Dialoguri pentru Sanatate – Ingrijirea parului cu sampoanele cu ingrediente naturale de la Ayurmed
0Dialoguri pentru Sănătate – Îngrijirea părului cu șampoanele cu ingrediente naturale de la Ayurmed
Invitată: doamna dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda în cadrul Centrului Ayurmed (www.ayurmed.ro, www.facebook.com/ayurmed.ro, 0757 012 588)
Dialog realizat de Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: Suntem alături de doamna doctor Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și în Ayurveda. Așa cum vă amintiți, am discutat cu doamna doctor Carla Fabian despre faptul că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, pielea noastră devine din ce în ce mai uscată. Dar, pe măsură ce înaintăm în vârstă, parcă și părul nostru devine din ce în ce mai uscat și, de această dată, vrem să aflăm câteva recomandări pentru întreținerea părului, pe măsură ce înaintăm în vârstă.
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Recomandările pentru întreținerea părului sunt destul de asemănătoare cu cele pentru întreținerea tenului, pentru că părul nostru este foarte legat de ten și de pielea corpului în general. Scalpul, pielea zonei capului suferă și ea exact aceleași modificări pe care le suferă și pielea noastră la modul general. Și, atunci, având în vedere că, odată cu înaintarea în vârstă, noi intrăm în acea perioadă a vieții care, din punct de vedere ayurvedic, este caracterizată de uscăciune, automat, această caracteristică se va reflecta pe întreaga noastră ființă, inclusiv asupra părului.
Cecilia Caragea: Așadar, e întrucâtva normal să avem pielea din ce în ce mai uscată, părul din ce în ce mai uscat.
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: N-aș spune neapărat că este normal, m-aș lega mai mult de faptul că avem această predispoziție și, atunci, noi trebuie să fim un pic mai atenți la aceste aspecte. Adică nu este neapărat o normalitate. Este firesc să înaintăm în vârstă. Această înaintare în vârstă vine cu niște modificări la nivelul corpului și, atunci, în momentul în care noi facem adaptările corespunzătoare, putem să combatem, să spunem așa, această acțiune usucătoare a perioadei de viață în care ne aflăm.
Cecilia Caragea: Exact aceste lucruri vrem să le aflăm de la dumneavoastră! Ce ar trebui să facem ca să fim armonioși și pe măsură ce înaintăm în vârstă, ca să ne simțim bine în pielea noastră, pe măsură ce înaintăm în vârstă, să nu ne mai simțim cu o piele care strânge, cu părul uscat și așa mai departe. Ce avem de făcut?
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: În primul rând, să ne cunoaștem tipologia constituțională, lucru pe care am să-l subliniez ori de câte ori am ocazia, pentru că tipologia constituțională este cea care ne și predispune pe noi la anumite boli și ne dă și indicații referitoare la modalitatea în care noi ne putem păstra în starea de echilibru și armonie și sănătate.
Cecilia Caragea: Așadar, recomandarea ar fi ca fiecare să vină să-și facă această determinare a propriei sale constituții.
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Da, este important să ne cunoaștem tipologia constituțională. De ce? Pentru că, în momentul acela, această tipologie constituțională este ca și cum ar fi manualul nostru de utilizare, deci noi ne cunoaștem toate caracteristicile. Caracteristicile fizice, caracteristicile funcționale și caracteristicile psihomentale. Toate forțele vitale care sunt combinate în această tipologie constituțională se regăsesc și în mediul extern și se regăsesc și pe parcursul vieții noastre. Și, atunci, noi, cunoscându-ne tipologia constituțională, știind care sunt predispozițiile noastre pentru dezechilibre și pentru boli, știm ce corecții să facem la modul general. Știm să facem și corecțiile pe anotimpuri și știm să facem și corecțiile pe etapele vieții. De aceea, din momentul în care, să spunem, aproximativ de la vârsta adolescenței, 14-15 ani, când deja procesele de creștere și dezvoltare nu mai au amploarea pe care o aveau în copilărie și deja în momentul în care adolescentul sau tânărul respectiv poate să se focalizeze asupra propriei persoane, să facă un proces de introspecție și să poată să răspundă la întrebări, eu pot să am o discuție cu el pe baza chestionarului respectiv, astfel încât el să înțeleagă. Pe mine nu mă interesează doar să-i comunic niște termeni.
Cecilia Caragea: Niște rezultate și gata.
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Exact! Pacientul trebuie să înțeleagă exact ce se petrece cu el și să știe ce are de făcut. Și eu trebuie să vorbesc pe limba lui, pentru că eu îi fac o traducere din, să spunem, din limbajul ayurvedic în limbajul comun, cunoscut de toată lumea, astfel încât persoana trebuie să aibă o stare foarte mare de confort și o stare foarte mare de siguranță în momentul în care el primește niște informații despre starea corpului lui, indiferent că este sănătate sau boală. Pentru că, în acel moment, dispare stresul generat de diagnostic și noi avem în fața noastră un pacient colaborant, nu avem un pacient stresat. Și acesta e un lucru extraordinar de important, adică acesta este foarte marele avantaj al Ayurvedei, că-l ajută pe om să-și cunoască propriul manual de utilizare și, atunci, deja este responsabilitatea lui de cum își folosește aparatul din dotare, adică organismul.
Cecilia Caragea: Iată, așadar, un medic care stă de vorbă cu pacienții și le explică pe limba lor ceea ce ei trebuie să înțeleagă, ceea ce este un lucru fabulos, pentru că, din păcate, în societatea în care trăim, destul de rar întâlnim așa ceva.
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Da, este vorba de criza de timp cu care toți ne confruntăm și, atunci, nu avem timp să acordăm pacientului și nu toată lumea poate să îți spună direct de la ușă ce probleme are, nu toată lumea se simte în stare de confort în fața unui medic, astfel încât să îi furnizeze acestuia toate informațiile care l-ar putea ajuta pe medic.
Cecilia Caragea: Da, e nevoie de un mediu de comunicare acolo.
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Da, exact. Este o nevoie de o conectare, în primul rând, este nevoie de comunicare. Și bineînțeles că, cu cât acest lucru se realizează mai bine, cu atât avantajul pacientului este mai mare, pentru că el înțelege. Omul are o stare foarte mare de disconfort în momentul în care nu înțelege ce se petrece cu el. Asta îi generează un stres enorm, care, din păcate, acest stres ne blochează propria capacitate de vindecare. Deci nu ne putem, în condiții de stres, nu ne putem accesa mecanismele de vindecare și de regenerare.
Cecilia Caragea: Și lucrurile se agravează.
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Absolut. Stresul niciodată nu ne ajută, mai ales stresul pe termen lung sau stresul cronic, în care noi trăim în ziua de azi. Un stres pe termen scurt, da, e o chestie care poate fi gestionată de către corp, dar un stres de o intensitate foarte mare și pe termen lung sau, chiar dacă este de o intensitate mai mică, dar pe termen lung, un stres cronic perturbă complet homeostazia, care, în felul acesta ajunge să ne influențeze și pielea, și părul și așa mai departe. Adică, pe lângă faptul că ne îmbolnăvește organele, toate lucrurile acestea se văd și la exterior.
Cecilia Caragea: Așadar, dumneavoastră, la Centrul Ayurmed de la Universitate, stați de vorbă cu pacienții și îi ajutați să se înțeleagă, să vadă care este starea lor de sănătate, care este starea lor de boală și ce au de făcut.
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Exact!
Cecilia Caragea: Și acest lucru este esențial. Și, bineînțeles, după aceea veniți și cu recomandările personalizate pentru fiecare.
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Bineînțeles, pentru că avem o tipologie constituțională proprie, unică și, atunci, este foarte important, chiar dacă sunt anumite recomandări, care sunt, să spunem, general valabile pentru o categorie mai mare de oameni, trebuie personalizate ritmul de administrare, dozele, relația dintre tratament și stilul de viață. Adică întotdeauna trebuie făcută această ajustare la persoană. Deci nu se tratează boala. Se tratează omul care are anumite probleme. Și el este unic în felul lui și necesită să fie abordat individualizat.
Cecilia Caragea: Și, așa cum bine știm, toate problemele se văd, până la urmă, pe noi. Pe pielea noastră, dar și pe părul nostru, pentru că, după cum spuneam, poate să devină din ce în ce mai uscat, poate să cadă. Cum putem să facem să scăpăm de aceste iritații ale pielii capului, să scăpăm de mătreață, să nu ne mai cadă părul atât de mult? Pentru că ajungem și în asemenea situații.
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Absolut. Bineînțeles că sunt foarte importante produsele pentru cosmetica părului, gen șampon, balsam, mască de păr și așa mai departe, dar, așa cum vorbeam și în momentul în care ne-am referit la piele și la ten, o alimentație corespunzătoare, o hidratare și odihnă și combaterea stresului, în special aici, pentru că stresul este foarte mult legat de căderea părului, sunt extrem, extrem de importante. Bine, aceste lucruri le știe toată lumea. Din păcate, unii le și respectă, alții mai puțin și, atunci, bineînțeles că apelează doar la produse cosmetice. Noi putem să ne ajutăm calitatea și sănătatea scalpului și a părului și cu ajutorul produselor cosmetice, mai ales în momentul în care acestea conțin extracte din plante care să vină să ne ajute, la modul… pentru un păr care are tendința de a fi foarte uscat, de a fi aspru, de a se despica, pe măsură ce înaintăm în vârstă și părul nostru albește, devine din nou mai aspru. În momentul în care folosim vopsele care au diverse ingrediente chimice și agresive pentru păr, de asemenea, părul nostru are tendința de a se usca și de a se degrada mai mult. Și, atunci, indicat ar fi să folosim un șampon care să aibă o acțiune nutritivă intensă și care să aibă și agenții aceia de spălare, care să spele foarte bine și scalpul, și părul, dar agenți de spălare care să nu fie agresivi. Și, pentru asta, în medicina Ayurveda se folosește foarte mult fructul de Shikakai, care se numește chiar „fructul pentru sănătatea părului”, pentru că acesta conține saponine, deci substanțe care au această acțiune de spălare și de degresare blândă a scalpului și a firului de păr, fără să influențeze pH-ul. Și, atunci, în momentul în care noi menținem pH-ul corespunzător al scalpului și al pielii, avem una dintre condițiile de sănătate a părului.
Cecilia Caragea: Sinceră să fiu, nici nu știam că există o plantă în India care are chiar acest nume: „planta pentru sănătatea părului”!
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Da, „fructul părului”, „fructul pentru păr” sau ceva de genul acesta e o traducere.
Cecilia Caragea: Oricum, am văzut cu toții filme indiene sau diferite concursuri de frumusețe și eram cu toții absolut mirați de ce păr frumos pot să aibă indiencele.
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Așa este, pentru că acolo există un cult pentru îngrijirea părului și pentru folosirea remediilor pe bază de plante pentru îngrijirea părului. Deci extracte de plante, uleiuri care să aibă această acțiune nutritivă și, pe lângă acest fruct al părului, se poate folosi foarte bine și pulberea unui alt fruct, care este Amla sau Amalaki, care are un conținut foarte mare de vitamina C. Această vitamina C are o acțiune de tonifiere a foliculului firului de păr. Astfel, previne căderea exagerată, stimulează creșterea firului de păr. De asemenea, acțiunea antioxidantă foarte intensă a vitaminei C face să putem să amânăm cât se poate de mult încărunțirea părului. Adică prevenim încărunțirea prematură a părului, datorită acțiunii antioxidante a vitaminei C.
Cecilia Caragea: Este un șampon pe care l-am încercat și eu, este un șampon negru, așadar, să nu vă mirați atunci când îl veți utiliza! Dar este un șampon foarte bun!
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Da, este foarte bun, pentru că el mai conține, pe lângă Amalaki și Shikakai, și ulei de busuioc indian și miere. Și, în momentul acela, acțiunea lui ușor antibacteriană, nutritivă și ușor antiinflamatoare la nivelul scalpului completează proprietățile celorlalte componente. Deci, chiar dacă are o culoare, are o culoare intensă datorită extractelor naturale! Fructul de Shikakai are această culoare. Dar, în momentul în care el se aplică pe păr, nu modifică culoarea părului, deci nu este absolut niciun fel de risc să ne modificăm culoarea părului datorită șamponului.
Cecilia Caragea: Deci și persoanele blonde pot să-l folosească fără nicio problemă!
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Absolut. Fără nicio problemă.
Cecilia Caragea: Și pentru persoanele care se confruntă cu mătreața?
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Pentru persoanele care se confruntă cu mătreața, într-adevăr, este o problemă, pentru că această mătreață poate să apară fie din cauza unui scalp foarte uscat, fie din cauza unui scalp cu tendință la îngrășare și, pe acest fond de secreție crescută de sebum, poate să apară și o oarecare încărcare cu diverse microorganisme, fungi și așa mai departe. Adică, în ceea ce privește treaba aceasta cu mătreața, există foarte multe discuții și foarte multe cauze. Și, pentru faptul că aceste persoane sunt obligate să își spele puțin mai des părul, este foarte important ca agentul principal de spălare sau de curățare din compoziție să fie unul foarte blând. Și, din acest motiv, în șamponul cu Aloe pe care îl pune la dispoziție firma Ayurmed există ca agent de curățare nucile de săpun. Aceste nuci de săpun au o acțiune blândă. În așa fel este dozată participarea lor în produs, încât să asigure o spălare blândă, o curățare blândă, astfel încât să nu deshidrateze pielea capului și, de asemenea, să protejeze pH-ul, pentru că pH-ul la nivelul pielii este un aspect esențial pentru sănătatea pielii, pentru sănătatea scalpului și pentru păr.
Cecilia Caragea: Ce sunt aceste nuci de săpun?
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Aceste nuci de săpun sunt efectiv niște… chiar arată ca niște nuci.
Cecilia Caragea: Sunt niște fructe?
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Da, ca un fel de fructe, care au un conținut de saponine. Aceste saponine, pe care le-am găsit și în compoziția fructului pentru păr din șamponul nutritiv, au această acțiune blândă de spălare. De asemenea, acest șampon conține Aloe. Toată lumea știe proprietățile acestei plante miraculoase care este Aloe vera, care are acțiune antiinflamatoare, are acțiune antibacteriană, chiar acțiune antioxidantă și de stimulare a circulației la nivelul capilarelor foarte fine de la nivelul scalpului. De asemenea, în combinație cu fenicul și cu Neem și cu miere, venim cu acest aspect nutritiv al mierii, care este foarte bună de pus și pe față, și pe păr, și pe corp, știm cu toții, și intern, evident, să consumăm miere… Această combinație a acestor principii face astfel încât să împiedice atât deshidratarea și uscarea intensă a scalpului care duce la apariția mătreții, cât și îngrășarea excesivă a părului, care, de asemenea, poate să predispună, prin infectarea cu diverse microorganisme, la apariția mătreții. Adică, indiferent dacă avem o mătreață pe scalp uscat ori o mătreață pe scalp gras, acest șampon este eficient.
Cecilia Caragea: Și este indicat și persoanelor care se confruntă cu iritații ale scalpului? Mai ales vara, transpirăm, începe să ne mănânce pielea capului, ca să spun așa.
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles, pentru că… această transpirație este un mediu foarte propice pentru dezvoltarea microorganismelor care pot să schimbe puțin echilibrul la nivelul scalpului. Și bineînțeles că el poate să fie, are această acțiune calmantă și antiinflamatoare la nivelul scalpului pentru cei care au această tendință de iritație la nivelul scalpului.
Cecilia Caragea: Și cât timp ar trebui utilizat acest șampon ca să vadă efectele persoanele care se confruntă cu mătreața?
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Bineînțeles că nu avem cum să observăm un efect extraordinar de miraculos de la o singură folosire, dar eu spun că, la o folosire constantă, undeva peste 2 luni, în mod categoric, efectele o să apară. Așa cum este… tot ce înseamnă efect rapid niciodată nu are un mecanism natural.
Cecilia Caragea: Nu e de durată.
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: În momentul în care noi venim să echilibrăm cumva situația care există sau starea de sănătate a scalpului, lucru pe care nu putem să-l facem la o singură ședință de spălare a părului, că n-avem cum să ne restabilim starea de sănătate printr-un spălat pe păr, atunci, automat, trebuie să folosim o perioadă mai îndelungată. Eu spun un minim de 2 luni. Și, în mod categoric, în momentul acela se vor vedea efectele, mai ales că persoanele care au mătreață chiar trebuie să se spele puțin mai des.
Cecilia Caragea: Și, apoi, trebuie să fim atenți și după ce am scăpat de mătreață ce produse folosim.
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Da, bineînțeles. Adică eu cred că, de exemplu, dacă cineva are o predispoziție spre a face mătreață și găsește un produs care să funcționeze, nu știu dacă ar mai trebui să-l schimbe. Având în vedere că ai rezultat cu un produs, de ce să te întorci la un produs care nu ți-a făcut bine?
Cecilia Caragea: Riști din nou să ai problemele respective.
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Absolut. Dar să nu uităm în permanență și de sănătatea noastră, și de starea noastră interioară, pentru că toate sunt extrem de importante. Adică noi suntem un tot unitar și starea de sănătate globală se reflectă pe fiecare parte a corpului și starea de sănătate a fiecărei componente se reflectă în sănătatea globală. Deci trebuie să vedem imaginea de ansamblu întotdeauna. Nu tratăm doar mătreața.
Cecilia Caragea: Corect. Trebuie să fim și sănătoși, și frumoși. De fapt, nu se poate una fără alta!
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Cam așa e.
Cecilia Caragea: Noi vă mulțumim tare mult și nu uitați că pentru mai multe sfaturi de sănătate, pe doamna doctor Carla Fabian o găsiți la Centrul Ayurmed Universitate (Bd. Nicolae Balcescu nr. 35, Sector 1, 0744 222 922). Noi vă mulțumim tare mult și sperăm în continuare să urmăriți emisiunile noastre, Dialogurile noastre pentru Sănătate!
Magazin Ayurmed – Bălcescu
Bd. Nicolae Balcescu nr. 35, Sector 1
0744 222 922
Magazin Ayurmed – Carol I
Bd. Carol I nr. 46, Sector 2
0741 130 763
Magazin Ayurmed – Știrbei Voda
Str. Știrbei Voda nr. 17, Sector 1
0743 179 516