Dialoguri pentru Sanatate – Ingrijirea tenului vara. Cosmeticele Ayurmed
0Dialoguri pentru Sănătate – Îngrijirea tenului vara. Cosmeticele Ayurmed
Invitată: doamna dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda în cadrul Centrului Ayurmed (www.ayurmed.ro, www.facebook.com/ayurmed.ro, 0757 012 588)
Dialog realizat de Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: Suntem alături de doamna doctor Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda. O cunoașteți, cu siguranță, din emisiunile noastre, dar astăzi vrem să aflăm mai multe despre cum să fim frumoase cu produse naturale și ayurvedice. Multe dintre noi avem diferite probleme. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, bineînțeles, începem să ne confruntăm cu ridurile, dar și cu un ten din ce în ce mai uscat. Înainte de toate, asta aș vrea să vă întreb: ce putem face împotriva tenului care, pe măsură ce înaintăm în vârstă, parcă se tot usucă?
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: În primul rând, ar trebui să bem apă. Pentru că, chiar dacă ni se pare o soluție foarte simplă, este foarte eficientă. Noi nu ținem cont de faptul că corpul nostru, inclusiv pielea noastră, care este cel mai mare organ, pentru că are o suprafață foarte mare, are nevoie să fie hidratată corespunzător. Apoi trebuie să ținem cont de faptul că pielea noastră, în general… și tenul nostru, în special, este extrem de expus la tot ceea ce înseamnă factori de mediu, variații de temperatură, vânt, care are o caracteristică usucătoare și, atunci, automat ne poate usca pielea. Și, în momentul în care noi avem o tipologie constituțională – ca să facem o legătură oarecum cu Ayurveda – o tipologie constituțională caracterizată de uscăciune, această acțiune usucătoare a vântului va fi și mai puternică. Și, atunci, noi, pe măsură ce traversăm anumite perioade ale vieții și anumite anotimpuri, trebuie să știm exact cum să facem ajustarea tuturor factorilor de mediu și tuturor factorilor de protecție pe care îi folosim pentru întreținerea tenului. Însă, în momentul în care noi avem grijă să ne ținem echilibrată tipologia constituțională, aceasta fiind condiția sănătății noastre, starea de sănătate se va reflecta și la nivelul pielii, și la nivelul tenului. Dar, indiferent de tipologia pe care noi o avem, o alimentație corespunzătoare, odihna corespunzătoare și hidratarea corespunzătoare sunt elementele de bază la care o femeie trebuie să apeleze pentru a-și menține tenul în condiții bune, în condiții optime, pentru că, totuși, fața noastră este cartea noastră de vizită și întotdeauna ne interesează cum arătăm.
Cecilia Caragea: Așadar, trebuie să ținem cont de niște recomandări generale, dar ar fi bine și să vedem în ce tipologie ne încadrăm. Și dumneavoastră realizați asemenea determinări de tipologii la Centrul Ayurmed Universitate. În ce constă o asemenea determinare a unei tipologii?
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Este o anamneză, eu îi pun persoanei respective mai multe întrebări și, de asemenea, după ce fac această discuție introductivă, persoana completează și un chestionar, pe baza căruia eu îmi dau seama și de aspectele de detaliu pe care nu le pot evidenția în urma întrebărilor, pentru că… chestionarul este mult mai complex decât discuția pe care eu pot să o am cu persoana respectivă. Și, apoi, este foarte important ca, pe măsură ce avem această discuție și determinăm tipologia constituțională a persoanei respective, eu pot să-i fac recomandările prin care ea poate să-și mențină tipologia proprie în stare de echilibru. Și toată această stare de echilibru afectează întotdeauna și aspectul pielii și al tenului, în special.
Cecilia Caragea: Da, pe fața noastră și pe pielea noastră se vede dacă suntem supărate, dacă suntem fericite, dacă suntem bucuroase, mulțumite și așa mai departe. Și, până la urmă, toate trăirile noastre se văd. Și, bineînțeles, trebuie să fim atente la viața noastră în general. Trebuie să fim atente la ce mâncăm, la ce suplimente alimentare luăm, dar trebuie să fim atente și la ce punem pe piele, la cosmeticele pe care le folosim, pentru că trebuie să folosim cosmeticele adecvate, nu?
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Bineînțeles că fiecare femeie urmărește să-și cunoască cât mai bine tenul, astfel încât pentru îngrijirea lui să folosească cosmeticele cele mai potrivite pentru el. Dar noi trebuie să ținem cont de faptul că, indiferent de predispoziția pe care o avem la nivelul tenului în momentul în care ne-am născut sau în perioada pubertății și la maturitate, trebuie să ținem cont și de variațiile anotimpurilor și noi trebuie să ne adaptăm cosmeticele și în felul acesta. Adică un fel de cremă voi folosi, de exemplu, în momentul în care afară este foarte cald, altă cremă folosesc în momentul în care afară este frig. Bineînțeles, oferta este mare, dar eu, în momentul în care cunosc, să spunem, compoziția unei creme și efectele pe care componentele cremei respective le au asupra tenului meu, bineînțeles că o să fac o alegere în cunoștință de cauză.
Cecilia Caragea: Sincer, nu am mai întâlnit acest lucru, recomandări în funcție de anotimp, creme pentru vară, creme pentru iarnă?
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Da, până acum, femeile erau obișnuite să folosească cremă de zi și cremă de noapte sau crema hidratantă și crema nutritivă, dar nevoile tenului nostru, totuși, se schimbă și în funcție de anotimpuri.
Cecilia Caragea: De exemplu, acum e vară. Ce cremă ar fi recomandată?
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Ar fi recomandată, vara, mai mult o cremă hidratantă, pentru că, din cauza căldurii, noi avem tendința să pierdem foarte multă apă prin transpirație, chiar și la nivelul tenului noi pierdem… pielea noastră se deshidratează, adică și tenul nostru poate să transpire și să piardă apă. Și, atunci, este foarte important să hidratăm tenul corespunzător. Și, atunci, vom folosi preponderent creme hidratante. În momentul în care suntem în anotimpuri mai reci, în momentul în care efectul usucător al vântului și al frigului poate să devitalizeze pielea, noi venim cu o cremă mai nutritivă. Bineînțeles că trebuie să ținem cont, de asemenea… primul lucru care ne dictează crema pe care o folosim este tipologia constituțională și tenul nostru și apoi facem ajustările și în funcție de anotimp.
Cecilia Caragea: Știu că Ayurmed a lansat o gamă nouă de produse cosmetice, cosmetice de top. Și este vorba și de cosmetice cu o serie de ingrediente mai deosebite, cu pulbere de aur, cu pulbere de perle și așa mai departe. Când ați recomanda dumneavoastră aceste creme și cum?
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: De exemplu, crema cu pulbere de perle eu aș recomanda-o mai mult ca o cremă hidratantă, în special datorită compoziției. Adică pulberea aceasta de perle vine cu un aport de aminoacizi, vine cu un aport de oligoelemente, vine, de asemenea cu un aport de fibroblaști care asigură o foarte bună hrănire și menținere a calității tenului. De asemenea, ea mai conține ulei de migdale. Uleiul de migdale știm că are o compoziție foarte asemănătoare cu sebumul pe care pielea noastră îl produce și, din acest motiv, el se asimilează foarte bine, are o acțiune hidratantă și tonifiantă foarte bună asupra pielii. De asemenea se poate folosi la toate tipurile de ten, asta este foarte important la uleiul de migdale. Întotdeauna, când urmărim să alegem o cremă care să se absoarbă bine, indiferent de tenul pe care-l avem, ea trebuie să aibă în compoziție acest ulei de migdale. De asemenea, tot această cremă conține și ulei de cocos. Acest ulei de cocos are și el o acțiune hidratantă foarte bună.
Cecilia Caragea: Am auzit foarte multe despre uleiul de cocos! În special utilizările lui cosmetice am înțeles că sunt extraordinare.
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și ayurveda: Da! Și particularitatea uleiului de cocos este că, pe lângă alte tipuri de uleiuri, care induc o stare de încălzire, deci au o acțiune încălzitoare, uleiul de cocos are acțiune răcoritoare.
Cecilia Caragea: E foarte bun!
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Și, tocmai din cauza aceasta, pentru perioadele de vară este foarte bine să folosim pentru îngrijirea tenului nostru o cremă care să conțină și uleiul de cocos. Iar, în momentul în care avem toate componentele înglobate într-un singur produs, automat, noi putem să ne bucurăm de un produs de calitate, care să acopere o gamă…
Cecilia Caragea: Toate aceste nevoi.
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Exact, toate aceste nevoi pe care pielea le are.
Cecilia Caragea: Deci și hidratare, și un efect răcoritor, să spunem așa.
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Da, hidratare, efectul răcoritor și, totuși, să nu uităm că acizii grași pe care îi conțin… de exemplu, uleiul de germeni de grâu pe care îl conține, de asemenea, crema și extractul de curmale, care vin cu vitamina A, care are acțiune antioxidantă și acțiune de protejare împotriva apariției petelor pigmentare… Și, atunci, această cremă este foarte potrivită pentru genul acesta de situație. Tot această cremă cu pulbere de perle are ca și recomandare utilizarea de către, să spunem, persoanele care au o stare bună a tenului, care nu au nevoie neapărat de o îngrijire specială, dar, totuși, pentru faptul că înaintăm în vârstă, la un 30+, acolo, și trebuie să începem să ne îngrijim pielea, această cremă cu pulbere de perle este o opțiune foarte bună.
Cecilia Caragea: Dar noi, cum suntem obișnuiți cu creme de zi și creme de noapte, această cremă cu pulbere de perle este echivalentă cu o cremă de zi, să spunem?
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Da, în principiu, ar merge cam pentru o cremă de zi. Tenul nostru este mai predispus la deshidratare în timpul zilei, datorită activităților noastre, din cauza expunerii la factorii de mediu și datorită faptului că ziua este mai lungă și avem mai multe activități. Noaptea, este mai indicat să folosim o cremă nutritivă.
Cecilia Caragea: Și, atunci, dimineața ar fi bine să utilizăm această cremă cu pulbere de perle.
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Da, da.
Cecilia Caragea: Și nu o să avem tenul uleios? N-o să ni-l simțim…
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Nu, nu, pentru că se asimilează foarte bine. Deci nu există…
Cecilia Caragea: Repede!
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Da! Particularitățile unei creme hidratante sunt acelea că ea se asimilează foarte bine la nivelul pielii. Și această combinație de ulei de cocos și ulei de migdale face un vehicul foarte bun pentru pulberea de perle și pentru celelalte componente care vin să hrănească pielea. Deci noi nu punem o peliculă pe piele, da? Noi punem un produs care se absoarbe.
Cecilia Caragea: Intră în piele.
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Exact! Care se absoarbe și care, în felul acesta, poate să întrețină starea tenului și sănătatea lui.
Cecilia Caragea: Deci uleiul de migdale și uleiul de cocos ajută toate celelalte ingrediente din această cremă să intre repede în piele.
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Exact.
Cecilia Caragea: Și să acționeze acolo unde trebuie.
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Exact. Sunt un fel de vehicul pentru celelalte componente.
Cecilia Caragea: Un transportor, să zic așa.
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Exact.
Cecilia Caragea: Și, seara, dacă avem nevoie și de o cremă nutritivă, de o cremă de noapte?
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Pentru seară, când trebuie să facem îngrijirea de noapte, să spunem, a tenului, este indicată crema cu pulbere de aur, pentru că această pulbere de aur are un efect de stimulare a stratului bazal al epidermei, astfel încât stimulează foarte bine regenerarea pielii. Știm că, odată cu înaintarea în vârstă, ritmul de regenerare celulară a tuturor organelor noastre, nu doar la nivelul pielii, se reduce, pentru că se reduce și rata metabolică și toate procesele noastre de regenerare sunt la o viteză puțin mai scăzută. Și, atunci, noi ne putem folosi de această cremă cu pulbere de aur, care este un ingredient absolut deosebit, care are o acțiune extraordinară asupra pielii, pentru că contribuie foarte mult și la stimularea secreției de colagen și de elastină, care întrețin fermitatea pielii. Apoi, tot în această cremă, în combinație cu pulberea de aur, avem uleiul de migdale…
Cecilia Caragea: Iarăși!
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: … Pe care, tot așa, îl folosim ca vehicul și de data aceasta, avem acidul hialuronic ale cărui proprietăți hidratante le cunoaștem, pentru că, pe lângă nutriție, trebuie să facem și noaptea hidratare și, atunci, aici ne folosim de acidul hialuronic, care are și acțiune foarte puternică antirid… anticearcăn, de asemenea. Uleiul de șofran, extractul de trandafir… deci toate aceste componente vin să îmbunătățească, prin aportul de vitamine liposolubile, prin aportul de antioxidanți, vin să întrețină și să hrănească pielea, astfel încât să ne folosim de aceste proprietăți, să ne regenerăm și tenul, nu doar corpul în timpul somnului.
Cecilia Caragea: Așadar, avem crema pentru dimineață…
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Da, crema de zi.
Cecilia Caragea: Crema cu pulbere de perle. Și crema pentru seară, crema cu pulbere de aur. Și, cu acest tandem, putem să sperăm că avem un ten sănătos și frumos.
Dr. Carla Fabian, medic cu competențe în apifitoterapie și Ayurveda: Da! Și eu, pentru această îngrijire, nu propun un tandem, ci propun o triadă de cosmetice, și anume să adăugăm la setul nostru de îngrijire și laptele demachiant, care, datorită compoziției lui cu extract de Neem, extract de portocal și extract de Gorakhmundi, pe lângă acțiunea de curățare și hidratare, are și o acțiune ușor dezinfectantă la nivelul pielii. Un alt avantaj al acestui set de cosmetice este faptul că ele nu sunt conservate cu parabeni și, în felul acesta, noi nu venim cu acest aport de substanțe care nu fac bine tenului nostru și, în felul acesta, putem să ne bucurăm de un ten frumos fără să aducem efectele secundare ale acestor substanțe la nivelul tenului.
Cecilia Caragea: Așadar, e o gamă de top, cu ingrediente de excepție și fără parabeni! Noi vă mulțumim tare mult pentru toate aceste explicații! Și, bineînțeles, nu uitați că, pe lângă toate aceste recomandări, ar trebui să vă luați răgazul să vă faceți și o determinare a tipologiei proprii. Și, așa cum spuneam, puteți să o faceți la Centrul Ayurmed Universitate (Bd. Nicolae Balcescu nr. 35, Sector 1, 0744 222 922), unde doamna doctor Carla Fabian vă va ajuta, vă va consilia să vedeți în ce tipologie vă înscrieți și să alegeți produsele de care chiar aveți nevoie, atât suplimente alimentare, cât și produse cosmetice. Fiți frumoase, sănătoase și aveți grijă de voi!
Magazin Ayurmed – Bălcescu
Bd. Nicolae Balcescu nr. 35, Sector 1
0744 222 922
Magazin Ayurmed – Carol I
Bd. Carol I nr. 46, Sector 2
0741 130 763
Magazin Ayurmed – Știrbei Voda
Str. Știrbei Voda nr. 17, Sector 1
0743 179 516