Dialoguri pentru Sanatate – Ce este mierea de mana si care sunt beneficiile acesteia
5Ce este mierea de mana si care sunt beneficiile acesteia
Invitat: Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri speciale companiei Apidava pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: In seria noastra de emisiuni Dialoguri pentru Sanatate, vorbim despre apicultura, despre apiterapie, despre produsele apicole si vom lua pe rand toate aceste produse, impreuna cu domnul doctor Stefan Stangaciu, si vom vorbi despre beneficiile fiecarui produs apicol. Astazi, am ales sa vorbim despre mierea de mana, mierea de padure. Probabil ca nu multi dintre dumneavoastra sunteti familiarizati cu acest sortiment de miere. Este o miere neflorala, o miere care nu este facuta din nectar, ci din niste rasini pe care albinutele le culeg din copaci, din foioase, din conifere…
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da! Ca sa fim un pic mai precisi, intr-adevar, nu vine de la flori, vine de la frunzele anumitor copaci sau de la ramurele foarte, foarte subtiri. Sunt doua mari tipuri de origini aici: o data cand frunzele respective transpira acel lichid dulce – si se vede asta foarte usor, bucurestenii au patit asta de multe ori; cand parcheaza cu masina sub un tei, de exemplu, se duc isi rezolva problemele si cand se intorc, parbrizul este acoperit cu ceva lipicios. Aceea este mana, care vine prin transpiratia frunzelor de tei sau alti copaci. Un fel de transpiratie, sa spunem, nu este, practic, o transpiratie, se numeste exudat. Deci asta este varianta in care acel copac exuda lichidul, care este usor dulceag, pe care il preiau si furnicile si alte fiinte, inclusiv albinutele. Si preiau si din acest exudat, care este dulce, pentru ca le trebuie in permanenta carbohidrati pentru energie, dar si, asa cum ati spus, sunt anumite substante care se gasesc in rasina copacilor de tip rasinos, flavonoide. Exista o a doua mare sursa de miere de mana, care provine din faptul ca sunt anumite insecte foarte micute (afide se cheama) care actioneaza asemenea unui tantar care inteapa pielea ca sa suga sangele. Aceste mici insecte inteapa frunzele foarte subtirele, ramurelele foarte, foarte fine si intra cu trompa pana in adancime, pana la seva copacului si aceasta seva, in anumite perioade din an, in special in timpul verii, este mai dulce ca de obicei. Si, atunci, acea insecta absoarbe lichidul si, dupa ce s-a retras, in acel por care a ramas acolo mai apar alte picaturi, pe care albinele le culeg. Sau aceste insecte elimina dupa aceea, isi pastreaza pentru ele anumite substante si au in intestinul gros anumite bacterii care curata si, dupa aceea, ce iese ulterior se depune pe frunze si albinele le culeg. Ce este foarte interesant la mierea de mana? Mai intai, un exemplu concret: in Germania, Elvetia, Austria, mierea de mana se vinde la un pret mai mare decat mierea de flori, desi nu are un parfum, o aroma sau un gust formidabil.
Cecilia Caragea: Dar si in Romania are un pret mult mare! Presupun ca pretutindeni in lume, nu?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, acolo unde se cunosc proprietatile medicale, medicinale. Mierea de mana este mai aromata, are acele substante de tip rasini, balsamuri care dau aceasta aroma mai intensa de tip rasinos si ea este mult mai bogata in polifenoli, cum spun oamenii de stiinta, acei pigmenti vegetali sau flavonoide (sunt multe clase de flavonoide), care fac ca aceasta miere sa fie mai puternic antibacteriana, antiinflamatoare, antioxidanta, sa fie mai buna stimulatoare a sistemului imun, sa ajute mai bine regenerarea pielii, a mucoaselor din corp si chiar si producerea de sange la nivelul maduvei osoase. Cum se explica faptul ca mierea de mana are mai multe minerale si mai multi polifenoli? Explicatia rezida chiar in ceea ce se intampla in momentul in care aceste insecte foarte mici, aceste afide inteapa copacul. Daca m-ar intepa pe mine acum un tantar, in locul intepaturii s-ar crea o roseata. Copacul, cand este intepat de aceste insecte, are foarte multe rani micute si aceste microrani trebuie vindecate. Copacul, ca sa isi vindece aceste microrani, vine cu niste substante care sunt cicatrizante si care sunt clasa acestor rasinoase, balsamuri, care sunt un pic lipicioase si care inchid foarte bine porii. Aceste substante trebuie sa cicatrizeze, dar sa fie si antibacteriene, pentru ca, in momentul in care s-a creat o rana, pe acea rana poate sa vina bacterii, virusuri, ciuperci microscopice din exterior si sa infecteze copacul. Copacul trebuie sa se apere contra tuturor acestor inamici biologici, fizici sau chimici.
Cecilia Caragea: Si atunci trimite acolo o serie intreaga de substante care sa protejeze locul respectiv!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact! Sa protejeze, in final, copacul. Si albinele stiu ca tocmai aceste substante care sunt secretate de copac si care sunt in exces… ele le culeg, le aduc in stup si isi fac si mierea lor de mana, mai folosesc si la alte activitati din stup, dupa care apicultorul le preia. Nu numai polifenolii sunt prezenti in acel lichid secretat de copac, dar sunt si mult mai multe minerale decat in plantele care au flori normale. Explicatia este ca o floare normala este foarte gratioasa, un trandafir, o levantica, o galbenea nu are nevoie de multe minerale, dar un copac care are cateva tone (un tei sau un salcam, care este foarte solid si care trebuie sa fie foarte rezistent) are mult mai multe minerale care il ajuta la structura. Si, bineinteles, aceste minerale ajung, in final, si in mierea de mana, polifenolii ajung si ei si prin minerale. Si prin minerale pot sa explic de ce mierea de mana este mai buna pentru cei care au probleme cu mineralele, de exemplu la osteoporoza, cum sunt femeile la menopauza sau si barbatii sau orice alta persoana care are rahitism, de exemplu la copii sau orice insuficienta de minerale poate sa fie acoperita, cel putin partial, si cu mierea de mana.
Cecilia Caragea: Sau poate si atunci cand este sa iei tu tot felul de suplimente nutritive, poate mai bine te indrepti catre mierea de mana si atunci ai si toate mineralele de care ai nevoie, intr-o forma usor asimilabila de organism!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Foarte bine spus!
Cecilia Caragea: E o biodisponiobilitate, poate chiar cu magneziu, care sustine activitatea inimii!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact! Aici este un mare secret! Sunt foarte multe firme care au suplimente alimentare pe baza de minerale, dar absorbtia lor nu este intotodeauna cea mai buna. Spuneam intr-o emisiune anterioara ca mierea ajuta foarte mult la absorbtie, pentru ca celulele din tubul digestiv, cand dau de miere, absorb tot ce e acolo, inclusiv ce s-a conectat cu mierea, iar mineralele se absorb foarte bine. Plus ca mineralele din plante, din copaci sunt minerale care nu mai au acea caracteristica anorganica, de exemplu! Cum este stanca – e granit pe care nu poti sa il digeri, dar vin plantele, ciupercile in special, si scot de acolo cu niste acizi speciali, scot mineralele si le transforma in minerale organice si astea sunt biodisponibile si pot sa le folosesc!
Cecilia Caragea: Si, pe langa faptul ca este o miere mult mai bogata in minerale, pe langa faptul ca ne ajuta imunitatea si inteleg ca si la o cicatrizare mai rapida decat alte sortimente de miere, cine este mai bine sa aleaga aceasta miere de mana?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Toti pacientii care au deficit in substantele respective, care au deficit in mineralele respective, deci osteoporoza, rahitism, probleme de imunitate. Leucocitele din sange, ca sa poata sa distruga bacteriile, virusurile, au nevoie si ele de anumite minerale ca sa-si creeze anumite substante care pot sa distruga mai repede bacteriile. La modul general, mineralele ajuta imunitatea. Dupa aceea, fiecare situatie in care avem o infectie mai puternica care nu cedeaza la antibiotice, de exemplu. Atunci putem sa folosim mierea de mana, pentru ca nu numai mineralele care ajuta sistemul imunitar, dar mai sunt acei polifenoli, acei pigmenti vegetali care dau chiar si culoarea mai inchisa a mierii de mana. Si polifenolii sunt cunoscuti… exista mii de articole stiintifice care confirma ca sunt antibacterieni, antioxidanti, antivirali, antimicotici, antiparazitari… E o lista de vreo 70 de proprietati utile ale acestor polifenoli care se gasesc si in miere, si in polenul de albine, chiar si, in cantitati mai mici, in laptisorul de matca… Si ei explica majoritatea efectelor utile.
Cecilia Caragea: Spuneati ca mierea de mana se vinde mult mai scump in tari precum Germania, Austria, Elvetia, dar si in Romania, in tari unde este cunoscut faptul ca aceasta miere de mana este mult mai buna pentru sanatatea noastra. Sau poate nu mult mai buna, dar mult mai puternica in cazul anumitor afectiuni!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact! In anumite afectiuni, pentru anumite persoane! Aici, ca sa facem o mica paranteza, exista filme sau am vazut si unele tari care spun ca mierea cutare este cea mai buna miere din lume sau polenul cutare este cel mai bun polen din lume! Faptul ca o miere este mai buna sau mai putin buna depinde de clientul in sine, de necesitatile lui, pentru ca, cum ati dat exemplul cu magneziul, cei care au probleme cardiace sau intelectualii sau studentii, care gandesc foarte mult si folosesc foarte mult magneziul, sau sportivii… au si ei nevoie de foarte mult magneziu, pentru ca inima, musculatura nu pot sa functioneze fara acest mineral. Si, atunci, pentru aceste persoane, orice aliment care contine magneziu va fi extraordinar de bun. Asa se explica de ce intelectualii, studentii sunt ahtiati dupa ciocolata. In ciocolata exista cacao, care este una din resursele cele mai mari de magneziu care exista printre alimente. Si toti alearga dupa ciocolata! Din pacate, ciocolata comerciala are zahar, are lapte si alte componenete care nu prea sunt OK. In apiterapie, noi recomandam retete cu miere, cacao, care nu au componentele care pot fi daunatoare.
Cecilia Caragea: Asadar, un borcanel cu miere de mana este perfect la birou sau in sesiune sau atunci cand ai de facut un efort intelectual sustinut, prelungit!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact! Vara cand este foarte cald, insolatia este foarte puternica! Pentru ca mierea de mana avand multi polifenoli protejeaza mai bine de ultraviolete. Practic, oriunde exista exces de radicali liberi, acele substante care favorizeaza, declanseaza si mentin inflamatia. Undeva scrie foarte simpatic, radicalul liber este ca un glont care atunci cand intra in corp declanseaza aparitia altor gloante si se face un efect de avalansa, de explozie si daca sunt antioxidanti suficienti le pot bloca pe toate. Propolisul, polifenolii care sunt si in mierea de mana au foarte multi antioxidanti care blocheaza radicalii liberi. Sunt teorii de vreo cativa ani care spun ca inclusiv imbatranirea precoce sau imbatranirea mai rapida apare din cazia acestor radicali liberi care oxideaza diverse substante in corp si care ataca, de exemplu, cromozomii la nivel de gene, la nivel foarte, foarte profund. Daca ai suficienti antioxidanti in alimentatie, atunci poti sa previi inclusiv aceasta imbatranire precoce.
Cecilia Caragea: Si spuneati ca exista o serie de retete cu miere de mana, cu propolis, cacao, polen… De miere de mana combinata cu propolis am auzit si foarte multa lume foloseste miere de mana cu tinctura de propolis, dar cu polen si cu cacao par a fi niste combinatii mai exotice, sa spunem!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Sunt si aici mici descoperiri de tip Evrika! Am avut eu o asemenea descoperire de tip Evrika acum vreo cateva saptamani! Am lasat polen multicolor de la mai multe plante in cacao, am facut pulbere de cacao cu apa, am adaugat si miere si am facut un fel de pasta in care am adaugat polen. Daca lasi polenul in acest solvent cam o jumatate de ora, polenul are pe scoarta externa substante grase si arome foarte multe, care trec in alte grasimi, iar cacaua este si o grasime vegetala care absoarbe din aromele polenului si, daca se asteapta cam jumatate de ora, dupa aceea se completeaza cu miere, dupa aceea cu apa, iese o ciocolata lichida extraordinara.
Cecilia Caragea: Deci, daca vrem o ciocolata energizanta, naturala, buna – cacao, apa, miere, apoi polen si apoi mai adaugam miere, apa!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Se poate completa cu miere si apa dupa gust! Apa calda la temperatura corpului, nu mai mult de 40-42 de grade Celsius, cu exceptia propolisului si a cerii de albine, practic toate celelalte produse apicole sunt un fel de fiinte vii care nu trebuie incalzite mai mult de 37-38 de grade pentru ca le temperaturi mai mari se distrug enzimele, vitaminele. Mierea niciodata nu se pune in cafea fierbinte, in ceai fierbinte sau in ciocolata fierbinte. Tot timpul trebuie sa fie, maxim 37-40 de grade Celsius.
Cecilia Caragea: Spuneati cu exceptia cerii si a propolisului! Deci propolisul pare ceva absolut fabulos, ca rezista a fi incalzit mult mai mult!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da! De ce rezista? Pentru ca el provine de la acei muguri de copaci, care muguri… de exemplu, plopii, trebuie sa reziste toata vara la temperaturi foarte intense si, ganditi-va, este efectul acela cunoscut in fizica: daca am o suprafata inchisa la culoare, acolo se incalzeste mult mai mult, pentru ca negrul absoarbe caldura mult mai mult. Si mugurii de plop sunt de culoare verde inchis, maroniu, iar pe timpul verii, cand nu bate nici vantul, daca sunt afara 45 de grade Celsius, pe aceasta suprafata pot sa fie 55-60 de grade. Or, daca mugurii nu ar fi protejati de aceste substante de protectie, de rasini, de balsamuri, in fiecare vara, toti plopii ar fi arsi de lumina soarelui. Nu se intampla asta pentru ca sunt aceste substante protectoare, pe care le preiau dupa aceea albinele. Deci, propolisul pot sa il incalzesc pana la un 55-60, sunt unii autori care spun chiar 75 de grade Celsius. Nu mai mult totusi de 80-85, daca trec de 100 de grade Celsius, poate sa devina toxic.
Cecilia Caragea: Si, pentru ca vorbeati de propolisul romanesc, pe care albinele il obtin, de regula, din mugurii de plop, presupun ca proprietatile propolisului difera si in functie de plantele, de mugurii din care albinele au cules rasinile respective. Asadar, propolisul variaza in privinta compozitiei si poate si in privinta efectelor, depinde din ce zona este. Ca este din Europa, ca este din Siberia, din Africa, din America de Sud!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Asa este! Exista si la propolis variabilitate. Nu asa de mare ca la miere, ca la polen. Sunt si cu efecte farmacologice diferite, sunt unele tipuri de propolis care sunt foarte puternic antitumorale, pe cancerul de pancreas, de exemplu, altele pe SIDA, altele pe alte tipuri de tumori. Dar ce este interesant, ca asta se intampla si la miere: indiferent de locatia geografica, indiferent de planta, toate plantele se protejeaza de ultraviolete, de raniri, de traumatisme, de microorganisme care le ataca cam cu acelasi tip de substante active sau care au aceleasi functii de cicatrizare sau antibacteriene. Si, atunci, indiferent de propolis, toate vor fi mai mult sau mai putin antibacteriene, mai mult sau mai putin antivirale, mai mult sau mai putin antioxidante. Au niste variatii de intensitati, dar astea pot sa le reglez eu ca clinician, ca practician. Daca am un propolis care are mai putine substante active de un anumit tip, pot sa-i dau pacientului doza dubla sau tripla si atunci ajung la aceeasi doza ca la un propolis care ar fi mai bogat in anumite substante.
Cecilia Caragea: Dar, de regula, propolisul romanesc pentru ce anume este recomandat?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Este foarte bun propolisul romanesc si european si din toate zonele temperate, inclusiv din America de Nord, din Noua Zeelanda, tocmai deriva proprietatile din proprietatile pe care le are el la nivelul plantei. Deci este foarte bun protector, vine si acopera, face o pelicula de protectie contra o serie intreaga de inamici care poate sa atace viata din acel mugur. El este extraordinar pentru tot ce inseamna plagi, taieturi, zgarieturi. Mie mi se intampla frecvent aici, la Mereni. Lucrez in gradina si frecvent ma intep, ma tai si prima chestie: ma spal cu apa repede si apoi pun propolis si in doua minute nu ma mai doare, nu am inflamatie, se cicatrizeaza foarte repede, in cateva zile.
Cecilia Caragea: Propolisul este cicatrizant si este recunoscut ca fiind foarte bun cicatrizant si spuneati ca si mierea de mana este un bun cicatrizant. Deci mie combinatia de propolis cu miere de mana mi se pare absolut fabuloasa si pentru cicatrizare, si pentru imunitate. Este ceva incredibil aceasta combinatie!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da! Asa este! Acum sunt mici secrete de aplicatie practica, ca ordine cronologica cum le folosesc. Daca am, de exemplu, o taietura, ma spal cu apa mai mult, ca sa scot acele microparticule de praf. Sau daca sunt resturi de plante sau altceva si, dupa aceea, daca totusi ma gandesc ca mai sunt niste microurme de praf sau de nisip intrat acolo, e bine, in prima faza, sa pun mierea, pentru ca mierea este higroscopica, foarte concentrata si absoarbe apa si este buna ca si absorbanta de alte microimpuritati care sunt acolo. Dupa ce am lasat mierea 5-10 minute, o jumatate de ora, o spal si dupa aceea pot sa vin cu miere cu propolis sau, daca sunt convins ca este totul perfect curat, pot sa pun propolis direct.
Cecilia Caragea: Propolis sau tinctura de propolis?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, sunt mai multe forme! Tinctura de propolis sau extract de propolis. Acum este un produs facut la Institutul de Apicultura din Baneasa care este formidabil, cel mai bun din lume, un extract de propolis. Adica se porneste de la tinctura de propolis, se evapora alcoolul si dupa aceea se adauga ulei de masline. Se poate aplica direct, este foarte dens, se lipeste foarte bine si poate sa stea si o saptamana acolo, nu pleaca decat daca il speli cu sapun. Am descoperit, la o conferinta in Indonezia… de obicei, cand am o raceala, uneori de la aerul conditionat din avion, poate sa fie un inceput de guturai si, asta fac de ani si ani de zile, iau tinctura de propolis, pun un pic de apa si direct sub limba pun 10-15 picaturi, nu calculez pentru ca, la produsele apicole, este iarasi un secret, dozele nu sunt asa de rigide ca in medicina clasica!
Cecilia Caragea: Sau poti sa iei o bucatica de propolis sau bomboane cu propolis!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, asa este! Si, in acel an, cand am fost acolo, am avut cu mine Propolivul, asa se numeste preparatul respectiv. Si, ca de obicei, am turnat in gura si il imprastii in toate directiile cu limba, cum fac degustatorii de vinuri ca sa simta mai bine aroma, dar si ca sa se absoarba mai bine. Dupa ce am facut manevra, m-a bufnit rasul dupa ce mi-am dat seama ca era ceva foarte lipicios. Cand am deschis gura si m-am uitat, dintii erau negri. A fost un Evrika din acesta extraordinar, pentru ca mi-am dat seama ca produsul este formidabil pentru tratamentul preventiv al cariilor, pentru gingivita, pentru sensibilitatile dentare tocmai pentru ca se fixeaza foarte bine pe dinte. Sunt foarte multe persoane care au sensibilitate la nivelul dintilor – daca beau ceva rece sau ceva fierbinte, imediat le dor dintii. Cum se intampla asta? Daca m-as uita la miscroscop la dinte, as vedea ca el are foarte multe canale subtirele, mici de tot, care merg pana spre radacina dintelui, unde e nervul, care e foarte sensibil. Cand se vine cu proplisul sau tinctura se inchid acei pori si atunci nu mai poate sa intre frigul sau fierbinteala, virusuri, bacterii… si dintele este foarte bine protejat. In plus, propolisul, la fel ca mierea de mana, are si el multe minerale si permite, usor-usor, regenerarea dentinei. Se poate regenera dintele! Multi ani s-a considerat ca dintele este un tesut fix, nu se mai poate regenera, dar au constatat chiar stomatologii ca se poate regenera si propolisul este un instrument formidabil ca si mierea de mana!
Cecilia Caragea: Pe langa faptul ca ne putem indulci ceaiul sau cafeaua cu miere de mana, cu miere de padure, cu siguranta mai aveti tot felul de alte retete in care este inclusa mierea de mana si ar putea sa ne faca foarte bine in tot felul de afectiuni!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Intr-adevar, mierea de mana, ca si mierea florala, se poate administra pe toate caile anatomice imaginabile. Nu numai pe gura se poate lua, ci si pe partea respiratorie, prin inhalatii, aerosoli, cum faceau bunicutele, traditional, cu prosopul pus in cap si dupa aceea puneai acolo lichid, in cazul de fata miere de mana, si atunci uleiurile volatile se pot inhala. Este si administrarea prin piele, o tehnica speciala, masaj de detoxifiere cu miere. Pentru partea cosmetica, se cunoaste deja aplicatia. Exista si supozitoare care se pot face pe baza de miere de mana, ceara, propolis, polen sau ovule vaginale pentru femei, cand au probleme pe zona respectiva… Si exista chiar si posibilitatea, dar asta e ceva rarisim, doar o singura persoana in lume la ora actuala face lucrul acesta si l-am avut invitat la congresul de la Sibiu recent, profesorul Mamdouh Abdulrhman, de la Universitatea din Cairo, care face injectie cu miere intravenos.
Cecilia Caragea: Nu am mai auzit de asa ceva!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, da! Metoda respectiva s-a folosit in Rusia imediat dupa Al Doilea Razboi Mondial, au facut niste experimente pe animale, pe oi si pe caini, a fost totul OK. Au trecut apoi la pacienti care aveau probleme psihiatrice si aici a fost greseala lor strategica, pentru ca rezultatele pe care le-au luat de la pacientii cu probleme psihiatrice au fost un pic confuze si au zis ca nu este buna metoda. Germanii, in schimb, au preluat-o si au folosit-o ani de zile, pana cand a inceput industria farmaceutica sa apara, sa creasca cu antibioticele, cu cortizonul si celelalte si atunci metoda a ramas in uitare. Dar acest profesor din Egipt, Mamdouh Abdulrhman, probabil stimulat in continuare si de faptul ca in Coran, in religia islamica, sunt doua versete in care se vorbeste foarte frumos despre albine, cum ca albina este foarte importanta pentru sanatate, ca are lichide de mai multe culori care ajuta sanatatea, iar acest lucru trebuie sa ne puna pe ganduri si sa vezi albina cu alti ochi. Practic, albinele sunt venerate in islamism si atunci este foarte usor pentru musulmani sa preia, sa consume miere fara sa puna foarte multe intrebari. Spiritul nostru occidental vrea sa stie ce substante, daca nu cumva fac rau… musulmanul accepta din start, poate de la partea spirituala.
Cecilia Caragea: Bine, si in crestinism, albina este foarte bine vazuta, o fiinta uimitoare, in unele credinte populare este chiar implicata in facerea lumii… Dar, intr-adevar, spiritul nostru occidental este de a interoga, de a ne intreba. Insa, in acest fel, aflam si demonstratiile, explicatiile stiintifice ale acestor lucruri, ceea ce este foarte bine!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Trebuie si un pic de credinta!
Cecilia Caragea: Si credinta, si stiinta, dar, ca sa revenim la aceasta procedura de care ne spuneati, pare extrem de surprinzatoare! Pentru ce anume ar incerca cineva asa ceva?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Mai intai, profesorul Mamdouh a experimentat pe aproximativ 150 de pacienti mii de injectii, pe care le noteaza perfect. La ce trebuie? Daca ne uitam, absolut toate spitalele din lume, la sectia de urgente, cand ajunge un pacient cu un accident de masina, o intoxicatie, orice urgenta, infarct de miocard, primul lucru pe care il fac medicii in urgenta este sa puna o perfuzie si prima substanta care se baga in perfuzie este glucoza, ca sursa de energie. Glucoza este o substanta care da energie. In mierea de albine gasesc si fructoza, si alte substante, plus o gama foarte larga de minerale, gasesc aminoacizi esentiali (e adevarat, in cantitati foarte mici), gasesc polifenoli. Deci mierea este de o mie de ori mai buna decat acea perfuzie cu glucoza.
Cecilia Caragea: Deci, ar fi perfuzie cu miere dialuata?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact! Se face o diluare – sa nu ne imaginam ca se baga mierea direct, luat din fagure si bagat direct. Nu, se fac dilutii 2%, 5%, 10%, 15-20%, in functie de caz. Profesorul Mamdouh a mers pe toate dilutiile posibile, daca nu ma insel a mers pana pe la un 40%.
Cecilia Caragea: Si a folosit miere de mana?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Se poate folosi miere de toate tipurile! Important este sa fie miere curata, organica, nu industriala, nu cu pesticide, o miere curata.
Cecilia Caragea: Produs ecologic!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da. Si acum chiar lucreaza la o carte despre utilizarea intravenoasa a mierii de albine, a inceput sa faca si teste clinice pe perfuziile de spital, acelea picatura cu picatura. Majoritatea pe care le-a facut pana acum le-a facut prin injectare indirecta, foarte, foarte lent… Adica trage in seringa mierea de albine (0,5 ml, sa spunem) si dupa aceea trage ser fiziologic pana completeaza si iese o concentratie de 5% sau 10%, in functie de cum vrea sa faca la acel pacient. Si dupa aceea injecteaza foarte, foarte lent. In discutiile pe care le-am avut cu dansul pe e-mail, i-am recomandat sa treaca si la aceasta forma, prin perfuzie, pentru ca in spital e mai cunoscut si se face mai rapid decat sa stai 5-10 minute sa faci injectarea. Si a inceput sa faca si cu microfiltrare, desi pana acum a mers pe miere nemicrofiltrata. Adica miere obisnuita, doar diluata. Ce efecte sunt? In primul rand, se obtine un efect foarte clar, foarte direct, foarte rapid de energizare, adica pacienti care sunt, de exemplu, cu cancere, foarte, foarte obositi, epuizati sau orice alta afectiune care duce la epuizare… cand se face mierea intravenos, se da o energie foarte rapida si… global. Te gandesti de ce nu se intampla daca iau o lingurita de miere pe care o inghit direct! Si de la lingurita de miere pe care o iau direct am energie, dar nu asa de mult ca intravenos. Cum se explica? Orice aliment pe care il inghit va ajunge pe tubul digestiv, foarte multe din celulele tubului digestiv absorb din el si ce mai ramane, pana ajunge pe undeva pe la mijlocul intestinului subtire, trece in sange, trece in vena borta, ajunge la ficat, ficatul este un organ foarte mare care zice: „Ooo, de cand te asteptam!“, e un burete mare care absoarbe tot si, intr-o prima faza, el absoarbe foarte mult si foarte putin trece deasupra ficatului, prin venele suprahepatice, ca sa ajunga la creier, la inima, la rinichi, unde sunt toate urgentele, infectii sau altceva. De asta si in spital, prin perfuzii se fac antibiotice, se baga substante active farmacologice, pentru ca ajung direct in sange mult mai repede la zona respectiva. Exact asa se intampla si cu mierea. Mierea nu are proteine in ea, sunt extrem de putine, pentru ca in miere e poate 1% polen, in care sunt poate 5-10% proteine, dar care sunt inchise in polen, nu sunt exteriorizate. Deci nu e risc de alergii. Iar profesorul Mamdouh, pe 150 de pacienti niciodata nu a avut un soc anafilactic sau reactii din acestea adverse intense care sa necesite intreruperea tratamentului. Ce este foarte interesant aici (am vorbit si la congresul de la Sibiu), inca nu a gasit nimeni explicatia, dar se mai intampla un fenomen foarte interesant, care mai apare si in terapia cu venin de albine! Pacientii care primesc mierea intravenos… fiecare dintre ei are anumite afectiuni, care pot fi foarte diferite, sunt mii de afectiuni diferite si fiecare afectiune are simptomele ei specifice. Ei, ce a observat profesorul Mamdouh? Ca, daca dau, de exemplu, unui pacient care are o gastrita miere intravenos, se vor accentua temporar simptomele de gastrita. Adica, temporar, o sa il doara mai tare stomacul, apare senzatia aceea de arsura, cand urca aciditatea pe esofag, dar doar cateva minute, o jumatae de ora, o ora cel mult si, dupa aceasta agravare initiala, apare ameliorarea. Daca are urticarie, de exemplu, cand i se face mierea intravenos, se accentueaza urticaria, se scarpina si mai tare pe tot corpul, dar dupa aceasta agravare initiala apare ameliorarea.
Cecilia Caragea: Am mai auzit acest lucru, ca intr-o prima etapa a vindecarii se accentueaza simptomele!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact, se acutizeaza simptomele! Asa se descrie si in homeopatie, la anumite remedii: initial, este o acutizare si dupa aceea apare vindecarea. Se si spune ca nicio boala cronica nu se poate vindeca daca nu trece printr-o acutizare, o agravare initiala. Dar e, totusi, surprinzator faptul ca mierea, care e un un compus de un anumit tip, indiferent de boala, accentueaza acele simptome si, practic, mierea poate fi folosita in sensul asta ca un fel de unealta-diagnostic! Se poate ca un pacient care stie ca are diabet, de exemplu, nu stie ca are si gastrita sau rinita si, atunci, cand primeste acest test, i se accentueaza acele simptome!
Cecilia Caragea: Deci, mierea iti si arata problemele pe care le ai!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact!
Cecilia Caragea: Incredibil!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Asa se intampla uneori si in terapia cu venin de albine! Cand faci terapia asta, pacientul spune: „A inceput sa ma doara genunchiul stang!“, desi il tratezi pentru spate. Si, dupa aceea, isi aduce aminte ca acum 17 ani s-a lovit la genunchi si a avut multa vreme dureri si acum s-a reactivat. Cand se face apoi tratamentul specific… ca o explicatie grosiera, daca iau o persoana foarte puternica, dar singura zona mai slaba este la nivelul spatelui, al zonei lombare, unde are un inceput de hernie de disc sau are o mica problema la ligament, daca iau persoana aceasta si o zgaltai un pic, nu o sa aiba pe nicaieri dureri decat in zona lombara. Acolo se activeaza durerea, daca are o problema la nivelul cefei. Cand l-am zgaltait, se activeaza durerea aici. Practic, veninul de albine iti indica aceasta problema.
Cecilia Caragea: Iti arata care este calcaiul lui Ahile in cazul tau!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact! Foarte bine ati spus!
Cecilia Caragea: Si inteleg, asadar, ca toate aceste produse apicole sunt foate utile si in diagnosticare, nu numai in tratament!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Asa este!
Cecilia Caragea: Dar, inainte de toate, cred ca sunt foarte bune pentru preventie!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact! Preventia este mult mai utila decat tratamentul si, atunci, ca sa dam niste retete pe baza de miere de mana ca sa le putem folosi in preventie, ar fi niste principii de baza! Principiul de baza este ca fiecare organism este diferit si are nevoie de substante diferite si aceste substante diferite le gasesti in remedii diferite. Eu pot sa folosesc mierea de mana ca o baza si, dupa aceea, sa pun in aceasta miere de mana alte substante, alte remedii care imi fac foarte bine. De exemplu, am o problema cu imunitatea, am o gripa foarte puternica si ma gandesc ca usturoiul mi-ar face foarte bine, ca este cunoscut ca antiviral, antibacterian… Pot sa tai un catel de usturoi marunt si il las in miere cateva zile sa se dizolve si, dupa aceea, filtrez sau nu filtrez si pot sa mananc ce este acolo. Sunt doua modalitati prin care pot sa imi dau seama ce remedii este bine sa pun miere. O modalitate este modalitatea intelectuala, prin care apelez la un medic specialist in fitoaromoterapie si el imi spune ce imi trebuie: obligeana, galbenele, coada-soricelului, anghinare, paducel… Sau trebuie fructele cutare, semintele cutare, legumele cutare… Si cealalta varianta, care e foarte interesanta, este varianta instinctuala, in care organismul pacientului spune: „Am nevoie de cutare lucru!“ Un exemplu foarte concret, care se intampla aproape la toate femeile cand trec prin perioada de sarcina, viitoarele mamici, si care au acele pofte foarte intense, care spun in luna a doua, a treia: „Vreau neaparat gogosari sau muraturi!“ sau ii spun sotului: „Daca nu te duci acum dupa banane, avortez! Fa-te luntre si punte si adu-mi banane sau mere sau caise!“ sau ce pofta are atunci in momentul ala! De ce? Pentru ca organismul mamei, in momentele acelea, simte mult mai bine ce are nevoie si cere imediat ce ii trebuie. Persoanele obisnuite isi pierd acest instinct, pentru ca suntem manipulati de reclame sau mergem in vizite si ni se pune pe masa o anumita mancare, ni se spune ca mancarea asta e buna, asta nu e buna, dar nu mai folosim atat de mult instinctul asta natural, ci mai mult ochii si mintea si ratiunea.
Cecilia Caragea: Da, cateodata, stim! Asta mi-ar face bine, simtim si ne indreptam spre un gust dulce, spre un gust amar, dar ramane totusi o intrebare! Cata incredere putem sa avem in instinctul nostru, in gustul nostru daca nu cumva este pervertit? Pentru ca exista si varianta din medicina ayurvedica, cand eu nu am nevoie de dulce, dar mananc dulce pentru ca am deja niste gusturi pervertite!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, se poate intmapla si asta, dar metoda cea mai buna este recomandata de francezi si se cheama instincto-terapie alimentara! Cum trebuie facut? Mai intai trebuie sa imi recapat acest instinct animalic si fac aici o mica paranteza – pisicile, cateii, animalele stiu excat ce sa manace, in functie de ce le trebuie la momentul respectiv.
Cecilia Caragea: Cum imi recapat eu gusturile naturale?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Timp de o luna de zile nu mai aleg alimentele pe baza ochilor si a gandirii, ci pe baza testului olfactiv – nasul si testul gustativ – limba. Cum fac? Pun pe masa toate alimetele pe care le am in debara, in bucatarie, le insir pe o masa, le desfac pe fiecare dintre ele, daca este inchis in ceva, si miros. Proba nasului prima oara, incerc cam 50 de alimente, din aceste 50 de alimente miros numai 10, din aceste 10 alimente le gust pe fiecare in parte si din astea 10 imi plac la gust, la aroma numai trei dintre ele si doar pe alea trei trebuie sa le mananc. Si repet acest lucru la fiecare masa, sa spunem de trei ori pe zi, timp de o luna de zile.
Cecilia Caragea: E, totusi, un efort de vointa aici!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: E un efort de vointa, dar pot, totusi, reactiva acel instinct animalic, foarte bine conectat la necesitatile corpului si simte ce ii trebuie in exterior. Si, atunci, corpul simte ce ii trebuie, alege si aia trebuie sa ii dau. Corpul este mult mai inteligent decat cortexul. Neocortexul este manipulabil foarte usor, deci trebuie o luna de zile facuta treaba asta si dupa aceea corpul simte si ia acele alimente, dar mai este ceva, ati atins foarte bine partea cu ayurveda. Foarte multa lume selecteaza un aliment dupa gustul initial, dupa aroma initiala, e bun gustul si se apuca si mananca. Dar mai trebuie facut un test, testul acesta descris in ayurveda prin care trebuie sa vad efectul postprandial, adica postinghitire. Da acel aliment o senzatie de bine, de forta, de energie, de sanatate si la o ora dupa? Si la doua ore dupa?
Cecilia Caragea: Sau imi vine sa dorm?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Sau imi vine sa dorm! Aici este exemplul pe care il aveti, desigur, in minte cu glutenul. Cei care au intoleranta sau chiar alergie la gluten, dupa ce mananca paine sau orice derivat pe baza de grau, au o oboseala suspecta. Asta este simptomul principal: oboseala suspecta! Cad sub masa! Te-ai asezat la masa cu, sa zicem, 80% energie fata de 100% cat ai tu maxim si, normal, dupa ce mananci, sa fie perioada de putina liniste, pentru ca vine mai mult sange in tubul digestiv, ca sa inceapa digestia. Sa zicem ca te mai duce la 60% din energie. Dar, daca ai intoleranta la gluten sau iti face rau acea substanta, ajungi la un 20% – iti vine sa dormi, te balonezi, nu mai ai vlaga, putere, nu mai ai chef de nimic.
Cecilia Caragea: Deci, acesta ar fi un prim semn pentru cei care nu stiu ca au probleme cu glutenul!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact! Glutenul este un exemplu, dar pot sa fie multe alte substante. De exemplu, lactoza din lactate sau cazeina din lactate. Practic, orice substanta din orice aliment poate sa fie greu tolerata de organism, exact cum sunt persoanele care au alergii la polenul cutare, la parul de pisica, orice alergen care vine pe caile respiratorii, sunt si alergenii care vin pe partea digestiva si care dau acea oboseala suspecta sau dau balonari sau tot soiul de simptome urate. Invers, daca alimentul ti se potriveste foarte bine… Va dau un exemplu, in cazul meu, cu galbenusul de ou crud! Avem aici, in gradina, gaini libere, ecologice si, din cand in cand, iau galbenus de ou crud – in momentul in care il iau, imi da o energie formidabila, parca m-a injectat cineva cu forta!
Cecilia Caragea: Pe vremuri, incercam si eu galbenus de ou cu cacao si cu miere! Asadar, trebuie sa fim atenti si la primele semnale pe care ni le da corpul, cum mirosim un aliment, cum il simtim pe papilele gustative… Si, dupa toate aceste etape, cand ne-am curatat gustul si am ajuns, intr-adevar, la gustul nostru natural, instinctiv, putem alege alimentele care realmente ne fac bine. Si trebuie sa fim atenti si la cum ne simtim dupa ce mancam, la momentul digestiei efective, la o ora, doua dupa masa!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact! Eu le dau pacientilor, cand vin la mine la consultatie, un tabel cu alimente nocive, alimente benefice, la modul general. In loc de zahar, miere de albine si fructe dulci, in loc de carne de porc sau vita, proteine din peste… Dar, din lista aceasta cu alimente utile, bune, fiecare dintre pacienti trebuie sa isi faca testul lui personal, pentru ca pentru unul polenul de paducel poate sa fie formidabil, altuia sa ii dea un efect advers. Si atunci le recomand sa isi puna pe o coala A4 un magnet pe frigider si sa isi faca lista personala. Castravetele imi face bine sau nu, il trec la lista de rele sau de bune… Si, incet-incet, intr-o luna sau doua, isi face lista personala. In momentul in care si-a facut lista aceasta personala, trebuie mers cu acele alimente a la longue, pentru ca sunt bune, sunt intaritoare, dau sanatate. Si, dupa o jumatate de an, un an, pot sa mai fac si un test, sa vad daca mi s-a schimbat metabolismul, sa incerc din nou cu acel aliment care inainte stiu ca nu imi facea bine. Si, daca dupa un an s-a schimbat metabolismul si va tolera acel aliment, atunci il poate include in meniul obisnuit.
Cecilia Caragea: Dupa aceasta etapa de curatare a organismului!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Asa este! Dezintoxicarea sau curatarea este obligatorie in tratamentul bolilor cronice! Trebuie sa faci intai curatenie, pentru ca nu iti dai seama care sunt problemele acolo. Si curatenia, interesant, nu trebuie facuta numai la nivel fizic, material – la cineva constipat si la nivel energetic, si la nivel sufletesc, mental, trebuie facut curatenie peste tot.
Cecilia Caragea: Poate asta este ceva mai dificil deja! Fizic, iti e mai simplu, dar sa cureti si celelalte niveluri ale fiintei tale…
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Se poate, se poate! Cu un pic de vointa, cu sfaturi bune, se poate si acolo!
Cecilia Caragea: Intr-adevar, poti sa faci lucrurile acestea sub indrumarea unui specialist in apiterapie, dar, dupa cum spuneam, si noi, singuri, acasa, daca vrem sa facem un prim pas spre sanatate, putem sa alegem aceste produse apicole care ne sunt la indemana – mierea de mana, de exemplu, si sa o folosim ca sa ne indulcim ceaiul sau cafeaua in fiecare dimineata!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Ca sa ne intoarcem la retele acelea practice, personalizate… Dupa ce pacientul a vazut care aliment ii face mai bine – legume, fructe, cereale, le poate combina cu mierea. Mierea de mana, in cazul nostru! Si, pentru ca mierea rotunjeste gusturile, aromele si creste absorbtia, biodisponibilitatea, cum spuneati, eficienta acelor remedii va fi mult mai mare. De doua ori pana la zece ori mai mare decat daca le-as lua separat.
Cecilia Caragea: Asadar, pot sa folosesc mierea de mana nu doar in ceai si nu doar in cafea, ci si sa prepar tot felul de retete sanatoase! Pentru raceala, de exemplu, cu usturoi, pentru energie, cu galbenus de ou, ginseng, cacao…
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Este, practic, nelimitat! Fiecare om isi poate face singur retele lui. Asa cum spuneati, daca e coordonat de un medic fitoaromoterapeut, este mai bine, de un nutritionist, este iarasi foarte bine, dar trebuie fiecare om sa-si gaseasca remediile lui. Si e adevarat ca in Ayurveda (exista foarte bine si in medicina traditionala chineza), in functie de anotimp, in functie de temperatura exterioara, de umiditate, necesitatile organismului difera si, atunci, si gusturile, si necesitatile sunt diferite si trebuie sa merg pe alimente diferite. Iarna, de exemplu, sau toamna, stim ca pasarile migratoare, inainte de a porni in zborul acela lung de mii de kilometri, depun multa grasime pe corp. Si este normal ca si noi, in timpul toamnei, sa mancam ceva mai gras, grasimi vegetale, ca acestea sunt cele mai sanatoase, si sa avem un mic depozit de protectie pe timpul iernii. Dar primavara, cand trebuie sa fim dinamici si activi, si mai ales vara, grasimea trebuie sa scada si atunci se schimba un pic formula de alimente.
Cecilia Caragea: Si, apropo de acest lucru, sortimentele de miere le-ati recomanda in functie de anotimp?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da. Si acesta este si sfatul care se da legat de consumul frunctelor si legumelor! Fructele de sezon. Apar cirese, mananc cirese, apar visine, mananc visine, apar pepenii, mananc pepene. In general, nu este bine sa mananc fructe care se coc la distanta. De exemplu, iarna, daca mananc banane, care se fac vara in emisfera sudica a pamantului, sunt OK, dar nu foarte OK din punct de vedere energetic.
Cecilia Caragea: Adica nu e recomandat sa mananc capsuni de Anul Nou!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact! Si aici sunt si alte reguli, de la domnul profesor Mencinicopschi, foarte importante… O regula uriasa: sa nu se consume fructe la sfarsitul mesei. Este o greseala imensa, care se face in toata lumea!
Cecilia Caragea: Stiu ca in Franta fructele se mananca la inceputul mesei si acesta ar fi un obicei pe care ar trebui sa il preluam si noi si ar trebui sa il preia, de fapt, oamenii de pretutindeni, pentru ca fructele se mananca la inceputul mesei! Dar, apropo de retete dulci, fructe cu miere de mana?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, foarte buna ideea asta de a pune fructe in miere, de toate soiurile, dar, fructele avand foarte multa apa in ele, apa poate sa ajute la dezvoltarea unor drojdii microscopice prezente in miere, care ar putea sa duca la fermentarea mierii. Reteta magistrala este ca pot sa pun in miere orice fructe, dar sa bag dupa aceea preparatul la congelator. Am un coleg de la Constanta care de ani de zile pune afine, zmeura, catina, tot soiul de fructe de padure in miere, jumătate-jumătate. Daca le-ar lasa la temperatura camerei, dupa cateva saptamani ar fermenta, dar el le pune imediat dupa ce le-a amestecat la congelator si, dupa aceea, pe timpul iernii sau primavara, pot sa iau cantitati mici inainte de mese.
Cecilia Caragea: Sau putem sa mancam imediat!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Sau asa, da! Categoric! Deci, mierea de mana este realmente un produs extraordinar, se poate folosi in sute de moduri!
Cecilia Caragea: O recomandati mai mult iarna, de toamna pana primavara?
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Da, exact, toamna si iarna, pentru ca este mai bogata in minerale si ajuta mai mult imunitatea. Pentru ca toamna si iarna este perioada cea mai critica, mai ales pentru cei mai in varsta, la care, daca imunitatea este mai slaba, o gripa simpla poate da complicatii.
Cecilia Caragea: Da… si pentru copii este foarte dificil sezonul rece, tot timpul au probleme!
Dr. Stefan Stangaciu, presedintele Societatii Romane de Apiterapie: Exact! Toamna, iarna si primavara, la inceput, pana cand apare caldura, mierea de mana este excelenta!
Cecilia Caragea: Noi va multumim tare mult si, cu siguranta, cred ca multi dintre dumneavoastra care nu au incercat pana acum miere de mana, miere de padure vor fi dornici sa descopere acest produs apicol romanesc si sa-si faca tot felul de retete pentru sanatate!
Buna ziua, am citit cu mare placere interviul luat de doamna Cecilia Caragea domunlui dr. Stefan Stangaciu, felicitari pentru informatiile valoroase prezentate, vreau sa stiu cum pot obtine o consultatie de la dl. dr. intrucat ma confrunt cu o hepatita tip B de 35 de ani, am consumat polen crud cu miere, laptisor de matca, in cure mai lungi sau mai scurte, dar ficatul meu da semne de oboseala acum la 60 de ani si simt ca am nevoie de indrumarea unui specialist in utilizarea minunatelor produse apicole.
Va multumesc si va doresc numai bine!
Cu respect si admiratie,
Elena Popescu
Buna ziua! Ati incercat cura cu suc de sfecla rosie, organica / ecologica, presat la rece? Este extraordinar pt ficat! Il ajuta sa se regenereze mai repede decat orice altceva. Cura este asa:
– 7 zile, 30ml suc
– urmatoarele 7 zile, 60ml suc
– urmatoarele 7 zile, 90ml suc
In acelasi timp, trebuie sa va hraniti f bine, ca organismul sa aiba din ce sa reconstruiasca ficatul. Suficiente proteine complete, minerale, vitamine, omega 3. + Seleniu! (2 nuci braziliene, bio, pe zi, e suficient).
Felicitari şi mii de mulţumiri!!! Am citit o carte şi zeci de articole despre beneficiile aduse de produsele stupului dar, cele mai bune şi importante sfaturi, de actualitate, le-am tras din articolul dvs. Păcat că abia acum am aflat despre existenţa acestui site!! Stimate d-le dr. Ştefan Stângaciu, sper să rămâneţi medic, deoarece în această meserie străluciţi şi să nu treceţi pe politică – azi ceva la modă!!!
Buna ziua.o singura intrebare:La congelare ,mierea de mana nu isi pierde calitatile asa cum temperatura de 38-40° “omoara acele organisme vii”??
Va multumesc anticipat pentru raspuns
Buna ziua!
Nu am discutat despre congelarea mierii, in mod normal mierea se pastreaza in camara, intr-un loc racoros. Si se pastreaza astfel incat sa nu bata soarele pe ea. Nu la congelator. Multumim!