Dialoguri pentru Sanatate – Sanatatea nu are varsta
0Sanatatea nu are varsta
Invitata: Doamna doctor Cristina Tomescu, medic specialist cardiolog, Stiinte Nutritionale si Medicina Ortomoloculara in cadrul Clinicii Quantum Therapy (www.quantum-therapy.ro, Tel. 0770.949.314).
Dialog realizat de Cecilia Caragea.
Multumiri speciale companiei Pharma Nord (www.pharmanord.ro) pentru realizarea acestui dialog pentru sanatate.
Cecilia Caragea: Astazi, la Dialoguri pentru Sanatate, stam de vorba cu doamna doctor Cristina Tomescu, medic specialist cardiolog, specializat si in stiinte nutritionale si medicina ortomoleculara. Vom afla cum putem sa fim sanatosi, indiferent de varsta. Haideti sa ne spuneti cum!
Dr. Cristina Tomescu, medic specialist cardiolog, Stiinte Nutritionale si Medicina Ortomoleculara: Inaintarea in varsta este indisolubil legata de incetinirea tuturor proceselor desfasurate la nivel celular. Productia de energie necesara desfasurarii activitatilor noastre zilnice are loc preponderent la nivelul mitocondriei, aici fiind produsa, de fapt, energia din substantele nutritionale provenite din alimentatie. Preponderent inseamna, daca ar fi sa vorbim in procente, 95%. Deci, 95% din energia necesara repausului nostru sau eforturilor mici, moderate sau chiar intense are loc la nivelul mitocondriei. Restul de 5% are loc in afara mitocondriei, adica extramitocondrial, insa aceasta cale de productie a energiei in afara mitocondriei este o cale care se utilizeaza doar in timpul eforturilor fizice scurte, intense, explozive. Or, viata noastra nu este caracterizata de acest tip de efort !
Cecilia Caragea: Adica atunci cand avem situatii speciale in viata sau, de exemplu, sportivii de performanta sau atunci cand trebuie sa faci rapid un efort intens?
Dr. Cristina Tomescu, medic specialist cardiolog, Stiinte Nutritionale si Medicina Ortomoleculara: Exact! Numai in aceste situatii de efort fizic intens si scurt se utilizeaza calea extramitocondriala, care nu utilizeaza oxigenul si nu utilizeaza nici coenzima Q10!
Cecilia Caragea: Dar, in mod normal, preponderent, cum se intampla lucrurile?
Dr. Cristina Tomescu, medic specialist cardiolog, Stiinte Nutritionale si Medicina Ortomoleculara: Preponderent inseamna 95%. In 95% din cazuri, energia necesara functionarii noastre are loc la nivelul mitocondriei, care este un organism intracelular. La nivelul mitocondriei, din substantele nutritionale provenite dintr-o alimentatie sanatoasa, in prezenta oxigenului si a altor co-factori, cum este coenzima Q10, are loc productia de energie sub forma moleculei de adenozin trifosfat. Deci toata energia necesara vietii noastre este livrata prin aceasta molecula de ADP produsa 95% in mitocondrie. De aceea, mitocondria este foarte importanta. Dar, ca sa producem energie, avem nevoie, pe langa substantele nutritionale, de oxigen si de coenzima Q10. In absenta coenzimei Q10 nu este posibila productia de energie!
Cecilia Caragea: Am tot auzit vorbundu-se despre coenzima Q10, ca este un supliment nutritiv foarte important… Dar sa ne explicati mai mult de ce este ea atat de importanta si cum intervine, exact, in toate aceste procese!
Dr. Cristina Tomescu, medic specialist cardiolog, Stiinte Nutritionale si Medicina Ortomoleculara: Coenzima Q10 functioneaza primar drept co-factor in lantul respirator mitocondrial prin intermediul caruia se produce energia. Suplimentar, ea functioneaza ca un puternic antioxidant celular, un fel de curatator al radicalilor liberi nocivi, care pot ataca celulele noastre. Gratie coenzimei Q10, acesti antioxidanti, ca vitamina E sau C, care sunt utilizati in timpul diverselor procese biochimice care au loc in organismul nostru, sunt reciclati si pot fi reutilizati pentru alte reactii chimice.
Cecilia Caragea: Asadar, coenzima Q10 ajuta si alti antioxidanti sa isi faca treaba!
Dr. Cristina Tomescu, medic specialist cardiolog, Stiinte Nutritionale si Medicina Ortomoleculara: Da! Si sa fie reutilizabili, pentru ca nu avem rezerve inepuizabile de vitamina C sau E. Ce as vrea sa subliniez este ca, in absenta coenzimei Q10, deci in absenta energiei, celulele nu mai pot functiona. Practic, celula moare. Si, pe masura ce inaintam in varsta, toata productia noastra de energie si toata productia de coenzima Q10 scade. Pe masura ce inaintam in varsta biologica, scade si concentratia de coenzima Q10, scade si productia de coenzima Q10!
Cecilia Caragea: Intr-adevar, am constatat cu totii ca, pe masura ce inaintam in varsta, avem din ce in mai putina energie si ne este greu sa facem tot felul de lucruri care inainte ni se pareau foarte simple. Dar vorbeati de varsta biologica – exista si alte varste?
Dr. Cristina Tomescu, medic specialist cardiolog, Stiinte Nutritionale si Medicina Ortomoleculara: De fapt, exista trei tipuri de varsta. Varsta cronologica, care este varsta din pasaport si pe care nu o putem modifica. Practic, nimeni nu isi poate modifica anul nasterii si data nasterii. Al doilea tip de varsta este varsta biologica, care, de fapt, reprezinta varsta celulelor, starea celulelor. Varsta biologica, intr-o oarecare masura, este modificabila, in sensul ca inaintarea in varsta biologica poate fi incetinita prin diverse interventii din stilul de viata, interventii din lifestyle… Dar lucrurile acestea tin foarte mult si de vointa personala a omului!
Cecilia Caragea: Adica sa mancam mai sanatos, sa facem miscare…
Dr. Cristina Tomescu, medic specialist cardiolog, Stiinte Nutritionale si Medicina Ortomoleculara: Sa nu fumam… scadere in greutate, sa evitam consumul exagerat de alcool, exercitiul fizic regulat… in limita tolerabilitatii, bineinteles, ca nu toata lumea poate fi sportiv de perfomanta… De asemenea, important este si managementul stresului!
Cecilia Caragea: Asadar, putem sa ne si intinerim, biologic vorbind! Dar stiu ca este foarte importanta si starea noastra mentala, sa ne punem noi pe pozitia de a face lucrurile, iar aici cred ca se poate vorbi si, intr-adevar, se vorbeste despre o alta categorie de varsta: varsta sociala! Ce inseamna, de fapt, aceasta?
Dr. Cristina Tomescu, medic specialist cardiolog, Stiinte Nutritionale si Medicina Ortomoleculara: Varsta sociala este un concept socio-cultural si este perceptia pe care societatea o are asupra unui individ prin prisma inserarii lui in societate. Varsta sociala difera foarte mult de la o cultura la alta! Varsta sociala este un concept fluid, in sensul ca ceea ce acum o suta de ani era considerat varstnic in momentul de fata este considerat matur, adica adult la mijlocul vietii si care a acumulat o bogata experienta, ceea ce e foarte bine. De asemenea, persoanele trecute de 90 de ani nu mai sunt persoane batrane, ci sunt persoane longevive!
Cecilia Caragea: Desigur, cu totii ne-am dori sa traim cat mai mult si sa fim in forma si la o varsta cat mai inaintata, ca sa avem tot felul de activitati! Dar cum facem acest lucru, stiind ca, pe masura ce inaintam in varsta, ne este din ce in ce mai greu cu tot felul de lucruri?
Dr. Cristina Tomescu, medic specialist cardiolog, Stiinte Nutritionale si Medicina Ortomoleculara: Pe masura ce inaintam in varsta, scade productia endogena, adic productia interna de coenzima Q10. Tesuturile care sunt cele mai sensibile la scaderea concentratiei de coenzima Q10 sunt, de fapt, si tesuturile cele mai consumatoare de energie, sunt dependente de energie. Aici as mentiona tesutul muscular – striat, neted si cardiac, sistemul nervos autonom, ficatul, pancreasul, rinichiul. De asemenea, exista o corelatie intre numarul de mitocondrii pe care il contine orice celula, orice tesut si munca sa energetica. De exemplu, miocardul, care este un tesut dependent de cantitatea de energie produsa in mitocondrie. Celulele muschiului cardiac contin pana la 35% mitocondrii, ceea ce reflecta din plin nevoia energetica a acestui muschi. Muschiul cardiac utilizeaza enorm de multa energie pentru o pompare eficienta a sangelui incarcat cu oxigen si substante nutritionale catre organe si celule. Deci el, ca sa pompeze, are nevoie de energie!
Cecilia Caragea: Intr-adevar, exista organe care au neaparat nevoie de foarte multa energie. Inteleg ca, odata cu inaintarea in varsta, in mod firesc, scade productia proprie organismului de energie. Si, atunci, noi trebuie sa ajutam organismul! Vorbeati, la un moment dat, de productie endogena de coenzima Q10! Cand scade, ce se inatampla, ce putem face?
Dr. Cristina Tomescu, medic specialist cardiolog, Stiinte Nutritionale si Medicina Ortomoleculara: Pe masura ce inaintam in varsta, scade productia interna de coenzima Q10, scadere observabila cel mai evident la nivelul muschiului cardiac. Scaderea cea mai evidenta este in jurul vartsei de 40 de ani. Incepe mai de timpuriu, de la 25 de ani, insa la 40 de ani este maximul de vizibilitate al scaderii concentratiei de coenzima Q10!
Cecilia Caragea: Vizibilitate… adica incepem sa simtim noi ceva sau in urma unor analize se vede?
Dr. Cristina Tomescu, medic specialist cardiolog, Stiinte Nutritionale si Medicina Ortomoleculara: Nu neaparat! De fapt, daca scade sinteza de coenzima Q10 in mitocondrie, nu se mai produce suficienta energie si, atunci, organele care sunt dependente energetic au functia perturbata. O functie perturbata se poate manifesta prin senzatie de oboseala, dificultate in respiratie, la efort sau si in repaus, retentie de apa, care se poate manifesta la randul ei prin glezne umflate, picioare umflate, mers des la toaleta, ceea ce deranjeaza in timpul noptii si produce un somn neodihnitor…
Cecilia Caragea: Foarte interesant, pentru ca, de obicei, umflarea gleznelor, umflarea picioarelor sau mersul des la toaleta nu se pun pe seama unui asemenea lucru!
Dr. Cristina Tomescu, medic specialist cardiolog, Stiinte Nutritionale si Medicina Ortomoleculara: Nu sunt puse in mod direct, dar, daca inima nu mai pompeaza eficient sange incarcat cu oxigen si substante nutritionale catre creier sau catre alte organe, cum ar fi plamanul, ficatul, rinichii, atunci se observa o perturbare a activitatii lor, cateodata exprimata prin retentia de lichide. Retentia de lichide nu este caracteristica sintezei scazute de coenzima Q10, insa poate fi facuta o legatura!
Cecilia Caragea: Si inteleg ca, pentru a contracara toate aceste aspecte, trebuie sa ne ajutam cu un aport suplimentar de coenzima Q10! Putem sa il luam noi singuri prin alimentatie, trebuie sa apelam la suplimente nutritive? Care sunt mijloacele sa ne ajutam organismul?
Dr. Cristina Tomescu, medic specialist cardiolog, Stiinte Nutritionale si Medicina Ortomoleculara: In teorie, un organism tanar, sanatos este capabil sa produca el singur intreaga cantitate de energie, necesara unei bune functionari a organelor si tesuturilor. Insa productia de energie scade cu varsta – s-au facut studii in care s-a observat ca tesutul cardiac de 80 de ani, de exemplu, contine doar 43% din concentratia de coenizma Q10 a tesutului cardiac de 18-21 de ani. Deci este, evident, o scadere a productiei de coenzima Q10. Alimentatia poate aduce si ea mici cantitati de coenzima Q10. Alimente relativ bogate in coenzima Q10 sunt produsele animale, in special organele, inima, ficatul. De altfel, coenzima Q10 a fost izolata din mitocondriile cordului bovin de profesorul Fred Crane de la Universitatea din Wisconsin, din Statele Unite ale Americii, in 1957. Alimentatia aduce, in general, cam 3-5 mg de coenzima Q10 pe zi. Insa este ineficient. In conditiile inaintarii in varsta si in conditiile prezentei anumitor afectiuni care necesita tratamente cu medicamente, unele dintre ele care interfereaza cu sinteza de coenzima Q10, in conditiile unei suprasolicitari fizice sau in conditiile de consum exagerat de alcool, scade productia de coenzima Q10. In aceste situatii, utilizarea unui supliment de coenzima Q10 de inalta calitate poate aduce beneficii starii de sanatate.
Cecilia Caragea: De inalta calitate – ce inseamna acest lucru?
Dr. Cristina Tomescu, medic specialist cardiolog, Stiinte Nutritionale si Medicina Ortomoleculara: De inalta calitate implica, in viziunea mea, doi parametri: biodisponibilitatea si studiile facute pe subiectii umani. Biodisponibilitatea reprezinta abilitatea unei substante de a fi asimilata de organism. Daca o substanta nu este bine descompusa in tubul digestiv, nu este bine preluata in torentul circulator ca sa ajunga in celule, atunci efectul ei nu este cel dorit.
Cecilia Caragea: Si studiile facute pe subiectii umani? Exista studii facute despre coenzima Q10? Despre care coenzima Q10 exista studii facute?
Dr. Cristina Tomescu, medic specialist cardiolog, Stiinte Nutritionale si Medicina Ortomoleculara: Exista numeroase studii stiintifice care evidentiaza efectele benefice ale suplimentarii a la longue, pe termen lung, cu coenzima Q10, cele mai multe fiind publicate in reviste de prestigiu international. Un exemplu in acest sens il constituie studiul Q-Symbio, aparut in 2014 in Jurnalul Colegiului American al Cardiologilor. Aparitia sa in aceasta publicatie valoroasa a cardiologilor americani este, de fapt, un fel de confirmare a rezultatelor excelente derivate din studiu, precum si a calitatilor produsului original danez folosit in acest studiu.
Cecilia Caragea: Am inteles ca este vorba de compania Pharma Nord, o companie daneza care a pus la dispozitie aceste suplimente tocmai pentru a se realiza aceste studii!
Dr. Cristina Tomescu, medic specialist cardiolog, Stiinte Nutritionale si Medicina Ortomoleculara: Da, asa este! Suplimentar, studiul a fost condus de medicul cardiolog danez Sven Mortenssen de la Centrul Cardiac al Spitalului de Urgenta din Copenhaga si s-a desfasurat in spitale din 9 tari.
Cecilia Caragea: Si, concret, care au fost rezultatele sau care ar fi imbunatattirile pentru noi, daca am lua acest supliment Q10 de la Pharma Nord?
Dr. Cristina Tomescu, medic specialist cardiolog, Stiinte Nutritionale si Medicina Ortomoleculara: Vreau sa spun ca studiul a fost adresat pacientilor varstnici cu insuficienta cardiaca cronica, moderata si severa! La acesti pacienti s-a administrat coenzima Q10 concomitent cu tratamentul standard al insuficientei cardiace cronice. Pratic, ca tratament adjuvant. Si s-a urmarit, in timp, imbunatatirea simptomatologiei la efort si s-a urmarit si concentratia biomarkerului specific insuficientei cardiace.
Cecilia Caragea: Asadar, pe cei care se confrunta cu aceste afectiuni cardiace coenzima Q10 ii poate ajuta foarte mult, inteleg!
Dr. Cristina Tomescu, medic specialist cardiolog, Stiinte Nutritionale si Medicina Ortomoleculara: Da, poate ajuta! Practic, studiul a evidentiat o imbunatatire a simptomatologiei la testul de mers de 6 minute la pacientii care au primit suplimentar coenzima Q10 ca tratament adjuvant tratamentului standard al insuficientei cardiace cronice. Deci acestor pacienti li s-a imbunatatit simptomatologia la testul de efort de 6 minute si, tot in acest grup, s-a observat o scadere a evenimentelor majore cardiovasculare si o scadere a numarului spitalizarilor datorate insuficientei cardiace cronice. De asemenea, nu s-au observat efecte secundare la grupul de pacienti care a primit coenzima Q10 ca tratament adjuvant.
Cecilia Caragea: Si asta este foarte important! Sa nu te confrunti cu efecte secundare!
Dr. Cristina Tomescu, medic specialist cardiolog, Stiinte Nutritionale si Medicina Ortomoleculara: Nu au fost efecte secundare!
Cecilia Caragea: Dar noi, chiar daca nu suferim de afectiuni cardiace, inteleg ca, totusi, ne poate ajuta foarte mult un supliment nutritiv precum coenzima Q10 de la Pharma Nord! De ce anume?
Dr. Cristina Tomescu, medic specialist cardiolog, Stiinte Nutritionale si Medicina Ortomoleculara: In principiu, poate sa ajute pe oricine!
Cecilia Caragea: Ca sa avem mai multa energie?
Dr. Cristina Tomescu, medic specialist cardiolog, Stiinte Nutritionale si Medicina Ortomoleculara: Din punct de vedere teoretic si daca privim mecanismele care sunt implicate la nivel celular in productia de energie, daca privim strict, suplimentul de coenzima Q10 ne ajuta!
Cecilia Caragea: Dar pentru pesoanele care nu se confrunta cu afectiuni cardiovasculare, cardiace (din fericire, cum spuneati) se poate recomanda acest supliment nutritiv? Sau, mai mult, dumneavoastra personale, ce suplimente nutritive luati ca sa va mentineti sanatatea pe masura inaintarii in varsta!
Dr. Cristina Tomescu, medic specialist cardiolog, Stiinte Nutritionale si Medicina Ortomoleculara: Administrarea unui supliment nutritional este o chestiune personala. Eu asa o vad! Decizia de a utiliza coenzima Q10 chiar daca nu esti varstnic si nu ai insuficienta de pompa a inimii este o decizie personala. Fiecare poate sa-si dozeze, ca sa spun asa, propria lui cantitate de care simte ca are nevoie – 30, 100 sau cat considera fiecare. Se poate alege intre forma oxidata, care se numeste ubiquinona, sau forma redusa – ubiquinol. De altfel, termenul latinesc de ubi inseamna „prezenta peste tot”. Deci coenzima Q10 este prezenta peste tot in celulele noastre. Termenul de quinona face referire la forma compusilor organici cu legaturi quinonice. Cine doreste si cine considera ca ajutorul metabolismului energetic poate fi dat de coenzima Q10 sau de formele ei ubiquinona sau ubiquinol poate sa apeleze la diverse suplimente nutritionale, diverse forme de Q10 in diverse dozaje.
Cecilia Caragea: Si, pana la urma, sa fim seriosi: nimeni nu mananca atat de sanatos pe cat sustine! Si, atunci, automat avem nevoie de aceste ajutoare, de aceste suplimente nutritive!
Dr. Cristina Tomescu, medic specialist cardiolog, Stiinte Nutritionale si Medicina Ortomoleculara: Nimeni nu mananca suficient de sanatos, toti suntem supusi tentatiilor din mediu: fumat, alcool… Intervine si suprapoderabilitatea, ca sa nu mai vorbim de inaintarea in varsta… Si, in acest context, alegerea unui supliment nutritional de inalta calitate, dovedita prin studii de biodisponibilitate si studii stiintifice facute pe subiecti umani, aduce beneficii starii de sanatate!
Cecilia Caragea: Va multumim foarte mult pentru aceste sfaturi sanatoase!
Dr. Cristina Tomescu, medic specialist cardiolog, Stiinte Nutritionale si Medicina Ortomoleculara: Si eu va multumesc pentru invitatie!