Dialoguri pentru Sanatate – Dinti ficsi in 24 de ore cu ajutorul implanturilor dentare
0Dialoguri pentru Sănătate – Dinți ficși în 24 de ore cu ajutorul implanturilor dentare
Invitat: domnul dr. Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară, IZIMPLANTOCLINIC (www.izimplantoclinic.ro, Șos. Mihai Bravu nr. 41, Sector 2, București, 0747.677.776)
Dialog realizat de Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: În cadrul emisiunii noastre Dialoguri pentru Sănătate, stăm de vorbă cu domnul doctor Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară. Atunci când s-a vorbit despre reabilitarea orală, s-a vorbit, de regulă, despre importanța volumului osos al pacientului. Noi vrem astăzi să discutăm despre importanța gingiei atunci când se efectuează asemenea intervenții. De ce este atât de importantă gingia în cazul acestor intervenții?
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Intervențiile de tip All On s-au inventat pentru pacienții care au un volum osos scăzut, ca să nu recurgem la adiții și să fie cât mai simplă intervenția.
Cecilia Caragea: Și, în acest fel, este și mai rapidă, nu?
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Este mai rapidă și putem să încărcăm implanturile în 24 de ore. Asta este foarte important. Gingia este foarte importantă în durata de viață a implantului pe arcada dentară. Gingia este ca o garnitură, ca o protecție în jurul gulerului implantului, ca să nu pătrundă bacterii, să nu pătrundă mâncare și să nu se inflameze zona din jurul implantului și să nu pierdem substanța osoasă pe tot parcursul vieții implantului dentar.
Cecilia Caragea: Pentru că noi trebuie să știm că putem pierde și implanturile dentare, tot așa cum pierdem și dinții.
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Exact. Gingia, protejând implantul, nu duce la resorbții osoase. Odată ce pătrund bacterii în jurul implantului, asta va duce la pierderea osului din jurul implantului. Iar, după cum vă spuneam, nu doare, deci noi aflăm de acea pierdere în ani… Și acolo se formează un defect foarte mare de os. Și, ulterior, acel implant trebuie scos. Nu mai putem să-l păstrăm.
Cecilia Caragea: Atunci când este vorba de un dinte natural, noi simțim că ne doare. Dacă se acumulează bacterii, dacă pătrund bacterii la rădăcina dintelui, începe să ne doară. În cazul implantului, înțeleg că nu ne doare?
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Legat de dinte, în acele ligamente care țin dintele pe poziție sunt niște receptori de presiune și ei ne dau de știre când e o problemă acolo și ne transmit o durere. La implanturi, lucrurile stau puțin altfel. Nu există acele ligamente, iar receptorii care transmit durerea nu sunt la fel de sensibili. Și implantul doare foarte târziu. De fapt, unii pacienți care se prezintă la noi nici nu știu că au o problemă la nivelul implantului. De obicei, descoperim accidental, printr-o radiografie, problema resorbției osoase. Ne uităm și examinăm gingia, iar dacă problema este la gingie și implantul nu este foarte afectat, evoluția resorbției osoase nu este avansată, atunci medicul nostru parodontolog recoltează o gingie din cerul gurii și se face acea protecție, ca să nu mai ajungă bacterii la nivelul implantului.
Cecilia Caragea: Adică se face o adiție de gingie.
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: O grefă de gingie, exact.
Cecilia Caragea: Și dacă resorbția osoasă este mare, prea mare?
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Dacă resorbția osoasă este foarte mare, suprafața implantului este foarte rugoasă, cu acele spire plus microporozități care sunt pe acel implant, nu putem igieniza foarte bine zona dată și bacteriile contaminează metalul, titanul. Iar bacteriile nu pot fi îndepărtate de pe suprafața implantului și evoluția resorbției o să fie în continuare destul de agresivă. Astfel, se recurge la îndepărtarea implantului și, după o vindecare bună a osului, se plasează un implant în zona potrivită și în osul deja format, nou, și ulterior vom fi atenți la acea gingie și la designul coroanei dentare. Foarte important este și designul coroanei dentare, ca să fie cât mai predictibil și de lungă durată tratamentul cu implantul dentar.
Cecilia Caragea: Deci contează și implantul, contează și coroana dentară.
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Este foarte important și designul coroanei, este foarte importantă și gingia din jurul implantului, dar este foarte importantă și poziția și cât de bine s-a pus acel implant la nivelul osos.
Cecilia Caragea: Este foarte important ca pacienții să înțeleagă să se prezinte la controalele periodice obligatorii, pentru că, altfel, după ani și ani, dacă nu merg la medicul stomatolog, s-ar putea, atunci când merg, să aibă niște surprize neplăcute.
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Da, există o regulă pe care le-o spunem la toți pacienții. O dată la șase luni e bine să vină să-i examinăm clinic. Ne uităm cum este gingia din jurul implantului, dacă este inflamată sau nu și la igiena lor pe care o au în această perioadă. Este foarte important să ne instituim o tehnică de periaj și de igienă corectă. Nu-i lăsăm în voia sorții, să-și igienizeze singuri…
Cecilia Caragea: Dumneavoastră îi și învățați pe pacienți cum să se spele pe dinți.
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Exact.
Cecilia Caragea: Le faceți un mic instructaj.
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Exact. Le facem un training, ca să știe exact cum se face corect periajul acasă.
Cecilia Caragea: Pentru că dumneavoastră, în cabinet, vedeți unde pacientul respectiv nu se spală suficient de bine pe dinți.
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Da, dacă observăm acest lucru, le indicăm zona în care trebuie să insiste asupra periajului dentar.
Cecilia Caragea: Dar, ca să revenim la importanța gingiei fixe atunci când realizați un implant dentar… După cum spuneam, majoritatea pacienților au auzit că, dacă nu au os suficient, se poate recurge la o adiție osoasă. Dar prea puțini știu cât de importantă este această gingie fixă, care trebuie să existe și ea acolo pentru ca acel implant să supraviețuiască mult timp. Aș vrea să ne mai spuneți încă o dată de ce este atât de importantă această gingie fixă. Și ce înseamnă, până la urmă, gingie fixă?
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Gingia trebuie să aibă o grosime de minimum 3 mm, pentru o protecție foarte bună a implantului. Și culoarea gingiei, față de gingia mobilă… gingia care este fixă și cheratinizată are o culoare mai albicioasă, mai roz pal, mai deschisă față de gingia mobilă, care este mai roșiatică și se mișcă. Deci acea gingie roșiatică are o mobilitate sporită și… intră mâncarea. Prin masticație, prin vorbire, în zona implantului intră alimente și atunci se inflamează și… duce la acea resorbție osoasă. Chiar dacă facem o adiție osoasă, cu siguranță, ulterior, va trebui și o grefă de gingie, pentru protecția acelei adiții osoase și pentru o protecție ulterioară a implantului pe tot parcursul vieții.
Cecilia Caragea: Deci e nevoie, de foarte multe ori, și de o adiție osoasă, și de o adiție gingivală.
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Este importantă și necesită acea adiție osoasă doar la implanturile separate, când sunt între dinți. Dar la sistemul acesta All On evităm adițiile în masă, pentru că există un risc de infecții și atunci se evită pe cât de mult se poate adiții mari, voluminoase și la pacienții în vârstă și la pacienții cu diverse probleme de sănătate.
Cecilia Caragea: Plus că este vorba și de timp. Dacă se face o adiție osoasă, am înțeles că trebuie așteptat un număr de luni și apoi puse implanturile. Pe acest sistem, All On 6, All On 4 sau Fast and Fixed sau cum este el cunoscut, se pot pune implanturile imediat.
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Se pun implanturile imediat și lucrarea, în 24 de ore. Adițiile pot fi făcute odată cu implanturile sau, când nu există os absolut deloc, atunci se face acea adiție osoasă și ulterior se plasează implantul. Dar de asta s-a inventat acest sistem și se mizează foarte mult să nu trebuiască să facem adiții osoase. Cât mai puține adiții osoase, cât mai simplu pentru pacient, pentru ca trauma ulterioară să fie cât mai mică.
Cecilia Caragea: Și adițiile de gingie când le faceți, tot în acea intervenție sau ulterior?
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Se poate face imediat, atunci, în intervenție, sau la trei luni, când vine pacientul la un control, îi spunem noi să vină la trei luni. Și-i examinăm gingia. Dacă e nevoie de acea grefă, atunci intervenim și îi facem acea grefă de gingie, ca ulterior să ajungem cu lucrarea finală, cu lucrarea definitivă, la termenul pe care i l-am promis, la șase luni.
Cecilia Caragea: Și gingie de unde luați?
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Gingia fixă se ia din cerul gurii, din zonele… din anumite zone speciale, în care avem foarte multă gingie.
Cecilia Caragea: Și acolo se reface gingia, în cerul gurii?
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Sigur, în cerul gurii se reface foarte ușor. Pe lângă acest fapt, noi, după ce prelevăm acea grefă, punem un conformator de gingie, ca să protejeze zona de anumite alimente, anumite substanțe acide, pe perioada vindecării. Cam într-o săptămână, două, se vindecă foarte bine zona și nu mai este nicio sensibilitate. Dar este foarte important, adică nu putem evita acest lucru. Dacă adiția osoasă o mai putem evita, grefa de gingie nu o putem evita. E necesară, este esențială pentru viața implantului pe arcada dentară.
Cecilia Caragea: Pentru că, altfel, intră acolo, după cum spuneați, bacterii, resturi alimentare și așa mai departe și, în timp, afectează implantul, afectează acel loc.
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Pacienții care nu au gingie suficientă sau au gingie foarte mobilă în jurul implantului pot să dezvolte periimplantită. Este o inflamație în jurul implantului care duce la o resorbție în masă a osului din jurul implantului. Și-atunci, acolo o să se dezvolte mereu un miros neplăcut. Bacteriile care se dezvoltă acolo lezează osul, lezează și gingia care a mai rămas și duc la pierderea implantului dentar.
Cecilia Caragea: Deci este nevoie de o adiție gingivală, de controale periodice în cabinetul medicului stomatolog și de o bună igienă orală acasă. Dar, știm cu toții, acasă nu avem cum să ne facem o igienă impecabilă, să spunem. Avem nevoie de igienizări profesionale. Și-atunci când venim la control, venim și pentru o igienizare profesională. Se curăță și aceste spații subgingivale în cadrul acelor ședințe de igienizare profesională?
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Noi avem un aparat profesional de detartraj și airflow, care are o ansă specială, dintr-un material moale, care intră subgingival, în zona implanturilor, și curăță printr-un jet de pulbere fin acea zonă. Îndepărtează placa bacteriană, tartrul, dacă există… Și o mențiune: periajul profesional este controlat de către medic cu anumite perii speciale. Acasă, dacă am face acest periaj, ar fi necontrolat, pentru că pacientul nu poate să vadă exact în oglindă unde trebuie să își facă acel periaj. Și-atunci noi, cu examinare directă, vedem exact unde trebuie să intervenim. Și atunci rata de succes a supraviețuirii implantului pe arcadă este maximă.
Cecilia Caragea: Și această curățare subgingivală doare?
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Această curățare subgingivală nu doare.
Cecilia Caragea: Deci, chiar dacă este vorba de o curățare subgingivală, n-avem de ce să ne speriem.
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Da, acea ansă cu care se intră este dintr-un cauciuc, dintr-un silicon, de fapt, foarte moale, foarte fin, nu se simte absolut deloc.
Cecilia Caragea: Și această procedură se poate realiza și la implanturi, dar și la dinții naturali…
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Această procedură se poate realiza și la implanturi, și la dinții naturali, doar că la dinții naturali deja vorbim de o altă tehnică.
Cecilia Caragea: Și la cât timp este recomandată această curățare subgingivală?
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Curățarea subgingivală este necesară și indicată doar dacă este nevoie. Dar o dată la șase luni pacientul trebuie să vină la un control, să examinăm cum e situația actuală și, dacă este nevoie, atunci vom recurge la un astfel de tratament. Unii pacienți care prezintă boala parodontală nu foarte agresivă, cu o evoluție mai lentă… pacienții în cauză este indicat să vină la trei luni la control și la șase luni să se facă acea igienizare profesională. La unii pacienți care prezintă dinți naturali fără probleme, poate să existe acea lipsă de gingie… ori o bridă, ori un fren inserat mai sus, care a tracționat de gingie și, atunci, acolo s-a produs un defect gingival. La fel se poate face și trebuie să se facă o grefă de gingie finuță în acea zonă. În primul rând, estetic rezolvăm problema, în al doilea rând, păstrăm osul sub acea gingie. Altfel, se retrage, în timp.
Cecilia Caragea: Deci sănătatea orală nu se referă doar la sănătatea dinților. Se referă și la sănătatea gingiei.
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Exact. Acea gingie este esențială în jurul dinților, în jurul implanturilor. Trebuie să fie fixă, sănătoasă și în parametri normali.
Cecilia Caragea: Și, de fapt, noi nu putem să avem dinți sănătoși dacă nu avem gingii sănătoase.
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: De acolo și pornește problema. O boală parodontală începe cu gingivită, care este o inflamație a gingiei, sângerări ușoare, până se instalează boala parodontală adevărată.
Cecilia Caragea: Și, la intervențiile de All On 6, All On 4, Fast and Fixed sau cum se mai numesc aceste intervenții de reabilitare rapidă și completă, cum este cu gingia?
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Chiar dacă la lucrările finale sau provizorii avem o gingie pusă de către tehnicianul nostru, perfectă, ideală, sub acea gingie falsă pusă de noi, gingia pacientului, la fel, trebuie să fie fixă, ca să protejeze implanturile, să nu evolueze o periimplantită ulterioară.
Cecilia Caragea: Deci, în urma acestei intervenții, când pacientul primește lucrarea provizorie, acea lucrare provizorie este o lucrare cu dinți, dar și cu gingie, dintr-un anume material, care se pune peste locul intervenției, să spun așa.
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: De fapt, lucrarea provizorie mai are un rol esențial… ca un conformator asupra gingiei pacientului. Acea lucrare provizorie joacă rol și de conformator. După intervenție, este o inflamație la nivelul gingiei și o plagă. Acea lucrare conformează gingia și, ulterior, lucrarea finală, care va fi realizată după 4-6 luni, va veni perfect dreaptă, pentru o igienizare cât mai bună, în timp, a zonei respective.
Cecilia Caragea: Și atunci când este vorba de lucrare finală, lucrarea finală are, tot așa, dinți și are și gingie, care se pune peste gingia pacientului. Și acolo se face o îmbinare între gingia din această lucrare fixă definitivă și gingia fixă a pacientului. Și această îmbinare trebuie să fie foarte bună, ca să nu intre pe acolo nimic.
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Exact. De la începutul intervenției, când începem proiectarea, trebuie să știm din start cum va arăta și lucrarea finală. Sub acea lucrare trebuie să avem un proiect bine definit. Și-atunci sunt niște tehnici prin care se ajunge la această etapă. Trebuie să le cunoaștem foarte bine din start, ca ulterior lucrarea finală să fie intim adaptată cu gingia, iar igienizarea ulterioară să fie foarte simplă, acasă, pentru pacient. Tehnicianul nostru face o gingie ideală și gingia pacientului, care rămâne sub lucrarea noastră finală, trebuie să fie sănătoasă, să avem grijă de acea gingie, să fie destulă, să nu fie inflamată, pentru că de asta depinde rata de viață a implanturilor în gură. La interfața dintre lucrare, dintre gingia de la lucrare și gingia noastră, există un spațiu pe care noi trebuie să-l igienizăm destul de bine. Chiar dacă dinții sunt din zirconiu și sunt foarte rezistenți, noi trebuie să igienizăm gingia. Și-atunci vom folosi un duș bucal, care este esențial pentru pacienții cu astfel de lucrări. Cea mai importantă este igiena de seară. După ce am terminat toate activitățile și am terminat și cu alimentația în acea zi, atunci recurgem la igiena finală, de seară.
Cecilia Caragea: De ce e atât de important să ne spălăm pe dinți seara?
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Pentru că pe timpul nopții scade activitatea de protecție a organismului și, cumva, organismul intră într-o relaxare. Producția de salivă este mai mică… Și atunci noi trebuie să intervenim cu o igienă foarte bună, ca să nu lăsăm resturi alimentare, ca să nu se dezvolte, pe timpul nopții, bacterii în număr foarte mare. Dacă pacientul respiră pe gură, se usucă gura și mai mult și atunci… saliva are un rol foarte important de protecție și, dacă avem o cantitate mică de salivă, evident că protecția va fi scăzută. Și, dacă nici nu ne spălăm pe timpul nopții, o să fie foarte critică situația. Noi trebuie să ne facem un protocol, să zic așa, ca în medicină. Trebuie să mergem cu aceiași pași zilnic, nu există… astăzi ne spălăm, mâine nu ne spălăm. În fiecare seară trebuie să avem o igienă corespunzătoare, corectă, pe dinți și atunci totul va fi minunat.
Cecilia Caragea: Constanța este esențială.
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Exact. Lucrările pe sistem All On sunt cu gingie pusă de către tehnician, perfect estetică și perfect dreaptă. De ce folosim acea gingie? Pentru că, odată cu boala parodontală, noi pierdem și gingie, pierdem și substanță osoasă. Și-atunci, ca să nu iasă dinții foarte, foarte lungi, recurgem la acea gingie, care este perfect estetică și perfect funcțională.
Cecilia Caragea: Ca să nu fie niște dinți foarte lungi…
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Exact. La unii pacienți, dinții se văd mai mult sau mai puțin. Dacă dinții se văd destul de mult și noi facem și niște dinți foarte lungi, o să fie un dezastru în gură.
Cecilia Caragea: Deci tocmai de aceea trebuie să puneți și gingie în acea lucrare.
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Tocmai de aceea analizăm foarte bine cazul de la început și vedem necesitatea pacientului… și estetică, și funcțională. Și, prin aceste analize, noi știm ce lucrare i se potrivește acelui pacient. Pentru un zâmbet perfect, este foarte important ca acea gingie care se pune de către tehnician să arate foarte, foarte bine. La noi, lucrările sunt din zirconiu, dar sunt pe un suport de titan, pentru o rezistență foarte bună. Și gingia aplicată are o tehnică, nu poți să o pui pur și simplu. Este o artă la mijloc. Și-atunci tehnicianul care pune gingia trebuie să fie și el implicat și să înțeleagă cum se pune acea gingie, pentru că, dacă nu se pune corect, mâncarea va pătrunde pe lângă dinte și va arăta dezastruos.
Cecilia Caragea: Deci tehnicianul trebuie să fie și artist.
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Toată echipa! De aceea avem o echipă și nu sunt doar eu și fac eu totul. Avem o echipă care merge, se informează, analizăm cazurile… Și tehnicianul îl ținem în pas cu evoluția tehnologiilor de pe piață.
Cecilia Caragea: Vorbeați de echipă. De echipa clinicii IZIMPLANTOCLINIC. De unde vine numele IZIMPLANTOCLINIC?
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Ne-am gândit la mai multe denumiri, dar în urma unei ședințe…
Cecilia Caragea: De brainstorming…
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Da. Ne-a plăcut foarte mult denumirea IZIMPLANTOCLINIC, pentru că, cum îmi spun pacienții, unele implanturi durează 10 minute, să zic așa, cu tot cu anestezie. Și nu exagerez. Dacă este foarte simplu cazul, chiar este easy și foarte ușor… și-atunci ne-am gândit la această denumire. Este destul de simpatică și ne-a plăcut foarte mult și am rămas la această denumire.
Cecilia Caragea: Dar scris în limba română.
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Scris în limba română, pentru că pacienții noștri sunt mai în vârstă și, ca să le fie ușor să citească denumirea, ne-am gândit să o punem în limba română…
Cecilia Caragea: Să scrieți cum se aude, de fapt…
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: De fapt, a funcționat cum ne-am și propus. Pacienții vin și ne zic că e easy. Chiar dacă sunt cazuri simple sau complexe, echipa noastră le rezolvă easy.
Cecilia Caragea: Mulțumim tare mult!
Alexandru Lența, medic specialist în chirurgie dento-alveolară: Și noi vă mulțumim!