Dialoguri pentru Sanatate – Beneficiile mierii de tei
1Beneficiile mierii de tei
Invitata: Doamna dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare si presedinta Comisiei de Apiterapie a organizatiei Apimondia.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri companiei Apidava pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: In seria noastra de emisiuni Dialoguri pentru Sanatate am venit in vizita la Institutul de Bioresurse Alimentare ca sa stam de vorba cu doamna dr. Cristina Mateescu, care in acelasi timp este si presedinta Comisiei Stiintifice de Apiterapie din cadrul organizatiei mondiale Apimondia. Astazi as vrea sa vorbim putin despre mierea de tei romaneasca. Cand sa o aleaga consumatorii si pentru ce anume este indicata?
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare si presedinta Comisiei de Apiterapie a organizatiei Apimondia: Mierea de tei romaneasca este, as zice, o bogatie, la fel ca mierea de salcam. Romania este plina de masive de tei, as putea spune chiar ca cele mai mari masive de tei se gasesc in tara noastra. Si, daca cineva merge spre Delta, spre mare, pe vechiul drum, se va bucura de parfumul padurilor de tei din zona judetului Tulcea, din zona Ciucurova, unde este plin, plin de tei in floare. Si veti vedea nenumarate albine la lucru!
Mierea de tei este, pentru noi, cel putin, mai mult decat din punct de vedere gustativ, pentru ca este o miere foarte dulce si foarte parfumata (nu foarte multa lume agreeaza acest lucru), insa din punct de vedere al potentialului sau terapeutic este foarte buna. Pentru ca, asa cum bem ceai din flori de tei atunci cand avem o insomnie si vrem sa ne linistim, suntem mai agitati tot asa, o miere de tei ne poate ajuta pentru probleme ale sistemului nervos, pentru stari de anxietate, chiar si pentru stari de depresie.
Dar poate ca cea mai faimoasa este mierea de tei pentru actiunea sa asupra sistemului respirator, asupra gatului, asupra plamanilor si bronhiilor. Are capacitatea de a stimula si a usura secretia de mucus. In conditiile in care avem un sistem respirator foarte incarcat, mierea de tei are aceasta capacitate de a fluidiza mucusul si a permite, deci, o aerisire a cailor aeriene.
De asemenea, este foarte buna pe sistemul digestiv si, de asemenea, la nivelul mucoasei gastrice, pentru ca acopera peretele gastric, asigurandu-i protectie. Si, ca orice miere, are si actiune antibacteriana. Toata mierea, indiferent de ce provenienta ar fi ea, datorita compozitiei, datorita efectului osmotic si datorita compozitiei in zaharuri are efect antibacterian. Adica, cum se manifesta? Daca ea e plina de zaharuri, zaharurile au capacitatea de a absorbi apa. Cand suntem arsi, punem miere pe arsura si atunci nu se mai formeaza basica. Mierea actioneaza asupra bacteriei extragand apa din corpul bacterian, asadar bacteria nu se mai poate multiplica sau moare. Iata de ce efectul este antibacterian. De asemenea, are efecte foarte bune pe sistemul hepato-biliar pentru ca simuleaza secretia de bila pentru persoanele care au o digestie mai dificila si secretiile hepato-biliare nu sunt suficiente, poate ajuta foarte bine o lingurita de miere de tei. As mai spune, de asemenea, ca nu este deloc de neglijat in a fi utilizata pentru afectiuni ale pielii deoarece componenta volatila a acestei mieri atat de parfumate este foarte buna in tratarea unor infectii ale pielii. As zice chiar ca pe anumite rani cu supuratie ar fi foarte buna.
Nu este de neglijat si faptul ca mierea de tei incepe sa se cristalizeze. Dar nu este o problema. E o greseala uriasa sa eviti mierea cristalizata pentru ca singura dovada ca mierea este absolut naturala este aceasta cristalizare. O cristalizare uniforma in masa, care inseamna un raport intre glucoza si fructoza care sunt elementele de baza in orice fel de miere. Si, cu cat glucoza este mai multa fiind si mai dulce, cu atat procesul de cristalizare se intampla mai repede. Asta nu inseamna ca mierea este mai putin buna. Dimpotriva, ofera un beneficiu prin faptul ca poate fi tartinabila. Deci, copiii pot manca fara sa se umple pana la urechi de miere si sa curga pe ei, si este foarte buna si parfumata. La miere de tei fiind foarte, foarte dulce, se recomanda pentru cei care nu suporta foarte tare dulcele, sa se amestece si cu alte sortimente de miere. De asemenea, poate fi consumata pentru raceli cu lamaie, cu rezultate exceptionale pentru afectiunile gatului. Se pot face masti cu o astfel de miere pentru doamnele care doresc sa isi pastreze prospetimea, sa-si hidrateze tenul, sa fie un ten curat si luminos. Si, recomandam cu caldura, sa consumam mierea noastra de tei din Romania care este exceptionala, cu un parfum minunat si, va garantez ca cei care vor incerca sa o consume vor vedea cat este de buna si de placuta.
Cecilia Caragea: Si, in traditia noastra oricum teiul era foarte apreciat si florile de tei si ceaiul din flori de tei. Bineinteles, si mierea de tei.
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare si presedinta Comisiei de Apiterapie a organizatiei Apimondia: Pe principiul transmiterii principiilor active de la planta in nectar si in polen. Pentru ca mierea de tei este foarte bogata in polen, ceea ce o face sa fie foarte buna si pentru intarirea sistemului imunitar. Asta inseamna ca nu putem sa avem decat beneficii de pe urma consumului acestui minunat produs pe care albinele se straduiesc sa il faca pentru noi.
Cecilia Caragea: Si este si mierea de tei cu un efect linistitor, asa cum este si ceaiul de tei?
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare si presedinta Comisiei de Apiterapie a organizatiei Apimondia: Pentru probleme de sistem nervos, de agitatie. Chiar si copilasilor cand sunt mici le putem da un ceai de tei cu o lingurita de miere. Bine, trebuie sa respectam acea varsta de la sase luni. Si, cred ca in curand va scadea de tot, pentru ca nu exista un aliment mai bogat. Sigur ca la sase luni incepe diversificarea. Pe vremurile noastre, cand eram noi mai tinere, nu am avut aceasta chestie, nu explodase ideea de botulism infantil. Si pot sa va spun ca nimic nu ofera o mai buna crestere staturo-ponderala a copilului decat mierea.
Cecilia Caragea: Asadar, mierea trebuie inclusa in alimentatia copiilor, mai ales pe perioada de crestere, dar si in alimentatia noastra, a adultilor ca sa fim mai putin stresati, ca sa avem o digestie mai usoara. Si, pana la urma, sa fim cu totul si cu totul mai sanatosi.
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare si presedinta Comisiei de Apiterapie a organizatiei Apimondia: Sa nu uitam ca mierea contine glucoza si fructoza. Sunt niste zaharuri care hranesc creierul. Deci, iata de ce si un creier obosit si un creier mai putin nervos poate fi ajutat de miere, de orice fel de miere. Totul este sa incercam sa o consumam. Am auzit ca exista veganii, de exemplu care refuza mierea ca este produsa de albine, deci este de origine animala. Totusi, sa nu exageram prea mult.
Cecilia Caragea: Da, pana la urma, limitele sunt bune in orice.
Dr. Cristina Mateescu, cercetator stiintific Institutul de Bioresurse Alimentare si presedinta Comisiei de Apiterapie a organizatiei Apimondia: Oricum este optiunea fiecaruia, dar recomandarea noastra ar fi ca, tocmai pentru a le imbogati putin alimentatia, mierea nu poate sa faca decat bine. Pana la urma, vine din nectarul florilor.
Cecilia Caragea: Noi va multumim foarte mult si… speram sa incercati mierea de tei romaneasca!
Foarte bun clipul, multumesc pentru informatie!