Dialoguri pentru Sanatate – Reabilitarea orala rapida pe implanturi. De vorba cu dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog specializat in implantologie orala, fondatorul Clinicilor PRODENT
0Dialoguri pentru Sănătate – Reabilitarea orală rapidă pe implanturi
Invitat: domnul dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog specializat în implantologie orală, Clinicile PRODENT (www.prodentdrgruia.ro,
PRODENT Dr. Gruia București – Str. Henri Coandă nr. 31A, Sector 1, 0771.763.640,
PRODENT Dr. Gruia Câmpina – Bd. Carol I nr. 64, 0787.604.200)
Dialog realizat de Cecilia Caragea
Cecilia Caragea: Cu siguranță, ați auzit de reabilitarea orală rapidă, dar haideți să aflăm care sunt pacienții eligibili pentru această procedură! Stăm astăzi de vorbă cu domnul doctor Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog specializat în implantologie orală. Care sunt pacienții eligibili pentru această procedură?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Sunt pacienții care și-au pierdut foarte mulți dinți, care au dinți irecuperabili, cu carii multiple, afectați de gingivoparodontite sau pacienții care nu mai au niciun dinte, deci cei cu dentiția teminală sau, cum se spune în limbaj auto sau în popor, „dauna totală”, dentiția terminală.
Cecilia Caragea: Dar, din ceea ce știm, această procedură este, totuși, o procedură complexă. Persoanele care au diferite probleme de sănătate, de exemplu, diabet, hipertensiune arterială, mai știu eu ce alte afecțiuni generale, pot să fie eligibile pentru această procedură?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Majoritatea pacienților sunt eligibili pentru reabilitarea prin dinți ficși în aceeași zi. Există niște contraindicații absolute și relative. Majoritatea contraindicațiilor se transformă în contraindicații relative sau eligibilitate. E vorba de pacienți cu hipertensiune, care se compensează și se tratează, pacienții cu diabet zaharat trebuie să aibă tratamentul și monitorizarea și compensarea făcute, în sensul că se aduce în niște limite totul, cu indicatorii de glicemie, hemoglobina glicozilată sub 8%. Majoritatea pacienților devin eligibili dacă nu sunt, 98% din pacienți sunt cu indicație de intervenție. Altfel, se monitorizează, se compensează sau se temporizează… pacienții cu infarct miocardic, 6 luni, la fel, pacienții cu osteoporoză și tratament cu bifosfonați se decalează cu 6 luni pentru intervenție.
Cecilia Caragea: Adică ce înseamnă că se temporizează pentru 6 luni? Îi amânați cu 6 luni pentru efectuarea intervenției? Dar ce trebuie să facă ei în acele 6 luni?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Sunt cazuri foarte puține în care pacienții nu sunt eligibili. 1% din experiența mea de până acum. Pacienții cu osteoporoză și cu tratament cu bifosfonați trebuie să aștepte 6 luni, cel puțin, de la întreruperea tratamentului cu bifosfonați. La fel, tratăm pacienți care au avut foarte puțin… au avut probleme cardiovasculare, infarct miocardic, contraindicație în primele 6 luni după infarct, da? Pacienții cu inflamații, infecții acute sau cronice se compensează. În rest, nu avem contraindicații multe sau majore pentru acest tip de intervenție.
Cecilia Caragea: Dar, după cum spuneați, în cazul osteoporozei, trebuie întrerupt tratamentul pentru 6 luni, tratamentul cu bifosfonați. Ei pot să întrerupă acest tratament fără nicio problemă în privința sănătății lor generale?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Se face totul printr-o coordonare cu medicul specialist curant al pacientului, pe diversele afecțiuni cu contraindicații: cardiologie sau endocrinologie sau alte afecțiuni.
Cecilia Caragea: Diabetologie…
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Da.
Cecilia Caragea: Medicul stomatolog trebuie să fie foarte atent la sănătatea generală a pacientului, să țină legătura cu medicul curant, în funcție de alte afecțiuni pe care le are pacientul. Dar, atunci când vine un pacient care spune că el… știe că nu are nimic, nici hipertensiune, nici diabet, nici osteoporoză, nimic, totuși, îi faceți un set de analize înainte de a face intervenția de reabilitare orală rapidă?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Da, evident. Protocolul este foarte complex, impune o anamneză complexă, o fișă medicală cu chestionarul medical al pacientului, cu antecedentele, impune niște investigații de stare de sănătate generală, analizele de sânge și impune și niște investigații locale, volum osos și toate caracteristicile osului local. Deci… da.
Cecilia Caragea: Așadar, nu-l credeți pe pacient pe cuvânt, doar din completarea fișei, ci îl trimiteți, clar, să-și facă analizele de sânge!
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Îl credem pe cuvânt și pe evidențe, pe analizele de sânge, da.
Cecilia Caragea: Deci și, și! Și abia apoi îl programați pentru această intervenție.
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Exact!
Cecilia Caragea: Și în ce constă această intervenție și ce îi recomandați pacientului chiar înainte de intervenție? Pentru că știm că, înainte de orice intervenție, sunt câteva recomandări de respectat.
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Da, este un protocol destul de complex, se fac multe lucruri. Întâi se face consultația 1, consultația 2, în care se face anamneza și investigațiile preclinice de care am discutat, ulterior i se recomandă pacientului și o medicație și, în ziua operației, cu medicația luată și cu toate analizele corespunzătoare, se poate trece la intervenție.
Cecilia Caragea: Așadar, pacientul trebuie să ia niște medicamente înainte de intervenție. Cu cât timp înainte de intervenție și ce medicamente?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Medicația preoperatorie se ia cu 12 ore înainte, antibiotic și antialgic, cu o oră înainte de intervenție, un antialgic și un antiinflamator.
Cecilia Caragea: Și urmează intervenția, care cât timp durează?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Multiple extracții, dacă sunt implanturi, 4 sau 6 implanturi, chiuretat, curățat totul, stabilizat implanturi și făcută o scanare, o amprentă digitală… presupune vreo 2 ore de chirurgie, în medie, și încă vreo 20 de minute o scanare, o amprentă digitală.
Cecilia Caragea: Amprenta digitală se ia când anume?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Imediat după inserarea implanturilor și sutura locului operației.
Cecilia Caragea: Și ce rol are această scanare intraorală?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Rolul de a prelua poziția implanturilor și a bonturilor pe care le inserăm pe implanturile stabilizate în os, în aceeași zi, ca să le putem transfera în laborator, digital, din soft-ul scanner-ului și din intraoral spre softul laboratorului, pentru proiectarea lucrărilor.
Cecilia Caragea: Și această scanare intraorală se transferă apoi digital pentru a fi realizată lucrarea provizorie?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Da, pentru lucrarea provizorie fixă, realizată în aceeași zi, cu laboratorul intern și cu toate tehnologiile.
Cecilia Caragea: Deci dumneavoastră, în cadrul clinicii dumneavoastră, aveți laborator și realizați imediat lucrarea provizorie.
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Exact. E parte a protocolului și parte a factorilor pentru care se poate realiza atât de rapid totul.
Cecilia Caragea: Și pacientul va pleca cu dinți.
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Da!
Cecilia Caragea: Și ce rol are această lucrare provizorie?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: De a restaura funcțiile arcadelor și ale aparatului dento-maxilar. În special, pe pacienți îi interesează să restaurăm estetica, funcționalitatea, la fel ca pe noi, ca să-și poată relua funcțiile sociale.
Cecilia Caragea: Să poată vorbi, să poată zâmbi… Să poată mânca?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Da. Se mănâncă moale.
Cecilia Caragea: Ce mănâncă el, după intervenție?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Da, e o discuție aici, sensibilă… Sunt foarte multe avantaje ale protocolului. Neajunsul e că o să mănânce moale. Oricum, mult mai bine decât cu dinții afectați de dinainte sau fără dinți sau cu o proteză. Dar se mănâncă moale timp de 4 sau 6 luni, până se face reabilitarea totală, definitivă. Se mănâncă alimente moi și… cu grijă pe restaurarea protetică provizorie din acrilat și pe implanturile care trebuie să se osteointegreze în os în toată această perioadă.
Cecilia Caragea: Nu este cam mult pentru un pacient ca 4-6 luni să mănânce moale, adică piureuri, supe, mai știu eu ce? N-ar putea să mănânce carne? N-ar putea să mănânce o friptură?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Din păcate, nu. E alternativa cea mai bună față de a avea o proteză mobilă acolo.
Cecilia Caragea: Ce se poate întâmpla dacă un pacient nu respectă această indicație? Și mănâncă ceva mai tare…
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Dacă nu sunt respectate indicațiile, se rupe lucrarea provizorie, care este făcută să reziste mai puțin decât implanturile, care se pot mobiliza și dezintegra din os.
Cecilia Caragea: Așadar, se strică lucrarea provizorie, dar nu sunt afectate, totuși, implanturile.
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Cel mai probabil, prima dată cedează lucrarea provizorie, iar, dacă sunt suprasolictate, se pot afecta și implanturile.
Cecilia Caragea: Și, dacă se rupe lucrarea provizorie… vine la dumneavoastră și spune ce-a pățit și-i mai faceți o lucrare?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Da, sună și a doua zi se poate reprinta sau refreza o lucrare provizorie fixă din nou.
Cecilia Caragea: Dar ar fi indicat să nu se ajungă la așa ceva.
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Absolut! Cel mai indicat!
Cecilia Caragea: Și pacientul să se gândească că, totuși, după 4-6 luni, o să poată să mănânce și friptura pe care și-o dorește.
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Și, oricum, mănâncă mult mai bine decât înainte, pe dentiția terminală. Și mănâncă mult mai bine decât cu o proteză mobilă.
Cecilia Caragea: Și în acest interval, 4-6 luni, mai vine la control? Se mai întâmplă ceva?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: În mare măsură, nu. Se îndepărtează firele la 30 de zile după operație și revine pentru lucrarea definitivă, la 4 sau la 6 luni.
Cecilia Caragea: Și, după 4 sau 6 luni, vine în cabinet și primește dinții definitivi?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Vine în cabinet pentru protocolul de protetică definitivă. Se scanează, se amprentează din nou situația actuală… după operație se întâmplă remodelări osoase gingivale… Se scanează, se amprentează situația actuală, se face o probă, la o săptămână, și se aplică lucrarea definitivă, la încă o săptămână, aproximativ. Cam acesta este protocolul.
Cecilia Caragea: Această scanare intraorală este cu lucrarea provizorie sau fără lucrarea provizorie?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Scanarea intraorală se face cu lucrarea provizorie, pentru niște repere, după ce pacientul s-a obișnuit cu ea și a fost echilibrat. Ne ajută foarte mult. Și aici e rolul stomatologiei digitale, putem să o scanăm și să preluăm relațiile intermaxilare din lucrarea provizorie, să le transferăm pentru lucrarea definitivă, care se poate face și se suprapune pe provizorie, cu ajustările pe care le considerăm necesare…
Cecilia Caragea: Deci este precum lucrarea provizorie, atâta doar că este dintr-un alt material și este mult mai rezistentă.
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Da. În linii mari, poate să fie ca lucrarea provizorie, cu ajustările pe care le considerăm necesare, dar din materiale mult mai rezistente.
Cecilia Caragea: Care ar fi acestea?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Infrastructuri de multe tipuri, cel mai adesea, metal titan… pot să fie și alte infrastructuri, de zirconiu sau alte materiale, niște compozite foarte avansate, dar sunt mai fiabile… Iar suprastructura se face din materiale estetice: ceramică, zirconiu sau compozite.
Cecilia Caragea: Și, ca să revenim la intervenția propriu-zisă, se face cu anestezie locală? Ajunge anestezie locală la o lucrare atât de complexă, la o intervenție atât de complexă?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Da, este suficientă. Pacientul nu simte nicio durere în timpul intervenției, se pot completa cu anestezice oricând e nevoie. Nu se simte durere. Tot disconfortul, că e de muncit vreo 2 ore, și pentru medic, și pentru pacient… spatele și articulațiile. În rest, intraoral, nu se simte nicio durere.
Cecilia Caragea: Și această anestezie locală cu ce substanțe se face? Sunt niște substanțe care sunt potrivite pentru toți pacienții? Există pacienți care nu se împacă cu acest tip de anestezie?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Se realizează cu anestezicele standard de stomatologie, cu articaină, cu sau fără adrenalină. Anestezicele standard din stomatologie, pe porțiuni și pe segmente din arcadă. Se anesteziază normal.
Cecilia Caragea: Și se potrivește pentru toți pacienții acest tip de anestezie?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Da, pentru majoritatea pacienților. Cu precauție, pacienților cardiaci… să limităm numărul de capsule de anestezice. Dar nu am întâlnit, în experiența mea de mii de implanturi, vreo decompensare de la anestezicul stomatologic.
Cecilia Caragea: Și, după această anestezie locală, în cât timp își revine pacientul?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Anestezia remite în 2-3 ore.
Cecilia Caragea: Deci, după intervenție, nu mai rămâne cu obrajii amorțiți, cu limba amorțită…
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Nu. Anestezia remite în 2-3 ore, iar după aceea, evident, ca după orice orice operație, rămâne cu umflătură 2-3 zile, se umflă și se dezumflă locul intervenției. E un disconfort ușor.
Cecilia Caragea: Ce recomandări ar fi, pentru aceste 2-3 zile? Ca să treacă mai ușor peste aceste 2-3 zile, când se mai umflă, poate se mai învinețește…
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Da, sunt niște indicații pe care le dăm pacienților, verbal, în scris… Foarte important: să respecte indicațiile postoperatorii, să menajeze locul operației. Nu se deranjează cu limba, nu se clătește energic acolo, se continuă cu medicația pentru respectivele 5 zile și se igienizează cu precauție locul. Atenție la gingii, să nu le afectăm și deranjăm pe perioada de vindecare, de vreo 10 zile. Deci se menajează locul operației, se igienizează toți ceilalți dinți corect, dar cu atenție la zona operată și la gingiile suturate și, în al treilea rând, medicația, aproximativ 5 zile postoperatoriu.
Cecilia Caragea: Și apoi vine la dumneavoastră pentru un control?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: La 30 de zile, se îndepărtează firele, prilej cu care se face și controlul. La nevoie, oricând se poate face control de rutină.
Cecilia Caragea: Ajută dacă pui gheață sau…
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Ar putea să ajute în primele 24 de ore, poate să ajute și gheața pentru prevenirea edemului, umflăturii postoperatorii.
Cecilia Caragea: Și, în aceste prime zile, 2-3 zile după intervenție, presupun că bea doar sucuri…
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Da, indicat este să mănânce moale. Moale, pasat, blenduit cu blenderul și lichide, semisolide, oricum.
Cecilia Caragea: Și, din experiența dumneavoastră, pacienții care recurg la o asmenea intervenție cam ce vârstă au, majoritatea lor?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Majoritatea sunt pacienți de peste 60 de ani, vârsta medie probabil că e 60 de ani. Și, da, am operat pacienți de la vârste mai mici, până la 87 de ani, cel mai vârstnic pacient. Deci se poate opera până la vârste înaintate.
Cecilia Caragea: Dar cel mai tânăr pacient pentru o asemenea intervenție?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: 40 și ceva de ani. Pentru că se neglijează prevenția, se neglijează întreținerea dinților, igienizarea lor corespunzătoare, menajarea lor și vizitele periodice pentru controale stomatologice.
Cecilia Caragea: Pentru că, într-adevăr, am auzit foarte multă lume că recurge la o asemenea intervenție, care ar trebui, dintr-un punct de vedere normal, să-i spunem, să fie o intervenție pentru vârste mai înaintate, totuși.
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Așa este. Ar trebui să fie pentru vârste înaintate sau ar trebui să nu mai fie, la un moment dat. Plătim tribut educației medicale deficitare din deceniile trecute. Important este, da, să începem să prevenim decât să tratăm. E mult mai simplu și mai eficient și asta le spun și pacienților care ajung în situația asta. Și putem să-l refacem, un set de dinți, dar, înainte de asta, le spun că cel mai important lucru este să-i fi curățat și să-i fi igienizat și să-i fi întreținut pe dinții existenți și apoi să ajungem în situația terminală, în care, da, refacem, dar cu mare grijă de aceștia și de noul set de dinți. Prevenție și întreținere!
Cecilia Caragea: Deci ei trebuie să înțeleagă că au niște responsabilități, adică trebuie să-și igienizeze corespunzător noii dinți.
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Absolut! E o muncă în echipă, medic-pacient, responsabilitate pentru fiecare, tehnică și act chirurgical, dar și de întreținere din partea pacientului, e foarte important a-i întreține.
Cecilia Caragea: Pentru că s-ar putea să existe, totuși, pacienți care să se culce pe o ureche și să spună „OK, mi-am făcut implanturi!” sau: „Chiar dacă nu sunt eu foarte atent la igienizarea dinților naturali, o să mă duc să îmi fac implanturi, la un moment dat!” Și, după ce-și face implanturi, dacă nu e atent, dacă nu schimbă aceste proaste obiceiuri… ce se poate întâmpla?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Prima dată și cel mai frecvent, începe să mănânce neglijent, din nou alimente normale pe provizorie, când nu e cazul. Sau alimente dure… Ciocolată din frigider… să n-o mănânci la temperatura camerei, ci din frigider, este un aliment dur și se fracturează lucrarea provizorie, se pot mobiliza implanturile. La fel, pacienții care, pe termen lung, nu vizitează pentru controale regulate medicul stomatolog, pentru igienizări la 6 luni, în timp, în ani, la fel, pot să își piardă gingia, osul, implanturile. Deci se expun.
Cecilia Caragea: Deci pot să apară probleme și la implanturi!
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Da. Și se expun unui nou set de intervenții, ceea ce e contraindicat.
Cecilia Caragea: Poate o să fie mai atenți, pentru că este, totuși, vorba de bani. Și, atunci, dacă au plătit o dată asemenea intervenție, atâtea implanturi, lucrări, coroane și așa mai departe, poate vor fi mai atenți, că, până la urmă, oamenii sunt atenți, totuși, la bani.
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Da, majoritatea, da, sunt mai atenți, din experiența de mulți ani cu aceste cazuri. Iar alții, cum am zis, probabil că se responsabilizează la a doua intervenție, mai sunt și astfel de cazuri…
Cecilia Caragea: Dar pacienții care fumează… vin și recurg la o asemenea intervenție, dar ei continuă să fumeze și după această intervenție.
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Din nou, se expun unor riscuri, așa cum le spune medicul stomatolog, internist sau pneumolog. Se expun unor riscuri. Probabil că nu se pot opri. Pot să reducă considerabil volumul de nicotină și asta ar fi cel mai de indicat, altfel își asumă niște riscuri.
Cecilia Caragea: Dacă un pacient vă spune: „Nu pot să renunț la fumat”, totuși, acele câteva zile imediat după intervenție, dacă fumează?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Din nou, e un risc. Nicotina e vasoconstrictor și reduce aportul sanguin pe gingii, pe os și pe potențialul de regenerare a osului și organismului. Deci este contraindicat, în primele 7-10 zile după operație, a se fuma. Și apoi… redus considerabil, pentru oricine fumează.
Cecilia Caragea: Se vindecă mult mai greu, nu, dacă ar fuma?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Da, se vindecă mai greu sau nu se poate vindeca.
Cecilia Caragea: Grav! Și persoanele care se confruntă cu boala parodontală sunt eligibile pentru această intervenție?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Da. Protocolul este foarte complex, dar… și aici stă complexitatea, necesită o evaluare parodontală foarte bună, iar pe dinții care sunt irecuperabili se face o terapie parodontală completă, adică li se rezecă dinți, focarul infecțios se chiuretează foarte bine… osul, gingia, astfel încât să îndepărtăm complet afecțiunile parodontale și să asanăm, să curățăm foarte bine locul, osul, pentru implanturi.
Cecilia Caragea: Asta înainte de intervenția de reabilitare orală totală sau… în cadrul intervenției?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Avantajul spectaculos este să faci totul într-o zi. De aici… și rapiditatea intervenției. Este foarte complex, dar se poate face totul într-o zi. Se îndepărtează dinți afectați, se curăță, se chiuretează osul, se asanează totul, se nivelează, dacă e nevoie, apoi se inserează implanturile, se stabilizează în os și se poate merge mai departe la adiții ușoare, sutură și la protetică provizorie.
Cecilia Caragea: Este vorba, în principal, de acele implanturi înclinate, cum le spunem noi popular, pentru că le puneți în locurile unde există suficient os.
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Da, da!
Cecilia Caragea: Dar vorbeați și de mici adiții de os.
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Da, unde este cazul și unde li s-au făcut pacienților parodontotici de care discutam… unde s-au făcut extracții, e nevoie de mici adiții de os în locul unde s-a făcut extracția. Mai mici sau mai mari, la cei care au avut o gingivoparodontită profundă.
Cecilia Caragea: Și, în aceeași intervenție, și adiția de os.
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Și, în aceeași intervenție, se face și adiția de os, așa cum se face o adiție de os într-o intervenție singulară de implant, da…
Cecilia Caragea: Deci totul într-o singură ședință.
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Presupune mai multe astfel de operațiuni, pe mai mulți dinți și implanturi, totul într-o singură ședință de 2 ore aproximativ. 4 sau 6 implanturi.
Cecilia Caragea: Și această intervenție de reabilitare orală totală o faceți într-o singură ședință pe ambele arcade?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: În general, decalăm pentru a doua zi sau după ce se recuperează pacientul după prima intervenție. Sunt pacienți care au ajuns în situație pentru că nu s-au expus la intervenții, controale, intervenții stomatologice prea multe și, atunci, preferăm să temporizăm lucrurile, nu facem totul într-o singură ședință, și superior, și inferior, ci o arcadă într-o zi și, ulterior, cealaltă arcadă. De obicei, împărțim aceste ore multe de operație în două.
Cecilia Caragea: Și a doua arcadă când preferă pacienții să fie făcută? Chiar a doua zi sau după câteva zile, după ce și-au revenit?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Da, depinde de factorii care-i condiționează pe ei. Dacă se grăbesc, sunt cu timpul limitat, vin de afară, trebuie să plece, atunci preferă a doua zi. Altfel, pentru localnici… cei din regiune preferă să aștepte vindecarea de o săptămână, 2 sau chiar 4 săptămâni, o lună.
Cecilia Caragea: Și-apoi își iau din nou inima în dinți, cum se spune, pentru a-și rezolva și problemele de pe cealaltă arcadă.
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Apoi, da, încă 2 ore la intervenție și la chirurgie, care compensează pentru cele multe zeci de ore în care nu s-au expus la controale și intervenții stomatologice de rutină…
Cecilia Caragea: Și, în cadrul acestei intervenții în care se reabilitează total o arcadă, realizați 4 sau 6 implanturi, pe care se pun apoi coroanele, se fac apoi toți dinții. Câte implanturi, 4 sau 6? Sau decideți înainte de intervenție, în baza consultațiilor de rigoare?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Da, se decide înainte de intervenție, se face planul preliminar, se face un plan final după ce vedem computer-tomografie, volumul osos, se face un plan final, care arareori se ajustează intraoperator. Dacă e nevoie, computer-tomograful este în clinică și se poate examina 3D, poziție os, implanturi sau ajustări de poziții implanturi, dar în general se face totul planificat de dinainte, pe 4 sau pe 6 implanturi, în funcție de volumul osos, în funcție de volumul osos restant după toate condiționările și situația pacientului. În general, pe 4 implanturi la mandibulă, pe 6 implanturi la maxilar, angulate sau drepte din nou, depinde…
Cecilia Caragea: De ce la mandibulă 4, de regulă? Și de ce la maxilar 6, de regulă?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Pentru că la mandibulă osul este mai dens și la maxilar este mai moale. Apoi, la maxilar suntem condiționați și de niște formațiuni anatomice, sinusuri maxilare, care trebuie evitate.
Cecilia Caragea: Deci pentru mandibulă ajung 4 implanturi.
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Da, în general, da. Majoritatea practicienilor așa consideră și așa se practică, cu 4 implanturi, în general, pentru mandibulă și aproximativ 6 pentru maxilar.
Cecilia Caragea: Și pe aceste implanturi se fac apoi toți dinții. Asta înseamnă că un implant susține mai multe coroane.
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Da, se face ca o punte pe dinți, se face o punte pe implanturi. Și susține… o astfel de reabilitare chirurgicală pe 4 sau pe 6 implanturi susține 12 dinți, o arcadă, de la molarul 1 la molarul 1, ceea ce e suficient pentru o masticație funcțională.
Cecilia Caragea: Așadar, pacientul are dinți ficși, în urma acestei intervenții de reabilitare orală rapidă totală. Este același lucru, de fapt, și intervenția Fast&Fixed, și intervenția All-on-4, All-on-6, atâta doar că e vorba de denumiri diferite, dar procedura e aceeași.
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Da. Procedura este aceasta, reabilitare completă, complexă, pe implantul arcadic și are diverse denumiri comerciale, în funcție de producătorii de implanturi. Morala este că ar trebui să întreținem dinții, dinții naturali, dinții permanenți, iar prevenția e mai bună decât tratamentul, întotdeauna. Dacă se ajunge, in extremis, la situații terminale, da, reușim să refacem totul într-o singură zi. Foarte complex, dar reușim să facem asta. Și, din nou, a întreține e mai bine decât a trata și acest nou set de dinți.
Cecilia Caragea: Da, multă lume spune: „Mă costă mult să îmi fac dinții !” Dar problema este că ajungi la acele costuri pentru că ani la rând nu ai făcut nimic, pentru că ani la rând nu ți-ai îngrijit dinții. Deci tu tot acumulezi niște datorii, ca să spun așa, față de sănătatea ta orală.
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Da, exact așa este. Se compensează totul, la un moment dat, și vine o scadență. Așa spun toate evidențele, studiile în preventologie și terapie stomatologică, se știe, costă mai puțin prevenția decât tratamentele acestea complexe.
Cecilia Caragea: Și nu numai în medicină! În general, în viață, costă mult mai puțin să fii mai prevăzător, să ai o atitudine preventivă decât să repari după aceea oalele sparte.
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Așa este, în toate specialitățile, absolut. E de realizat o astfel de intervenție pentru reintegrarea socială, pentru a recăpăta zâmbetul și funcționalitatea, masticația dinților și reintegrarea socială a pacienților.
Cecilia Caragea: Știu că aveți mulți pacienți și din afară, adică români care au plecat să lucreze în străinătate și vin în vacanțe și își fac dinții în România.
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Da, a început cu români care au plecat în afară și au venit pentru astfel de intervenții, s-a continuat cu cunoștințe și prieteni de-ai lor din afară și străini care vin să-și rezolve intervențiile aici. Pentru că, în România, know-how-ul medical, tehnologiile sunt foarte avansate și prețurile sunt de câteva ori mai economice, mai mici decât în Vest.
Cecilia Caragea: Și așa, încet-încet, au ajuns să vină și francezi, și spanioli, și italieni să își facă dinții în România.
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Și americani, și australieni, da.
Cecilia Caragea: Este foarte interesant! Dar români care stau în România, părinții și bunicii noștri, vin să-și facă aceste intervenții?
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Vin și se pare că vin tot mai mulți, pentru că proteza dentară nu este o soluție agreabilă și confortabilă. Și se pare că pacienții înțeleg asta și pot să facă asta pentru sănătatea lor orală, dentară și generală.
Cecilia Caragea: Și, bineînțeles, și noi ar trebui să-i ajutăm pe părinți, pe bunici, pe mătuși și așa mai departe, să-i ajutăm să aibă dinți ficși.
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Exact. Se poate face asta în ultimă instanță, se poate face reabilitarea completă și complexă pe implanturi.
Cecilia Caragea: Mulțumim pentru toate aceste lămuriri!
Dr. Dan-Gabriel Gruia, medic stomatolog – implantologie orală: Mulțumesc și eu! A fost o plăcere!
Cecilia Caragea: Mulțumim!