Dialoguri pentru Sanatate – Ce inseamna stomatologia holistica. De vorba cu dr. Cristina Obreja, medic stomatolog si fondatoarea lantului de clinici dentare LIFE Dental Spa
0Dialoguri pentru Sănătate – Ce înseamnă stomatologia holistică. De vorbă cu dr. Cristina Obreja, medic stomatolog și fondatoarea lanțului de clinici dentare LIFE Dental Spa
Invitată: doamna dr. Cristina Obreja, medic stomatolog, fondatoarea Clinicilor LIFE Dental Spa (www.lifedentalspa.ro, www.facebook.com/LifeDentalSpa, 0318 282 274)
Dialog realizat de Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: În ultima vreme, se vorbește din ce în ce mai mult despre medicina holistică. Deși pare surprinzător, și în stomatologie lucrurile pot fi abordate tot astfel. Stăm de vorbă cu doamna doctor Cristina Obreja, care, în cadrul Clinicilor LIFE Dental Spa, implementează aceste concepte.
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Bună ziua și bine v-am găsit, în primul rând! Într-adevăr, stomatologia holistică sau biologică sau integrativă, pentru că poartă mai multe nume, este un concept relativ nou în stomatologie și mai ales destul de nou pentru România, pentru că, într-adevăr, nu sunt foarte multe clinici, nici foarte mulți medici care implementează un astfel de concept. Însă beneficiile, din punctul meu de vedere, sunt foarte multe, în sensul în care stomatologia biologică urmărește și identificarea cauzei, și eliminarea ei, nu doar tratarea efectelor. Pe de altă parte, ne interesează foarte mult și monitorizarea pacientului pe termen lung, adică îl vom sprijini, cumva, să mențină rezultatele bune obținute în urma tratamentului.
Cecilia Caragea: Spuneați de identificarea cauzelor. La ce anume vă referiți? Cu toții știm că, dacă mâncăm multe dulciuri și nu ne spălăm pe dinți așa cum ar trebui, ajungem să facem carii. Dar cred că v-ați referit la ceva mai mult.
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Da, într-adevăr. Niște lucruri despre care nu se discută foarte mult sunt acele cauze emoționale care stau în spatele afecțiunilor dentare. Probabil că este mult mai cunoscută această idee atunci când vorbim despre afecțiunile generale. În ultima vreme, chiar se vorbește destul de mult despre asta. Însă se pare că și dinții, pe lângă cauzele pe care le știm deja, ce țin de alimentație sau de igienă sau de faptul că nu mergem la stomatolog cât de des ar trebui, pentru detrartraje și pentru consultații, se pare că există și aici o componentă emoțională.
Cecilia Caragea: Tot așa cum diferite afecțiuni generale se spune că au și anumite cauze emoționale, de exemplu, dacă ne înfuriem foarte des, vom ajunge să avem probleme cu ficatul, tot așa, s-ar putea să ajungem să avem anumite probleme stomatologice din cauze emoționale?
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Da, cu siguranță! Și există deja studii în această direcție, de mai mult de 30 de ani. Recunosc că nici eu nu le cunoșteam până acum ceva vreme. Însă, fiind foarte interesată de partea aceasta de medicină alternativă, terapii naturiste, mi-a plăcut să investighez și a trebuit să merg la anumite cursuri, să urmez anumite cursuri și pregătiri în această direcție.
Cecilia Caragea: Chiar știu că aveți și competența de apifitoterapeut și specialist în medicină Ayurveda, acupunctură și așa mai departe.
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Da, exact! Și acest lucru chiar pot să spun că m-a ajutat. Și tot timpul am încercat să implementez ceea ce am învățat acolo și în stomatologie. Deși stomatologia pare un domeniu foarte arid și foarte exact, că, teoretic, ce-ai putea să faci mai mult decât să tratezi o carie sau să tratezi o paradontoză? Cum ai putea să aduci, de exemplu, Ayurveda în medicina dentară sau medicina tradițională chineză? Și, totuși, se poate! Însă recunosc că cel mai mult mi-a plăcut această idee în care poți să identifici, împreună cu pacientul, în urma unei discuții, și ce componentă emoțională are problema lui.
Cecilia Caragea: Putem să dăm niște exemple?
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Dinții noștri reflectă, fiecare dintre ei, o anumită fațetă a personalității noastre. Practic, ei au o simbolistică. Probabil că mai știți și faptul că fiecărui dinte, cumva, îi corespunde un meridian energetic. Dar acum aș vrea să vă povestesc puțin despre modul în care fiecare dinte întruchipează o fațetă a personalității noastre. De exemplu, incisivii centrali, sunt dințișorii aceștia doi care se văd atunci când zâmbim, cu care, practic, noi întâmpinăm lumea, ei sunt dinții personalității noastre sau dinții strălucirii noastre, așa se spune. Și, în momentul în care acești dinți sunt afectați de o carie, de exemplu, se poate spune sau se poate interpreta faptul că persoana respectivă, în momentul în care a apărut acea carie, a trecut printr-o perioadă în care stima de sine i-a scăzut, adică printr-un proces de autodevalorizare. A considerat că, nu știu, că nu e suficient de bună sau că nu merită anumite lucruri. Și, atunci, vedem acest lucru la nivelul dinților.
Cecilia Caragea: Și destul de multe persoane au strungăreață, cum se spune popular, adică acești dinți sunt distanțați. Ce înseamnă acest lucru?
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Da, are și acest lucru o simbolistică, e un pic mai dificil de explicat. În principiu, trebuie să ținem cont de faptul că, dacă am trage o linie pe mijlocul arcadelor dentare, am avea, practic, o parte dreaptă, căreia îi corespunde energia masculină sau energia tatălui, și o parte stângă, căreia îi corespunde energia feminină sau energia mamei. Și, practic, acești incisivi centrali, care ar limita strungăreața, reprezintă energia masculină și energia feminină din viața unei persoane, respectiv, în principal, mama și tata.
Cecilia Caragea: Adică nu sunt armonizate aceste energii?
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Da, exact. Nu sunt armonizate și, dacă există o distanță, e posibil să descoperi că părinții respectivei persoane n-au fost prea apropiați. Au avut niște vieți paralele, un pic separate.
Cecilia Caragea: Și, dacă îți faci un tratament ortodontic și se apropie incisivii în urma tratamentului ortodontic, te ajută acest lucru?
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Da, te ajută. Probabil că știți, că și despre asta se vorbește destul de mult în ultima vreme, că noi, practic, plecăm cu niște tipare transgeneraționale, preluăm de la părinții noștri anumite tipare, de la străbunici, strămoși și așa mai departe și le ducem cu noi toată viața. Și, cumva, aceste tipare, de cele mai multe ori, există somatizate pe corpul nostru, la fel cum se întâmplă și la nivelul dinților. Și, în momentul în care tu îți tratezi o afecțiune dentară, de orice natură ar fi ea, care are, bineînțeles, și o componentă emoțională, în momentul în care tu, de exemplu, îți aliniezi dinții, vei avea posibilitatea să dai un restart și să fii ajutat ca și componenta aceea emoțională s-o rezolvi. Nu înseamnă că se rezolvă automat, dar înseamnă, cumva, că ești ajutat și ai mai multă eficiență în a-ți rezolva problema emoțională care a produs afecțiunea de la nivel fizic.
Cecilia Caragea: E un ajutor. Dar foarte multe persoane au dinții din față, sus, incisivii, mult în față, mult peste arcada inferioară. Presupun că, nu știu, peste 80% din populație are această problemă. Ce înseamnă?
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Da, chiar voiam să povestim puțin despre partea aceasta. Din păcate, foarte mulți copii au anumite probleme de mușcătură, pentru că sunt acolo… de obicei, există niște deformări ale arcadelor sau niște diferențe de creștere între arcade. Exact așa cum spuneați acum, sunt foarte multe persoane care au mandibula mult mai mică decât maxilarul. Și se poate și invers. Poți să ai mandibula mai mare decât maxilarul și, atunci, și profilul va fi un pic diferit. Toate aceste lucruri au semnificație. Și, practic, aceste anomalii dentomaxilare, așa cum le numim noi, de fapt, sunt niște diformități, dacă ar fi să le spunem așa, între ghilimele, pentru că noi avem în ADN-ul nostru o informație conform căreia ar trebui să avem arcade perfect simetrice, cu dinți perfect aliniați pe ele și o mușcătură perfectă. Din păcate, aceste lucruri s-au schimbat de-a lungul timpului, în primul rând ca urmare a stilului nostru de viață, care ține foarte mult de alimentație. Faptul că acum mâncăm mai prelucrat, mai rafinat, mai moale, lucrul acesta nu ne-a ajutat pe termen lung. S-au produs niște schimbări, inclusiv la nivel osos și scheletic. Și, pe lângă stilul de viață, faptul că, nu știu, foarte multe persoane au carență de vitamina D, au anumite carențe vitaminice care nu ajută oasele să se dezvolte așa cum trebuie. Există, bineînțeles, și această componentă emoțională, care ține foarte mult de stres, de cât de stresată a fost mama când bebelușul era în burtică, cât de stresat a fost copilul, apoi, în familia respectivă. Și, atunci, toate aceste lucruri se văd pe corpul nostru, se văd și la nivelul dinților noștri, și la nivelul arcadelor.
Cecilia Caragea: Da, foarte mulți copii își mușcă buza de jos, probabil din timiditate, dar acest lucru, în timp, duce la o deformare a dinților de pe arcada superioară.
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Da, așa este. Sunt și copii care sug degetul sau preferă suzeta până la vârste înaintate, nu știu, 3-4 ani, am văzut chiar și mai târziu că folosesc suzeta. Toate aceste obiceiuri, într-adevăr, pot afecta dezvoltarea maxilarelor și modul în care se aranjează dinții pe arcade. Și, bineînțeles, aici ne e destul de ușor să ne dăm seama, au o componentă emoțională, pentru că copilul respectiv suge degetul sau suzeta dintr-un anumit motiv. Este un motiv emoțional, o nevoie de a fi mai aproape de mamă, o nevoie de a fi hrănit, o nevoie de a fi iubit.
Cecilia Caragea: E speriat, poate.
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Da, exact, de a se calma, de a se liniști. Deci în spate tot ceva emoțional este.
Cecilia Caragea: Și ce înseamnă acest lucru, faptul că dinții de sus sunt mult mai față?
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Există niște profile psihologice pe care specialiștii le-au asociat acestei dezvoltări a maxilarelor, respectiv, se spune că persoanele care au o mandibulă mai mică și mai în spate, asta înseamnă că dinții de sus par mult mai în față, acest lucru de obicei simbolizează o personalitate, cumva, mai cu capul în nori, un pic mai creativă, mai mentală și care uneori nu se poate organiza atât de bine, fiind un pic mai „aeriană”.
Cecilia Caragea: Creativii sunt dezorganizați.
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Puțin, da. Dar au calitățile lor!
Cecilia Caragea: Și persoanele care au mandibula mai dezvoltată și dinții de jos sunt mai în față?
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Aici, profilul asociat ar fi acela pentru o personalitate foarte ancorată în material și instinctuală, adică o persoană care are grijă foarte mult să nu-i lipsească partea aceasta de abundență, prosperitate materială. Și de obicei sunt persoane cu o voință foarte puternică, care își urmăresc obiectivele până și le ating. Aici e o diferență. Practic, imaginați-vă că sunt la doi poli opuși, cei cu mandibula mai mică și cei cu mandibula mai mare. Tocmai, unii sunt mai mentali, mai aerieni, ceilalți sunt mai pământeni, mai ancorați în material.
Cecilia Caragea: Din ceea ce știam eu de pe vremea bunicilor, popular, se spunea că cei care au dinții de sus mult mai în față sunt mai generoși, pe când cei care au mandibula, dinții de jos mai în față nu prea sunt generoși. Deloc, aproape.
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Sincer, nu cunosc această idee, dar putem să vedem, să investigăm.
Cecilia Caragea: E întrucâtva similară cu ceea ce ați spus.
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Da, da.
Cecilia Caragea: Și, apropo de credințele populare, ce înseamnă când oamenii au caninii foarte dezvoltați?
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Da, și aici e interesant profilul asociat, pentru că ați văzut că și la animale, animalele, atunci când vor să se impună, își arată colții, caninii, care de obicei sunt mai mari și mai lungi decât restul dinților.
Cecilia Caragea: Să sfâșie.
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Exact, exact. La fel și când vorbim despre oameni, cei care au caninii foarte ascuțiți, mai lungi, cumva, mai vizibili decât ceilalți dinți, sunt persoane cu o voință foarte puternică. Caninii sunt asociați cu voința. Și, atunci, când vezi o persoană de genul acesta, să fii sigur că o să urmărească până în pânzele albe să-și atingă obiectivele, fără să țină prea mult cont de ce se întâmplă în jur. Sunt persoane care vor să se impună, sunt persoane cu o voință puternică, au, cumva, calități de lider înnăscute.
Cecilia Caragea: Așadar, e vorba de persoane perseverente, care, dacă este cazul, dacă le stă cineva în cale, nu-și fac foarte multe probleme să depășească acest lucru.
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Da, așa e.
Cecilia Caragea: Și incisivii laterali? Adică dinții dintre incisivii centrali și canini?
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Incisivii laterali superiori sunt asociați cu energia comunicării, cu calitățile de comunicare ale persoanei respective. Și e foarte interesant că, de exemplu, dacă vedem o persoană care are acești incisivi laterali poziționați mai în spate decât incisivii centrali, această persoană, de obicei, are ceva probleme în a comunica ceea ce simte, în a exprima ceea ce simte. La fel și dacă există carii pe acești dinți. Deci, cumva, persoana respectivă are nevoie să învețe să spună ceea ce gândește, să spună ceea ce crede și să nu-și pună limitări în a comunica cu ceilalți. Trebuie să ținem, cumva, cont și de faptul că această poziționare a dinților se face de obicei când ești copil, atunci când erup dinții. Și e posibil ca poziționarea acestor dinți mai în spate să fie dată tocmai de faptul că la acea vârstă copilul simte că nu e ascultat sau că nu e luat în considerare ceea ce spune, exprimă el și, cumva, se închide în sine. Contează foarte mult și când, în ce moment apare o afecțiune sau un dezechilibru la nivelul dinților, pentru că atunci corelăm cu un anumit moment de viață. Deși noi rămânem, copilul respectiv rămâne cu dinții „strâmbi ” tot restul vieții, totuși, problema își are originea în momentul în care au erupt dinții. Deci, cumva, trebuie să facem o corelație. Discuția trebuie făcută mereu cu pacientul și întrebat, pentru că pot fi tot felul de nuanțe. Dacă, de exemplu, găsești o carie pe un anumit dinte, poți să discuți cu pacientul și să vezi exact cu ce corelează el caria respectivă. Îi dai niște idei, pentru că știi deja că acel dinte reprezintă o animită fațeta a personalității lui și el poate, cumva, să facă legătura mult mai ușor cu ceva ce i s-a întâmplat, nu știu, s-a certat cu cineva… De obicei, cu o traumă, au o traumă emoțională.
Cecilia Caragea: Și care este situația în cazul premolarilor? Știm că, de foarte multe ori, premolarii sunt primii care se pierd. Se spune că nu sunt îngrijiți chiar așa cum ar trebui, sunt primii dinți definitivi care apar, de regulă, pe arcadă și, atunci, într-un fel, este normal să-i pierdem.
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Într-adevăr, premolarii 1 au legătură cu energia curajului și premolarii 2 au legătură cu energia discernământului și se cariază sau se pierd tocmai corelat, cumva, cu ceea ce simte persoana la un anumit moment al vieții ei.
Cecilia Caragea: Și, atunci când nu avem curaj, începem să facem carii pe primii premolari?
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Da. Exact. Poate să fie una dintre cauze, corelată cu lipsa de curaj într-un anumit aspect al vieții, într-un anumit moment al vieții. E posibil ca, nu știu, apare o carie, mergem la stomatolog, o rezolvăm, dar problema, componenta emoțională tot n-o rezolvăm. Adică rămânem cu aceleași temeri sau cu aceleași frici care au produs inițial caria. Și, atunci, medicul ne pune acolo o plombă, însă, ce să vezi, peste ceva vreme apare recidiva de carie. De ce? Pentru că… componenta emoțională e tot acolo. Și, tot așa, de foarte multe ori, ajungem… mai apare o carie, ajunge la nerv, facem un tratament de canal, punem un pivot, punem coroană, extragem dintele, punem un implant, poate și implantul să aibă o problemă dacă acea componentă emoțională nu este și ea rezolvată…
Cecilia Caragea: Deci trebuie să învățăm să avem curaj.
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Da!
Cecilia Caragea: Și apoi discernământ, dacă este vorba de ceilalți premolari. Dar este o diferență între stânga și dreapta?
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Da, pe partea stângă este, cumva, reprezentată energia feminină și mai mult se vorbește despre figura mamei și pe partea dreaptă, energia masculină, figura tatălui.
Cecilia Caragea: Adică avem probleme cu mama sau cu tatăl.
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Da. Știți că toate problemele noastre emoționale, psihologice, de obicei pornesc de la problemele cu mama și cu tata. Și, atunci, e doar încă o confirmare în plus că putem vedea și la nivelul corpului semnele acestor lucruri.
Cecilia Caragea: Și în cazul molarilor?
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: În cazul molarilor, simbolistica e un pic diferită dacă sunt cei superiori sau cei inferiori, dacă sunt molarii 1, 2 sau 3. Poate mai interesant ar fi să vorbim despre molarii de minte, pentru că toată lumea are probleme cu ei, pentru că ei apar într-un moment de maturizare a persoanei, pentru că ei apar după vârsta de 18 ani, teoretic. Practic, ei pot să stea incluși în os și să nu apară deloc sau pot să apară și să înceapă să creeze probleme, așa cum mi-au creat mie, de exemplu, pentru că împing ceilalți dinți, pentru că de obicei ies ultimii și nu au loc și împing ceilalți dinți și îi strâmbă. Corelat, cumva, cu partea emoțională, e chiar interesant să facem această relaționare, pentru că, de exemplu, molarii 3 inferiori, reprezintă, cumva, maturizarea noastră și detașarea de părinți din punct de vedere material. Adică e momentul în care noi putem să lăsăm părinții deoparte, ne asumăm toată responsabilitatea pentru viața noastră, din punct de vedere material. Pe de altă parte, când vorbim despre molarii 3 superiori, vorbim despre o detașare în plan mental și ideatic de părinți, adică eu acum sunt matură din punct de vedere mental, emoțional, am propriile mele păreri și idei despre viață și îi las pe ai mei în spate și, cumva, mă asum pe mine însămi să merg mai departe.
Cecilia Caragea: Se spune că-ți vine mintea la cap când îți apar măselele de minte, dar foarte multă lume, din ce în ce mai multă lume nu mai are măsele de minte. Se consideră că, din punctul de vedere al evoluției, au început să dispară măselele de minte, acești molari, pentru că nu mai avem nevoie de ei?
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Anodonțiile acestea, deci faptul că nu-ți mai apare un anumit mugure dentar, indiferent că este vorba despre molarii de minte sau despre alți dinți, are o semnificație, și anume faptul că persoana respectivă are dificultăți în a exprima energia reprezentată de acel dinte. Dacă, de exemplu, nu-ți apare, n-ai nici mugur și nu-ți apare niciodată un incisiv lateral superior, cel pe care am stabilit împreună că-l asociem cu comunicarea, înseamnă că persoana respectivă are mari dificultăți în a se exprima pe sine, dificultăți mai mari decât dacă i-a apărut dintele și are o carie. Faptul că nu există deloc dintele înseamnă că partea de comunicare e blocată. Și la fel pentru orice dinte. Agenezia aceasta, faptul că nu există mugure dentar și că nu erupe pe arcadă, înseamnă că persoana respectivă are mai mult de lucru în acea zonă a personalității lui.
Cecilia Caragea: Și, în cazul măselelor de minte, ar însemna că persoana respectivă nu-și prea găsește ușor independența, nu se prea rupe ușor de părinți.
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Exact.
Cecilia Caragea: Știm, sunt foarte mulți care stau pe capul părinților, ca să zicem așa.
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Exact! Mult mai mulți decât cum se întâmpla, nu știu, acum 30, 40 de ani.
Cecilia Caragea: Corect, corect, da! Așadar, e foarte interesant și jucăuș să faci tot felul de corelații de acest gen. Și astăzi este destul de greu să-ți găsești independența din punct de vedere material, adică tinerii au o oarecare dificultate să-și găsească locul de muncă dorit, să mențină locul de muncă dorit și, atunci, stau mai mult pe capul părinților, după cum spuneam… și nici nu au măselele de minte de pe partea de jos. Dar, apropo, dinții de jos față de cei de sus ce simbolizează?
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Unii dintre ei au, cumva, semnificații în oglindă, adică ceea ce se regăsește sus se regăsește și în partea de jos. Alții sunt un pic diferiți. De exemplu, diferit și poate mai interesant ar fi molarul 2 inferior, care este cel fix din fața măselei de minte de la mandibulă și care întruchipează partea aceasta relațională. Adică se numește „dintele uniunii romantice”, de fapt, relația aceasta soț-soție, căsătoria și așa mai departe. Și e foarte, foarte interesant aici, pentru că mie îmi place, într-adevăr, să mă joc împreună cu pacienții și să discutăm împreună despre lucrurile acestea și vreau să vă spun că, pe lângă faptul că eu fac deja de ceva ani acest lucru și port aceste discuții, vreau să vă spun că n-a existat nici măcar o dată, nici măcar un singur caz în care să nu se potrivească ce vă spun aici. Adică e atât de interesant și atât de… te duce într-o zonă din aceasta foarte profundă, psihologică, o simplă carie la care nu te-ai fi gândit niciodată că poate să te ducă pe un drum către tine, practic. E un drum de autodescoperire. Și, de fiecare dată, pacienții zic: „Uau, așa e! Dar cum știți?” sau „Dar cum s-a întâmplat asta?” sau „Ce pot să fac ca să rezolv această situație, să o ameliorez?” Iar legat de acest dinte, al uniunii romantice, de molarul 2 inferior, este foarte interesant, pentru că, de fiecare dată când găsesc acolo o situație mai complicată a lui, în care s-a scos nervul, s-a făcut un tratament de canal, s-a pus o coroană sau poate chiar a fost extras, când întrebam pacientul dacă, la momentul în care s-a îmbolnăvit dintele, a avut vreo dificultate în relație, majoritatea îmi spuneau că fie au trecut printr-un divorț, fie printr-o despărțire care i-a marcat. Pentru că trebuie să reținem cumva că o anumită emoție nu ajunge să somatizeze, adică să se transpună în corpul nostru sub forma unei probleme de sănătate, dacă acea emoție, acea traumă emoțională nu e suficient de puternică. Deci trebuie să fie ceva puternic și ceva care să dureze mai mult în timp, pentru că nu e ceva… am fost supărată azi pe mama și, gata, mi-a apărut o carie. Nu-i așa!
Cecilia Caragea: Da. Sau m-am certat astăzi cu soțul și, gata, am făcut o carie.
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Nu. Ar fi dramatic, vă dați seama ce ar fi… Probabil că într-un an n-am mai avea nici dinți, nici altceva. Deci ar fi foarte dramatic. Dar natura… ea își are, cumva, mecanismele ei de compensare. Însă, dacă insiști și trauma e foarte mare, atunci mecanismele acestea de compensare nu mai sunt așa de active și nu mai reușesc să rezolve lucrurile înainte să se somatizeze.
Cecilia Caragea: Dar ce înseamnă sângerarea gingivală? Care, știm, în timp, poate să se transforme în paradontoză. Și peste 80% dintre români se confruntă cu această problemă. Ce înseamnă? Dincolo de faptul că, de regulă, igiena este precară.
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Da, partea aceasta cu gingivita și parodontoza, într-adevăr, este o problemă foarte frecventă la români. Și o să vedeți că nu este întâmplător! Pentru că sunt țări unde incidența acestei boli este foarte redusă și nu ține totul numai de igienă. Bineînțeles, există și componenta aceasta, pentru că, oricum, știm că românii pe partea de igienă dentară nu stau neapărat cel mai bine și nici pe partea de mers la dentist. Pe de altă parte, bineînțeles, contează foarte mult și alimentația, contează foarte mult și să mergi la stomatolog de la primele semne. Dacă ai observat că îți sângerează gingiile, nu aștepți încă 2 ani ca să-ți faci un detartraj sau ca să mergi la consult. Normal că o să fie probleme, o să se agraveze lucrurile. Iar de la o gingivită netratată, într-adevăr, se poate ajunge la o parodontoză. Dar, trecând peste partea medicală, pe care o cunoaștem cu toții destul de bine, există și o componentă emoțională. Și în cazul parodontozei se vorbește despre faptul că persoana respectivă trece printr-o perioadă de stres prelungit, care, de obicei, înseamnă ani, o perioadă în care se află într-o situație dificilă de viață, care o stresează foarte tare, dar pentru care nu găsește o soluție. De exemplu, să zicem că nu-ți place absolut deloc job-ul la care mergi, te simți foarte stresat acolo, foarte supărat, dar, cumva, din diverse motive, banii sau alte motive, nu pleci de acolo și insiști să mergi acolo și să te supui la acel stres. Și, în felul acesta, ajungi să ai și o problemă de sănătate.
Cecilia Caragea: E vorba de o nemulțumire gravă, pe termen lung.
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Da, exact! De o nemulțumire, de o supărare, de un stres foarte mare. Și faptul că parodontoza are o componentă în care se resoarbe osul. De fapt, știți că nu e o problemă a dinților, ci o problemă a osului și a gingiei. Iar osul, în general, nu vorbim acum numai de stomatologie, ci și de medicina psihosomatică, în general, osul reprezintă stabilitatea noastră, faptul că ne simțim stabili și susținuți. Pentru că scheletul ne susține, aceasta este semnificația lui. La fel este și cazul oaselor maxilare, ele ne susțin, ne susțin dinții. Și, în momentul în care nu te simți susținut, de viață, de prieteni, de colegi, de familie, de soț și așa mai departe, această lipsă de susținere începe să se vadă și la nivelul corpului tău și se poate manifesta printr-o retracție a osului, cu retragerea gingiei și instalarea parodontozei. Sau, la nivel general, poate fi osteoporoză. Ați văzut că foarte multe persoane în vârstă dezvoltă osteoporoză, pentru că nu se mai simt susținuți, nu se mai simt puternici, nu se mai simt…
Cecilia Caragea: Valorizați de ceilalți.
Cristina Obreja: Exact, exact! La fel este și cu oasele maxilare. Și de aici, cumva, pornesc lucrurile. Și apoi, bineînțeles, se completează și cu factorii fizici pentru o parodontoză. Și mai vreau să mai adaug ceva aici, pentru că mi se pare important. Există și o componentă inflamatorie a gingiilor. De obicei, când gingiile sângerează, sunt foarte roșii, indiferent că e vorba de gingivită sau de parodontoză, există și o componentă de furie. Adică persoana respectivă se revoltă, nu-i place în ce situație e, e foarte stresată și se și revoltă, dar tot nu pleacă de acolo, ceva de genul ăsta, cam asta e.
Cecilia Caragea: Și, în momentul în care urmezi un tratament pentru parodontoză și apoi ești atent, poți să fii, după aceea, cu dinții frumos pe arcadă? Fără probleme?
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Da, contează foarte mult și momentul în care ajungi pentru tratament. Pentru că și noi, din punct de vedere medical, avem soluții, dar până într-un anumit punct. Dacă deja dinții se mișcă foarte tare, soluția este doar extracția și implantul.
Cecilia Caragea: Și de foarte multe ori știu că se face și adiție de os, asta apropo de problemele și de semnificațiile, de simbolistica oaselor maxilare. Adițiile de os te ajută apoi nu doar pentru stabilitatea viitoarelor implanturi, ci te ajută și ca tu să-ți regăsești acea stare de bine?
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Da, te ajută pentru stabilitatea ta interioară, dar, dacă nu lucrezi cu tine, din păcate…
Cecilia Caragea: Se pierde și adiția de os.
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Exact! Da, da, sunt corelate, sunt absolut corelate, pentru că întotdeauna când ai o afecțiune, indiferent la ce nivel al corpului o ai, în ce parte a corpului, tu trebuie să iei în considerare și componenta emoțională și să vezi ce anume te-a dus acolo, în afară de factorii fizici. OK, cu spălatul, cu vitaminele, cu toate celelalte, ne ocupăm și de ele, bineînțeles, că trebuie, pentru că avem un corp fizic și trebuie să ne adresăm și lui din punct de vedere material, dar, dacă nu mergem și la componenta psihologică, vor fi probleme la a menține rezultatul pe termen lung și pot apărea recidive.
Cecilia Caragea: Poate nu mai suntem atât de puternici, poate nu mai avem acea tărie. Nu știu, am fost pe niște șantiere arheologice și am văzut când s-au descoperit cadavre de 2000 de ani ale unor persoane care aveau cert peste 50 de ani, în urma analizelor, și aveau toți dinții pe arcadă. Astăzi, ce om de peste 50 de ani mai are toți dinții pe arcadă? Și, dincolo de alimentație, faptul că era vorba de romani care nu știau ce e acela zahărul din trestie și așa mai departe… nu mi se pare o explicație suficientă.
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Da, păi, nu este, într-adevăr. Interesant, eu am urmărit anumite observații pe care le-a făcut un medic canadian, în jurul anilor 1900, care a scris și o carte în direcția aceasta și care a făcut o călătorie în jurul lumii și s-a oprit în diverse locuri unde mai existau grupuri de băștinași care trăiau în triburi și trăiau absolut natural cu ce pregăteau ei acolo și în comunități mai mici…
Cecilia Caragea: Dar foarte închegate!
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Da! În care nu exista presiune, tensiune, nu știu, presiunea pe care o avem noi acum și stresul pe care îl avem acum într-o viață așa-zis civilizată.
Cecilia Caragea: Modernă!
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Modernă… Și a descoperit, el fiind stomatolog, a mers și a verificat din punct de vedere dentar oamenii de acolo și a observat că acei oameni erau, din punctul de vedere al arcadelor, perfect simetrici, cu dinți perfect aliniați, cu mușcătura perfectă. Pentru că noi, în ADN-ul nostru, aceasta e informația pe care o avem. Noi nu ar trebui să avem…
Cecilia Caragea: Dinți strâmbi!
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Exact! Ceva strâmb nu este în ADN-ul nostru, e o defecțiune tehnică, ca să zic așa, pe care am dobândit-o de-a lungul generațiilor. Și incidența cariilor în astfel de triburi era undeva sub 1%, vă dați seama… Deci foarte, foarte puțin.
Cecilia Caragea: Știau foarte bine cine sunt!
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Trăiau în armonie cu ei înșiși. Chiar dacă, cu siguranță, erau mai limitați intelectual și nu făceau câte lucruri facem noi acum, dar erau în armonie, trăiau în armonie, nu existau așa de multe conflicte între ei, atât de multe conflicte interioare. Și, bineînțeles, se și hrăneau, erau foarte mult în conexiune cu natura, se hrăneau natural. Mediul acesta de viață, stilul de viață ne influențează major sănătatea.
Cecilia Caragea: Și ne este mult mai greu să ne găsim armonia și pacea interioară și mulțumirea și fericirea, până la urmă. Aveți dreptate, e o constatare clară: din ce în ce mai mulți oameni au dinții strâmbi. Popular, se spune că mama și tata nu au fost foarte în armonie, ca să zic așa, și tocmai de aceea copilul are dinții strâmbi.
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Aici, într-adevăr, putem vorbi despre faptul că noi știm și știința spune că, până la o vârstă de aproximativ 7-10 ani, copilul preia foarte mult din energia familiei, din energia părinților, din traumele lor emoționale. Și, trăind în aceeași locație fizică, bineînțeles că preia și microbiomul bucal, și anumite bacterii, și tot felul de lucruri, că, practic, împărtășim, trăind în comun, de la tipare de gândire până la flora bacteriană. E absolut normal. Într-adevăr, copilul, în momentul în care îi erup dinții, știți că asta se întâmplă în jurul vârstei de 6-7 ani, atunci încep să apară primii dinți definitivi, în momentul în care apar, dacă copilul simte conflicte în familie, resimte el conflicte cu părinții, are anumite nemulțumiri, poate se simte neglijat sau poate nu se simte iubit suficient, toate aceste lucruri influențează poziția dinților pe arcadă. Și se pot vedea destul de ușor. Și, pentru un părinte, de exemplu, dacă vedem cam cum arată dinții copilului, poate fi un punct de pornire, cumva. „Uite, poate ar fi ceva de lucrat la comunicarea cu copilul”, dacă incisivii lui laterali sunt mai în spate. Poate ar fi ceva de lucrat la altceva, la voință, poate la curaj… Deci pentru părinte poate fi, așa, ca un sfat, poate fi o idee.
Cecilia Caragea: Sunt niște semne la care un părinte ar trebui să fie atent. Dar un copil pe care îl cresc bunicii?
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: În primul rând, dacă părinții copilului sunt în viață, el, totuși, este influențat major de către părinți. Dar o componentă importantă va fi și informația, energetic vorbind, nu numai informația aceasta mentală pe care o primim, și cea de la bunici. Adică probabil că ați văzut: copiii preiau foarte ușor de la modul în care vorbești, tonalitatea vocii, vă dați seama că preiau și alte lucruri, modul în care gândești, modul în care vezi viața. Și acesta e bagajul cu care copilul pleacă, pe urmă, pe tot parcursul vieții. Și de aceea e important să fim atenți ce spunem, cum vorbim lângă copil, ce-l învățăm. Dar mai ales e bine să reținem faptul următor: copiii nu fac ce spunem noi, copiii fac ce facem noi, ce suntem noi. Adică nu se poate trece… de exemplu, dacă tu fumezi și îi spui copilului: „Nu e bine să fumezi!”, păi, el o să te creadă vreodată? Nu! O să fumeze și el, pentru că, dacă te-a văzut pe tine făcând lucrul acesta, i se pare și lui ca fiind ceva natural, ca fiind ceva ce trebuie să facă. „Eu de ce nu pot să fac? Că mama face asta!” sau „tata face asta!” Deci, cumva, noi trebuie… se vorbește foarte mult despre exemplul propriu, că tu trebuie să întruchipezi lucrurile pe care le propovăduiești mai departe către copiii tăi. Altfel…
Cecilia Caragea: Corect! Se spune: „Fă ce spune popa, nu ce face popa!” Dar cine se ține de o asemenea recomandare? Caria de biberon. Sunt foarte mulți copii care se confruntă cu această problemă. De ce?
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Foarte interesant că mă întrebați asta, pentru că, într-adevăr, este o mare problemă. Și eu văd și pe grupurile de pe social media, de mămici, care tot scriu și care se tot întreabă: „De ce copilul meu are carii la un an și jumătate?”, de exemplu. „Că nu i-am dat niciodată zahăr. Are carie de biberon, dar n-a băut nimic cu biberonul!” Și tot felul de lucruri care par un pic contradictorii și paradoxale. De unde și până unde să apară? Vă dați seama că unui copil îi apare primul dinte undeva în jurul vârstei de 6 luni, pe urmă încep să apară și ceilalți și deja la un an și jumătate are foarte mulți dinți cariați. E un interval foarte scurt de timp. Cât zahăr să mănânci în perioada aceea sau ce să faci atât de greșit încât să ajungi cu dinții așa? Și e clar că nu se poate justifica 100% doar prin stilul de viață. Sunt o grămadă de copii care mănâncă dulciuri și beau cu biberonul și nu au carie de biberon și sunt alții care nu beau cu biberonul și nu mănâncă dulciuri și au carie de biberon. Și, atunci, e clar că trebuie să luăm în considerare factorul emoțional. Și factorul emoțional. Avem grijă și de celelalte lucruri, bineînțeles, dar e foarte, foarte important să luăm în seamă, să luăm în calcul atmosfera familială în care crește copilul respectiv și mai ales influența mamei. De obicei, copiii somatizează foarte ușor traumele mamei. Ce simte ea, cât de stresată este, ce crede ea despre ea însăși… Îi transferă copilului și el începe să somatizeze. Foarte mult se vorbește despre treaba aceasta în ultima vreme și mi se pare importantă, pentru că… vreau să vă spun că, de multe ori, când mai vine câte o mămică cu un copil la tratament și știe că noi mai vorbim și despre aceste lucruri, așa, un pic mai interesante, și mă întreabă: „Dar în afară de… că nu ne spălăm pe dinți și așa mai departe, ce ar putea să mai fie în spatele acestui lucru, în spatele îmbolnăvirii dinților copilului meu?” Și, de obicei, când mă uit și îi dau, așa, niște idei, „Uite, poate ar trebui să te uiți în direcția aceasta”, la autodevalorizarea proprie, de exemplu, sau la lipsa stimei de sine, dar legată de tine, nu de copil, să știți că, de multe ori, le dau lacrimile mămicilor. Pentru că își dau seama că așa e, adică… confirmă și spun: „Da, așa este, trec printr-o perioadă mai grea” sau „Aș vrea să fac niște schimbări, dar nu știu cum să le fac”. Deci sunt foarte mult corelate.
Cecilia Caragea: Și, ca să trecem de la bebeluși la persoanele de vârsta a treia, știm că, în România, foarte multe persoane în vârstă și-au pierdut dinții și au, trebuie să recunoaștem, dificultăți financiare în a suporta o refacere completă, o reabilitare completă a danturii. Și poartă așa-numitele punți dentare, proteze dentare mobile.
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Din păcate, să știți că nu mai e vorba doar despre persoanele în vârstă. Și aici mă refer la faptul că foarte multe persoane tinere, active, în jurul vârstei de 40-50 de ani, ajung să rămână fără dinți complet, în urma unei parodontoze sau a altor probleme dentare. Dar, de obicei, foarte frecvent, parodontoză. Și, din păcate, lipsa dinților, lipsa totală a dinților nu mai este o problemă cu care se confruntă persoanele de vârsta a treia. Este, cumva… vârsta scade foarte mult, pe măsură ce trece timpul. Și acest lucru este corelat, bineînțeles, tocmai cu faptul că stresul prin care trece o persoană în zilele noastre este unul mult mai mare. Și, de aceea, acest lucru se vede la nivelul sănătății lui. Și, de aceea, persoane tinere, de 40-50 de ani, ajung să aibă nevoie de reabilitări totale, pentru că trec prin situații dificile de viață, care duc la pierderea dinților. Că, de exemplu, pot să sufere de parodontoză 10-15 ani, nu merg la timp să o trateze și, până la urmă, ajung să rămână fără dinți și e nevoie să fie puse implanturi și lucrări peste implanturi.
Cecilia Caragea: Dar înțeleg că și din punct de vedere al acestei interpretări emoționale despre care vorbiți este recomandată reabilitarea completă a danturii, nu purtarea acelor proteze. Pentru că, dacă nu mai ai dinți, parcă nu mai vrei nimic de la viață, parcă te gândești din ce în ce mai des că nu mai ai niciun rost, se apropie sfârșitul și așa mai departe. Dacă ai dinți, ești puternic!
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Da, într-adevăr, te ajută. Exact așa cum vă spuneam, orice tratament stomatologic de reabilitare, indiferent că e vorba doar despre tratamentul cariilor sau dacă e vorba despre implanturi dentare, te poate ajuta să te restabilești din punct de vedere emoțional. Adică îți dă un refreshment, un start. Și asta, cumva, se simte și din faptul că… probabil ați văzut că persoanele care își fac curaj să își refacă dantura, când și-o fac, au o altă încredere în ei, zâmbesc mai mult, vorbesc mai mult, au relații sociale mult mai bune. Deci, clar, este o îmbunătățire și din punct de vedere psihologic. Adică sunt corelate, într-adevăr.
Cecilia Caragea: Așadar, influențe există și într-un sens, și în alt sens. Dacă ne facem dinții, normal, zâmbim mai mult, ne simțim mai în forță, mai în formă. Dacă nu avem dinți, ne simțim din ce în ce mai triști, ne retragem noi în noi, nu mai interacționăm cu alții, nu ne mai vine să interacționăm cu alții și așa mai departe. Dar și când avem dinți trebuie să fim foarte atenți, înțeleg, și la gândurile noastre, și la sentimentele noastre, pentru că se pot reflecta și în starea generală de sănătate, dar și în privința danturii.
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Exact, așa este!
Cecilia Caragea: Care sunt mecanismele, de fapt, care duc la această somatizare a acestor probleme?
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Mă bucur că mă întrebați acest lucru, pentru că nu vreau ca oamenii să rămână cu ideea că noi vorbim aici despre niște buhuhu-uri, despre cum am citit eu într-o carte, nu știu, am deschis un oracol și am citit de acolo că un dinte nu știu ce reflectă și că, dacă e o afecțiune acolo, cum a apărut și de ce a apărut. Toate aceste lucruri, tot ce vă spun aici, au o bază științifică. Și chiar vreau să vă spun cum ajunge o emoție pe care o simți să se reflecte la nivelul corpului tău. Pentru că este un mecanism care trece prin creier și prin modul în care acesta, pe urmă, generează o anumită secreție hormonală ce ajunge la celule și determină îmbolnăvirea sau sănătatea celulară. Și, ca să fiu un pic mai explicită, practic, noi trebuie să ne gândim așa: un eveniment din viața unei persoane este un eveniment neutru, un eveniment, el, în sine, nu are nicio semnificație, semnificația este cea pe care i-o dăm noi. Adică… ceva care mie mi se pare că-i de-a deptul dramatic, pentru altă persoană poate să nu însemne absolut nimic. Deci evenimentul în sine este neutru, nu are o semnificație, decât cea pe care noi i-o dăm. Ei bine, percepția noastră asupra acelui eveniment face ca creierul nostru să genereze un anumit tip de transmițători. Adică, dacă, de exemplu, pe mine mă stresează un eveniment, creierul meu interpretează această percepție și o transformă într-o secreție de hormoni de stres, respectiv cortizol, adrenalină și așa mai departe. Această secreție de hormoni de stres ajunge, bineînțeles, la celule și determină, la nivelul lor, o scădere a capacității lor de regenerare, poate chiar o degenerare a lor, o stopare a regenerării. Și, dacă acest stres se menține pe termen lung, pot să apară, bineînțeles, și probleme fizice. Dacă, pe de altă parte, eu percep un eveniment din viața mea ca fiind unul pozitiv, de exemplu, m-am îndrăgostit, e mai ușor să-ți dai seama de lucrul acesta, pentru că, de obicei, ai o stare foarte bună, ești euforic, găsești motive pentru care să vezi viața în roz. Și, atunci, creierul nostru are această percepție și o transformă la nivel fizic într-o anumită secreție de neurohormoni, care sunt, de obicei, dopamină, oxitocină, serotonină, vasopresină, sunt acești hormoni ai fericirii. Iar acești hormoni ai fericirii bineînțeles că vor intra în sistemul nostru sanguin și vor ajunge la nivel celular și, atunci, la nivel celular, acest stimul hormonal va produce și un stimul de regenerare. Celulele se bucură, e o bucurie acolo! Ele încep să se regenereze și, în felul acesta, noi ne menținem starea de sănătate și rămânem, practic, sănătoși. Nu apare boala. Așadar, nu există niciun eveniment în viața noastră, nimic ce să ni se întâmple, noi să-i dăm o conotație și acel lucru să nu se vadă aproape instantaneu în anatomia noastră, prin secreția hormonală și prin faptul că celulele întotdeauna vor da un răspuns celular conform cu stimularea hormonală. Deci nu e nimic, nu e niciun buhuhu, nu este ceva ce citim în nu știu ce cărți magice, este ceva perfect explicat științific, doar că nu suntem obișnuiți să se vorbească despre acest lucru.
Cecilia Caragea: Eu cred că din ce în ce mai multă lume ajunge să înțeleagă aceste lucruri, ajunge să fie convinsă de aceste lucruri. Și-apoi, tot ceea ce spuneați dumneavoastră, cu dinții și cu faptul că fiecare dinte este pe un meridian energetic și așa mai departe, sunt lucruri, de fapt, binecunoscute de mii și mii de ani, dacă e să ne gândim, de exemplu, la medicina tradițională chineză, unde știm foarte bine că există anumite recomandări. Dacă te doare tare de tot o măsea, un dinte, până să ajungi la dentist, trebuie să apeși într-un anume loc și te lasă durerea. Sunt lucruri evidente, ca să spun așa, pentru mare parte dintre oameni. Și, dacă înțelegem toate aceste lucruri, putem să fim deschiși spre tot ce ne-ați povestit dumneavoastră astăzi.
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Da, cu siguranță! Și cred că ar fi bine să mai adăugăm un lucru, pe care mi l-am amintit acum. De exemplu, la nivelul dinților, ei, practic, înregistrează aceste traume emoționale, aceste stări ale noastre emoționale negative pe care le menținem un timp mai îndelungat, datorită faptului că dinții și creierul au aceeași origine embrionară, și anume ectodermul. Și de aceea ei înregistrează.
Cecilia Caragea: Sunt un fel de arhivă!
Dr. Cristina Obreja, fondatoarea LIFE Dental Spa: Da, exact! Și de aceea ajung ei, cumva, să somatizeze. Deci vedem, la nivelul lor, este un mod, aș spune eu, mai simplu de a vedea ce se întâmplă cu tine. Dacă îți privești dinții, pentru că ei sunt, cumva, la îndemâna tuturor, îi poți vedea chiar și în oglindă, bine, poate nu așa în detaliu, dacă mergi la stomatolog, o să vezi mult mai mult, dar, cumva, ei sunt foarte accesibili. Pentru că noi, oricum, putem vedea la nivelul corpului nostru somatizări, tot timpul. Orice boală este, de fapt, o somatizare, are în spate componenta aceea emoțională. Iar cu dinții este oarecum mai simplu, pentru că poți să creezi această hartă emoțională a unei persoane doar privindu-i dinții. Și recunosc că mie îmi este destul de ușor să citesc foarte repede personalitatea unui om din momentul în care îmi zâmbește sau cu atât mai mult dacă facem o consultație.
Cecilia Caragea: Noi vă mulțumim tare mult pentru că ne-ați împărtășit această perspectivă! Și nu uitați: lucrurile sunt, de foarte multe ori, mult mai mult decât ceea ce par!