mai scump. Si este indicat sa il folosim in retetele de baza, pentru ca regenereaza si tenul, nu doar pe cale interna. Este foarte bogat in flavonoizi si ajuta tenul sa lupte impotriva actiunii radicalilor ribeli, impotriva semnelor de imbatranire. Daca mierea reuseste sa hraneasca natural tenul, laptisorul de matca este cel care stimuleaza celulele sa isi secrete singure, din nou, acele ingrediente minune care ne pastreaza pielea tanara si frumoasa si intinsa si previn aparitia ridurilor.
Cecilia Caragea: Deci are un efect antirid, un efect antiimbatranire si este un produs regenerant, sa spunem asa.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da, aceasta este propietatea cea mai de pret a laptisorului de matca, faptul ca reuseste sa aduca o regenerare la nivel celular, o regenerare pe care nu o putem obtine printr-o vitaminizare a organismului, fie ca vorbim de vitamine in masti de fata, fie ca vorbim de vitamine pe care le luam pe cale interna. Avem nevoie de un stimulent, astfel incat organismul sa fie cel care sa isi produca singur, mai ales daca vorbim de tesutul epitelial, care are nevoie de acea elasticitate pe care, in timp, o pierde si de substante care sa lupte impotriva acestor factori nocivi, cum sunt razele soarelui. Ele sunt principalele vinovate pentru procesele de imbatranire. Dar chiar si impotriva efectelor negative ale fumatului sau ale stresului, ale oboselii asupra tenului. In toate retetele, sa spunem, contra oboselii se recomanda laptisorul de matca tocmai pentru ca reuseste sa repuna organismul din nou in miscare. Acelasi lucru este si pentru tesuturile imbatranite, care au nevoie de aceste substante care pot sa regenereze natural tenul.
Cecilia Caragea: Asadar, laptisorul de matca ne provoaca organismul sa produca ceea ce are nevoie pentru sanatate, pentru tinerete, pentru frumusete! Si este foarte interesant cum acest produs, laptisorul de matca, poate face, dupa cum spuneati, regina sa traiasca cativa ani, pentru ca, strict prin acest aliment cu care este hranita, ea traieste de zeci de ori mai mult decat o albina lucratoare. Deci, intr-adevar, este acolo un continut care sunt convinsa ca va mai avea sa ne faca multe surprize, pentru ca nu stim inca exact tot continutul laptisorului de matca si nu stim cum sunt combinate acolo acele lucruri. Pentru ca sunt convinsa ca si acesta este un lucru important, nu sa stim numai care sunt substantele, ci sa stim si cum sunt acelea combinate si cum actioneaza ele sinergic asupra noastra.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Cu siguranta, pana in prezent s-au descoperit peste 100 de acizi obtinuti in laptisorul de matca, dar nu s-au descoperit toate substantele pe care le contine. Ceea ce face deosebit acest produs si imposibil de, sa spunem, incercat sa il copiem pe cale sintetica este faptul ca el este produs de albine. Si s-a incercat, de-a lungul timpului, sa se gaseasca exact componenta, pentru a veni cu un posibil supliment similar, dar nu s-a reusit. Niciun astfel de supliment nu s-a ridicat la actiunea regeneranta pe care o are laptisorul de matca si la toate componentele pe care el le contine, avand acest rol de, sa spunem, elixir al tineretii.
Cecilia Caragea: Iata cum intelegem ca produsele naturale, produsele apicole sunt de neinlocuit si intelegem ca trebuie sa revenim la aceste produse naturale, pe care, asa cum bine spuneati, oameni le foloseau inca din antichitate.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Exact! Cu siguranta, atunci nu existau atat de multe produse si se indreptau mai mult asupra efectelor produselor naturale si combinatiite de asfel de retete erau cele care dadeau frumusetea doamnelor. Dar, pentru noi, astazi, vine in sprijinul acestor retete foarte multe studii, care arata beneficiile acestor produse apicole pentru frumusete. Si noi le putem recomada doamelor sa isi faca astfel de masti de combinatii, de cocktailuri apicole gata preparate. Nu este nevoie sa isi achizitioneze ele toate produsele individual, se gasesc foarte multe cocktailuri si combinatii de miere cu laptisor de matca, de miere cu polen, care pot fi folosite ca masca de fata si care sunt foarte benefice, chiar daca produsul este, in sine, unul alimentar.
Cecilia Caragea: Da! Si, in acest fel, iata cum ingredientele din propria noastra bucatarie putem sa le folosim si pentru frumsetea noastra, atunci cand avem cateva ore de ragaz, acasa. Dar, ca sa continuam cu produsele apicole, un alt produs care stiu ca se foloseste mult este propolisul. Si se foloseste mult inclusiv in tratamentele de frumusete, mai ales in cazul persoanelor care se confrunta cu acnee. Daca puteti sa ne spuneti mai multe despre cum actioneaza propolisul impotriva acneei…
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Propolisul este, in cazul de fata, un antibiotic natural pe care albina reuseste sa si-l produca singura. Chiar daca, sa spunem, nu are acelasi efect puternic asupra omului, este dovedit ca are in compozitie foarte multe substante antiseptice si antibactereniene, care dezinfecteaza, atat pe cale interna, cat si pe cale externa. Se foloseste in industria cosmetica in general, fie in extract alcoolic de propolis, fie in extract apos de propolis – depinde de produsul final. Si se recomanda doze mai mari din aceste extracte in lotiunile speciale pentru acnee. Dar, intr-o cantitate mai mica, el poate fi folosit si in creme de zi cu zi, si in masti de fata, tocmai fiindca are un rol dezinfectant si previne aparitita cosurilor si curata foarte bine tenul.
Cecilia Caragea: Da, intr-adevar, stiu ca s-au facut studii pentru efectele propolisului, studii realizate de doctori specialisti dermatologi si, pana la urma, am inteles ca este in foarte multe situatii recomandat acest extract apos din propolis, pentru a nu pune, de fapt, si alcool pe piele, in anumite situatii. Dar ati putea sa ne explicati ce inseamna acest extract apos din propolis, in sensul in care propolisul se dizolva doar in alcool.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Dizolvarea propolisului are loc doar in alcool. Si in acest caz, tot alcoolul este cel care extrage toate alimentele active din propolis. Dar, printr-o metoda romaneasca, brevetata international, s-a reusit, sa spunem, ca un fel de distilare a extractului acesta alcoolic si doar substantele solubile in apa au fost extrase in acest produs finit. Produs care este recomandat a fi utilizat persoanelor care, sa spunem, nu doresc sau nu pot sa foloseasca produse cu alcool. In industria cosmetica, in general, se evita utilizarea alcoolului si se fac tot felul de astfel de extracte care sa nu contina alcool, ca sa nu ardem tenul, ca sa nu-l supunem unor factori nocivi in plus.
Cecilia Caragea: Da, trebuie sa avem foarte mare grija cu tenul nostru si, atunci, e de inteles dorinta specialistilor de a obtine un produs fara alcool.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da! In general, propolisul este foarte folosit in tinctura alcolica cand vorbim de tratarea unor rani, a unor plagi si asa mai departe, ca dezinfectant. Dar, atunci cand il folosim in produsele de fata si nu exista un tratament anume al unui medic apifitoterapeut care sa recomande aceasta tinctura alcoolica, este de preferat sa gasim o varianta de extract apos de propolis, pe care trebuie s-o incoporam in cocktailuri apicole si sa ne facem astfel de masti. Sau ne putem face o lotiune, ne-o putem face acasa din acest extract apos si cu care ne putem dezinfecta in fiecare seara fata.
Cecilia Caragea: Iata o solutie blanda cu care ne putem curata fata, pentru ca stim ca, in mediul in care traim, trebuie obligatoriu sa facem acest lucru cel putin odata pe zi, seara. Si vom fi inspaimantate de-a dreptul cand vom vedea cata murdarie se aduna cu aceasta solutie cu propolis pe acea discheta demachianta!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: … in care noi putem adauga o picatura, doua de ulei de menta, de ulei de eucalipt, care este si revigorant, si refreshing pentru ten. Si vom vedea ca nu este neaparat nevoie de o demachiere, ci doar o astfel de curatare cu o astfel de solutie. Pot folosi o astfel de lotiune si persoanele care au un exces de sebum sau adolescentii care se confrunta cu probleme ale tenului.
Cecilia Caragea: Si, in afara de miere, laptisor de matca, propolis, ceara de albine cand si cum o putem folosi noi pentru frumusete?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Este foarte usor pentru oricine, daca doreste sa isi faca acasa, sa spunem, un unguent pentru zona mai aspra – calcaie sau coate, daca reuseste sa isi achizitioneze putina ceara naturala de albine (e important sa fie naturala!), o incalzeste usor si ii incorporeaza cateva picaturi de uleiuri esentiale, cum este si uleiul de cimbrisor, care este antiseptic, dupa care respectiva substanta, la rece, se va intari si vom avea un unguent natural 100%. Este renumit ca ajuta pielea si creeaza o bariera protectoare. Este foarte bun de utilizat la persoanele care se spala foarte des pe maini.
Cecilia Caragea: Trebuie sa recunosc ca este destul de neasteptat, pentru mine, cel putin, sa folosim despre creme cu ceara de albine pentru main, de exemplu. Este o senzatie placuta pe care o ai in urma utilizari de asemenea produse?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Cu siguranta ca da! Acum, noi vorbim de niste balsamuri, pentru ca, in momentul in care vrei sa obtii o crema, trebuie sa adaugi mai multe ingrediente ca sa ajungi la textura cremei. Dar, atunci cand doresti un balsam, e suficient sa incorporezi cateva uleiuri, cum este uleiul de masline, care este hranitor, cateva uleiuri vegetale, cum este untul de shea, cu ceara de albine ca baza, sa le incalzesti, ca sa se omogenizeze, si adaugi si alte ingrediente apicole, cum este propolisul, care este dezinfectant si antibacterian. Si ai o bariera protectoare naturala pentru maini, pentru picioare si care, in aceasta compozitie, poate ajuta tenul fara sa ai nicun fel de alte ingrediente.
Cecilia Caragea: Asadar, ceara este baza si, in functie din ce in ce adaugam in aceasta baza, putem sa facem un produs mai mult sau mai putin placut sau mai mult sau mai putin potrivit pentru anumite parti ale corpului, pentru ca intr-un fel facem un produs pentru calcaie, pentru picioare pentru maini, pentru fata…
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Intr-adevar, atunci cand se doreste sa se faca un produs pentru fata, se foloseste o cantitate mult mai mica de ceara. Atunci cand dorim sa facem balsamuri pentru zona de piele crapata, pentru ameliorarea zonei de coate si alte zone mai mult expuse, atunci ne putem face un balsam cu o concentratie mai mare de ceara si sa adaugam diferite uleiuri, in functie de efectul pe care dorim sa il avem. In general, in toate aceste combinatii noi recomandam si adaugarea propolisului, pentru ca are un rolul de antibacterian.
Cecilia Caragea: Dar care sunt efectele cerii de albine?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Este mult mai usor pentru ten sa absoarba aceasta substanta si, impreuna cu ea, putem sa incoporam toate acele ingrediente pe care altfel tenul nu si le poate absorbi singur. De multe ori, dorim sa avem efectele unui ulei esential, dar nu se recomanda utilizarea lor ca atare, nici pe fata, nici in alte locuri ale corpului, fiind uleiuri foarte puternice, cum sunt uleiul de lavanda, uleiul de menta, uleiul de eucalipt… Si, atunci, ele trebuie incorporate in astfel de substante.
Cecilia Caragea: Asadar, ceara este un instrument, un vehicul, sa spunem, care face ca pielea noastra sa absoarba mult mai usor anumite ingrediente active care au fost in prealabil inglobate in acea ceara de albine, intr-un produs cosmetic.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Exact! De aceea se foloseste in foarte multe produse cosmetice ca baza pentru a incorpora aceste elemente bioactive, si cele din miere, si din laptisorul de matca… si acestea sa ajunga la stratul interior al tenului si sa hraneasca in profunzime.
Cecilia Caragea: Ce este ea, de fapt, si care sunt beneficiile ei pentru piele?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Ceara de albine este o grasime de origine animala, dar este o substanta organica care este foarte asemanatoare cu grasimea vegetala si de aceea este foarte utilizata in partea de produse cosmetice, avand atat un rol antiinflamator, cat si un foarte bun protector. Ceara de albine este produsa de albinele tinere, care au intre 12 si 18 zile de viata, doar in anumite conditii. Doar cand este cald afara si albinele sunt hranite cu miere si polen ele pot sa produca, prin glandele speciale pe care le au, acea ceara, cu care ele isi construiesc, de fapt, stupul.
Cecilia Caragea: Asadar, albinele produc ceara, isi fac casa cu propriul lor corp si isi fac, astfel, casa lor, isi fac fagurii. Si stiam ca este foarte bine sa consumi miere din fagure, aceasta miere cu ceara, pentru ca iti face foarte bine pentru sanatatea orala, pentru sanatatea gingiilor.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da, intr-adevar, mestecand aceasta ceara, miere in faguri de ceara, ajuti la sanatatea gingiilor, dar si la dezinfectarea bucala, la igiena orala… este recomandata mai ales la inceputurile de paradontoza.
Cecilia Caragea: Putem considera, asadar, ca este o guma de mestecat naturala, pe care, daca o mestecam mult, se dizolva, de-a dreptul. Si, mestecand ceara (de fapt, miere cu fagure, miere in fagure), noi,de fapt, ne stimulam gingia si ne curatam gingiile si, atunci, ajutam la sanatatea lor. Dar intelegem ca ceara, pe langa faptul ca putem sa o folosim impreuna cu mierea, ca pentru o guma de mestecat naturala, este foarte buna si pentru a o include in retete de frumusete, in retete cosmetice cu care sa ne ingrijim tenul. Deci ne facem creme, balsamuri cu ceara si ni le punem pe ten. Ce efecte are ceara asupra tenului nostru?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Ceara este cea care, sa spunem, protejeaza pielea, ea are un rol protector si ajuta celelalte substante pe care le incorporam sa intre mai bine in piele.
Cecilia Caragea: Deci ajuta la absortie.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da, ca tenul sa absoarba toate aceste substante benefice pe care le-am incorporat in balsam sau crema.
Cecilia Caragea: Si am putea sa dam cateva exemple pentru acasa, niste exemple de retete simple, pe care doamnele sa le foloseasca acasa, in propria bucatarie, cu miere, cu ceara, cu propolis si cu alte ingrediente pe care le gasesc in propria lor bucatarie?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Cel mai usor este ca o doamna sa-si faca o reteta cu ceea ce are la indemana, cu ceea ce are in bucatarie, cum ar fi miere cu ou si cu faina. Si anume: ia o lingurita de miere, un galbenus de ou crud si putina faina alba, pentru ca sa dea consistenta acestei paste, pe care o pune pe fata timp de 10 minute. Este o masca ideala pentru fermitatea tenului, atat datorita nutrientilor din galbenusul de ou, cat si datorita propietatilor mierii de albine, prin vitaminele si enzimele pe care aceasta le contine.
Cecilia Caragea: Si pentru curatarea tenului ati putea recomanda, tot asa, o masca cu ingrediente naturale?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Ideal este o combinatie intre de ulei de jojoba sau untul de cocos, pe care multe doamne il au in bucatarie, cu miere de albine. La doua lingurite de ulei se pune o lingurita de miere de albine. Si cu acest amestec se face un usor masaj pe fata, timp de 10-15 minute, dupa care se spala cu apa calduta. Si, prin proprietatile untului, uleiului de cocos, cum vrem sa il numim, in contact cu pielea si prin masaj va da tenului toata hidratatea de care are nevoie, mierea avand rolul antiseptic si de curatare a tenului, asa cum am vorbit si inainte, fiind folosita in detoxifieri prin masaj.
Cecilia Caragea: Deci e o masca foarte puternica antirid.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: O masca antiimbatranire poate fi facuta acasa usor, cu ingrediente pe care le putem gasi foarte usor la magazin, cum ar fi uleiul din germeni de grau – o lingurita combinata cu 50 de grame de iaurt si impreuna cu o miere amestecata deja cu laptisor de matca, pe care o gasim cu usurinta in comert si careia ii adaugam migdale zdrobite fin. Aceasta pasta se va pune pe fata si se va lasa 15-10 minute, avand un efect antiimbatranire si regenerant celular. Toate aceste ingrediente ajuta foarte mult tenul si sa-l hraneasca, dar si sa aduca acele substante bioactive, naturale necesare.
Cecilia Caragea: Si presupun ca toate aceste masti cosmetice nu ni le aplicam doar pe fata, ci si pe zona gatului, pentru ca stim ca iarasi este o zona sensibila. Dar, pentru ca este vara si se mai intampla, chiar daca nu vrem, sa ne arda soarele, mierea ne poate ajuta in acest sens?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Cu siguranta, da! Si sunt specialisti, si lucrari care recomanda mierea in arsurile solare si in altfel de arsuri. De aceea, este foarte usor, atunci cand avem astfel de mici arsuri solare, sa ne facem singuri, acasa, o masca usoara, din doua parti de gel de Aloe vera (este cunoscut ce proprietati regenerante are Aloe vera) impreuna cu o lingurita de miere. Si acel gel, cum stim, este destul de pastos si sta destul de consistent, iar mierea ii va da partea de nutrieniti si de vitamine. Are si un rol antiseptic si antiinflamator. Si aceste doua substante sunt foarte des regasite si in cosmetica, in produse „dupa soare”.
Cecilia Caragea: Asadar, toate produsele apicole putem sa le folosim ca atare, doar pe ele sau sa facem tot felul de combinatii de retete pentru frumusete. Si celelate ingrediente sunt tot ingrediente naturale, la care putem ajunge foarte simplu, le gasim si in propria noastra bucatarie, ca sa spun asa.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Exact! Noi recomandam, de foarte multe ori, doamnele nu au timp suficient pentru ele, dar mastile de care am vorbit si le pot face chiar in bucatarie, in timp ce pregatesc cina pentru familie.
Cecilia Caragea: Da, pentru ca trebuie sa stii sa iti folosesti timpul eficient si nu intotdeauna ai timp sa te duci neaparat la un salon de frumusete sau la tratamentul pe care ti l-ai dori, dar iata ca poti sa ti le faci si acasa, relaxata, atunci cand ai un ragaz.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Cu siguranta, da. Si produsele naturale sunt intotdeauna binevenite si avem siguranta de suta la suta ca ceea ce ne-am pus pe fata are si efect.
Cecilia Caragea: Da, pentru ca sunt produse naturale bogate in principii active. Noi stim ce am cumparat, ce am preparat si cat si cum stam cu mastile respective. Si iata cum toate aceste apicole naturale de calitate ne pot ajuta nu doar sanatatea, ci si frumusetea!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Exact!
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare mult! Si speram sa aplicati toate aceste masti cosmetice, toate aceste retete de frumusete si sa urmariti in continuare seria noastra de emisiuni! Va multumim!
Foarte tare clipul, multumesc pentru postare 😉