Dialoguri pentru Sanatate – Cosmetice cu ingrediente apicole
0Cosmetice cu ingrediente apicole
Invitata: Doamna Alina Mates-Ochis, director marketing Apidava.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri speciale companiei Apidava pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: Dragii nostri, asa cum stim, frumusetea si sanatatea sunt strans legate intre ele. Ne dorim sa fim frumoase, dar fara sa ne periclitam sanatatea. Asa ca astazi, la Dialoguri pentru Sanatate, va invitam sa urmariti sfaturile doamnei Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava, companie care ne ofera si un bogat portofoliu de apicosmetice. As vrea sa va intreb, inainte de toate, ce inseamna acest concept de apicosmetice!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Ne-am dorit foarte mult sa venim in intampinarea in special a clientelor noastre, care consumau produse apicole pentru sanatatea lor, dar multe dintre ele ne spuneau ca folosesc mierea si celelalte produse apicole in masti de frumusete. Si eu, acasa, si mama mea, si cosmeticiana la care mergeam de ani multi folosea mierea, atat in masti de fata, cat si in masti pentru par, gat, riduri, pentru ceea ce ne-am dorit sa fie un produs natural, eficient si care sa ne ajute sa oprim semnele de imbatranire, care se datoreaza mai mult radicalilor liberi si razelor soarelui si efectelor nocive, uneori, ale fumatului, din pacate, uneori ale statului la soare in exces, faptul ca nu intotdeauna folosim creme cu factor de protectie si, in timp, tenul isi pierde elasticitatea. Aceasta este cea mai mare problema cu care doamnele se confrunta…
Cecilia Caragea: Asadar, ati venit in intampinarea consumatoarelor cu o serie de produse cosmetice, care au in primul rand ingrediente apicole. Ce ingrediente apicole?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Noi le-am numit „gama de apicosmetice” pentru ca toate produsele noastre au in componenta produse apicole. Ne-am dorit, atunci cand am facut o reteta noua de produse, in primul rand sa incorporam aceste ingrediente apicole in concentratia lor maxim posibila, astfel incat produsul final sa fie usor de preluat de catre ten, sa intre usor in piele, sa hraneasca tenul, dar, totusi, sa nu fie o crema prea grasa, care sa ne ramana pe fata sau pe maini. Si, atunci, in toate aceste retete am gasit un procent ideal de ingrediente apicole in combinatie cu alte ingrediente de natura vegetala. Produsele noastre, in prezent, contin minim trei ingrediente apicole, fiecare dintre ele. Ce putem spune este ca cel mai placut produs apicol cu care lucram la partea de cosmetice este ceara naturala de albine, care are un rol foarte important, chiar si de factor de protectie. Putina lume stie ca majoritatea cremelor care se foloseau, pana sa nu cunoastem atat de multe ingrediente, erau o combinatie de ulei de cocos, sa spunem, cu ceara de albine. Ceara are acest rol protector, atat pentru ten si pentru razele soarelui, dar si un rol antibacterian, fiind folosita ceara de catre albine, in stup. Ea este produsa de catre albine. Apilcultorul pune in stup o foita milimetrica din ceara veche, iar albina, ulterior, cladeste celula cu celula, prin glandele ei interne. Si este un produs 100% natural, care cumva si protejeaza mierea. Ca lumea sa inteleaga: mierea, inainte sa devina miere, este un nectar cules din plante care are o umiditate poate si de 24%. Ea nu devine miere decat dupa ce se evapora apa necesara pentru a transforma nectarul in miere. Faptul ca ea se depoziteaza in aceste celule din ceara naturala, care sunt si un antibacterian natural, face ca ea sa nu fermenteze. Deci este un ingredient minune, care are acest rol antibacterian, emolient si protector, ulterior, in cremele cosmetice.
Cecilia Caragea: Asadar, albinele fac ceara, fac faguri din ceara, acolo depoziteaza mierea… Si, chiar daca noi consideram ca ceara nu este un produs apicol foarte bogat in tot felul de proprieteti, are si ceara o serie intreaga de proprietati care descoperim acum ca sunt foarte utile inclusiv pentru frumusete!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da, este de fapt ingredientul cel mai utilizat in hranirea tenului. Ceara de albine o s-o regasim in foarte multe produse de corp, in creme anticelulitice, in balsamuri de calcaie, in balsamuri protectoare de maini… Absolut in toate produsele cosmetice cu rol protector se foloseste ceara naturala de albine.
Cecilia Caragea: Este foarte interesant, pentru ca sunt convinsa ca foarte putina lume stie de acest lucru. Majoritatea dintre noi ne gandim in primul rand la miere.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: E adevarat, mierea fiind cea cu valoare enzimatica si pe care o consumam zi de zi si pe care o cunoastem ca are un rol pentru sanatatea noastra… Dar sa nu uitam ca foarte multi medici apiterapeuti recomanda sa se consume mierea in fagure, tocmai pentru a lua putin si din rasinile naturale din ceara. Si noi, de exemplu, folosim unele produse cosmetice in amestec de ceara, de miere, de laptisor de matca si propolis. Astfel, clienta va beneficia de beneficiile tuturor produselor apicole in aceste retete combinate.
Cecilia Caragea: Stiam, intr-adevar, ca multi medici recomanda sa consumam mierea in fagure, tocmai ca sa mesteci putin acea ceara cu miere si sa ai, in acest fel, si o guma de mestecat naturala, si sa iti intaresti gingiile… Dar inseamna ca este foarte buna si pentru frumusete aceasta combinatie de miere cu ceara!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da, in frumusete este folosita ceara si fiindca intra foarte natural in piele si hraneste tenul intr-un mod natural, redandu-i elasticitatea de care are nevoie. Motivul pentru care se foloseste si mierea (noi o folosim in toate produsele cosmetice) este faptul ca mierea are un raport de umiditate de 18-17%, pe care tenul altfel nu reuseste sa o asimileze. Deci este foarte greu sa hranesti tenul cu apa.
Cecilia Caragea: Deci mierea ofera hidratare, este acolo o apa biologica. Cum se numeste?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da, este o apa biologica, pe care tenul reuseste sa o incorporeze prin miere. De multe ori (nu stiu daca doamnele au incercat acasa), daca iti faci o masca cu miere constati, de la un punct incolo, ca te strange fata, fiindca apa din miere este absorbita de ten si ramane doar partea lipicioasa, partea de zaharuri la suprafata. De aceea, multe cosmeticiene, pe vremuri, cand nu aveau atatea creme, faceau tratamentul cu ou crud si cu miere, aceasta era masca de frumusete chiar si la saloanele de frumustete. Erau cu adevarat eficiente! Doamnele care repetau luna de luna acest tratament observau ca sunt eficiente. Ulterior, se adauga ulei de masline, daca aveau asa ceva, dar adevarul e ca in Romania acest produs nu se gasea, asa ca faceau un amestec din miere si ou crud. Dar, de multe ori, reuseau sa gaseasca chiar si laptisor de matca, care era deja elixirul tratamentului, fiindca laptisorul de matca este considerat regenerant celular, fiind unul dintre cele mai bogate produse apicole. Fiindca este cunoscut ca o albina, regina, care este o albina simpla, de fapt, hranita cu laptisor de matca, traieste 4-5 ani datorita acestei hrane deosebite, pe cand o albina care nu este hranita cu laptisor de matca traieste 35-45 de zile. Si, atunci, de aici, multe studii au aratat efectul regenerant al celulelor datorat acestei hrane produse tot de albina, laptisorul de matca. Este unul dintre cele mai scumpe produse ale stupului.
Cecilia Caragea: Laptisorul de matca este unul dintre cele mai scumpe produse ale stupului. De ce ?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: In primul rand, se produce intr-o cantitate foarte mica. Apicultorul, ca sa o recolteze, trebuie pur si simplu sa foloseasca un minuscul aspirator si sa ia din fiecare minicelula acel laptisor de matca doar pentru o anumita perioada, doar intre anumite zile, cand el se produce. Si, atunci, este deja o munca laborioasa de a obtine un produs. Poate daca se obtine un gram, doua grame, trei grame… obtinute foarte greu. Si trebuie pastrat la rece pe toata perioada imediat dupa recoltare. Si, atunci, si prin acest fapt se gaseste greu si trebuie pastrat in anumite conditii… si pretul lui a crescut foarte mult… dar si pentru beneficiul pe care el le are ca si supliment alimentar. Consumul laptisorului de matca este destul de mare. In Romania se foloseste mai putin, intr-adevar, pentru ca lumea nu este obisnuita sa mearga la medici apiterapeuti si sa primeasca retete personalizate de produse apicole, in functie de ce probleme de sanatate are.
Cecilia Caragea: Dar noi stim, in general, ca mierea cu laptisor de matca este buna pentru imunitate, pentru ca, asa cum spuneati, laptisorul de matca trebuie pastrat la rece, dar poti sa inglobezi laptisorul de matca in miere, iar atunci borcanul respectiv poti sa-l tii la temperatura camerei, ceea ce e deja mult mai simplu. Si acest borcan de miere cu laptisor de matca, pe langa faptul ca il putem consuma ca sa ne intarim imunitatea, putem sa il folosim si pentru frumusete?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Cu siguranta, da. Acum, noi am observat, de-a lungul timpului… exista chiar si in Romania… si in cartile de cosmetice si de produse apicole este indicat ca produsele regenerante, care pot sa aduca un plus de valoare tenului, trebuie sa le incorporezi in niste grasimi. Aceste grasimi, in cazul nostru, pot sa fie ceara de albine, dar si alte grasimi, asfel incat ele sa intre in piele. Deci masca doar pusa la suprafata este foarte greu sa intre in straturile profunde si sa hraneasca – de aceea, de multe ori, si la farmacie putem gasi vitamina A, putem gasi vitamina E, putem singuri sa ne facem o masca naturala… dar nu putem sa fim siguri ca a ajuns in straturile profunde ale pielii. Asa ca de aceea s-a si inventat aceasta industrie a cosmeticelor de lux, care incearca sa gaseasca cele mai bune metode de a incorpora ingredientele naturale cu efect cunoscut de regenerare in grasimi si in emolienti care sa intre in piele, in straturile cat mai adanci ale tenului si sa oblige tenul singur sa isi regenereze stratul care deja sufera din cauza factorilor de risc extern.
Cecilia Caragea: Si, pe langa ceara, aici cred ca putem vorbi si despre polen, pentru ca si polenul este, de fapt, o grasime vegetala…
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: E adevarat! Suta la suta vegetala!
Cecilia Caragea: … care ajuta la absorbtia in piele a acestor factori activi.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: De multe ori, polenul noi il recomandam sa se consume intern, pentru ca are un rol foarte bun pentru ficat, de protectie a ficatului. Din punct de vedere, sa spunem, al rolului emolient, are un aport mai mic. Acolo se folosesc mai cu succes ceara si mierea de albine. Dar exista extracte de polen care pot sa fie folosite si in masti apicole. Dar, cu siguranta o sa vedem destul de putine produse cosmetice cu polen. Totusi, o sa vedem foarte multe produse de succes, de amestecuri, suplimente alimentare de miere cu polen si alte ingrediente, fiind cunoscut ca este cel mai bun protector hepatic natural.
Cecilia Caragea: Si, pentru ca vorbeam de aceste surse pretioase care sunt, de fapt, de origine vegetala, spuneati ca in gama dumneavoastra de cosmetice utilizati printre ingrediente si anumite extracte din flori.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da, extracte din plante, din diferite plante. Noi ne-am axat in principal pe extractul de flori de salcam si, datorita faptului ca ii cunosteam beneficiile de la mierea de salcam, am dorit sa incorporam toate proprietatile de la floarea de salcam in produsele cosmetice, acest extract fiind cunoscut ca un bun antiseptic si antibacterian. Folosim si extract de cimbru, care, la fel, este cunoscut ca antibacterian. Folosim foarte multe uleiuri vegetale: ulei de jojoba, unt de shea, ulei din samburi de struguri, ulei de masline, binenteles… De la inceput am introdus acest ingredient, dar alaturi de vitamina A, vitamina E… Toate aceste ingrediente active este, de fapt, important sa le incorporez intr-o concentratie cat mai mare. Acesta este secretul care face ca o crema sa fie buna sau mai putin buna. Si doamnele care folosesc produsele cosmetice cu ingrediente apicole imediat isi pot da seama daca produsele respective au efectele pe care le asteapta. Iar produsele apicole sunt cunoscute ca au aceste efecte, si anume de a face fata luminoasa, de a reda elasticitatea tenului, de a preveni si a estompa, in timp, ridurile din jurul ochilor, in special pe cele de expresie. Cu siguranta, sunt produse apicole folosite si pe cale interna, si in produse cosmetice… te ajuta sa ai un ten luminos si o piele ca de copil.
Cecilia Caragea: Da, bineinteles, pentru ca nu e suficient sa iti aplici tot felul de cosmetice daca nu iti ajuti corpul si din interior. Deci apicolele trebuie si consumate, si utilizate in creme cosmetice.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Nu doar noi recomandam acest lucru, ci si medici apiterapeuti si studiile care s-au facut in Romania, atat pe efectele benefice ale produselor apicole pe cale interna, cat si cele pe cale externa. Au demonstrat ca este ideal sa consumam produse apicole si in acelasi timp sa le utilizam si ca factor de protectie impotriva razelor UV, impotriva factorilor de genul prafului si al altor factori nocivi pentru ten…
Cecilia Caragea: Da! Pentru ca vorbeati de praf, aici trebuie sa spunem foarte clar ca este obligatoriu ca in fiecare zi sa ne demachiem. Si sa ne demachiem folosind un lapte demachiant. Si, daca nu am folosit foarte mult machiaj, putem folosi o lotiune tonica care are si ea proprietati antidemachiante sau poate fi utilizata la demachiere. Sau, fie ca folosim, fie ca nu folosim cateva zile creme cosmetice, lotiunea tonica si laptele demachiant trebuie folosite. Si stiu ca acestea includ si propolisul.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da, este adevarat. Noi, intr-adevar, recomandam lotiunea tonica si ca lotiune purifianta, pentru ca ea contine o concentratie destul de mare de propolis, este si antibacteriana, curata tenul chiar daca nu exista un machiaj, il curata, il protejeaza… Si dispar chiar si urmele de acnee sau diferite eczeme. Noi recomandam ca aceasta lotiune tonica sa fie folosita si pentru indepartarea sebumului in exces, deoarece extractul de cimbru, care este antiseptic, si extractul de salcam ajuta si ele la reglarea sebumului. Dar sa stiti ca in lotiune folosim si miere de albine, pentru a lasa tenul cu o elasticitate si a nu avea senzatia de ten uscat.
Cecilia Caragea: Deci si miere, si propolis, si extract de flori de salcalm, si extract de cimbru… pare foarte concentrata, cu foarte multe principii active!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da! Si asta este si ceea ce ne-am dorit, sa nu aiba doar un rol de curatare a machiajului si sa vina ca un fel de ser de seara, care sa iti revigoreze tenul. De exemplu, eu il folosesc in fiecare seara si in fiecare dimineata, chiar daca nu am fost inainte machiata.
Cecilia Caragea: Si laptele demachiant ?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Laptele demachiant este special pentru cine foloseste machiaj se poate folosi chiar si in jurul ochilor fara sa irite. Acest lucru ni l-au confirmat mai multe cliente si ne-a bucurat acest lucru. Aici am folosit mai multe uleiuri si unturi: ulei de jojoba, unt de shea, in combinatie cu propolis, cu ceara de albine, cu miere… Indeparteaza foarte usor machiajul si lasa tenul deja hidratat. De multe ori, nici nu mai e nevoie de o crema!
Cecilia Caragea: Si ce este intr-adevar extraordinar este faptul ca nu irita ochii. Si eu l-am incercat si nu ai nici un fel de iritatie! In alte situatii, cu alte produse, te mai trezesti cu ochii rosii, care te ustura si… asa mai departe… Dar acesta este foarte, foarte placut. Si este important ca un produs cosmetic sa fie si placut!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da! Si sa iti lase tenul curat si cu o senzatie de prospetime si de elasticitate… Si sa nu iti lase tenul prea uscat – asta este din nou ceva foarte important, pentru ca reglarea sebumului se face in mod natural.
Cecilia Caragea: O alta problema pe care ar trebui s-o discutam atunci cand vorbim de produse cosmetice este problema conservantilor. Atunci cand ne preparam noi singuri, acasa, o masca cu miere, cu galbenus de ou si asa mai departe, este totul proaspat, sunt ingrediente din bucataria proprie, dar, atunci cand alegem produse cosmetice, ele au tot felul de conservanti. Dumneavoastra ce conservanti ati folosit in aceasta gama?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Am incercat sa gasim un conservant cat mai natural, usor acceptat de catre piele. Si am gasit un conservant care este acceptat si in produsele pentru copii si care nu contine fenoxietanol. A fost testat in Franta si a fost acceptat si pentru produsele pentru copii, care, se stie, au o piele foarte sensibila. Si concentratia pe care noi o folosim este una minima, suficienta cat sa nu dea voie produselor apicole si ingredientelor active sa se altereze in contact cu aerul. De multe ori, clientele ne spun ca unele dintre cremele lor isi schimba culoarea in timp. Si le explicam ca, mai ales cele cu propolis, intr-adevar, in contact cu oxigenul, incep sa isi schimbe culoarea, mai ales la partea de suprafata, datorita faptului ca extractul de propolis reactioneaza. De aceea se si vinde in sticlute inchise la culoare, pentru a se feri de de lumina soarelui… Si noi le recomandam doamnelor care doresc sa-si pastreze produsele noastre mai mult timp sa le tina la loc racoros – nu este nevoie de frigider, dar racoros, fara umiditate si ferit de razele soarelui. De aceea, o sa vedeti ca unele produse cosmetice care sunt in recipiente mai mari nu sunt transparente, dar cele care sunt in recipiente mici noi le punem in recipiente transparente, tocmai pentru ca clientele sa vada ce culoare are crema, ce textura are crema si sa aiba incredere sa le cumpere. Fiindca faptul ca folosim aceste ingrediente apicole, intr-adevar, poate sa schimbe culoarea cremei.
Cecilia Caragea: Asadar, daca noi cumparam o crema intr-un ambalaj de sticla, vedem o crema frumoasa, cu o textura frumoasa, alba, luminoasa, foarte placuta, incepem sa o folosim si, dupa un timp, obervam ca la suprafata si-a schimbat culoarea si nu mai este atat de alba. Sau laptele demachiant… personal, am utilizat lapte demachiant si, dupa aceea, la urmatoarea utilizare, cand spreyam din pompita, prima data iesea un lapte demachiant putin mai inchis la culoare decat cel pe care il stiam, iar la a doua apasare de pompita revenea la culoarea lui. Deci nu este stricat!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Nu, este perfect normal, pentru ca folosim concentratii destul mari ale ingredientelor apicole. Si in special propolisul este cel care duce la aceasta problema de schimbare de culoare. Si efectul invers la esenta de propolis – cand am avut un lot mai putin colorat, clientele ne-au sunat si ne-au intrebat de ce nu mai punem atata propolis, ca nu mai e asa colorat! Si le-am explicat ca fiecare lot de propolis este ca fiecare lot de miere: nu are aceasi culoare! Si, atunci, este normal ca nici aici sa nu aiba aceeasi culoare.
Cecilia Caragea: Deci se schimba culoarea in functie de ingrediente. Si, dupa ce incepem sa utilizam o crema, un lapte demachiant, o lotiune, daca vedem ca isi schimba putin culoarea, este normal, pentru ca este reactia dintre aceste ingrediente (in special propolisul), care face ca aceste produse cosmetice sa isi schimbe culoarea in contact cu aerul.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da… Propolisul oricum pigmenteaza absolut orice substanta cu care intra in contact. Si, nu stiu daca de multe ori ati observat, atunci cand te patezi cu propolis, acea pata nu mai iese.
Cecilia Caragea: Decat foarte greu, cu spirt!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Nu prea! Nu prea! Nu mai iese niciodata de tot… Pentru ca el este si un colorant natural foarte puternic. Concentratia de propolis pe care noi o folosim in produsele cosmetice poate usor pigmenta produsul si dupa utilizare. Aceasta nu inseamna ca ne vom pata hainele, dar aceasta concentratie este ideala pentru ten, mai ales pentru zonele mai mult expuse, cum sunt mainile, picioarele… Toate cremele noastre de picioare contin mai mult propolis, scrie pe ele „extra propolis”, pentru ca propolisul are si un rol antibacterian si, prin acest rol, dorim sa il punem in evidenta, atunci cand vrei sa folosesti un produs care vrei sa te protejeze si impotriva posibilelor bacterii pe care la poti lua mai ales vara…
Cecilia Caragea: Da, cand umbli in sandale, te duci la plaja, nisip, si asa mai departe…
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Noi recomandam, in acest sens, sa se utilizeze produse cu propolis in special. Si ceara de albine are acest rol protector natural, regland sebumul de la nivelul membrelor inferioare intr-un mod natural.
Cecilia Caragea: Si stiu ca si crema de maini din portfoliul Apidava are propolis.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da, are propolis si este chiar un foarte bun protector si hranitor. Persoanele din mediul medical, in special, care folosesc in mod excesiv, datorita meseriei, diferiti dezinfectanti, au nevoie de aceste produse cu rol protector mai mult ca restul persoanelor. Si aceste produse hranesc intr-un mod natural pielea si o protejeaza si impotriva acestor factori chimici.
Cecilia Caragea: Si, pentru ca vorbim de propolis, stiu ca aveti si o serie de produse de igiena orala cu propolis.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Avem doua produse pe care le-am conceput anume pentru persoanele care au probleme cu parodontoza, cu sangerari gingivale, cu diferite afectiuni in special ale gingiilor. Aceasta combinatie de ingrediente – propolisul, extractul de aloe vera, extractul de cimbru, uleiul de eucalipt si de menta, toate impreuna au un rol antibacterian. Dar propolisul este cel care ajuta cel mai mult la inchiderea oricaror rani, la ameliorarea problemelor gingivale. Si, in general, el ajuta organismul, fiind cel mai recomandat pentru sistemul imunitar Dar are si un rol antibacterian cunoscut, fiindca albina isi protejeaza toate orificiile din stup cu acest propolis. Si modul lui de preparare trebuie sa extraga cat mai multi polifenoli, care lupta impotriva radicalilor liberi. Iar acest lucru ajuta foarte mult organismul. Acesti polifenoli in stare libera, in stare naturala sunt cei pe care dorim sa ii punem in evidenta si sa ii folosim in toate produsele cu rol antibacterian si cu rol in intarirea sistemului imunitar, atat pe cale interna, cat si pe cale externa.
Cecilia Caragea: Si aceste produse, cum este apa de gura, contin, inteleg, un propolis de calitate.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da, noi folosim in aceste produse un extract apos de propolis, care nu contine alcool, cum scrie si pe eticheta. Produsul in sine este fara alcool, poate fi folosit si de catre diabetici, si de catre copii, si de catre persoanele cu intoleranta la alcool. Si nu este o mare problema daca din greseala inghitim acest produs. Dar acest extract apos de propolis reuseste sa extraga toate principiile active ale propolisului.
Cecilia Caragea: Si stiu ca aveti si un spray de gura. Ce este acest spray de gura, cum se foloseste si cand se foloseste?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Spray-ul de gura este varianta in miniatura a apei de gura, pe care nu o putem lua cu noi in geanta tot timpul. Se poate utiliza si dupa fiecare masa, astfel incat in cavitatea bucala sa nu ramana un mediu adecvat microbilor. Dar si atunci cand avem primele simptome de durere in gat, mai ales la copii, si dorim sa stopam cat mai repde o posibila infectie faringiana.
Cecilia Caragea: Asadar, este recomandat acest spray de gura si la o infectie, sa spunem, la primele simptome ale unei dureri de gat.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da, este recomandat, fiindca contine propolis. Foarte multe dintre clientele noastre folosesc esenta noastra de propolis, pe care o dau copiilor in ceai. Dar, de multe ori, cand primele simpotme apar, nu suntem acasa, nu avem la noi tot ce avem nevoie, atunci, la primele semne, este important sa stopam extinderea acestei infectii, iar acest spray de gura are acest rol antibacterian.
Cecilia Caragea: Deci este, de fapt, un produs 2 in 1, este bun si pentru gingii, pentru o respiratie proaspata, deci pentru o igiena a cavitatii bucale, sa spunem, dar este foarte bun si atunci cand incepem sa ne confruntam cu o infectie, o durere de gat, cum spunem popular.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Exact! Este foarte bun pentru absolut orice fel de infectii bucale. Si el amelioreaza si opreste extinderea infectiei, atunci cand reusim, in prima faza, incipienta, sa ne da seama de aceasta problema.
Cecilia Caragea: Plus ca este foarte confortabil – putem sa il tinem la noi, intr-un buzunar, si sa il folosim de fiecare data cand avem nevoie. Nu trebuie sa fim acasa, sa ne preparam inr-o lingurita miere cu esenta de propolis si asa mai departe…
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Exact! Acesta este rolul lui, de a-l avea la indemana, trusa de prim ajutor.
Cecilia Caragea: Da, pare un produs fabulous, pe care este bine sa il avem in trusa de prim ajutor. Dar, pentru ca vorbeati de trusa de prim ajutor, v-as intreba: in trusa de vacanta ce ne-ati recomanda?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Cu siguranta, produsul trebuie sa il avem in trusa de vacanta, indiferent ca mergem in concediu cu copiii sau doar intr-un city break sau mergem in deplasarile noastre zilnice de lucru.
Cecilia Caragea: Putem sa mancam prea multa inghetata, aerul conditionat… si asa mai departe… Deci e bine sa il avem la noi.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da, eu il am tot timpul in geanta si s-a dovedit util in toate situatiile pe care le-am avut, inclusiv in diferite rani usoare, de prins degetul si asa mai departe… Fiindca l-am considerat si un antibacterian foarte bun.
Cecilia Caragea: Deci putem sa il spreyem si pe o mica rana… Are si menta in compozitie, deci e si racoritor.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Da! Eu l-am folosit cu success pentru multe probleme usoare, dar ceea ce nu ar trebui sa lipseasca niciunei doamne din trusa de vacanta sunt cremele de fata. Si avantajul cremelor noastre de fata este ca sunt la 30 de mililitri si, atunci, nu trebuie sa ne facem probleme, ele trec si la bagajul de mana. Nici in borseta nu este niciun impediment… Si, fiind aceste ambalaje atat de micute, ne sunt suficiente pe toata perioada. Si noi recomandam crema contur de ochi sa nu lipseasca din geanta niciunei femei. Si o crema hidratanta de zi care contine si propolis.
Cecilia Caragea: Se consuma repede?
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: O crema consumata frecvent tine o luna. Noi am testat si consideram ca, daca se utilizeaza zi de zi, poti sa o folosesti si o luna.
Cecilia Caragea: Deci o cutiuta, chiar daca este atat de mica, tine o luna.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Cu siguranta, da, pentru ca cremele sunt destul de concentrate si nu trebuie sa pui o cantitate mare – chiar asta le recomandam doamnelor, sa inceapa cu cantitati mici si, abia dupa ce tenul absoarbe tot ce este nevoie, pot sa mai adauge. Dar sa nu foloseasca cantitati mari, pentru ca ele sunt concentrate si nu este nevoie sa punem o cantitate mare pe fata.
Cecilia Caragea: Si cred ca in trusa de vacanta trebuie sa existe si lotiunea tonica, si laptele demachiant.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Ambalajele lotiunii tonice si laptelui demachiant sunt mai generoase si tin doua, trei luni.
Cecilia Caragea: Sunt niste produse fabuloase si, dupa cum spuneam, nu irita deloc si cred ca merita din plin!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Intr-adevar, eu folosesc ambele produse, le pun la bagajul de cala si sunt foarte multumita ca, atunci cand sunt grabita, pot sa folosesc doar lotiunea tonica ca demachiant refresh pentru ten, pentru ca contine putin mentol.
Cecilia Caragea: Da, oricum este bine sa le avem pe ambele la noi. Asadar, atunci cand suntem acasa si vrem sa ne rasfatam si sa avem grija de frumusetea si de sanatate noastra, putem sa ne preparam tot felul de masti cu ingrediente apicole, cu miere, cu tot felul de alte combinatii pe care le putem face, cu galbenus de ou, cu ulei de masline si asa mai departe… Sau, atunci cand suntem mai comode sau avem nevoie de cosmetice gata preparate cu tot felul de ingrediente care nu ne sunt la indemana, putem sa alegem gama de apicosmetice de la Apidava, ca sa nu mai vorbim ca, atunci cand plecam in concediu, avem totul gata preparat si in ambalaje extrem de prietenoase.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Speram ca si clientele noastre sa consume produsele apicosmetice atat in concediu, cat si acasa. Dle incurajam sa isi faca si masti proprii, pentru ca, totusi, produsul natural are rolul lui atunci cand il folosesti cel putin o data pe luna, pe cale internaa cat si pe cale externa.
Cecilia Caragea: Mai ales acum, cand este vara, ar fi bine sa ne rasfatam cu o limonada cu miere – ne racorim si avem grija si de sanatatea noastra.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Intr-adevar, limonada cu miere – nu numai ca ne vom hidrata natural, dar vom beneficia si de nutrientii si enzimele din miere.
Cecilia Caragea: Asadar, apicole atat pe masa, cat si in sertarul nostru de cosmetice.
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Speram ca si doamnele, domnisoarele care au ascultat toate proprietatile benefice ale ingredientelor apicole sa incerce produsele apicosmetice si sa isi prepare, astfel, si ele, acasa, astfel de masti.
Cecilia Caragea: Da, merita din plin!
Alina Mates-Ochis, director de marketing Apidava: Cu siguranta!
Cecilia Caragea: Noi, va multumim foarte mult pentru toate aceste sfaturi si, inca o data: chiar merita sa incercati aceste produse!