Dialoguri pentru sanatate – Apifitoterapia si medicina veterinara
0Apifitoterapia si medicina veterinara
Invitat: Domnul dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri speciale companiei Apidava pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: Dragii nostri, in seria noastra de emisiuni Dialoguri pentru sanatate am vazut cum pot apicolele sa ne ajute sanatatea si frumusetea. Dar astazi va invitam sa vorbim despre un subiect poate surprinzator – vom vorbi despre apiterapie si medicina veterinara. Stam de vorba cu domnul doctor Stefan Stangaciu presedintele Societatii Romane de Apiterapie. As vrea sa va intreb acum, inainte de toate, cum experienta dumeavoastra de apifitoterapeut va idemant si cu ajutarea animalelor, sa spunem asa, cu produse apicole?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, mai intai, cand am inceput cu produsele apicole, le-am folosit pentru oameni, pentru Homo sapiens… Ulterior, participand la congrese, la conferinte, la reuniuni internationale, am vazut ca sunt foarte multe aplicatii si pentru medicina veterinara. Si, atunci, cand am sudiat efectele farmacologice ale produselor apicole, prima parte, in toate studiile acestea stiintifice, au fost studiile preclinice, adica, inainte de a fi folosite pe oameni, de obicei sunt pe animale de laborator. Rezultatele de acolo – ca propolisul este antiviral, ca laptisorul de matca stimuleaza producerea de hemoglobina si asa mai departe… sunt, practic, zeci de mii de studii cu produse apicole pe animale, care se pot extrapola ulterior, nu numai la om, ci si folosite in practica, in clinica, pentru tratamenul acelorasi animale care au aceleasi probleme.
Cecilia Caragea: Si ati avut cazuri cand stapanii unor animalute au venit la dumneavoastra si au spus „OK, ajuta-ne animalutele cu produse apicole”?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da. Eu, fiind medic uman, adevarul este ca mai rar am avut asemenea cazuri… eu, personal, venind oameni la mine… Dar am tratat eu, la randul meu, de-a lungul vietii, de multe ori, animale care erau cu probleme cu produsele apicole.
Cecilia Caragea: Ati venit dumeavoasra in ajutorul lor! Concret, in ce situatii pot ajuta apicolele animalele noastre domestice, prietenii nostri?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Efectele acestea utile ale produselor apicole se aplica pe o gama foarte larga de afectiuni, dar cel mai des folosite in practica sunt produsele apicole contra plagilor, a ranilor si a infectilor. Si, concret, ca sa va dau cateva idei, de exemplu, de utilizare pe plagi, pe acele rani… Primul meu contact cu medicina veterinara a fost acum multi ani, in gradina cuiva de la mine din familie, cand un cocos si o gaina au fost atacati de o vulpe, intr-o seara, si le-au produs rani foarte puternice la nivelul pieptului, penele smulse si asa mai departe. Si cocosul, si gaina erau foarte deprimati. I-am prins si dupa aceea i-am tratat local. Tratamentul local a fost cu miere de albine… bine, spalat cu apa, la inceput, si dupa aceea cu miere de albine… Si peste mierea de albine am pus un spray cu propolis, am spreyat propolis direct pe zona respectiva. Dupa cateva zile, si-au revenit complet, tonusul din nou ridicat, s-au inveselit si cam intr-o saptamana, doua au fost complet regenerati. O alta situatie in care am folosit produsele apicole a fost chiar la un dintre catelele noastre, pe care am sterilizat-o si, la finalul operatiei de sterilizare, am introdus miere de albine cu propolis, un amestec de miere de albine cu propolis, cu tinctura de propolis, intraoperator, deci chiar inainte de a se coase plaga, pielea respectiva. Dupa aceea, dupa ce a fost cusut clasic, am dat inca odata un strat de miere cu propolis peste. Practic, este metoda sandvis, cum ar veni – miere cu propolis, inchisa plaga si dupa aceea inca o data miere cu propolis. Vindecare perfecta! Catelusa se cheama Cora.
Cecilia Caragea: Si ce parere au medici veterinari de aceste solutii?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Sunt destul de deschisi la aceste solutii, pentru ca cunosc si ei literatura stintifica, au vazut cazurile care sunt expuse… La animale nu e asa o problema, pentru ca animalele sunt mult mai disciplinate ca noi, nu fac prostii cu alimentatia… Deci, daca medicii veterinari si crescatorii sunt intr-o zona armonioasa, atunci rezultatele sunt mult mai bune ca la om. Pentru ca noi facem greseli atat de alimentare, dar si de stil de viata, este stresul in plus si asa mai departe…
Cecilia Caragea: Dar, pe langa faptul ca putem ajuta animalele domestice, animalele de casa cu tratamente apiterapeutice, exista solutii din apitetrapie cu produse apicole care vin sa creasca productivitatea diferitelor animale?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, sunt studii de multa vreme facute, in special in China, pe laptisor de matca… S-a demonstrat ca creste productia de oua, de exemplu, la gaini, la pasari. Se ia productia in functie de numarul de oua pe an, dar si marimea lor creste daca se asimileaza laptisor de matca. La fel, un efect similar este cu polenul. Polenul, adaugat in hrana animalelor, le creste sanatatea, le creste forta. Un caz, de exemplu, care este descris intr-o carte din Statele Unite, cu un cal care era mai batran, mai slab, piele si os, blana foarte mata, deci nu era stralucitoare… dupa doua luni de polen si-a revenit complet, a inceput sa se ingrase si pielea era din nou stralucitoare. Deci polenul este un produs extraordinar! Dar mai sunt cazuri foarte interesante pe partea aceasta veterinara. Apilarnilul – vorbeam si intr-o emisiune anterioara despre apilarnil ca element util pentru cresterea fertilitatii…
Cecilia Caragea: As vrea sa explicam ce inseamna apilarnilul, inca o data!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Aplilarnilul este unul din produsele apicole cele mai interesante, este reprezentat, de fapt, de larvele de trantor, care sunt adunate, sunt culese de catre apicultor si care sunt dupa aceea tincturate si filtrate si asa mai departe… Deci larvele de trantor, care sunt utile pentru fertilitate. Spuneam intr-o emisiune anterioara ca este foarte bun apilarnilul pentru asa ceva. Este cazul din Turcia, in care a crescut fertilitatea la nivelul cocosilor care aveau probleme de fertilitate. Dar sunt cunoscute cazuri nu numai la cocosi, ci si la caini, la porci la multe alte animale care se pot trata cu apilarnil. Initial, descoperirea a fost facuta de tatal domnului Nicolae Iliesu, o personalitate foarte puternica. El este reinventatorul apilarnilului. Atunci cand se dadeau larvele de trantor la puii de gaina, la puii de rata care erau acolo, pe batatura, acestia cresteau mult mai repede, mai frumos, mai puternici decat puii vecinului. Si genialitaea domului Iliesu a fost aceea ca s-a gandit: „Daca puii de gaina, de rata cresc mai bine cu apilarnilul, poate si la alte animale se va obtine acelasi efect si poate si la om, la puii de om.” Deci a trecut si pe partea de medicina umana si, de aici, s-a dezvoltat acest apilarnil.
Cecilia Caragea: Da, pentru ca, in general, cam asa se fac studiile – mai intai se fac pe animale si apoi se trece si la oameni.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, asa este. Si ma mai gandesc la un caz, apropo de folosirea produselor apicole – miere, propolis – la cai. Un caz foarte frumos, prezentat la un congres de o doamna doctor veterinar din Chile, Alejandra Lopez Pazos. Ne-a prezentat cazul unui cal care se lovise si avea o plaga foarte profunda la nivelul genunchiului, pana la os, se vedea efectiv osul, femurul. L-a tratat cu miere, cu propolis si in doua luni s-a inchis complet, s-a regenerat complet toata structura aceasta, care este foarte complexa, nu sunt numai muschi, sunt si alte tesuturi, membrane si asa mai departe, care s-au regenerat perfect. Doamna Pazos foloseste, pe langa miere si propolis, si intepaturi de albine sau injectii cu venin de albine, in special la animalele care au tumori. Deci se face cu veriga bine de jur-imprejurul tumorilor sau chiar si pe tumori se pot face injectarile. Tumorile se reduc ca volum. Fiecare intepatura de albina distruge cam 300 de celule in zona unde intra si, repetand acest lucru, plus ca se activeaza imunitatea locala, se ataca celula tumorala. E un studiu (fac o mica paranteza aici), meritina din veninul de albine face in fiecare celula canceroasa 20-24 de gauri in timp ce pe celulele noastre sau celulele sanatoase din restul corpului face numai 3-4 asemenea orificii. Si, atunci, celulele corpului normal supravietuiesc atacului meritinei, dar celula tumorala, nu. Si teza mergea pe o metoda complexa, foarte interesanta: venin de albine pe tumora si pe langa tumora si, ulterior, cand tumora se reducea ca dimensiune (cum se mai face la medicina umana prind radioterapie), dupa aceea intervenea chirurgical si scotea de acolo tumora. Dupa ce se scoate tumora, aceea plaga care ramane trebuie inchisa – e bine sa se foloseasca metoda de care spuneam inainte, cu Cora, adica sandvisul miere– propolis inauntru, miere-propolis, peste cusatura. Si, daca ramane… pentru cei care au caini, pisici si care, stiu eu, participa la concursuri de frumusete… la caini, pisici se mai intampla sa ramana o cicatrice acolo care sa nu fie foarte bine acoperita de blana. Cicatricea se poate topi, usor-usor, din nou cu venin de albine, pentru ca veninul are o substanta, hialuronidaza, o enzima care taie tesutul cicatricial.
Cecilia Caragea: Asta este foarte interesant! Adica cu ajutorul veninului de albine poti scapa de o cicatrice?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, asa este! Dureaza destul de mult, este mult mai rapid cu chirurgia plastica, dar sunt, din pacate, multi pacienti care chiar de la o taietura foarte usoara fac o cicatrice foarte urata, o cicatrice cheloida. Si, oricate operatii s-ar face, pana la urma tot apare aceasta cicatrice urata. Deci este bine de apelat si la venin de albine. Numai ca trebuie rabdare.
Cecilia Caragea: Si aceasta presupun ca se poate intampla si in cazul oamenilor, exista proceduri…
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da! Se face intai testul de toleranta la venin de albine, se merge la alergolog, se verifica, analize de sange, analize facute de alergolog si, cand acesta da ok-ul, se poate incepe, gradat-gradat. Desigur, tot timpul cu trusa antialergica la indemana, cu tot ce inseamna tratament profesionist.
Cecilia Caragea: Dar, pe langa utilizarea apicolelor in tratarea cainelui sau a pisicii pe care ii iubesti foarte mult, pe langa tratarea unui cal de curse, sa spunem, in tratarea animalelor domestice, pe care le crestem ca sa ne produca diverse, ne tenteaza utilizarea tratamentelor apicole? Nu sunt prea scumpe?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Nu, n-ar fi scumpe, pentru ca produsele apicole… dau exemplu cu propolisul – este extraordinar de concentrat in polifenoli sau in bioflavonoide, aceste substante care sunt protectoare, antibacteriene, antivirale si asa mai departe. Deci o metoda foarte simpla ar fi, pentru animalele din gradina proprie, se poate administra in apa de baut. In apa de baut, pur si simplu se adauga tinctura de propolis sau extractul de propolis, se amesteca bine-bine si animalele o sa bea. Se poate adauga si polen, miere mai putin – mierea nu prea este iubita de animale, doar pe piele, pe plagi si asa mai departe.
Cecilia Caragea: De ce?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: N-am idee de ce, poate este prea dulce, poate e foarte concentrata… E o intrebare foarte buna. Nu imi dau seama de ce, dar in general nu iubesc mierea. Si, atunci, sunt alte forme de administrare. Polenul se poate administra in hrana obisnuita – la cai, de exemplu. Si, apropo de cai, m-ati mai intrebat de asta… Imi aduc aminte de un tip de tratament care se face in Austria, o metoda foarte interesanta, este terapia cu aer de stup, care la om da deja rezultate formidabile pentru patologia respiratorie, sinuzita, astm, bronsita si asa mai departe. Dar la acel centru din Austria au venit si cu cai de performanta, cai de cursa (cam din aceia de costa un million de euro, asa). Si, ca sa le creasca performanta (pentru ca au vazut merge si la atleti, la Homo sapiens, la oameni care vor sa aiba o performanta fizica mai mare), adapteaza la cal, fac o masca (nu pui masca la cal, asa!) din aceea mai lunga, asa, pentru cal si conecteaza la mai multi stupi, nu la un singur stup, conecteaza la 3, 4, 5 stupi si, atunci, calul, linistit, frumos…
Cecilia Caragea: Calul linistit? Ca de obicei animalele nu prea stau linistite atunci cand simt insecte sau albine!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Fiind cai care sunt crescuti de mici in prezenta omului, sunt foarte bine dresati, bine antrenati si stiu sa isi mentina controlul… Stau, asa, iar ei oricum nu vad albinele, pentru ca vin din spate, iar albinele din alta parte si se conecteaza doar prin tuburi la stupii respectivi. Si s-a observat ca le creste performanta. Deci se deschid plamanii mai bine, se face oxigenarea mai buna si, atunci, normal ca si performanta este mai buna.
Cecilia Caragea: Revin, totusi, si insist cu intrebarea: In ce masura aceste tratamente apiterapeutice se aplica si la alte animale in afara de cai de curse, cai de rasa sau animale gen caine, pisica, pe care le iubim tare mult?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Foarte bun exemplu aici este acela de folosire a propolisului contra gripei aviare. Va aduceti aminte, acum vreo 8-9 ani, a fost o epidemie la nivel mondial, in care gripa aviara facea victime printre pasari si a fost o panica ca ar putea sa treaca si la om… si au fost cateva cazuri… E un studiu foarte interesant, facut in Indonezia, pe gaini, in fabricile acelea imense unde sunt crescatorii de pui. Si au facut acolo un experiment chiar in timpul gripei aviare – au dat propolis in apa de baut si s-a vazut ca s-au vindecat mult mai repede decat celelalte si nu au mai avut probleme.
Cecilia Caragea: Asadar, si in crescatorii,unde sunt mii si mii de pasari, animale, se aplica apiterapia!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Nu in toate se aplica… Din pacate, in multe dintre ele se folosesc antibiotice, care intra dupa aceea in carne, in oua si ne dau noua, oamenilor, probleme cand le consumam, pentru ca antibioticele pe care le preluam ne afecteaza imunitatea proprie, deci nu este bine… Ar trebui sa foloseasca antibiotice naturale, cum este propolisul. Si aici va mai descriu un studiu foarte interesant, facut in Turcia. S-a dat propolis la doua grupe de vitei si s-a vazut ca grupa care primea propolis a crescut mult mai repede, mai bine, mai mare ca greutate decat grupa normala. Si a fost un rezultat oarecum surprinzator, pentru ca propolisul nu este un aliment, nu are carbohidrati, nu are grasimi, nu are vitamine… Practic, cum explici, cum adica propolisul i-a ajutat pe vitelusii acestia sa creasca mai repede? Si explicatia este aceea ca, la animalele obisnuite sau la fiintele obisnuite, care au multa hrana in interior, sunt foarte atractive pentru tot felul de microorganisme, de bacterii, de ciuperci microscopcice, de paraziti ca hrana… Si intra in acele fiinte si consuma din resursele lor de energie si de hrana. Deci, practic, o pesoana care este parazitata sau un animal care este parazitat nu se poate dezvolta. Vitelusii care au primit propolis… propolisul a fost cu efect antibacterian, antiviral, antimicotic, antiparazitar, a ajutat si inumitatea si, atunci, organismul lor nu a mai pierdut energie cu aceste organisme rele, ci a folosit energia pentru crestere.
Cecilia Caragea: Asadar, apicolele sunt bune si impotriva parazitilor, aflam acum, vorbind despre apiterapie si de medicina veterinara… Dar sunt antiparazitare si pentru noi, exista tratamente cu apicole si pentru copiii mici care se confrunta cu paraziti intestinali?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, exact! Ce s-a observat la animale s-a transferat si la om. De exemplu, copiii care au giardia… giardia se localizeaza in zona duodenului, este favorizat de alimentatia cu dulciuri multe, cu caramele, cu prajituri, cu torturi sau cu lactate sau cu ciocolata… Si, cand se schimba dieta si se ia suficient propolis (tinctura de propolis, de exemplu), se distruge giardia fara niciun fel de problema. Parazitii care sunt de tip limbrici, ascarizi… mierea de albine folosita in fiecare zi, in cantitate suficienta, spala tubul digestiv, pentru ca e cu acel efect lubrifiant, si nu le permite parazitilor se se lipeasca de mucoasa intestinala asa usor. Practic, ouale pe care le fac parazitii sunt spalate mai repede si scoase din organism.
Cecilia Caragea: Asadar, mamicile care le dau copiilor miere ii protejeaza si in acest fel de parazitii intestinali!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, dar nu e protectiv suta la suta, pentru ca nu exista suta la suta…
Cecilia Caragea: Dar ii ajuta!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Ii ajuta, categoric ii ajuta!
Cecilia Caragea: Dar daca copiii au, totusi, paraziti intestinali, ce ati recomanda?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: As recomanda, ca apifitoterapeut… sunt formule cu plante medicinale si cu produse apicole. Va dau o reteta care merge foarte bine: intr-o ceasca (de cafea), in jumatate din ea se pune miere, miere de albine, iar la aceasta miere se adauga pelin, ceai de pelin, tot cam un sfert, asa, sau spre 40%. Dupa aceea, se vine cu seminte de dovleac crude, doua-trei seminte de dovleac, pun doua boabe de piper, pisate, propolis, asa, propolisul vine si el acolo adaugat… Si se amesteca toate lucrurile acestea, care au un gust foarte neplacut. Copilul trebuie sa stranga nasul si dupa aceea sa il inghita, asa, ca atare. Se bea acest amestec in fiecare dimineata timp de 10 zile la rand. In general, da un efect foarte bun de deparazitare. Daca nu merge, sunt si alte formule de plante medicinale deparazitare care se gasesc pe piata. In cazurile (mai rare) in care nu raspunde, atunci se merge pe terapia clasica, cu controlul si verificarea de catre medicul parazitolog.
Cecilia Caragea: Iata cum am aflat o reteta sanatoasa pentru noi, plecand de la acest subiect, apiterapia si medicina veterinara! Dar, ca sa revenim la recomandarea produselor apicole pentru animale, as vrea sa va intreb, pe scurt, in ce situatie se recomanda produsele apicole pentru animale?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Grupele mari de apicabilitate sunt in tratamentele plagilor, acele rani care apar in urma muscaturilor sau a oricarui fel de cauza de plaga, in toate acele situatii in care exista infectii cu bacterii, cu virusuri, cu paraziti sau cu ciuperci microscopice se pot aplica… (Si aici fac o mica paranteza: este bine sa fie produsele apicole plus uleiuri volatile, uleiuri esentiale, ca acelea folosite la aromaterapie, ca sa fie efectul antimicroorganisme mai puternic!) Mai este o grupa mare de indicatii pentru o crestere mai rapida, cu un volum mai mare, o fiinta care sa fie mai puternica si mai impresionanta, asa… Si este, dupa aceea, grupa cea mare legata de fertilitate. In fertilitate, cresterea fertilitatii, productie de oua, lapte, carne… Deci avem o arie foarte larga de aplicare a produselor apicole in medicina veterinara. Practic, orice fiinta poate sa beneficieze de aceste produse, pentru ca ele vin foarte profund in corp, la nivel celular – or, functionarea celulelor animale este foarte similara cu functionarea celulelor umane.
Cecilia Caragea: Si am inteles ca nici nu sunt niste tratamente extraordinar de scumpe si se pot aplica aceste tratamente si in cazul animalelor. Si, atunci, poate ar trebui sa fim atenti si la produsele de origine animala obtinute de la animalele care au fost tratate cu asemenea tratamente, cu asemenea remedii blande, apifitoterapeutice…
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, asa este, foarte bine ati spus… Este bine sa preferam tot ce inseamna cresterea animalelor in sistem bio sau sistem organic, cum mai spunem, pentru ca nu se folosesc antibiotice, nu se folosesc substante chimice si, atunci, automat, totul este mai armonios si mai sanatos.
Cecilia Caragea: Si, in plus, trebuie sa fim recunoscatori si pentru ca toate studiile si toate tratamentele aplicate animalelor mai intai au dus la tratamente si la dezvoltarea unor tratamente pentru noi, oamenii.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Asa este! Trebuie sa fim recunoscatori. Si acum as spune, tot asa, ca o mica concluzie si un mic indemn: s-au adunat enorm de multe studii care confirma pe animale de laborator ca propolisul este antibacterian si asa mai departe… Ar fi cazul sa se opreasca aceste studii. Nu mai este nevoie de omorarea, chinuirea animalelor pe parte experimentala, pentru ca sunt informati arhisuficiente. Ar fi bine sa se renunte la aceste experimente pe animale, pentru ca, pe de o parte sunt foarte multe informatii, iar pe de alta parte cunoasterea a ajuns la un nivel atat de inalt, incat pot sa extrapolezi niste lucruri si sa nu mai chinui acel animal. Va dau un exemplu (un rezultat foarte foarte spectaculos, dar totusi nu mai trebuie repetat!): un american a facut o verificare pe sobolani de laborator, pe cobai, cu polen – le-a dat polen in fiecare zi in loc de hrana obisnuita. Toti acesti cobai sunt selectionati genetic si toti, aproape fara exceptie, mor din cauza unei boli care apare la rinichi, este o amiloidoza renala, care distruge, practic, rinichiul. Este ca la osteoporoza, se destructureaza. Si mor mai devreme acele animale, acei cobai. Si a vazut acest american ca polenul nu numai ca a dus la o longevitate foarte mare (echivalentul la om, viata dubla, la vreo 150 de ani, sa spunem), dar, dupa ce i-a sacrificat, niciunul dintre cobai nu mai avea niciun fel de problema la rinichi!
Cecilia Caragea: Adica a aplicat acest tratament apiterapeutic unor cobai bolnavi de…
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Nu! El a vrut sa vada care este efectul polenului pe acesti cobai…
Cecilia Caragea: Care sufereau…
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, aveau aceasta problema genetica si mureau mai repede decat ceilalti cobai sau decat sobolanii de laborator clasici, prin aceasta amiloidoza. Or, polenul a prevenit sa…
Cecilia Caragea: A ajutat longevitatea acestor cobai tratamentul cu polen…
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da! Si regenerarea completa a rinichilor. Dar partea, spunem noi, negativa la aceasta poveste este ca acel cercetator a trebuit sa sacrifice toti cobaii, ca sa vada ce s-a intamplat cu rinichii si cu celelalte organe. A scos un studiu stintific foarte frumos, a demonstrat ca polenul, uite, poate sa regenereze rinichii si sa blocheze aceasta problema genetica, dar ideea este sa nu se mai repete. Am gasit acel studiu, am vazut ca asa este, e OK, nu trebuie sa mai repet in fiecare tara din lume, sa iau din nou ce a spus americanul X.
Cecilia Caragea: Normal, odata ce au fost demonstrate lucrurile, nu are sens sa le mai demonstram in fiecare zi!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, nu trebuie sa reinventam roata, ca sa spunem mai pe scurt.
Cecilia Caragea: Apropo de faptul ca foarte multa lume intreaba daca exista studii stiintifice legate de produsele apicole – uite ca exista!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, asa este! Si, apropo de Romania, un studiu facut de o doamna biolog, Diana Crisan, care, acum multi ani, a demonstrat, pe iepuri de laborator… Se injecta, se contamina corneea iepurilor cu virusul herpetic si se ajungea la o cheratita herpetica, cu blocarea corneei, cu inflamatie si cu blocarea vizualitatii, vazului… Si s-a demonstrat ca un extract de propolis poate sa duca la vindecarea acestei cheratite herpetice. E un lucru foarte important, pentru ca si la om exista des probleme din acestea, in care virusurile patrund in organism, in diverse tesuturi, si dau tot soiul de probleme.
Cecilia Caragea: Foarte interesant! Iata, deci, ca si la noi se realizeaza studii stintifice cu produsele apicole!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, asa este! Va mai dau un exemplu de studiu stiintific. Pornind de la om, am facut un amestec de produse apicole foarte puternic contra plagilor infectate, amestec de produse apicole care a fost utilizat si pe animale de laborator si s-a vazut ca are aceeasi eficienta. Este un amestec de miere de mana 90% cu 10% aproximativ propolis (extract de propolis) si ulei volatil de cimbru.
Cecilia Caragea: Si aceste produse apicole care se studiaza in aceste studii stiintifice sunt produse apicole ecologice?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, intr-adevar, in apiterapie merge cu produse de maxima calitate, deci obligatoriu se colectioneaza de la apicultorii care sunt bio sau organic… Sau, cum facem noi acum, in ultimii ani, am ridicat un pic stacheta si avem conceptul de apicultura medicinala, apicultura medicinala insemnand ca un nivel la care produsele apicole trebuie sa fie si mai curate decat cele bio… Dar nu numai curate, ci trebuie sa fie foarte bogate in substante utile, farmacologice, ca sa aiba efecte terapeutice, iar asta se realizeaza obtinand produse care sunt cat mai monoflorale, cu origine cat mai monoflorala, venind de la flori, de la plante care sunt utile in tratamentul acelei boli.
Cecilia Caragea: Asadar, in apicultura medicinala se utilizeaza produse ecologice, dar care, in plus, sunt foarte bogate in principii active.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact.
Cecilia Caragea: Pentru ca nu este de ajuns ca un produs sa fie doar ecologic ca sa fie si bogat in substante active…
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, pentru ca totul… trebuie sa pornesti de la om, nu de la produsul apicol, de la stup. Trebuie sa pornesc de la boala pe care o are pacientul si sa vad ce lipseste acolo, unde-i problema si dupa aceea sa ma gandesc: lipsesc substantele cutare, cutare… si dupa aceea ma gandesc in ce produs apicol gasesc acele substante… Va dau un exemplu concret: cei care au boli de inima, foarte multi au boli de inima pe stres, pornesc initial pe stres, pe alergatura, pe agitatie si asa mai departe… si fac spasme coronariene, de exemplu… Exista un produs apicol care este foarte, foarte bun – este paducelul. De la paducel se iau mierea de paducel, polenul de paducel, dar se poate combina si cu flori, frunze si fructe de paducel… si obtin un invelis care are cinci componente, care toate actioneaza in sinergie si ne ajuta foarte bine inima. Daca as lua o miere care este poliflorala, care are si ea pe acolo o urma de paducel, ar fi si aceasta foarte buna, dar nu asa de buna ca aceea care este concentrata. Si, atunci, in functie de boala pe care o are pacientul… are o problema de ficat, atunci o sa caut sa gasesc miere de papadie, cu polen de papadie…. Are o problema cu rinichii, incerc sa gasesc… de la mesteacan, sa fie propolis de la mesteacan sau de la plopi, pe care il amestec intr-o miere de mana… si asa mai departe…
Cecilia Caragea: Deci se pleaca de la pacient, de la afectiunea pacientului, se vad, astfel, principiile active de care are nevoie pacientul si se apeleaza la produse apicole, ecologice si bogate in acele substante active. Si presupun ca se va dezvolta aici o retea de apicultori, o retea de producatori care vor oferi consumatorilor – si medicilor, si pacientilor – aceste produse din apiterapia medicinala.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, suntem poate prima tara din lume pe conceptul acesta si avem, din fericire, inclusiv in Societatea Romana de Apiterapie, multi apicultori care lucreaza pe acest sistem.
Cecilia Caragea: Si exista o validare de care este nevoie?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, cei care sunt la noi in societate… noi, in societate, validam prin concursuri, prin analize de laborator, prin tot felul de analizari pe care le facem anual. Si se poate aplica, este Societatea de Apiterapie, se cauta pe google si se gaseste imediat, acolo este o lista cu adrese utile, din toate judetele. Si pot contacta apicultori din zonele respective sau ne pot cauta pe noi pentru detalii mai multe…
Cecilia Caragea: Asadar, producatorii de apicole medicinale se stiu. Sau pot fi cunoscuti.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Pot fi gasitit, pot fi gasiti usor, pe adrese utile in Societatea Romana de Apiterapie, cum spuneam. Iar cei care sunt deja in sistemul ecologic sau bio pot foarte usor sa se conecteze cu noi si sa afle care e metodologia si sa treaca si ei pe acelasi sistem ca noi, care are mare viitor, cu siguranta!
Cecilia Caragea: Dar, in general, pentru o alimentatie sanatoasa, presupun ca este suficient sa alegem apicolele romanesti din comert.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, categoric! Este foarte bine… Acum, sfatul meu, in general, pentru pacienti este sa mearga direct la apicultori si sa ceara produse apicole cat mai proaspete. E o exceptie aici doar la propolis, din care este bine sa se faca extracte de catre un specialist in farmacologie, in laborator… Dupa aceea, e bine sa utilizam cantitati mai mici si mai des, cu apa destula… Deci se bea apa inainte sau se amesteca cu apa sau se bea imediat dupa… pentru ca toate produsele apicole sunt foarte concentrate si, ca sa le absoarba corpul, le trebuie multa apa. Deci, daca le luam pe acestea si, din secretele care mai sunt din apiterapie… apropo, sunt si acestea legate de modul de administrare, caile anatomice de administrare. Aici recomand tuturor celor care ne asculta sa ia produsele apicole nu numai pe gura, ci sa isi faca rost de la farmacie de acele nebulizatoare, sunt niste aparate speciale prin care pot sa inhalezi mierea, propolisul, laptisorul de matca… subtante active car, in cazul de fata, intra direct in sange, in cel mult 30 de secunde, mult mai repede decat acelea pe care le iau pe cale orala.
Cecilia Caragea: Da, sunt tot felul de „trucuri” si cred ca mai sunt multe pe care trebuie sa le descoperim ca sa fim sanatosi si frumosi, atat noi, cat si animalele, prietenele noastre.
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Asa este! sSnt foarte multe „secrete” ale apiterapiei… si chiar deschid bratele foarte larg tuturor celor care vor sa invete apiterapie, pot sa se inscrie in Societatea Romana de Apiterapie, sa participe la cursurile noastre, la conferinte, la congresele noastre internationale… Pentru ca toata viata avem nevoie sa invatam, ca sa ii putem ajuta si pe altii…
Cecilia Caragea: Da, sau macar, asa, ca un hobby, ca sa stii tu, personal, ce ti-ar face bine tie si familiei tale, apropiatilor doar… si cred ca este extraordinar!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, asa este, este extraordinar!
Cecilia Caragea: Va multumim tare mult!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Va multumesc si eu ca ati venit la noi, in gradina paradisiaca a albinelor!