Dialoguri pentru Sanatate – Curele cu apa sarata de la Cojocna, combinate cu procedurile de fiziokinetoterapie de la HC Kinetic, prezentate de terapeut Hajni Chelaru
0Dialoguri pentru Sănătate – Curele cu apă sărată de la Cojocna, combinate cu procedurile de fiziokinetoterapie de la HC Kinetic, prezentate de terapeut Hajni Chelaru
Invitată: doamna Hajni Chelaru, fondatoarea Centrului HC Kinetic (www.hckinetic.ro, www.facebook.com/HCKinetic, 0371 232 114, 0740 010 024)
Dialog realizat de Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: Beneficiile apelor sărate sunt binecunoscute, dar, combinate cu proceduri din fizioterapie și kinetoterapie, au rezultate absolut spectaculoase. Aceasta este ideea pe care a mers doamna Hajni Chelaru, care a deschis un centru specializat în fizioterapie și kinetoterapie în cadrul Băilor Sărate de la Cojocna. Care sunt terapiile pe care le recomandați în primul rând pacienților dumneavoastră? Și ce pacienți, pentru ce afecțiuni?
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Avem foarte multă aparatură, ne-am dotat acest centru cu o aparatură specifică pentru această zonă. Într-adevăr, apele sărate combinate cu aceste aparaturi au efecte mult mai rapide și mult mai benefice decât apa sărată singură sau fizioterapia singură. Avem aparatură aproape pe toate diagnosticele care se referă la partea osteoarticulară sau musculară. Sunt foarte mulți oameni tineri sau de vârstă medie care au probleme, deoarece lucrează foarte mult la birou, au o muncă sedentară, au un stil de viață sedentar și, atunci, au nevoie de un pic de ajutor.
Cecilia Caragea: Pentru a avea o postură corectă și pentru a nu ajunge ca, în timp, să aibă dureri mari și diferite afecțiuni!
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Da! Din păcate, oamenii care vin la noi deja au dureri și vin pentru a scăpa de dureri sau pentru a diminua durerile. Dar important e că pleacă fericiți!
Cecilia Caragea: Așa e, așteptăm să ne doară și apoi mergem să ne rezolvăm problema, deși corect ar fi să luăm măsuri din timp, preventiv.
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Da. Noi mergem foarte mult și pe prevenție, dar aceasta la acea categorie de pacienți care au trecut deja printr-un puseu dureros și sunt învățați că trebuie să-și continue programul de recuperare și asta deja înseamnă ori întreținere, ori prevenția aparițiilor altor dureri.
Cecilia Caragea: Și pacienții cam care sunt? Din Cluj, presupun, majoritatea, Cojocna fiind foarte aproape de Cluj…
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Da, foarte mulți pacienți vin din Cluj, într-adevăr, dar avem și din țară pacienți, deoarece este posibilitate și de cazare, avem colaborări cu pensiunile din jur și vin și din Iași, din Suceava am avut pacienți, din Alba-Iulia, Oradea… Deci vin și din țară.
Cecilia Caragea: Și dumneavoastră de când ați deschis acest centru în cadrul Băilor Sărate din Cojocna?
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Am deschis anul acesta, în martie, am fost ceruți de la primărie să venim să deschidem un centru, deoarece și ei își doreau acest lucru. Și bineînțeles că următorul pas este să facem din Cojocna un centru balnear.
Cecilia Caragea: Atunci când lucrurile se îmbină armonios între stat și privat, lucrurile pot să fie de succes!
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Da, am avut tot sprijinul din partea celor de la primărie și de la conducerea băilor și am colaborat și colaborăm foarte bine.
Cecilia Caragea: Băile Cojocna, de fapt, sunt cunoscute de foarte multă vreme și mă bucur să văd că există din nou această activitate din ce în ce mai intensă și oamenii înțeleg să vină, să se trateze în acest fel. Și să vină și pentru prevenție, pentru că, poate așa, încet, încet, oamenii vor înțelege cât de importantă este atitudinea preventivă.
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Vin foarte mulți, într-adevăr, pentru apele de aici, deoarece sunt pline… apa este plină de nutrienți care ajută la regenerarea organismului. Și, dacă combinăm nutrienții din apă cu aparatură fizio, că avem o aparatură care ne ajută să pătrundă acei nutrienți mai în profunzime, să pătrundă acolo, în articulații, atunci sunt mult mai repede atinse obiectivele și oamenii se simt mult mai bine.
Cecilia Caragea: Și aceste terapii se fac înainte de băile sărate sau după ce ai fost și ai făcut baie?
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Oricum se fac, sunt benefice. De obicei, combinăm. Facem terapie, facem baie, facem terapie, facem baie.
Cecilia Caragea: Așadar, există terapii care se fac înainte de băile sărate, apoi alte terapii care se fac după băile sărate. Și toate aceste aparate moderne ce aduc ele în plus? Și care sunt procedurile, concret?
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Fiecare aparat este specific. Avem aparatul Super Inductive System, care este cel mai nou aparat pe piața fizioterapiei, pe zona fizioterapiei, care are foarte multe programe, inclusiv pentru refacerea filamentului nervos… Știm că acel filament nervos se reface 1 milimetru pe zi dacă îi oferim hrana necesară, iar acel aparat emite niște unde electromagnetice care inclusiv pot să dea niște informație filamentului nervos.
Cecilia Caragea: Poate să-l ajute.
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Poate să-l ajute. Relaxează musculatura, merge pe artroze, merge pe discopatii, pe hernii de disc, pe contracturi musculare, pe spasme musculare, deci are o paletă largă de diagnostice pe care putem să îl aplicăm. Nu este dureros. Este simplu. Pacientul stă într-o poziție comodă și aparatul este aplicat pe piele, unde se emit undele electromagnetice.
Cecilia Caragea: Nu doare nimic?
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Nu doare nimic. Bineînțeles că musculatura o să fie contractată, dar toate procedurile merg până la limita durerii a pacientului. Avem magnetoterapia, este un aparat iubit, pentru că acolo pacientul stă culcat, se odihnește, nu simte absolut nimic. Merge pe mai multe sfere, pe mai multe arii, inclusiv pe probleme endocrinologice, pe probleme interne, ginecologice, neurologice, inclusiv merge pe depresii, pe anxietate, pe oboseală cronică, merge foarte mult pentru vârsta a treia.
Cecilia Caragea: Adică toate aceste terapii îți fac bine, până la urmă, și din punct de vedere psihic, nu numai fizic.
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Da, da. După aceea, avem Shockwave, care este un aparat care emite unde de șoc cu care bombardăm calcifierile. Știm foarte bine că pintenii calcaneeni și orice calcifieri pe tendon, la umăr, la cot sunt dureroase. Cu acest aparat, bombardăm acea calcifiere și corpul, prin sistemul limfatic, o să elimine, după aceea, acea calcifiere. Cu Shockwave mai putem trata contracturile musculare vechi, tendinitele, fascitele. Tot așa, nu este dureros, este poate puțin neplăcut, dar, cum ziceam, lucrăm până la limita durerii. Avem toate formele de curenți, TENS, curenți diadinamici, tot ceea ce înseamnă curent… calmează durerea. Avem faimosul laser, care merge pe reducerea inflamației, avem ultrasunetele, care, tot așa, ajută foarte mult la reducerea inflamației și calmarea zonei dureroase. Bineînțeles, toate aceste aparate activează procesul natural de homeostazie a corpului. Mai avem băi galvanice patru-celulare, care, tot așa, sunt foarte iubite pentru că au un efect sedativ. Imediat după băi, pacientul se simte mai relaxat, mai calm. Și avem hidroterapie, ceea ce înseamnă duș subacval, masaj subacval și hidrogimnastică, gimnastică în apă sărată.
Cecilia Caragea: Foarte interesant! Așadar, paleta este foarte largă și, după cum spuneați, băile sărate combinate cu toate aceste proceduri duc la rezultate spectaculoase. Dar, totuși, până să ajungeți să deschideți acest centru în cadrul Băilor Sărate din Cojocna, știu că ați avut și aveți în continuare și alte câteva centre în Cluj.
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Da, mai avem trei centre la Cluj-Napoca, două centre mai mari și un centru mai micuț, care se adresează bebelușilor, copiilor, unde facem osteopatie pentru bebeluși.
Cecilia Caragea: Foarte interesant! Osteopatie pentru bebeluși. Când și de ce este nevoie de așa ceva?
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Sunt foarte mulți bebeluși care se nasc cu multe tensiuni. De exemplu, cu torticolis, se nasc cu piciorușele rotite spre interior, se nasc cu tensiuni musculare care duc la probleme de atașare la sân, probleme în a lega somnul, sunt copii care sunt foarte agitați, tensionați. Sunt diferite probleme…
Cecilia Caragea: E ceva ce-i deranjează și dumneavoastră descoperiți ce anume. Mi se pare foarte interesant, pentru că ei nu pot să se exprime, nu pot să vorbească. Cum știți care este problema lor, de fapt?
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Ei se exprimă prin acțiuni. Părintele vede că nu mănâncă bine sau preferă doar un sân, celălalt nu îl preferă sau nu doarme sau e foarte plângăcios, e agitat. Sau pur și simplu se vede că are o asimetrie la față, la căpuț sau la picioruțe și, atunci, sunt trimiși de medici pediatri sau de consultanți în alăptare și, prin osteopatie, aceste tensiuni se deblochează, iar acel bebeluș crește în armonie.
Cecilia Caragea: Și în celelalte centre pentru adulți care sunt serviciile oferite?
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: În celelalte două centre vin copii mai mari, să zic așa, preadolescenți, adolescenți și adulți. Acolo avem gimnastică medicală, masaj și, tot așa, diferite aparate, laser, electroterapie, masaj cu patul cu elongații cu pietre de jad, avem TECAR. TECAR este un aparat care emite unde de radiofrecvență și elimină foarte ușor contracturile din musculatură. Acolo ne adresăm mai mult adolescenților, care vin cu tot felul de probleme de postură, scolioze, cifoze, și adulților tineri, care, tot așa, lucrează la birou și nu le place ce văd în oglindă sau se văd în poze că sunt cocoșați și vin că vor să fie mai drepți. Și, bineînțeles, și cei cu afecțiuni mai complexe.
Cecilia Caragea: Așadar, este vorba de persoane care au ajuns deja să aibă probleme și vin să și le trateze. Așa, încet-încet, după cum spuneați, mai ales tinerii vin când nu le place ceva, când nu le place că nu stau drept, ceea ce cred că e un lucru foarte bun, pentru că, dacă tu te analizezi puțin în oglindă și vezi că e ceva ce nu îți place, poți să iei măsuri. Nu trebuie să stai până când ajung lucrurile la dureri.
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Noi preluăm pacientul, îi facem o anamneză și la fiecare pacient facem un program de recuperare personalizat. Și pacientul vine la tratamentul ce i se prescrie. Iar după o perioadă se face o reevaluare, în care monitorizăm acel pacient, să vedem cât s-a îndreptat, postura lui cum s-a schimbat.
Cecilia Caragea: Și există și pacienți pe care îi trimiteți la Cojocna, la băile sărate, la centrul de aici?
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Da, da. Sunt pacienți pe care îi trimitem și aici.
Cecilia Caragea: Tocmai ca să beneficieze și de apele sărate și, bineînțeles, de tratamentele specifice.
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Da, aici, la Cojocna, avem un pic mai multă aparatură decât la Cluj și, atunci, sunt pacienți care au nevoie de aceste terapii și, atunci, sunt direcționați să vină la Cojocna.
Cecilia Caragea: Și presupun că în weekend-uri vin mult mai mulți.
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Da, în weekend vin cei care își doresc un pic de relaxare.
Cecilia Caragea: Și cum merg lucrurile în această piață? Pentru că mie mi se pare că apar din ce în ce mai multe asemenea centre.
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Din fericire, apar tot mai mult, deoarece fiecare om ar trebui să aibă kinetoterapeutul personal, să îi spunem așa. Și, într-adevăr, apar din ce în ce mai multe centre și mai mulți specialiști pe piață, ceea ce este bine, deoarece avem nevoie, timpul trece, oasele și mușchii obosesc și avem nevoie de cineva care să ne arate, să ne îndrume ce să facem să rămânem mereu tineri, sănătoși și mobili.
Cecilia Caragea: Corect! Așadar, încet- încet, învățăm că toate aceste proceduri sunt lucruri de care avem nevoie și, atunci, este normal să apară din ce în ce mai mulți specialiști, din ce în ce mai multe centre. Și înțeleg că există o facultate de profil, Facultatea de Kinetoterapie, pe care ați făcut-o și dumneavoastră.
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Da, unde și predau. Și mă bucur foarte tare că pot să dau din experiența mea acumulată, un pic din ea, tinerilor care urmează să lucreze cu oamenii și cu pacienții. În primul rând, avem nevoie de iubire de oameni și de răbdare, că, după aceea, informațiile le culegem și ne perfecționăm mereu.
Cecilia Caragea: Da, ai nevoie de deschidere și trebuie să știi cum să comunici cu pacientul, pentru că de foarte multe ori este o persoană care se confruntă cu dureri și știm cu toții că durerile ne transformă, poate ne fac mai irascibili și așa mai departe și, atunci, e vorba de o comunicare mai specială.
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Da, noi privim pacientul din prima, adică de când intră pacientul în aria noastră vizuală, noi îl privim și, deja înainte să ne zică ce îl doare, noi trebuie să știm să citim din comportamentul și mișcările pacientului cam unde îl doare și cum îl putem ajuta.
Cecilia Caragea: Așadar, înțeleg că este o mare atractivitate pentru facultățile de kinetoterapie, inclusiv pentru Facultatea de Kinetoterapie din Cluj.
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Da, este o mare atractivitate. La noi, la Babeș-Bolyai, avem secție și în limba maghiară, și în limba română. Chiar anii trecuți s-au dublat grupele de studenți, pentru că au fost foarte multe cereri.
Cecilia Caragea: E foarte interesant.
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Sunt fericită, este îmbucurător că atâția studenți, tineri vor să învețe o meserie așa de frumoasă.
Cecilia Caragea: Da, este o meserie frumoasă. Dar și numele dumneavoastră este frumos! De unde vine și ce înseamnă?
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Hajnol înseamnă „zori de zi” și bunicul mi-a dat acest nume ca să fiu zori de zi în viața oamenilor.
Cecilia Caragea: Până la urmă, terapeuții aduc bine, aduc bucurie în viața pacienților lor, deci e un nume predestinat, să zic așa.
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Da, cred că așa este și cred că mi-am atins destinul, să zic așa, mă duc pe drumul destinului.
Cecilia Caragea: Și-atunci nici nu simți că muncești, simți doar că ești împlinit și bucuros.
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Așa este. Toată lumea mă întreabă: „Cum poți munci așa de mult?” Pentru că muncesc cu drag și mi-e drag de oameni și știu că fac bine. Și, când văd că oamenii se fac bine sau un pic mai bine, eu tot timpul zic: 2% dacă pacientul este mai bine, înseamnă că trebuie să ne bucurăm, deoarece acel proces de homeostazie, de autoechilibrare s-a activat. După ce acela s-a activat, corpul își face treaba.
Cecilia Caragea: Da, corpul nostru are resurse nebănuite de a se face bine, de a se vindeca, atâta doar că trebuie să fie ajutat.
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Da, trebuie să-i dăm condițiile necesare.
Cecilia Caragea: Foarte frumos! Mult succes pe mai departe! Poate mai deschideți și alte centre în Cluj, pentru că este, totuși, un oraș aglomerat și este bine să existe multe centre, ca să nu piardă lumea mult timp în trafic și să aibă un centru aproape de casă sau aproape de locul de muncă. Dar succes și cu centrul de la Cojocna! Și să ajungă Cojocna un centru balnear, așa cum vă doriți!
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Da, mulțumim! Și acum chiar am introdus și transport pentru pacienții care doresc să vină la Cojocna.
Cecilia Caragea: De la Cluj la Cojocna.
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: De la Cluj la Cojocna și de la Cojocna la Cluj înapoi. Și cel puțin 3 zile trebuie să vină la tratament, iar cel mult 10-12 zile, maxim 10-12 zile, după care pacientul trebuie să facă o mică pauză, o lună-două, după care poate să își reia tratamentul.
Cecilia Caragea: Și știu că cei care vin la dumneavoastră la tratament, la dumneavoastră, în centrul de la Cojocna, nu mai plătesc biletul de intrare la băile propriu-zise.
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Da, nu mai plătesc biletul de intrare la băile propriu-zise, deoarece este inclus în pachetul nostru de recuperare.
Cecilia Caragea: Așadar, este foarte important de înțeles că, dacă ai ajuns să te simți bine, trebuie să ai grijă în continuare, să mai vii la niște cure de tratament.
Hajni Chelaru, fondatoare HC Kinetic: Da, este important să ne menținem starea de bine și, cu cât ne ocupăm de noi mai mult, cu cât suntem mai atenți, cu atât ne simțim mai bine.
Cecilia Caragea: Vă mulțumim tare mult! Și nu uitați: pentru următoarea vacanță, cred că ar trebui să luați în considerare și Băile Sărate de la Cojocna și să vă faceți și niște tratamente la HC Kinetic. Mai multe informații găsiți pe site-ul hckinetic.ro și, bineînțeles, doamnele de aici vă stau la dispoziție și telefonic cu toate informațiile de care aveți nevoie. În plus, puteți să explorați și zona și să descoperiți și florile de sare. Multă sănătate!