Dialoguri pentru Sanatate – Programul Spatele tau sanatos al Clinicii Floare de Lotus
0Dialoguri pentru Sănătate – Programul “Spatele tău sănătos!” al Clinicii Floare de Lotus
Invitată: doamna dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus (www.floare-de-lotus.com, 0744 470 138, strada Iordache Golescu nr. 17, parter, Bucureşti, sector 1)
Dialog realizat de Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: Mulți dintre noi ne confruntăm, din păcate, cu dureri de spate, destul de des. Dar nu putem să trăim doar cu analgezice. Vrem să știm ce avem de făcut, care sunt terapiile și tratamentele care ne pot ajuta. Tocmai de aceea, am venit astăzi la Clinica Floare de Lotus și stăm de vorbă cu doamna doctor Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală. Vrem să aflăm, înainte de toate, de ce atât de multe persoane se confruntă cu dureri de spate!
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Într-adevăr, durerea de spate, în acest moment, este un subiect foarte discutat, pentru că este extrem de des o problemă… o problemă deja, o numim problemă! Foarte des întâlnită! Nu cred că există cineva pe lumea asta care la un moment dat să nu fi avut o durere de spate, mai mare sau mai mică, de la tânăr până la vârstnic. În Europa, afecțiunile musculo-scheletale, iar durerea de spate în mod deosebit… reprezintă prima cauză de invaliditate. Adică nu este numai o problemă a noastră, este o problemă generală.
Cecilia Caragea: Adică nu este doar o problemă a unui individ, este deja o problemă a societății, pentru că, dacă foarte mulți indivizi nu reușesc să își desfășoare activitatea profesională, au foarte multe concedii medicale, să spunem, societatea pierde, până la urmă.
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Așa este! Și aici, legat de concedii medicale și de costuri, de ce înseamnă costurile unui tratament, ale unei evaluări a unui tratament… și costurile care se pierd în societate din cauza concediilor medicale, din cauza ineficienței la muncă… Te întorci la serviciu, dar nu ești complet refăcut și nu poți să fii eficient, să ai o productivitate…
Cecilia Caragea: Să dai randament.
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Exact! Randamentul, în final, nu este cel dorit. Iar suferința, cum discutam și altă dată, suferința pe termen lung epuizează. Și, atunci, fiind un subiect atât de larg expus, și noi am căutat soluții. Avem această minunată echipă interdisciplinară, în care, odată ce ai intrat la noi în clinică, ești evaluat, ți se stabilește corect de unde pleacă… Că am o durere de spate, am o durere de spate, dar cauzele pot fi multiple. Poate fi un traumatism, poate fi o afecțiune degenerativă, poate fi o afecțiune autoimună. Dar cel mai frecvent sunt tulburările de statică și de postură.
Cecilia Caragea: Adică poziția greșită!
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Poziția greșită sau poate nu neapărat greșită! O poziție menținută à la longue. Ajung într-o suprasolicitare. Că, dacă eu conduc 10 minute, un sfert de oră, nu este o poziție greșită dacă stau corect în scaun. Dar, dacă conduc 4 ore fără să mă ridic din scaun și sunt și cu o protruzie anterioară a capului, pentru că sunt extrem de atent… câte grupe musculare sunt solicitate? Un interval orar mare. Și, atunci, se produc modificări în momentul în care această expunere, această suprasolicitare a organismului se întâmplă zilnic.
Cecilia Caragea: Sau stau la birou prea mult timp aplecat. Sau dentiștii, de exemplu.
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Avem foarte mulți pacienți medici stomatologi, medici chirurgi, medici ginecologi. Pentru că… cei care lucrează mult într-o anumită poziție, cu o postură care la un moment dat devine vicioasă… Dentiștii… nu cred că e zi în care să nu avem câțiva! Se confuntă cu dureri de umăr, de șold, de spate.
Cecilia Caragea: Și care ar fi soluțiile?
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Sunt situații în care… bine, primul lucru e să corecteze poziția. Bun, o corectez dacă pot! Dar, dacă slujba mea este să lucrez la birou și să stau 8 ore în fața unui ecran… deși le spunem tuturor: „Ridicați-vă, la o oră!” Și îmi spun: „Doamna doctor, am reușit să mă ridic! Am reușit cu un efort, pentru că am avut atâta treabă și atâtea lucruri de făcut…” Mă rog, ce are fiecare, sunt videoconferințe, sunt call-uri din care nu poți să ieși, trebuie să stai acolo. „N-am putut. Uite, astăzi am reușit să mă ridic, la 3 ore!”
Cecilia Caragea: Da, normal, nu poți să-ți schimbi profesia! Dar ce poți să faci?
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Sunt foarte multe lucruri pe care le poți face. Noi am lansat un program care se numește „Spatele tău sănătos”, care are două părți. O parte ca prevenție, în care, dacă nu ai nicio problemă, nu te doare nimic, dar ești în această situație, într-una pe care noi două tocmai le-am discutat… Și întrebarea dumneavoastră este „Ce să fac?”. În primul rând, vă facem o evaluare, o consultație clinică, vedem dacă sunt sau nu sunt probleme sau dacă există o predispoziție către ceva, o anamneză corectă, așa, cumva, lucrurile într-un mod foarte profesionist. După care venim cu planul de intervenție, de la ce am de făcut, pentru că în viață nu mă pot schimba, nu pot să-mi schimb job-ul, nu pot să-mi schimb decât dacă ajung într-o situație extremă. Deci mă voi duce și azi, și mâine, și poimâine în aceeași situație.
Cecilia Caragea: În aceleași condiții. Tot șofer o să rămân!
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: În aceleași condiții. Exact! Și conduc mii de kilometri sau mai puțin, dar situația în care mă aflu este aceeași. Și, atunci, ne-am gândit să oferim un plan de intervenție, pe de o parte, când nu am nicio problemă, dar mă aflu în situația aceasta de suprasolicitare, pe de altă parte, când am o problemă, când a apărut, de la cea mai mică durere la o durere foarte mare. Și mie îmi place foarte mult partea aceasta de medicină preventivă. Am studiat medicina chineză. În vechime, totul era prevenție. Dacă un om pe care-l păstorea se îmbolnăvea, medicul nu mai era la fel de apreciat, uneori era chiar pedepsit dacă respectivul era de rang mai înalt. Dar vremurile s-au schimbat, suntem în alte vremuri, stăm pe scaun, nu mai stăm pe cal, stăm în mașină…
Cecilia Caragea: Și aici cred că mai este un aspect: pe vremuri, cei dintr-o comunitate se adresau medicului și comunicau mult mai intens cu el, era o comunicare între medic și pacient de o altă natură și mult mai intensă decât o avem noi astăzi. Exact ce spuneați dumneavoastră: pacienții trebuie să vină, trebuie să fie ascultați, trebuie să-și spună toate problemele pe care le au ca să-i puteți ajuta. Cred că nici pacienții nu înțeleg, astăzi, că trebuie să vină la medic și, într-adevăr, să-i spună toate problemele cu care se confruntă.
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Noi îl întrebăm pe fiecare. Anamneza, deci discuția inițială, nu este o discuție de 5 minute. „Ce faci? Cum te cheamă? Unde te doare? Genunchiul? Da, bine, fă o radiografie, să mă uit puțin și vei reveni.” Nu! Sunt discuții ample, în care încerc să… ce încerc eu să aflu (și, evident, și colegii mei fac același lucru), să-l plasez pe om în mediul lui, să-l înțeleg. Pentru că degeaba îi dau eu un tratament, degeaba face toate terapiile pe care noi i le dăm dacă el se duce acasă, unde are un mediu stresant, nepotrivit, poate un părinte cu Alzheimer pe care îl îngrijește și pe care trebuie să-l ridice zilnic… sau are rate la bancă, are un mediu de lucru extrem de stresant și de presant, are un mariaj în care nu se simte bine, ca să nu spun nefericit… Deci are niște lucruri și o încărcătură emoțională cu care vine… și cu care toți venim, până la urmă. Ați văzut, cu toții spunem: avem zile bune, avem zile mai puțin bune. Avem zile în care nu ne mai doare nimic și, cum a intervenit ceva, am primit un telefon, zici că a căzut cerul pe tine și în momentul acela nu mai știi încotro să o iei și iar revin toate. Și, atunci, în planul nostru de prevenție, v-am spus, este evaluarea inițială, îl încadrăm în mediu, să vedem exact cum, unde se află.
Cecilia Caragea: Și aveți probleme cu pacienții, să-i faceți să vă spună toate problemele cu care se confruntă?
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Nu. Sunt uimiți la început, dar le explic, lucrurile acestea trebuie să le aflăm… Ne spune fiecare cât simte, cât poate… Dar creăm mediul de siguranță și confort, ca omul să se deschidă.
Cecilia Caragea: Ca să-l puteți ajuta, până la urmă!
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Evident. Și zic eu că acesta este, în acest moment, unul dintre neajunsurile societății în care trăim. Nu mai suntem unii cu alții, nu împărtășim unii cu alții. Ai ajuns acasă rupt de oboseală (pentru că asta este una dintre marile greșeli pe care le facem, muncim până cădem în genunchi), te duci acasă abia… ce să mai stai cu vecinul, cu o prietenă? Poate vorbești în mașină două vorbe, trei cuvinte, că toată lumea vorbește la telefon în mașină… Dar nu mai sunt întâlnirile acelea, în care să împărtășești cu cineva, să vorbești cu cineva, să râzi… Ne întrebați ce le spunem. În primul rând, să-și schimbe un pic din atitudine. În planul acesta de prevenție, când ai plecat, ai plecat cu un plan de lifestyle. Nu mă doare nimic, dar stau zilnic la birou și aș vrea să nu mă doară spatele, pentru că pe doi dintre colegii mei îi doare foarte tare, poate al treilea s-a operat și m-a luat frica să nu ajung și eu în situația aceea. Dacă ajung în situația aceea, nu mă mai pot duce la serviciu, nu-mi mai pot plăti ratele la bancă, la fel, și întru într-un cerc vicios, din care foarte greu mai ies. Oamenii din ziua de astăzi încep să fie foarte instruiți și foarte educați. Vin și ne spun: „Uite, eu fac exercițiul acela, fac exercițiul celălalt… Și am auzit de lucruri noi, de tratamente și de terapii.” Zic ca vin la locul potrivit, pentru că și noi suntem foarte instruiți, tratamentele pe care le aplicăm sunt de ultimă oră, aș putea spune. Sunt câteva clinici, nu suntem noi singurii, noi suntem micuți, nou apăruți, dar sunt clinici în România în care se întâmplă lucruri la un nivel înalt de performanță. Dar, în afară de acest nivel înalt, de această ținută, care te reprezintă, ca medic, cât știi, cum aplici… e latura aceasta umană, în care încercăm să facem omul să se simtă confortabil, în care n-a venit… „Au! Ce mă întreabă? Ce-mi zice? Mă ceartă? Ce spune, ce să fac?” Sau: „Mi-a dat ceva ce n-am cum să fac și nu-mi folosește la nimic. Mi-am irosit, m-am învoit de la serviciu, m-am dus până acolo, am făcut o consultație, nu-mi folosește la nimic…” Și am căutat să găsim variante și soluții pe care omul să le poată aplica, astfel încât, dacă dumneavoastră îmi spuneți: „Uite, eu stau 7 ore pe zi, la serviciu, în șezut, în fața ecranului.” Am evaluat, vedem, v-am încadrat exact, vă poziționăm… Ce mâncați, câte lichide consumați. Ce mănânc… mă rog, sunt discuții din acestea de mare detaliu, în care nu vreau să intru. Deci nu numai lifestyle. Cum să gestionez stresul? Cum să gestionez situațiile acelea care ne duc într-o zonă în care vulnerabilitatea este extremă? Și, dacă sunt supărat și azi, și mâine, și poimâine, corpul cedează undeva, pentru că toți avem sensibilitățile noastre. Deci în afară de planul acesta de lifestyle oferim, dacă este cazul, că nu la toată lumea este cazul, o consiliere psihologică și psihoterapie. Pentru că o durere de spate, dacă nu cedează și nu cedează și ai încercat cele mai moderne… ai încercat cele mai vechi, le-ai combinat și nu… are o componentă emoțională, în mod sigur.
Cecilia Caragea: Adică supărările, încordările ajung să ne afecteze.
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Foarte mult! Și atunci trebuie, cumva, lucrat în ansamblu. Merg pe partea fizică, îl învăț să-și corecteze postura, avem un program de kinetoterapie care îți spune ce să faci când stai jos. Am văzut că, în ultimii ani, și în avion găsești, în buzunarul din față, ai acolo niște desen cu niște mici indicații, ce să faci dacă ți se umflă piciorul, te doare piciorul, cum să-ți miști glezna de la stânga la dreapta… La noi lucrurile sunt mai ample. E doar un simplu exemplu. Cum să mă mișc, ce exerciții să fac? Că, uneori, o mișcare greșită poate să-mi facă mai mult rău. Se duc oamenii la sală. E minunat că se face sport! Eu recomand mai mult sportul în aer liber. Esențial! Unul dintre lucrurile pe care pot să le spun tuturor: „Stați afară!” Da, dacă sunt minus 20 de grade, dacă bate vântul așa… dacă sunt 40 de grade, nu stau! Dar zilnic să ne rupem, acolo, un pic din timpul nostru și să ne plimbăm 10 minute dimineața, 10 minute seara… fără să vorbesc la telefon, făcând un mers care se numește mersul conștient, în care, acum e primăvară, este absolut minunat, să simt vântul pe față, au înflorit pomii și miros… Un pic să mă las în fluxul acesta în care eu, ca om, să mă integrez în natură. Nu putem să ne ducem în fiecare zi în pădure, ar fi minunat, la munte, la mare, dar pot… e ca la un joc de cărți: să joc cu ceea ce am. În condițiile date, să văd ce pot face, că nu mă pot extrage din mediu. Și, atunci, asta facem noi, oferim soluții. Te-am evaluat, ți-am făcut un plan de lifestyle, îți facem un program de kinetoterapie personalizat, pentru că ce mi se potrivește mie nu știu dacă vi se potrivește și dumneavoastră, nu știu dacă i se potrivește vecinului. Ei tot spun: „Am văzut pe net, e un program în care…” Unele, da, într-adevăr, sunt foarte performante și foarte bine gândite și sunt oameni consacrați… Dar nu e pentru mine.
Cecilia Caragea: Pe tine poate să te doară în zona lombară sau în zona cervicală, nu pe toți îi doare în aceeași zonă, în același fel și așa mai departe. Dar spuneați de supărări și de încordări și spuneați că le oferiți și un suport psihologic pacienților.
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Da, avem o colaborare cu o echipă de psihoterapeuți și-i învățăm de la a-și gestiona stresul… Stresul este zilnic, cumva. Este un termen… acum câțiva ani era definit într-un fel, acum lucrurile… nu vreau să insist în partea aceasta, așa, foarte tehnică. Dar este această expunere la tot felul de factori care pe mine mă pot agresa, pe dumneavoastră nu, n-aveți nicio legătură. În general, ne simțim afectați când avem așteptări. Când sunt din partea unor oameni apropiați sau când ești sub presiune, când lucrezi cu deadline-uri, când lucrezi cu termene, când ai multe lucruri dintr-o dată… Toată lumea, în acest moment, trebuie să fie multitasking. Și nu-i așa! Nu putem fi toți la fel. Sunt niște studii care susțin și argumentează lucrul acesta, că bărbații foarte înalți n-au abilități multitasking.
Cecilia Caragea: Nu știam acest lucru! Știam că bărbații înalți și persoanele înalte ajung să aibă dureri de spate.
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Au și dureri de spate! De ce? Pentru că e o coloană lungă expusă… Aici este o altă discuție. Noi oferim un pachet personalizat, în care, pe de o parte, te ajutăm să nu ajungi într-o situație patologică și, dacă părinții au, dacă cei cu care lucrezi în jurul tău au, fii sigur că vei face și tu, că ești expus la același mediu, iar, dacă părinții au, vii și cu o încărcare genetică, care la un moment dat se exprimă, dacă i-ai oferit mediul potrivit. Deci un program de kinetoterapie, un program de nutriție personalizat, un ajutor și o susținere în planul acesta emoțional, în care să înveți să gestionezi niște lucruri. Ați văzut cât de încordați suntem! Dacă suntem puțin atenți la noi… Când vorbești la telefon… și vorbești cu un prieten și râzi… corpul are o postură, ești relaxat, toate-s bune. Când ai primit o veste… imediat se vede. Doar dacă te uiți la cineva, îți dai seama… sau când e încruntat, acolo, se ceartă, se luptă, nu-i ies lucrurile… imediat îți dai seama. Contractura aceea, care e și azi, și mâine, și poimâine, la un moment dat generează un circuit nervos, pentru că creierul percepe. Eu acolo am un stimul permanent și se organicizează. De aceea este bine să-mi iau măsuri din timp, să nu ajung să am o contractură paravertebrală, pe care o am și azi, și mâine, și poimâine. Ea ce face? Îmi ține, ca și cum „mușcă” din coloană și-mi trage puțin… În mod compensator, undeva mai jos, va apărea o altă contractură, pentru că corpul are mecanisme compensatorii. Și, atunci, dacă îmi ține sus, îmi va ține și jos, cumva. Și mă expun, mă expun… și continui… Și spun: „Vai, n-am avut nimic, dar într-o zi m-am întins după borcan sau după ceașca de cafea și-am rămas înțepenit.” Uite, acesta este motivul.
Cecilia Caragea: Deci nu toți putem să facem mai multe lucruri deodată, unii dintre noi pot să facă lucrurile pe rând, unul câte unul, este în regulă și așa, atâta doar că trebuie să-și organizeze viața de o asemenea manieră…
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Exact! Să fiu conștient de ceea ce sunt. Să înțeleg ceea ce sunt. Și ce pot. Și să-mi cunosc limitele. Și, în momentul în care nu mai fac cu bucurie ceea ce fac, să mă reconsider un pic.
Cecilia Caragea: Corect! Asta-i cel mai greu, pentru că mulți au o dificultate în a renunța la ceva anume, chiar dacă nu-i face fericiți.
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Toți avem o dificultate în a renunța la ceva. Doar că e mai mare sau mai mică.
Cecilia Caragea: Dar câteodată e necesară renunțarea, ca să poți să mergi mai departe cu bucurie…
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Uneori, da. Și face parte din evoluție. Era o zicală: „Un șut în fund, un pas înainte.” Uneori, se spune că oamenii stau împreună, că aici e cel mai greu de renunțat, a renunța la o relație, la oameni care ne sunt dragi. Oamenii stau împreună cât evoluează împreună. Și lucrul acesta este valabil atât în familie, la un job… Ați văzut cu câtă bucurie vine un coleg și te simți bine… și la un moment dat parcă nu mai merge. Da, deci nu mai avem ce să ne oferim unii altora ca să mergem împreună.
Cecilia Caragea: Da! Și atunci trebuie să schimbi, pentru că, altfel, băltești, așa, și începe să simtă și corpul tău că ceva nu este în regulă.
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Da. Ce băltește și ce stă… stă. Nu e bine!
Cecilia Caragea: Stagnează energia!
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Stagnează energia, nu mai circulă nimic, nu mai merge celula, nu mai funcționează la parametrii optimi… Și, la un moment dat, apar și consecințele.
Cecilia Caragea: Și te simți presat, ca Atlas, care ținea Pământul pe umeri, și începi să ai probleme cu umerii, de exemplu.
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Da! Și începi să ai probleme cu umerii, cu Atlas, care este una dintre vertebrele coloanei vertebrale. Așa este. Se și vede. Omul care este împovărat stă așa.
Cecilia Caragea: Apropo de această poziție, pe care o au mulți care stau la birou, îmi amintesc că, pe vremuri, când eram la școală, în clasele mici, băncuțele erau înclinate.
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Da, acesta este un aspect legat de posturologie. Am făcut cursul de posturologie cu unii dintre cei mai mari posturologi ai lumii. Doi dintre ei. Un profesor din Franța a pornit pe calea aceasta având doi copii dislexici, doi băieți gemeni, care la 7-8 ani nu reușeau să treacă clasa..
Cecilia Caragea: Aveau probleme în a învăța.
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Da, deci nu puteau, nu înțelegeau ceea ce citeau. Și a căutat și a studiat și acum este unul dintre cei mai mari posturologi ai lumii, copiii având, în acest moment (tot copii sunt pentru tatăl lor), 40 și ceva de ani, amândoi arhitecți… Deci de la un copil care nu trecea clasa, că nu putea să înțeleagă și să facă legătura între creier și mânuță, să exprime, să scrie… sau să înțeleagă ceea ce citește…. Un arhitect are viziune, vede tridimensional, adică, cumva, s-au deschis niște lucruri. Și unul dintre lucrurile pe care le are iterate în cursurile dumnealui… Spune: Este foarte important cum preiau mesajul, cum ochiul preia mesajul când citesc. Ați văzut, una este să ai o carte așezată așa, mă uit, parcă nu pot să stau să citesc. Generația noastră a citit mult. Parcă nu pot… Alta e când o țin așa. Pe vremea noastră, băncile aveau un unghi la 30 de grade, iar picioarele erau așezate pe o bară. Un status ergonomic care-i permite corpului să-și preia informația. Deci ochiul preia informația, receptorii de la nivelul ochiului preiau informația așezată la un anumit nivel… Îmi dă o anumită postură. Este ceea ce se numește al șaselea simț propriocepția. Pe asta se bazează și posturologia, și analizele pe care noi le facem, pentru că, v-am zis, este o știință complexă și este foarte important cum stau. Dacă sunt într-o situație în care stau mai mult la birou… Acum ați văzut că au apărut și ecrane din acestea, care sunt un pic… Trebuie să-mi țin picioarele puțin mai sus.
Cecilia Caragea: Să le punem un suport!
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Un suport, pentru ca piciorul să-mi stea mai așezat. El stă la 90 de grade, dar trebuie puțin ridicat. De ce? Eu dau din talpă… Talpa, de aceea și facem analiza posturologică, este un loc din care pornesc stimuli către centrii nervoși. Acolo îmi ajunge informația altfel, este prelucrată, postura mea imediat se… te repoziționezi. Și putem încerca cu toții. Mi-am așezat picioarele pe ceva, pe o perniță, pe o bară, cumva… Erau foarte bine, erau așezate la 10-15 centimetri de la sol. Lucrurile erau, din punct de vedere ergonomic, foarte studiate. Tuturor copiilor… vin părinți care ne spun că au copii cu tulburări de atenție, nu se pot concentra, stau prea mult la birou și au de învățat. Puneți-le biroul la 15 grade. Există birouri pe care să le poți pune. Și să aibă piciorușele așezate. Lucrul acesta este valabil și pentru noi, pentru că, dacă eu stau… Când am un ecran în față, este un pic mai greu, pentru că ecranul acela îmi mai solicită… mai am niște stimuli ce vin, alte informații care sunt colectate. Dar pot măcar să pun picioarele mai sus.
Cecilia Caragea: Și, dacă stau într-o asemenea poziție, și înțeleg mai bine.
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Exact! Pentru că, de fapt, nu numai că am colectat informația, lucrurile, cumva, au fost integrate și s-au petrecut în creier niște procese, este procesat tot ceea ce vine și urmează înțelegerea și redarea a ceea ce eu am înțeles, am citit, am făcut… Lucrurile acestea sunt într-un proces complex, care este ajutat de niște lucruri atât de simple.
Cecilia Caragea: Deci poziția pe care o am mă ajută să înțeleg!
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Mă ajută! Și faceți testul. Stau cu cartea așa și citesc. Citesc o dată și încă o dată… Oricât ai fi de antrenat, nu ai… Când l-am dus așa, deja vine altfel.
Cecilia Caragea: Nu înțeleg de ce parcă am uitat unele lucruri atât de simple!
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Nu știu de ce s-au pierdut aceste lucruri, care, în fond, sunt mărunte, dar, la vremea lor, erau foarte bine studiate, pentru că era ergonomia locului de muncă. Și acolo lucrurile erau bine așezate. Băncuța aceea este foarte importantă pentru copil. Este primul lucru. Și noi am observat și le-am recomandat… și eu băieților mei le-am luat. Și am văzut imediat. În primul rând, și-a modificat scrisul. Imediat. Scria mai frumos. Era acolo… ca băieții… Nu, nu-i așa.
Cecilia Caragea: Mie mi s-a întâmplat invers, cand stăteam la băncuță, scriam frumos, când nu mai stăteam la băncuță, scriam urât.
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Păi da! Exact! Și când i-am ridicat pupitrul un pic, la unghiul potrivit, și și-a pus picioarele pe bară, a început să scrie frumos. Nu-ți venea să crezi că-i aceeași mânuță!
Cecilia Caragea: Unora li se părea ciudat, incredibil. „Cum spui tu că scrii urât pentru că nu mai ai băncuța aceea înclinată?” Dar așa simțeam.
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Lucrurile au fost… băncuțele acelea, când au fost făcute, au fost bine studiate. Pentru că sunt oameni care se ocupă de ergonomie. Am un scaun care este făcut într-un anumit fel. De ce? Ca să am o poziție. Și acum ați văzut ce scaune performante sunt pentru birouri. Mie, pentru copii, de exemplu, nu mi se pare potrivit, oricât ar fi scaunul de performant, scaunul cu rotile.
Cecilia Caragea: De ce?
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: De ce? Pentru că ei se mișcă. Nu sunt ca un adult, l-ai așezat… Nu. El se mișcă, se frichinește, se întoarce… Și-atunci, foarte ușor ajunge într-o poziție în care își rotește bazinul, își întoarce umărul și aceea este o postură vicioasă, care poate genera o scolioză… marea majoritate. Își mai duce și ghiozdanul acela de 10 kilograme, 6, 7, câte o avea, în spate…
Cecilia Caragea: Deci rotește șoldurile, rotește și umerii…
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Da, deci n-am ce informație să mai preiau corect. Doar mă mișc. Și inegal. Deci sunt într-o asimetrie de percepție, iar musculatura nu se contractă simetric, nu este simetric solicitată.
Cecilia Caragea: Pentru că noi nu doar că avem un umăr mai sus și un umăr mai jos, așa cum știm că se întâmplă de obicei, ci și un umăr mai în față și unul mai în spate.
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Exact. Rotația umărului duce la rotația șoldului. La 15 ani, nu, deși au și ei dureri de creștere… Pe acestea le corectăm din posturologie. Noi le vedem imediat… unde este rotația, unde e, cum stai, îl înveți cum să stea…
Cecilia Caragea: În adolescență!
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Iar apoi, mai târziu, când am ajuns la momentul durere, deja suntem într-o altă etapă a ceea ce numim noi „spate”, programul nostru „Spatele tău sănătos”, în care v-am vorbit de prevenție, de la kineto, alimentație, emoțional… și ce să faci, așa, cu totul, când primești un program personalizat. Am ajuns la momentul în care am avut un ghiozdan greu, n-am avut o băncuță cu pupitru ridicat, stau încontinuu în mașină 10 ore și mă mai ridic când și când, nu beau apă suficientă, nu mă hidratez suficient, mănânc când mănânc și ce mănânc… Și m-au apucat durerile. Și mă doare spatele și iau un antiinflamator astăzi, mă duc la medicul de familie, spune: „Ei, pe cine nu doare spatele? Mai iei ceva…” Fără să ne uităm la cum arată pacientul. Unde a apărut? Că, în momentul în care ai o durere, ai o contractură. Unde este contractura? Asta facem noi. Evaluăm. Cum e? Mă doare? Mă doare. Unde mă doare? Mă doare acolo. Bun! Mă doare șoldul stâng. Hai să vedem de jos până sus cum se prezintă. Hai să văd ce-mi arată posturologia. Pentru că, pe de o parte poți să corectezi din susținători, dar până la susținători am kinetoterapia, am osteopatia, am tot felul de alte tehnici de decontracturare, pot să fac un pic de ozon, ca să decontracturez zona imediat. Deci trebuie să văd exact. Și să-i explici: „Uite, te afli în situația aceasta. Dacă vei continua… poți s-o iei pe aici, poți s-o iei pe aici sau poți s-o iei pe aici. Dar te poți opri aici, poți corecta. Cu cât o luăm mai timpuriu, cu atât corectăm mai repede. Și-atunci, la fel, i se dau… kinetoterapia este prima metodă de intervenție, i se face un plan personalizat și adaptat modului de viață, că, dacă este șofer de TIR, ce kinetoterapie să-i spui? „Tu faci dimineața, seara…” când omul stă nu știu cât la volan. Dar, totul fiind atât de… ce mi se potrivește mie nu i se potrivește colegei mele… am căutat soluții pentru fiecare, pentru modul lui de viață, pentru un mod din acesta foarte încărcat, în care ai nu știu câte întâlniri într-o zi. OK, așa este, dar trăiești în dreptul tău, în pantofii tăi și, dacă tu nu ai grijă de tine, cine să aibă, pe lumea asta? Nimeni! Și-atunci, pot și eu, pentru mine, să-mi aloc 5 minute dimineața, 10 minute la prânz, să mă uit un pic, așa, ce mănânc, ce beau, ce mod de viață am? Bun, nu pot să ies din el, dar mă descurc cu ceea ce am. Hai să văd, din tot ce am, ce pot gestiona? Să gestionez situațiile critice, să-mi ameliorez contractura, să mă duc repede, la primele semne, că de acolo înseamnă că ceva s-a întâmplat. Dacă corpul… durerea este un semnal, un semnal că în corp se întâmplă ceva, nu pot lăsa lucrurile așa. „Ei, m-a durut azi, mă mai doare și mâine…” Nu. Mă duc să văd ce se întâmplă. De obicei, până apare pe radiologie, până apare o modificare imagistică, trece timp. Și te duci și îți spune: „N-ai, dragă, nimic. E o contractură acolo, ce să zic, mare lucru…” Noi nu abordăm lucrurile în felul acesta.
Cecilia Caragea: Trebuie să vedem lucrurile în perspectivă. Să vedem ce se poate întâmpla dacă nu corectezi ceva.
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Exact! Acum, de aceea îl vezi și îl integrezi în mediu, unde ești, ce faci, cum au fost părinții tăi, frații tăi, ce s-a întâmplat… Că, dacă există un istoric și o predispoziție, la un moment dat, și o expunere care să favorizeze exprimarea genelor respective, în mod sigur vei ajunge în aceeași situație. Și să-l învățăm că, dacă face la fel, va fi la fel. Deci trebuie să nu mai fac la fel, să tai, cumva, și să pun o linie, să schimb ceva. Și schimbatul acesta trebuie făcut, zic eu, cu blândețe, cu apropiere față de om, înțelegându-l. Că, dacă îi dai doar o listă seacă… „Da, poți să mănânci aia, aia, aia, asta n-ai voie s-o faci…” Pe bune? Da, și?
Cecilia Caragea: Marile schimbări se fac cu pași mici.
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Cu pași mici și cu multă înțelegere, pentru că avem… una dintre specialități este diabet și nutriție. Și avem și nutriționiști. Sunt programe pentru marii grași, pentru cine vrea să slăbească 2 kilograme, pentru cine are o patologie, pentru că trebuie intervenit nutrițional pe fiecare patologie. Dar toate se fac, cumva, cu blândețe, pentru că sună oamenii și spun: „Doamna doctor, am greșit, am mâncat o prăjitură…” Nenorocire! O panică din aceea totală. „Ce mă fac?” Nenorocire. Ce să-i spui? „Să-ți fie de bine, ai mâncat-o, hai să vedem ce putem face de aici înainte!” Pentru că, până la urmă, suntem oameni, n-am văzut nici sfinți încolonați pe stradă, nici roboți, încă… Adică greșim, suntem expuși la tot felul de tentații, suntem într-un mediu de viață în care te duci la restaurant, simți nevoia să guști și tu ceva, se uită toți de parcă ești paria, dacă, cumva, nu te-ai integrat… Și învățăm, legat și de programele nutriționale, evident, ce i se potrivește și, cumva, să gestioneze momentele acestea de criză, momentele în care are un eveniment. Și cum să facă dacă a greșit. Ce să fac? Am greșit, asta e! Mă uit de aici înainte, nu mă uit la ce a fost. Trebuie să reconsider. Trebuie să reconsider postura. Dacă eu stau pe un scaun și tot timpul sunt, cumva, într-o parte, așa, și sunt conștient și zic: „A, da, așa stau eu!” Păi nu e bine, că vei avea o durere… Și avem nenumărați pacienți care vin, tineri, mulți tineri… E o doamnă de 36 de ani, care de un an și jumătate are o durere, o cefalee, o durere de cap și o durere a coloanei vertebrale cervicale care coboară până undeva la joncțiunea cu T1. Deci o durere de ceafă și de cap, pe care de un an și jumătate se chinuie să o trateze, încercând nenumărate… Nu vă spun ce fericită este că…
Cecilia Caragea: A găsit soluția!
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Da! Am dovedit-o, ca să spun așa. N-a fost simplu deloc, dar, făcând exact cum spuneți: pași mici… Ajungea în același mediu, unde avea același gen de solicitare. Deci intru pe aceeași buclă. Și-atunci, cu răbdare, încă o dată: „Hai să vedem, ce ați făcut?” Bineînțeles că până la urmă am identificat factorii respectivi. Cât a putut, i-a exclus… Vedem ce se poate face în compensare, pentru că aceasta e societatea, acestea sunt vremurile pe care le trăim. Dacă am doi copii mici și pe mine mă doare ceafa și sunt mamă și am venit cu sacoșele și amândoi îmi sar în brațe… le spui o dată să nu sară, dar sunt copii, povestea se repetă, iar tu nu mai poți de durere. Și încă o dată, și încă o dată… Și-atunci, învățăm cum să gestionăm niște lucruri, astfel încât, și dacă a apărut durerea, oferim de la tratamente, de la partea aceasta de consiliere, de nutriție, cu evaluarea potrivită… Și acum ajungem la tratament, tratamente care sunt la fel de specializate, ultima generație de tratamente, de la a face Platelet-Rich Plasma, deci PRP-ul, care se face în leziuni degenerative, în traumatisme…
Cecilia Caragea: Să explicăm, pe scurt, ce înseamnă!
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Se recoltează puțin sânge, într-o eprubetă specializată, unde sunt niște geluri care ajută, în urma centrifugării, la o separare pe straturi. În primul strat, ai plasma, plasma fiecăruia dintre noi, cu trombocite, celulele albe, celulele roșii. Nu ne interesează decât primul strat, pentru că, prin centrifugare, se concentrează, trombocitele eliberează factori de creștere, pe care îi injectezi la locul afectat. Și favorizează refacerea. Deci pot să folosesc într-o gonartroză stadiul 1, într-o gonartroză stadiul 2, deci nu acolo unde e stadiul 4, unde e deja de protezat. Dar, până acolo, eu pot să-mi protejez genunchiul, de exemplu. Într-o leziune posttraumatică, la sportivi. Așa a și apărut această terapie minunată, pentru sportivi. Pentru că, dacă avea traumatism și era scos din joc…
Cecilia Caragea: Trebuia să revină cât mai repede!
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Trebuia să revină, că acolo sunt niște costuri! Și sunt costuri… nu ca la un concediu medical. Și s-au căutat metode de regenerare și de refacere rapidă, pe care noi le folosim, în momentul acesta, în cam tot ce se face în România, terapie cu celule stem, terapie cu citokine… Bineînțeles că ortopedul va injecta și o soluție vâscoelastică, și citokine, și PRP. Acum, și PRP-urile sunt o întreagă paletă, adică lucrurile au evoluat. Facem și ozonoterapie, care decontracturează, e antiinflamator, regenerativ, în final, cu etape ale tratamentului. Deci avem toată paleta de tratamente, de la clasic, alopat la alte soluții adjuvante, alternative, dar adjuvante… și deja nu mai sunt alternative, că, dacă PRP-ul la început era considerat alternativ, acum toată lumea face, deja este inclus în protocoalele alopate. Terapie cu celule stem, care, la fel, capătă din ce în ce mai mult teren… Dar facem acupunctură, facem reflexoterapie, masaj, kinetoterapie, facem fizioterapie, terapii psiho-emoționale, nutriție… Deci oferim paleta completă, cumva, încercând să abordăm fiecare element. Ce e aici? Ce e aici? Ce e aici? În evaluare, avem posturologia, pe care o folosim… când ai o durere de cap frecventă. Mă doare capul și mă doare capul… și spune: „Sunt migrenos! Și am exclus niște lucruri. Am fost la neurolog, mi s-au exclus, aia nu, aia nu… Și, totuși, mă doare capul!” Acela este pacient de posturologie. Cel care se lovește de obiecte prin casă, sunt unii care sunt plini de vânătăi. „Așa mă lovesc eu…” E pacient de posturologie. Cel care nu poate să țină ritmul la dans, se duce, se învârte de două ori, a pierdut ritmul. E pacient de posturologie. Și tot așa. Când am o durere de spate care nu cedează, sunt pacient de posturologie. Când am făcut o hernie de disc și am făcut-o și pe a doua… și am cinci oameni expuși, că așa s-a pornit, cu sportivii, cu muncitorii în construcții… Am un lot de jucători de fotbal și nu fac. Toți au aceeași expunere și doar doi…
Cecilia Caragea: Doar unii au!
Dr. Felicia Oprea, medic primar expertiză și recuperare medicală, fondatoarea Clinicii Medicale Floare de Lotus: Da, doar unii. De ce? Pentru că, acolo, el calcă cumva, iar călcătura aceea îl duce pe un mecanism compensator, o contractură de alt mușchi, iar toată contractura aceea devine nocivă, la un moment dat, iar mecanismele acelea compensatorii devin ele în sine, de-acum, o sursă de probleme și de patologie. Că, de fapt, când te doare spatele, ce te doare? Te doare contractura. Primul lucru e să decontracturezi. Și de aceea pleacă omul fără durere. Deci o paletă completă, complexă, cu specialiști, oameni care sunt specializați, ortopedul, reumatologul, neurologul, medicul de recuperare, fizioterapeutul, kinetoterapeutul, fiecare pe patologia lui. Avem și diabet și nutriție… la fel, vine și completează echipa. Și, atunci, dacă omul este compliant și înțelege, zic eu că noi reușim să-i… apropiindu-ne, așa, mai mult și tratându-l nu ca pe un pacient, ci ca pe un om care a venit cu o suferință sau căutând o soluție. Ca pe un om. N-avem cum să nu ieșim și să nu avem succes.
Cecilia Caragea: Așadar, aveți grijă de voi și de cei dragi! Și nu uitați că pe accmediachannel.ro găsiți emisiuni de sănătate cu specialiști de top din domeniile lor de specialitate! Vă mulțumim tare mult!