Ce inseamna apinutritia
0Ce inseamna apinutritia
Invitata: Doamna Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio Cluj.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumim companiei APIDAVA pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: La Sarbatoarea Mierii de la Blaj, cel mai mare targ apicol din Romania si, de fapt, din Estul Europei, am avut bucuria participarii la o serie de prelegeri si conferinte sustinute de medici si nutritionisti, personalitati ale apifitoterapiei, precum si de o serie de profesionisti incontestabili in domeniul apiculturii. Va invitam si pe dumneavoastra sa o ascultati pe doamna Alina Varadi, consultant nutritie Casa Bio Cluj, prezentand ce inseamna apinutritia, un subiect de maxim interes pentru sanatatea noastra!
Alina Varadi, consultant nutritie: Apinutritia, pentru mine, a fost o mare descoperire in viata mea, pentru ca, de fapt, introducerea produselor apicole in alimentatia zilnica cred ca este o definitie mai corecta a apinutritiei. Compozitia produselor apicole, de fapt, ne spune totul, iar nutrientii pe care ii contin sunt nutrienti pe care omul ar trebui sa ii aiba in dieta zilnica. Prin urmare, stim cu totii: de multe ori, suntem pe fuga, alergam, mai apucam ceva in mana din cand in cand, dar a ne hrani corect este un mit, un mit care, mai mult sau mai putin, este inteles de catre oameni. De multe ori, omul mananca ceva ca sa aiba ceva in stomac, dar nu se gandeste ce contine ceea ce mananca. Ba, mai mult, nu neaparat intelege ce are nevoie corpul uman! Daca stam sa ne indreptam spre produsele apicole si le luam pe rand, pe fiecare, de fapt, putem spune ca fiecare produs apicol in parte vine cu ceva nou, ceva bun, cu ceva care ii da viata celulei umane. Sunt substante sau micronutrienti sau chiar micronutrienti inteligenti pe care nu ii regasim in alte alimente sau, dupa o anumita varsta, corpul nu mai are puterea sau nu mai produce astfel de substante. De ce? Pentru ca sunt carente pe alte substante. Mecanismul de functionare a organismului uman este extrem de plin de complexe si sunt, as putea sa spun, lanturi intregi de efecte care se datoreaza deficientei unui singur nutrient. Prin urmare, in momentul cand cosnumam produse apicole, as putea sa spun ca organismul uman isi cam primeste ceea ce are nevoie. Noi am urmarit, de-a lungul anilor, toate dietele posibile, ce face o dieta de anumit tip sau ce nu face o dieta de anumit tip… Si, daca stam sa urmarim cum se comporta corpul uman intr-o anumita dieta, putem sa ne dam seama foarte rapid ca ceva nu este ok. Si omul, as putea sa spun, este o vietuitoare pe acest pamant care nu prea stie: ba e omnivor, ba e carnivor, ba e vegetarian, ba e vegan, a incercat de toat. De ce? Din dorinta de a experimenta, din dorinta curiozitatii, din dorinta gasirii a ceea ce are nevoie. Dar, mai departe decat atat, daca stam sa impletim stiinta, ceea ce ne spun studiile cu ceea ce vedem ca si compozitie, eu m-as indrepta spre apinutritie ca o varianta de preventie si de posibilitate de a oferi corpului uman ceea ce are nevoie. Consumand, de-a lungul anilor, multe produse apicole, am incercat chiar si o dieta de 40 de zile in care am consumat doar produse apicole… Prin urmare, consumul acesta de 40 de zile… de ce am consumat 40 de zile? Pentru ca voiam sa vad daca ceea ce scrie in partea stiintifica este relevant si in practica. Consumand produse apicole 40 de zile, bineinteles, facand analiza inainte si dupa, am constatat o mare imbunatatire, inclusiv fizica, psihica. As putea sa spun ca am primit un echilibru mai mult decat m-as fi asteptat, un lucru care pentru mine, in practica, mi s-a parut mai mult decat imbucurator. Mai mult decat atat, cei din jurul meu, cand au vazut diferenta care s-a produs in 40 de zile (se vedea clar ca exista o diferenta!), au inceput si ei, tot din dorinta de a vedea ce se intampla. Sunt multe lucruri pe care oamenii le incearca de ani de zile, ca sa nu zic mii de ani, sa gaseasca solutii. Si una din probleme maxime, care atinge tot globul, universul, toata lumea, este obezitatea, de exemplu.
In acest studiu practic pe care noi l-am facut vis-à-vis de introducerea produselor apicole in alimentatie la masa de dimineata este foarte important momentul la care am introdus produsele apicole la masa de dimineata, am observat o reglare a masei corporale care mie mi sa parut un mare wow, pentru ca excesul de grasime, de kilograme, burtile imense pe care le vedem de multe ori la oameni… intodeauna ma gandesc: Doamne, suntem cei mai mari producatori din Europa de produse foarte bune si diversificate, avem de toate aici in Romania! De ce sa care omul asa ceva dupa el toata viata lui si sa se chinuie toata viata lui cand solutia este la indemana noastra? Dar, incercand sa ii observam pe cei din jur… uitati-va, suntem in crestere la diagnosticul de cancer. Aproape nu mai este nicio familie din Romania care sa se atinga de aceasta patologie. E trist sa vezi atatia oameni suferind, cand solutia este langa noi. Sa facem preventie, sa incercam sa oferim corpului ceva ce are nevoie – este atat de simplu si, totusi, parca pare imposibil cand ma uit in jurul meu. De multe ori ii auzi pe oameni spunand sa le fie de sanatate, sa avem sanatate, toata lumea tanjeste dupa sanatate, dar solutia este, de fapt, in mainile lor, in furculita lor, in mintea lor. Sa stiti ca am intalnit multe cazuri in care reuseau sa schimbe dieta, sa introduca produsele apicole in dieta, dar nu reuseau sa schimbe mintea. Intrerupatorul acesta din capul nostru, care ne poate ajuta sa experimentam o dieta de 40 de zile, sa ne pregateasca psihic sa facem lucruri care sa ne ajute, sa ne sustina, nu e atat de usor de gestionat. Este doar alegerea noastra. Putem sa consumam sau sa nu consumam. Putem sa gandim pozitiv sau sa fim total negativisti. Ei, multi dintre ei, foarte multi au reusit sa schimbe dieta, dar nu au reusit sa isi stapaneasca intrerupatorul. Vreau sa va spun… cazuri in care le-as fi dat o sansa au pierdut aceasta sansa. In schimb, nu am vazut nici macar o persoana in viata mea care sa fie fericita, plina de bucurie, sa aiba puterea aia de a simti viata, sa se bucure de viata si care sa fie bolnava. In schimb, am vazut o gramada de oameni depresivi, nemultumiti, toate le-au picat in cap, tot ceea ce era mai rau pe planeta asta era in curtea lor si in puterea intrerupatorului lor. Comutarea intrerupatorului nu-i atat de dificila, trebuie doar sa iti controlezi mintea, iar un exercitiu clar de a-ti controla mintea este exact introducerea produselor apicole in alimentatia noastra. Multa lume a incercat polenul uscat si spunea: eu, asa ceva nu pot sa mananc, dar, in momentul in care le dadeai polen crud, diversificat, de diverse gusturi… Nu cred ca exista pe planeta asta ceva mai gustos decat polenul crud, pentru ca lumea alearga dupa gust, alearga dupa culori, le plac culorile in alimentatie, dar introducerea lor nu necesita decat o lingura si sa o introducem in gurita. Sa avem produsul de calitate care sa ofere ceea ce noi ne dorim, ceea ce are nevoie corpul uman. E foarte simplu daca vrem. De multe ori le spun si pacientilor: e foarte simplu sa mai facem un pas inainte, problema este ca eu nu pot sa il fac in locul dumneavoastra. Puterea noastra de a ne autoconvinge si a lua in brate apinutritia, introducerea produselor apicole ca alimente in viata de zi cu zi… De multe ori mi-a adus o multime de intrebari din partea celor din jurul meu, gen: “Cand as putea sa consum produsele apicole?” Si raspunsul este foarte simplu: dimineata, dimineata este fundalul de eliminare a toxinelor din corp. Toate produsele apicole ajuta la eliminarea toxinelor din corp si de aceea avem nevoie de aceste „femei de serviciu”.
Inainte de masa, adica pe stomacul gol sau integrat in micul dejun?
Alina Varadi, consultant nutritie: Tinand cont de faptul ca produsele apicole sunt un complex de nutrienti complet, daca veti incepe sa consumati produse apicole, mai aveti nevoie doar de apa si eventual un suc proaspat stors, cu putina apa sau pur si simplu, de multe ori, omul nu trebuie sa consume ceva anume. Apa este cel mai bun nutrient al nostru. Suntem 70-80% apa. Daca nu spalam corpul… ganditi-va la un rau. Cum arata un rau, cum arata o balta? Un corp in care tot introduci, tot introduci… uitati-va la un cos de gunoi pe care nu il goliti niciodata. Cum arata? Sau cum arata acel cos de gunoi daca nu il spalati niciodata? Ei bine, la fel arata si interiorul nostru. Trebuie sa invatam sa ajutam corpul in momentele in care nu mai face fata. Problema oamenilor, in general, este ca nu prea inteleg cum functioneaza corpul, nu inteleg ca nu ar trebui sa mananci cu ochii si ambalajele si ar trebui sa mananci cu stiinta sau constiinta. Sa citesti etichetele, sa te informezi. Eu intodeauna am spus: oameni buni, daca cititi eticheta si nu intelegeti ce scrie pe eticheta, lasati-o jos. Nu este hrana. Daca nu ati auzit de aceasta compozitie pana la ora aceasta, nu e hrana, este ceva… Ce-o fi, bunul Dumnezeu stie. Dar, a citi eticheta, a te informa, a intelege cum functionez… Ganditi-va ca unii dintre noi ne cumparam mii de aparate zilnic, le citim instantaneu toate instructiunile, ca sa stim pe ce butoane sa apasam. Cred ca ar fi timpul sa invatam si un pic de anatomie, sa ne intelegem ce avem nevoie. Din punctul acesta de vedere, sa stiti ca eu am ramas chiar surprinsa, acuma, toti am facut in scoala cat am facut, categoric, dar sa intrebi un om unde e ficatul sau sa te intrebe „Da’ unde-i ficatul?”, mie mi se pare, nu stiu… Aici nu mai tine de cultura generala, aici tine de vrei sa traiesti sau nu vrei sa traiesti, pentru ca a vrea sa traiesti si a vrea sa traiesti sanatos sta in puterea noastra, a fiecaruia. Si, mai mult decat atat, omul, daca ar invata toate acestea… deoarece nu sunt niste increngaturi, lucruri pe care sa le intelegi, sau lucruri imposibil sa le intelegi, e ceva foarte simplu, nimeni nu se naste invatat, dar, daca iei o carte in mana, poti sa o citesti. Am uitat sa citim, am uitat sa formam. Alergam toata ziua dupa 3 mesaje, un telefon… Haideti sa ne informam, haideti sa vedem ce au demonstrat pana acum vis-a-vis de produsele apicole oamenii acestia, pentru ca sunt mii de articole stintiifice publicate. Stiti cand apare interesul? In momentul iin care omul se simte cu imaginea la prapastie. Atunci ar citi orice, problema este ca atat internetul, cat si cei din jur, fara o practica, este foarte greu sa indrumi pe cineva. Am intalnit mii de nutritionisti si stau si ma gandesc si ma intreb: Doamne, eu stiu ca fiecare avem mintile noastre si inteleg ca am citi ceva sau ne-am informa despre ceva, dar de acolo pana la practica este un pas urias, credeti-ma! Asa cum multi dintre noi zicem: ”Doamne fa ceea ce zice preotul, nu ce face el”, la fel e si in partea de nutritie. Sunt multe lucruri si niciun corp nu este identic cu celalalt corp – ceea ce pentru mine este foarte bine, pentru dumneavoastra s-ar putea sa fie foarte rau. Cel mai bun doctor primar este persoana ta insati. Daca nu iti observi corpul, daca nu ii intelegi semnalele, daca nu intelegi ce spune corpul tau personal si nu il asculti, nu are cum sa te ajute medicul. De multe ori, vin oameni si eu spun: „Dom’le, da cum se manifesta?” si il vezi ca sta, se uita pe pereti, nici nu stie ce inseamna ”manifesta”! Nu si-a ascultat niciodata corpul. Ce inseamna o durere de cap? Este un semnal la corpului: „Ajuta-ma! Ceva nu faci cum trebuie!” Sau, dupa o anumita dieta, omul se simte foarte bine si incantat si se intoarce si intreaba: „Cand as putea sa ma intorc la vechea dieta?” Pai, oameni buni, credeti ca puteti sa obtineti aceleasi rezultate cu acelasi combustibil? Nu prea cred. Va intoarceti fix in acelas loc de unde ati inceput. Pai, daca simtiti ca ceva va ajuta corpul, ca ceva va este benefic, infiati-l, oameni buni, luati-l in dieta voastra, acceptati-l. Este ceva ce va ajuta, care va da viata, care va sustine viata si modelul de preventie, din pacate, este pierdut. Chiar si medicii sunt platiti dupa numarul de pacienti care le trec pragul. Sincer, eu i-as cota pe medici dupa numarul de pacienti care nu le trec pragul. Acela este un medic bun. Pentru ca a ajunge sa ai, intr-adevar, rezultate definitive este o mare valoare si a vedea in jurul tau oameni sanatosi. Deja a inceput sa fie trist. Este trist pentru ca avem solutile, sunt in fata noastra, ar trebui doar sa ne concentram si sa ne informam si sa practicam. Nimic mai mult. Apinutritia vine cu beneficii mai mult decat uriase, daca exista asa ceva. A oferi corpului uman micronutrienti inteligenti care sa iti asigure functionarea organismului… prea putine mai sunt in jurul nostru care pot sa ne ajute atat de mult. Suntem multi care alergam dupa o dieta provenita din familie. Pe urma stam si ne ducem pe linia parentala, vedem aceleasi boli – de fapt, nu sunt aceleasi boli, sunt aceleasi obiceiuri. Avem aceleasi obiceiuri ca mama, ca bunica, ca toti din familia noastra, pentru ca am preluat de la ei un obicei. Daca o vad pe bunica ca sufera de asta, o vad pe mama ca sufera de asta, este greu sa ne punem o intrebare? Oare nu s-ar putea sa gasim o solutie? Sa stopam aceasta patologie in familia noastra si sa ne intrebam de ce nevoie ca sa oprim si sa nu mai avem nevoie de asta. Este un lucru incredibil faptul ca le este greu sa isi dea seama. Le este greu sa isi dea seama ca, daca au o masina care circula cu benzina, in momentul in care pui motorina in ea, in secunda 2 nu mai functioneaza. Cata vreme poate sa functioneze corpul uman cu un nutrient (nici macar nu poti sa ii spui nutrient)? O substanta care este benefica sau este utilizata in exces… si cred ca asta e una din problemele magice. Toata lumea spune vegan, omnivor, cranivor, problema este ca nu exista un echilibru. Nu exista ca o dieta nu este buna, exista o structura celulara umana care nu mai poate. Nu exista ca o dieta ar avea o problema, nu, in dieta respectiva anumite alimente se utilizeaza in exces. Si aici o sa va dau un exemplu. Ganditi-va la carne. Pe vremuri, bunicii care munceau, sapau, aveau o munca foarte grea, fizica, consumau o data pe saptamana un pui, in familie, duminica, impartit la toata familia. In ziua de azi, mancam dimineata, la amiaza si seara. Excesul de proteina animala este o problema. Daca s-ar face un echilibru intre proteina vegetala si proteina animala… si aici vine cu o sustinere uriasa produsul apicol, pentru ca are uriasa rezerva de proteine, de aminoacizi, pe care automat corpul ii preia – are nevoie pentru a se regenera, are nevoie pentru a se sustine. Toate aceste extreme, cand mancam de dimineata pana seara acelasi lucru… corpul nu mai poate. El are un sac, un sac enzimatic. Fara aceste enzime, el nu are cum sa digere aceleasi alimente si, la un moment dat, se termina sacul. A, peste noapte am avut alergie, nu am avut, azi avem. Asa este, pentru ca substanta aia se termina la un moment dat, iar daca tu faci exces, a facut si mama, a facut si bunica, mai faci si tu exces, nu mai ai nici o sansa. Structura cu care vii in viata asta avea si ea o carenta. Va mai dau un exemplu, glutenul. Mancam in fiecare zi paine alba, patiserie, in exces. Nu a zis nimeni sa nu mancati, dar nu mancati in exces, inlocuiti, mai mancati si o nuca, avem nuci, Romania este plina de nuci, avem o gramada de alte bunataturi colorate. Ni-s gradinile pline. Suntem printre putinii in Europa care mai avem gradini acasa. Este un avantaj extraordinar. Consumati si altceva, sa aveti o plaeta colorata, farfuria sa fie cel mai frumos curcubeu de pe planeta asta! Iar faptul ca nu prea mancam crud iar este o problema. Nu avem o cultura a consumului de crud langa fiert, copt. La prajit nici nu mai discutam, ca aici consumul de enzime este urias. Asta e problema principala, este un consum mare, este o forjare a organismului. Haideti sa incercam un piculet sa ne observam fiecare, haideti sa incercam sa consumam la micul dejun macar polen daca nu altceva. Consumul de miere, de exemplu, seara… Chiar am facut un experiment foarte foarte dragut zilele acestea. Avand mai multi prieteni in jurul meu, sositi din alta parte, toata lumea era extaziata, bucuroasa de aceasta intalnire… Seara, le-am oferit la toti miere si dimineata i-am intrebat pe toti: Cum v-ati simtit? Iar unul dintre ei ma intreba: „Dar, daca mancam la ora asta miere, oare o sa dormim la noapte?” Oameni buni, au dormit ca si copiii scaldati. O lingurita de miere, de exemplu, inainte de a merge la culcare este mana cereasca pentru organism. Vedeti ca, cu lucruri marunte si investitii putine, putem sa ne ajutam corpul uman. Ca sa nu mai spun de toti oamenii din jur, carora, din pacate, banul le-a schimbat putin mentalitatea, viata. Toata lumea alearga dupa bani, incontinuu, de dimineata pana seara, bani, bani, bani… Marea majoritate dintre ei ajung in depresii, in stari psihice incredibile. Sunt din ce in ce mai multi oameni care isi pierd mintiile. Si ganditi-va ca produsele apicole au tot complexul de B-uri, inclusiv B12, care e un pic mai rar in dieta umana. Vreau sa va spun ca oamenii depresivi, daca incep sa isi introduca produsele apicole… este un complex de nutrienti si micronutrienti care favorizeaza formarea serotoninei, te ajuta sa iti hranesti corpul. A fi depresiv inseamna deficienta. Inseamna ca corpul tau si celula ta nu mai primeste ce are nevoie ca sa poata sa functioneze corect. Mai mult, capsorul sta incontinuu pe intrerupatorul nemultumire, suparare, agresivitate. Iar agresivitatea a crescut extrem de mult. Sa stiti ca, de multe ori, cand suntem la volan, cu totii o patim, suntem claxonati in trafic. Stiti ce le spun oamenilor acestora? „Doamne, mai mananca si tu o lingura de polen, ca s-ar putea sa nu mai fi asa de trist cand esti la volan!” Ai intelege de ce se intampla asta in trafic, ineori. Fiecare avem gandurile noastre, fiecare avem drumurile noastre: ne grabim, altul trebuie sa ia copilul, altul… avem o treaba unde trebuie sa ajungem urgent. De acord, dar altul astazi are chef sa mearga dupa ritmul lui si faptul ca il claxonam, ca sa il trezim sa ajunga in aceeasi viteza cu noi, nu este o solutie, este o agresivitate. Oamenii se simt agresati din toate punctele de vedere in ultima perioada. Agresati la serviciu, agresati in trafic, agresati acasa, nu mai au timp, toata lumea este suparata. Oameni buni, mai consumati si voi niste produse apicole, fiti mai veseli, traiti-va viata, bucurati-va de viata! Va va ajuta sa vedeti putin lumea. Nu exista doar gri si negru. Exista roz, exista verde, exista rosu! Sunt multe alte culori care va pot ajuta sa va bucurati de viata!
O sa va spun un lucru foarte interesant. Vorbeam zilele trecute cu fiica mea si zice: „Mami, eu sunt de atatia ani in scoala si de atatia ani primim acelasi lucru. Oare oamenii astia care ne dau acelasi lucru nu se gandesc ca daca ne dau acelasi lucru in fiecare zi nimeni nu il mai vrea?” Eu, personal, mai ales ca, ganditi-va, scoala dureaza ani de zile, sa ii ofer cuiva identic, acelasi lucru, in fiecare zi… intervine saturatia. Mergem pe acelasi lucru, in fiecare zi, in fiecare zi, consumi acelas lucru. Nu mai poti. Si fiica mea imi spune: „Nici macar nu mai pot sa vad acel corn si lapte.” Eu, personal, daca exista vreo reduta, as introduce mierea la copilasi, este unul dintre cele mai mari beneficii care se poate face pentru copil. Eu le-as introduce chiar si mierea cu laptisor de matca si v-as spune de ce, chiar daca este o investitie si chiar daca as capta parintii, va spun de ce. Pentru ca agresivitatea in scoli e foarte mare. Pe vremea noastra, aveam un respect pentru cel care ne invata; in ziua de astazi, ne bazam pe calculator si ne dam in petec vis-a-vis de profesori. Fiecare suntem la o anumita limita… si profesorii sunt la o anumita limita, dar a avea un astfel de comportament fata de cadrul didactic se revede clar in alimentatia copilului. A introduce miere si laptisor de matca, de exemplu, vine si cu alte beneficii. Atentie, memorie si… un pic mai calm, mai asezat. Cu totii ne plangem de copilasi ca nu stau intr-un loc, ca nu asculta, ca nu invata, tot timpul doar asta aud. Ce ar fi sa le indreptam atentia spre altceva, cum ar fi sa ii ajutam pe acesti copii, cum sa ii crestem pe acesti copii incat sa ramana in echilibru. Eu, personal, ma uit la acesti copilasi si vad multi copilasi cu obezitate, multi, exagerat de multi. Sincer, daca la varsta de 7, 8, 10, 15 ani stai in aceasta varianta cu un exces de greutate, cum o sa supravietuiasca corpul respectiv 50, 60, 70 de ani? Cat timp piciorusele lor o sa reuseasca sa care o supradoza de greutate? Cand este atat de simplu sa le introducem in masa de dimineata. Vis-a-vis de alergii, ca foarte multa lume se plange de alergii, dupa multi ani de practica, as putea sa va spun ca alergiile sunt oglinda a ceea ce mananca copilasii. Nu este alergia la polen, este alergia de prea multe alimente, care duc la terminarea sacului enzimatic timpuriu. Dar, in ziua de astazi, faptul ca vezi copii intoleranti la gluten, intoleranti la lactoza… mie din start imi spune clar ca avem in alimentatie un exces de preduse lactate si mai ales gluten. Este un exces! Trebuie sa cautati alte alimente, iar produsele apicole sunt alte alimente care prea putin apar in dieta acum. Sunt zone in lume care au in dieta produse apicole in permanenta si sunt oaze de sanatate. Romanii, la cantitatea de preduse apicole care se produce aici, ar trebui sa fie o insula de sanatate si suntem in top, in topul diagnozelor de cancer. Pai sa nu fie trist? Macar noi, care avem si suntem producatori mari de polen, macar noi sa invatam sa consumam polen. Il dam in extern si noi stam si suferim. De ce? Nu ar trebui oare sa schimbam cumva macazul? Aici cred ca fiecare dintre noi trebuie sa aleaga. Eu nu am cum sa aleg si nici sa fac in locul nimanui. Eu, personal, pot sa va spun ca ma bucur de toate produsele apicole, le consum regulat, ma bucur de ceea ce imi ofera, ma bucur de energia, de bucuria pe care o am in mine si de faptul ca am ajuns sa inteleg. Nu am cuvinte suficiente sa multumesc tuturor celor din jurul meu care mi-au oferit informatii, tuturor pe care i-am intalnit pana acum si care, fiecare, mi-au oferit o bucatica de cunoastere. Cunoasterea a cum functionez, a cum functioneaza produsele apicole odata consumate si ceea ce inseamna produsul apicol ca nutrient. Este o fascinatie ca se poate si exista o varianta de preventie cu care sa iti mentii sanatatea corpului. Este genial!
Foarte multa lume pune aceasta intrebare: Ce ar trebui sa mananc zilnic? As putea sa incerc sa va dau o directie, dar, repet, fiecare dintre noi suntem particulari. La unii se potriveste, la altii nu. Prin urmare, la masa de dimineata eu intodeauna recomand fructe, sucuri proaspat stoarse, apa, apa este esentiala la amsa de dimineata si produse apicole. Produsele apicole ar fi bine sa fie consumate dupa o anumita indrumare. Ar fi bine ca cineva sa va monitorizeze pana in momentul in care invatati doza care vi se potriveste. A introduce polen la dieta de dimineata, ar fi bine sa stiti ce este bine sa consumati toate tipurile de polen. Nu doar cel dulce, ci si polen amar, de exemplu. Polenul amar consumat la masa de dinineata vine cu beneficii uriase. Ne ajuta sa curatam organismul. La masa de amiaza, regula este jumatate fiert, copt, jumatate plus unu crud. Intodeauna salata sa fie mai mare decat ceea ce consumam ca aliment procesat. Ce consumam la masa de amiaza? Leguminoase: soia, fasole, linte, mazare, naut, bob. Toate aceste leguminoase vin cu o parte din aminoacizi prezenti, care ne hranesc. Cealalta parte o gasim in cereale integrale – integrale, nu procesate. Fara a avea cereale, nu o sa primiti niciodata nutrientii de care aveti nevoie. Orez, hrisca, mei, quinoa, amarant, grau, orz, secara, hrisca. Toate aceste cereale vin cu un beneficiu enorm in alimentatia noastra. Nu exista doar grau. Uitati-va cat sunt de multe. Din toate trebuie sa mancam. Daca ar fi sa mancati in fiecare zi o leguminoasa si o cereala integrala, v-ati asigurat aportul de care are corpul uman nevoie. Si sunt atat de multe, incat in fiecare zi puteti sa mancati altceva. Pe urma, fructele se mananca intodeauna inainte de masa. Incercati sa nu asociati fructe cu legume. Este una dintre regulile foarte simple. Fructele se digera mult mai repede decat hrana in sine. Incercati sa le consumati inainte de masa sau in orele gen ora 17, ora 23, intermediar intre mesele principale. Pe urma mai sunt nucile. Nucile, semintele care sunt cu aport de Omega 3, Omega 6, Omega 9 in cantitate uriasa. Multi dintre noi alergam, avem pielea uscata. Este doar o carenta, atat, nimic alceva. Uleiurile presate la rece din nou vin cu un aport foarte, foarte bun pentru organismul uman. Iar la masa de seara intodeauna recomand sa se manance ori cereale fara gluten… De ce fara gluten? Pentru ca oricum mancam painea de peste zi – sa nu oferim corpului de doua ori acelasi nutrient, sa fie mai diversificat. Sa nu lipseasca cruditatiile de langa. Intodeauna 51% sa fie cruditati. Pe urma, hrana cea mai potrivita de seara sunt radacinoasele: morcovi, telina, pastarnac, patrunjel. Salate din radacini, sfecla rosie, la fel, este o hrana geniala pentru masa de seara. Adica sa mancam ceva care sa ajunga sa se si digere dupa ce ne culcam. A manca dupa ora 20, moment in care corpul incepe sa-si asimileze din nutrientii de care are nevoie din ceea ce i-am oferit peste zi, inseamna incalcarea unei reguli, inseamna compost in organismul nostru. Nu mai apuca sa se digere. A consuma tarziu inseamna oboseala in ziua de dupa. A manca ceva foare tarziu care nu este compatibil cu corpul nostru, gen carne… Eu carnea nu as da-o niciodata sa se consume seara. Carnea se consuma la masa de amiaza, ca sa aiba timp sa se digere. Cand va treziti noaptea la ora 4, intodeauna sa va intrebati ce ati consumat ieri. Si va veti da seama instantaneu ce hrana corpul dumneavoastra nu o poate digera la o ora atat de tarzie sau nu are timpul necesar sa se digere. Prin urmare, carnea, lactatele, care sunt proteina complexa, mai greu de digerat, care are nevoie de mai multe ore sa se digere… daca va doriti astfel de alimente in masa dumneavoastra, consumati-le la amiaza. Nu dimineata, nu seara. Dimineata curatam corpul, seara luam o alimentatie usoara, pe care corpul reuseste sa o digere pana ne culcam. Nu amestecati 10 mii de feluri la aceeasi masa. Incercati sa consumati cat mai simplu si cat mai diversificat de la zi la zi. Acesta este secretul sa nu forjam organismul atat de tare si sa nu luam din sacul enzimatic de maine, poimaine, raspoimaine si sa ramanem fara a mai putea digera ceva. Si simptomele, si semnalele pe care ni le da corpul, inclusiv durerea de cap. Durerea de cap este un semnal primordial ca nu am consumat apa, in primul rand. Cand aveti o durere de cap, consumati apa! Daca dupa 10 minute nu v-a trecut durerea de cap inseamna ca este alceva care sta la baza acestui semnal, dar totusi este un semnal prin care corpul cere ajutor. Ascultati-va, incercati sa va respectati corpul, sa va respectati orarul de functionare, pentru ca doar asa puteti sa mergeti mai departe in viata asta si sa traiti cat de cat acceptabil. O sa ajungeti la anumite varste la care o sa suferiti de dimineata pana seara si o sa spuneti: M-am obisnuit cu suferinta. Eu cred ca ar trebui sa spuneti ca v-ati obisnuit cu starea de bine si sa faceti pasi inspre a avea in permanenta o stare de bine. Cautati binele, nu cautati sa tolerati suferinta!