Dialoguri pentru sanatate – Pregatirea medicala si noile tehnologii digitale
1Pregatirea medicala si noile tehnologii digitale
Invitati: Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara, si doamna asist. univ. dr. Stefania Iancu, medic rezident protetica dentara in cadrul Clinicii Dr. Barbu.
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri Clinicii Dr. Barbu pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: Astazi, noile tehnologii digitale schimba si domeniul stomatologiei. Dar nici cele mai moderne si mai sofisticate aparate nu pot suplini o temeinica pregatire medicala. In plus, in pofida extraordinarului avans tehnologic, trebuie sa intelegem ca nu intotdeauna procedurile minim invazive sunt solutia cea mai buna, medicii recomandand de la caz la caz solutia adecvata. Despre cum modifica toate aceste aparate, proceduri, materiale, tehnologii vizitele noastre la medicul stomatolog si despre cum ar trebui sa ne raportam noi, ca pacienti, la toate acestea aflam intr-o noua editie a emisiunii Dialoguri pentru sanatate.
Astazi, tehnologiile digitale modifica radical domeniile medicale, inclusiv domeniul stomatologiei. Apar noi si noi aparate, din ce in ce mai performante, dar pregatirea medicala ramane esentiala. Cu toata aceasta dezvoltare tehnologica, pacientilor pare sa le fie insa dificil in a alege clinica de care au nevoie. La ce ar trebui de fapt sa fie atenti pacientii atunci cand isi aleg clinica stomatologica?
Asist. univ. dr. Stefania Iancu, medic rezident protetica dentara: Ce i-ar ajuta pe pacienti in gasirea unui cabinet este sa vada ce studii are medicul respectiv. Este mai putin important unde a facut o universitate, unde a finalizat studiile, cat mai ales ce a facut si dupa finalizarea celor sase ani de facultate. Medicii, nu numai in stomatologie, dar si in medicina generala, sunt nevoiti, si pentru ei, si pentru pacienti, sa isi continue studiile, sa aiba o perfectionare continua de-a lungul anilor. In stomatologie sunt multe posibilitati. Sunt cursurile postuniversitare de doctorat, cursurile de master, exista rezidentiatul prin care medicul devine medic specialist intr-un domeniu, exista cursuri postuniversitare facute la diferiti medici, exista congrese, conferinte care nu trebuie neglijate. Intotdeauna avem ceva bun de invatat, ceva nou de invatat.
Cu atat mai mult cu cat astazi apar noi tehnologii, proceduri, materiale si aparate, cu care medicii trebuie sa fie la curent. Dar care sunt concret avantajele acestora pentru pacienti?
Asist. univ. dr. Stefania Iancu, medic rezident protetica dentara: La ora actuala, ca in orice domeniu, digitalul si tehnologia ne imbunatatesc calitatea vietii, si in stomatologie pe noi ne ajuta sa ne perfectionam, sa imbunatatim actul medical, sa oferim un rezultat mai bun pacientului, iar pentru pacient exista un confort mai mare. In schimb, nu trebuie neglijate studiile medicului. Adica un aparat de ultima generatie nu o sa echivaleze nicioadata cu cunostintele medicale pe care le are un medic. Cele doua trebuie cumva echilibrate, combinate, pentru a se completa. Degeaba avem tehnologie de ultima generatie si avem aparatura care sa ne aduca planul de tratament in domeniul digital daca nu stim unde sa ajungem cu rezultatul medical, daca nu stim cum sa punem un diagnostic corect si cum sa etapizam corect planul de tratament pentru a imbunatati actul medical. Va dau exemplul cel mai banal, al cariei dentare. Avem la ora actuala posibilitatea de a trata caria cu laser sau cu freza clasica si cu motorul de la unitul dentar. Tratamentul nu este mai bun sau mai prost, daca medicul stie cum sa gestioneze corect tratamentul, daca medicul stie ce sa faca pentru a trata corect acea carie.
Asadar, pregatirea medicala temeinica si continua nu poate fi suplinita de nimic. Cu atat mai mult cu cat cazurile pacientilor sunt atat de diferite intre ele. Si pacientii nu pot fi totusi tratati dupa simple sabloane, dupa o standardizare rigida, ci tratamentele trebuie personalizate.
Asist. univ. dr. Stefania Iancu, medic rezident protetica dentara: Inca un aspect important in ceea ce priveste tehnologia la ora actuala este individualizarea actului terapeutic. Domeniul digital nu ajuta deocamdata pentru a face un plan de tratament unic pacientului. Medicul este cel care decide de ce are nevoie pacientul in situatia lui, si mai departe este un ajutor foarte bun domeniul digital, aparatura digitala ne ajuta sa imbunatatim calitatea tratamentului, dar totul trebuie gestionat de catre medic, prin cunostintele lui medicale pe care le detine. Fiecare pacient are nevoie de un tratament unic, situatia lui este unica, problema lui este similara cu alte patologii, ale altor pacienti, dar este unica prin situatia lui, prin ceea ce este el, constitutia lui este unica. Domeniul digital nu ne ajuta sa facem un plan de tratament unic. Noi gestionam acest lucru, cu ajutorul software-ului digital sau cu ajutorul unui aparat de ultima generatie. Asa cum am spus, ne ajuta, dar nu poate lua decizia corecta pentru planul de tratament.
Asa cum bine se spune, medicii trebuie sa trateze nu boli, ci bolnavi. Pacientul trebuie vazut in unicitatea sa si tratat ca atare.
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Tehnologia de ultima generatie, aparatura de ultima generatie, totul poate sa fie de ultima generatie, dar specializarea cam pe unde este sau cum putem sa facem sa avem si specializare si tehnologie de ultima generatie? Sau care este beneficiul? Cine ajuta pe cine? In principiu, daca avem o camera plina de aparatura de ultima generatie si doar o tinem in jurul nostru, nu ne ajuta la nimic, pentru ca nu stim sa o folosim. Deci din punctul asta de vedere, nu inseamna faptul ca am aparatura de ultima generatie ca voi garanta succesul pacientului. Pentru ca in primul rand vorbim de medicina, vorbim de biologie, vorbim de cum reactioneaza fiecare pacient. Si nu numai fiecare pacient. Un pacient poate sa reactioneze intr-un fel la partea de sus si in alt fel la partea de jos. Deci si la un singur pacient pot sa fie raspunsuri diferite. Deci intre specializarile si aparatura de ultima generatie oarecum trebuie sa fie ca o sinergie – nu poti sa ai aparatura, dar sa nu ai specializare. Adica, in principiu, din punctul meu de vedere, trebuie sa plece cumva de jos in sus, sa fie ca o piramida. Piramida ce inseamna? Baza mai mare inseamna pregatirea mea, pregatirea doctorului, chirurgia, dupa care vine implantologia, dupa care vine aparatura de ultima generatie. Pentru ca la un moment dat se strica aparatura de ultima generatie in cabinet si trebuie sa faci ceva. E ca si cum nu mai ai curent. Cum termini interventia? Trebuie sa stii sa termini interventia cand ai conditiile cele mai proaste. Bineinteles ca sunt, de exemplu, si ghidurile chirurgicale, care sunt acum la mare moda, studiile din literatura de specialitate, din articolele din PubMed, care arata ca si ele au o rata de esec destul de mare. Deci nu putem sa ne bazam doar pe ghidurile chirurgicale. Trebuie sa stim si noi sa facem o anumita tehnica.
Prin urmare, tehnicile clasice raman de baza si nimic nu poate compensa o excelenta pregatire medicala.
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Tehnicile minim invazive trebuie facute de cei care au o pregatire foarte buna pentru o tehnica clasica. Adica atunci cand fac un sinus lift pe cale normala, extern, tehnica ce e folosita de peste 40 de ani, este cum in mod normal se procedeaza, se intervine pentru orice augumentare osoasa. Sunt cazuri limitate in care putem sa facem o aditie de os minim invaziva in sinus, dar daca ceva nu merge bine, trebuie sa stiu sa ma intorc la tehnica de baza, nu pot sa ma bazez doar pe aceasta tehnica minim invaziva, care intr-un final va duce la un esec. Avandu-l pe tata in ortopedie si avand si ei diverse tehnici pe care le fac, minim invaziv sau normal, clasic, am constatat ca a fost o mare moda cu multi ani in urma in care toata lumea se lauda ca face minim invaziv si incerca sa descopere metode minim invazive, dar intr-un final au ramas cateva metode care au indicatie clara si atunci poti sa faci o tehnica minim invaziva, dar trebuie sa stii care este indicatia. Pacientul respectiv are indicatie de a face aceasta tehnica sau nu. Ca daca o aplici pentru oricine, o sa ai esec. Trebuie sa stii ca acest pacient… Ca la dintii intr-o zi, in acest caz am un pacient din 10 care are aceasta indicatie. Si la el trebuie sa stau sa ma gandesc daca ii fac asta sau fac o tehnica clasica. Asa si aici, nu poti sa folosim o tehnica minim invaziva, cu ajutorul aparatelor de ultima generatie, daca de fapt rezultatul pe termen lung al pacientului va fi prost. Eu trebuie sa stiu medicina, pentru ca eu trebuie sa conduc tratamentul, nu aparatura.
Asadar, nu intotdeauna procedurile minim invazive sunt cele indicate.
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Si in medicina generala au ramas putine, s-a restrans foarte mult aria de tehnici minim invazive pe care le aplica, si anumite specialitati le aplica, nu toate. In cardiologie merge foarte bine, in diverse interventii laparoscopice, dar si atunci daca indicatia este buna si totul este clar si stiu ca prognosticul va fi bun, atunci pot sa fac aceasta tehnica. Asa si la noi, in stomatologie, putem sa apelam la o tehnica minim invaziva, dar trebuie sa avem rezultatul foarte bun. Nu sa alegem minim invaziv si sa acceptam ca vom avea un rezultat mediocru. Pentru ca nu ne intereseaza sa avem rezultate mediocre pentru pacientii nostri. Trebuie sa avem un rezultat de peste 10 ani de zile corect si corespunzator. De cele mai multe ori poti sa ai o sangerare, o hemoragie, si nu poti sa o opresti decat daca stii metoda clasica. Adica si in implantologie, daca nu esti foarte bine pregatit, sunt zone la mandibula in care daca nu plasezi corect implantul, poti sa perforezi una din cele trei artere, submentala, sublinguala sau milohioidiana, pe care poti prin perfoare sa duca la hemoragie de planseu, cu obstructia cailor respiratorii si moarte. Deci e foarte simplu sa pui un implant, dar nu stii ce sa faci ca management. Asa si la implanturile zigomatice. In Israel au fost niste probleme date de implanturi plasate in ochi, pacientul ramanand fara vedere, pentru ca au plasat implanturile zigomatice in ambii ochi si au perforat orbita. Deci sunt probleme destul de mari si intrebarea nu tine de tehnica, daca stii sa faci tehnica, ci de pregatire, daca ai pregatire sa rezolvi complicatia care iti apare. Si asta pleaca de la tehnica de baza.
Impalnturile zigomatice sunt de fapt o ultima solutie, extrema?
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Ar trebui cumva puse ca ultima salvare a pacientului. Ca sa nu il lasi cu o proteza, daca nu poti sa faci altceva sau daca au fost esecuri peste esecuri, atunci cand ajunge la tine pacientul nu are rost sa intri si sa repeti esecurile dinainte si trebuie sa treci la o alta tehnica, care sa il ajute pe pacient. Nu spunem ca nu sunt bune implanturile zigomatice si pterigoidienele, dar nu sunt ceva ce in mod normal trebuie sa faci zi de zi si nu oricarui pacient.
Dar revenind la tehnologiile digitale, in ce fel schimba acestea, la modul real, domeniul stomatologic?
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: In momentul de fata, foarte mult se pune accentul pe partea digitala. Foarte bine din punctul de vedere al laboratorului de tehnica dentara, adica laboratoarele de tehnica dentara au ajuns sa fie aproape complet digitalizate, totul sa fie electronic, totul sa fie digital. Dar din punctul de vedere al acuratetei in medicina, nu intotdeauna tot ce este o masina, un robot merge foarte bine, din punctul nostru de vedere, al stomatologiei, al implantologiei. Ne folosim de aparatura, pentru tratamentele de canal avem nevoie de microscop si folosim microscopul si toate acele mici aparate care sterlizeaza canalele si fac o plombare a canalului perfecta. Dar din punctul de vedere al managementului medical, trebuie sa stim sa facem o tehnica noua, sa vedem ce apare mai nou. Si bineinteles ca apar, dar nu intotdeauna noutati, ci in toata lumea asta sunt diverse locuri care sunt specializate mai mult sau mai putin pe anumite domenii. Din Israel invatam ceva, din America invatam altceva, din Germania… Diverse mici trucuri care ne ajuta, daca le punem cap la cap, sa ajungem mult mai departe. Si Romania este destul de departe pe acest domeniu al implantologiei.
Dar pacientii cum percep toate aceste schimbari tehnologice din stomatologie?
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Am vazut o diferenta. Facem operatii si la Londra si am vazut ca diferenta de perceptie intre un pacient din Anglia si un pacient din Romania este faptul ca cei din Anglia inteleg mai degraba si apreciza mai mult specializarile si pregatirea pe care esti obligat sa le arati, sa le demonstrezi ca le ai, apreciza mai mult partea asta, nu se uita neaparat la partea financiara, din punctul asta de vedere. Nu stiu daca neaparat este o problema de putere de cumparare, Anglia fata de Romania, dar apreciza mai mult specializarea doctorului, au mai multa incredere in mana doctorului, pentru ca intr-un final, orice se intampla, doctorul este cel care manipuleaza instrumentul de ultima generatie, aparatura de cea mai inalta clasa. Cand vine un profesor, cand vine un specialist acolo, in Anglia, deja ei au incredere totala si platesc mai mult doar ca sa fie pe mana acelui doctor.
Dumneavoastra cum ati ajuns sa operati la Londra?
Prof. univ. dr. Horia Barbu, medic primar chirurgie dento-alveolara: Am ajuns destul de usor, este recunoscuta diploma, trebuie un examen de engleza, dupa care colaborarea cu doctorii si in special cu pacientii este foarte buna. Ei, cum am spus mai devreme, apreciaza foarte mult specializarea si pregatirea doctorului. Adica un curriculum vitae este important pentru pacient. Si se uita si analizeaza si spun: “Chiar eram nerabdator sa va cunosc!” Adica chiar era interesat sa vada persoana care are aceste specializari, nu doar se duce la cineva, nu stie nimic despre el. Este bine sa ne informam inainte sa mergem la cabinet cine pune mana pe noi, cine ne opereaza, cu cine stam de vorba, sa stim ce specializare are, daca are sau nu specializare, pentru ca asta e foarte important.
Asadar, nimic nu poate inlocui o temeinica pregatire medicala. Dar, din fericire, Romania are medici de exceptie, care au inceput sa fie recunoscuti si apreciati si in strainatate. E nevoie insa de intelegerea ca noile tehnologii sunt un ajutor, dar totusi doar un ajutor ce nu are cum sa suplineasca pregatirea medicala si nici modul cald, uman, unic cu care medicul isi trateaza fiecare pacient.
Ca de obicei, un clip de exceptie. Multumesc pentru postare 🙂